Picon

[AlbClub] Pompat funebre, plot komunizëm

         *** AlbClub Discussion List ***

Pompat funebre, plot komunizëm
[Gazeta Shqiptare, 4.10.2007]

U bënë vite, e sidomos këto dy të fundit, që po bombardohet opinioni publik 
me pompa funebre të tepruara (kapardisje me ceremoni varrimesh). Këto 
orkestrohen nga pushtetarët dhe edhe nga shoqëria jonë civile, pra nga elita 
jonë. Është ky një homazh për shumë "personalitete" të superstrukturës së 
komunizmit, nga "bota" e artit, kulturës, e ushtrisë, e jurisprudencës, e 
gazetarisë etj. Ajo që na shqetëson, është përzgjedhja me shumicë e tyre, 
dhe "harresa" e shumë të tjerëve. Këta "të harruarit", nuk janë vetëm 
ish-të përndjekurit politikë, por edhe intelektualët e periudhës së 
komunizmit, por jo nga superstruktura e tij, por nga "bota" e mjekësisë, e 
inxhinierisë, e bujqësisë, e të tjera profesioneve e zanateve të nderuara. 
Ndërkohë, e gjithë Bota na bën thirrje të vijmë në vete, të dënojmë 
komunizmin, e jo ta revokojmë atë me nostalgjitë tona mjerane.

Shqiptari tregon nderim për të vdekurin, sidomos në varrimin e tij. Bile 
tregohet aq proaktiv (aq me iniciativë) në ceremonitë e përmotshme, saqë na 
duket sikur kompenson mungesën e respektit për të gjallët. Në rastin që po 
analizojmë, këto ceremoni kthehen në instrumente të lakmueshme për 
populistët, si dhe për snobët tanë, ku përshkohet mesazhi politik shumë 
negativ: "lavdi komunizmit".

Gjithsesi, elita jonë nuk ka mundësi të organizojë një pafundësi ceremonish 
të përmotshme, që të mëtojë: "po ua bëjmë nderimin të gjithëve!" Duhet 
patjetër të bëjë një përzgjedhje. E fatkeqësisht, përzgjedhja e saj po 
rezulton të jetë në favor të atyre nga ish-superstruktura komuniste, e në 
disfavor të shumë personaliteteve të tjera normale. Për të qenë më të 
(Continue reading)

orik | 7 Oct 07:16 2007
Picon

[AlbClub] z.Kopliku, per dijeni

         *** AlbClub Discussion List ***

z.Kopliku,
sigurisht ketu nuk ka asgje personale,ju e dini kete.
Eshte kunder pikpamjeve tuaja te paragjykuara ekstremisht ne favor te se djathtes
ne kuptimin global.Jeni bere publikisht perfaqesuesi  me ne ze i nje ideologjie infantile qe mund ta quaja duke perifrazuar : absolutizmi djathtist-semundje foshnjore e kapitalizmit postkomunist.
Kam pershtypjen se u eshte cenuar keq sensi kritik ndaj pikpamjeve tuaja; aq sa u lejon te shkruani artikuj si ai i fundit, "Pompat funebre..",te cilin, ne vendin tuaj, do preferoja ta harroja sa me pare.Te kujton Adhamudhin ne "Pas vdekjes".
Me respekt te pandryshuar per perpjekjet tuaja kunder berishizmit.
orik
 
ps-lexoni me poshte
 
 
 
