Hamdi Nuhiju | 1 Feb 13:47 2012
Picon

Biseda fetare-81

Biseda fetare-81

Hamdi Nuhiju


152

 

“Gjithashtu kuptohet nga shikimi i reflektimit të dritës së diellit dhe nga kjo që i ngjason imazhit të tij prej  çdo grimce të tejdukshme sipas kapacitetit dhe ngjyrës së saj, dielli sikur është i pranishëm në çdo grimcë dhe shikon kudo që hyn drita e tij. Për më tepër, gjithëpërfshirja e diellit dhe depërtimi i tij rriten me madhësinë e ndriçimit të tij” ( Fjalët, Stamboll, 2008, Seid Nursi, f.242)

Jeta në errësirë ti verbëron ndjenjat dhe sytë. Ti më nuk sheh me dritën e argumenteve dhe logjikës, por vepron dhe percepton në bazë të prekjes dhe dukjes. Kujton se vetëm dukja dhe prekja janë të vlefshme dhe reale në këtë botë, e gjithçka tjetër është e kot dhe e pavlefshme.

Jetën në errësirë e kanë jetuar shumë marksist dhe materialist modern. Ata, ende nuk duan të dalin nga errësirat e mosbesimit në dritën e besimit. Me këmbëngulje luftojnë për idetë e tyre se çdo gjë që simbolizon dritën, jashtë errësirës së tyre që i thonë dritë, është e kot dhe e pavlefshme. Sipas tyre, ne jemi në rrugën e humbur, ndërsa ata janë në rrugën e vulosur dhe të vërtetë.

Kur ndodh transformimi i jetës nga errësira në dritë, rilind një ndjenjë e re, një pamje e jashtëzakonshme në fytyrat e njerëzve. Paramendoni, shkencëtarin më të madh të botës për hulumtimin e gjenezës së jetës, shkencëtari rus Oparin, i cili pas 37 viteve kërkim të argumenteve dhe shkaqeve për mos ekzistencën, për mos fillimin e kësaj bote nga Krijuesi, pranon se kjo botë ka një Krijues.

Duhej që të kalonte një kohë e madhe në errësirë me hulumtimin e argumenteve, shkaqeve, arsyeve, iluzioneve dhe pyetjeve të pakuptimta dhe të panumërta, për të jetuar disa minuta dritë. Dhe drita e diellit është më e bukura. Dielli merr pjesë në secilën rreze të tij. Madhështia e tij fshihet, në fshehjen në natyrë me urdhrin e Allahut xh.sh në momentin e fshehjes. Ai, pra dielli, nuk është i përhershëm e as zoti vet. Edhe ajo është një krijesë që i bie në sexhde Allahut xh.sh., dhe kërkon Mëshirën e Tij.

Mund të takojmë dy veta,njëri me besim të plotë në Allahun xh.sh., dhe tjetri me kufër-fshehje të besimit të tij. Në fytyrat e tyre duken shenjat e dëlirësisë dhe dritës. Po edhe tek fshehësi i të vërtetës, duke errësira që e ka ngrysur dhe kapluar mendjen, zemrën, trupin, fytyrën dhe shpirtin e tij. Raporti është i këtillë në dukjen e brendshme shpirtërore, ndërsa në dukjen e jashtme, materiale, ky që fsheh të vërtetën dhe nuk e pranon, është i rregulluar bukur. Shihen qartë shenjat e pasurisë dhe vrapimit pas saj nga ky njeri. Ndërsa, ai me dritën e besimit, si me dritën e diellit, shpesh herë nuk është i veshur me rroba të shtrenjta, por nuk ka aspak dyshim se edhe ato rroba modeste janë të pastra dhe të rregulluara mirë.

Njeriu sa më i përpiktë që është në adhurimet ndaj Allahut, padyshim se besimi i tij do të jetë më i gjithë përfshirës. Njëjtë sikur gjithë përfshishmëria e diellit që rritet me anën e ndriçimit të dritës së tij.

Dijetari i madh bashkëkohor Muhamed Gazali, kur definon Njëshmërinë e Allahut, apo Tevhidin-shkencën e besimit, thotë:” ‎ Në të vërtetë Teuhidi, është shpirti i Islamit, është esenca e akides dhe boshti i adhurimeve të shumëllojshme. Parimet e Teuhidit depërtojnë te të gjitha mësimet islame, ashtu siç depërton uji nëpër bimët dhe ashtu siç ndërthuren nervat në trupin e njeriut"

 __._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 1 Feb 19:20 2012
Picon

ASHSHA:nisi pergatitjet e saj per 100 vjetorin e pavaresise se Shqiperise

Akademia e Shkencave Shqiptaro- Amerikane nisi pergatitjet e saj per 100 vjetorin e pavaresise se Shqiperise


BEQIR SINA, New York
Kodra : "Kombi shqiptar eshte zgjuar, dhe me plot te drejte, per ne shqiptaret Shekulli i XXI -te, eshte Shekulli i Shqiptareve"


BRONX NEW YORK : Me 28 janar, Akademia e Shkencave Shqiptaro- Amerikane me qender ne New-York , ka mbajtur ne lokalin Govanis, me pronar shqiptar Gjergj Dedvukaj, takimin mbi organizimin e festimit te 100-vjetorit te Shpalljes se Pavaresise se Shqiperise, ne Vlore, me 28 Nentor 1912 nga shtetari i madh, Ismail Qemali. Ne kete takim moren pjese Agron Fico , Ahmet Zherka, Skender Kodra, Astrit Tota, Adem Harxhi, Ilirjana Sulkuqi, Agim Boba, Xhevat Limani, Mark Gecaj, Destan Dema, Prend Qeta, Bajram Doka, Mehill Velaj, Rape Ruci, Genc Leka, Nelson Çabej, Ded Ivezaj dhe Ramazan Skara.


     Ne mbledhjen e kryesise se Akademis se Shkencave Shqiptaro- Amerikane, kreu i saj professor Skender Kodra, eshte shprehur se per kete qellim eshte ngritur posaqerisht edhe nje komision i kesaj akademie, qe do te merret per pergatitjen e veprimtarive per 100 vjetorin e pavaresise.

     "Per ngjarjen me madhore te historise sone kombetare , theksoje Kodra, 100 vjetorin e pavaresise, Akademia e Shkencave Shqiptaro- Amerikane do te mbaj ne 27 nentor ne New York, organizimin e nje Konference Shkencore dhe botimin e nje numri te veçante te revistes "Dituria", si dhe nje Darke jubilare shoqeruar, ne daten 28 me ngritjen e flamurit ne qender te New Yorkut..

     Konferenca shkencore per 100 vjetorin e pavaresise, u tha se do te kete kumtesa qe do t'i kushtohen pavaresise se Shqiperise, mbajtur nga anetare te kesaj akademie, perfaqesues te fushave te ndryshme nga SHBA, Shqiperia, Kosova, Maqedonia, Lugina e Presheves dhe Çameria.Kodra : "Kombi shqiptar eshte zgjuar, dhe me plot te drejte, per ne shqiptaret Shekulli i XXI -te, eshte Shekulli i Shqiptareve"

 

       Nderkohe, duke vlersuar rolin dhe kontributin e Vatres ne kete 100 vjetor, te themelimit te saj, professor Kodra, solli nje deshmi qe tregonte, kur ai kishte qene se bashku me disa patriot te tjere, anetare te kryesise se deges se kesaj shoqate ne Brooklyn.


