BeqirS | 23 Mar 15:34 2009
Picon

“Tigri i gurit” mbrrin ne Amerike

 

MALESIA.ORG :: MALESIA NË INTERNET - “Tigri i gurit” mbrrin në Amerikë

“Tigri i gurit” mbrrin në Amerikë

Madhesia e shkronjave:

Talenti nuk ka moshë

Pjetër Frroku realizoi ëndrrën e tij në moshën 31 vjeçare. I lindur në Shkodër në vitin 1967, nga një familje mirditore, Pjetër Frroku ( Lala ) u “detyrua” nga deshira e babait të tij të studionte ne ekonominë ushtarake dhe te punonte disa vite në këtë profesion, por pa e hequr mendjen kurrë nga artet vizuale; piktura, skulptura dhe, skicimet e një imagjinate të pasur në kokën e tij. Kishte provuar që në moshën 18 vjeçare te bënte disa punë të vogla, për të cilat nuk i tha askuj, pasi i dinte deshirat e të atit, i cili nuk donte që i biri të përfundonte në një mjeshtër të rëndomtë, pa nevojën e diplomimit, në ndërmarrjen e at’herëshme artistike “ Migjeni “, që ishte ne Shkodër. Fantazia e Pjetrit kishte mbetur në Mirditë, në Munellë, në Spaq, prej nga e kishte prejardhjen. Ato monumente të gjalla natyrore, që ishin të ndërtuar aq bukur dhe në harmoni me objektet përreth, i bënin shumë përshtypje, tek mendonte me vete, se cila mendje dhe dorë i kishte ndërtuar ato.
Edhe pas akademisë së ekonomisë ushtarake, në të gjitha punët që bëri, mendjen e kishte te guri, te peneli, te arkitektura, pa e ditur ekzakt se kur do t’u vinte radha atyre punimeve, herë herë duke menduar se, ndoshta nuk do t’i realizonte kurrë.
Pjetri, një karakter i formuar me një qendrueshmëri përfekte, nuk ia hiqte mendjen kurrë dhuntisë së tij të natyrshme, për të cilën një ditë do punonte, edhe pse i dukej i nevojshëm një formim kulturor, për një ndërmarrje të tillë. Veç kësaj kërkese, Pjetri ishte dhe është një artist ekspresiv me synime të qarta, që jetojnë jo veç në projekte, por edhe në realitetin krijues.

Mbas vitit të mbrapsht

Njihet tashmë viti 1997. Pikërisht gjatë këti viti, Pjetri u rrek të “thyente” kufirin, të cilin e kishte “ruajtur” prej vitesh në bunkerizimin kombëtar, nga bota e kulturuar dhe qytetërimi perëndimor. Përpjekjet e atij viti qenë të pasuskseshme për ëndrra , pasi nuk donte të dilte në botën e panjohur si një emigrant i vetmuar. Tashmë, Pjetri kishte krijuar familjen dhe largimin prej saj, as që e mendonte . Tentaivat qenë të shumta, derisa pas një viti, ku nëpërmjet një ndërmjetësimi arriti ta lërë Shqipërinë, për t’u dhënë krahë ideve në botën helene të mijëra e mijëra veprave të artit, që nga ndërtimet skenike të para Krishtit, deri në ndërtimtarinë e sotme moderne. Ne ishim aq larg me helenet, në mos ata ishin rraca jonë, saqe Greqia na dukej e paarritshme, mendonte Pjetri në ditët e para të arritjes në Kretë, konkretish në qytetin Rrethimno. Kufizimet ideore, tashmë ishin zgjidhur përfundimisht, sa Pjetri mund të mendonte e punonte, duke u dhënë udhë energjive në formën që ai donte, si dhe në përmbjatje të kohës, për të cilën punonte. Sekretarja e Prefekturës së Kretës, Maria Plutinaqi do të shkruaj në një gazetë greke, në vitin 1999, kur Pjetri u bë i njohur. Pas pjesëmarrjes në një ekspozitë të organizuar nga Bashkia e qytetit, Maria i njihte mirë punët dhe ishte një adhuruese e talentit të tij të spikatur, kur shprehej: “ Fantazia e Pjetrit mori udhë tek miku i tij Dhimitër Ljudhaqi, tek kulla në një grykë, Agjia Vasilioti, ku është përdorur 300 m3 gurë. Puna e tij e fundit është një bust që e mbaroi, vetëm për 16 ditë”. Inagurimi u bë në zonën historike Embrozniros Ipokonomi për nderin e dy udhëheqësve të mendjes dhe të penës, Marko Dukaçit dhe Niko Markaçit. Monumeti paraqet një luftëtar trim nga Kreta, që shikon të arthmen.
Maria vazhdon : “ Skulptori e punoi gurin në lindje të qytetit, në kulmin e nxehtësisë. E vetmja masë mbrojtëse ishte një qadër plazhi. I mbushur me pluhur të bardhë e djersë, ishte shumë i lumtur”.
A nuk është ky një vlersim me një vërtetësi të pabesueshme. Për 16 ditë një vepër!
Edhe ata që nuk janë artist e kuptojnë artistin, ndaj Maria do të përfundonte shkrimin e saj..” … duart dhe trupi i tij levizin vazhdimisht si një ingranazh ore, flet me shpirtin e tij që është një lum i rrëmbyer ndjenjash, është i gjithi një vezullim në horizont dhe, një ditë, sigurisht është shumë e sigurtë, që Pjetër Frroku do shpërthej lart… aq lart sa do e shikoj dhe njohë gjithë bota.”
Një parandjenjë të tillë kaq të sinqertë dhe miqësore, mund ta kenë vetëm ata që besojnë në artin e vërtetë dhe që e njohin artistin, pa pasë nevojë të dinë shumë rreth tij. Kur dhe ku i mori Pjetër Frroku këto vlerësime në atdheun e tij? O Zot, si do t’i dukeshin, po t’ia jepte një mjeshtër shqiptar, pa patur nevojë të mirrte rrugët e botës, veç për të mbijetuar!

Mjeshtër i madh për të huajt, i panjohur për shqiptarët

Nuk e di pse duhet që mjeshtrit shqiptarë t’i vlerësojnë të huajt. Jo se nuk është në nderin tonë, kur talentë si Pjetër Frrokun do ta parashikoi një greke, si një artist që do te ngjitet aq lart, sa do ta njoh bota. Por, e çuditshme është, pse nuk i bëjmë të njohur në Shqipëri, pse duhet të huajt t’i zbulojnë dhe ndihmojnë, duke i krijuar ndjenjën e jetimeve. A e din Instituti i Diasporës dhe a ka shkruar diçka për Pjetër Frrokun? A ia rekomandoi Televizionit Shqiptar një artist si Pjetër Frroku? A i tha shtetit që i shërben, se duhen ndihmuar këto talente dhe duhet shteti të bëj kontrata, qoftë edhe duke fituar, por ama të ndihet dora e shtetit, sepse është qytetar i atij vendi. Ai nuk pranoi nënshtetësinë greke, veç për mburrje kombëtare. Nuk u bë Petros as Petraq, sepse e donte emrin e tij, e donte dhe e don vendin e tij! Për cilën kulturë punon Ministria e Kulturës, kur e ka pase shansin t’i njohë punimet e tij, që në vitin 2001? A nuk kishte , apo nuk donin specialistët shqiptarë të kulturës të bënin vlerësimet e duhura për këtë artist? Të ndjehesh në vendin tënd më i dsikriminuar së në vendin ku shqiptarët i nënshtrohen një diskriminimi racor të pashoq?! Sa keq!

Tigri i gurit

Që në vitet e para të punës, Pjetër Frroku fiton një thirrje të veçantë “ Tigri i gurit”, një nofkë kjo që përcakton energjinë e artistit në punët e tij, si dhe idetë e realizuar në një kohë rekord. Puna e parë e Pjetrit ishte portreti i Aleksandrit të Madh, realizuar në gur në përmasat 60 x 50 cm, i cili u porosit nga pronari i një hoteli me të njëjtin emër, në Kretë. Pjetri, edhe pse konkuronte në kushte jo të barabarta, shumë shpejt u përballë me presione, të cilat priteshin, si në çdo specialitet tjetër, kur dikuj, me punën tënde mjeshtrore, i merr edhe punën, ose e detyron të gjëjë forca dhe mundësi të reja përballjeje, veçanërisht kur je i huaj. Presionet, ndoshta dhe përbuzjet për një njeri, që kushtet ekonomike dhe politika e vendit të tij e detyron të bëhët artist në një vend të huaj. Që në punën e pare, Pjetri do i habiste shumë përsonalitete të artit grek. Para Pjetrit trembej dhe guri dhe merrte format e fantazisë së tij, po kurrë të një mjeshtrie amatoreske, edhe pse ishin fillime të vështira. Shpërthimet e rrufeshme dhe në një kohë kaq të shpejt, nuk vijnë krejt vetvetiu, nëse dikur ose dikun nuk e ke provuar mendjen dhe dorën. Në zonat ku njihej, dhe ato nuk qenë të pakta, Pjetri tashmë thirrej “ Tigri i gurit”, edhe pse finesa nuk kishte asgjë më forcën dhe muskujt e tigrit të vërtetë. Të futesh në tregun artistik, të artit të njohur grek është shumë e vështirë, pasi grekërit janë rritur dhe jetojnë me muzetë, me pikturat dhe punimet artistike të llojeve të ndryshme. Greqia është e tëra një muze, ose një sallë e stërmadhe arti, që nga antikiteti deri në ditët e sotme. Vetëm pas dy vjetësh, Pjetri do arrinte të çelte ekspoziten përsonale, i ndihmuar nga Bashkia e Kretës, ndërsa në Shkodrën e kulturës, ku kishte lindur, akoma nuk e njhnin Pjetrin si artist, jo vetëm të gurit, por edhe si një piktor me një saktësi dhe mjeshtri brilante. Për mua, vetëm portreti i mirditores e plotëson brilantizmin, që në njohjen e ngjyrave,deri në përdorimin e detajeve domethënëse, në realizmin e portretit, i cili në rastin konkret mbart veçoritë psikologjike, emocionale dhe gjinore të një krahine vitale.

T’u imponohesh artistëve, duhet të jeshë artist

Në pak vite, punët e Pjetrit morën emër. Përveç punëve për te jetuar, gdhendjet artistike, që u vlerësuan, sidomos në artin monumental, që në vendin helen është në nivlein më të lartë të mundur.. Punët e Pjetrit kishin edhe shijen e nevojshme, për t’i hap rrugë vetes. Artisti tregohet, jo veç mjeshtër i dorës, por së pari i mendjes, duke zgjedh ato figura të Greqisë, që i duan dhe vlerësojnë grekët. Punët “ Poseidoni”, “ Vajza dhe delfini”, “ Kali i Trojës”, “ Pusi i Krishtit”, “ Dionisi, mbret i verës”, “ Nusja”, “ Apolloni”, “ Delfinët”, dhe veçanërisht monumenti kushtuar emigrantëve grekë e shumë punime të tjera, do t’i jepnin gurëgdhendësit vlerësimin e merituar dhe pranimin e menjëhershëm në qarqet artistike greke. Në vetëm 6 vjetët e para të punës, arrin në vlerësimin më të lartë “ Kaliteknis”, që u jepet veç mjeshtrave të mëdhenj të skulptures.
Një nga punët e tij, siç është “ Lapidari i Kretës”, realizuar në gur dhe në lartësinë 4 metra, vendosur në Honia, do të mirrte vlerësimet maksimale nga njohës shumë të mire të skulptures monumentale. Poashtu, punët “ Harmonia e fëmijëve”, “ Kulla” në një lartësi prej 17 metra, “ Shën Gjergji” me përmasat 2 x 1.30 m, kanë një guxim të veçnatë artistik, duke njohur edhe anatominë, deri në përmasat ekzakte të gjymtyrëve dhe realizimin e tyre mjeshtëror, pa qënë i diplomuar në Institute arti, ku studiohen dhe projektohen të gjitha figurat që realizohen, për ekspozimin publik të tyre.