 
 Nga "Shekulli",6/10/07
Shumë shqiptarëve u kujtohet “tranazhi” që u bëri ish-kongresmeni amerikan Xhejms Trafikant (nga 1985 deri më 2002), për të mësuar përmendësh në anglisht parullën e rimuar antikomuniste të nazistëve në fund të Luftës II Botërore dhe të makartistëve në vitet 1950: “Better dead / than red!” (Më mirë i vdekur / se i kuq!). Por ish-krye-ekonomisti i FMN-së, profesor në Harvard, Keneth Rogof, e përmbys, në gusht 2007, këtë parullë me: “Better red / than dead?” (Më mirë i kuq / se i vdekur?).
Pa revolucion, por në mënyrë demokratike, shoqëritë e sotme të çideologjizuara, mund të vendosin të zbatojnë Marksin, për shkak të Hipokratit!
Opinioni i mëposhtëm i një prej figurave më të rëndësishme të mendimit ekonomik botëror, i botuar para dy muajsh, ka pasur një jehonë të jashtëzakonshme në mediat e huaja. Ka shumë komente për prognozën e zymtë të Rogofit, që paralajmëron se shtrenjtimi i kujdesit shëndetësor të ekonomisë së tregut të lirë, mund të detyrojë shoqëritë e sotme të zhvilluara demokratike të vendosin të kalojnë në mjekësinë socialiste. Në fund të shkrimit të tij, autori shtron pyetjen hamletiane: Të jesh më mirë “i kuq” apo të vdesësh?
Me përkthimin në shqip të esesë së Rogofit, nuk do të ishte keq të bëheshin komente, pasi problemi është mjaft i mprehtë në shëndetësinë tonë publike e jopublike. (Vladimir Mustaqi)
 
