BeqirS | 3 Oct 21:08 2011
Picon

Spiunet dhe bashkepunetoret e diktatures, mos lejohen as ne media


Spiunet dhe bashkepunetoret e diktatures, mos lejohen as ne media

http://www.gazetametropol.com/tekst.php?idt=72295

Ligji i ri i lustracionit, gjermanet me draft te ngjashem me ate te vitit 1995

TIRANE (Gazeta Metropol) Debati i ligjit per lustracionin pritet te rikthehet dhe nje here ne vemendjen e opinionit publik, kete here i hedhur ne treg jo me nga politika, por nga fondacioni “Fridrih Herbert”, deputete te Bundestagut gjerman dhe Instituti Gjerman i ngritur per te zbardhur krimet e STASIT-it. Projektligji synon te sjelle dhe nje here ne vemendjen e opinionit publik rendesine qe ka denimi i krimeve te komunizmit, jo vetem si nje demshperblim moral ndaj shqiptareve, por edhe si nje kriter per anetaresimin ne Bashkimin Evropian.

Drafti

Drafti i ri qe po hartohet me asistencen gjermane, ka si qellim rifutjen dhe nje here ne proces miratimi te ligjit per lustracionin, nje ligj i aplikuar ne shume nga vendet e ish-bllokut. Ekspertet qe po punojne me kete çeshtje thane per “Metropol”, se ne nje pjese te mire te saj do merren per baze ligji i vitit 1995, ia abroguar nga ana e socialisteve dy vjet me pas. Burimet thane, se ligji eshte vleresuar dhe nga specialistet e zyres se hetimit te dosjeve te STASI-t ne Gjermanine Lindore. Sipas eksperteve qe po punojne me kete draft eshte ende heret te flitet per kete çeshtje, por ne ligjin qe do te hartohet dhe do shtrohet per diskutim ne politiken dhe opinionin publik shqiptar, nje nder pikat e tij do te jete dhe perjashtimi nga media i ish-bashkepunetoreve te sigurimit, gje e cila ka ekzistuar ne ligjin e vitit 1995, dhe pikerisht neni 1 i ketij ligji, ku saktesonte se keta persona nuk duhet te punojne jo vetem ne median shteterore, por dhe ne mediat private. Asokohe kane ekzistuar vetem shtypi i shkruar, dhe ne rast se tirazhi i kalonte 3 mije kopjet, atehere nuk te lejohej te punoje ne to. Ne kushtet aktuale, ligjit pritet t’i shtohen dhe televizionet kombetare, por dhe ato lokale sidomos te qyteteve te medha.

Agron Tufa

Agron Tufa, drejtor i Institutit per Zbardhjen dhe Denimin e Krimeve te Komunizmit, tha per “Metropol” se ende nuk eshte njohur me permbajtjen e ketij drafti, por e perkrah plotesisht nje iniciative te tille. Sipas tij eshte e mire qe krimet e komunizmit mos denohen vetem me fjale, por ata qe i kane kryer te mbajne te pakten nje pergjegjesi te pakten civile dhe morale. “Me e pakta eshte te ndalohen te punojne ne administraten shteterore dhe komunikimin masiv”, thote Tufa.

Simon Miraka

Nje hapje te debatit per rikthimin e ligjit te lustracionit ka kerkuar dhe kreu i Institutit te Perndjekurve Politike, Simon Miraka. Ne nje prononcim per “Metropol” Miraka tha, se shtresa qe ai perfaqeson eshte shume e interesuar per hapjen e nje debati te tille.

Viti 1997

Pas rrezimit te qeverise se PD ne vitin 1997, ligji i lustracionit doli jashte loje, deri sa u abrogua, nga shumica e majte qe erdhi ne pushtet ate vit. Te gjithe ata qe ishin larguar nga administrata, deri ne ate kohe u ricikluan serish per te qene dhe shume vjet te tjera pjese e saj.

Neni 1

Organet dhe funksionet per te cilat ky ligj percakton kushtet per te sherbyer ne to jane:

a) deputete ne Kuvendin Popullor te Republikes se Shqiperise;

b) Presidenti i Republikes, te zgjedhurit nga Parlamenti dhe te emeruarit nga Presidenti i Republikes;

c) anetare te qeverise, sekretare shteti, zevendes te tyre, drejtore te pergjithshem dhe drejtore te drejtorive te dikastereve, si dhe te barazuarit me ta ne struktura te tjera shteterore;

ç) ne Presidence, ne administraten e Kuvendit Popullor dhe te Keshillit te Ministrave, te ministrive dhe institucioneve te tjera qendrore, te Gjykates Kushtetuese, te Gjykates se Kasacionit, te Sherbimit te Kontrollit te Shtetit, te Prokurorise se Pergjithshme edhe ne rangje me te uleta se ato qe permenden ne piken “c”, nese nga titullari gjykohet ne interes te mbrojtjes se shtetit dhe te te dhenave te tij zyrtare;

d) guvernatore, zevendesguvernatore dhe drejtoret e Bankes se Shqiperise;

dh) ne Forcat e Armatosura te Republikes se Shqiperise per oficeret, funksioni organik i te cileve perfshin grade te larte (gjeneral e kolonel), komandantet e njesive te pavarura;

e) prefektet, kryetaret dhe anetaret e keshillave te rretheve, kryetaret e bashkive, si dhe komunave dhe anetaret e keshillave te bashkive e komunave;

e) ne Sherbimin Informativ Kombetar (SHIK), ne Sherbimin Informativ Ushtarak (SHIU) dhe ne Sherbimin Informativ te Rendit (SHIR);

f) ne Garden e Republikes;

g) shefa te komisariatit, shefa te policise, punonjes te Policise Kriminale dhe degeve te tjera speciale;

gj) gjyqtare, ndihmesgjyqtare, prokurore dhe oficere ne Policine Gjyqesore;

h) ne perfaqesite diplomatike te Republikes se Shqiperise;

i) ne RTSH, ne ATSH si drejtues dhe redaktore;

j) gazetare dhe punonjes me detyre me te larte ne gazetat me tirazh mbi 3000 kopje;

k) ne funksione drejtuese ne bashkesite ekonomike, ne institucione shteterore financiare dhe te sigurimeve, si dhe ne bankat shteterore;

l) rektore dhe drejtore ne universitete dhe shkolla te larta.

Shqiperia, pjese e rrjetit te vendeve qe nuk kane ligj per lustracionin

Birthler: Krimet e komunizmit duhen zbardhur dhe denuar

Ne vitin 2008, Shqiperia, me iniciativen e Gjermanise, nenshkroi marreveshjen e asistences per ish-vendet e bllokut komunist, te cilat ende nuk kishin nje ligj te mirefillte te lustracionit. Ne kete liste eshte dhe Shqiperia, e cila me perjashtim te ligjit te vitit 1995, qe pas dy vjetesh humbi çdo vlere ligjore, ende nuk ka nje ligj te tille. Per drejtuesen e zyres se dosjeve te STASI-t (ish-sherbimi sekret ne Gjermanine Lindore) Mariane Birthler krijimi i rrjetit evropian do te beje te mundur shtimin e bashkepunimit mes ish-vendeve komuniste per zbardhjen e krimeve te kryera ne ate kohe. Njeri prej projekteve te rrjetit do te jete qe permes internetit ose ne forme te shtypur do te vere ne dispozicion njekohesisht informacione per punen ne shtate vendet nenshkruese, ku nuk ben pjese Shqiperia. Me rrjetin evropian Birthler do te mbeshtese edhe iniciativa ne vende te tjera ish-komuniste, ne te cilat nuk behet akoma lustracioni sistematik. “Mund ta merrja me mend qe kooperimi, vete fakti qe ai ekziston dhe qe ne jemi prezent ne nivel evropian u jep besim dhe force ketyre njerezve”, - shprehet Birthler ne kuader te nenshkrimit te marreveshjes per ngritjen e rrjetit. Sipas saj, nje Evrope e ribashkuar dhe e lire nuk perfytyrohet dot pa nje vetedije per historine e saj te shumellojshme, por edhe kontradiktore. Kushtet e vendeve pjesemarrese ne kete rrjet jane shume te ndryshme nga njera-tjera. Ne kete kuader, ne Çeki qe prej mesit te viteve ’90 behet zbardhja e krimeve komuniste, por qe t’i shohesh dosjet, lejohet qe prej dhjete muajsh. Drejtuesi i zyres se lustracionit ne Prage, Miroslav Lehky, shprehet se “tashme te gjitha dosjet jane ne dispozicion per t’u analizuar dhe natyrisht duam t’i hapim te gjitha”. Ndersa ne rastin e Bullgarise drejtuesi i zyres se lustracionit, Evtim Kostadinov, shprehet se qellimi eshte qe te gjitheve t’u jepet mundesia qe te shohin dosjet. “Nje detyre e dyte e rendesishme eshte t’ia besh te ditur opinionit emrat e personaliteteve te jetes publike qe ne te kaluaren kane qene zyrtarisht apo jozyrtarisht punonjes te sherbimeve sekrete”, - eshte shprehur ai.

Gjykata Kushtetuese rrezon ne vitin 2009 ligjin per dosjet

Ne vitin 2009 Gjykata Kushtetuese ka rrezuar ligjin e hapjes se dosjeve per ish-zyrtaret e diktatures komuniste, i njohur ndryshe si ligji i lustracionit. Megjithese vendimi ishte marre kohe me pare, zbardhja e vendimit u be publike ne vitin 2010. Nderkohe Komisioni i Venecias, ne reflektim te pese pyetjeve per te cilat Gjykata Kushtetuese e Shqiperise ka kerkuar sqarime, ka marre ne konsiderate te veçante dy veçori te ligjit te lustracionit: e para, faktin qe ai po adaptohet afersisht 20 vjet pas perfundimit te regjimit komunist per shkak se perpjekjet e meparshme per te kryer kete proces, jane stopuar gjithashtu nga Gjykata Kushtetuese apo – pas nje periudhe te shkurter te aplikimit te ligjit – nga nje qeveri e re”, thuhet ne vendimin e Komisionit te Venecias. Per kete vendim ka reaguar edhe Partia Socialiste, duke e vleresuar si goditje per qeverine. “Gjykata Kushtetuese certifikoi atentatin e 17 te Sali Berishes ndaj Kushtetutes duke hedhur poshte ne unanimitet ligjin per pastertine e figurave, nje ligj ky i kundershtuar jo vetem nga Partia Socialiste, por edhe nga Komiteti i Helsinkit dhe nga Keshilli i Evropes”.

 
 
 

Spiunët dhe bashkëpunëtorët e diktaturës, mos lejohen as në media 
 
 
 
 
  Ligji i ri i lustracionit, gjermanët me draft të ngjashëm me atë të vitit 1995
 
 
TIRANE (Gazeta Metropol) Debati i ligjit për lustracionin pritet të rikthehet dhe një herë në vëmendjen e opinionit publik, këtë herë i hedhur në treg jo më nga politika, por nga fondacioni “Fridrih Herbert”, deputetë të Bundestagut gjerman dhe Instituti Gjerman i ngritur për të zbardhur krimet e STASIT-it. Projektligji synon të sjellë dhe një herë në vëmendjen e opinionit publik rëndësinë që ka dënimi i krimeve të komunizmit, jo vetëm si një dëmshpërblim moral ndaj shqiptarëve, por edhe si një kriter për anëtarësimin në Bashkimin Evropian.
 
Drafti
 
Drafti i ri që po hartohet me asistencën gjermane, ka si qëllim rifutjen dhe një herë në proces miratimi të ligjit për lustracionin, një ligj i aplikuar në shumë nga vendet e ish-bllokut. Ekspertët që po punojnë me këtë çështje thanë për “Metropol”, se në një pjesë të mirë të saj do merren për bazë ligji i vitit 1995, ia abroguar nga ana e socialistëve dy vjet më pas. Burimet thanë, se ligji është vlerësuar dhe nga specialistët e zyrës së hetimit të dosjeve të STASI-t në Gjermaninë Lindore. Sipas ekspertëve që po punojnë me këtë draft është ende herët të flitet për këtë çështje, por në ligjin që do të hartohet dhe do shtrohet për diskutim në politikën dhe opinionin publik shqiptar, një ndër pikat e tij do të jetë dhe përjashtimi nga media i ish-bashkëpunëtorëve të sigurimit, gjë e cila ka ekzistuar në ligjin e vitit 1995, dhe pikërisht neni 1 i këtij ligji, ku saktësonte se këta persona nuk duhet të punojnë jo vetëm në median shtetërore, por dhe në mediat private. Asokohe kanë ekzistuar vetëm shtypi i shkruar, dhe në rast se tirazhi i kalonte 3 mijë kopjet, atëherë nuk të lejohej të punoje në to. Në kushtet aktuale, ligjit pritet t’i shtohen dhe televizionet kombëtare, por dhe ato lokale sidomos të qyteteve të mëdha.
 
Agron Tufa
 
Agron Tufa, drejtor i Institutit për Zbardhjen dhe Dënimin e Krimeve të Komunizmit, tha për “Metropol” se ende nuk është njohur me përmbajtjen e këtij drafti, por e përkrah plotësisht një iniciativë të tillë. Sipas tij është e mirë që krimet e komunizmit mos dënohen vetëm me fjalë, por ata që i kanë kryer të mbajnë të paktën një përgjegjësi të paktën civile dhe morale. “Më e pakta është të ndalohen të punojnë në administratën shtetërore dhe komunikimin masiv”, thotë Tufa.
 
Simon Miraka
 
Një hapje të debatit për rikthimin e ligjit të lustracionit ka kërkuar dhe kreu i Institutit të Përndjekurve Politikë, Simon Miraka. Në një prononcim për “Metropol” Miraka tha, se shtresa që ai përfaqëson është shumë e interesuar për hapjen e një debati të tillë.
 
Viti 1997
 
Pas rrëzimit të qeverisë së PD në vitin 1997, ligji i lustracionit doli jashtë loje, deri sa u abrogua, nga shumica e majtë që erdhi në pushtet atë vit. Të gjithë ata që ishin larguar nga administrata, deri në atë kohë u ricikluan sërish për të qenë dhe shumë vjet të tjera pjesë e saj.
 