Ekpsozita e parë në Shqipëri

Pas katër vitesh, Pjetri do hap ekspozitën e parë me disa nga punimet e tij, në Tiranë. Edhe pse ekspozita u vizitua, pati dhe një mosbesim gati gati në xhelozi nga artiste të tjerë të këti lloj arti. I vetmi që do jepte vlerësimin më të lartë për punimet e Pjetrit, ishte skulptori i njohur Kujtim Buza. Po ky artist, ishte i vetmi që do kërkonte nga kolegu i tij, që artin, pasurinë më të madhe që e zotëronte ky talent, ta vinte edhe në funksion të vendit të tij ( tonë ), edhe pse kushtet nuk do të ishin të njëjta me vendin fqinj, i cili tregon interes të veçantë, kur bëhët fjalë për një artist të këtyre përmasave.
A nuk ishin mediat shqiptare të interesuara, t’i jepnin krahë këti talenti, edhe pse emri i tij nuk njihej në tokën ku kishte lindur. Fare pak interes! Por, Pjetri nuk do t’u dekurajonte nga ky mosinteresim. Puna e gjithkujt një ditë do të dalë në dritë, ashtu siç doli atje ku nuk njihte, qoftë edhe një njeri të vetëm që ta kuptonte, nëse nuk do fliste puna dhe vepra. Realizimi i më shumë se njëmijë punimeve në vetëm 11 vjet, nuk ka nevojë për përkthim. Ato flasin në çdo gjuhë dhe kuptohen nga të gjithë. Në po këtë periudhë, 25 shkrime në media prestigjoze nuk janë pak. Të shruhet në revisten e njohur të artit “ Prestige “ është një vlerësim që rrallë kujt i bëhët.
Në këtëo nivele vlerësuese mund të hysh veç me punë dhe talent. Të fitosh çmimin e parë në 124 firma konkuruese dhe të ngjitesh, që në ditën e dytë të panairit, nga pavioni 54 në pavionin e tretë të ekspozitës, nuk është pak. Dhe, ku? Në një mjedis shumë mbytës për një të huaj. Flitet këtu për Ekspozitën Kombëtare të Firmave Teknologjike, realizuar në Rethimnos nga 31 Maj deri me 8 Qershor 2003, ku Pjetri paraqiti 24 punime. Punët e mjeshtrit, në tre katër vitet e para i kaluan kufijtë e Shqipërisë. Artistit i vijnë porosi, tashmë nga shumë vende të njohura evropiane, të cilat i realizon në një kohë të paparashikuar, falë aftësive vetëorganizuese dhe njohjes së profesionit. Nuk është e pabesuar, kur mëson se Pjetri i ka kaluar edhe kufijtë e Evropës me punën e tij. I ftuar nga një kompani e njohur Amerikane, ai tashmë ndodhet në shtetin verior të SHBA-se, në Michigan.

Pjetri në Amerikë

Një thirrje në një ditë të egër dimri, siç janë jo rrallë në Michiganin e bardhë, miku im Albert Arapi, do më ftonte për një kafe të veçantë në Panera Bread, në 16 Mile Rochester Road. Qe vërtetë befasia më e këndshmë imja në këto vitet e fundit, prezantimi me artistin Pjetër Frroku. Në aq sa mund të njihesh në një kafe, Agustin Gjoka, një nga miqtë e Pjetrit, më njohu me qindra punime të fotografuara dhe të ruajtura me kujdes, për të cilat më thotë Pjetri janë vetëm disa nga realizimet e tij më të zgjedhura. Mua do më tërhiqte shumë “ Portreti i Mirditores”, të cilin edhe ia kërkova ta kemë në dosjen time të punimeve të preferuara. Për mua “ Portret mirditorje” është motra e “ Motres Tone” të Kolë Idremenos. Ishte ende janar dhe një fundjanar i acartë, por me punët dhe idetë e Pjetrit ndiheshim tepër ngrohtë. Ai tashmë, do jetë në Amerikë dhe hapsira e këtij vendi të bekuar, gjithësesi do ta ndihmojë të arrij në cakun, që mjeshtri i ka vënë vetes. Skulptori i njohur shqiptar, Kreshnik Xhiku, i cili punon dhe jeton në Washington, do të njihet me punët e tij dhe jam i bindur se parashikimi i Maria Plutinaqit po bëhët realitet në ngjitjet e Pjetrit, i cili përherë mendon shqip dhe, që t’i japë artit të tij, sa të jetë e mundur vlera shqiptare, edhe pse punon për kombe të tjera. Kjo është ëndrra e tij dhe, Pjetri i realizon ëndrrat!

Pjetër Jaku
Michigan,
Mars 2009


A Good Credit Score is 700 or Above. See yours in just 2 easy steps!

__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 24 Mar 12:18 2009
Picon

24 Marsi i pavarsise se Kosoves

24 Mars 1999- 24 Mars 2005  Kosova nga Liria deri tek Pavarsia !!!


 BEQIR SINA (Nju Jork(SHBA) 

 

 

 

 

 
 
24 Marsi  rruga e pavarsise se Kosoves
     WASHINGTON DC : 24 Mars 1999, eshte dite e shenuar per popullin shqiptare, per t'a  celebruar si diten e fitores. Éshte pikerishte kjo dite, kur, populli i Kosoves e mbar kombi shqiptare ngjalli shpresen qe kurr nuk do te vdiste me per liri e pavarsi. Éshte dita, kur nisen sulmet ajrore te SHBA-s e NATO-s, kunder forcave ushtarake dhe policore te Serbise.Éshte dita e ktheses se madhe per zgjidhjen e çeshtjes se Kosoves, eshte dita e nje vendime e sulmi me vlere historike, jo vetem per Kosoven qe te çlirohej nje here e pergjithmon nga sundimi ushtarako-policor i Serbise se Millosheviqit, por edhe me peshe shume e me te gjere per ndryshimet gjeostrategjike qe do te ndodhnin me pas ne Ballkan e rajon me vendosjen e forcave te NATO-s ne Kosove, e perrreth saje. Éshte dita qe pershpejtoj e largimin dhe rrezimin e diktatorit komuniste te Millosheviqit, nga te gjitha skenat dhe dergimin e tij ne shtepin e tij -Hagen, ku edhe vdiq.  24 Mars 1999, eshte dita per njohjen e Kosoves ne bote dhe te ardhmen e saj ne rrugen e pavaresise se Kosoves dhe integrimin e Kosoves, ne rrjedhat evropiane dhe evro-atlantike. Ketu, pra, qendron vlera historike e magjike e kesa dite e quajtur 24 Marsit 1999 dita sulmeve ajrore, dhe e rolit e luftes se Shteteve te Bashkuara te Amerikes dhe ish Presidentit te saj William Jeferson Clinton - Bill Klintonit dita e fjalimit te tij adresuar kombit amerikan sot kater vjet me pare. 

 

 

 


      Me 24 mars 1999 mbas dite presidenti i 42 -te i SHBA-s, William Jeferson Clinton - Bill Klintonit ne momentin e fillimit te fushates se sulmeve ajrore ju drejtua nga Shtepia e Bradhe kombit amerikan lidhur me kete ngjarje. Bashkekombas te mi "Ne kete moment trupat serbe po levizin nga nje fshat tek tjetri, po bombardojne vende-banimet, civile dhe po djegin shtepit. Ne po shohim njerez te pafajshem te perzene me forc nga shtepite e tyre, njerez qe me force jane vendosur para togave te pushkatimit dhe gjuajtur me plumba. Burrat kosovar jane ndar nga familjet e tyre, prinderit dhe femijet bashke,  te vene ne rresht jane gjuajtur me nje here me arme zjarri.  Kjo qe po ndodhe ne Kosove, nuk ka asgje te ngjashme me luften dhe me ligjet tradicionale te luftes ; kjo eshte nje lufte e padrejt e kryer me te gjitha arsenalet ushtarake ndaj njerezve te pafajeshem qe nuk mund te mbrohen dhe kur ata dhe udheheqesit duan vetem paqe . Pra, bashkekombas te luftojm qe ta mbyllim kete tragjedi e cila per ne eshte nje kerkese morale."

 

 


    
       "Misioni(bombardimet) yne eshte me se i qarte: te tregojme se ne edhe NATO e kemi seriozishte, qe t'u leme te kuptojne atyre qe kontrollojne ne Serbi sot(24 mars 1999) se eshte e domozdoshme te ndrrojne rrugen, te ndalojne kete lloj ofensive te nderrmarr duke derdhur gjak kunder qytetareve te Kosoves, ta ndalojme ate me te gjitha format qe duhet ndaluar, duke e demtur seriozishte ushtrine Serbe qe eshte kunder njerezve te pafajeshem ne Kosove. Dhe ne se presidenti Millosheviq nuk i bindet paqes athere na takon neve qe duke perdorur forcen ushtarake ta ndalim ate dhe atij t'i shpallim luften.

    Ne anen tjeter,
Serbia dhe personalisht Millosheviqi nuk i  kane pranuar bisedimet per zgjidhjen paqesore e politike te çeshtjes se Kosoves. Millosheviqi, perveç sundimit  ndaj shqiptareve me nje sistem te papare, filloi edhe ofensivat dhe krimet e veta masive kunder popullit shqiptar: me vrasje dhe masakra masive, djegie, debim masiv te shqiptareve nga Kosova dhe me spastrimin etnik te Kosoves...

     
   Bashkekombas: "Une jame i bindur se rreziku per te hapur lufte dhe bere diçka nga SHBA-s, nuk eshte aq i madh sa çeshte rreziku te rrime duarkryqe dhe te mos bejme asgje, qe te nxjerrim nga ky rrezik njerezit qe nuk mund te mbrohen dhe tek ne amerikanet kane interesa kombetare. Sikur, ne sot, se bashku me aleatet(NATO) tone, ta leme qe kjo lufte e padrejte te vazhdoje, athere, preisdenti Millosheviq, do te inkurajohet nga hezitimi yne duke e qujatur luften e tij, si nje drejtesi duke vrare njerzit ne Kosove . Keshtu qe atij ne i leme dore te lire per te bere me shume masakra, dhe me shume shperngulje me force te qindra mijra refugjatve te cilet presin vetem mbrojtejen tone.  Tani, bindja jone e forte per gjithçka qe po ndodhe ne Kosove, eshte e vetmja shprese e popullit te Kosoves. Populli i saj megjithse Kosoven kane  vendin e tyre nuk mund te jetojne atje, prandaj na duhet ne t'i sigurojme jeten e tyre dhe ata te mos kene me frike per jete.

 

 

 

A Good Credit Score is 700 or Above. See yours in just 2 easy steps!
__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 24 Mar 14:13 2009
Picon

Programi me bashkekohor per shkencat kompjuterike ne bote

Programi me bashkekohor per shkencat kompjuterike ne bote, diplomoje edhe 140 anëtarë të rinj.

Endri Mataj i shkolluar ne: Syracuse University MS, Telecommunications Networks dhe Menaxhim. Njërëzit të cilët vijnë në Shtetet e Bashkuara dhe kthehen në Shqipëri, sjellin me vete jo vetëm eksperiencën teknike që morën në Shtetet e Bashkuara, por një kuptim të filozofisë së Shteteve të Bashkuara.


Beqir Sina/ New York
BeqirS <at> aol.com

SYRACUSE - NEW YORK: Në Syracuse University, u diplomuan dhe morën medaljen e art 140 studentë të rinj - në një program i cili quhet Alpha Sigma. Ai eshte pjesë e programit të Syracuse University, i quajtur Beta Phi Delta. Kjo, është një shoqëri studentësh ndërkombëtar, të mbledhur nga e gjithë bota për të rritur aftësitë e tyre, shtuar dijet që do të marrin në këtë universitet, nga më të njohurit në SHBA-ës. Ceremonia e dorzimit të diplomave dhe marrjes së medaljes së art "The Phi Beta Delta Honor Society", u zhvillua në kishën e këtij universitetit - Hendricks Chapel.

"Deshimtarë" të kësaj ngjarje, ishin avokatia ndërkombëtare për mbrojtjen e krimeve të luftës, në Bosnje e Kosovë, Beverly Allen, dhe Ambasadori amerikan Donald Planty, kryesues i departamentit të marrëdhënieve ndërkombëtare në Shkollën Maksvel. Zonja Allen është një profesore e letërsisë krahasuese italiane dhe të studimeve sesi njerëzit mund të krijojën. Në punën e saj përfshihen tregime, poezi, filma, me identitetin kombëtar, të drejtat e njeriut, genocidi dhe të drejtës ndërkombëtare.

Libri i saj "Përdhunim në kohën e luftës" (Universiteti i Minesotës Press, 1996), i përket gazetarisë hulumtuese, dhe ka ndikuar në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për të krijuar një ligj i ri për të dënuar përdhunimin gjatë luftës si një krim kundër njerëzimit. Ajo ka jetuar dhe dhënë mësim në Bosnjë, Kroacia, Franca, Greqi, Itali dhe Suedi, dhe ka udhëtuar me studime në Afrikë dhe Azi. Ajo shërben si kryesues i Projektit mbi Korridorin Visual Kulturës, një bashkëpunim me Universitetin Cornell dhe Universiteti i Rochester.

Ndersa, Planty, ishte Ambasadori i SHBA në Guatemala 1996-99. Ai ishte i rëndësishëm në lehtësimin e historik paqes, ne 1996 e cila i dha fund katër dekada konfliktit te brendeshem në këtë vend. Ai është një veteran diplomatike e SHBA-ve me nje shërbim30 vejcar, ai është një ekspert në çështjet e të Amerikës Latine dhe çështjet e sigurisë Evropiane. Përveç Guatemala, Planty ka jetuar dhe punuar në Kili, Itali, Meksik, Norvegji, Panama dhe Spanjë, në periudha kyçe në historinë moderne të këtyre kombeve.

