Ardian Vehbiu | 1 Feb 01:19 2006
Picon

[AlbClub] Pengu i Gjeografise

         *** AlbClub Discussion List ***

PENGU I GJEOGRAFISË
Që në kohë të Rilindjes, diskursi për natyrën shqiptare u përftua si tekst themeltar i mitit kombëtarist, çka do të pritej nga një lëvizje elitare që kishte për synim ringjalljen e kombit. Nëpërmjet fjalës solemne të Naimit, Çajupit, Fishtës, Asdrenit dhe romantikëve të tjerë, gjeografia kombëtare erdhi e u shndërrua në një super-metaforë të atdhedashurisë, aq sa vargjet e njohura të Bagëti e Bujqësisë për “malet e Shqipërisë”, “lisat e gjatë”, “fushat e gjëra me lule”, “lumenjtë e kulluar”, “pyjet e gjelbëruar” e “vendëthit e bekuar” kanë zënë vend tanimë në pavetëdijën kolektive të shqiptarit post-Rilindas. Nëse në penën e Naimit ekzaltimi i natyrës mpleksej edhe me etosin bektashist-panteist, ose idenë sublime të kudogjendjes së Perëndisë, të tjerë ideologë të shqiptarizmit e himnizuan gjeografinë për të rehabilituar paganizmin si përgjigje shqiptare ndaj padrejtësive të historisë e për të afirmuar unicitetin shqiptar aq të domosdoshëm. Një përvetësim i tillë tipik romantik i natyrës, të cilin Rilindësit tanë pjesërisht e gjetën të gatshëm në romantizmin evropian e pjesërisht e sendërtuan nga hiçi për nevojat e programit të tyre kulturor, megjithatë nuk ka mbërritur në ditët tona i pacenuar, as është riprodhuar në tërësinë e vet e jashtë interesave të ndryshme ideologjike dhe ekonomike të grupeve e të forcave që kanë dashur ta përdorin. Me kalimin e viteve e të dekadave ky diskurs, si të thuash, e ka humbur pafajësinë, duke u ideologjizuar përfundimisht.

 


Sot pakkush guxon të dyshojë në qëllimet e mira e në sinqeritetin e kujt vend e pa vend ligjëron në publik për perlat, hijeshitë e vlerat e paçmuara të natyrës shqiptare, madje edhe kur kjo kryhet thjesht në emër të nxitjes ose të përligjjes së shfrytëzimit ekonomik të burimeve dhe të bukurive natyrore. Lëvizja ekologjike ose ambientaliste, e gjallëruar kohët e fundit krahas me degradimin e pashembullt të mjedisit në Shqipërinë e 15 vjetëve të fundit, e ka bërë të vetin patosin romantik naimian, duke ia kundërvënë forcërisht natyrën epsheve ekonomike aq prozaike të neokapitalizmit shqiptar; madje edhe duke propozuar restaurimin e saj si alternativë ndaj vandalizimit të gjeografisë shqiptare prej sipërmarrjeve ndërtuese dhe në përgjithësi materializmit të përçmuar që po duket të sundojë mendjet e shqiptarëve post-totalitarë. Të tjerë zëra gjerësisht të pranishëm në mediat, që nuk nisen doemos nga konsiderata ambientaliste, promovojnë me të madhe e ndonjëherë besueshëm zhvillimin e turizmit si rrugëdalje nga bataku ekonomik ku ka rënë Shqipëria, çka parakupton edhe nevojën për një lloj ngrirjeje ose edhe anulimi të zhvillimit ekonomik të vendit, në emër të ruajtjes të virgjërive ekzistuese e të restaurimit të virgjërive të humbura – por vetëm për t’i prostituuar pastaj lirisht në tregjet e industrive të qejfit të së tjerëve. Edhe të parët edhe të dytët, megjithëse lodrojnë me argumente në thelb të peshuara, i referohen në analizë të fundit një natyre shqiptare që tanimë kryesisht mbijeton në fantazitë romantike të atyre që atdhetarizmin e përdorin më shumë për t’u droguar, sesa për të vepruar.