Neni 1
 
Organet dhe funksionet për të cilat ky ligj përcakton kushtet për të shërbyer në to janë:
 
a) deputetë në Kuvendin Popullor të Republikës së Shqipërisë;
 
b) Presidenti i Republikës, të zgjedhurit nga Parlamenti dhe të emëruarit nga Presidenti i Republikës;
 
c) anëtarë të qeverisë, sekretarë shteti, zëvendës të tyre, drejtorë të përgjithshëm dhe drejtorë të drejtorive të dikastereve, si dhe të barazuarit me ta në struktura të tjera shtetërore;
 
ç) në Presidencë, në administratën e Kuvendit Popullor dhe të Këshillit të Ministrave, të ministrive dhe institucioneve të tjera qendrore, të Gjykatës Kushtetuese, të Gjykatës së Kasacionit, të Shërbimit të Kontrollit të Shtetit, të Prokurorisë së Përgjithshme edhe në rangje më të ulëta se ato që përmenden në pikën “c”, nëse nga titullari gjykohet në interes të mbrojtjes së shtetit dhe të të dhënave të tij zyrtare;
 
d) guvernatorë, zëvendësguvernatorë dhe drejtorët e Bankës së Shqipërisë;
 
dh) në Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë për oficerët, funksioni organik i të cilëve përfshin gradë të lartë (gjeneral e kolonel), komandantët e njësive të pavarura;
 
e) prefektët, kryetarët dhe anëtarët e këshillave të rretheve, kryetarët e bashkive, si dhe komunave dhe anëtarët e këshillave të bashkive e komunave;
 
ë) në Shërbimin Informativ Kombëtar (SHIK), në Shërbimin Informativ Ushtarak (SHIU) dhe në Shërbimin Informativ të Rendit (SHIR);
 
f) në Gardën e Republikës;
 
g) shefa të komisariatit, shefa të policisë, punonjës të Policisë Kriminale dhe degëve të tjera speciale;
 
gj) gjyqtarë, ndihmësgjyqtarë, prokurorë dhe oficerë në Policinë Gjyqësore;
 
h) në përfaqësitë diplomatike të Republikës së Shqipërisë;
 
i) në RTSH, në ATSH si drejtues dhe redaktorë;
 
j) gazetarë dhe punonjës me detyrë më të lartë në gazetat me tirazh mbi 3000 kopje;
 
k) në funksione drejtuese në bashkësitë ekonomike, në institucione shtetërore financiare dhe të sigurimeve, si dhe në bankat shtetërore;
 
l) rektorë dhe drejtorë në universitete dhe shkolla të larta.
 
Shqipëria, pjesë e rrjetit të vendeve që nuk kanë ligj për lustracionin
 
Birthler: Krimet e komunizmit duhen zbardhur dhe dënuar
 
Në vitin 2008, Shqipëria, me iniciativën e Gjermanisë, nënshkroi marrëveshjen e asistencës për ish-vendet e bllokut komunist, të cilat ende nuk kishin një ligj të mirëfilltë të lustracionit. Në këtë listë është dhe Shqipëria, e cila me përjashtim të ligjit të vitit 1995, që pas dy vjetësh humbi çdo vlerë ligjore, ende nuk ka një ligj të tillë. Për drejtuesen e zyrës së dosjeve të STASI-t (ish-shërbimi sekret në Gjermaninë Lindore) Mariane Birthler krijimi i rrjetit evropian do të bëjë të mundur shtimin e bashkëpunimit mes ish-vendeve komuniste për zbardhjen e krimeve të kryera në atë kohë. Njëri prej projekteve të rrjetit do të jetë që përmes internetit ose në formë të shtypur do të vërë në dispozicion njëkohësisht informacione për punën në shtatë vendet nënshkruese, ku nuk bën pjesë Shqipëria. Me rrjetin evropian Birthler do të mbështesë edhe iniciativa në vende të tjera ish-komuniste, në të cilat nuk bëhet akoma lustracioni sistematik. “Mund ta merrja me mend që kooperimi, vetë fakti që ai ekziston dhe që ne jemi prezent në nivel evropian u jep besim dhe forcë këtyre njerëzve”, - shprehet Birthler në kuadër të nënshkrimit të marrëveshjes për ngritjen e rrjetit. Sipas saj, një Evropë e ribashkuar dhe e lirë nuk përfytyrohet dot pa një vetëdije për historinë e saj të shumëllojshme, por edhe kontradiktore. Kushtet e vendeve pjesëmarrëse në këtë rrjet janë shumë të ndryshme nga njëra-tjera. Në këtë kuadër, në Çeki që prej mesit të viteve ’90 bëhet zbardhja e krimeve komuniste, por që t’i shohësh dosjet, lejohet që prej dhjetë muajsh. Drejtuesi i zyrës së lustracionit në Pragë, Miroslav Lehky, shprehet se “tashmë të gjitha dosjet janë në dispozicion për t’u analizuar dhe natyrisht duam t’i hapim të gjitha”. Ndërsa në rastin e Bullgarisë drejtuesi i zyrës së lustracionit, Evtim Kostadinov, shprehet se qëllimi është që të gjithëve t’u jepet mundësia që të shohin dosjet. “Një detyrë e dytë e rëndësishme është t’ia bësh të ditur opinionit emrat e personaliteteve të jetës publike që në të kaluarën kanë qenë zyrtarisht apo jozyrtarisht punonjës të shërbimeve sekrete”, - është shprehur ai.
 
Gjykata Kushtetuese rrëzon në vitin 2009 ligjin për dosjet
 
Në vitin 2009 Gjykata Kushtetuese ka rrëzuar ligjin e hapjes së dosjeve për ish-zyrtarët e diktaturës komuniste, i njohur ndryshe si ligji i lustracionit. Megjithëse vendimi ishte marrë kohë më parë, zbardhja e vendimit u bë publike në vitin 2010. Ndërkohë Komisioni i Venecias, në reflektim të pesë pyetjeve për të cilat Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë ka kërkuar sqarime, ka marrë në konsideratë të veçantë dy veçori të ligjit të lustracionit: e para, faktin që ai po adaptohet afërsisht 20 vjet pas përfundimit të regjimit komunist për shkak se përpjekjet e mëparshme për të kryer këtë proces, janë stopuar gjithashtu nga Gjykata Kushtetuese apo – pas një periudhe të shkurtër të aplikimit të ligjit – nga një qeveri e re”, thuhet në vendimin e Komisionit të Venecias. Për këtë vendim ka reaguar edhe Partia Socialiste, duke e vlerësuar si goditje për qeverinë. “Gjykata Kushtetuese certifikoi atentatin e 17 të Sali Berishës ndaj Kushtetutës duke hedhur poshtë në unanimitet ligjin për pastërtinë e figurave, një ligj ky i kundërshtuar jo vetëm nga Partia Socialiste, por edhe nga Komiteti i Helsinkit dhe nga Këshilli i Evropës”.
 
BeqirS | 4 Oct 14:37 2011
Picon

NJU JORK : Kosova ne Kupen e Botes ne futboll Copa Cosmos NYC 2011

NJU JORK : Kosova ne Kupen e Botes ne futboll Copa Cosmos NYC 2011 - perfaqesoi shtetin me te ri te Europes

 

 

 

 

 

BEQIR SINA, New York

 

 

 

 

 

 

 

I mahniteshem dhe mbresalenes perfaqesimi dinjitoz i futbollit te Kosoves ne Amerike, perpjkeje serioze per njohjen e Kosoves nga FIFA dhe UEFA

 

 

 

Team Kosovo gathers for a friendly match before the Cosmos Copa NYC.

 

QUEENS - NEW YORK CITY : Kupa e Botes ne futboll - Copa Cosmos New York City eshte nje turneu futbolli veror vjetor, i cili mbahet ne te njejtin sesion(qershor-korrik) ne fushat sportive te qytetit te New Yorkut, qe ne thelb zhvillohet si nje futboll amator. Kupa e Botes ne qytetin e New Yorkut, metropolit te botes eshte i bazuara ne perfaqesimin e futbollit nga komunitet, me ish futbolliste te ekipeve kombetare te vendeve te ndryshme te botes, madje edhe nga ato qe jane me te njohura ne futboll si; Anglia, Gjermania, Brazili, Argjentina, Franca, Italia, Spanja, Hollanda e tjere.

Futbollistet e ekipeve perfaqesuse ne kete turne mjaft popullor ketu ne qytetin e New Yrokut, tregojne nje forme te bazuar ne krenarine dhe te trashegimise se tyre kombetare, te ketij sporti nga me populloret ne bote. Suksesi i ketij turneu thone organizatoret " eshte nje pjesmarrje sa me e madhe futbollistesh dhe paraqitja e lojrave te bukura - Fair Play dhe te mahnitshme duke treguar edhe aftesit e tyre te futbollit qe rrjedhin nga ajo çkan si tradite nga te gjitha qoshet e globit.

Kjo ka qene thelbi i asaj edhe kesaj radhe edhe ne Kupen e Botes ne futboll - Copa Cosmos New York City 2011, kete vere, qe nje ekip qe perfaqesoi shtetin me i ri ne Evrope, Kosoven, do te perpiqej te tregonte para publikut amerikan dhe zyrtarve te larte te futbollit te SHBA-s, jo vetem procesin e njohjes se shetit te ri te Kosoves, por me ane te futbollit te bejne perpjekje per te njohur Federaten e Futbollit te Kosoves nga organet me te larta te futbollit te te SHBA dhe shteteve pjesmarrese ne kete turne Anglia, Gjermania, Brazili, Argjentina, Franca, Italia, Spanja, Hollanda e tjere - UEFA dhe FIFA.

Çdo lojtar futbolli i skuadres Kosova ne New York - shkruante gujate ketij turneu NYT, mund te thote se "kur krenaria kombetare eshte ne rrezik, nuk ka motivim shtese dhe me te nevojshm". Por, per skuadren e futbollit NYC Kosoven, e cila u kualifikua per here te pare per Kupen e Botes Cosmos NYC, te ketij viti ne vitin e pare te pjesemarrjes, arsyet per te perfaqesuar Kosoven kan qene te shumefishta.

Skuadra perfaqesuese e futbollit NYC Kosoves kur u kualifikua hodhi hapin e pare teksa duke eleminuar skuadren e Ganes, me mbeshtetjen e komunitetit te tyre etnik, ne luften e saj per te dale nga faza e pare ne grup me NYC Angli, NYC Haiti dhe NYC El Salvador. Dhe tash per skuadren e futbollit Kosova ne New York - shkruante NYT, do te duhen me shume pune per sfida te tjera per te arritur ne majen e Kupes s?7 Botes Copa Cosmos NYC, qe zhvillohet çdo vere ne New York.

Sipas gazetes "New York Times", thuhet se skuadra perfaqesuese e futbollit NYC Kosoves ne ndeshjet e Kupes se Botes, eshte perkrahur shume nga anetaret e familjes se futbollistve nga Kosova, por edhe nga miqte dhe tifozeve te futbollit, te cilet mblidheshin ne fushen sportive "Flushing Meadows-Corona Park" ne Queens, per te ndjekur ndeshjet e vlefshme per edicionin e turneut Kupa e Cosmos New York City.

Dhe ndersa çdo ekip pjesemarres kishte ne kete turne mbeshtetjen e komuniteteve te tyre perkatese, Kosova, kishte mbeshtetjen e te gjithe komunitetit shqiptare ne New York, e zonat per rreth. Sepse kesaj rradhe skuadra perfaqesuese e futbollit NYC Kosoves, e cila eshte e perbere nga futbolliste qe jane shqiptare etnike ishte e vetmja qe perfaqesoje kombin shqiptare ne futboll ne Kupen e Botes, dhe perfaqesoi shtetin me te ri te botes, te lire sovran dhe te pavarur te Kosoves.

Dhe kjo ndodhi pikerisht ne nje sesion qe lame pase , sesion kur ekipi i futbollit te NYC Shqiperia, e cila ne turneun e vitit 2009 u shpall kampione, kete edicion nuk arriti te kualifikohet per edicionin Kupa e Botes 2011 te Copa Cosmos NYC.

"

Mbeshtetja e te gjithe shqiptareve si komunitet me flamurin kuq e zi e simbolet tona kombetare pa dyshim qe u ka dhene motivacion dhe ka qene nje nxitje per nje ekip shqiptar si Kosova qe luftuan shume deri tani te arrinin ne çerekfinale me lojrat e saj me ulje dhe ngritje, gjate ndeshjeve kualifikuese. Dhe ku bene nje perfaqesim mjaft dinjitoz te futbollit shqiptar nga KosovaKosova fale lojes se bukur fitoi kundrejt skuadres se forte afrikane te Ganes, 2-0, per tu bere skuadra e vetme shqiptare ne kete turne Kupen e Botes 2011 - nga Kosova qe u kualifikua per me tej ne ndeshjet e vlefshme per edicionin e turneut Kupa e Cosmos New York City 2011.Ne sesionet e ardhshme Kosova ka nevoje per me shume motivim ne ndeshjet e vlefshme per edicionin e turneut Kupa e Cosmos New York City, per te prezantuar shtetin me te ri te botes - shtetin e pavarur , te lire e sovran te Kosoves, te njohur deri tash nga 84 shtete perfshire SHBA dhe shtetet me te fuqishme te botes.

Te gjithe perkrahesit pra komuniteti shqiptare dhe me me shume, lojtaret e dine se jane tash ata qe ne ne ndeshjet e vlefshme per edicionin e turneut Kupa e Botes Copa Cosmos New York City 2011 jane perfaqesuesit e vetem per komunitetin e tyre dhe perpjekjet per njohjen e Federates se Futbollit te Kosoves nga Federata Amerikane e Futbollit dhe shteteve pjesmarrese.New York Cosmos director of soccer Eric Cantona (l), Justice Entertainment Group president and COO Daren Libonati (c), and New York Cosmos honorary president Pele (r) pose awkwardly for a publicity photo to announce the Cosmos participation in the Vegas Winter Kick. (image source: chris brunskill/getty images via the justice entertainment group)

Fusha e sfutbollit ku luhen ndeshjet e Kupes se Botes

Afrim Lajqi, Edvin Hot, Tommy Smyth, Zef Kabashi

 

 

 

 

 

 

 

NJU JORK : Kosova në Kupën e Botës në futboll Copa Cosmos NYC 2011 - përfaqësoi shtetin më të ri të Europës
 
 
 
 
BEQIR SINA, New York
 
 
 
 
 
 
 
I mahnitëshëm dhe mbresalënës përfaqësimi dinjitoz i futbollit të Kosovës në Amerikë, përpjkeje serioze për njohjen e Kosovës nga FIFA dhe UEFA
 
 
 
 
Team Kosovo gathers for a friendly match before the Cosmos Copa NYC.
 