A nuk do të përbëjë ndonjë ditë një sfidë të madhe për kapitalizmin bashkëkohor në mbarë botën, rritja e shfrenuar e kostove të shërbimit shëndetësor? Jam i mendimit se në një të ardhme jo të largët, mbështetja morale, sociale dhe politike për kapitalizmin do të vihet në dyshim, ndërkohë që të ashtuquajturat sisteme të shëndetit egalitar (barazimtar) ballafaqohen me kosto gjithmonë e në rritje.
Rritja e të ardhurave, plakja e popullsisë dhe teknologjitë e reja në zgjatjen dhe përmirësimin e jetës, kanë çuar në shtrenjtimin e shërbimit shëndetësor në 3,5 për qind më shpejt se e ardhura e përgjithshme për shumë dhjetëvjeçarë në SHBA. Disa ekonomistë liderë llogarisin se shpenzimet për shëndetësinë, të cilat aktualisht përbëjnë 16 për qind të ekonomisë së SHBA-së, do të rriten deri në 30 për qind të PPB-së në vitin 2030, dhe, ka gjasa, të arrijnë në 50 për qind afër fundit të shekullit. Vende të tjera të pasura dhe me të ardhura mesatare, pavarësisht se shpenzojnë sot sa gjysma e nivelit të SHBA-së, nuk do të mbesin fort prapa në këtë kohë.
Vende në Evropë, si dhe shumë të tjera, mundën t’i mbronin shtetasit e tyre deri-diku nga kjo rritje, duke shfrytëzuar arritjet teknologjike të SHBA-së. Gjithsesi, kohët e fundit, po ballafaqohen me trysni të rritjes së çmimeve.
A nuk shënoi fillimi i shekullit XXI fundin e të gjitha ideologjive të tjera me kapitalizmin embrional në Kinë, i cili ushtron trysni në forma shumë më të buta në Evropë dhe vendet e tjera? Problemi është se qëndrimet ndaj kujdesit shëndetësor janë krejtësisht të ndryshme.
Shumë shoqëri e shohin kujdesin shëndetësor si një të drejtë dhe jo si luks, kur shpenzimet mjekësore përbëjnë vetëm një përqindje jo të madhe të të ardhurave, siç ndodhte në mënyrë tipike 50 vjet më parë, kur një qasje egalitare ndaj kujdesit shëndetësor, si një e drejtë për gjithsecilin, konsiderohej diçka jo fort ekstravagante. Shpenzimet e drejtpërdrejta dhe të tërthorta, ishin relativisht të vogla dhe të përballueshme.
Ndërkohë që shpenzimet për kujdesin shëndetësor filluan të arrijnë deri në një të tretën e të ardhurave kombëtare, socializmi në shëndetësi fillon e bëhet një socializëm “safi`”: secilit sipas nevojave. Madje, kapitalizmi autoritarist i Kinës do të ndiejë një ditë trysni, pasi popullsia fshatare, e cila sot ka një akses të vogël ndaj mjekëve dhe spitaleve, eventualisht do të shfaqë me zë të lartë pakënaqësinë e vet.
Tashmë shpesh mund të dëgjosh mbi rritjen e kostos së shërbimit mjekësor, kur bie fjala mbi prognozat buxhetore në të ardhmen, ndërkohë, pritet që në vitet në vazhdim kostoja e shërbimit mjekësor të popullsisë në plakje, gjithmonë e më tepër, të bëhet faktori bazë përcaktues i rritjes së shpenzimeve qeveritare. Por një shikim i kujdesshëm i këtyre prognozave, fjala vjen, nëse marrim Komisionin për Çështjet e Buxhetit të Kongresit Amerikan, tregon se plakja e popullsisë është vetëm një pjesë e problemit dhe jo pjesa më e madhe e tij. Çështja e vërtetë ka të bëjë me atë se, a do të kenë ndërmend shoqëritë, që edhe më tej t’u sigurojnë pleqve akses të barabartë në teknologjitë e reja në mjekësi.
Rëndësia në rritje e shërbimit mjekësor individual është problemi i vërtetë dhe që shfaqet në horizont dhe që kërcënon të ashpërsojë pakënaqësinë e sotme. Në pjesën më të madhe të historisë bashkëkohore shëndeti publik relativisht jo i shtrenjtë, për shkak të furnizimit me ujë të pijshëm të pastër dhe vaksinimi rutinë, ishte faktori kryesor në rritjen e jetëgjatësisë. Masat për kujdesin shëndetësor publik nxorën në pah rëndësinë e kujdesit shëndetësor individual.
Por, sot balanca është zhvendosur. Operacionet në zemër janë një faktor i madhor, që rrit jetëgjatësinë në vendet e pasura. Teknikat e sofistikuara të diagnostikimit me rëntgen, të tilla si tomografia kompjuterike (CT scans) mundësojnë përcaktimin e shumë sëmundjeve kanceroze qysh në atë stad, kur ato mund të kurohen ende.
Disa kërkues në farmakologji profetizojnë se në përparimin në vazhdimësi për studimin e gjenomit njerëzor (human genom) mjekët së shpejti mund të parathonë shfaqjen e sëmundjes 15-20 vjet më parë se të avancojë dhe të fillojnë trajtimin profilaktik të menjëhershëm. (Duke marrë parasysh atë që profetizojnë disa ekspertë se së shpejti njeriu do të rrojë me një ritëm të zakonshëm 110-115 vjet në mesin e shekullit, pa dashur të shtrohet çështja se çfarë do të bëhet me një dukuri të tillë sociale, si martesa, por më mirë këto përsiatje do t’i le për një ditë tjetër).
Përveç uljes së vdekshmërisë, teknikat e reja mjekësore mund të përmirësojnë dukshëm cilësinë e jetës. Në SHBA bëhen rreth 250.000 operacione në vit, për zëvendësimin e këllqeve. Pa mbushur të 60-at, pacientët bëhen më të rëndësishëm, pasi nyjëtimet e reja artificiale u lejojnë të bëjnë një mënyrë jetese më aktive.
Kostoja mesatare e operacionit të këllqeve arrin në 6.000 USD, sa e njëmijta e kostos së supozuar të transplantimit të dorës bionike, syrit dhe dy duarve, sikurse demonstrohej në shown televiziv artistik popullor të mesit të viteve 1970 “Njeriu gjashtë-milionë-dollarësh”. Natyrisht, pacientët me transplante këllqesh nuk fitojnë shpejtësi mbinjerëzore, por dhe fuqi dhe vizion nuk fitojnë hë për hë. Nëse zyrtarët e “Tour de France” mendojnë se ata tani kanë probleme të mëdha për shkak të përdorimit të steroideve, le të shohim se çfarë do të ndodhë pas dhjetë vjetësh.
Në parim, përdorimi më i madh i mekanizmave të tregut, mund të ngadalësojë ose madje të ulë përkohësisht kostot e kujdesit shëndetësor. Por vetëm deri në një kufi të caktuar. Koha po dëshmon se shoqëria harxhon pjesë gjithmonë e më të mëdha të të ardhurave të saj për mjekësi, në krahasim me shpenzimet për ushqim, kjo në varësi të pasurisë të vendit.
Shpenzimet e mëdha, nga ana tjetër, çojnë në përshpejtimin e teknologjive rinovuese. Kjo gjë rrit mirëqenien universale në perspektivë, por edhe rëndon pabarazinë ekzistuese dhe mosmarrëveshjet.
Unë nuk po gjykoj për minuset e kapitalizmit në kujdesin shëndetësor, por vetëm po paralajmëroj se mbështetja do të jetë e dobët, shumë e vogël se, fjala vjen, mbështetja e sotme e globalizmit. Shumë vende i varin shpresat kryesisht në kontrollin dhe ndërhyrjen dhe u japin fare pak stimuj pacientëve dhe mjekëve për gjetjen e zgjidhjes racionale. Gjithsesi, mbetet çështje e hapur nëse kostoja gjithmonë në rritje e kujdesit shëndetësor do ta çojë kapitalizmit e tregut, aktualisht të lirë (edhe më të lirë) drejt një procesi të anasjelltë, gjë që do ta çojë drejt asaj që pjesa më e rëndësishme e ekonomisë do të zhvillohet sipas ligjeve të socializmit. Disa shoqëri mund të vendosin se më mirë të jesh i kuq, se i vdekur.
 