 


Brezi që i jep sot tonin ligjërimit publik në Shqipëri është formuar përgjithësisht në zboret kulturore të regjimit totalitar në një kohë kur ideologët e atij regjimi po e braktisnin internacionalizmin proletar dhe përkushtimin ndaj revolucionit global, për t’u fortifikuar në transhenë e sprovuar të kombëtarizmit. Atdhetarizmi gjeografik me të cilin jemi mëkuar vite me radhë vërtet e kishte një fillesë të pakundërshtueshme në vargjet lapidare të romantikëve të dikurshëm, por gjithsesi nuk mund të rroket në plotësinë e vet pa mbajtur parasysh kontekstin e delirit autarkik të Hoxhës & Co. – të cilët këmbëngulnin që ta paraqitnin Shqipërinë e tyre si kurorëzim logjik e të detyrueshëm të historisë së shqiptarëve “në shekuj”. Çka tërheq vëmendjen sot nga imazheria përpunuar në oficinat ideologjike të regjimit gjatë viteve gjashtëdhjetë e shtatëdhjetë, është rikthimi i papritur në simbologjinë zyrtare i malit dhe i malësorit si atribute parësore, madje primordiale të shqiptarit; ndërmarrë pikërisht kur inxhinierët e kuq po i jepnin dorën e fundit bonifikimit ideologjik brutal të malësive në vend. Qëndresa e regjimit të Hoxhës ndaj presioneve të rusëve e të satelitëve të tyre u paralelizua e u amplifikua në narrativat historike të qëndresës “heroike” të Skënderbeut ndaj Portës së Lartë, në një kohë që Mali erdhi e u imponua vetvetiu si vend gjeometrik i lirisë shqiptare, krahas me malësorin kreshnik si titullar të kësaj lirie, rebelimin si refleks të karakterit kombëtar, çetat e kaçakëve e të kusarëve si embrione të shpirtit revolucionar dhe epikën e mbijetesës në intersticet e perandorive të së keqes. Shembull i qartë i kësaj mistike të rizbuluar do të ishte poema “Përse mendohen këto male”, e një Kadareje poet romantik pak ekspresionist që ende fluturonte lart në krahët e suksesit të “Gjeneralit të ushtrisë së vdekur”; si në një vepër ashtu edhe në tjetrën, shkrimtari rrekej të ravijëzonte një shqiptari krejtësisht të pareduktueshme, rezultat sa të hidhur e dramatik, aq edhe krenar të shekujve madje mijëvjeçarëve të qëndresës ndaj “armikut”.

 


Mirëpo totalitarizmi nuk mjaftohej aspak me mistikën Rilindëse të gjeografisë si faltore natyrore të paganizmit “ilir” e të Baba Tomorrit si Olimp të panteonit shqiptarist. Fillesa Rilindëse, në një farë mënyre, do të kundërpeshohej nga entuziazmi aq sovjetik për natyrën filtruar nga puna e njeriut të ri homo faber dhe transformuar nëpërmjet gjestesh korale të masave tanimë të çliruara – arat e mbjella me grurë, tarracat, hapja e tokave të reja, shpyllëzimet, pyllëzimet, rezervuaret, kanalet vaditëse, ndërzimi artificial, vaksinimi i pulave, mbjellja e plepave, kubikët e misrit, fermat e lepujve, tharja e kënetave, lufta kundër mushkonjave, vjelja e ullinjve, orizoret. Industrializimi stalinist i vendit s’kishte nevojë për adhurimin e gjeografisë si të tillë ose jashtë marrëdhënieve të natyrës me punën; prandaj edhe energjia atdhetariste e miteve Rilindëse erdhi duke u kanalizuar në mistikën e re të pasurive natyrore të nëntokës e të mbitokës: rezervave hidrike, kromit, ferrokromit, nikelit, hekur-nikelit, piriteve, fosfateve, silikateve, rërave bituminoze, bakrit, naftës, linjitit. Poetët përnjimend u thurnin këngë oxhaqeve dhe kapanoneve industriale, barakave prej pupuliti, plehut kimik, fisave oksidrike e shtyllave të tensionit të lartë; piktorët i dhuronin publikut artdashës peizazhe të kullave të ftohjes, depove të karburantit, sondave të shpimit, traseve, llixhave, puseve arteziane e stacioneve të pompimit; dhe në përgjithësi diskursi gjeografik në mediat organizohej rreth domestikimit të natyrës, jo natyrës vetë.