    Ne materialin e ruajtur me kujdes prej tij - dukej qart koha kur ai vete si sekretar i kesaj dege, kishte udhehequr nje fushate mbledhje ndihmash ne vitin 1972, per Nene Terezen, kohe, kur ajo hapi shtepine e pare, per misionaret e bamiresise ne SHBA, pikerisht ne Bronx.


     Kryetari i Akademise, professor Skender Kodra, nenvizoje se "kur vjen puna per çeshtjen kombetare ne shqiptaret, jemi me te gjitha shoqatat dhe organizatat, por asnjehere internacionaliste dhe komuniste, mbasi kete e kemi bere , vetem e vetem, qe te jemi ne dobi te kombit, duke evituar faktoret e perçarjes, shmangien e saj dhe rritjen e prestigjit te komunitetit tone ne interese te kombit".


Qellimi i veprimtarive te 100 vjetorit te pavaresise se Shqiperise, organizuar nga Akademia e Shkencave Shqiptaro- Amerikane ne 27 nentor ne New York, u tha ne takim; do te jete qe te prezantohen vlerat kombetare te diaspores, roli i saj dhe kontributet e medha qe ka dhene ajo ne mbrojtjen e Shqiperise nga sumet e huaja.


     Duke marre fjalen ne kete takim Nen/kryetari i kesaj akademie Professor Agron Fico, u shpreh se ashtu siç theksoi kryetari i Akademise, Prof. Dr. Skender Kodra, ky aksion madhor kerkon angazhimin pasionant te te gjithe anetareve dhe bashkepunetoreve te Aklademise per te arritur rezultate cilesore, qe do te na nderojne para kombit.

      "Une, thote professor Fico, ne detyren e ngarkuar po parashtroj mendimet dhe propozimet per organizimin e Konferences Shkencore. Duke shtuar se pari tha ai: Edhe pse secili mund te jape ndihmese me kumtesa, studime dhe shkrime, kryesore eshte qe ato duhet te jene ne standartin me cilesor dhe te denja per ngjarjen. Te jemi te qarte edhe pse jo gjithkush eshte historian i mirefillte, por ama gjithsecili per punimin e vet duhet te beje hulumtime dhe te sjelle fakte shkencore.

    Ato duhet te shkruhen ne stadartin e gjuhes se njesuar shqipe kombetare. Se dyti: Konferenca, sugjeroj te zhvillohet ne nje dite, pra te perfshihen 12-15 kumtesa.Kumtesat dhe studimet e tjera te botohen ne revisten "Dituria", ne qofte se redaksia i gjykon te pershtatshme.Se treti: Tematika e kumtesave te jete gjitheperfshirese, d.m.th. per momentet kryesore dhe jo per ngjarje lokale, pavaresisht nga rendesia.Se katerti: Rekomandohet qe secili nga ne eshte mire te shkruaje ne shtypin e Diaspores ose ate te Shqiperise dhe Kosoves per kete ngjarje madhore.Se pesti: Kerkohet qe qysh sot te mendohet dhe te filloje puna organizative: ftesat, mjedisi i konferences, zbukurimi i saj, koktej, masmedia etj.

     Se gjashti: Kumtesat duhet te kene keto kerkesa:a) Te shtjellojne temen aq sa e gjykon autori.b) T'i dorezoje komisionit te Konferences vetem pjesen qe do te lexoje 3-4 faqe.c) Kumtesa duhet te kete bibliografine dhe referencat e duhura/ nevojshme.Se shtati: Te respektohen afatet e dorezimit te materialit. Afati i fundit te jete 10 shtatori 2012"     Ne fund te fjales se tij Nen/kryetari i kesaj akademie Prof.Dr. Agron Fico, nenvizoje se "Kjo eshte nje ngjarje e shenuar dhe kerkon pune, perkushtim konkret, sepse do te pasqyroje kredibilitetin tone shkencor-moral. Padyshim duhet qe secili nga kryesia, bashkepunetoret tane aktive te marrin nga nje teme konkrete, qe keshtu te sigurohet edhe garancia e realizmit te suksesshem te saj.Pervoja jone e mire natyrisht do te na ndihmoje per te perballuar me dinjitet edhe kete ngjarje teper te madhe ne historine e kombit tone" tha Fico.


Ne diskutime u perfshine edhe Agim Boba, Genc Leka,Mark Gecaj, Adem Harxhi, Mehill Velaj, Ilirjana Sulkuqi, Preng Qeta, Ahmet Zherka, Nelson Çabej, Rape Ruci e tjer. Skenografi i njohur Astrit Tota, premtoi se posaçerisht me rastin e 100 vjetorit, ai do te pikturoi nje portret te titulluar " Ismail Qemali - arqitekt i Pavaresise se Shqiperise".

     Takimi u mbyll me nje diskutim te aktorit te njohur Xhevat Limani, regjiizor dhe producent i cili tha se :" Natyrisht, qe per bindjet e mija - Akademia eshte institucioni me i larte i dijes nje tempull hyjnor qe kan lidhje per te vazhduar shpirtgjatesine e nje kombi.

 

       Dhe ajo qe dua te them shtoi ai eshte se shqiptaret e Amerikes nuk jane me diaspore, sepse Diaspore do te thote pjese e shkeputur e nje kombi, ndersa ne Shqiptaret e Amerikes, jemi shume te lidhur me vendin tone, "mmarrim pjese me kombin, jemi te bashkengjitur me kombin jetojm dhe shqetesohemi per kombin".

       Andaj edhe Akademia Shqiptaro-Amerikane e Shkencave dhe Arteve ne Nee York ne dinjitetin e vet do te jete pjesmarrese e kesaj dasme te madhe kombetare ne kete 100 vjetor te shtetit shqiptar - i lire dhe i pavarur te mbledhi rreth saj te gjithe shqiptaret ne Nju Jork. ." Ne duhet te deshmojm dhe mesazhet qe do te shkojn nga Nju Jorku, nga gjithe shqiptaret e Amerikes do te jemi nje dore e ngroht per Shqiperine tone, edhe morale, edhe emocionale edhe shpirterore".

BeqirS | 2 Feb 14:07 2012
Picon

March 9th Bruce Springsteen and E Street Band to Play Apollo Theater

Bruce Springsteen and E Street Band to Play Apollo Theater

March show will mark ten-year anniversary of satellite radio

 
Bruce Springsteen performs during the Light of Day concert series at the Paramount Theatre in Asbury Park, New Jersey.

Bruce Springsteen and the E Street Band will perform a special concert at New York's Apollo Theater on March 9th to celebrate the ten-year anniversary of satellite radio. The show, which is being held just three days after the release of Springsteen's new album, Wrecking Ball, will air live on SiriusXM's all-Springsteen channel E Street Radio. According to a press release, SiriusXM subscribers will have the opportunity to win tickets to the event through email and on-air promotions.

"We are proud and excited to celebrate ten years of satellite radio with one of the most enduring superstars of popular music, and true friends of SiriusXM, Bruce Springsteen and the E Street Band," said President and Chief Content Officer Scott Greenstein in a statement. "Bruce's music, now more than ever, reflects the attitudes and controversies, and the personal and national conversations of our time." The Apollo show, he said, offers subscribers a unique opportunity to hear Springsteen and his band "in one of the most intimate and historic settings in the world."