 
 
 

QUEENS - NEW YORK CITY : Kupa e Botës në futboll - Copa Cosmos New York City është një turneu futbolli veror vjetor, i cili mbahet në të njëjtin sesion(qershor-korrik) në fushat sportive të qytetit të New Yorkut, që në thelb zhvillohet si një futboll amator. Kupa e Botës në qytetin e New Yorkut, metropolit të botës është i bazuara në përfaqësimin e futbollit nga komunitet, me ish futbollistë të ekipeve kombëtare të vendeve të ndryshme të botës, madje edhe nga ato që janë më të njohura në futboll si; Anglia, Gjermania, Brazili, Argjentina, Franca, Italia, Spanja, Hollanda e tjerë.
 
 
 
      Futbollistët e ekipeve përfaqësuse në këtë turne mjaft popullor këtu në qytetin e New Yrokut, tregojnë një formë të bazuar në krenarinë dhe të trashëgimisë së tyre kombëtare, të këtij sporti nga më popullorët në botë. Suksesi i këtij turneu thonë organizatorët " është një pjesmarrje sa më e madhe futbollistësh dhe paraqitja e lojrave të bukura - Fair Play dhe të mahnitshme duke treguar edhe aftësit e tyre të futbollit që rrjedhin nga ajo çkan si traditë nga të gjitha qoshet e globit.
 
 
 
     Kjo ka qënë thelbi i asaj edhe kësaj radhe edhe në Kupën e Botës në futboll - Copa Cosmos New York City 2011, këtë verë, që një ekip që përfaqësoi shtetin më i ri në Evropë, Kosovën, do të përpiqej të tregonte para publikut amerikan dhe zyrtarve të lartë të futbollit të SHBA-s, jo vetëm procesin e njohjes së shetit të ri të Kosovës, por me anë të futbollit të bëjnë përpjekje për të njohur Federatën e Futbollit të Kosovës nga organet më të larta të futbollit të të SHBA dhe shteteve pjesmarrëse në këtë turne Anglia, Gjermania, Brazili, Argjentina, Franca, Italia, Spanja, Hollanda e tjerë - UEFA dhe FIFA.
 
 
 
 
    Çdo lojtar futbolli i skuadrës Kosova në New York - shkruante gujatë këtij turneu NYT, mund të thotë se "kur krenaria kombëtare është në rrezik, nuk ka motivim shtesë dhe më të nevojshm". Por, për skuadrën e futbollit NYC Kosovën, e cila u kualifikua për herë të parë për Kupën e Botës Cosmos NYC, të këtij viti në vitin e parë të pjesëmarrjes, arsyet për të përfaqësuar Kosovën kan qënë të shumëfishta.

        Skuadra përfaqësuese e futbollit NYC Kosovës kur u kualifikua hodhi hapin e parë teksa duke eleminuar skuadrën e Ganës, me mbështetjen e komunitetit të tyre etnik, në luftën e saj për të dalë nga faza e parë në grup me NYC Angli, NYC Haiti dhe NYC El Salvador. Dhe tash për skuadrën e futbollit Kosova në New York - shkruante NYT, do të duhen më shumë punë për sfida të tjera për të arritur në majën e Kupës s?7 Botës Copa Cosmos NYC, që zhvillohet çdo verë në New York.

    Sipas gazetës "New York Times", thuhet se skuadra përfaqësuese e futbollit NYC Kosovës në ndeshjet e Kupës së Botës, është përkrahur shumë nga anëtarët e familjes së futbollistve nga Kosova, por edhe nga miqtë dhe tifozëve të futbollit, të cilët mblidheshin në fushën sportive "Flushing Meadows-Corona Park" në Queens, për të ndjekur ndeshjet e vlefshme për edicionin e turneut Kupa e Cosmos New York City.
 
 
      Ndërsa, çdo ekip pjesëmarrës kishte në këtë turne mbështetjen e komuniteteve të tyre përkatëse, Kosova, kishte mbështetjen e të gjithë komunitetit shqiptarë në New York, e zonat për rreth. Sepse kësaj rradhe skuadra përfaqësuese e futbollit NYC Kosovës, e cila është e përbërë nga futbollistë që janë shqiptarë etnikë ishte e vetmja që përfaqësojë kombin shqiptarë në futboll në Kupën e Botës, dhe përfaqësoi shtetin më të ri të botës, të lirë sovran dhe të pavarur të Kosovës.
 
 
 
 
     Dhe kjo ndodhi pikërisht në një sesion që lamë pasë , sesion kur ekipi i futbollit të NYC Shqipëria, e cila në turneun e vitit 2009 u shpall kampione, këtë edicion nuk arriti të kualifikohet për edicionin Kupa e Botës 2011 të Copa Cosmos NYC.

"

     Mbështetja e të gjithë shqiptarëve si komunitet me flamurin kuq e zi e simbolet tona kombëtare pa dyshim që u ka dhenë motivacion dhe ka qënë një nxitje për një ekip shqiptar si Kosova që luftuan shumë deri tani të arrinin në çerekfinale me lojrat e saj me ulje dhe ngritje, gjatë ndeshjeve kualifikuese. Dhe ku bënë një përfaqësim mjaft dinjitoz të futbollit shqiptar nga Kosova


     Kosova falë lojës së bukur fitoi kundrejt skuadrës së fortë afrikane të Ganës, 2-0, për tu bërë skuadra e vetme shqiptare në këtë turne Kupën e Botës 2011 - nga Kosova që u kualifikua për më tej në ndeshjet e vlefshme për edicionin e turneut Kupa e Cosmos New York City 2011.     Në sesionet e ardhshme Kosova ka nevojë për më shumë motivim në ndeshjet e vlefshme për edicionin e turneut Kupa e Cosmos New York City, për të prezantuar shtetin më të ri të botës - shtetin e pavarur , të lirë e sovran të Kosovës, të njohur deri tash nga 84 shtete përfshirë SHBA dhe shtetet më të fuqishme të botës.
Të gjithë përkrahësit pra komuniteti shqiptarë dhe më më shumë, lojtarët e dinë se janë tash ata që në në ndeshjet e vlefshme për edicionin e turneut Kupa e Botës Copa Cosmos New York City 2011 janë përfaqësuesit e vetëm për komunitetin e tyre dhe përpjekjet për njohjen e Federatës së Futbollit të Kosovës nga Federata Amerikane e Futbollit dhe shteteve pjesmarrëse.    
  

New York Cosmos director of soccer Eric Cantona (l), Justice Entertainment Group president and COO Daren Libonati (c), and New York Cosmos honorary president Pele (r) pose awkwardly for a publicity photo to announce the Cosmos participation in the Vegas Winter Kick

 

)

 
Fusha e sfutbollit ku luhen ndeshjet e Kupës së Botës         
 
 
 
 
 
 
    
      
      
     
   
Afrim Lajqi, Edvin Hot, Tommy Smyth, Zef Kabashi
 
 
 
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

BeqirS | 4 Oct 15:12 2011
Picon

Ros - Lehtinen : Jo Kosove te ndare! not the partition of Kosova

 

Eksclusivishit per gazeten kombetare Bota Sot flete Kryetarja e Komitetit per Pune te Jashtme ne Kongresin amerikan, kongresistja republikane me origjine kubaneze Ileana Ros-Lehtinen

 

 

 

 

Rose - Lehtinen : Jo nje Kosove te ndare!-  not the partition of Kosova !

 

 

 

 

 

NEW YORK : Kryetarja e Komitetit per Pune te Jashtme ne Kongresin amerikan, kongresistja republikane me origjine kubaneze Ileana Ros-Lehtinen, e cila te premten zhvilloi nje takim me Lidhjen Qytetare Shqiptaro Amerikane ne Nee York, foli eksusivisht per gazeten kombetare Bota Sot, per problemin e veriut te Kosoves

Ne komentin e saj per pyetjet e gazetarit tone Beqir Sina, ajo tha se :"Ne e dime situaten qe eshte ne vazhdim, fatkeqesite qe po kaloni, veshtiresite, dhe pengesat qe jeni duke u perballur me BE-ne, dhe me komunitetin nderkombetar".

 

Me pas ajo thote se :" Ne duhet te punojme per kete gje dhe te sigurohemi qe njerezit(edhe ne Uashington) t'a kuptojne. Ne duhet te rrisim ndergjegjesimin. Ne duhet te dime te gjithe se çfare po ndodh me te vertete. Ajo qe ne po shohim eshte se te drejtat e njeriut jane duke u shkelur. "

 

 

Bota Sot :Zonja Ros-Lehtinen, ju sapo degjuat shqetesimet dhe komentet e shqiptaro - amerikaneve(anetarve te bordit te Lidhjes Qyetare Shqiptaro Amerikane) cili eshte komenti i juaj per problemet dhe çeshtjet qe qu ngriten ata ?

 

 

Une dua te falenderoj Joe dhe Shirley, dhe anetaret e mbeshtetesit e Lidhjes Qytetare Shqiptaro-Amerikane per per te mbajtur kete takim me Kryetaren e Komitetit per Marredhenie me Jashte ketu ne Nju Jork. Ne tani e dime me mire, dhe dime te flasim per gjendjen ne veri te Kosoves per mundimet, veshtiresite, pengesat me te cilat ne realitet shqiptaret jane duke u perballur. BE-ja, me komunitetin nderkombetar dhe qeveria jone jane gjithashtu duke u balafaquar me "gjemdjen e vajtueshme".

 

 

 

Eshte shume e rendesishme per mua ne cilesine time si Kryetar i Komisionit te Puneve te Jashtme ne kongresin Amerikan per te kuptuar keto çeshtje, veçanerisht tani qe kjo gjendje eshte shpalosur para syve tane. Une e di personalisht nga seanca e fundit e Kongresit me Joe dhe Shirleyqe kan deshmuar se populli shqiptar perfaqesone idealet tona amerikane te demokracise, lirise dhe te drejtave te njeriut ne Evrope.

Bota Sot: Zonja Ros-Lehtinen, Dihet se ne keto takime Ju sillni idealet amerikane te demokracise, lirise dhe te drejtave te njeriut, ne kete kuptim çfare sollet ju ne kete takim me shqiptaret te cilet jane te shqetesuar me problemet e tyre prej andej nga kan ardhur ?Mendoje se Evropa nuk mund te toleroje ndryshimin e kufinjve me, dhe Kongresi i SHBA duhet te marre nje qendrim kunder ndarjes se Kosoves tani. Ne duhet te themi se jemi ne kembe me popullin shqiptar, siç beme me te, duke qene te paret ne njohjen e pavaresise se Kosoves me 17 shkurt, 2008."Dsikutimet" e ndarjes se Kosoves, kan qene per nje kohe te gjate, dhe ne se kjo do te behej ajo do te çoje ne paqendrueshmeri e stabilitetit ne te gjithe Ballkanin.

 

 

 

 

Departamenti i Shtetit don te thone se nuk ka asnje problem ketu, keshtu qe ne jemi bere pjese e problemit duke injoruar çfare eshte me te vertete duke ndodh atje. Ne duam integrimin europian te rajonit, jo ndarjen e Kosoves, dhe per kete per te proceduar sa me shpejt qe te jete e mundur, por ajo duhet te jete bere ne nje rruge te drejte.

 

 

Ajo qe ne po shohim eshte se te drejtat e njeriut jane duke u shkelur.

 

 

Ne shohim se populli shqiptar nuk po respektohen dhe se trashegimia e tyre dhe prejardhja nuk jane duke u njohur, sidomos ne Luginen e Presheves ne Serbine jugore. Kam degjuar nga nje zoteri ketu i cili ka lindur ne Greqi qe varrezat e prinderve te tij, pjese e cila ishte ne ate qe eshte e njohur si Çamerise ne Greqine Veriore, nuk ekziston me. Kjo eshte njesoje sikurse Serbia dhe Greqia deshirojne te zhdukin te gjithe historine e nje populli te tere. Ne nuk mund te qendrojme indiferent per kete.

 

 

 

Bota Sot: Zonja Ros-Lehtinen, çfare mund te beni Ju si Kryetarja e Komitetit per Pune te Jashtme ne Kongresin amerikan, per te kuptuar Uashingtoni per ate se çfare po ndodh me te vertetene veri te Kosoves ?

Ros-Lehtinen: Ne duhet te punojme per kete gje dhe te sigurohemi qe njerezit ta kuptojne. Ne duhet te rrisim ndergjegjesimin. Ne duhet te bejme nje konference ne nenkomision ose komisionin e plote dhe te leme te kuptohet se çfare po ndodh me te vertete. /Intervistoje BEQIR SINA/

 
 
 
 
 
 
 
 
Eksclusivishit për gazetën kombëtare Bota Sot fletë Kryetarja e Komitetit për Punë të Jashtme në Kongresin amerikan, kongresistja republikane me origjinë kubaneze Ileana Ros-Lehtinen
 
 
 
 
 
 
 
Ros-Lehtinen : Ju nuk mund të keni një Kosovë të ndarë!
NEW YORK :Kryetarja e Komitetit për Punë të Jashtme në Kongresin amerikan, kongresistja republikane me origjinë kubaneze Ileana Ros-Lehtinen, e cila të premten zhvilloi një takim me Lidhjen Qytetare Shqiptaro Amerikane ne New York, foli eksusivisht për gazetën kombëtare Bota Sot, për problemin e veriut të Kosovës
 
 
 
    Në komentin e saj për pyetjet e gazetarit tonë Beqir Sina, ajo tha se :"Ne e dimë situatën që eshte ne vazhdim, fatkeqësitë që po kaloni, vështirësitë, dhe pengesat që jeni duke u përballur me BE-në, dhe me komunitetin ndërkombëtar".
 