* Profesor i Ekonomiksit dhe Drejtimit Publik / Shtetëror (Public Policy) në Universitetin e Harvardit dhe ish-Krye-ekonomist i FMN-së / Përktheu për “Shekullin”: Vladimir Mustaqi

Fussy? Opinionated? Impossible to please? Perfect. Join Yahoo!'s user panel and lay it on us.
(Continue reading)

Picon

Re: [AlbClub] z.Kopliku, per dijeni

         *** AlbClub Discussion List ***

Z. Orik,

Natyrisht, ju nuk duhet ta keni personalisht me mua. Ju duhet ta keni me 
antikomunizmin tim, deri sa ju ngacmon nervat aq tepër çdo shkrim imi me atë 
temë, saqë nuk arrini ta mbani veten nga përdorimi i termave si "infantile" 
(fëmijërore) etj. Nejse.

Po, unë jam i djathtë, ndër kohë që mendoj se berishizmi është ekstrem i 
majtë, por shitet si i djathtë--është kjo e fundit që më bën të jem 
veçanërisht kundër tij.

Me që e përmendët, edhe shkrimi im i fundit, "Pompat funebre, plot 
 komunizëm", është kryesisht në kuadrin e antikomunizmit, pra të 
antiberishizmit. Ju më rekomandoni "ta harroj" atë shkrim, duke nënkuptuar 
se nuk ju ka pëlqyer. Nuk nxirrni arsye konkrete, por thjeshtë keni 
kritikë-sharje në përgjithësi, por, nga konteksti kuptoj se shkrimi nuk ju 
ka pëlqyer se ka antikomunizëm. Në këto kushte, më mbetet t'ju përgjigjem 
në përgjithësi: kam marrë sa e sa telefonata, e-maile dhe përgëzime për atë 
shkrim, bile edhe nga ish-komunistë, sa që jam befasuar-ja që bota është e 
përbërë nga njerëz me mendime dhe shije të ndryshme, prandaj dhe është shumë 
interesante. Konkretisht, pavarësisht nga toni e stili, unë vlerësoj 
seriozisht të gjitha komentet dhe kritikat tuaj-ju përgëzoj e ju falënderoj.

Shkrimi që përcillini për shëndetësinë, ai i atij ekonomistit joshqiptar, 
është një shkrim në përgjithësi, edhe ai. Jam dakord me shumë principe që 
shtrohen në të-sa vuajmë ne shqipot nga teorizimet, nga akademizmat, nga 
mania e foljes në përgjithësi! Por, unë kam një shtyrje të brendshme të jem 
konkret, të shkoj në nivelin e zbatimit të principeve, në terrene konkrete, 
(Continue reading)

Alban GURI | 8 Oct 14:41 2007
Picon

[AlbClub] "SHQIPTARET" E PRAPAMBETUR OFROJNE VETEM ANTIVLERA!

         *** AlbClub Discussion List ***

Objektivisht, me dashamirsi, pa emra!

L'email della prossima generazione? Puoi averla con la nuova Yahoo! Mail
______________________________________________________________
If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
alb-club-unsubscribe <at> alb-net.com , or visit Alb-Club's page at:
http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/alb-club
KalajaVik | 8 Oct 16:58 2007
Picon

Re: [AlbClub] Z. Kopliku per dijeni

         *** AlbClub Discussion List ***

Une rri e rri e kujtohem nganjehere ne henze, te hedh dy llafe per Albclubin. Arsyeja eshte se me shkrime te tilla, si ai i firmosur nga Oriku, te lind deshira e thua: Albclubin nuk po e hap me!