Bruce Springsteen and the E Street Band kick off a world tour March 18th in Atlanta, Georgia. Springsteen has yet to announce how the group will deal with the absence of the late Clarence Clemons, though Bruce's longtime friend Southside Johnny recently dropped a pretty big hint. "He’s stealing my saxophone players to replace Clarence," Southside recently told The Record. "We steal from each other’s bands occasionally.”
__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 3 Feb 18:16 2012
Picon

Nje mot i pazakonte ne New York, nje pranvere e hershme

Nje mot i pazakonte ne New York, nje pranvere e hershme

 

 

 


STATEN ISLAND NEW YORK CITY : Kryetari i Bashkise se New Yorkut, Michael Bloomberg, u "takua " sot ne mengjes ne pranine e gazetarve njujorkez, me Staten Island Chuck, pas shpalljes se parashikimit te motit per sesionin e ri 2012.. Parashikuesi i motit nje kafshe e çuditeshme e quajtur Staten Island Chuck, ka treguar me shenja se: "Ky sesion do te jete nje pranvere e hershme!"

 

Mirepo , siç njofton korrespondeti yne nga New Yorku, ne nje kohe kur pothuajse gjithe Europa eshte perfshire nga nje dimer i ftohte i papare me me shume se 100 te vdekur deri tani, dhe nje dimer me debore te pazakonte ne Kosove, dhe veriun e zonat verilindore te Shqiperise, te pakten New York, po kalon nje dimer te pazakonte, qe ngjane me shume me nje sesion pranveror.

 

Nje ndryshim te paparashikuar meterologjik, sot e ka verefikuar edhe kryetari i Bashkise se New Yorkut, Michael Bloomberg, teksa eshte "takuar" sot me prognostikatorin e çuditeshem, Staten Island Chuk. Kemi te bejme me shenjat e tij, te cilat i kuptojn vetem kujdestaret e tij dhe zoologet ne kopshtin zoologjik, thuhet ne nje deklerat per median, te cilat "tregojne, sot, "se Chuk nuk e ka pare hijen e tij, ne mengjes" ne nje ceremoni qe u zhvillua ne kopshtin zoologjik Staten Island.

 

Nentokesori i quajtur Chuck, tregon se ka parashikuar se moti keto dite eshte me i bute, dhe ka te ngjare te jete i tille, sipas tij ne New York, deri ne pranveren qe vjen sipas kalendarit vjetor - ne fund te marsit.

Zoti Bloomberg, qe kishte veshur doreza mbrojtese per te parandaluar ate ose nje nje tjeter kafsh t'a kafshoj, njoftoi sot parashikimin ne oren 7:25 te mengjesit dhe po u tregonte gazetarve ne kopshtin zoologjik, "qe te marrin kete parashikim ndoshta edhe per zhvillimin e ndeshjes se Super Bowl te dielen."

 

Te gjithe njujorkezet jane te çuditur me parashikimin kaq te sakte te Staten Island Chuck ne kopshtin zoologjik, mbasi sot me te vertet i gjithe New Yorku, eshte perfshire ne nje mot te bute, qe filloi kete mengjes, me temperatura ku me e uleta eshte deri tash ne 40 degree.


Dhe ky parashikim vjen nga Staten Island Chuck, nje lloj nentoksori, i ngjashem me urithin qe njohim ne shqiptaret, dhe me zyrtarisht njihet ketu ne New York, si Charles G. Hogg . Ne gjuhen agleze ai eshte nje Groundhog - i cili jeton ne kopshtin zoologjik Staten Island - New York, ne Shtetet e Bashkuara.

 

Sipas meterologve njujorkez, eshte kjo kafsh qe eshte zgjedhur per prognozuar - parashikuar, si nje meteorolog zyrtar motin ne kete sesion ne New York City. Pra, eshte Staten Island Chuck, i cili parashikon kohezgjatjen e dimrit çdo 2 shkurt ne Diten e qe thirret Groundhog. Dite, kjo qe zyrtarisht terheq vemendjen e opinionit njujorkez, çdo vit ne kete kohe.

 

Ai e ben kete ne baze te parashikimit duke pare hijen e tij ne oren 07:30 te mengjesit ne ate qe quhet Groundhog Day. Kjo ceremoni ne kopshtin zoologjik shpesh here eshte pjese e zyrtare qe ndiqet edhe nga Kryetari i Bashkise se New York City (aktualisht Michael Bloomberg).

 

Parashikimi Chuck per 2012, sipas meterologve eshte ne mosmarreveshje me parashikimin shkencor Punxsutawney Phil , mbasi Staten Island Chuck, ka treguar shenjat qe tregojne se"Kete sesion New Yorku eshte ne nje pranvere e hershme."/BEQIR SINA/

2

3

4

5

6

BeqirS | 5 Feb 19:47 2012
Picon

Kryetari i Bashkise te Tiranes, Lulzim Basha vizitoi VATRENKryetari i Bashkisë të Tiranës, Lulzim Basha vizitoi VATREN

Kryetari i Bashkisë Tiranës, z. Lulzim Basha e mbylli vizitën e tij në SHBA me vizitë n që bëri të shtunën me 4 shkurt 2012 në Shtëpinë e Federatës Panshqiptare të Amerikës, VATRA, ku u prit nga Kryetari i Vatrës, dr. Gjon Bucaj dhe zv/kryetari Agim Rexhaj si dhe bordi i Vatrës. Ai shoqërohej nga Konsulli i Përgjithshëm i Shqipërisë në Neë York Dritan Mishto dhe Shefi i Misionit shqiptar në Kombet e Bashkuara, Ferit Hoxha.

Kryetarit të bashkisë ia uroi mirëseardhjen në Vatër dr. Gjon Bucaj, kryetar i Vatrës. Ai e uroi z. Basha për vizitën e suksesshëm në SHBA si dhe për vizionin për Bashkinë e Tiranës. Z. Bucaj e njohu shkurtazi kryebashkiakun e Tiranës me përpjekjet që po bën Federata Vatra në kuadër të 100 vjetorit të themelimit dhe e ftoi z. Basha që të jetë pjesë e festimeve këtu në Neë York me 28 dhe 29 prill 2012. Dr. Bucaj tha se Vatra po lufton në shumë drejtime, të riorganizimit të degëve dhe shtimit të anëtarësisë; të afrimit të brezit të ri, për të siguruar vazhdimsinë e brezave,kalimin e Vatrës tek brezi i ri si dhe po shton veprimtaritë e 100 vjetorit, duke intensifikuar fushatën.Kanë thënë shpesh, theksoi dr. Bucaj në përshëndetkjen e tij se Vatra e ka kryer misionin e vet, por vatranët si shumica e shqiptarëve të Amerikës mendojnë se misioni i Vatrës nuk përfundon, pasi në themel të punës së Vatrës është Kombi dhe në vizionin gjithëshqiptar kombi është i përjetshëm.

Z. Basha falenderoi për pritjen e ngrohtë dhe shtoi se është kënaqësi që të jeshë në Shtëpinë e Vatrës, e cila është pjesë e pandashme e historisë së Shqipërisë dhe paraprirëse e Pavarësisë së Shqipërisë. Kontributi i Vatrës ndaj Kombit shqiptar mbetet historik, dhe kulmon në rolin e saj në Konferencën e Paqes . Ndërhyrja e Vatrës tek Presidenti Wilson fatmirësisht pati efekti pozitive, Shqipëria shpëtoi nga copëzimi i mëtejshëm.

Z. Basha mbështeti projektin e parashtruar nga dr. Bucaj për kalimin e Vatrës tek brezi i ri, c’ka do të garantojë shekullin e dytë të saj.