Nga 1981-83 dhe përsëri nga 1986-89, ai ndihmoi të negocionte Traktatin e Miqësisë, Mbrojtje dhe Bashkëpunim në mes të Shteteve të Bashkuara dhe Spanjes, dhe u nderua per kete pune nga departamenti i Shtetit, për punën e tij në negociata. Planty konsiderohet si një prej ekspertëve më kryesor në miqesine SHBA - Spanjë dhe më me përvojë bazën e të drejtave të negociatorëve.

Delta Phi Beta, eshte shoqëria e nderit, është e para shoqëri e stundentëve nga e gjithë bota, për të njohur shoqërinë e këtyre studentëve, dhe është e perkushtuar me arritjet shkencore ndërkombëtare në arsim. Përveç arritjeve shkencore, kjo shoqëri pranon në SHBA , edhe studentët, të cilët kanë studiuar jashtë vendit dhe kan kryer fakultetet në vendet e tyre.

Dhe ata që janë të përfshirë në veprimtaritë ndërkombëtare. Kësaj radhe anëtarët e bordit ekzekutiv të Alpha Sigma, kanë zgjedhur këtë grup të madh studentësh nga të 5 kontinetet(140 studentë) në bazë të rezultateve - inductees, angazhim e tyre dhe eksperiencave të tyre, kanë bërë për ndërkombëtarizimin dhe performancës së tyre akademike. Ky grup i ri përfshin në këtë kualifikim edhe figura të shquara amerikane dhe ndërkombëtare, të cilët përgatiten këta student të diplomuar në, SU dhe anëtarë të stafit të fakultetit.

Në ceremoni mori pjesë edhe Elane Granger Carrasco, presidente Alpha Sigma , e asociuar dhe drejtore e Qendrës, Slutzker International Services,- Zonja Carrasco do të kryesonte ceremoninë, e ndihmuar nga Patricia Burak, nën/drejtore e Qendrës Slutzker. Të tjerë anëtarë të stafit të Alpha Sigma në ceremoni, ishin Jon Booth, drejtor ekzekutiv i SU për studentët e huaj, Susan Loevenguth, drejtor i asociuar SU Riçard Breyer, profesor i radio-televizionit e filmit në Shkollën e Neëhouse SI Publik Communications; dhe Lynn A. Dunyk, administrative e specialiste në Slutzker Center, dhe Betty L. Briggs e Institutit të Gjuhës Angleze, të cilët ndajnë përgjegjësitë në Beta Phi Delta sekretar / arkëtar.

Ndërsa ajo që e bëri edhe më interesantë këtë ceremoni ishte edhe pjesmarrja e një studenti i nga Shqipëria. Ai ishte Endri Mataj. Zoteri Mataj i cili ka kryer Master në Syracuse Studentore e Universiteti, dha ka qënë Menaxher i Projektit në Agjencisë Kombëtare për Shoqërinë e Informacionit dhe Menaxher i IT në Këshillin e Ministrave të Shqipërisë , anëtarë i Shoqatës Fulbright dhe tani edhe i Delta Phi Beta në Syracuse University.

Endri Mataj, aktualisht, është duke punuar në një projekt të Kombeve të Bashkuara dhe Global Aleanca për TIK dhe Zhvillim (UN-GAID). Z. Mataj po i jep IT konsultime, për të shpërndarë zhvillimin e kësaj shkence, një strategji të re për bashkëpunim me Aleancën. Projekti do të zgjasë dy vjet.

Gazeta e këtij projekti ka botuar studimin e tij me titull: "Lehtësimi për Strategjitë Bashkëpunimi Shpërndarë: Rasti studimin e OKB-GAID", tashmë është pranuar, dhe do të paraqitet në konferencën në IT-era, më 18-20 prill, Atlanta, Goergia.

Endri Mataj është stundet dhe anëtarë i shoqërisë Fulbright në Shqipëri, që marrin pjesë në zhvillimin e studimin e Telekomunikacionit, Rrjetet, dhe Menaxhimi i programit (TNM) në Shkollën e Studimeve të Informacionit, Syracuse University.

Pasi ai diplomohet nga Universiteti i Rusisë me një shkallë të lartë në Matematikë, Computer Science, z. Mataj ka punuar si menaxher i IT për kuadër të Zyrës së kryeministrit Sali Berisha në Shqipëri. Z. Mataj ishte përgjegjës për identifikimin dhe zgjidhjen e problemeve teknologjike, që lidhen me kompjuterin dhe rrjete telefonike, si dhe gjenerimin e metoda inovative për të përmirësuar menaxhimin dhe çështjet e sigurisë e të dy rrjeteve. Gjatë vitit të fundit të punësimit, ai u emërua si Menaxher i Projektit në të Agjencisë Kombëtare për Shoqërinë e Informacionit (NAIS) ku ekipi mori udhëheqjen roleve, në menaxhimin e projekteve lidhur me TIK për të vendit, dhe duke punuar me organizatat ndërkombëtare, të tilla si, USAID, Banka Botërore, Millennium Challenge Corporation, etj Qëllimet e tij janë për të ardhmen vazhdojnë të zhvillojnë tij analitike, udhëheqjes ekipore dhe aftësi të TIK në fushat lidhur me konsulente, menaxhim dhe ose teknologjive të telekomunikacionit.

Përvoja e Shpërndarë e Bashkëpunimit Projekt Global të Kombeve të Bashkuara dhe Aleancës për TIK Development (International Trade industrisë dhe Zhvillim)

Z. Mata, ka marr pjese ne kursin e projektin në dizajnimin dhe zbatimin e një strategjie për lehtësimin bashkëpunimin shpërndarë për Aleancën Globale të Kombeve të Bashkuara për TIK dhe Zhvillim (UN-GAID), eshte pjese e tij. Qëllimi i projektit ka qënë të përmirësojë komunikimin brenda-performance të Aleancës, në mënyrë që të përdorni internetin në mënyrë të efektshme me bazë në bashkëpunim interaktiv mjetet dhe teknikat e tij në mesin e komisioneve kryesore dhe distancë partneritetit.

Ai ka qene Menaxher i Projektit Agjencisë Kombëtare për Shoqërinë e Informacionit (Teknologjia e informacionit dhe të industrisë Services) - Koordinuar ne shkall kombëtare, per projekte në fushën e TIK për Shqipërinë. - Ka bashkëpunuar me organizata ndërkombëtare lidhur me projektet për TIK, si USAID, Banka Botërore, Cisco Systems, Millennium Challenge Corporation, etj - Eshte i njoftohur per rezultatet e projektit të kryeministrit Berisha, si IT Manager i Këshilli i Ministrave të Shqipërisë (Administrata industri)

Tetor 2006 - Shkurt 2008 (1 vit 5 muaj) ka administruar rrjetin kompjuterik dhe telefonik për përdoruesit. Ka identifikuar dhe zgjidhur çështjet e lidhura me kompjuterin e përgjithshme hardware dhe software. ka zhvilluar një rrjet të sigurimit të projektit, me qëllim për të rritur sigurinë dhe kontrollin e këtij ritmi në kompjuter dhe rrjeti telefonik.

Endri Mataj eshte i shkolluar ne : Syracuse University MS, Telecommunications Networks dhe Menaxhim, Russijskij Universitet Dru - Narodov Rusi, në Matematikë. Computer Science, 2002- 2006 .Endri Mataj ka marr edhe dekoratat: Fulbright Scholar Nebraska Qytetar Nderi dhe Delta Phi Beta International Honor Shoqëria

Gazeta Hermesnews, mori pjesë në ceremoni së bashku me veprimatrin e dalluar të komunitetit z Sejdi Hysenaj, dhe i mori këtë intervistë eskluzive zotit Endri Mataj !

Ai tha se kjo ceremoni zhvillohet në përgjethësi për studentët, të cilët kanë mesataren më të lart, përfshirë ata studentë me PHD, Master ose Bachelor. Kështu kjo është një shoqat nderi - e një shoqërie ndërkombëtare. Dhe në përgjethësi si zakonisht ftohen të marrin pjesë studentët që kanë një nivel të lart akademik. Dhe njëherëshit se kanë të njëjttin potecial për vendin e tyre. Dhe studnetë që paraqesin programet e exchange nga vendet e ndryshme të botës.

Në këtë rastë unë jamë në këtë universitet të marrë këtë diplomë, si fitues i programit Fulbright dhe përfaqësues i qeverisë së Shqipërisë në këtë program. Unë kamë përfunduar për kompjutër dhe shkencë në Moskë. Më pasë kamë punuar pranë Këshillit të Ministrave - kryeministërit Berisha, si specilalist i tekonologjisë së informacionit. Dhe gjatë kësaj kohe kam aplikuar për bursën e Fulbright-it. Dhe kam fituar një nga vendet për të vazhduar studimet në master në Syracuse University , dhe prej gushtit të viti 2008, jamë studentë i progarmit të këtij universiteti për master për telekuminikacion dhe manaxhim rrjetesh këtu ne fakultetin e tekonologjisë bashkëkohore të informacionit.

Syracuse University është një prej universiteteve amerikane më të famëshme.

Ai sqarojë se ky universitet dallohet në programet që zhvillon ai me studentët nga e gjithë bota, në fusha të tilla si në shkencat poliitike, ekonomike , informatike dhe teknologji dhe shkëncë kompjuterike. Këtu vijnë më së shumti ata stundetë me bursa speciale nga , Azia, Afrika, Europa, Amerika e Jugut. Universiteti shquhet në botë për mësimet që mbahen këtu, në drejtim të shkencave kompjuterike, me professor të cilët janë indian dhe japonez, dhe që kanë sjellur këtu programet më të zhvilluara në botë nga vendet e tyre. Ky është një universitet multi kulturor.

Më pasë zotëri Mataj tha se për sa i përket Shqipërisë, unë jamë i vetmi në këtë program, dhe me sa di unë i dyti , pasi më thanë se edhe një vajzë nga Shqipëria, një vitë më parë e ka përfunduar këtë program. Unë, potencoi me të madhe pas këti diplomimi, do të kthehem menjëherë në Shqipëri. Dhe pas përfundimit të studimeve në Fulbright, do 'ti shërbejë vendit tim për aq sa Shqipëria të ketë nevojë për këtë lloj teknologjie të re informatike. Për zhvillimin e teknologjisë së informacionit në Shqipëri, pasi unë kam qënë i angazhur edhe në zhvillimin e reforamve që ka pasur qeveria e kryeministrit Berisha.

Ai lavdëroi dhe një nga projektet më të rëndësishme të kësaj Qeverie, që është zhvillimi i teknologjisë bashkohore të informacionit në të gjithë Shqipërinë, duke filluar prej nga sistemi i shkollave, e deri tek zyrat e administratës shtetrore, regjistrimi dixhital i popullsisë, pasaportat elektronike dhe kontrolli kompjuterik bankar. Ai tha se prej prillit 2008 ka qënë si manaxher i disa projekteve në Shqipërisi në Institututin Kombëtar të Informacionit, i cili merret drejtperësdrejti me programet e zhvilluara të fushës së informacionit. Njëri prej tyre është mjaft bashkëkohor dhe quhet "Rrjeti Ndërqeveritar Kompjuterik". Ku për herë të parë Qeveria Berisha, ka futur edhe programin "Mosha e Internetit". Pra kemi pasur edhe ne një farë komntributi me dijet që kemi fitur në këtë proces. Dhe që shpresoje dhe mendojë se do t'ja arrijë që dijen e fituar gjatë kësaj shkolle, t'a vë në jetë duke punuar sapo të kthehem në Shqipëri, pranë kryeministrit të Shqipërisë zotit Sali Berisha.

Mirpo, tha ai me futjen e kësaj tekonologjie, e cila aplikohet për herë të parë, në vendin tonë dhe është prezente edhe në Shqipëri, duke vënë në jetë një ndër reforamt kryesore të kësaj Qeverie, ka për të plotësuar edhe një nga kushtet kryesore që Këshilli i Europës i ka vënë Shqipërisë.

Zotëri Mataj pranojë se"Nuk ka kënaqësi më të madhe se të jesh një fitues i burës së Fulbright-it." Mbasi sipas tij bursa Fulbright, kërkon vetëm nxënës që kanë rezultate të larta, persona me aftësi të larta profesionale e akademike. por që kanë edhe aftësi për të drejtuar. Ky ka qënë edhe synimi im që të jem sa më profesionist. Në mënyrë që të merrem edhe më shumë me ato projekte, të cilat e kamë lënë përgjysëm dhe kur të kthehem tash në Shqipëri i "aramatosur" plotësisht me dije e duhura, ato të arrijë edhe t'i vë në përdorim. Pra, flasë për atë kohë kur punova në axhesinë Kombëtare të Informacionit.