 

   Më pas ajo thotë se :" Ne duhet të punojme per kete gje dhe te sigurohemi qe njerëzit(edhe në Uashington) t'a kuptojnë. Ne duhet te rrisim ndërgjegjësimin. Ne duhet të dimë të gjithë se çfarë po ndodh me të vërtetë.  Ajo që ne po shohim është se të drejtat e njeriut janë duke u shkelur. "

Bota Sot :Zonja Ros-Lehtinen, ju sapo dëgjuat shqetësimet dhe komentet e shqiptaro - amerikanëve(anëtarve të bordit të Lidhjes Qyetare Shqiptaro Amerikane) cili është komenti i juaj për problemet dhe çështjet që qu ngritën ata ?
 
 
Unë dua të falenderoj Joe dhe Shirley, dhe anëtarët e mbështetësit e Lidhjes Qytetare Shqiptaro-Amerikane  për për të mbajtur këtë takim me Kryetaren e Komitetit për Marrëdhënie me Jashtë këtu  në Nju Jork. Ne tani e dimë më mirë, dhe dimë të flasim për gjendjen në veri të Kosovës për mundimet, vështirësitë, pengesat me të cilat në realitet shqiptarët janë duke u përballur. BE-ja, me komunitetin ndërkombëtar dhe qeveria jonë janë gjithashtu duke u balafaquar me "gjemdjen e vajtueshme".
 
 
Është shumë e rëndësishme për mua në cilësinë time si Kryetar i Komisionit të Punëve të Jashtme në kongresin Amerikan për të kuptuar këto çështje, veçanërisht tani që kjo gjendje është shpalosur para syve tanë. Unë e di personalisht nga seanca e fundit e Kongresit me Joe dhe Shirleyqë kan  dëshmuar se populli shqiptar përfaqësonë idealet tona amerikane të demokracisë, lirisë dhe të drejtave të njeriut në Evropë.
 
 Bota Sot: Zonja Ros-Lehtinen, Dihet se në këto takime Ju sillni idealet amerikane të demokracisë, lirisë dhe të drejtave të njeriut, në këtë kuptim çfarë sollët ju në këtë takim me shqiptarët të cilët janë të shqetësuar me problemet e tyre prej andej nga kan ardhur ?
 

 
Mendojë se  Evropa nuk mund të tolerojë ndryshimin e kufinjve më, dhe Kongresi i SHBA duhet të marrë një qëndrim kundër ndarjes së Kosovës tani. Ne duhet të themi se jemi në këmbë me popullin shqiptar, siç bëmë më të, duke qënë të parët në njohjen e pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt, 2008."Dsikutimet" e ndarjes së Kosovës, kan qenë për një kohë të gjatë, dhe në se kjo do të bëhej ajo do të çojë në paqëndrueshmëri e stabilitetit në të gjithë Ballkanin.
 
 
  Departamenti i Shtetit don të thonë se nuk ka asnjë problem këtu, kështu që ne jemi bërë pjesë e problemit duke injoruar çfarë është me të vërtetë duke ndodh atje. Ne duam integrimin europian të rajonit, jo ndarjen e Kosovës, dhe për këtë për të proceduar sa më shpejt që të jetë e mundur, por ajo duhet të jetë bërë në një rrugë të drejtë.
 
 
 Ajo që ne po shohim është se të drejtat e njeriut janë duke u shkelur.
 
Ne shohim se populli shqiptar nuk po respektohen dhe se trashëgimia e tyre dhe prejardhja nuk janë duke u njohur, sidomos në Luginën e Preshevës në Serbinë jugore. Kam dëgjuar nga një zotëri këtu i cili ka lindur në Greqi që varrezat e prindërve të tij, pjesë e cila ishte në atë që është e njohur si Çamërisë në Greqinë Veriore, nuk ekziston më. Kjo është njësojë sikurse Serbia dhe Greqia dëshirojnë të zhdukin të gjithë historinë e një populli të tërë. Ne nuk mund të qëndrojmë indiferent për këtë.
 
 

Bota Sot: Zonja Ros-Lehtinen, çfarë mund të bëni Ju si Kryetarja e Komitetit për Punë të Jashtme në Kongresin amerikan, për të kuptuar Uashingtoni për atë se çfarë po ndodh me të vërtetënë veri të Kosovës ?

Ros-Lehtinen: Ne duhet të punojme per kete gje dhe te sigurohemi qe njerëzit ta kuptojnë. Ne duhet te rrisim ndërgjegjësimin. Ne duhet të bejme një konferencë në nënkomision ose komisionin e plotë dhe te leme te kuptohet se çfarë po ndodh me të vërtetë. /Intervistojë BEQIR SINA/

 
BeqirS | 4 Oct 18:07 2011
Picon

Sot Chris Christie do te deklaroi se ai deshiron te garoje per president

Chris Christie to Announce He Won't Run in 2012

 

New Jersey Gov. Chris Christie speaks at the Reagan Library

A source tells NBC New York that New Jersey Gov. Chris Christie will announce this afternoon he has decided, for real this time, that he is not running for the Republican presidential nomination next year.

He scheduled a 1 p.m. appearance in Trenton.

The outspoken former state attorney general, in his first term as New Jersey's governor, has repeatedly said he would not run, but began to waver in recent days.

Last January, he said he had made a pledge to Garden State voters to be their governor. In May, he said he was "thrilled"by the attention, but added "I just don't want to do it."

A month later, he said he was "100 percent certain" he would not run next year, adding that he was making the decision "based on whether I believe in my heart that I'm ready to be president of the United States."

But last week after traveling outside New Jersey for several appearances, including a speech at the Ronald Reagan Presidential Foundation and Library, Christie began reconsidering that choice, sources said.

Mounting a presidential campaign at this late date would have been a difficult undertaking. Christie has not spent time in the early primary states, and the first nominating contests are just months away.__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 4 Oct 19:37 2011
Picon

Chris Christie deklaroi se nuk do te garoje per president 2012

Chris Christie 2012 Decision: New Jersey Governor Will Not Run For President

New Jersey Governor Chris Christie announced on Tuesday that he will not run for the Republican presidential nomination in 2012 at a press conference in his home state.

"Now is not my time," said Christie in explaining his decision. He quipped, "New Jersey, whether you like it or not, you’re stuck with me."

The New Jersey Republican added, "The deciding factor was that it did not feel right in my gut to leave now when the job is not finished."

While Christie has vehemently denied he could launch a campaign for the White House over the last year, speculation swirling over the prospect the big name Republican could jump into the race reached a fever pitch last week. HuffPost's Jon Ward reported that a speech delivered by Christie at the Ronald Reagan Presidential Library almost seemed like an audition for a potential run.

On Tuesday, Christie said he felt an "obligation" to consider advice coming from members of the Republican party urging him to get into the race. "Over the last few weeks, I've thought long and hard about this decision," he said.

Christie signaled that he's not prepared to make an endorsement in the GOP primary race at this time. He said, however, that he'll ultimately stand behind the contender that gives his party the strongest chance at defeating President Barack Obama in 2012.

The Republican governor also addressed the prospect he could be tapped as a running mate by one of the candidates vying for his party's presidential nomination.

"I don't think there's anybody in America who would think my personality is best suited to be number two," he said.__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 5 Oct 15:55 2011
Picon

New York: Rrezohet nje helikopter ne pjesen e poshteme te lumit East River

New York: Rrezohet nje helikopter ne pjesen e poshteme te lumit East River

 

 

 

BEQIR SINA, New York

 

 

 

 

 

 

 

Kater persona me gjithe pilotin shpetuan, nje grua e vdekurNEW YORK CITY : Sipas Departamentit te Mbrojtjes nga Zjarri ( FDNY) thuhet se nje helikopter, eshte rrezuar dhe ka rene ne lumin East River ne pjesen e poshtme te qytetit New York. Helikopteri - taksi qe bene xhiro ne hapsiren qiellore te qytetit te Manhattanit - New York, ka qene shume afer pistes se heliportit, afer bregut paralel me autostraden "FDR Drive" dhe segmentin e rruges 34 Street, kur u rrezua ne ujin e lumit East River .

Autoritetet e qytetit thane se perveç pilotit, edhe kater njerez te tjere mbeten te bllokuar brenda gabines derisa erdhen forcat e nderhyrjes se shpejt. Policia bregdetare dhe polombaret, si dhe nje skuader e zjarrefiksve nga FDNY mbrriten te paret ne vend-ngjarje.

Megjithse moti ishte mire ende nuk dihen shkaqet e rrezimit Autoritetet vune ne dukje se shume afer helikopterit qe u rrezua helikopteri, ishte duke fluturuar nje helikopter komercial qe besohet se mund te kete qene shkak, i aksidentit mbasi qe te dy ishin shume afer me fushen e helikoptereve(heliport) ne 34 Street.

Ne kumtesen e policise per median thuhet se "Nje grua ka vdekur dhe kater te tjere u plagosen kur helikopteri u rrezua ne lumin East River, menjehere pas ngritjes prane heliportit ne 34 Street".

Piloti dhe
tre te tjere - turistet e huaj - u shpetuan nga lumi, kur helikopteri privat Jet Ranger Bell 206 nga Linden, New Jersey, ra menjeher ne uje. Nje grua qe vdiq ishte i bllokuar ne gabinen e helikopterit.

"Te gjithe njujorkezet ndjehen te pikelluar per kete familje," tha Kryetari i Bashkise se New Yorkut, Michael Bloomberg, duke folur nga bregu i lumit ku ishte dhe vendi i rrezimit.

Piloti me shume pervoje,
Paul Dudley dhe tre pasagjere rane ne uje, ndersa 40-vjeçaria, viktima ishte bllokuar brenda gabines deri sa u mbyt.

Pasagjeret u tha se ishin
miq te familjes se pilotit: Nje burr dhe gruaja e tij ishin turist britanike qe jetojne ne Portugali, vajza e gruas, gjithashtu britanike, e cila vdiq ne vendin e ngjarjes,. Vajza qe vdiq jetonte me burrin e saj ne Australi.Sidoqofte, sipas hetimeve te para thuhet se nga rrezimi i helikopterit kater persona se bashku me pilotin shpetuan ndersa njeri prej pasgjereve mbeti i vdekur.

Raporti minut pas minute:

[3:44] Raportet e para njoftuan se nje ekip polombraesh filluan te zhyten per te nxjerre pese njerez nga helikopteri i rene ne ujrat e lumit East River, njoftohet se nje prej tyre eshte pa ndjenja. Eshte e paqarte se sa persona te tjere jane te bllokuar ende brenda.

[ 03:51] FDNY konfirmon me qe tre njerezit qe jane nxjerre nga gabina jane te plagosur dhe dy ne gjendje kritike, qe te gjitha jane derguar ne spitalin me te afert Bellevue Hospital. Njeri prej te mbijetuarve tha se ka pasur nje total prej pese njerez brenda helikopterit kur ai u rrezua.

[04:05] FDNY konfirmon se kater njerez qe kane qene helikopter jane ne gjendje te rende ne spitalin Bellevue, mes tyre dy gra. Nje prej pasagjerve u dergua ne spitalin NYU ne gjendje kritike, dhe nje tjeter qe ishte viktime, mbeti duke u trajtuar ne vendngjarje . Raportet sekenerit sugjerojne se ka nje grua ende te pagjetur, dhe e gjithe autostrada FDR Drive mbetet e mbyllur. Helikopteri ka rene rreth 30 metra nga bregu i lumit

[ 4:32] Sipas FDNY dy grate qe u derguan ne Bellevue Hospital jane ende ne gjendje "kritike", ndersa personi qe u dergua ne spitalin NYU eshte ne gjendje te "rende". Autoritetet jane ende duke u perpjekur per te percaktuar nese ka ose jo nje grua tjeter te bllokuar ende ne helikopter.


[ 04:50] Pasagjeri peste ne helikopter ka qene brenda gabines ne uje kur shkuan polombaret, por gjendja e tij eshte ende e panjohur deri ne kete kohe. Nje kanal televizive kryesore ne Nju Jork, NBC raportoi se helikopteri ishte duke shetitur kater turiste nga Anglia dy çifte. Menaxheri i NYC Club ujit, i cili ishte deshmitare i ketij incidenti tha se "Helikopteri dukej sikur ishte duke u perpjekur te ulej ne fushen e helikoptereve dhe humbi uljen duke rene menjehere ne mes te ujit."

Zedhenesi i policise se Nju Jorkut, Paul Brown tha se helikopteri, eshte i tipit Jet Ranger Bell, kishte marre udhetimin per rreth qiellit te qytetit dhe po kthehej per shkaqe ende te panjohura "çeshtje te panjohur ne ajer deri tani." Helikopteri, tha ai nuk eshte ne pronesi te kompanise qe ka heliportin aty afer ku u rrezuar.

[4:56] Sipas gazetes Daily News, NYPD eshte deklaruar se piloti ishte me shume pervoje dhe mendohet se "e beri ate ulje megjithe veshtersite e tij."

[ 5:03] Ndersa ne kete ore nje zedhenes Departamentit te Mbrojtjes nga Zjarri ( FDNY) tha se pasagjeri i peste i helikopterit ka vdekur,. Burime te tjera thane se "nuk mund te konfirmojne kete informacion."


[ 05:09] Gazeta e perditeshme onl;ine Daily News konfirmoi se udhetari i peste ka vdekur. Pra si perfundim nga rrezimi i helikopterit te tipit Jet Ranger Bell, me pese pasgjer ne gabine dhe pilotin nje ka mbetur i vdekur kater te tjere jane ne gjendje te rende, thane autoritetet e qytetit.

 

(Photos: Rescue workers near the site of a helicopter crash on October 4, 2011. Kathleen Horan/WNYC)

(NYPD Lt. Larry Serras at the podium.)