 


Në një kuptim, shfryrja e bombastikës së industrializimit në ligjëratën publike – pas fiaskos së plotë të politikave ekonomike totalitare dhe stazës në kapërcyell nga totalitarizmi në post-totalitarizëm – nuk mund veçse të maskohej duke iu rikthyer mistikës së garantuar të romantikës Rilindëse, e cila e adhuronte natyrën shqiptare në vetvete e për vetveten, pa ia pretenduar transformimin as lypur shërbimet dhe visaret nga mademet. Propaganda totalitare prej dekadash kishte ushqyer krenari të pashoqe në mendjet e shqiptarëve – për ndërtimin e socializmit, arritjet në çdo fushë të jetës, historinë unike e të pashembullt. Kjo krenari e mbetur pezull do t’u falej tani vlerave “rifuxhio” të natyrës shqiptare të pacenuar, ose pikërisht atyre vlerave që nuk ishin përdhosur as shpërdoruar as kontaminuar nga totalitarizmi; në kundërvënie të hapur me adhurimin sovjetik të druve frutorë, komplekseve të sharrave, hekurudhave, vagonave me mineral, drenazhimit dhe hidrovoreve. Madje natyra e virgjër do të simbolizonte tani e tutje çka i kishte bërë ballë, pasivisht por bindshëm, transformizmit të industrializuesve të marrë të Hoxhës.

 


Për fat të keq, mistika neoromantike që ia ushqen rrënjët lëvizjes së sotme ambientaliste dhe preokupimeve absolutisht të ligjshme për mjedisin, nuk po duket në gjendje të përpunojë një ligjërim të tillë publik që t’i përshtatet realisht gjeografisë së vendit. Në Shqipërinë e tanishme natyra lëngon e varrosur nën karkasat e utopive të djeshme totalitare transformuese, çka jo rrallë i jep peizazhit ndërqytetës pamjen ngjethëse të një planeti braktisur në panik prej banorëve. Zona të tëra janë rrëgjuar përfundimisht, duke u katandisur në qimitere të ëndrrave dhe halucinacioneve ekonomike të voluntaristëve të Enverit – fabrika, uzina, kombinate, parqe industriale, stacione makinash e traktorësh, depo, magazina dhe oficina gjysmë të shkatërruara; toka të lëna djerrë, të rikënetëzuara ose të gërryera nga erozioni; faqe mali të shkara e të rrëshqitura; pyje të prera e të shkrumbuara ose ku ripyllëzimi prej kohësh ka dështuar; miniera të shterrura ose gjysmë të fundosura, tunele të plaçkitura të ushtrisë e bunkerë dingas me të pëgëra gjithfarësh; hieroglife të frikshme strukturash që madje u është harruar funksioni dhe arsyeja. Shqipëria e djeshme rëndon mbi kurm të së sotmes njëlloj sikurse rëndon kultura totalitare në mendjet e post-totalitarëve. Përtej retorikës ambientaliste për qiejt e kaltër, ujërat e kthjellëta dhe lumenjtë e kulluar, mjedisi që rrethon oazet urbane të neokapitalizmit të sotëm është një mjedis i kolonizuar, madje i definuar nga rrënojat e së djeshmes.

 


Sikur të mos mjaftonte kjo katastrofë, edhe post-komunizmi i është paraqitur gjeografisë shqiptare para së gjithash si një forcë demoniake prodhuese shkatërrimesh të mëtejshme, pse tani vendin utopisë industrializuese të dikurshme ia ka zënë afshi ndërtimtar ose betonizimi i pamëshirshëm i trojeve kombëtare; dhe shoqëria e konsumit është instaluar në Shqipëri nëpërmjet prodhimit dhe shpërndarjes së pakontrolluar të plehrave e të mbetjeve të ndryshme urbane nga njëra anë, e të ndotjes së pashembullt të ajrit në qytetet prej automjeteve dhe pluhurit të kantiereve, nga ana tjetër. Nëse totalitarët e shihnin natyrën si objekt për t’u riformuluar themelisht nëpërmjet punës, për neokapitalistët sot i rëndësishëm është pushtimi i trojeve, gardhimi, riformulimi i vrazhdë dhe sistematik në kontekstin e përvetësimit të hapësirës publike, si shprehje e një procesi qytetërues të përdhunshëm që përfton shëmti në mjedis dhe në shpirt. Në një kulturë ku mediat po i zëvendësohen gjithnjë e më tepër realitetit, shqiptarët përsëri mësohen ta konsumojnë natyrën e tyre në vargjet e detyrueshme të Naimit ose në psalmet tanimë dalë boje të fesë kombëtariste, për ta anihiluar pastaj krejt nëpërmjet veprimtarisë së tyre mbijetuese.