Duke i përgjigjur pyetjes së gazëtës Bota Sot, zotëri Mataj tha se megjithse deri më tani fusha e IPI-së, nuk ka qënë shumë e vlersuar, duke e krahasuar me vendet e tjera të cilat janë shumë - shumë përpara Shqipërisë, por duhet pranuar se Shqipëria është duke e marrë veten edhe në këtë fushë, dhe dua të theksojë se kështu si po ecën Shqipëria ka një të ardhme shumë të shkëlqyer. Sidomos, vitet e fundit me reforamt e kësaj Qeverie, me atë që kryeministri Berisha, e cila ka si një prioritet të saj, kompjuterizimit e të gjithë sistemit në Shqipëri nëpërmjet internetit dhe asaj që Qeveria e quan 'Mosha e Internetit". Në këtë drejtim qeveria ka stimuluar dhe ka investuar shumë në këtë fushë. Dhe arritjet nuk janë pak dhe janë të shkëlqyera duke e konsoliduar informatikën.

Ne e pyetëm zotëri Mataj; se cfarë fuqie ka Shqipëria sot, të tërheqi këtë llojë kontigjenti studentësh , të cilët kanë studiuar nëpër botë dhe janë të diplomuar në këtë fushë kaq të rëndësishme ?

Ai u përgjegjë menjëherë : "Pyetje e bukur kjo ! Thjesht nga fakti se vitet e fundit në Shqipëri ka pasur një bum në teknologjinë e informacionit, do t'a konsideroja unë. Edhe për faktin se në Shqipëri janë të instaluara të sisteme të fuqishme informatike siç janë : Regjistri dixhital i Qytetarëve, Proukurimi Elektronik, dhe gjithashtu Rrjeti Infromatik elelktronik qeveritar, sigurisht që këto kanë stimuluar më shumë IP që të vinë edhe të punojnë aktualisht për këto projekte. Por Qeveria ka stimuluar dhe nxitë edhe kompaninë të tjera . Le të marrim për këtë shëmbullin e Prokurimit elektronik ku janë punësuar me qindra vetë në sisetemin e e IP-is. Kështu kjo i ka sjell edhe një rritje të madhe edhe tregut edhe tërheqjes së "trurit" elektronik, dhe kërkesë për specialistët e tekonologjisë bashkohere të informatikës. Kështuqë këto sisteme janë duke u zhviluar dha na hapin më shumë mundësi të vemi e të punojmë në Shqipëri. Kështu që ky lloj tregu në Shqipëri, do të ketë edhe një "uri" më të madh në fushën e tekonologjisë së infromacionit elektornik. Dhe do të thoja që është shumë premtuese.


Hermesnews©AllRightsReserved
Çdo riprodhim i paautorizuar ndëshkohet sipas ligjeve në fuqi.


A Good Credit Score is 700 or Above. See yours in just 2 easy steps!
__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 24 Mar 14:21 2009
Picon

Fjala e plote e ministrit te jashtem S. Hyseni, ne Keshillin e Sigurimit

Fjala e ministrit të Jashtëm të Republikës së Kosovës në Këshillin e Sigurimit të OKB-së
Nju-Jork, 23 mars 2009
 

Faleminderit shumë z. President,

Shkëlqesi,

Si gjithnjë, kam nderin të flas para Jush për të arriturat e vendit tim. Republika e Kosovës ka vazhduar progresin e qëndrueshëm në të gjitha fushat, që nga paraqitja ime e fundit para Këshillit të Sigurimit në nëntor 2008.

Z. President,

Muajin e kaluar, më saktësisht më 17 shkurt, populli i Kosovës ka festuar në mënyrë paqësore dhe shumë dinjitoze përvjetorin e parë të pavarësisë së vendit tonë. Përkundër provokimeve të rënda dhe sfidave që i janë bërë gjendjes së sigurisë, të nxitura nga një numër i konsiderueshëm i anëtarëve të Parlamentit të Republikës së Serbisë, të cilët u bashkuan për njëfarë seance në Zveçan, situata e sigurisë ka qenë e qetë dhe paqësore gjatë festës sonë nacionale. Dita e pavarësisë ishte po ashtu një rast i mirë për të hedhur një shikim prapa dhe për të konstatuar të arriturat, përparimin, ngjarjet kryesore dhe zhvillimet në Kosovë gjatë vitit të parë të pavarësisë. Njohja e Kosovës shtet i pavarur dhe sovran ka vazhduar. Që nga debati i fundit për Kosovën në Këshillin e Sigurimit, edhe katër vende të tjera e kanë njohur Kosovën shtet të pavarur dhe sovran. Dëshiroj t’u
shpreh falënderimin dhe mirënjohjen tonë të thellë popujve dhe qeverive të Panamasë, Mikronezisë, Maldiveve dhe Palaut për përkrahjen e të drejtës së popullit të Kosovës për të qenë i lirë dhe i pavarur.
Sa i përket gjendjes, në Kosovë ka pasur mjaft zhvillime pozitive që nga debati i fundit në Këshillin e Sigurimit. Ka vazhduar rinkonfigurimi i UNMIK-ut dhe misioni evropian i rendit dhe ligjit EULEX është vendosur në gjithë territorin e Republikës së Kosovës, më 9 dhjetor. E kemi mirëpritur shumë vendosjen e EULEX-it dhe derisa EULEX-i po fiton fuqi të plotë operacionale, për arsye shumë praktike dhe pragmatike, kërkojmë përfundimin e misionit dhe të mandatit të UNMIK-ut. Vendosja e EULEX-it në gjithë territorin e Kosovës, në pajtim me mandatin i cili buron nga:

a. Deklarata e Pavarësisë së Kosovës,
b. Pakoja e Ahtisarit,
c. Kushtetuta e Republikës së Kosovës,
d. Ligjet e Republikës së Kosovës,
e. Plani i Përbashkët i Veprimit i BE-së i 4 shkurtit 2008 dhe
f. Ftesat e 17 shkurtit e të 8 gushtit është ngjarje kyçe e periudhës në mes të dy sesioneve të Këshillit të Sigurimit për Kosovën.


Ndërkaq, Parlamenti i Kosovës, në seancat e 15 dhe 16 dhjetorit, ka miratuar një numër të ligjeve të rëndësishme, duke përfshirë Ligjin për Gjykatën Kushtetuese dhe Ligjin për Shërbimin e Jashtëm, përkatësit Ligjin për Shërbimin Diplomatik dhe Konsullor të Republikës së Kosovës. Përpos dhjetë ambasadave të para, tashmë funksionale, themelimi i dymbëdhjetë misioneve të tjera diplomatike dhe nëntë misioneve konsullore të Republikës së Kosovës është në proces. Ndërtimi i institucioneve shtetërore, që bazohen në standardet evropiane, ka vazhduar me inaugurimin në janar të Forcës së Sigurisë së Kosovës. Me ndihmën e NATO-s po zhvillojmë një forcë të sigurisë nën kontroll civil. Forca e Sigurisë e Kosovës është në të mirë të fqinjëve njësoj si edhe të vendit tonë. Do të jetë nën kontroll demokratik, multietnike, jopolitike, e trajnuar nga NATO, forcë e fokusuar kryesisht në reagime emergjente dhe përgjithësisht në aktivitete që promovojnë zhvillim dhe stabilitet rajonal. Në shkurt janë promovuar edhe dy institucione të tjera të rëndësishme të republikës: Këshilli i Sigurisë i Kosovës, që kryesohet nga kryeministri, dhe është bërë emërimi i drejtorit të Shërbimit Kosovar të Inteligjencës.

Qeveria e Republikës së Kosovës po punon pa ndërprerë për të adresuar çështje të shumta të rëndësisë së madhe për vendin tonë, veçanërisht në fushën e ekonomisë, drejtësisë, sigurisë, si dhe në luftën kundër krimit, korrupsionit dhe aktiviteteve të ndryshme kriminale ndërkufitare. Qeveria po ashtu me kujdes të madh po menaxhon asistencën financiare që shumë kombe të botës po ia japin Kosovës. Janë bërë përmirësime substanciale në infrastrukturën shkollore dhe rrugore, po ashtu përparime të mëdha janë bërë edhe në fusha të tjera. Qeveria jonë ka vazhduar të kërkojë mënyra dhe rrugë për të përmirësuar kushtet në rajonet me komunitete pakicë, sidomos në ato serbe. Më duhet të them megjithatë se Republika e Serbisë nuk ka qenë e dobishme fare në këtë drejtim, sepse ka vazhduar nxitjen dhe përkrahjen e strukturave ilegale dhe kriminale në Veri.

Serbia në mënyrë aktive po punon që të ndalojë qytetarët serbë të Kosovës që të bashkëpunojnë me institucionet të cilat duan t’i mbrojnë të drejtat e tyre, t’u ndihmojnë për t’i zgjidhur problemet dhe për të përmirësuar jetën e tyre. Qeveria serbe përkrah strukturat paralele ilegale, të cilat po i eksploatojnë qytetarët serbë të Kosovës, po u krijojnë konfuzion dhe asnjëherë nuk po u ofrojnë ndihmë ose zgjidhje për problemet e tyre. Situata në Veri mbetet çështje e brengosjes më të madhe. Paligjshmëria me përkrahjen evidente të lidershipit të Beogradit e ka shndërruar këtë pjesë të Kosovës në parajsë për të gjitha llojet e veprimeve të paligjshme ekonomike dhe kriminale.

Institucionet e Republikës së Kosovës janë të përkushtuara që të bashkëpunojnë ngushtë dhe me Zyrën Civile Ndërkombëtare dhe EULEX-in, për të rivendosur rendin dhe ligjin në Veri dhe për të përmirësuar situatën dhe kushtet e jetesës në vendbanimet me shumicë serbe.

Shkëlqesi,

Republika e Kosovës bashkëpunimin me fqinjët e ka vënë si prioritet të lartë. Beogradi po përpiqet të pengojë bashkëpunimin tonë me fqinjët dhe me komunitetin ndërkombëtar, duke bllokuar pjesëmarrjen tonë në trupa rajonalë dhe ndërkombëtar. Beogradi po bllokon eksportet tona në Serbi. Qeveria jonë është përmbajtur nga masat reciproke, që do të dëmtonin njerëzit dhe bizneset në të dyja anët.

Shpresojmë se Republika e Serbisë do ta kuptojë dhe pranojë domosdonë e bashkimit në përpjekjet e kombeve të tjera të Ballkanit Perëndimor për të krijuar një ambient bashkëpunimi dhe mirëkuptimi në rajon, përfshirë këtu edhe normalizimin e marrëdhënieve me Republikën e Kosovës. Qeveria jonë është e gatshme të bisedojë me Serbinë për një varg çështjesh të interesit të ndërsjellë si dy shtete të pavarura dhe sovrane. Dialogu do të ndihmonte në shtendosjen dhe normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet vendeve tona. Në Kosovën e re nuk do të ketë vend për urrejtje dhe dhunë. Institucionet e Kosovës janë të përkushtuara për të ndërtuar një demokraci multietnike, në paqe me fqinjët dhe që do t’i kontribuonte bashkëpunimit dhe stabilitetit rajonal e global.

Jemi të përkushtuar të ndjekim objektivin e anëtarësimit të plotë në Bashkimin Evropian sa më shpejt që të jetë e mundur, duke zbatuar reformat e kërkuara. Konkluzioni i Komisionit Evropian i 5 nëntorit 2008 se edhe Kosova, krahas vendeve të tjera të Ballkanit Perëndimor, ka perspektivë të qartë evropiane dhe se një studim fizibiliteti do të përgatitet për të çuar përpara perspektivën evropiane të Kosovës, është inkurajim për ne që të intensifikojmë përpjekjet për përmbushjen e kërkesave të nevojshme. E ardhmja e të gjitha shteteve të Ballkanit Perëndimor janë integrimet evropiane dhe Kosova e ka ndërmend ta ndjekë këtë qëllim me vendosmëri.

Me qëllim arritjen e objektiva të theksuara, institucionet e Republikës së Kosovës do ta vazhdojnë bashkëpunim me SHB-të, BE-në dhe NATO-n. Bashkëpunimi i ngushtë me partnerët tanë ndërkombëtar është i pazëvendësueshëm në kohën kur po zbatojmë Planin Ahtisari dhe po punojmë për ndërtimin e një Kosove multietnike, e cila mbështetet në vlerat demokratike dhe standardet më të larta ndërkombëtare.