(Photo above is courtesy of the NYPD)

Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead

1Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead

1

2Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead

2

3Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead

3

Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead

4

4

Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead

 

 

 

 

 

 

New York: Rrëzohet një helikopter në pjesën e poshtëme të lumit East River
 
 
 
 
BEQIR SINA, New York
 
 
 
 
 
 
 
Katër persona me gjithë pilotin shpëtuan, një grua e vdekurNEW YORK CITY : Sipas Departamentit të Mbrojtjes nga Zjarri ( FDNY) thuhet se një helikopter, është rrëzuar dhe ka rënë në lumin East River në pjesën e poshtme të qytetit New York. Helikopteri - taksi që bënë xhiro në hapsirën qiellore të qytetit të Manhattanit - New York, ka qënë shumë afër pistës së heliportit, afër bregut parallel me autostraden "FDR Drive" dhe segmentin e rrugës 34 Street, kur u rrëzua në ujin e lumit East River .

Autoritetet e qytetit thanë se përveç pilotit, edhe katër njerëz të tjerë mbetën të bllokuar brenda gabinës derisa erdhën forcat e ndërhyrjes së shpejt. Policia bregdetare dhe polombarët, si dhe një skuadër e zjarrëfiksve nga FDNY mbrritën të parët në vend-ngjarje.
Megjithse moti ishte mirë ende nuk dihen shkaqet e rrëzimit Autoritetet vunë në dukje se shumë afër helikopterit që u rrëzua helikopteri, ishte duke fluturuar një helikopter komercial që besohet se mund të ketë qënë shkak, i aksidentit mbasi që të dy ishin shumë afër me fushën e helikoptereve(heliport) në 34 Street.
Në kumtesën e policisë për median thuhet se "Një grua ka vdekur dhe katër të tjerë u plagosën kur helikopteri u rrëzua në lumin East River, menjëherë pas ngritjes pranë heliportit në 34 Street".

Piloti dhe tre të tjerë - turistët e huaj - u shpëtuan nga lumi, kur helikopteri privat Jet Ranger Bell 206 nga Linden, New Jersey, ra menjëher në ujë. Një grua që vdiq ishte i bllokuar në gabinën e helikopterit.

"Të gjithë njujorkezët ndjehen të pikëlluar për këtë familje," tha Kryetari i Bashkisë së New Yorkut, Michael Bloomberg, duke folur nga bregu i lumit ku ishte dhe vendi i rrëzimit.

Piloti me shumë përvojë, Paul Dudley dhe tre pasagjerë ranë ujë, ndërsa 40-vjeçaria, viktima ishte bllokuar brenda gabinës deri sa u mbyt.

Pasagjerët u tha se ishin miq të familjes së pilotit: Një burr dhe gruaja e tij ishin turist britanikë që jetojnë në Portugali, vajza e gruas, gjithashtu britanike, e cila vdiq në vendin e ngjarjes,. Vajza që vdiq jetonte me burrin e saj në Australi.Sidoqoftë, sipas hetimeve të para thuhet se nga rrëzimi i helikopterit katër persona së bashku me pilotin shpëtuan ndërsa njeri prej pasgjerëve mbeti i vdekur.
Raporti minut pas minute:
[3:44] Raportet e para njoftuan se një ekip polombraësh filluan të zhyten për të nxjerrë pesë njerëz nga helikopteri i rënë në ujrat e lumit East River, njoftohet se një prej tyre është pa ndjenja. Është e paqartë se sa persona të tjerë janë të bllokuar ende brenda.

[ 03:51] FDNY konfirmon me që tre njerëzit që janë nxjerrë nga gabina janë të plagosur dhe dy në gjendje kritike, që të gjitha janë dërguar në spitalin më të afërt Bellevue Hospital. Njeri prej të mbijetuarve tha se ka pasur një total prej pesë njerëz brenda helikopterit kur ai u rrëzua.

[04:05] FDNY konfirmon se katër njerëz që kanë qenë helikopter janë në gjendje të rëndë në spitalin Bellevue, mes tyre dy gra. Një prej pasagjerve u dërgua në spitalin NYU në gjendje kritike, dhe një tjetër që ishte viktimë, mbeti duke u trajtuar në vendngjarje . Raportet sekenerit sugjerojnë se ka një grua ende të pagjetur, dhe e gjithë autostrada FDR Drive mbetet e mbyllur. Helikopteri ka rënë rreth 30 metra nga bregu i lumit

[ 4:32] Sipas FDNY dy gratë që u dërguan në Bellevue Hospital janë ende në gjendje "kritike", ndërsa personi që u dërgua në spitalin NYU është në gjendje të "rëndë". Autoritetet janë ende duke u përpjekur për të përcaktuar nëse ka ose jo një grua tjetër të bllokuar ende në helikopter.

[ 04:50] Pasagjeri pestë në helikopter ka qenë brenda gabinës në ujë kur shkuan polombarët, por gjendja e tij është ende e panjohur deri në këtë kohë. Një kanal televizivë kryesorë në Nju Jork, NBC raportoi se helikopteri ishte duke shetitur katër turistë nga Anglia dy çifte. Menaxheri i NYC Club ujit, i cili ishte dëshmitarë i këtij incidenti tha se "Helikopteri dukej sikur ishte duke u përpjekur të ulej në fushën e helikoptereve dhe humbi uljen duke rënë menjëherë në mes të ujit."

Zëdhënësi i policisë së Nju Jorkut, Paul Brown tha se helikopteri, është i tipit Jet Ranger Bell, kishte marrë udhëtimin për rreth qiellit të qytetit dhe po kthehej për shkaqe ende të panjohura "çështje të panjohur në ajër deri tani." Helikopteri, tha ai nuk është në pronësi të kompanisë që ka heliportin aty afër ku u rrëzuar.

[4:56] Sipas gazetës Daily News, NYPD është deklaruar se piloti ishte me shumë përvojë dhe mendohet se "e bëri atë ulje megjithë vështërsitë e tij."

[ 5:03] Ndërsa në këtë orë një zëdhënës Departamentit të Mbrojtjes nga Zjarri ( FDNY) tha se pasagjeri i pestë i helikopterit ka vdekur,. Burime të tjera thanë se "nuk mund të konfirmojnë këtë informacion."

[ 05:09] Gazeta e përditëshme onl;ine Daily News konfirmoi se udhëtari i pestë ka vdekur. Pra si përfundim nga rrëzimi i helikopterit të tipit Jet Ranger Bell, me pesë pasgjer në gabinë dhe pilotin një ka mbetur i vdekur katër të tjerë janë në gjendje të rëndë, thanë autoritetet e qytetit.

(Photos: Rescue workers near the site of a helicopter crash on October 4, 2011. Kathleen Horan/WNYC)

(NYPD Lt. Larry Serras at the podium.)

(Photo above is courtesy of the NYPD)


Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead
1Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead
1
2Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead
2
3Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead
3
Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead
4
4
Helicopter Down In East River: Four Rescued, One Dead

 

 

Hamdi Nuhiju | 5 Oct 16:46 2011
Picon

Pesë minutat e Molla Mahmud efendi Asllani-t

Pesë minutat e Molla Mahmud efendi Asllani-t
Hamdi Nuhiju

Tetova është njëra prej qyteteve më të bukura të Maqedonisë. Në të gjenden shumë monumente historike, kulturore dhe religjioze qysh nga koha e Perandorisë Osmane. Atje gjenden edhe dy universitetet shqiptare, por edhe shumë personalitete të cilat dekadë pas dekade, vit pas viti nxjerr në shesh ky qytet.
Në mesin e shumë personaliteteve, Tetova, ka nxjerr edhe plakun e urtë Molla Mahmud efendi Asllani-n, njeriun i cili me vite të tëra i ka shërbyer komunitetit mysliman të këtij qyteti, duke i edukuar dhe mësuar fëmijët e Tetovës dhe mbarë trojeve shqiptare me hifzin e Kur`anit. Për ata që nuk e dinë vlerën e këtij arti, le të tentojnë ta mësojnë një libër përmendësh, me të gjitha rregullat gramatikore, me të gjitha vështirësitë e shprehjes dhe në një gjuhë që nuk e ka gjuhë të përditshme. Molla Mahmudi ka bërë këtë punë, me ata qindra nxënës që sot janë hafiz të nderuar të Kur`anit Famëlartë. Ai është njëri prej kampionëve të kësaj pune, duke pasur parasysh që gjithë këtë mund e ka harxhuar edhe në nxjerrjen e hafizëve edhe nga familja e tij.
Njeriu shumë lehtë mund të përfundoj një fakultet, por të nisësh hifzin e Kur`anit, të përfundosh dhe të mos e harrosh është gjë shumë e vështirë. Ajo kërkon koka të nderuara, shpirtra të pastër, zemra të devotshme, mendje të çiltra.
Secili njeri, gjatë jetës së tij i ka pesë minutat e tij. Zoti e shpërblen përmes tyre ose e dënon qysh në këtë botë. Por, pa pesë minutat asnjë njeri në këtë botë nuk do të kapërcej. Dikush dëshirë të madhe ka të udhëheq me një biznes të përmasave gjigante, ndoshta kalojnë dekada të tëra derisa të vijnë pesë minutat e tij, por më në fund vijnë. Pastaj varet prej tij se si vazhdon punën e tij. Dikush tjetër ka dëshirë që të ketë një karrierë të pasur politike dhe në këtë gjë investon shumë mund. Një ditë, do të arrijë deri te pesë minutat e tij. Dëshirat e njerëzve janë të ndryshme. Secili në dëshirën e vet, dhe në sferën e vet mundohet që ta përmirësoj gjendjen e tij, po edhe të shoqërisë ku jeton.
Kurorëzimi i mundit, punës, përpjekjeve janë pesë minutat e kajmakut. Ne asnjëherë nuk i mendojmë pesë minutat, punojmë në ëndrrat dhe vizionet tona deri në arritjen e tyre. E kur të arrijmë në majën, ose kulmin e punës sonë, ne ndoshta edhe vetmohemi, mundohemi të largohemi nga njerëzit. Nuk duam të na fotografojnë, të na incizojnë e as të na lavdërojnë. Në vetvete ndrydhemi se pse kemi kërkuar kaq shumë nga Zoti.
Kurorëzimi i sukseseve tona, nuk është nga mundi dhe puna jonë pa dëshirën dhe vullnetin e Krijuesit. Ai që mohon dëshirën dhe vullnetin e Krijuesit për sukseset tona është një jo falënderues i hapët. Dhe është budallallëk të presim dëshirën dhe vullnetin e Krijuesit pa bërë fillimisht përpjekje, punë dhe pa dhënë mund.
Vizita e kryeministrit Erdoan në Republikën e Maqedonisë ishte një vizitë historike, për dy arsye:1. përkundër obligimeve të shumta që ka qeveria turke me problemet ndërkombëtare rreth Palestinës, Sirisë, Libisë, Egjiptit, Qipros, Afganistanit, Irakut, Pakistanit, Bashkimit Evropian etj, kryeministri gjeti kohë për të na vizituar dhe për të na dhënë mesazhet e bashkimit dhe jo të përçarjes e ndarjes, dhe 2. është hera e parë në historinë më të re, që puna dhe kontributi i hafizlerëve të Republikës së Maqedonisë të vlerësohet në këtë mënyrë.
Shteti i këtij vendi nuk jep asnjë përkrahje për zhvillimin dhe kultivimin e kësaj sfere të jetës shoqërore. Edhe pse kjo sferë është shumë e vështirë dhe e rëndësishme për ardhmërinë e këtij vendi, ajo përbuzet vazhdimisht nga vet ne.
Hapja e shkollës së hafizlerëve në afërsi të Xhamisë së Abdurrahman Pashës në Tetovë, është kurorëzim i suksesit të punës dekadëshe të Molla Mahmud efendi Asllanit.
Ai, pra Molla Mahmudi ka kapërcyer periudha të ndryshme të jetës së tij, dhe ka hasur në pengesa të shumta gjatë veprimtarisë së tij humane, që një ditë, pra me 30 tetor të vitit 2011, i gjithë mundi i tij të kurorëzohet me hapjen solemne të shkollës së hifzit nga njeriu i kalibrit botëror si Rexhep Tajip Erdoan. Për ata që mendojnë dhe logjikojnë drejtë, këto janë pesë minutat më të bukura të jetës së Molla Mahmud efendi Asllanit.
Akti i hapjes së shkollës së hafizlerëve nga një kryeministër i një shteti aq të madh, dhe restituimi i Xhamisë së Abdurrahman Pashës nga Qeveria e SHBA-së, na japin mesazhe të rëndësishme.
Ne nuk po kërkojmë që kryeministri Nikolla Gruevski të hap shkolla të hifzit, e as të restituoj xhami, por po kërkojmë që të mos na pengoni në zhvillimin e këtyre sferave. Mendoj se ndihma e vetme që mund të kërkojmë nga politikanët tanë shqiptar dhe maqedonas, është që të mos na pengojnë, neve, popullin e thjeshtë, në zhvillimin dhe kultivimin e këtyre sferave.


__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 5 Oct 16:54 2011
Picon

Gjendet trupi i vdekur i nje turiste amerikane ne Itali

Mbas tre ditesh gjendet trupi i vdekur i nje turiste amerikane ne Itali

 

 

 

 

 

ROME - Policia italiane thote se kane gjetur trupin e nje grua amerikane(turiste) te humbur tre dite me pare ne Toskane qe besohet se ajo ka qene viktime e nje goditje te ndonje automjeti qe ne shpejtesi e siper mbasi e ka goditur eshte larguar duke e hedhur ate ne kanal perbri rruges.

 

Kolonel i Karabinierise Italiane Antonio Frassinetto tha nje konference shtypi se trupi i 23-vjeçares Allison Owens u gjet sot te merkuren ne nje kanal prane nje rruge shume te trafikuar ne provincen e San Giovanni Valdarnos. Ai tha se ajo mund te kete qene duke perdorur nje iPod ne veshe dhe nuk ka degjuar kur nje makine mendohet se e ka goditur ne shpejtesi e siper.

 

Autoritet italiane thane se testet jane duke u zhvilluar per te percaktuar shkakun e vdekjes.

23 vjeçarja Allison Owens, eshte qytetare amerikane nga qyteti Columbus, Ohio, ajo kishte shkuar ne Itali me nje grup turistesh amerikan e cila organizonte nje turne turistik.

 

Ajo u deklarua e humbur mbasi u shkeput nga grupi i turisteve dhe ishte shpallur e humbur. Hear e fundit qeu pa e gjalle, ishte te dielen pasdite

 

Policia italiane angazhoi me shume se 100 police, helikopter dhe vullnetar duke perdorur deri edhe qente nuhates te policise ne kerkim per te.