 


Në Shqipëri ideologjitë, madje edhe ato të pafajshmet e fëminoret, e kanë penguar dhe vijojnë ta pengojnë dialogun normal të qytetërimit material me gjeografinë. Fëmijëve shqiptarë në shkolla gjithnjë u ofrohen deri në torturë sheqerkat e sigurta të “bregoreve bukuroshe”, edhe pse gjyshërit e tyre këto bregore i morën mbarë për t’i shpyllëzuar e për të ndërtuar terraca, ndërsa baballarët po i modelojnë e betonojnë zellshëm për vila, bujtina, belvedere, restorante, hotele gjahu e taverna. Ambientalistët s’reshten së përpunuari ligjëratat e tyre me tone spirituale quasi fetare, shpesh të papranueshme sidomos në kontekstin politik (Continue reading)

Krypa | 1 Feb 01:20 2006
Picon

[AlbClub] Learned Behavior

         *** AlbClub Discussion List ***

 

Bring words and photos together (easily) with
PhotoMail - it's free and works with Yahoo! Mail.
www.AlbClub.com
____________________________________________________
Alb-Club mailing list: Alb-Club <at> alb-net.com
http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/alb-club
GH | 1 Feb 05:50 2006
Picon
Picon

[AlbClub] Fw: Gjuha shqipe dhe ...gjuha ne liridalje!

         *** AlbClub Discussion List ***

Robert Kodra nuk ka asnjw tw drejtw, qw drogwrat sintetike qw merr t'i mbajw
vetwm pwr vete, ai duhet tw na thotw tw gjithwve se cfarw wshtw, ku e blen,
sa e blen dhe nga sa merr. nw fund tw fundit edhe ne njerwz jemi, qw na ka
pjellw nwnw, qw punojmw gjithw ditwn dhe paguajmw taksa, qw shkojmw nw udhw
tw perwndisw, dhe kur duam tw shplodhemi nga gjithw ky straß, tw dijmw se ku
tw gjejmw rehat dhe ta hedhim trurin nw erw. Nw kwtw kuptim unw e gjej
gjestin e tij vetwm se si shumnw egoist, qw do t'i bwjw zili tw gjithw
anwtarwve tw tjerw eswll tw kwtij klubi, se pwr vete wshtw duke bwrw kokrwn
e qefit, madje nw qiwllin e shtatw dhe duke pwrfituar nga rasti i bwj
thirrje atij njeriu, qw atw qw ka ta ndajw me ne tw gjithw nw mwnyrw tw
barabartw, vllazwrisht e shqiptarce.

Poshtw OSBE-ja!

GH

"Pseudonim NgaHalli" shkroi:

I dashur MODERATOR,
a mund te ma shpjegosh faqe gjithe klubit kush eshte
qellimi i kalimit te nje ms te tille?
"Per informacion" - nuk qendron pasi ka kohe qe
gjendet ne arkivat e klubit.
"Ne funksion te debatit"- po aq, pasi debati eshte
pothuajse i ezauruar (ndonese i fresket) dhe prurja ne
fjale nuk i shton asgje atij, pervecse e nis nga e
paraaa aaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
(Continue reading)

Agideba | 1 Feb 08:57 2006
Picon

Re: [AlbClub] Replike Frrok Cupit !

         *** AlbClub Discussion List ***

Ç'mund të bëjë më shumë një antishqiptar si ky idiot që i shtrembëron faktet sa edhe vetë grekët po ti lexojnë do të qeshin?!
 
Akoma nuk  e di ky qen që leh për padronët grek dhe sërbë se më 10 prill 1994 në Peshkëpi të Gjirokastrës, një bandë e armatosur greke e organizatës famëkeqe MAVI, hyn në tokën shqiptare, vret dy ushtarë, rrëmben me dhunë një nenoficer dhe vjedh armatimin e repartit ...?!!  Unë them se ai bën sikur nuk e di.
 
Përse bën kështu Frroku? Përgjigjen u jap po unë, ai bën kështu siç bëjnë tërë pellgjet me frrokë në Shqipëri, me qëllim që pushtetin ta kënë në dorë shërbëtorët e grekëve dhe jo shqiptarët patriot (që fatkeqësisht shumë pak kanë ngelur).
 