Z. President,

Në përmbyllje, më lejoni të theksoj edhe një herë përkushtimin e fuqishëm të Kosovës për t’u bërë një anëtare kontribuuese e bashkësisë ndërkombëtare. Republika e Kosovës do të punojë me të gjithë anëtarët e Këshillit të Sigurimit për promovimin e qëllimeve të përbashkëta, paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. Edhe një herë, dëshiroj t’ju falënderoj për mundësinë e dhënë për të paraqitur pikëpamjet e Republikës së Kosovës.

Faleminderit!


A Good Credit Score is 700 or Above. See yours in just 2 easy steps!

__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Visar Korenica | 24 Mar 15:18 2009
Picon

TRANSFORMIMI RILINDËS

TRANSFORMIMI RILINDËS

 

Shkruan: Mimoza SINANI

 

Në shkrime të ndryshme, herë pas here, lexon për personalitete të shquara që kanë përqafuar fenë islame. Dhe jo vetëm në kohën tonë, por qysh prej shpalljes së Islamit, vazhdimisht njerëz të mëdhenj të “pjesës tjetër të botës”, kur janë njohur me të vërtetën islame, kanë rënë nën ndikimin magjik të kësaj feje hyjnore.

 

Le t’i shpalosim librat! Emrat janë pa fund: G. Bernard Show, Johan Wolgang Von Goethe, A. S. Pushkin, Blasko Ibanez, Leon Nikolajeviç Tolstoj, Lamartini, Henry de Castries, princi Otto von Bismark, prof. Sir Hamilton A. R. Gibb, Filip Hiti, Johan William Draper, Eduard Gibon, Will Durant, Thomas Arnold, George Sarton, John Davenport, Gustav Lebon, Mahatma Gandi, Leopold Weis, dr. Murad Wilfried Hofman, Maramaduke Pickthall, Garry Miller, Maurice Bucaille, Anie Besant, Rene Guineau, Rozhe Garodi, dr. Laura Vecia Vaglieri, Annemarie Schimmel, Zigrid Honke, Margaret Markus, Cassus Clay, Cat Stevens, Kristian Hofman…etj, etj.
Të gjithë këta, kush më shumë e kush më pak, ia kanë hapur zemrën e tyre, dritës së vërtetë dhe kanë ngrohur shpirtrat e tyre me energjinë e pashterur që rrezaton Islami.

 

Çka i ka shtyrë këta njerëz dhe shumë të tjerë, që janë rritur në kushte dhe ambiente plotësisht të kundërta me ato çka udhëzon Islami, të shkundin pluhurin e errët të injorancës dhe të sulen drejt dritës rrezatuese hyjnore kur’anore? Edhe pse fjala ‘injorancë’ tingëllon tepër e rëndë, ajo është plotësisht e përshtatshme për të gjithë ata që kanë arritur ‘majat e dijeve’ në të gjitha fushat dhe që i kanë zbukuruar emrat e tyre me tituj të shumtë shkencorë, por në zemrat e të cilëve fryn era e boshllëkut, e mosnjohjes së Krijuesit dhe e Fesë që Ai ka dëshiruar për ta - Islamit.

Shumë njerëzve me shpirt të pastër e të dëlirë, por që ambienti familjar dhe shoqëror u ka imponuar ‘filozofinë e vet të jetesës’, iu duhet një meditim i thellë dhe vetëanalizim i gjatë, që gradualshëm të arrijnë në njohjen e së vërtetës hyjnore, e cila në një moment të caktuar të jetës së tyre, me vullnetin e Zotit, shkëlqen mrekullisht si ngjyrat e ylberit pas një kohe të errët me shi.

 

Ashtu sikurse foshnja që del nga një errësirë e ngushtë në një botë të gjerë, po ashtu shpirti i rilindur i njerëzve, që kanë njohur të vërtetën hyjnore (Islamin), endet lirshëm së bashku me erën që fryn mbi kaltërsinë e deteve dhe mbi pikat e vesës që vezullojnë dhe shndrijnë mbi mijëra lloje lulesh, ndien aromën e këndshme të petaleve të luleve, dëgjon cicërimat e zogjve, gurgullimën e ujërave të pastra qelibar, fluturon në qiell drejt ngjyrimit të mrekullueshëm të ngjyrave të ylberit, vërsulet drejt kaltërsive qiellore, kapërcen tutje larg në hapësirë, në planetë, meteorë, yje, në galaktikat e pafund dhe pasi sheh kudo bukuritë që Krijuesi i tij i ka krijuar për ta, kthehet prapë i gëzuar duke i nxitur zemrat të thonë: Faleminderit o Zot, që na ke përshirë në mëshirën tënde dhe na ke bëre të mundur të kuptojmë të vërtetën dhe sekretin e krijimit dhe na lehtësove udhëtimin për në përjetësi!

 

Është fjala për një kërkim të pareshtur të një përgjigje ndaj kësaj enigme, për t’u kthyer sërishmi në unitetin e përkryer të zanafillës, së parajsës sonë të humbur dhe për t’u rilidhur përsëri me kordonin amënor. Të kuptosh simfoninë e universit do të thotë të kuptosh domosdoshmërinë e çdo note të veçantë që e përbën këtë simfoni madhështore dhe të kuptosh se çdo ekzistencë individuale bën pjesë në këtë orkestër të madhe dhe ka vendin e vet në suazën e planit kozmik.

 

Ata njerëz, që janë vetëdijesuar dhe e kanë pranuar Islamin sinqerisht, i kanë gdhendur në mënyrë të fuqishme bindjet dhe idetë e tyre me daltën e meditimit dhe anija e tyre jetësore vazhdon të lundrojë pa u thërrmuar nga përplasja me shkëmbinjtë e realitetit, duke iu larguar sa më tepër përvijimeve të vagullta të mugëtirave të kohërave të tyre të shkuara. Ata e kanë gjetur recetën e saktë që do t’i shpëtojë nga Shilla dhe Haribda: të lundrojnë midis tyre duke iu shmangur.

 

Njohja e Islamit i ka goditur thellë në zemrat e tyre duke iu sjellë një vetëdijesim dhe një zgjim për atë se kush janë dhe për çfarë ekzistojnë në këtë botë. Ata kanë arritur të kuptojnë se në Islam jeta e njeriut fillon të marrë kuptimin e vërtetë, kuptim i cili i mungon njeriut modern në shoqërinë evropiane, në të cilën ai po bëhet gjithnjë e më tepër i stresuar, i pasigurt, i shqetësuar e i humbur, ndërkohë që parimet e jetës islame janë vitale, dinamike, etike dhe praktike për jetën e përditshme dhe tërheqëse për të gjitha moshat. Ata e kanë kuptuar se një nga paradokset më çoroditëse të kësaj epoke është se modeli më joshës i shoqërisë, modeli perëndimor, dyshon pafundësisht mbi veten e tij dhe perceptohet edhe prej vetë tyre si një model në krizë.

 

Në epokën e ndërkombëtarizimit, kur era e globalizmit dhe shumë erëra doktrinare po fryjnë mbi planet, modernizimi (amerikanizimi) po bëhet gjithnjë e më tepër i dyshimtë, madje edhe për vetë vendet e zhvilluara dhe me kulturë të lulëzuar, pasi ai perceptohet si një kalë troje i një kulture të huaj mbizotëruese e cila dëshiron ta shprishë shumëllojshmërinë e dikurshme në një lëngëzim pa formë, ku zhduken të gjitha ngjyrat. Në kohërat tona moderne po dalin në dritë gjithfarë doktrinash të mbështetura në abstraksione, në përfytyrime abstrakte si: ‘miti i shekullit 20-të’, ‘fryma kolektive’, ‘njeriu modern’ etj, që e kanë tejngopur atmosferën si edhe po vihet re tendenca e fuqizimit të një mitologjie pseudosociologjike, që sa vjen e shndërrohet në animizëm të një tipi të ri. Në këto kohëra dyshimesh dhe krizash, të tmerruar nga hija e aeropagut të këtyre hyjnive të reja, si edhe nga leksiku barbar i mitologjive moderne, njerëzit duke ndier nevojën për deshifrimin e thjeshtë të një realiteti shumë të komplikuar, kërkojnë ngulmueshëm të mësojnë dhe të gjejnë ngushëllim duke iu drejtuar librave të shenjtë, të cilat kanë filluar të bëhen sërish strehim shpirtëror.

 

Filozofët racionalistë të shekujve të kaluar nuk kanë ëndërruar kurrë që një numër kaq i madh njerëzish në botën perëndimore do të tregojnë përsëri interesim për religjionin dhe metafizikën dhe se veprat e tyre do të mbeteshin si karkasa të mëdha anijesh të harruara në brigjet e mendimit të shekullit të XIX-të, dhe të humbura diku nëpër hijet e së kaluarës dhe të gëlltitura nga mugëtira e saj.

 

Po cilat janë shkaqet që i kanë shtyrë mijëra e mijëra njerëz në Perëndim të pësojnë një metamorfozë të tillë dhe t’i drejtohen Islamit?

Transformimi rilindës, apo metamorfoza e këtyre njerëzve, ka ndodhur nën ndikimin e shumë faktorëve, midis të cilëve do të përmendnim:

-përballja me modelin e pastër dhe të dëlirë jetësor që ofron Islami;
-kontakti me më të bukurin e librave qiellorë, librin e mrekullueshëm hyjnor, Kur’anin;
-zhdukja e dallimeve raciale, fryma vëllazërore ndërnjerëzore dhe uniteti internacional islam që nuk njeh dhe nuk pranon kufij kombëtarë, gjuhësorë, racorë apo etnologjikë;

- njohja e personalitetit madhështor dhe të papërsëritshëm të Muhammedit a.s. dhe admirimi i jashtëzakonshëm i tij si njëri ndër pejgamberët dhe reformatorët më të mëdhenj të njerëzimit;
- lartësimi dinjitoz dhe mbrojtja e fuqishme e figurës së respektuar të femrës nga ana e Islamit, i cili solli reforma me të vërtetë madhështore;

- njohja e artit islam, i bukurisë, thjeshtësisë, simetrisë dhe harmonisë së tij, përkundër shfytyrimeve që mund të pjellë vetëm imagjinata e njerëzve të sëmurë mentalë në pikturat dhe

veprat e tjera të ‘artit të sotëm modern’;

- njohja e kontributit të civilizimit dhe kulturës islame në arritjet e sotme bashkëkohore, nxjerrja në dritë e thesareve intelektuale që kanë lënë muslimanët, ndikimi i pashlyeshëm i tyre në intelektin evropian, aq sa po t’i jepnin atë që meriton ndikimit islam në fushat e ndryshme të kulturës në Mesjetë, historia e kulturës së Mesjetës, duhej të shkruhej sërish;

- si edhe mrekullitë shkencore që përmban Kur’ani Famëlartë, i cili i ngjason një oqeani mrekullish që sa më shumë zhyten dhe thellohen shkencëtarët dhe dijetarët në të, aq më shumë thesare të pashtershme zbulojnë …

 

Kohërat do të rrjedhin, breza të tjerë do të vijnë! Lista e emrave do të shtohet e do të shtohet ! Pluhuri i errët i së pavërtetës do të shkundet dhe drita e margaritartë e së vërtetës do të vezullojë!

 

http://www.alb-drejtesia.com/al/news.php?readmore=737


 
___________________________________________________________________
And do not follow (blindly) any information of which you have no (direct) knowledge. (Using your faculties of perception and conception, you must verify it for yourself. (In the Court of your Lord,) you will be held accountable for your hearing, sight, and the faculty of reasoning."[17:36]

Instant message from any web browser! Try the new Yahoo! Canada Messenger for the Web BETA
Arben Nelku | 24 Mar 20:32 2009
Picon

Expose deception by the Zionist controlled Goverment & Media ( The Other Side Of the News!!!)

Expose deception by the Zionist controlled Goverment & Media ( The Other Side Of the News!!!)
Dead because of a lie. Dead because selfish people in government wanted a war and lied to get one, aided by selfish people in the media WHO TOOK MONEY FROM Goverment TO LIE TO THE AMERICAN PEOPLE. The government and the media traded the blood of these young Americans for their personal gain. Look at their faces. How can you not be angry?Mar 24 12:08

Scientists in possible cold fusion breakthrough

Researchers at a US Navy laboratory have unveiled what they say is "significant" evidence of cold fusion, a potential energy source that has many skeptics in the scientific community.

The scientists on Monday described what they called the first clear visual evidence that low-energy nuclear reaction (LENR), or cold fusion devices can produce neutrons, subatomic particles that scientists say are indicative of nuclear reactions.

"Our finding is very significant," said analytical chemist Pamela Mosier-Boss of the US Navy's Space and Naval Warfare Systems Center (SPAWAR) in San Diego, California.

Webmaster's Commentary: 

Expect to see a flood of news articles ridiculing this announcement, as we have seen a flood of news articles ridiculing Cold Fusion ever since the initial announcement.