Më pas z. Basha vizitoi librarinë dhe arkivin e Vatrës. Editori i Diellit, Dalip Greca ekspozoi disa nga dokumentat, regjistrat dhe fotografi origjinale që ruhen në arkivin e Vatrës, përfshi dhe rekordet e themelimit të Vatrës, dokuemnte origjinale të Huasë Kombëtare, që organizoi Vatra për të ndihmuar Shtetin Shqiptar në vitet 1920-21, më shumë se 197 mijë dollar, apo Fushata “Shqipëria në Rrezik”, ku për shpëtimin e Shqipërisë vatranët dhuruan 150 mijë dollar. Po shtosh këtu edhe fushatat e tjera për mbajtjen e diplomatëve në Europë, apo edhe dhurimi i më shumë se 120 mijë librave për shkollat shqiptare, del më i qartë kontributi i Vatrës.

Më pas u bë një takim me bordin e Vatrës, në sallën e mbledhjeve, ku z. Basha falenderoi Vatrën për punën e saj në shërbim të kombit shqiptar për 100 vjet. Wshtë një rast i rrallë tha ai që një shoqatë mbijeton për 100 vjet dhe kjo duhet të na bëjë krenarë të gjithë ne shqiptarëve. Vatra është bërë simbol historik i shqiptarëve të Amerikës dhe vazhdon të luftojë për ta mbajtur gjallë frymën patriotike. Misioni i Vatrës nuk ka fund sepse ajo është themeluar me mission për t’i shërbyer Kombit dhe si e tillë, nuk ka kufij kohorë. Vatra u themelua para Pavarësisë dhe orientoi që këndej për një shtet me orientim perëndimor dhe jo lindor. Wshtë i njohur kontributi i Vatrës për ta ruajtur pavarësinë e Shqipërisë, takimet me presidentin Wilson, forcimin e urave të miqësisë Amerikë-Shqipëri etj.

Pas përshëndetjes të z. Basha falenderoi kryetari i Vatrës, dr. Gjon Bucaj, ndërsa anëtarët e bordit, Lek Miraka, Asllan Bushati dhe Ibrahim Kolari shtruan shqetësime që kërkojnë përkujdesjen e qeverisë shqiptare për t’i zgjidhur.

Z. Basha shoqërohej edhe nga bashkëshortja, e cila tha për gazetën Dielli se ndjehj krenare që ishte në mjediset e Vatrës, ku dhe gjyshi i saj Sino Bozhaj, kishte qenë anëtar dhe kontribues në vitet historike të Vatrës 1915-1924.

Në fund të takimit, pjesmarrësit bënë fotografi me z. Lulzim Basha.

Kryetari i Bashkisë të Tiranës, Lulzim Basha vizitoi VATREN 
 
 
 
 
Kryetari i Bashkisë të Tiranës, z. Lulzim Basha e mbylli vizitën e tij në SHBA me vizitë n që bëri të shtunën me 4 shkurt 2012 në Shtëpinë e Federatës Panshqiptare të Amerikës, VATRA, ku u prit nga Kryetari i Vatrës, dr. Gjon Bucaj dhe zv/kryetari Agim Rexhaj si dhe bordi i Vatrës. Ai shoqërohej nga Konsulli i Përgjithshëm i Shqipërisë në Neë York Dritan Mishto dhe Shefi i Misionit shqiptar në Kombet e Bashkuara, Ferit Hoxha.
 
 
 
Kryetarit të bashkisë ia uroi mirëseardhjen në Vatër dr. Gjon Bucaj, kryetar i Vatrës. Ai e uroi z. Basha për vizitën e suksesshëm në SHBA si dhe për vizionin për Bashkinë e Tiranës. Z. Bucaj e njohu shkurtazi kryebashkiakun e Tiranës me përpjekjet që po bën Federata Vatra në kuadër të 100 vjetorit të themelimit dhe e ftoi z. Basha që të jetë pjesë e festimeve këtu në Neë York me 28 dhe 29 prill 2012. Dr. Bucaj tha se Vatra po lufton në shumë drejtime, të riorganizimit të degëve dhe shtimit të anëtarësisë; të afrimit të brezit të ri, për të siguruar vazhdimsinë e brezave,kalimin e Vatrës tek brezi i ri si dhe po shton veprimtaritë e 100 vjetorit, duke intensifikuar fushatën.Kanë thënë shpesh, theksoi dr. Bucaj në përshëndetkjen e tij se Vatra e ka kryer misionin e vet, por vatranët si shumica e shqiptarëve të Amerikës mendojnë se misioni i Vatrës nuk përfundon, pasi në themel të punës së Vatrës është Kombi dhe në vizionin gjithëshqiptar kombi është i përjetshëm.
 
Z. Basha falenderoi për pritjen e ngrohtë dhe shtoi se është kënaqësi që të jeshë në Shtëpinë e Vatrës, e cila është pjesë e pandashme e historisë së Shqipërisë dhe paraprirëse e Pavarësisë së Shqipërisë. Kontributi i Vatrës ndaj Kombit shqiptar mbetet historik, dhe kulmon në rolin e saj në Konferencën e Paqes . Ndërhyrja e Vatrës tek Presidenti Wilson fatmirësisht pati efekti pozitive, Shqipëria shpëtoi nga copëzimi i mëtejshëm.
 
Z. Basha mbështeti projektin e parashtruar nga dr. Bucaj për kalimin e Vatrës tek brezi i ri, c’ka do të garantojë shekullin e dytë të saj.
 
Më pas z. Basha vizitoi librarinë dhe arkivin e Vatrës. Editori i Diellit, Dalip Greca ekspozoi disa nga dokumentat, regjistrat dhe fotografi origjinale që ruhen në arkivin e Vatrës, përfshi dhe rekordet e themelimit të Vatrës, dokuemnte origjinale të Huasë Kombëtare, që organizoi Vatra për të ndihmuar Shtetin Shqiptar në vitet 1920-21, më shumë se 197 mijë dollar, apo Fushata “Shqipëria në Rrezik”, ku për shpëtimin e Shqipërisë vatranët dhuruan 150 mijë dollar. Po shtosh këtu edhe fushatat e tjera për mbajtjen e diplomatëve në Europë, apo edhe dhurimi i më shumë se 120 mijë librave për shkollat shqiptare, del më i qartë kontributi i Vatrës.
 
Më pas u bë një takim me bordin e Vatrës, në sallën e mbledhjeve, ku z. Basha falenderoi Vatrën për punën e saj në shërbim të kombit shqiptar për 100 vjet. Wshtë një rast i rrallë tha ai që një shoqatë mbijeton për 100 vjet dhe kjo duhet të na bëjë krenarë të gjithë ne shqiptarëve. Vatra është bërë simbol historik i shqiptarëve të Amerikës dhe vazhdon të luftojë për ta mbajtur gjallë frymën patriotike. Misioni i Vatrës nuk ka fund sepse ajo është themeluar me mission për t’i shërbyer Kombit dhe si e tillë, nuk ka kufij kohorë. Vatra u themelua para Pavarësisë dhe orientoi që këndej për një shtet me orientim perëndimor dhe jo lindor. Wshtë i njohur kontributi i Vatrës për ta ruajtur pavarësinë e Shqipërisë, takimet me presidentin Wilson, forcimin e urave të miqësisë Amerikë-Shqipëri etj.
 
Pas përshëndetjes të z. Basha falenderoi kryetari i Vatrës, dr. Gjon Bucaj, ndërsa anëtarët e bordit, Lek Miraka, Asllan Bushati dhe Ibrahim Kolari shtruan shqetësime që kërkojnë përkujdesjen e qeverisë shqiptare për t’i zgjidhur.
 
Z. Basha shoqërohej edhe nga bashkëshortja, e cila tha për gazetën Dielli se ndjehj krenare që ishte në mjediset e Vatrës, ku dhe gjyshi i saj Sino Bozhaj, kishte qenë anëtar dhe kontribues në vitet historike të Vatrës 1915-1924.
 