Ky idiot thotë se "Dora" nuk u gjet kurrë!! Dorën që drejton këtë organizatë e njohin të gjithë përveç budallenjëve dhe atyre që bëjnë sikur nuk e dinë; ajo është dora e zezë e Niko Gaxojanit, alias (Nicholas Gage) i cili paratë e librave të tij ja dhuron Organizatës për çlirimin e Vorio-Epirit e cila mban emrin MAVI.
 
Tani së fundi na del edhe vajza e tij, Eleni (që mban emrin e gjyshes nga i jati dhe që është gjithashtu, po me këtë emër edhe libri më i shitur i Nikos Gaxojanit) e cila jeton këtu në New York dhe thotë në mjedise greke (ku mblidhen dhe shumë shqiptarë muslimanë që e mbajnë vehten për grekë), "Shëpinë na i prishën e dogjën shqiptarët dhe unë i detyrava që ta (Continue reading)

Pseudonim NgaHalli | 1 Feb 09:37 2006
Picon

[AlbClub] Gjuha ne liridalje...

         *** AlbClub Discussion List ***

I dashur miku im Moderator,
ti po deshe mos e prano, madje mos e kalo fare kete ms
timin (ndonese ne kete rast do te te duhej qe a priori
ta konsideroje minimalisht nje shkalle me poshte se
delirimi i Kodres mbi gjuhen e perendive te Zall
Bastarit), POR une te siguroj - po aq a priori - se
per shkak te perberjes tende humane (cka me mrekullon
kur ti shkruan aq bukur ne te dy variantet...) EDHE ti
miku im ke nevoje nganjehere per...MODERIM (Who guard
the guardians?)!

Ky i kesaj rradhe ishte plotesisht rasti, qofte edhe
per te mos lejuar pasimin e atij shurup-mesazhit nga
tre te tjere (i pari i imi) ku i mjeri autor u
katandis ne dite te hallit... 
(GH komplimente per humorin...!)

Duke te kujtuar se eshte po aq ne "charter"-in e
klubit edhe mosperdorimi i termave te tilla ekskluzive
si f.v. "idiot" (te siguroj se ka nje ndalese nga ana
e MODERATORIT te ketij klubi posacerisht per
perdorimin e kesaj fjale, nqs nuk gaboj drejtuar Aldos
a Albit, diku ne ditet e sprasme te G.Kokalarit ne mes
tene), te bej me dije se PERSONALISHT nuk jam kunder
"idioteve", por ama bej gjithe cfare mundem per te
luftuar "idiotizimin" e mjedisit ku gjalloj.

Idiot eshte nje gjendje e dhene dhe pothuajse e
(Continue reading)

Ardian Likaj | 1 Feb 12:32 2006
Picon

Re: [AlbClub] Replike Frrok Cupit !

         *** AlbClub Discussion List ***From: dritan68 <at> aol.com
To: alb-club <at> alb-net.com
Armiqte po na hyne me sy dhe po nxijne realitetin e ndritur te Shqiperise.Iluzioni i goditjes se korrupsionit ne Shqiperi nga kjo qeveri eshte ekuivalenti i cmimit boteror per ushqimin ne kohe te Dulles.

::::::::::::::::::::
Cmim boteror vetem Edvin Rama ka marre si kryebashkiaku me i mire ne bote ne vitin 2005 . Persa i perket korrupsionit ka pesuar nje goditje te rende , kam perdorur fakte p.sh pak te duket te prisje 6-9 ore ne shi per te udhetuar me tragetin Vlore-Brindisi sot radha nuk ekziston sepse 'radha' ishte nje instrument i krijuar prej regjimit Nanoist vetem qe qytetaret te paguanin ryshfete tek punonjesit e korruptuar te administrates qe ai krijoj . Radhet neper porte dhe pikat tokesore kufitare jane hequr gjitheandej aty perdite policia Nanoiste nga 1997-2005 vidhte emigrantet , sot prezenca policore eshte pakesuar disa here plus qe kualiteti i sherbimit eshte rritur shume .Te gjitha gazetat njoftuan per eleminimin e radheve ne pikat kufitare por fatkeqesisht pak ishin ato qe e komentuan , nje premtim i tille elektoral i PD-se u realizua menjehere 2) te gjitha konsulatat dhe ambasadat ne Itali dhe Greqi me urdher te Berishes punojn edhe te Premten, te Shtunen , te Dielen cfare lehteson jashtezakonisht problemet e mbi 700 mije emigranteve ne keto vende. 3) Por jane me qindra raste qe flasin qe korrupsioni ka pesuar goditje ,ata qe e krijuan ate sot e mbrojn duke kerkuar mosprekjen e institucioneve te pavaruara ??? cilat institucione prokuroria qe po fle mbi 5 mije dosje te renda apo bashkite qe kane krijuar kaosin urban .