 

Eshte e cuditeshme se si nje njeri mund te shkruaje pese rreshta kunder nje shkrimi te plote e te argumentuar si ai i zotit Kopliku, i cili jo vetem me kete shkrim, por edhe shume te tjere tregon nje seriozitet ne kapjen, ne sqarimin e temes dhe sidomos ne zberthimin popullor te ceshtjeve si ceshtjet urbane, imuniteti i parlamentareve, mbi politikat rrenuese bujqesore e deri tek probleme te perditeshme te cmimeve a nevojes per afishimin e tyre.  Te them te drejten informacioni i tij eshte i plote dhe i besueshem e une e falenderoj zotin Kopliku per kete. Aq me teper duhet cmuar ai per kete aktivitet te palodhur, te fyer e te sulmuar cektesisht e pabesisht nga shkrime 5 rreshtash, te cilat pavaresisht nga torolistjet dhe demostrimet kulturore, duhen lexuar me kuptimin e vertete,  i cili eshte: PUSHO, NA LERE REHAT! KE SHUME TE DREJTE PRANDAJ DHE DUHET TE PUSHOSH!

 

Ta marrim me rradhe: C’hyn Adhamudhi ketu? Dhe a e di ti Orik se c’perfaqeson Adhamudhi? A mos te ka shpetuar dhe padashur i ke ardhur ne ndiheme ati qe deshe t’i mbyllje gojen? Tastieren e ke, ulu e shkruaj (po ta mbajti!) perse nuk ka te drejte Kopliku? Nese nuk do qe ta shtjellosh temen seriozisht, si beri ai, e do te mjaftohesh duke hedhur nje gur me llastik, mire. Por qe te na ndihmosh te mos kemi kete mendim kaq te mire per autorin e “Pompave Funebre” ulu dhe na meso ti! Po qe se e ke veshtire, perpiqu te na shpjegosh vetem njeren nga rastet qe ngre ai dhe qe per takt e per delikatese nuk permend te vdekurit. (Continue reading)

Picon

[AlbClub] Noterët, çmime të larta dhe falsifikime

         *** AlbClub Discussion List ***

Noterët, çmime të larta dhe falsifikime
[Gazeta Shqiptare, 10.10.2007]

Tek ne, noteri është një ndër profesionet e vetme private, të cilit i është 
siguruar që të mos ketë fare konkurrencë në treg, është në pozicion të 
privilegjuar si esnafët në mesjetë. Tarifat, çmimet e punës së noterit, nuk 
i përcakton tregu, por organe të centralizuara të qeverisë dhe të noterëve 
(ministria e drejtësisë, "Këshillit Kombëtar i Noterisë" etj.). Çmimet janë 
në stratosferë, dhe falsifikimet e noterëve janë sheshit. Ka ardhur koha që 
të ndryshohet gjendja, duke e liberalizuar krejtësisht punën e noterit tek 
ne, duke e bërë siç e ka Amerika, Holanda, Danimarka dhe mjaft vende të 
tjera. Aq më tepër, që ka disa vjet që Komisioni Evropian po shtyn që të 
derregullohen edhe noterët, që do të thotë, të hiqet rregullimi i çmimeve 
nga ministria, duke ia lënë në dorë tregut. I bëjmë thirrje Këshillit të 
Ministrave, t'i liberalizojë tarifat, dhe të dërgojë urgjentisht në Kuvend 
mendamentin e Ligjit për ta liberalizuar edhe numrin e noterëve-edhe kjo 
është pjesë e "reformës në drejtësi", jo vetëm "heqja e Sollakut".