__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 6 Feb 04:05 2012
Picon

Feste me fishekzjarre ne New York, Giants fiton Super Bowl 21-17

New York Giants win Super Bowl 21-17 with late-game drive

New York Giants quarterback Eli Manning throws against the New England Patriots during the first half of the NFL Super Bowl XLVI football game Sunday, Feb. 5, 2012, in Indianapolis. (AP Photo/Charlie Riedel)

storyidforme: 25297739
tmspicid: 9223784
fileheaderid: 4215959

Updated: February 5, 2012 9:03PMINDIANAPOLIS — Eli Manning and the Giants scored a last-minute touchdown to beat the New England Patriots 21-17 Sunday night for New York’s fourth Super Bowl title.

It was a rematch of the 2008 NFL championship, when Manning led New York past New England to ruin the Patriots’ bid for a perfect season.

Tom Brady set a Super Bowl record by completing 16 consecutive passes and capped two long drives with touchdown tosses, helping the New England Patriots take a 17-15 lead over the New York Giants into the fourth quarter.

After a shaky start that included a safety for intentional grounding in the end zone on his first play of the game, Brady turned back into Tom Terrific before a crowd of 68,658.

On New England’s last possession of the first half, Brady went 10 for 10 for 98 yards, including a 4-yard TD pass to Danny Woodhead. And on the opening drive of the second half, Brady went 5 for 5 for 54 yards, finishing with a 12-yarder to Aaron Hernandez.

After jogging up to greet Hernandez, Brady used his right finger to tap on the patch over his heart reading “MHK,” the initials of Patriots owner Robert Kraft’s late wife, Myra.

All in all on those two drives, Brady was 15 for 15 for 152. Not bad, huh?

Add in one more completion at the start of the streak, and Brady’s 16 in a row broke the mark of 13 set by his boyhood idol, San Francisco 49ers quarterback Joe Montana, in the 1990 Super Bowl. Brady’s run ended with a dump-away incompletion while being flushed out of the pocket with 6:04 left in the third quarter. On the next play, the Giants sacked Brady for the first time, with Justin Tuck getting to him.

Already a Super Bowl MVP twice and a champion three times, Brady was hoping to come out ahead in this rematch of the 2008 Super Bowl, when New England’s bid for a perfect season ended with a 17-14 loss to New York.

This time, Brady got into trouble the first time he touched the ball, when Tuck applied pressure and Brady threw the ball away deep while standing in his own end zone.

A penalty for intentional grounding was called, which resulted in the safety and a 2-0 lead for the Giants. Only one other time in Super Bowl history did the game’s first score come on a safety, all the way back in 1975, when the Steelers beat the Vikings.

Little went right for New England at the outset, and New York pulled out to a 9-0 lead on Eli Manning’s 2-yard TD toss to Victor Cruz, who did his celebratory salsa dance in the back of the end zone with about 3½ minutes left in the first quarter.

Manning, the 2008 MVP, is the first quarterback to begin a Super Bowl with nine consecutive completions, starting Sunday 9 for 9 for 77 yards.

This time, New York ran 19 of the game’s first 20 plays, outgaining New England 108-0 in yards and holding a time-of-possession edge of 11 minutes, 28 seconds to 8 seconds. New England didn’t get its initial first down until there were under two minutes left in the opening quarter.

There also was an apparent fumble by the Giants, recovered by the Patriots — except it was wiped out by a penalty because New England was caught with 12 men on the field, instead of 11.

After New England’s third possession ended with a three-and-out and punt, head coach Bill Belichick and offensive coordinator Bill O’Brien had a lengthy chat on the sideline, both waving papers around and pointing at the field. Brady briefly approached, as if to interject an idea or two, but then appeared to think better of it and went over to a bench, plopping himself down with teammates.

But eventually, to no one’s surprise, Brady got going — and he did so before the extended Super Bowl halftime show, which Belichick prepared his team for by taking a half-hour break during practice last week. “Material Girl” Madonna was the act for this year’s game.

The drive to end the first half was a masterful 14-play, 96-yarder, tying two others — in 1986 and 2010 — for the longest in a Super Bowl.

Brady’s pass to Hernandez made it 17-9 early in the second half and ended a 79-yard drive.

But Lawrence Tynes’ 38-yard field goal pulled New York within 17-12 with 6:43 left in the third quarter, and he added a 33-yarder with 35 seconds to go in the period.

End of Third Quarter: Giants: 17, Patriots 15

With 57 seconds left in the game, Bradshaw rushed for a 6-yard touchdown. Giants 21, Patriots 17.

Sunday’s game is a rematch of the 2008 Super Bowl, when the Giants had an upset 17-14 win over the Patriots, ending New England’s bid for a perfect season.

The Patriots (15-3) enter on a 10-game winning streak. Their last loss came against New York in the regular season, a 24-20 Giants victory on Nov. 6. The Giants (12-7) have won five consecutive games.

The roof is closed at Lucas Oil Stadium as Indianapolis hosts the NFL championship game for the first time, with an expected U.S. TV audience exceeding 100 million.__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 6 Feb 18:11 2012
Picon

Barack Obama's Step-Grandmother, Sarah Obama, Injured In Kenya Car Accident

Barack Obama's Step-Grandmother, Sarah Obama, Injured In Kenya Car Accident

 

NAIROBI, Kenya -- President Barack Obama's 91-year-old step-grandmother suffered bruises and shock after a car she was traveling in rolled over, a relative and a hospital official said Monday.

The relative said Sarah Obama was traveling to her home in the village of Kogelo, in western Kenya, when the accident happened Saturday night.

He said the vehicle lost control and rolled as the driver attempted to overtake a truck near the Kisumu airport. The relative asked not to be named because he is not authorized to speak for the family.

Najim Mawji, the chief operating officer of the Agha Khan hospital in Kisumu, said doctors discharged her Saturday night after she had gone through several tests.

Mawji said she coped well with the shock that came from the accident.

Sarah Obama is the second wife of Obama's paternal grandfather. Obama referred to her as "Granny" in his memoir, "Dreams from My Father," and described meeting her during his 1988 trip to his father's homeland and their awkwardness as they struggled to communicate.

Barack Obama has visited his Kenyan relatives three times in Kogelo, and his step-grandmother has gone to the U.S. at least three times. In a 2008 interview she said they are close, although they have to speak through an interpreter.

Kenya has a special regard for President Obama, the son of a Kenyan economist and an American anthropologist. Children, shops and dozens of minibuses – which carry names in Kenya – are named after the president.__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Hamdi Nuhiju | 6 Feb 21:25 2012
Picon

Integrimi i maqedonasve në Maqedoni

Integrimi i maqedonasve në Maqedoni

Hamdi Nuhiju

 

Ngjarjet e fundit politike, kulturore, shoqërore dhe ekonomike në Maqedoni, hapin shumë sfera dhe elemente të cilat deri më tani ndoshta kanë qenë sfera dhe elemente tabu-të mbyllura për publikun. Opinioni i këtushëm, këto javët e fundit, për të parën herë, ndoshta, kaq qartas, e ka pa fenomenin e hipokrizisë dhe vetëkënaqjes së një populli, duke fyer dhe ngjallur urrejtje ndaj një populli tjetër.

Hipokrizia politike në Maqedoni, ka qenë gjellë kryesore për shumë vite, qysh edhe para pavarësimit të Maqedonisë nga ish Jugosllavia. Po, ajo në mënyra të ndryshme është tentuar që të minimizohet, ose që të lyhet me fasadën e ‘bashkim-vëllazërimit’ shpikje politike të Josip Broz Tito-s.