If Cold Fusion were to be proven and the general public aware of it, it would change the world. Oil would be obsolete except as a lubricant and raw material for plastics. Cars would be electric and self-powered. So would homes. Large centralized power companies, always a target for terrorists, would not longer be needed. Small electronics would be self-powered for the lifetime of the owner. Batteries as we know them now would be instantly obsolete.

Now, I have not had the time or resources to look into this myself, so I do not know where the truth lies on this issue.

What I do know is ...

1. There are a great many very wealthy US corporations which would find Cold Fusion a threat to their wealth and power.

2. Human-Caused Global Warming has proven that scientists can be bought to support a political agenda.

3. The US Government and media lied to us all about Saddam's nuclear weapons.

4. The courts have ruled that since there is no law requiring the US mainstream media to tell the truth about anything, that news corporations have a legal right to fire any reporter who refuses to lie when ordered to do so.

Mar 24 11:52

Awakening Fighters Rally Against Maliki Govt

Promises of Jobs Were Never Kept, Militia Members Complain

Mar 24 11:52

Guantanamo inmates in new legal fight

Lawyers have filed two court challenges against the Obama administration's treatment of Guantanamo detainees and its future plans for the men, most of whom have been held for years without trial.

One motion obtained by AFP on Monday was filed on behalf of Chinese Uighur, Huzaifat Parhat. He was among 17 Uighur ordered released by a US court in June seven years after their arrest, but who remain in detention at the remote US naval base at Guantanamo Bay, southern Cuba.

Mar 24 11:51

Riots break out in Arab Israeli town during ultra-nationalist Jewish march

Rising ethnic tensions were underscored in Israel today as violent clashes took place in one of Israel's biggest Arab towns between Jewish ultra-nationalists and local youths.

Webmaster's Commentary: 

"Ultra-nationalists?"

That rings a bell.

Where have I heard that before?

Where have I heard that before?

Mar 24 11:48

Strip-Search of Girl Tests Limit of School Policy

The search by two female school employees was methodical and humiliating, Ms. Redding said. After she had stripped to her underwear, “they asked me to pull out my bra and move it from side to side,” she said. “They made me open my legs and pull out my underwear.”

Ms. Redding, an honors student, had no pills. But she had a furious mother and a lawyer, and now her case has reached the Supreme Court, which will hear arguments on April 21.

Mar 24 11:47

Former Senator Santorum is No Expert on Islam!

Mr. Santorum–notorious for spewing anti-Muslim bigotry–argued that Americans know “too little” about Islam. He said he believes Muslims’ religious views cannot be changed or altered and this is why Middle Easterners reject American “democratic” ideals.

Oh please, Mr. Santorum, save us the agony of your “promoting democracy” trash talk! You don’t promote democracy by the use of “shock and awe”, nor by invading and occupying two sovereign nations or calling for the bombing Iran.

The last time a Middle Eastern nation had a genuine and free election in January 2006, the United States, along with Israel led the Western nations in a boycott of the election results by imposing collective punishment on the Palestinian people.

Mar 24 11:46

Wall Street celebrates government windfall for banks and big investors

Wall Street erupted in a demonstration of euphoria and greed Monday as the Obama administration announced a plan to offload bankers' bad debts that amounts to an unprecedented looting of taxpayer funds to benefit the financial elite.

Mar 24 11:43

Ron Paul's H.R. 1207 Now Has 42 Co-Sponsors

If you don't see your rep on this list, contact him/her today and urge them to support the bill!

Webmaster's Commentary: 

Hawaii's Neil Abercrombie is a co-sponsor.

Mar 24 11:37

Fighting for life: American peace activist shot by Israelis

The parents of an American peace activist publicly appealed yesterday for a full investigation into how their son was shot in the head with a high velocity tear gas canister by Israeli security forces.

Mar 24 11:33

ISRAELI ARMY IS “MORAL AND IDEOLOGICAL”

‘NO WAY…..NO HOW!’
BUT, that seems to be the opinion of Israel’s top military officer, Lt. Gen. Gabi Ashkenazi. In a speech he was quoted as saying; “I tell you that this is a moral and ideological army”.

Moral and ideological army??????? Killing innocent children, women and hundreds of civilians is moral? Strange code of ethics these zionists seem to have….

Webmaster's Commentary: 
Mar 24 11:31

OBAMA TOONS OF THE WEEK

Mar 24 11:28

Back to the old-new “three-regions” argument

The U.S. still considers the possibility of dividing Iraq into three regions, the Kurds in northern Iraq, the Sunnis in the center and the Shiite in the South.

Which means that the U.S. authorities unaware of the consequences, because such a division could cause political problems with neighboring countries.

Webmaster's Commentary: 

"But it will make Israel happy, and that is all that matters!" -- Official White Horse Souse

Mar 24 11:19

Poll: Do You Think Geithner is Worse than Paulson, Better, or More of the Same?

Leading economists have said that Geithner's actions are just more of the same. For example, Paul Krugman says that "Tim Geithner, the Treasury secretary, has persuaded President Obama to recycle Bush administration policy".

In fact, Geithner is throwing a lot more money at the banks, hedge funds and other bigs than Paulson did.

Mar 24 11:11

MY OTHER CAR WAS TAKEN BY WALL STREET (New WRH store product)

Mar 24 10:14

Nobel Economist Stiglitz: Geithner Plan Will Rob Taxpayers, Won't Work

Webmaster's Commentary: 

"Actually it DOES work! Robbing the taxpayers IS the plan!" -- Official White Horse Souse

Mar 24 10:02

I Knew Bernie Madoff Was Cheating, That's Why I Invested with Him

Webmaster's Commentary: 

Then your profits are knowingly the proceeds from a crime and subject to a claw back for the victims!

Mar 24 09:47

Geithner urges overhaul of financial regulations

Geithner told a Washington conference that the Obama administration plans to work with Congress to put in place a stronger, more stable system with a modernized government regulatory structure.

Webmaster's Commentary: 

We HAD a "stable system with a modernized government regulatory structure!" But Congress repealed it all in 1999!

Mar 24 09:45

New Powers for Geithner - Seizure of Companies

The Obama administration will ask Congress to give the Treasury secretary unprecedented powers to initiate the seizure of non-bank financial companies, such as large insurers, investment firms and hedge funds, whose collapse would damage the broader economy, White House spokesman Robert Gibbs said this morning.

Treasury Secretary Timothy F. Geithner is set to argue for the new powers at a hearing today on Capitol Hill that was scheduled to address the furor over bonuses paid to executives at American International Group, which the government has propped up with about $180 billion in federal aid. Administration officials say the proposed authority would have allowed them to seize AIG last fall and wind down its operations at less cost to taxpayers.

Webmaster's Commentary: 

Why is it the responsibility of the US Government to save AIG's counterparties form their own poor choices?

Why is it the responsibility of the US taxpayer to pick up the tab?

Mar 24 09:42

FBI’s mole in Real IRA ‘was dishonest as the day is long’

An FBI spy who infiltrated the Real IRA was involved in picking up runaway teenage girls to sleep with and “keep like puppy dogs”, the Omagh bomb civil action has heard.

Lawyers for jailed terror chief Michael McKevitt likened David Rupert to an iceberg, with nearly all of his treachery unexposed beneath the surface.

Rupert was a con-man prepared to do anything short of murder, and anyone who tangled with him came off badly, it was claimed.

Webmaster's Commentary: 

I ran into a lot of FBI informants back during the Vietnam/COINTELPRO days and they are all pretty much like this loser.

Mar 24 09:39

FBI informant on RNC protesters found guilty in unrelated case

An FBI informant during last September's RNC protests has been found guilty of assault and property damage charges in an unrelated incident.

Mar 24 09:37

FBI investigates lobbying firm that is generous donor to Dicks, Murray

Questions have been raised about whether some PMA-related campaign contributions were actually given by the people listed as donors. For example, thousands of dollars in contributions to Dicks, Washington Sen. Patty Murray and other lawmakers came from a sommelier and a golf-club employee who were identified as PMA officials on some campaign-finance reports.

Mar 24 09:35

PJB: The Weimar Solution

Deflation is what America underwent in the 1930s. A Fed-created bubble burst, causing margin calls to go out to stockholders, who ran to their banks that, besieged, collapsed, wiping out a third of our money. As Milton Friedman, who won a Nobel for his thesis that the Federal Reserve caused the Great Depression, told PBS in 2000:

“For every $100 in paper money, in deposits, in cash, in currency, in existence in 1929, by the time you got to 1933 there was only about $65, $66 left. And that extraordinary collapse in the banking system, with about a third of the banks failing … with millions of people having their savings essentially washed out, that decline was utterly unnecessary.

Mar 24 09:33

Why High-Fructose Corn Syrup Causes Insulin Resistance

A new study in mice sheds light on at least part of the reason for the insulin resistance that can come from diets high in high-fructose corn syrup, a sweetener found in most sodas and many other processed foods.

Fructose is much more readily metabolized to fat in the liver than glucose, and in the process can lead to nonalcoholic fatty liver disease. NAFLD in turn leads to hepatic insulin resistance and type II diabetes.

Mar 24 09:14

Israel slams UN rights report on Gaza

Israel on Tuesday slammed as "one-sided" a report by a UN human rights investigator which said its three-week war on the Gaza Strip was possibly a war crime.

"Unfortunately this is a further example of the very one-sided, unbalanced and unfair attitude of the (UN) Human Rights Council," government spokesman Mark Regev told AFP.

Webmaster's Commentary: 

"I mean, in fairness if the United Nations is going to report every time Israel drops white phosphorus onto a Gazan school yard, they should report an incident of the Gazans dropping white phosphorus on an Israel school yard! Yes, I know the Gazans didn't actually do that, but it would be fair for the UN to say that they did!!!!" -- Tel Aviv

(Ahem) Israel, you are raising on a busted flush on this one. Quit while you still have some dignity ... never mind.

Mar 24 09:11

U.N. reports say Israel targeted civilians in Gaza

United Nations investigators said on Monday Israel violated a range of human rights during its invasion of Gaza, including targeting civilians and using a child as a human shield.

The accusations came in reports to the U.N. Human Rights Council which also called for an urgent end to Israeli restrictions on humanitarian supplies to Gaza and a full international investigation into the conflict.

"Civilian targets, particularly homes and their occupants, appear to have taken the brunt of the attacks, but schools and medical facilities have also been hit," said one report by Radhika Coomaraswamy, the U.N. Secretary-General's Special Representative for Children and Armed Conflict.

Webmaster's Commentary: 

"Bias! BIAS! Biasbiasbiasbiasbiasbiasbiasbiasbias ... oooooh they are just a bunch of anti-Semites over there at the United Nations and NOBODY should ever listen to anything they say about Israel!!!" -- Official White Horse Souse

Mar 24 09:07

The Big Takeover

No empire can survive being rendered a permanent laughingstock, which is what happened as of a few weeks ago, when the buffoons who have been running things in this country finally went one step too far. It happened when Treasury Secretary Timothy Geithner was forced to admit that he was once again going to have to stuff billions of taxpayer dollars into a dying insurance giant called AIG, itself a profound symbol of our national decline — a corporation that got rich insuring the concrete and steel of American industry in the country's heyday, only to destroy itself chasing phantom fortunes at the Wall Street card tables, like a dissolute nobleman gambling away the family estate in the waning days of the British Empire.

Mar 24 09:04

Obama Dials Down Wall Street Criticism

Bankers were shell-shocked, especially when Congress moved to heavily tax bonuses. When administration officials began calling them to talk about the next phase of the bailout, the bankers turned the tables. They used the calls to lobby against the antibonus legislation, Wall Street executives say. Several big firms called Treasury and White House officials to urge a more reasonable approach, both sides say. The banks' message: If you want our help to get credit flowing again to consumers and businesses, stop the rush to penalize our bonuses.

Webmaster's Commentary: 

Translation: "Let us keep our bonuses or we'll wreck the economy!"

Mar 24 08:59

Time to believe Gaza war crimes allegations

Ashkenazi reacted like most Israelis - as though the reports, including those in Haaretz and Maariv, were the first about the Gaza offensive that were issued by someone other than the military spokesman or the military reporters, who rely on him for their information. But ample information was available from Amnesty International and Human Rights Watch reports, based on statements collected from hundreds of people in the Gaza Strip in January and February.

Ashkenazi, like other Israelis, could have read the Red Cross' protest during the offensive, that the IDF prevented medical teams from reaching wounded Palestinians by shooting at them. He or his aides could have gone to the Web site set up by Israeli human rights organizations, which was full of reports and testimonies.

Mar 24 08:43

NYPD Detective Accused of Lying About Drug Bust

The indictment says Eager appeared before a grand jury after several people were charged with drug possession in November 2007. Prosecutors say her testimony was contradicted by video surveillance tape of the arrests. All charges were dropped against the defendants.

Mar 24 08:34

People died at Three Mile Island

As news of the accident poured into the global media, the public was assured there were no radiation releases.