Noterët e qeverisë

Që kur u pat bërë projektligji për noterinë, nga qeveria e PD-së, ajo e 
vitit 1994, u patën diskutuar të dy variantet: ai i liberalizimit tërësor të 
shërbimit të noterisë, dhe ai i kontigjentimit, ai ku tarifat dhe numri i 
noterëve është i caktuar jo nga tregu por nga ministria etj. U vendos 
kundër liberalizimit, sepse gjoja do të caktoheshin noterët sipas lagjeve, 
rrugëve, zonave të fshatrave etj., e prandaj nuk u dashkan përzier noterët 
me njëri tjetrin. Me demek, një klient do të kishte gjithnjë të njëjtin 
noter, përderisa të banonte në të njëjtën lagje-shkuam e pranuam modelin e 
(Continue reading)

FB | 10 Oct 14:25 2007
Picon
Picon

Gjuha Shqipe - gjuha me e vjeter indoevropiane

 
 
 
Hi,
 
Hap bashkengjitjen (attachment) lart per te pare Pemen e Gjuheve IndoEuropiane.
 
Gjuha shqipe eshte e para, me afer rrenjes se Pemes.
 
 

     
__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
shkelzen gashi | 10 Oct 20:57 2007
Picon

[AlbClub] Filozofia shkurt e shqip

         *** AlbClub Discussion List ***

‘Filozofia shkurt e shqip’, i dyti libër i ilustruar
nga seria shkurt e shqip, tashmë nëpër pikat e shitjes
së gazetës Express.

Libri i ilustruar Flozofia shurt e shqip në hapje e
shtron gamën e interesimeve të ndryshme të filozofisë
me nëndegët e saj, si dhe na flet për metodat e
hetimit filozofik, si deduksioni e induksioni, si dhe
kur të përdoret njëra e kur tjetra. Qe, ta zëmë një
dilemë e tillë që jepet në libër: nëse të gjitha
mjellmat që ke parë në jetë kanë qenë gjithmonë të
bardha, dhe prandaj ke nxjerrë përfundimin se mjellma
është shpend i bardhë, si ia bën kur një ditë shkon në
Australi dhe atje sheh disa mjellma të zeza? 

Nëpër libër përvijohet një diagonale e mrekullueshme e
zhvillimit historik të filozofisë perëndimore që nga
koha e filozofëve të antikës greke, e ndarë kjo në
mendimtarët parasokratikë dhe passokratikë, për të
vazhduar më tutje e duke ardhur deri në ditët tona,
tek filozofë të tillë si Russel, Lacan e Derrida. Në
‘Filozofia shkurt e shqip’ do të takoni Sokratin dhe
thënien e tij ‘E di se nuk di asgjë’, pastaj do të
njiheni me idetë e Platonit dhe me filozofinë e
nxënësit të tij Aristotelit. Herakliti do t’u mësojë
se dy herë në të njëjtin lumë nuk mund të hyhet,
ndërsa Zenoni do t’ua sqarojë paradokset e tij, e
natyrisht se do t’u tregojë se pse breshka është më e
shpejt se Akili. Tutje do të mësoni për rrymat
filozofike si: stoicizmi, epikurizmi, skepticizmi,
racionalizmi, ekzistencializmi etj. Në vazhdim do ta
takoni Erazmo Roterdamin duke i thurë lavde marrisë,
ndërsa kontratën shoqërore do t’ua shpjegojë Hobsi,
dialektikën do ta mësoni nga Hegeli dhe për
ekzistencializmin do t’u flasë Kierkegaard-i. 

Në rrugë e sipër ndeshim konceptet themelore që i
dhanë lëndë dhe e formësuan filozofinë perëndimore,
siç është e famshmja “Cogito ergo sum” (mendoj prandaj
jam) e Descartes-it. 

Dalëngadalë do të mbërrini deri të filozofia e
shekullit XX dhe në fund, pasi ta mbaroni së lexuari,
do të vëreni se nuk u ka marrë më shumë se një deri dy
orë lexim. 

 Idetë filozofike gjithmonë shpjegohen thjesht, pa u
mjegulluar, por as pa thurë kurrfarë lavdesh rreth
tyre, prandaj ‘Filozofia shkurt e shqip’ është një
libër që lexohet lehtësisht nga secili kureshtar që i
futet kësaj fushe për herë të parë.

 Libri është shkruar nga Dave Robinson, profesor i
filozofisë për shumë vjet me radhë dhe autor i disa
librave. Tash punon si ligjërues i Studimeve Kritike
dhe jeton në Devon të Anglisë. Ilustratorja e librit,
Judy Groves, është edhe piktore e dizajnere që ka
ilustruar edhe libra të tjerë të kësaj serie. 