Për të parën herë pas sa e sa viteve, ndoshta, kemi parë edhe ndarjen e Maqedonisë në vija religjioze-ideologjike dhe jo në vija nacionale. Kësaj ideje, theks të veçantë i vendon, edhe renditja e disa organizatave jo qeveritare shqiptare krah më krah me maqedonasit, si dhe disa ‘intelektualëve’ shqiptar që lanë në heshtje problemin e vërtet dhe në thelb që u theksua nga maqedonasit-fyerjen e librit të shenjtë islam, dhe u kapën për disa pseudo-probleme tjera që kanë ekzistuar ndoshta, në të kaluarën e largët në këto troje.

Deklarata e Valon Kurtishit, kreut të organizatës jo qeveritare “Aleanca Kuq e Zi”-Maqedoni, ishte skandali i vitit 2012. Që deklarata e tij ishte skandal, dëshmon edhe reagimi i tij i menjëhershëm në emër të një organizate tjetër, ( që as emrin nuk dua t`ia përmendi), se kinse, deklarata e tij është keqinterpretuar nga mediat dhe nuk është e nxjerr e plotë. Në këtë situatë ‘lufte të ftohtë’ në Maqedoni, midis shqiptarëve dhe maqedonasve, të dalësh në krah të Karnevalit të Vevçanit dhe të thuash se ato që protestuan në Strugë ishin fundamentalist dhe struktura që duhet të përballen me Ministrinë e Punëve të Brendshme të Maqedonisë është diçka që nuk kapërdihet lehtë. I përkujtojmë Valon Kurtishit, se protesta në Strugë, nuk u bë për mjekra, nuk u bë, për pantallona, nuk u bë për xhami, por u bë për librin e Krijuesit të botëve, të cilin, ai, pra Valon Kurtishi, e ka harruar se ekziston, ose se i konvenon fyerja e këtij libri. Valon Kurtishi ka edhe shumë bashkëmendimtar tjerë, në Maqedoni, që vetes i thuan analist, publicist, e profesorë universitar, e që nëpër shkrimet e tyre, pa pasur nevojë përmendin kontestimin e Skënderbeut dhe Nënë Terezës nga maqedonasit, e as dy shkronja nuk janë në gjendje ti shkruajnë për atë që ndodhi esencialisht në Strugë.

Komenti i AbdulHakim Mehmetit, se Maqedonia, gjithmonë para samiteve të NATO-s, krijon probleme të brendshme të sferave dhe natyrave të ndryshme mban, por nuk duhet të jetë sferë e propagandës, kur mashë për të mos u djegur duart e VMRO-DMPNE bëhet edhe vet Kur`ani, libri i shenjtë i myslimanëve të tërë globit. Habitem se si në asnjërin prej debateve të hapura që u organizuan këto ditë nga organizata të ndryshme, nuk ishte prezentë madje edhe një hoxhë i vetëm, për të mos thënë, myftiu i Strugës, për të treguar realisht se si ishte problemi në Strugë. Të tjerët analizuan ngjarjet në Strugë, ndërsa protagonistëve kryesor të ngjarjeve atje, nuk iu dha fjala, madje edhe u quajtën fundamentalist nga tipa si Valon Kurtishi me shok.

Ideja e AbdulHakim Mehmetit nuk duhet hedhur poshtë...!!! Me të vërtet, Maqedonia, para secilit samit të NATO-s krijon probleme dhe trazira të natyrave të ndryshme, dhe kjo gjë është një krizë e cila mbretëron tek maqedonasit e asesi të shqiptarët e Republikës së Maqedonisë. Fjalës së tij, ia rrit peshën edhe, fjala e ministrit të mbrojtjes, Fatmir Besimi, i cili në një deklaratë për ‘Zërin e Amerikës’ në gjuhën maqedonase, tha se Maqedonia do që të jetë pjesë e NATO-s, në Samitin e Çikagos edhe me FYROM.

Megjithatë, para se Maqedonia të integrohet në NATO dhe në BE, në Maqedoni duhet që të ndodh edhe një integrim tjetër, ai i maqedonasve në vet Maqedoninë. Dikujt ndoshta i duket absurd ky konstatimi im, por nëse futemi në esencën e ekzistimit të këtij populli në këtë shtet, del se maqedonasit ende nuk janë të integruar në Maqedoni.

Ato kanë probleme me identitetin e tyre, gjë, që shqiptarët e këtushëm e kanë të zgjidhur moti kohë. Fjalori i sociologjisë, i hartuar nga Dr.Ali Pajaziti identitetin e definon në këtë mënyrë: “Identiteti është ndjenja e vetes, e personalitetit, e asaj që në fakt dikush është. Si një term i studiuar nga psiko-analistët, sociologët dhe social-psikologët, identiteti përfaqëson veçoritë kryesore të individit, apo të një grupi të njerëzve, me të cilat shumë lehtë mund të dallohet një njeri ose një kolektivitet.”( F.251, Shkup 2009)

Parashtrojmë pyetjen, kush janë në të vërtet maqedonasit? Përgjigjen e kësaj pyetje do ta japim nëpërmjet disa pikave, sa për të qenë më të qartë se çka duam të themi:

1. Maqedonasit janë një popull që fëmijët e tyre qysh në klasë të parë i mësojnë, se armiqtë e maqedonasve janë shqiptarët dhe Islami. Këtë gjë mund ta vërtetoni po qe se hulumtoni pak nëpër shkollat fillore dhe të mesme maqedonase, ku nuk mëson asnjë shqiptar. Ata fëmijë të tregojnë, se shqiptarët janë të këqij, bisha të egra, që kanë ardhur nga malet dhe që duhet luftuar në mënyra të ndryshme. Kjo është shenja e parë e mungesës së integrimit të një populli në një shoqëri. Vija e parë e ndarjes. Ndërsa, nxënësit shqiptarë, nëpër shkolla fillore, të mesme, po edhe në shtëpi, mësojnë se si duhet që të sillen mirë, të mësojnë shumë, të hulumtojnë studiojnë, ta respektojnë më të rriturin, të janë të drejtë, dhe të mos bëhen të padrejtë sikur maqedonasit. Këto fëmijë, mësojnë qysh në djep, se kur të rriten, përmes punës dhe dijes, t`ia bëjnë me dije të tjerëve se nuk janë në rrugë të drejtë, e asesi ti ofendojnë. Ndërsa, nëse çështjen e shohim nga aspekti religjioz, fëmijët shqiptar mysliman, mësojnë se ata duhet që të bashkëjetojnë me të tjerët, dhe ti ftojnë në rrugën e drejtë, rrugën e Islamit. Dhe normal për ti ftuar të tjerët në rrugën tënde, nuk duhesh ti urresh ato, por duhet që të shoqërohesh dhe me vepra t`ia dëshmosh rrugën e Drejtësisë dhe të Vërtetës.