That quickly proved to be false.

The public was then told the releases were controlled and done purposely to alleviate pressure on the core.

Both those assertions were false.

The public was told the releases were "insignificant."

But stack monitors were saturated and unusable, and the Nuclear Regulatory Commission later told Congress it did not know---and STILL does not know---how much radiation was released at Three Mile Island, or where it went.

Mar 24 08:33

UN expert 'biased' on Israel's Gaza offensive: US

The United States Monday said UN expert Richard Falk was "biased" in calling for an investigation on Israel's January offensive in the Gaza Strip on grounds it could be construed as a war crime.

Webmaster's Commentary: 

Here we have Israeli soldiers admitting they committed war crimes in Gaza and the US Government still continues to act as Israel's whore at the United Nations.

Mar 24 08:31

Extremists stir bloody clashes in Israel

The clashes erupted on Tuesday when a number of extremist Jews entered the town to stage a march and encountered Arab residents of the city who had called for a ban on the demonstration.

Mar 24 08:30

U.S. fund for developing electric cars is untouched

The U.S. Energy Department has $25 billion to make loans to hasten the arrival of the next generation of automotive technology - electric-powered cars. But no money has been allocated so far, even though the Advanced Technology Vehicles Manufacturing Loan program, established in 2007, has received applications from 75 companies, including start-ups as well as the three Detroit automakers.

Mar 24 08:29

Car Bomb Found Near Crowded Israeli Mall

Police spokesman Mickey Rosenfeld said that the car had been stolen from East Jerusalem and that officials are trying to determine the source of the explosives and the route traveled by those responsible. The fact that the explosives-laden vehicle was able to enter a major civilian area deep inside Israel without detection constituted a major breach of Israel's normally tight security system.

Webmaster's Commentary: 

Meaning that this was a staged false-flag attack to justify Netenyahu's plan for new wars in Gaza and Lebanon.

Mar 24 08:28

NYPD rookie cop accused of crippling Brooklyn man in victim lawsuit

A Brooklyn man ended up a paraplegic because a rookie cop "asserting his authority" made him tumble three stories off a rooftop, the man's lawyer charged Monday.

Mar 24 08:25

Terror threat to UK has risen, Home Office says

The threat to the UK from terrorist groups obtaining chemical, biological or nuclear weapons has increased, the Home Office said on Tuesday.

Webmaster's Commentary: 

"The terrorists gonna GITCHA if you don't do what we tell you!!!" -- Number 9 3/4

Mar 24 07:03

Demonstrating just how third world the US has become- Pennsylvania Sees Increase in Tuberculosis

FOX NEWS HARRISBURG, Pa., "In 2008, we saw an increase in the number of cases of tuberculosis and we are seeing more cases resistant to medication, which makes the disease more difficult and costly to treat," said Secretary James. "We must continue to be diligent in our efforts to educate the public about this disease in order to prevent its spread."

Mar 24 07:02

Shocker: 'Global warming' simply no longer happening

This may come as bad news for Al Gore.

The modest global warming trend has stopped – maybe even reversed itself.

And it's not just the record low temperatures experienced in much of the world this winter.

For at least the last five years, global temperatures have been falling, according to tracking performed by Roy Spencer, the climatologist formerly of NASA.

"Global warming" was going to bring more and more horrific hurricanes, climate change scientists and the politicians who subscribed to their theories said. But since 2005, only one major hurricane has struck North America.

Mar 24 05:43

Treasury to Buy Troubled Assets…Again

This rally began with the profitability assurances of Citigroup’s CEO, a repeat of last years “Assurances” (which were lies) and will soon end with the announcement of the proposed purchase of troubled assets by the Treasury Secretary, another repeat of 2008.

Mar 24 03:51

Coolest picture of Redoubt on the web

This is taken as the sun is either setting or rising, hence the orange color. But what a spectacular shot, eh?

Mar 24 03:02

Nafta’s Promise, Unfulfilled - Or Was it the Economists' Delusion?

The New York Times Elisabeth Malkin MEXICO CITY — Mexico’s former president, Carlos Salinas, used to promise that free trade and foreign investment would jump-start this country’s development, empowering a richer and more prosperous Mexico “to export goods, not people.”

Mexico’s exports have exploded under Nafta, quintupling to $292 billion last year, but Mexico is still exporting people too, almost half a million each year, seeking opportunities in the United States that they do not have at home.

Mar 24 02:52

Sweden Says No to Saving Saab

The New York Times Sarah Lyall TROLLHATTAN, Sweden — Saab Automobile may be just another crisis-ridden car company in an industry full of them. But just as the fortunes of Flint, Mich., are permanently entangled with General Motors, so it is impossible to find anyone in this city in southwest Sweden who is not somehow connected to Saab.

Struggling for its own survival, G.M. has said it will completely pull out of Saab by the end of 2009, a course that Ms. Olofsson, the enterprise minister, described as tantamount to declaring “that they wash their hands of Saab and drop it into the laps of the Swedish taxpayers.”

March 23, 2009

Mar 23 22:20

Climate Change Myths and Facts

A recent controversy over claims about climate science by Post op-ed columnist George F. Will raises a critical question: Can we ever know, on any contentious or politicized topic, how to recognize the real conclusions of science and how to distinguish them from scientific-sounding spin or misinformation?

Mar 23 21:46

Video - Fool Me Twice - Official Release (2002 Bali bombings/East Timor Documentary)

Exposing the Australian government's lies about the East Timor massacres, the cover-up of the Bali bombings (including '93 WTC attack) and subsequent anti-terror legislation forced through parliament. Official Website: http://www.myspace.com/foolmetwicethemovie

Mar 23 21:30

FoxPan, IsCan, and Galloway

Macleans (a Canadian news magazine /SR) is all confused about who is keeping Galloway out of Canada. They wonder what part the CBSA (Canada Border Services Agency) actually played in it. They should have asked me. None, except to carry out orders. The government lied, period. Does it all the time. The Canadian JDL has blown the cover by going on record as saying they opposed Galloway's entry into the country. See the video where Galloway confronts them in my earlier blog entry. And don't forget Kenney's pals, the rabbis.

Jews have a lot of occult guilt over what's being done to Palestinians and hidden guilt tends to express itself by creating more of same.

The utterly hypocritical alliance between Israel and evangelic Christianity (one side suckering the other into supporting it by turning itself into a "Holy Land" theme park - the other side playing nice while plotting to either convert all the Jews from their inferior religion, or happily consign them to eternal hellfire) has allowed some of the worst crimes in history.

Mar 23 21:17

Ryan Dawson's website

Webmaster's Commentary: 

Website of tonight's LNR radio show guest.

Mar 23 20:09

The Origins of John F. Kennedy’s Struggle against the CIA

A couple months ago I wrote a DU post titled “The GAME”, which I began by noting the many unmentionable things in U.S. politics, and I concluded that the purpose of the censoring of so many important issues is the creation of an alternate reality among a critical mass of the American people. The belief in that alternate reality is necessary in order to convince the American people to continue to play the GAME that has been laid out for them by the GAME’s masters. For the actual reality of the GAME’s methods and purposes, I believe, is so terrible that if people consciously recognized it they would refuse to play, and the GAME would have to be radically altered or come to an end – peaceful or otherwise. The ultimate purpose of the GAME’s masters is to arrange the world to their advantage or according to the way that they believe things should be. In pursuit of their goals we have wars, overthrow of sovereign governments, and obscene wealth accumulation into the hands of the GAME’s masters and prime players.

Mar 23 20:05

Activists confront AIPAC donors with checkpoint

Story below:
---------------
Activists confront AIPAC donors with checkpoint outside fundriaser
Press release, Ad-hoc Coalition for Justice in the Middle East - Los Angeles, 11 March 2009

Activists set up a mock Israeli checkpoint outside the AIPAC fundraiser. (Roxane Auer)

Mar 23 18:45

The Guard Who Found Islam

Terry Holdbrooks stood watch over prisoners at Gitmo. What he saw made him adopt their faith.

Mar 23 18:03

FLASHBACK - CONGRESS PASSES WIDE-RANGING BILL EASING BANK LAWS

Congress approved landmark legislation today that opens the door for a new era on Wall Street in which commercial banks, securities houses and insurers will find it easier and cheaper to enter one another's businesses.

...

The decision to repeal the Glass-Steagall Act of 1933 provoked dire warnings from a handful of dissenters that the deregulation of Wall Street would someday wreak havoc on the nation's financial system. The original idea behind Glass-Steagall was that separation between bankers and brokers would reduce the potential conflicts of interest that were thought to have contributed to the speculative stock frenzy before the Depression.

Webmaster's Commentary: 

As mentioned on the LNR radio show this evening.

Mar 23 17:31

Vatican plots battle with Dan Brown over Da Vinci Code sequel

It was described as a “phantasmagorical cocktail of inventions”, a “masonic plot” and a “pot pourri of lies”. Now a nervous Vatican is braced for the sequel to The Da Vinci Code and the return of its nemesis, Dan Brown.

Mar 23 17:05

Commander confirms Netanyahu war plans

Israel is preparing for all-out war on multiple fronts that include Iran, Syria and Lebanon, a senior military commander claims.

Israeli army Home Front Command Major General Yair Golan said Sunday that Tel Aviv is preparing for "all possible scenarios", indicating that one such scenario would be to fight a simultaneous war against Iran, Syria and Lebanon.

Mar 23 16:50

Rate Obama's Progress (poll results)

With ten being the best and zero the worst, rate how you think the President has done so far in office:

Mar 23 16:50

Head of China's Central Bank Proposes New World Currency

There have been rumors and announcements from China about a new reserve currency.

And the IMF has said that it is considering printing hundreds of billions of dollars worth of its own currency.

Webmaster's Commentary: 

Isn't that what got us INTO this mess?

Mar 23 16:49

FLASHBACK - William S. Cohen Elected to AIG Board

American International Group, Inc.'s Board of Directors announced the election of former United States Secretary of Defense and former United States Senator William S. Cohen as a Director.

Mar 23 16:48

Obama Envoy Richard Holbrooke Served On AIG's Board

Mar 23 16:44

Oops: Colbert wins space station name contest

NASA's online contest to name a new room at the international space station went awry. Comedian Stephen Colbert won.

Webmaster's Commentary: 

Hey Stephen, WE GOT THERE FIRST!!!!!!!!!

Mar 23 16:39

IDF soldiers ordered to shoot at Gaza rescuers, note says

"Rules of Engagement: Open fire also upon rescue," was handwritten in Hebrew on a sheet of paper found in one of the Palestinian homes the Israel Defense Forces took over during Operation Cast Lead. A reservist officer who did not take part in the Gaza offensive believes that the note is part of orders a low-level commander wrote before giving his soldiers their daily briefing.

Mar 23 16:10

As credit markets froze, banks loaned millions to insiders

Banks nationwide hold $41 billion in loans to directors, top executives and other insiders, a portfolio that experts say should be stripped of secrecy.

Mar 23 16:05

Obama Sides With RIAA, Supports $150,000 Fine per Music Track

Two top lawyers in President Barack Obama's Justice Department are former RIAA lawyers: Donald Verrilli Jr. is the associate deputy attorney general who brought down Grokster and fought to prevent a retrial in the Jammie Thomas case. Then there's the No. 2 in the DOJ, Tom Perrilli. As Verrilli's former boss, Perrilli argued in 2002 that internet service providers should release customer information to the RIAA even without a court subpoena.

Mar 23 16:04

B-2 Bomber Radar Spectrum Accidentally Sold, Adds to Military Bandwidth Woes

Last year during the bandwidth auction, the portion of the spectrum used by the B-2 bomber's Raytheon APQ-181 radar was accidentally sold to an obscure multinational organization according to Military.com. As a result, U.S. taxpayers will be footing the over $1B USD bill to replace the radar in the 20 remaining jets.

Mar 23 16:02

'IDF troops used 11-year-old boy as human shield in Gaza'

Israel Defense Forces soldiers used an 11-year-old Palestinian boy as a human shield during the war against Hamas in the Gaza Strip, a group of UN human rights experts said Monday.

IDF troops ordered the boy to walk in front of soldiers being fired on in the Gaza neighborhood of Tel al-Hawa and enter buildings before them, said the UN secretary-general's envoy for protecting children in armed conflict.

Webmaster's Commentary: 

Moral army, eh?

Mar 23 14:07

Russia could focus on tactical nuclear weapons for subs

Russia may prioritize the development of nuclear-powered attack submarines armed with nuclear-capable cruise missiles in the future, while maintaining its fleet of strategic subs, a senior Navy official said.

Mar 23 13:32

Bankruptcy is Economic Stimulus

We should have learned from Japan. The 1990's is referred to as Japan's "lost decade" because of the zombie banks kept on life support by the Japanese government. Any productivity was redirected through these engines of wealth destruction, resulting in long term stagnation.