 

Trupi i se ciles i vdekur u gjete sot ne provincen e San Giovanni Valdarnos- Toskana-Itali hedhur ne nje kanal perbri rruges./B.SINA/

BeqirS | 7 Oct 13:45 2011
Picon

Obama ne Shtepine e Bardhe shprehet per protestat masive ne New York

Presidenti Obama ne Shtepine e Bardhe shprehet per protestat masive ne New York

 

 

 


President Obama at the White House today

 

      Mijera protestues marshojne ne rruget e qytetit ne Nju Jork - duke iu bashkuar levizjes "Te "pushtojme" Wall Street - Occupy Wall Street

 

 

 

BEQIR SINA, New York City

 

 

 

 

 

Aktivistet e te drejtave te njeriut dhe sinidkatave te punetoreve kane shprehur indinjaten e tyre per ndihmat financiare qe iu dhane ne vitin 2008 korporatave, ndaj papunesise se larte dhe humbjes se shtepive

 

 

 

 

 

NEW YORK CITY : Presidenti Obama ne nje fjalim te shkurter sot, e ka perqendruar fjalen e tij duke permendur protestat ne ne rritje te levizjes "Te "pushtojme" Wall Street - Occupy Wall Street , e cila eshte perhapur me te shpejt ne te gjithe vendin, duke thene se ai eshte se bashku me administraten e tij ne monitorimin e protestave.

 

 

 

      "Une, tha Presidenti Oabam nga Shtepia e Bardhe, mendoj se keto protesta ne New York, shprehin frustrimet e popullit amerikan. Keshtu qe une mendoje, se ne kishim nje krize e cila ishte me e madhe financiare qe nga koha e Depresionit te Madh, nje krize kolaterale me deme te gjitha ne te gjithe vendin ... por ju jeni akoma duke pare disa nga te cilet kane vepruar te njejtet qe jane te papergjegjshm, duke u perpjekur per te luftuar perpjekjet tona, per te goditur ne praktikat abuzive qe na mori ne kete, duke na çuar ne vendin e pare. "

 

 

    "Por, ju e dini cili eshte ai qe kerkon "Te pushtoje Wall Street - Occupy Wall Street? Kryetari i Bashkise se New Yorkut, Michael Bloomberg! Biznesmeni multimiliarder, i cili javen e kaluar, la per te nenkuptuar se tani janedite e levizjes Occupy Wall Street, ne Zuccotti Park ku u regjistruan, qe kishin degjuar thirrjen e tij per te protestuar"

 

 

      Megjithate, personi me i zemeruar nga protestusit " e levizjes "Te pushtojme Wall Street - Occupy Wall Street " thekson media njujorkeze mund te jete kolumnisti i gazetes konservative New York Post, zoti Andrea Peyser, i cili kryesoi regjistrimin e protestuesve ne Zuccotti Park: ".. Ne jemi ketu ne epiqender te protestes, aty ku eshte "pika planetare", ku takohet "bitchery meets bellyaching" Dhe kjo nuk e ben protesten tone te "sikur eshte e nje lloj kuptimi kozmike" Nje nga protestuesit tha se ankohej per me produktet e prodhimit Apple, Ne proteste ka edhe nga ata qe kan udhetuar nga Virginia Beach, Seattle, Ohio dhe Portland, nuk ka nga ata qe vijne nga Marsi" tha kolumnisti i gazetes konservative New York Post, zoti Andrea Peyser,

 

 

    Sipas medias lokale dhjeteramijera protestues kane marshuar, dje mbasdite ne nje proteste te organizuar nga sindikatat ne qytet. Masat e protestuesve u drejtuan dhe "pushtuan" per disa ore ne zonen e njohur financiare Wall Strret te New Yorkut. Media njofton se protesta te ngjashme jane mbajtur paralelisht edhe ne qytete te tjera te Shteteve te Bashkuara.

 

 

      Protestat jane te organizuara nga Sindikatat me te medha ne vend te cilat dhane nje nxitje te forte demonstruesve qe protestojne pa u ndalur deri ne realizmin e kerkesave te tyre, per hapjen e vendve te punes dhe rritjen e pagave , nderkohe qe udheheqesit kryesore te tyre iu bashkuan marshimit ne Manhatan.

Me protestuesit dje mbas dite jane bashkuar edhe studente nga universitetet dhe kolegje te ndryshme te cilet lane roet e mesimit dhe dolen nga klasat duke marshuar se bashku me punonjesit e qytetit ne shenje solidariteti.

 

 

      Aktivistet e te drejtave te njeriut dhe sinidkatave te punetoreve kane shprehur indinjaten e tyre per ndihmat financiare qe iu dhane ne vitin 2008 korporatave, ndaj papunesise se larte dhe humbjes se shtepive.

Policia ashtu si fundjaven ka perdorur forcen dhe thuhet se jane me qindra demonstrues te arrestuar prej fundjaves se kaluar ne Uren e Bruklinit. Dje te merkuren, media njoftoi se protesta me permasa me te vogla u mbajten edhe ne Boston, Cikago, Los Anxhelos dhe San Francisco.

 

 

     Protesta me e madhe u mbajt dje ne ne New York, ku rreth 10 mije protestues, iu bashkuan aktivisteve dhe anetareve te sindikatave dhe organizatat e komunitetit per te marshuar ne Wall Street, Broadway, Brooklyn Bridge, ndertesen e Gjykates se larte dhe rrugen Lafayette .
Protesta minute pas minute :

Duke filluar nga ora 16:30, mijera protestues qe hyne nga Bruklini ne New York, "pushtojne" shume shpejte sheshin para Bankes Federale dhe qenderes nderkombetare te finanacave qe ndodhet ne Wall Street. Se bashku me turmen qe kaloi uren e fameshme Brooklyn Brige jane bashkuar me dhjetera mijera studente, punonjes te sherbimit tranzit, mjeket e ndihmes mjeket, pastruesit dhe punetoret e qytetit, mesuesit, dhe zyrtare te tjere sindikates per te mbajtur siç thane ata nje marshim proteste para Qarkut Financiar.

 

 

      Ndryshe nga konfrontimet e tensionuara te shtunen e kaluar ne mes te protestuesve dhe policise ne Brooklyn Bridge, ku pati "perleshje" te ashpra, kesaj radhe organizatoret thane se kishin marre nje leje per ngjarjen dhe per aktivitetet e sotme nga New York Police Departament, sipas gazetes Journal.

 

 

     Por, gazetat shkruajn se me me shume se 3.000 njereze pritet te paraqiten, ne polici dhe asnjeri nuk e di se si gjerat do te shkojne ne te vertete.
     Ora 15:30: Mijera studente mbasi kane kryer diten e mesimit kane qene duke u larguar nga shkollat e tyre per te treguar solidaritet me protestuesit kete pasdite. Largimeve te paplanifikuar per studentet e dy universiteteve me te me dhane qytet Columbia, dhe NYU te cilet sapo nesen dhe vitin e ri shkollor, dhe bashkimin e tyre me protestuesit sot, kane shetesuar administraten e ketyre dy universiteteve te cilat kane paralajmeruar studentet per masa ndeshkimore.

    Ora 15:50: Sipas nje organizate pjesmarrese ne internet DemocracyNow dhe national/reporter, marshuesit kane filluar te marrin rrugen e tyre drejt sheshit me te madh ne qytet duke bllokuar totalisht trafikun ne Broadway . Ne rruge shtohen forcat e policise, te cilat nderhyjne te largojne protestuesit nga rruga duke perdorur edhe shkopinjet e gomes dhe mjete te tjera te forta ne pranga dhe te arrestuar rane udheheqesit e protestes ne Brooklyn Bridge.
     Ora 16:15: Marshuesit kendonin dhe hidhnin sllogane nga parullat e tyre te preferuara, te tilla si, " "We got sold out, banks got bailed out," "We ain't scared, never scared, occupy everywhere," "All day all week Occupy Wall Street," and "Show me what Democracy looks like, this is what Democracy looks like." " dhe: " Na tregoni çfare Demokracie eshte kjo, kjo eshte ajo qe duket sikur eshte si Demokraci. "
   Ora 04:40: Sipas nje gazetari ne vendin e ngjarjes, Christopher Robbins, ne kete moment mbi 1.000 njerez u mblodhen ne sheshin Foley tani.

    Ora 4:50 : Duket sikur ka qene nje atmosfere shume miqesore midis protestestuve dhe turistetve ne shesh. Policia, thote se jane ne kontrollin e trafikut dhe te gjithe protestuesit jane vendosur me force ne trotuar. 
    Ora 4:55 Mbi 3.000 protestues jane grumbulluar para nderteses se gjykates, dhe me shume jane ne rrugen drejt Wall Street me parulla:" sexy dhe bateri!"

Zyrtaret e Bashkimit te Sindikatave, duke perfshire presidentin e Federates te Bashkuara te Mesuesve Michael Mulgrew, kane qene duke folur me protestuesit qe te ktheheshin ne sheshin.


   Ora 5:10: turma ka arritur sipas gazetarve deri ne mbi 5.000 njerez ne sheshin ne kete pike. "Media thote se protestuesit deri tani nuk kan asnje mesazh, dhe se protestuesit jane gabim, kjo eshte per krijimin e nje paradigme te re ne kete vend." thote Amy Resnick.


   Ora 5:20: marshuesit filluan te levizin ne drejtim te Wall Street. Zyrtaret e sindikatave kane perfunduar fjalimet, duke perfshire edhe Presidentin e Uninionit te Sindikatave John Samuelsen i cili falenderoi protestuesit duke thene :" thank you New York."


    Ora 5:40: Disa prej rrugeve kryesore ne pjesen e poshtme ne Manhattan te ulet jane mbyllur teresisht per shkak te numrit te madh te njerezve te cilet ecin ne menyre masive rreth rrugve Lafayette Street, " Policia ka "zgjeruar barrierat ne pritje te nje turme te madhe." dhe vazhdon te vendose barrikada dhe sa vjen e shtohet numeri policiveOra 05:50: Ne nje vleresim te gazetarve nga vendngjarje ka te pakten 10.000 njerez ne qender te qytetit, ndoshta me e madhe se protesta majin e kaluar.

 


Update 3:50 p.m.:
Here's a view of the march from Foley Square:
Update 4:15 p.m.:

Below, you can see a picture of the Nurses Union arriving in Foley Square.

Update 4:40 p.m.:

fuel

It seems as though there has been a very friendly atmosphere around the protest
Here's: "Q: "How do we end this deficit?" A: "End the war, tax the rich.'"
Update 4:55 p.m.

"cops are blocking Broadway marchers sticking to sidewalk."

Here are two pictures from a of marchers walking up Lafayette near Bleeker.
wall street
Update 5:10 p.m.:

Media trucks: CBS, PIX 11

via

An
Update 5:20 p.m.:

Below, you can see Centre Street, closed to vehicular traffic, filling with people:
People say they have spotted Tim Robbins, members of Sonic Youth, Reverend Bill, and possibly Michael Moore, amongst the crowds. And these people:

Update 5:50 p.m.:

Broadway

Update 6:10 p.m.:Broadway has now been shut down below Canal Street. Here's the view looking up Broadway from Zuccotti Park:

Update 6:35 p.m.:

 
Presidenti Obama në Shtëpinë e Bardhë sot shprehet për protestat masive në New York
Mijëra protestues marshojnë në rrugët e qytetit në Nju Jork - duke iu bashkuar lëvizjes "Të "pushtojmë" Wall Street - Occupy Wall Street
BEQIR SINA, New York City
Aktivistët e të drejtave të njeriut dhe sinidkatave të punëtorëve kanë shprehur indinjatën e tyre për ndihmat financiare që iu dhanë në vitin 2008 korporatave, ndaj papunësisë së lartë dhe humbjes së shtëpive
NEW YORK CITY : Presidenti Obama në një fjalim të shkurtër sot, e ka përqendruar fjalën e tij duke përmendur protestat në në rritje të lëvizjes "Të "pushtojmë" Wall Street - Occupy Wall Street , e cila është përhapur me të shpejt në të gjithë vendin, duke thënë se ai është së bashku me administratën e tij në monitorimin e protestave. "Unë, tha Presidenti Oabam nga Shtëpia e Bardhë, mendoj se këto protesta në New York, shprehin frustrimet e popullit amerikan. Kështu që unë mendojë, se ne kishim një krizë e cila ishte më e madhe financiare që nga koha e Depresionit të Madh, një krizë kolaterale me dëme të gjitha në të gjithë vendin ... por ju jeni akoma duke parë disa nga të cilët kanë vepruar të njëjtët që janë të papërgjegjshm, duke u përpjekur për të luftuar përpjekjet tona, për të goditur në praktikat abuzive që na mori në këtë, duke na çuar në vendin e parë. "
"Por, ju e dini cili është ai që kërkon "Të pushtojë Wall Street - Occupy Wall Street? Kryetari i Bashkisë së New Yorkut, Michael Bloomberg! Biznesmeni multimiliarder, i cili javën e kaluar, la për të nënkuptuar se tani janëditë e lëvizjes Occupy Wall Street, në Zuccotti Park ku u regjistruan, që kishin dëgjuar thirrjen e tij për të protestuar"
Megjithatë, personi më i zemëruar nga protestusit " e lëvizjes "Të pushtojmë Wall Street - Occupy Wall Street " thekson media njujorkeze mund të jetë kolumnisti i gazetës konservative New York Post, zoti Andrea Peyser, i cili kryesoi regjistrimin e protestuesve në Zuccotti Park: ".. Ne jemi këtu në epiqendër të protestës, aty ku është "pika planetare", ku takohet "bitchery meets bellyaching" Dhe kjo nuk e bën protestën tonë të "sikur është e një lloj kuptimi kozmikë" Një nga protestuesit tha se ankohej për me produktet e prodhimit Apple, "Në protestë ka edhe nga ata që kan udhëtuar nga Virginia Beach, Seattle, Ohio dhe Portland, nuk ka nga ata që vijnë nga Marsi" tha kolumnisti i gazetës konservative New York Post, zoti Andrea Peyser,
Sipas medias lokale dhjetëramijëra protestues kanë marshuar, dje mbasdite në një protestë të organizuar nga sindikatat në qytet. Masat e protestuesve u drejtuan dhe "pushtuan" për disa orë në zonën e njohur financiare Wall Strret të New Yorkut. Media njofton se protesta të ngjashme janë mbajtur paralelisht edhe në qytete të tjera të Shteteve të Bashkuara.
Protestat janë të organizuara nga Sindikatat më të mëdha në vend të cilat dhanë një nxitje të fortë demonstruesve që protestojnë pa u ndalur deri në realizmin e kërkesave të tyre, për hapjen e vendve të punës dhe rritjen e pagave , ndërkohë që udhëheqësit kryesore të tyre iu bashkuan marshimit në Manhatan.
Me protestuesit dje mbas dite janë bashkuar edhe studentë nga universitetet dhe kolegje të ndryshme të cilët lanë roët e mësimit dhe dolën nga klasat duke marshuar së bashku me punonjësit e qytetit në shenjë solidariteti.
Aktivistët e të drejtave të njeriut dhe sinidkatave të punëtorëve kanë shprehur indinjatën e tyre për ndihmat financiare që iu dhanë në vitin 2008 korporatave, ndaj papunësisë së lartë dhe humbjes së shtëpive.
Policia ashtu si fundjavën ka përdorur forcën dhe thuhet se janë me qindra demonstrues të arrestuar prej fundjavës së kaluar në Urën e Bruklinit. Dje të mërkurën, media njoftoi se protesta me përmasa më të vogla u mbajtën edhe në Boston, Cikago, Los Anxhelos dhe San Francisco.
Protesta më e madhe u mbajt dje në në New York, ku rreth 10 mijë protestues, iu bashkuan aktivistëve dhe anëtarëve të sindikatave dhe organizatat e komunitetit për të marshuar në Wall Street, Broadway, Brooklyn Bridge, ndërtesën e Gjykatës së lartë dhe rrugën Lafayette .Protesta minutë pas minute :