2. Maqedonasit janë një popull që kujtojnë se shqiptarët duan që ti zhdukin, ti vrasin, ti mbysin, se çdo zhvillim i shqiptarëve automatikisht d.m.th mos zhvillim i tyre, dhe çdo sukses i të tjerëve jashtë maqedonasve është dështim i tyre. Në mesin e tyre ekziston fobi-frikë nga shqiptarët. Në këtë gjë, u binda, në një debat timin, të shkurtër, në internet, tek faqja e gazetës ‘Nova Makedonija’ në facebook, për ndezjen e një kishe në një fshat të Strugës. Sipas tyre, kur unë flas në gjuhën shqipe, jam i pa integruar në Maqedoni, ndërsa ai kur flet në gjuhën maqedonase dhe nuk kupton asnjë fjalë në gjuhën shqipe është i integruar në këtë shoqëri, dhe e ka të drejtën absolute që me mua dhe pjesëtarët e kombit dhe religjionit tim të bëjë gjithçka. Nëse unë e kuptojë mirë gjuhën maqedonase, e flas mirë, e di madje edhe një pjesë të historisë së Maqedonisë, di mjaftueshëm për Kishën Ortodokse Maqedonase, për religjionin e tyre, për formimin e partive të tyre, për problemet që kanë ato me bullgarët, grekët, serbet, në versionin e tyre, dhe pajtohem me ligjet e këtij shteti, d.m.th unë jam i integruar në këtë shtet. Dhe jam i bindur që pjesa dërmuese e shqiptarëve që kanë pasur mundësi shkollimi, dinë po këto gjëra, madje disa edhe më shumë se kaq, për Maqedoninë dhe maqedonasit. Përderisa, maqedonasit, nuk dinë asgjë për gjuhën shqipe, e urrejnë atë, i fyejnë dhe i shajnë shqiptarët, e fyejnë dhe e shajnë religjionin e pjesës dërmuese të shqiptarëve të Maqedonisë –Islamin, nuk na njohin si etnitet dhe bëjnë çmos që edhe brekët ti veshim në bazë të qejfeve të tyre, atëherë maqedonasit, janë i vetmi popull i pa integruar në Republikën e Maqedonisë.

3. Maqedonasit janë një popull që nuk njohin kufijtë e tolerancës dhe demokracisë. Si duket, ata, kuptojnë vetëm me gjuhën e pushkës dhe tankeve ruse e bullgare në terrenet e ngrohta të Komunës së Likovës të minareve e xhamive. Njerëz që kuptojnë vetëm nga pushka, tanket dhe lufta, nuk janë njerëz të integruar në një shoqëri. Njeri i integruar mbi të gjitha, d.m.th edhe njeri i civilizuar, në të cilin sundon logjika, mendja e besimi, dhe nuk ka vend në të frika, dhe përgatitja e vazhdueshme për luftë dhe dhunë sistematike ndaj tjetrit. Në Maqedoni, me gojën plot, thamë se sot për sot, sundon Ligji i më të fortit, i ndërtuar nga Lamarku dhe Darvini. Ky ligj, qysh në vitin 1923 u hoq nga përdorimi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ndërsa Maqedonia po mbijeton në bazë të tij.

Termi integracionist është nëna e termit integrim. Për ta kuptuar më lehtë, se për çka bëhet fjalë në këtë temë, po i referohemi edhe njëherë Dr.Ali Pajazitit dhe Fjalorit të Sociologjisë të hartuar nga ai:“Intergracionist-qëndrim që tenton t`i pajtojë në një kornizë të vetme prirjet ose vlerat të ballafaquara qartë ndërmjet tyre. Pozita intergracioniste përballet me qëndrimet separatiste, të cilat mbrojnë ndarjen e grupeve( zakonisht të përkufizuara nga raca, etniciteti ose gjinia) nga njëri-tjetri.” (F.265, Shkup 2009)

Sipas këtij formulimi të Dr.Ali Iljazit, maqedonasit janë separatist, apo integracionist? Nëse është e vërtetë, se maqedonasit, do të ishin integracionist e jo separatist, atëherë, kreu i ‘komunës’ së Vevçanit nuk do të bënte politikë me kërkimin e faljes, por do të kërkonte falje, pa pasur nevojë shumë për ta lutur; Kreu i karnavalit të Vevçanit, nuk do të luante me ndjenjat e myslimanëve përsëri, kinse duke kërkuar falje, por në fakt duke i fyer edhe njëherë, duke i ftuar në një ritual pagan, duke e ditur se myslimanët e kanë të ndaluar pjesëmarrjen në evenimente pagane; Maqedonasit e Bitolës, nuk do të çoheshin në protesta kundër shqiptarëve mysliman për djegien e Kishës në Reçicë të Vogël, por do ta ruanin Xhaminë e Bitolës nga grafitet fyese atje, ashtu si e shuajtën zjarrin shqiptarët mysliman në Kishën e Reçicës së Vogël në Tetovë; Kryeministri i këtij vendi, nuk do të reagonte pas djegies së Kishës në Reçicë të Vogël, por menjëherë, pas ofendimit të librit të shenjtë të myslimanëve, në praninë e ministreshës së Kulturës; Maqedonasit nuk do ti fyenin shqiptarët, në ndeshjen basketbollistike në ligën e parë të Maqedonisë; etj.

Mendoj se Maqedonia duhet ta ndryshojë diskursin e saj politikë. Në vend që pa nda, të kërkojë, integrimin e Maqedonisë në NATO dhe në BE, të kërkoj integrimin e maqedonasve në Maqedoni, në mënyrë reale dhe të drejtë. Maqedonia, duhet që të veprojë, sikur kryeministri i tanishëm i Turqisë, Rexhep Taip Erdoan, dikur kryetar i Stambollit. Një kohë, elita të rëndësishme myslimane nga e tërë bota, ishin mbledhur në Stamboll dhe po diskutonin për kthimin e famës së myslimanëve në botë, ndërsa në të njëjtën kohë, kryetari i atëhershëm i Stambollit, z.Rexhep Taip Erdoan, bënte plane se si ta pastrojë Stambollin nga mbeturinat. Le të mësojë nga ky shembull cili le të dojë, e sidomos maqedonasit. Ato në vend që të kërkojnë integrime jashtë vendit, fillimisht, le të integrohen brenda Maqedonisë.__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 7 Feb 13:54 2012
Picon

Protestuesit hodhen shishe me benzine, gure dhe shaska, ne shenje zemermi

SHBA : Protestuesit hodhen shishe me benzine, gure dhe shaska, ne shenje zemermi per humbjen e Patriots

 

 

 

 

BEQIR SINA, New York

 

 

 

 

 

Policia nderyri me force duke perdorur gaz lotsjelles, granata tymuese, dhe shkopinjet e drurit per t'i shperndare protestuesit. Ne nje rapoprt te mjeteteve te shtypit thuhet se qindra vete jan te lenduar, disa prej tyre jane shtuara ne spital me plage te renda. Policia tha se ka arrestuar 43 studente gjate perleshjes, te cilet mendohet se jane organizatoret dhe ishin vene ne krye te protestuesve.

 

 

BOSTON MASSACHUSETTS : Ne Universitetin e Massachusetts - Amherst, studentet pas ndeshejs se finales se madhe te Superbowl mes dy skuadrave : New Your Giants - New England Patriots, dolen ne rruge ne nje skene te dhuneshme dhete eger, per sigurine e ndertesave te konvikteve, ne naten e kaluar. Siç njofton kolegu yne ne New York, ndersa mesnata e mbremshme u shoqerua ne metropolin e botes Nju Jork, me nje gezim te papare, ku njerezit dolen ne rruge te festonin fitoren e skuadres se tyre te zemres Giantes, ne New Egland pati perleshje te dhuneshme mes protestusve dhe policise.

 

 

Skuadra e Nju Jorkut, New Your Giants kane treguar gjigantizmin e tyre ne finalen e madhe te futbollit amerikan mbreme ne “Superbowl”, perballe New England Patriots, te cilet humben me rezultat final 21-17. Ne nje finale dramatike, ku njujorkezet e udhehequr nga Eli Manning fituan ne kater minutat e fundit serish ndaj Tom Brady.

 

 

Ashtu siç ndodhi edhe kater vite me pare, ekipi i New York-ut mundi rivalin kunder çdo parashikimi ne momentet e fundit te takimit ne nje ndeshje shume emocionuese.