Express yourself instantly with MSN Messenger! MSN Messenger Download today it's FREE!
www.AlbClub.com
____________________________________________________
Alb-Club mailing list: Alb-Club <at> alb-net.com
http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/alb-club
Arber Hasani | 1 Feb 15:54 2006
Picon

[AlbClub] Radio ose Tv shqiptare live ne internet ....

         *** AlbClub Discussion List ***

une degjoj radion+2 live ne internet
ke muzike, lajme cdo ore, dhe emisione interesante
te shtunave nese te intereson kampionati shqiptar mund te degjosh Ahmet 
Shqarin me emisionin nga njera ndeshje ne tjetren
ke dhe kamera qe mund te shikosh prezantuesit dhe dj e radios ne direkt
besoj se ky site eshte nder sitet me te mire shqiptare qe kam pare

klioko ne www.plus2radio.com.al

_________________________________________________________________
Don't just search. Find. Check out the new MSN Search! 
http://search.msn.com/

www.AlbClub.com
____________________________________________________
Alb-Club mailing list: Alb-Club <at> alb-net.com
http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/alb-club

Faruk Myrtaj | 1 Feb 16:25 2006
Picon

Re: [AlbClub] Replike Frrok Cupit !

         *** AlbClub Discussion List ***

ardian,

jam i deshiruar te mos mendosh se, nese pate te drejte, dhe ta dhane nje 
here, apriori do te kesh gjithnje!
Eshte normale te priresh nga nje krah apo tjetri ne politike, por kjo nuk 
te siguron imunitetin per te drejten...
Edhe brenda ketij mesazhi, diku ke te drejte (gjithnje sipas meje -pra nuk 
se kjo qe percjell une eshte doemos e drejte), por kur thua se, "me urdher 
te Berishes, ata punojne edhe ne fund jave..." (!), na ben te veme buzen 
ne gaz!
A thua se (vetem) kjo i ka munguar Nanos?! A thua se duke qene edhe ne 
fund-jave ne pune, ata te konsulates nuk do korruptohen?! Pastaj, 
ç'domethene qe ta detyrosh tjetrin te punoj on-duty, pa pushim? Se nuk i 
dalin ditet e tjera, se nuk punojne me efektivitet ditet e tjera, apo se 
ne s'na ndahet "8 ore ne pune dhe jo 8 ore pune"?!

Shpresoj te me kuptosh,

faruku

On Wed, 01 Feb 2006 11:32:09 +0000, Ardian Likaj <ardlikaj <at> hotmail.com> 
wrote:

>          *** AlbClub Discussion List ***
>
>
>

(Continue reading)

Albi | 2 Feb 02:13 2006
Picon

[AlbClub] clowns

         *** AlbClub Discussion List ***

I think that the current PM is a clown, I have said so before in this list, 
I say so again.

Now this clown was cought plagiarizing that other clown's speech. I would be 
laughing if this weren't so painful.

http://kutv.com/topstories/local_story_032135401.html

Politician Caught Using 3-Year Old Speech
KUTV/Reuters - The Prime Minister of Albania has been called out for 
apparently plagiarizing a three-year-old speech given by his predecessor - 
and trying to pass it off as new.

Sali Berisha was giving a televised speech on energy policy, when reporters 
became suspicious that they had heard the rhetoric before. Sure enough, the 
country's previous Prime Minister, Fatos Nano, had delivered virtually the 
exact same speech three years earlier.

Albanian television started running clips of Berisha's speech, followed by 
clips of Nano delivering the same quotes. The cryptic wording was virtually 
identical.

Reporters apparently got suspicious after hearing Berisha utter the phrase 
"solving the system of equations" over the chronic power crisis, a 
formulation in Albanian that reeked of Nano's prolix speech.

"He was speaking a language that struck us as not naturally his own," TV 
news editor Bledar Zaganjori said. "We looked at the previous strategy 
(Continue reading)

Krypa | 2 Feb 03:20 2006
Picon

[AlbClub] Gallery

         *** AlbClub Discussion List ***

 

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com

www.AlbClub.com
____________________________________________________
Alb-Club mailing list: Alb-Club <at> alb-net.com
http://www.alb-net.com/mailman/listinfo/alb-club

Gmane