 Librin do ta gjeni nëpër pikat e shitjes së gazetës
Express gjatë gjithë javës. Atë mund ta blini vetëm
bashkë me gazetën, me një çmim të përbashkët prej 3.00
eurosh.

    
____________________________________________________________________________________
Pinpoint customers who are looking for what you sell. 
http://searchmarketing.yahoo.com/
Picon
From: Gazi Berlajolli <berlajolli <at> yahoo.com>
Subject: Filozofia shkurt e shqip
Date: 2007-10-10 18:20:29 GMT

‘Filozofia shkurt e shqip’, i dyti libër i ilustruar nga seria shkurt e shqip, tashmë nëpër pikat e shitjes së gazetës Express.

Libri i ilustruar Flozofia shurt e shqip në hapje e shtron gamën e interesimeve të ndryshme të filozofisë me nëndegët e saj, si dhe na flet për metodat e hetimit filozofik, si deduksioni e induksioni, si dhe kur të përdoret njëra e kur tjetra. Qe, ta zëmë një dilemë e tillë që jepet në libër: nëse të gjitha mjellmat që ke parë në jetë kanë qenë gjithmonë të bardha, dhe prandaj ke nxjerrë përfundimin se mjellma është shpend i bardhë, si ia bën kur një ditë shkon në Australi dhe atje sheh disa mjellma të zeza?

Nëpër libër përvijohet një diagonale e mrekullueshme e zhvillimit historik të filozofisë perëndimore që nga koha e filozofëve të antikës greke, e ndarë kjo në mendimtarët parasokratikë dhe passokratikë, për të vazhduar më tutje e duke ardhur deri në ditët tona, tek filozofë të tillë si Russel, Lacan e Derrida. Në ‘Filozofia shkurt e shqip’ do të takoni Sokratin dhe thënien e tij ‘E di se nuk di asgjë’, pastaj do të njiheni me idetë e Platonit dhe me filozofinë e nxënësit të tij Aristotelit. Herakliti do t’u mësojë se dy herë në të njëjtin lumë nuk mund të hyhet, ndërsa Zenoni do t’ua sqarojë paradokset e tij, e natyrisht se do t’u tregojë se pse breshka është më e shpejt se Akili. Tutje do të mësoni për rrymat filozofike si: stoicizmi, epikurizmi, skepticizmi, racionalizmi, ekzistencializmi etj. Në vazhdim do ta takoni Erazmo Roterdamin duke i thurë lavde marrisë, ndërsa kontratën shoqërore do t’ua shpjegojë Hobsi, dialektikën do ta mësoni nga Hegeli dhe për ekzistencializmin do t’u flasë Kierkegaard-i.  

Në rrugë e sipër ndeshim konceptet themelore që i dhanë lëndë dhe e formësuan filozofinë perëndimore, siç është e famshmja “Cogito ergo sum” (mendoj prandaj jam) e Descartes-it.

Dalëngadalë do të mbërrini deri të filozofia e shekullit XX dhe në fund, pasi ta mbaroni së lexuari, do të vëreni se nuk u ka marrë më shumë se një deri dy orë lexim. 

 Idetë filozofike gjithmonë shpjegohen thjesht, pa u mjegulluar, por as pa thurë kurrfarë lavdesh rreth tyre, prandaj ‘Filozofia shkurt e shqip’ është një libër që lexohet lehtësisht nga secili kureshtar që i futet kësaj fushe për herë të parë.

 Libri është shkruar nga Dave Robinson, profesor i filozofisë për shumë vjet me radhë dhe autor i disa librave. Tash punon si ligjërues i Studimeve Kritike dhe jeton në Devon të Anglisë. Ilustratorja e librit, Judy Groves, është edhe piktore e dizajnere që ka ilustruar edhe libra të tjerë të kësaj serie.

 Librin do ta gjeni nëpër pikat e shitjes së gazetës Express gjatë gjithë javës.  Atë mund ta blini vetëm bashkë me gazetën, me një çmim të përbashkët prej 3.00 eurosh.