 

 

Tom Brady i Patriots nuk arrin te barazoje Joe Montana-n dhe Terry Bradshaw-n si “quarterback”-u me me shume unaza, ndersa “quarterback”-u i Giants, Eli Manning, fitoi unazen e dyte te kampionit.

 

 

Fundi i takimit kujtoi shume ate te vitit 2008, kur Patriots ishin ne avantazh, por humben topin duke i dhene mundesine e sulmit kundershtareve. Kesaj radhe Giants nuk kishin 2 minuta e gjysme ne dispozicion, por kater dhe nuk duhej patjeter te realizonin “touchdown”, por i mjaftonte nje “field goal”.

 

 

Kur kishin mbetur edhe 57 sekonda loje Giants realizojne “touchdown” te lejuar nga Patriots ne menyre qe keta te kishin kohe per nje sulm te fundit. Brady tentoi nje pasim te gjate qe per pak sa nuk u arrit nga Gronkoski per nje “touchdown” qe do i jepte suksesin, por nuk ishte e mundur.

 

 

Sipas shtypit vendas kan qene rreth 1500 studente kishin lene konviktet e tyre dhe kishin dale ne rruge ne menyre per te shprehur zemerimin e tyre, nga " nje humbje shkaterruese SuperBowl" siç e quajten ata. Miliarderi Robert Kraft bossi i madh e New Engalnd Patriots, thuhet se ka humbur mbrem sipas shtypit "miliona dollar" te parashikuara per fitore .

 

 

Studentet Universitetetit te Massachusetts - Amherst, kishin vendosur te dilnin jashte per te kremtuar fitoren me fishekzjarre, por kur finalja perfundoi ata hodhen shishe me benzine, gure dhe molotov dhe shaska, kundra forcave te ruajtjes se rendit.

 

 

Protestusit qe sa vinin e shtoheshin ne numer ne shenje zemerimi hidhin parrulla vulgare teksa therrisnin "Fuck Giants" . Policia erdhi duke u perforcar me mjetet e motorrizuara dhe forca speciale te nderhyrjes se shpejt per te iu kundervu trazirave. Ajo arriti, t'i izoloje protestusit qe te mos marrshonin drejt qendres se qytetit, ku po i prisin me mijra qytetare te zemeruara nga humbja. Protestuesit ne shenje zemerimi filluan me pas te shajne policine me thirrjet "Fuck police".

 

 

Policia nderhyri me force duke perdorur gaz lotsjelles, granata tymuese, dhe shkopinjet e drurit per t'i shperndare protestuesit. Ne nje rapoprt te mjeteteve te shtypit thuhet se qindra vete jan te lenduar, dhe se disa prej tyre jane shtuara ne spital me plage te renda. Policia tha se ka arrestuar 43 studente gjate perleshjes, te cilet mendohet se jane organizatoret dhe ishin vene ne krye te protestuesve.

 

 

Nuk ka ende ndonje raport se protestuesit kan demetuar prone private , automjetet e parkuara ose dyqanet per rreth. Disa thone se ka pasur perleshje edhe midis vet protestuesve, midis atyre qe kishin thirrur kete proteste dhe atyre qe nuk u bashkoheshin . Gjate rruges per ne proteste, ka pasur disa rrahje me grushte.

 

 

Nderkohe, ne Boston, tifozet e Patriote u vune ne "rresht" nga qindra oficere te policise cilet i drejtuan dhe i mbajten nen kontroll tifozet e zemeruar ne rruget e Bostonit. Nje tifoz i "çmendur" New England Patriots, i quajtur Molly Mackenzie, u tha gazetarve se ne thjesht, kemi dale ne rruge se"Ne jemi me te vertete e trishtuar tani nga kjo humbje e pabesueshme - nuk e prisnim."

 

 

Futbolli amerikan ka histori shume me te gjate sesa ajo e Superbowlit, por eshte pikerisht ky emer qe eshte gdhendur kaq fort ne mendjen e tifozeve. Dhe kampionia e re e Amerikes eshte Nju Jork Xhajents pasi fitoi finalen ndaj Nju Inglend Patriots me rezultatin 21-17.

 

 

Ishte nje ndeshje e forte, zhvilluar ne Indianapolis, hera e pare qe luhej ne kete qytet dhe hera e katert gjithsej qe luhej ne nje qytet me klime te ftohte.

 

“Gjigandet” e nisen me mire dhe e fituan pjesen e pare 9-0, per te humbur te dyten 0-10 dhe te treten 6-7. U desh nje pjese e katert e jashtezakonshme, por edhe me fat, qe njujorkezet te fitonin kete beteje te madhe, duke marre titullin e 4-te ne Superboul ne 5 finale. Nju Inglend ishin ne finalen e shtate, por ka 3 tituj, pra nje me pak se Xhajents.

 

 

Ne pushimin mes dy pjeseve, per kenaqesine e 68 658 tifozeve ne “Lukas Oil Stejdium” ne skene doli ylli i popit dhe rokut, Madona me disa prej kengeve te saj me te mira.

 

 

Spektakli ishte i shtrenjte dhe nje reklame televizive 30-sekondeshe gjate kesaj ndeshjeje kushtoi plot 3.5 milione dollare amerikane, ndersa mbi 110 milione njerez e ndoqen drejtperdrejt ne televizion vetem ne Shtetet e Bashkuara, ndersa me qindra milione te tjere e ndoqen ne te gjithe boten.

 

Video:

http://bleacherreport.com/articles/1054936-super-bowl-2012-umass-riots-disgruntled-fans-take-to-the-street-after-pats-lose

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BeqirS | 7 Feb 14:53 2012
Picon

Nju Jork, sot zhvillohet parada Kanioni i "heronjve" në Manhatan - dy milion nj

Nju Jork, sot zhvillohet parada Kanioni i "heronjve" në Manhatan - dy milion njerez ne shesh të pershendesin New York Giants
Nëse jetoni në New York, e shtetet përrreth ejani sot e behuni edhe ju pjesë e kësaj feste madhështore - kësaj mrekullie që ndodh veteëm në metropolin botëror New York, qytetin e 12 milion banorëve.
New York Giants do të parakaloi sot në bulevardin e famshem Broadway në New York, me autobusin dy katesh duke mbajtur trofeun Super Bowl në një paradë që quhet Kanioni i "heronjve" në Manhatan,
Sipas policisë mendohet që më shumë se 2 milion njerëz do të dalin në rrugë të përshëndesin fitimtarët në një festë që është e dytë në kampionatin Kombëtar të Football League në pesë vjet.
Bashkia e qyteti ka orfuar shërbime speciale për trenat dhe autobuset e loinjave urbane dhe interurbane. Mijera forca policie janë të angazhuara për ruajtjen e rendit .Më shume se 5 mijë gazetar janë akredituar të ndjekin këtë ngjarje të madhe .
Deri në 2.000.000 spektatorë mund të vijnë sot për paradën tradicionale të organizuar nga New York City, sipas zyrës së kryetarit të Bashkisë së New Yorkut, Michael Bloomberg.
Ekipi do të udhëtojë në vendosur me trofeun në dorë, në një autobus dy katësh të zbuluar i shqoëruar nga motorçikletat e policisë në të dy anët dhe makinat e policisë duke u nisur nga stadiumi MetLife në East Rutherford, New Jersey, dhe më vonë gjatë ditës do të kulmoi për të festuar fitoren e tij 21-17 Super Bowl kundër New England Patriots përgjatë bulevardit të famëshëm Broadway në qytetin e New York Cityt/ BEQIR SINA/


__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Gmane