Duke filluar nga ora 16:30, mijëra protestues që hynë nga Bruklini në New York, "pushtojnë" shumë shpejtë sheshin para Bankës Federale dhe qëndërës ndërkombëtare të finanacave që ndodhet në Wall Street. Së bashku me turmën që kaloi urën e famëshme Brooklyn Brige janë bashkuar me dhjetëra mijëra studentë, punonjës të shërbimit tranzit, mjekët e ndihmës mjekët, pastruesit dhe punëtorët e qytetit, mësuesit, dhe zyrtarë të tjerë sindikatës për të mbajtur siç thanë ata një marshim proteste para Qarkut Financiar.
Ndryshe nga konfrontimet e tensionuara të shtunën e kaluar në mes të protestuesve dhe policisë në Brooklyn Bridge, ku pati "përleshje" të ashpra, kësaj radhe organizatorët thanë se kishin marrë një leje për ngjarjen dhe për aktivitetet e sotme nga New York Police Departament, sipas gazetës Journal.
Por, gazetat shkruajn se me më shumë se 3.000 njerëzë pritet të paraqiten, në polici dhe asnjeri nuk e di se si gjërat do të shkojnë në të vërtetë.
Ora 15:30: Mijëra studentë mbasi kanë kryer ditën e mësimit kanë qënë duke u larguar nga shkollat e tyre për të treguar solidaritet me protestuesit këtë pasdite. Largimeve të paplanifikuar për studentët e dy universiteteve më të më dhanë qytet Columbia, dhe NYU të cilët sapo nësën dhe vitin e ri shkollor, dhe bashkimin e tyre me protestuesit sot, kanë shetësuar administratën e këtyre dy universiteteve të cilat kanë paralajmëruar studentët për masa ndëshkimore.

Ora 15:50: Sipas një organizate pjesmarrëse në internet DemocracyNow dhe national/reporter, marshuesit kanë filluar të marrin rrugën e tyre drejt sheshit më të madh në qytet duke bllokuar totalisht trafikun në Broadway . Në rrugë shtohen forcat e policisë, të cilat ndërhyjnë të largojnë protestuesit nga rruga duke përdorur edhe shkopinjët e gomës dhe mjete të tjera të forta në pranga dhe të arrestuar ranë udhëheqësit e protestës në Brooklyn Bridge.
Ora 16:15: Marshuesit këndonin dhe hidhnin sllogane nga parullat e tyre të preferuara, të tilla si, " "We got sold out, banks got bailed out," "We ain't scared, never scared, occupy everywhere," "All day all week Occupy Wall Street," and "Show me what Democracy looks like, this is what Democracy looks like." " dhe: " Na tregoni çfarë Demokracie është kjo, kjo është ajo që duket sikur është si Demokraci. "
Ora 04:40: Sipas një gazetari ne vendin e ngjarjes, Christopher Robbins, në këtë moment mbi 1.000 njerëz u mblodhën në sheshin Foley tani.
Ora 4:50 : Duket sikur ka qenë një atmosferë shumë miqësore midis protestëstuve dhe turistëtve në shesh. Policia, thotë se janë në kontrollin e trafikut dhe të gjithë protestuesit janë vendosur me forcë në trotuar.
Update 4:55 Mbi 3.000 protestues janë grumbulluar para ndërtesës së gjykatës, dhe më shumë janë në rrugën drejt Wall Street me parulla:" sexy dhe bateri!"

Zyrtarët e Bashkimit të Sindikatave, duke përfshirë presidentin e Federatës të Bashkuara të Mësuesve Michael Mulgrew, kanë qenë duke folur me protestuesit që të ktheheshin në sheshin.


Ora 5:10: turma ka arritur sipas gazetarve deri në mbi 5.000 njerëz në sheshin në këtë pikë. "Media thotë se protestuesit deri tani nuk kan asnjë mesazh, dhe se protestuesit janë gabim, kjo është për krijimin e një paradigmë të re në këtë vend." thotë Amy Resnick.


Ora 5:20: marshuesit filluan të lëvizin në drejtim të Wall Street. Zyrtarët e sindikatave kanë përfunduar fjalimet, duke përfshirë edhe Presidentin e Uninionit të Sindikatave John Samuelsen i cili falenderoi protestuesit duke thënë :" thank you New York."


Ora 5:40: Disa prej rrugëve kryesore në pjesën e poshtme në Manhattan të ulët janë mbyllur tërësisht për shkak të numrit të madh të njerëzve të cilët ecin në mënyrë masive rreth rrugve Lafayette Street, " Policia ka "zgjeruar barrierat në pritje të një turme të madhe." dhe vazhdon të vendosë barrikada dhe sa vjen e shtohet numëri policiveOra 05:50: Në një vlerësim të gazetarve nga vendngjarje ka të paktën 10.000 njerëz në qendër të qytetit, ndoshta më e madhe se protesta majin e kaluar.

 

 

 __._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 8 Oct 14:53 2011
Picon

Çmimin Shqiponja e Lirise, ne duart e çiftit DioGuardi - Eagle of Freedom Award,

Organizata "Shtepia e Lirise Shqiptaro - Amerkiane", me qender ne Washington - ka nderuar mbreme per here te pare me Çmimin Shqiponja e Lirise, çiftin DioGuardi

Çmimin Shqiponja e Lirise, ne duart e çiftit DioGuardi -  Eagle of Freedom Award, at the hands of the couple DioGuardi
 


 

 

 

BEQIR SINA, New York
Çmimi Shqiponja e Lirise, ka si qellim per te nderuar te gjithe ata persona dhe kontributet e tyre per Kauzen Kombetare ShqiptareBRONX - NEW YORK :
- Organizata "Shtepia e Lirise Shqiptaro - Amerkiane", me qender ne Washington -ka nderuar mbreme per here te pare me Çmimin Shqiponja e Lirise, çiftin DioGuardi. Anetari i bordit te drejtorve te kesaj organizate zoti Mustafa Xhepa, tha se :"Zemra e Çmimit Freedom Eagl Award - Shqiponja e Lirise, eshte çmimi, qe do te u jepet te gjithe patrioteve te vertete shqiptare. Ky çmim i ben jehone dhe zgjon interesin bazuar tek sistemi filozofik i vlerave kombetare, te popullit tone heroik ne luften per liri e demokraci.


Çmimi gjithashtu simbolikisht mbart vlerat e Iluminizmit dhe humanizmit te Rilindjes sone kombetare. Por ajo qe eshte krejtesisht e domosdoshme, dhe e rendesishme per Çmimin sot, eshte se kemi te bejme me nje çmim te denje per ata qe kan per te marre kete çmim. Ne kete menyre, tha ish diplomati shqiptar Xhepa, Çmimi Freedom Eagl Award - Shqiponja e Lirise, dergon nje sinjal te forte ne kundershtim me rritjen e militantizemit e pseudo-patriotizmit, nje fenomen qe ka çuar ne shtremberimin e se vertetes tone kombetare."

Çmimi Shqiponja e Lirise


Ai(cmimi)eshte nje shqiponje prej bronxi e derdhur ne fonderi qe qendron krenare mbi nje kubik dru arre, qe sherben si baze dhe mbane te gedhendur nje kushtim ne formen e mbishkrimit Joseph J. DioGuardi dhe Shirli Cloyes DioGuardi - Albanian American Civiic League - Tetor 2011 .

Ku çmim, i pari i vendosur nga kjo organizate, iu dorezua nga ish i brugosuri politik Pellumb Lamaj gjate nje ceremonie pershtypjelenese, mbushur plot me ndjenja te forta respekti, e krenarie kombetare, te merkuren ne mbremje, ne lokalin e njohur Govanis ne Bronks, prone e bashkeatdhetarit tone Gjergje Dedvukaj. Ne kete ceremoni te thjeshte por te bukur, moren pjese afro njiqinde shqiptare, shumica ish te presekutur politik gjate regjimit te Hoxhes, ose anetare te familjeve te tyre. Nje vemendje te veçante kesaj ceremonie i kushtoi shtypin shqiptar ne SHBA-s.gazetat e telvizionet shqiptaro amerikane ne komunitet.


Organizata "Shtepia e Lirise Shqiptaro - Amerkiane", me qender ne Washington tha se me kete gjest nderoi punen dhe mundin e dy lobistve te deshmuar te shqiptareve, mbeshtetes e perkrahes te flaket, te çeshtjes shqiptare, demokracise, lirine, çlirimin, dhe pavarsine e Kosoves.

Duke çelur ceremonin e nderimit , ish i burgosuri politik Pellumb Lamaj tha se " Ne emer te organizates "Shtepia e Lirise Shqiptaro-Amerikane", organizates qe ka mbledhur rreth vetes pothuajse te gjithe ish- te interrnuarit dhe te burgosurit politik, ish te presekutuarit e regjimit komuniste, njerez te devotshem per liri e demokraci, ne SHBA, kam nderin sot te dorezoje kete çmim per dy udheheqes, aktiviste te shquar te çeshtjes sone kombetare, çifit te njohur DioGuardi."

Ne ndarjen e çmimit ai permendi faktin se emri i DioGuardve, ka kaluar kufinjet e pertej oqeanit, deri ne Shqiperi, Kosove, dhe viset shqiptare ne Ballkan. Sepse, sipas tij vete aktiviteti i tyre dhe vete perkushtimi i tyre, i ka bere kete tashme te njohur per te gjithe shqiptaret, duke i bere ata pjese te historise sone kombetare.


Zoti Lamaj theksoi se "Shqiptaret ne trojet e tyre etnike - ne Kosove dhe viset e tjera iliro -dardane, kishin nevoje per nje reze shprese , pikerishte atehere kur makina vrastare serbe, luftonte t'a shkaterronte kauzen tone kombetare, i presekutonte dhe i ndiqte shqiptaret vetem e vetem se ishin shqiptare."


Mirepo, sipas tij "zbulimi" i DioGuardit, per shqiptaret ne Amerike, ashtu edhe ata ne trojet e tyre etnike, ishte se ata me ne fund kishin gjetur nje bire te denje te gjakut shqiptare, shqiptarin(arbereshe) nga katundet Arbereshe ne Jug te Italise Joe DioGuardi dhe bashkeshorten e tij Shirli Klojes DioGuardi, "Te cilet me perkushtimin e tyre, jane bere pjese te historise sone kombetare,"
.
Ne fund te fjales se tij ish i burgosuri politik Pellumb Lamaj tha se i beje thirrje me kete rast , politikaneve tane, historianeve, studiuesve, institucioneve, dhe liderve tane, kudo, te kthejne syte, nga ata shqiptare qe i happen rrugen, çeshtjes sone kombetare, me trimeri, pende e mençuri, sepse eshte koha te vlersojme te gjitha ato figura te harruara dhe te fshira nga faqja e historise per 50 vjet nga sundimi sllavo - komunist.


Laureates te nderuar, Zonja dhe Zoterinj,Nderkohe e mori fjalen edhe anetari i bordit te "Shtepia e Lirise Shqiptaro-Amerikane", i cili tha se:"
Paraqitja e ketij çmimi per here te pare, nga ana e organizates sone, ka terhequr simpati shume te madhe ne komunitetin shqiptar, çka mund te kerkoje dhe te shkaktoje edhe vemendje te veçante. Ne fund te fundit, çmimet kane ekzistuar per nje kohe te gjate midis organizatave shqiptare. Por, çfare e ben çmimin e ri Freedom Eagle Aeard - Çmimin aq interesante, edhe pse ai do te jepen ne nje salle kaq e thjeshte por simbolike, nga nje organizate e vogel por me emer te madh, eshte se ajo eshte duke ndare çmimin e pare te vertete shqiptar ne fushen patriotike, ne komunitet.


"Per kete, u shpreh zoti Xhepa, qellimi i organizates sone eshte qe per çdo vit te zgjedhe ata individe qe kane nje kontribut te madh per çeshtjen kombetare shqiptare. Dhe perkete jemi me se te bindur se Laureatet e marrjes se çmimit te vitit 2011 - jane shume ne perputhje me kete trend. Çmimi shperblen me kete rast kontributet e tyre qe kane çuar ne nje realitet te ri per popullin shqipta, si ne Shqiperi, Kosove dhe te gjitha viset shqiptare."