 


Take the Internet to Go: Yahoo!Go puts the Internet in your pocket: mail, news, photos & more.
______________________________________________________________
If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
alb-club-unsubscribe <at> alb-net.com , or visit Alb-Club's page at:
http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/alb-club
Cun Tirone | 11 Oct 17:40 2007
Picon

[AlbClub] Kushtetusja a Zululandit

         *** AlbClub Discussion List ***

Nuk eshte ndonje e papritur qe kushtetusja mbrojti ligjin e (ç)legalizimeve. 
Nje vendim i kundert do te ishte surprize e madhe. Jemi ne Zuzuland ku dhe 
kushtetuset duhet te hane e te pine sic i ka hije ofiqit qe kane.

Gallata eshte se tek ironia midis pamjeve te tyre pompoze, me toga te renda, 
si mbrojtes te fundem te dhigjit, dhe m... qe i bejne ketij te fundit. 
Zoterinjte ne fjale e trajtuan grabitjern pan-pellazgjile-iliro-arberore si 
pune shpronesimi. Ketu ne fakt ja kane futur thelle, me nder, shtetit, per 
fat te keq, tone. Dmth jeniceret zaptues nuk na paskerkan bere gje tjeter, 
vecse, me devotshmeri qytetare, paskerkan zbatuar nje vendim qeveritar per 
shpronesime masive, kuptohet vec per te miren madhore pubdhike. Po per 
preçedentin qe po krijoni, a menduat ndopak, a fustanezinj? Apo po u prish 
traktori, beja ... bahçes.

Si u ishin pergjigjur ata te Komisionit te Venecias. Nje vendim i tille nuk 
do te ishte i pranueshem ne vende me tradite ne ligjishmeri. Apo e dime qe 
jeni gabimisht ne Evrop, po do ju durojme sa t'ju gjejme anen t'ju çojme 
atje ku e meritoni. E ku tjeter vec Zululandit!

Çun Tirone

_________________________________________________________________
Make every IM count. Download Messenger and join the i’m Initiative now. 
It’s free. http://im.live.com/messenger/im/home/?source=TAGHM

______________________________________________________________
If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
alb-club-unsubscribe <at> alb-net.com , or visit Alb-Club's page at:
http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/alb-club
RaAhmet | 12 Oct 06:34 2007
Picon

[AlbClub] Turisti eshte shume larg realitetit te vertete

         *** AlbClub Discussion List ***

Me duket se ju z. Kopliku hiqeni sikur nuk e dini se cdo te thote: "purchasing power parity" ose PPP. Te punesuarit ketu ne SHBA paguhen mbi $1000 ne jave dhe amerikanet e kane GDP per capita me te larten ne bote. GDP per capita on PPP e amerikaneve eshte me e vogel se real GDP per capita, dhe eshte e kunderta per Shqiperine. Sidoqofte, GDP per capita on PPP eshte nja dhjete here me e madhe per amerikanet se sa per shqiptaret. Raporti eshte diku $34,000 per amerikanet dhe nja 3,300 per shqiptaret. Por, nuk duhet harruar se shumica e amerikaneve paguajne qera marramendese mujore apo taksa per shtepite (me se pakti $1500 per muaj), drita dhe gaz mbi $200 per muaj, telefona dhe internet mbi $300 per muaj (familjarisht), sigurim shendetsor mbi $500 per muaj, siguracion per makinen $200 per muaj. Shqiptaret qe banojne ne Shqiperi nuk bejne asnje pagese te tille. Sic e sheh, nje familje me te ardhura mesatare ($5,000-7,000 per muaj) i tepron shume pak. Mos harro se nje darke ne nje restorant te nivelit mesatar per person ne NYC kushton $134, nga $87 qe kushtonte dy vite me pare. Ndersa nje bilete shfaqje ne Broadway kushton $119 per person. Shkollimi i nje femije ne college mbi $160,000 (4 vite). Kusurin e llogarive beje vete. Po te punonin shqiptaret ne Shqiperi, sic punojne shqiptaret ketu ne SHBA, Shqiperia do te behej Zvicer brenda 20 vjetesh. Prandaj shqiptaret ketu edhe respektohen shume.
Te fala,
RamSee what's new at AOL.com and Make AOL Your Homepage.
______________________________________________________________
If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
alb-club-unsubscribe <at> alb-net.com , or visit Alb-Club's page at:
http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/alb-club

Gmane