Me tej ai u shreh se per ta vene ate çmim ne jete, ne nje kohe kaq te shkurter, eshte nje mesim i rendesishem ne kete ceremoni modeste, sot, qe ne "Shtepia e Lirise Shqiptaro-Amerikane" te nderojme ish kongresistin republikan te New Yorkut, Joseph J. DioGuardi Presidentin e Liges Qytetare Shqiptaro Amerikane, lobit te pare ne SHBA-es dhe Shirley Cloyes DioGuardi, Keshilltare e Çeshtjeve Ballkanike, studiuese, publiciste dhe shkrimtare amerikane, dy personaliteteve te medha te levizjes shqiptare, qe per shume vite jane angazhuar per triumfin e Kauzes Kombetare Shqiptare, dhe qe frymezojne shprese per te ardhmen - qe te gjithe shqiptaret te jetojne se bashku ne paqe, prosperitet dhe liri e demokraci.


Anetari i Bordit te Lidhjes Qytetare zoti Zef Balaj, tha se ne sot po nderojme DioGuardin jo vetem sepse ai eshte me gjak dhe shqiptar ne origjine, por ai ka bere e punuar aq shume per çeshtjen shqiptare, per shqiptaret e Shqiperise, Maqedonise e Malit te zi, Çamerise, Presheves, Bujanovcit, Medvegjes duke ndergjegjesuar e sensibilizuar politiken e jashtme amerikane dhe komunitetin nderkombetar dhe me forcen e inteligjences e shpirtin shqiptar, duke i bindur te gjithe skeptiket qe ishin pro-serbe. "DioGuardi si Kongresmen dhe me pase si udheheqesi lobit shqiptare ne Amerike, tha zoti Balaj u be avokat i çeshtjes kombetare shqiptare, duke vene ne sherbim te lidhjet e tij miqesore me senatore e kongresmen, demokrat e republikane, anetare te administrates, vetem per te sensibilizuar çeshtjen shqiptare ne teresi e te Kosoves ne veçanti, ne nje kohe shume te veshtire dhe askerkush nuk e dinte se ekzistonte, çeshtja shqiptare fjala apo vendi Kosove! aq sa  ndonjehere edhe Albania ngaterrohej me Armenia, tha Bala.

Mirepo, shoti ai se bashku me mbeshtetjen dhe perkrahjen morale te bashkeshortes se tij, zonjes Shirley Cloyes, ata kane qene dhe vazhdojne te jene luftetare te vendosur te çeshtjes shqiptare ne te gjitha trojet etnike duke e nderkombetarizuar ate. Te dy se bashku me shqiptaro-amerikanet, punojne dhe ecin ne Ligen Qytetare Shqiptaro-amerikane, ne sherbim te çeshtjes shqiptare" ka perfunduar veprimtari i dalluar Zef Balaj.


Ish kongresisti Joseph J. DioGuardi Presidenti vullnetar i Liges Qytetare Shqiptaro Amerikane, lobit te pare ne SHBA-es dhe Shirley Cloyes DioGuardi, Keshilltare e Çeshtjeve Ballkanike, studiuese, publiciste dhe shkrimtare amerikane, duke marre kete çmim te cilin ata e vlersuan ate, duke e quajtur si nje nder qe po i behej nga organizata "Shtepia e Lirise Shqiptaro-Amerikane" dhe falemnderuan kete organizate per vlesrimin e punes se tyre per me shume se dy dekada ne dobi te çeshtjes shqiptare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizata "Shtepia e Lirise Shqiptaro - Amerkiane", me qendër në Washington - ka nderuar mbrëmë për herë të parë me Çmimin Shqiponja e Lirisë, çiftin DioGuardi


Çmimin Shqiponja e Lirise, ne duart e çiftit DioGuardi - Eagle of Freedom Award, at the hands of the couple DioGuardi


 

 

 

 

BEQIR SINA, New York
Çmimi Shqiponja e Lirisë, ka si qëllim për të nderuar të gjithë ata persona dhe kontributet e tyre për Kauzën Kombëtare Shqiptare


BRONX - NEW YORK : - Organizata "Shtepia e Lirise Shqiptaro - Amerkiane", me qendër në Washington -ka nderuar mbrëmë për herë të parë me Çmimin Shqiponja e Lirisë, çiftin DioGuardi. Anëtari i bordit të drejtorve të kësaj organizate zoti Mustafa Xhepa, tha se :"Zemra e Çmimit Freedom Eagl Award - Shqiponja e Lirisë, është çmimi, që do të u jepet të gjithë patriotëve të vërtetë shqiptarë. Ky çmim i bën jehonë dhe zgjon interesin bazuar tek sistemi filozofik i vlerave kombëtare, të popullit tonë heroik në luftën për liri e demokraci.


Çmimi gjithashtu simbolikisht mbart vlerat e Iluminizmit dhe humanizmit të Rilindjes sonë kombëtare. Por ajo që është krejtësisht e domosdoshme, dhe e rëndësishme për Çmimin sot, është se kemi të bëjmë me një çmim të denjë për ata që kan për të marrë këtë çmim. Në këtë mënyrë, tha ish diplomati shqiptar Xhepa, Çmimi Freedom Eagl Award - Shqiponja e Lirisë, dërgon një sinjal të fortë në kundërshtim me rritjen e militantizëmit e pseudo-patriotizmit, një fenomen që ka çuar në shtrembërimin e së vërtetës tonë kombëtare."

Çmimi Shqiponja e Lirisë

Ai(çmimi) është një shqiponjë prej bronxi e derdhur në fonderi që qëndron krenare mbi një kubik dru arre, që shërben si bazë dhe mbanë të gëdhëndur një kushtim në formën e mbishkrimit Joseph J. DioGuardi dhe Shirli Cloyes DioGuardi - Albanian American Civiic League - Tetor 2011 .

Ku çmim, i pari i vendosur nga kjo organizatë, iu dorëzua nga ish i brugosuri politik Pëllumb Lamaj gjatë një ceremonie përshtypjelënëse, mbushur plot me ndjenja të forta respekti, e krenarie kombëtare, të mërkurën në mbrëmje, në lokalin e njohur Govanis në Bronks, pronë e bashkëatdhetarit tonë Gjergjë Dedvukaj. Në këtë ceremoni të thjeshtë por të bukur, morën pjesë afro njiqinde shqiptarë, shumica ish të presekutur politik gjatë regjimit të Hoxhës, ose anëtarë të familjeve të tyre. Një vemendje të veçantë kësaj ceremonie i kushtoi shtypin shqiptar në SHBA-s.gazetat e telvizionet shqiptaro amerikane ne komunitet.


Organizata "Shtepia e Lirise Shqiptaro - Amerkiane", me qendër në Washington tha se me këtë gjest nderoi punën dhe mundin e dy lobistve të dëshmuar të shqiptarëve, mbështetës e përkrahës të flakët, të çështjes shqiptare, demokracisë, lirinë, çlirimin, dhe pavarsinë e Kosovës.

Duke çelur ceremonin e nderimit , ish i burgosuri politik Pëllumb Lamaj tha se " Në emër të organizatës "Shtepia e Lirise Shqiptaro-Amerikane", organizatës që ka mbledhur rreth vetës pothuajse të gjithë ish- të interrnuarit dhe të burgosurit politik, ish të presekutuarit e regjimit komunistë, njerëz të devotshëm për liri e demokraci, në SHBA, kam nderin sot të dorëzojë këtë çmim për dy udhëheqës, aktivistë të shquar të çështjes sonë kombëtare, çifit të njohur DioGuardi."

Në ndarjen e çmimit ai përmendi faktin se emri i DioGuardve, ka kaluar kufinjët e përtej oqeanit, deri në Shqipëri, Kosovë, dhe viset shqiptare në Ballkan. Sepse, sipas tij vetë aktiviteti i tyre dhe vetë përkushtimi i tyre, i ka bërë këtë tashmë të njohur për të gjithë shqiptarët, duke i bërë ata pjesë të historisë sonë kombëtare.


Zoti Lamaj theksoi se "Shqiptarët në trojet e tyre etnike - në Kosovë dhe viset e tjera iliro -dardane, kishin nevojë për një reze shprese , pikërishtë atëhere kur makina vrastare serbe, luftonte t'a shkatërronte kauzën tonë kombëtare, i presekutonte dhe i ndiqte shqiptarët vetëm e vetëm se ishin shqiptarë."


Mirëpo, sipas tij "zbulimi" i DioGuardit, për shqiptarët në Amerikë, ashtu edhe ata në trojet e tyre etnike, ishte se ata më në fund kishin gjetur një birë të denjë të gjakut shqiptarë, shqiptarin(arbereshë) nga katundet Arbereshe në Jug të Italisë Joe DioGuardi dhe bashkëshorten e tij Shirli Klojes DioGuardi, "Të cilët me përkushtimin e tyre, janë bërë pjesë të historisë sonë kombëtare,"
.
Në fund të fjalës së tij ish i burgosuri politik Pëllumb Lamaj tha se i bëjë thirrje me këtë rast , politikanëve tanë, historianëve, studiuesve, institucioneve, dhe liderve tanë, kudo, të kthejnë sytë, nga ata shqiptarë që i hapën rrugën, çështjes sonë kombëtare, me trimëri, pendë e mençuri, sepse është koha të vlersojmë të gjitha ato figura të harruara dhe të fshira nga faqja e historisë për 50 vjet nga sundimi sllavo - komunist.


Laureates të nderuar, Zonja dhe Zotërinj,Ndërkohë e mori fjalën edhe anëtari i bordit të "Shtepia e Lirise Shqiptaro-Amerikane", i cili tha se:"
Paraqitja e këtij çmimi për herë të parë, nga ana e organizatës sonë, ka tërhequr simpati shumë të madhe në komunitetin shqiptar, çka mund të kërkojë dhe të shkaktojë edhe vëmendje të veçantë. Në fund të fundit, çmimet kanë ekzistuar për një kohë të gjatë midis organizatave shqiptare. Por, çfarë e bën çmimin e ri Freedom Eagle Aëard - Çmimin aq interesante, edhe pse ai do të jepen në një sallë kaq e thjeshtë por simbolike, nga një organizatë e vogël por me emër të madh, është se ajo është duke ndarë çmimin e parë të vërtetë shqiptar në fushën patriotike, në komunitet.


"Për këtë, u shpreh zoti Xhepa, qëllimi i organizatës sonë është që për çdo vit të zgjedhë ata individë që kanë një kontribut të madh për çështjen kombëtare shqiptare. Dhe përkëtë jemi më se të bindur se Laureatët e marrjes së çmimit të vitit 2011 - janë shumë në përputhje me këtë trend. Çmimi shpërblen me këtë rast kontributet e tyre që kanë çuar në një realitet të ri për popullin shqipta, si në Shqipëri, Kosovë dhe të gjitha viset shqiptare."

Më tej ai u shreh se për ta vënë atë çmim në jetë, në një kohë kaq të shkurtër, është një mësim i rëndësishëm në këtë ceremoni modeste, sot, që ne "Shtepia e Lirise Shqiptaro-Amerikane" të nderojmë ish kongresistin republikan të New Yorkut, Joseph J. DioGuardi Presidentin e Ligës Qytetare Shqiptaro Amerikane, lobit të parë në SHBA-ës dhe Shirley Cloyes DioGuardi, Këshilltare e Çështjeve Ballkanike, studiuese, publiciste dhe shkrimtare amerikane, dy personaliteteve të mëdha të lëvizjes shqiptare, që për shumë vite janë angazhuar për triumfin e Kauzës Kombëtare Shqiptare, dhe që frymëzojnë shpresë për të ardhmen - që të gjithë shqiptarët të jetojnë së bashku në paqe, prosperitet dhe liri e demokraci.


Anëtari i Bordit të Lidhjes Qytetare zoti Zef Balaj, tha se ne sot po nderojmë DioGuardin jo vetëm sepse ai është me gjak dhe shqiptar në origjinë, por ai ka bërë e punuar aq shumë për çështjen shqiptare, për shqiptarët e Shqipërisë, Maqedonisë e Malit të zi, Çamërisë, Preshevës, Bujanovcit, Medvegjes duke ndërgjegjësuar e sensibilizuar politikën e jashtme amerikane dhe komunitetin ndërkombëtar dhe me forcën e inteligjencës e shpirtin shqiptar, duke i bindur të gjithë skeptikët që ishin pro-serbë. "DioGuardi si Kongresmen dhe më pasë si udhëheqësi lobit shqiptarë në Amerikë, tha zoti Balaj u bë avokat i çështjes kombëtare shqiptare, duke vënë në shërbim të lidhjet e tij miqësore me senatorë e kongresmen, demokrat e republikanë, anëtarë të administratës, vetëm për të sensibilizuar çështjen shqiptare në tërësi e të Kosovës në veçanti, në një kohë shumë të vështirë dhe askërkush nuk e dinte se ekzistonte, çështja shqiptare fjala apo vendi Kosovë! aq sa  ndonjëhere edhe Albania ngatërrohej me Armenia, tha Bala.

Mirëpo, shoti ai së bashku me mbështetjen dhe përkrahjen morale të bashkëshortes së tij, zonjës Shirley Cloyes, ata kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë luftëtarë të vendosur të çështjes shqiptare në të gjitha trojet etnike duke e ndërkombëtarizuar atë. Të dy së bashku me shqiptaro-amerikanët, punojnë dhe ecin në Ligën Qytetare Shqiptaro-amerikane, në shërbim të çështjes shqiptare" ka përfunduar veprimtari i dalluar Zef Balaj.


Ish kongresisti Joseph J. DioGuardi Presidenti vullnetar i Ligës Qytetare Shqiptaro Amerikane, lobit të parë në SHBA-ës dhe Shirley Cloyes DioGuardi, Këshilltare e Çështjeve Ballkanike, studiuese, publiciste dhe shkrimtare amerikane, duke marre kete çmim te cilin ata e vlersuan atë, duke e quajtur si nje nder qe po i behej nga organizata "Shtepia e Lirise Shqiptaro-Amerikane" dhe falemnderuan këtë organizatë për vlesrimin e punës së tyre për më shumë se dy dekada në dobi të çështjes shqiptare.


Gmane