Mar 23 13:27

How big a deal is the loss of the dollar's reserve status?

The process of foreign nations extracting themselves from the dollar is not going to be pretty.

Mar 23 13:24

Existing Home Sales Fall 4.6%

Home prices dropped 15% from the same period one year ago; Despite the price drop, sales fell 4.6%. How anyone can try to spin this as a positive is beyond my mathematical comprehension.

Mar 23 13:07

IDF officer: Testimonies of lax moral standards in Gaza are 'exaggerated'

"The reports were exaggerated and any deviations from the IDF's moral standards will be dealt with," GOC Home Front Command Major General Yair Golan said during a panel discussion at the Institute of National Defense Research in Tel-Aviv.

Webmaster's Commentary: 

"We were very moral when we poured white phosphorus on those children. after all, they would have grown up to be terrorists, so that makes it okay!"

Mar 23 13:04

U.S. sought ex-Guantanamo detainee's silence-court

U.S. government lawyers tried to get a British resident held at Guantanamo Bay to sign a deal saying he had never been tortured and that he would not speak to the media as a condition of his release, according to documents presented in Britain's High Court.

U.S. lawyers also wanted Binyam Mohamed, an Ethiopian citizen held at Guantanamo for more than 4 years, to plead guilty to secure his freedom, even though he was never charged with a crime, according to documents released by two judges who ruled in the High Court case.

Mar 23 12:49

The Second American Revolution

Mar 23 12:48

Real estate investors: ‘Tsunami’ still ahead

“The job market will be the last piece of this to recover,” said economist Sam Chandan, a panelist at the quarterly meeting of the Real Estate Investment Advisory Council. REIAC members were polled on questions including where unemployment will top out; 64 percent said it could go as high as 12 percent.

Mar 23 12:42

THE TAKEOVER OF AMERICA / REPUBLIC BECOMES OLIGARCHY

America has become an oligarchy ( a government ruled by a powerful few ) versus a Republic ( a government limited by law ) as the banking and Wall Street Masters of the Universe continue their tyranny and class economic rape while the public ignites in furor.

Mar 23 12:42

What ARE the Toxic Assets Everyone Is Talking About?

I obviously agree with Krugman, Smith, Mish and everyone else who is not directly making money off of this scam that it is a horrible plan which will probably fail and end up sticking it to the taxpayer.

Mar 23 12:41

Judgment Day for Geithner

It is in this atmosphere of simmering public fury that Geithner will announce the details of his long-awaited plan for removing up to $1 trillion of toxic assets from the balance sheets of some of the country's biggest banks. Information about Geithner's "Public-Private Partnership" and the so called Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF) has been spotty so far, but enough is known about the plan to predict that it will likely be the noose into which Geithner thrusts his scrawny neck bringing his dismal career at Treasury to a end. The country will not endure another pretentious-sounding banker-friendly flim flam, which is precisely what Geithner has in mind.

Mar 23 12:40

Improvement on 'Self-hater'...'Uncle Tom Israelbasher'

First Melanie Phillips accuses Haaretz and all others of the blood libel for suggesting that the atrocities in Gaza were anything other than an accident. Then she calls these critics "Uncle Tom Israelbasher" and says the phenomenon is "global." She's got a point there; it is global.

Mar 23 12:39

Man Arrested for Feeding the Homeless!

Mar 23 12:37

China Backs Russian Call To Discuss Replacing US Dollar

MOSCOW, March 19 (Reuters) - China and other emerging nations back Russia's call for a discussion on how to replace the dollar as the world's primary reserve currency, a senior Russian government source said on Thursday. Russia has proposed the creation of a new reserve currency, to be issued by international financial institutions, among other measures in the text of its proposals to the April G20 summit published last Monday.

Calls for a rethink of the dollar's status as world's sole benchmark currency come amid concerns about its long-term value as the U.S. Federal Reserve moved to pump more than a trillion dollars of new cash into the ailing economy late Wednesday.

Mar 23 12:35

New Afghan Puppet to Be Appointed

The United States is poised to appoint a new leader in Afghanistan. It seems that Washington is disappointed with the work of current Afghan President Hamid Karzai. Karzai is the former Unocal executive who was appointed and then later "elected" President following the NATO invasion and defeat of the Taliban government of Afghanistan in 2001. Karzai's rule has been marked by two related and disturbing trends: a deteriorating security situation and an increase in opium production. Though these developments are nothing new, almost to the point where they could be considered traditional in the region, (read your history) the Americans seem to have had about enough of Karzai, thinking that they can find a better puppet.

Mar 23 12:34

The Reagan Revolution For Dummies: This Graph Shows Just When The Class War Started, And How Many Prisoners It’s Taken

I’ve heard from more than a few people who get all hot under the collar when I say that the whole class war against America started under Reagan. This graph pretty much says it all: it was Reagan who saw to it that America defeated China, Russia and all the other repressive regimes… to make us the world’s number one Gulag Nation. Why did he lock up so many Americans, and keep them there? Put it this way: how can you get away with looting the middle-class and working-class wealth without an uprising? How can you keep people down when you arrange it so that the CEOs’ pay goes from 30 times their workers’ salary when Reagan took over, to over 500 times their salaries? Here’s how you make sure they shut up or else:

Mar 23 12:33

Israel opens fire on Gaza

Israeli army launched several air attacks on the Gaza Strip. Khan Younis City mid of the occupied Gaza Strip faced heavy Israeli bombings from the naval forces in the western part.

Mar 23 12:32

US will appoint Afghan 'prime minister' to bypass Hamid Karzai

The US and its European allies are ­preparing to plant a high-profile figure in the heart of the Kabul government in a direct challenge to the Afghan president, Hamid Karzai, the Guardian has learned.

The creation of a new chief executive or prime ministerial role is aimed at bypassing Karzai. In a further dilution of his power, it is proposed that money be diverted from the Kabul government to the provinces. Many US and European officials have become disillusioned with the extent of the corruption and incompetence in the Karzai government, but most now believe there are no credible alternatives, and predict the Afghan president will win re-election in August.

Mar 23 12:32

Euro Currency of Choice as Fed Easing Devalues Dollar

Less than a month after lambasting European Central Bank President Jean-Claude Trichet for failing to keep up with Ben S. Bernanke’s efforts to stem the recession, foreign-exchange traders are glad he’s behind the curve.

The 16-nation currency strengthened 7.7 percent versus the dollar since February, after tumbling 9.3 percent in the first two months of the year. JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley and Citigroup Inc. are advising investors to buy euros.

Mar 23 12:32

USA has Two Options to Save its Economy: Declare Default or Trigger a War

The United States is the largest borrower in the world. The US national debt has already exceeded the level of 11 trillion dollars as of the beginning of 2009 and continues to grow like an avalanche. Experts say that the USA has only two ways to solve the problem: to either declare default or trigger off a war.

Webmaster's Commentary: 

"Say, what's that bright flash out the win&^C&$%^&...[NO CARRIER]

Mar 23 12:28

Rockefeller: Internet is “Number One National Hazard”

According to the great-grandson John D. Rockefeller, nephew of banker David Rockefeller, and former Senate Intelligence Committee Chairman Jay Rockefeller the internet represents a serious threat to national security. Rockefeller is not alone in this assessment. His belief that the internet is the “number one national hazard” to national security is shared by the former Director of National Intelligence Mike McConnell and Obama’s current director Admiral Dennis C. Blair.

Webmaster's Commentary: 

"If we can't lie and get away with it, how are we supposed to control the slaves???" -- Official White Horse Souse

Mar 23 12:27

China Voices Support For New Global Currency To Replace Dollar

China has expressed support for Russia’s proposal to hand the IMF the power to create a new supra-national global currency in response to the call for an alternative to the U.S. dollar as the world reserve currency.

Webmaster's Commentary: 

The US Government is about to learn the wisdom of the old adage that one should be very careful who one steps on on the way up because you will likely meet them again on your way back down.

Mar 23 12:23

Popular Waikiki Park Shut Down

Tensions were high in Kapiolani Park Sunday as the city prepares to shut down part of the popular park for major clean up and relocate homeless campers.

Mar 23 12:19

Daimler saved by Middle Eastern wealth fund

A sovereign fund controlled by the oil-rich sheikhs of Abu Dhabi has become the biggest shareholder in Mercedes owner Daimler, guaranteeing its independence and future with a €1.95bn (£1.8bn) capital injection.

Mar 23 12:13

Parents of critically injured US peace activist demand justice from Israel

Tristan Anderson, 38, was hit in the forehead by a high-velocity teargas canister fired by an Israeli border policeman in the village of Nilin earlier this month. The incident came after a demonstration against Israel's West Bank barrier, which as elsewhere has cut off a large slice of the village's agricultural land.

Since last July, four Palestinians have been killed by Israeli forces in similar demonstrations in the village.

Mar 23 12:13

Three patients die in Gaza due to the ongoing siege

The Palestinian Ministry of Health in the Gaza Strip reported on Sunday that three patients died in Gaza hospitals after being barred from leaving the area for medical treatment abroad, and added that the number of patients who died due to the siege has now reached 311.

Mar 23 12:03

Nobel outrage at South Africa’s decision to ban the Dalai Lama

South Africa was plunged into a diplomatic row yesterday after the Government barred the Dalai Lama, the Tibetan spiritual leader, from entering the country to take part in a peace conference linked to the 2010 football World Cup.

The decision, confirmed to The Times by senior government officials, was met with outrage by his fellow Nobel peace laureates Archbishop Desmond Tutu and the former President F. W. de Klerk, who are organising the conference on March 27 with the Norwegian Nobel Peace Committee.

Mar 23 12:00

Government Again Concedes Vaccines Cause Autism

In a curious and hypocritical method of operation, the mysterious Vaccine Court not only protects vaccine makers from liability but supports a policy that has tripled the number of vaccines given to U.S. children – all after being made aware of the fact that these vaccines do, in fact, cause autism and repeatedly ruling in favor of families with children hurt by their vaccines.

Webmaster's Commentary: 

The law that protects vaccine makers from lawsuits was included in the bill that created the Department of Homeland Security.

Mar 23 11:53

Israeli troops shut down press conference with injured American's parents; beat activists

A woman and journalist were among those beaten by Israeli troops during a press conference held by the parents of critically wounded American peace activist Tristan Anderson Monday afternoon.

Anderson had an Israeli tear-gas canister shot at his head in Ni’lin on 13 March, his skull shattered and several surgeries have left him semi-conscious in a Tel Aviv hospital. His parents arrived shortly after Tristan was hospitalized.

Mar 23 11:52

Israel's navy fires on Gaza shore; fisherman injured

The head of Emergency and Ambulance Services Dr Mu’awiyah Hassanein said that the Israeli ships fired on fishing boats at the Gaza City shore.

Mar 23 11:27

MT State considers return to gold, silver dollars

A bill being considered in the Montana Legislature blasts the Federal Reserve's role in America's money policy and permits the state to conduct business in gold and silver instead of the Fed's legal tender notes.

Montana H.B. 639, sponsored by State Rep. Bob Wagner, R-Harrison, doesn't require the state or citizens to conduct business in gold or silver, but it does require the state to calculate certain transactions in both the current legal tender system and in an electronic gold currency. It further mandates that the state must accept payments in gold or silver for various fees and purchases.

Mar 23 11:07

Again, WATCH THE VOLUME ON THE DOW!

Yahoo! Finance ONE DAY chart for the DOW.

The volume is minuscule. THAT'S how many chairs there are left to sit in when the music stops. LOOK OUT PEOPLE! You are dancing on a mousetrap!

"Happy Talk" Won't Solve Crisis, Galbraith Says: Much More Govt. Action Needed

Mar 23 09:44

I am NOT a terrorist! (New WRH T-shirt design)

Mar 23 09:43

G20 warned unrest will sweep globe

A wave of social and political unrest could sweep through the world's poorest countries if G20 leaders fail to come to their aid, the World Bank warns today, as new research says the credit crunch will cost developing countries $750bn (£520bn) in lost output and drive millions more into poverty.

Mar 23 09:34

Never use E-Trade

These mother fuckers have been quietly giving me 40 dollar fees a quarter without reporting it for 8 fucking years. I find this out after selling stock which tripled since i got it and they took all the money for it and charged a transaction fee on top of it.

Webmaster's Commentary: 

You were expecting flowers?????

Mar 23 09:25

THE ‘GAME’ CALLED WAR

Israel has created an enemy of a nation which it claims does not even exist. It has, for the past 61 years, occupied the land belonging to that nation. It has denied them every basic human right guaranteed them by the United Nations. It has ignored every condemnation against them by the World Body as well as a handful of other nations

Be smarter than spam. See how smart SpamGuard is at giving junk email the boot with the All-new Yahoo! Mail
__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Arben Nelku | 24 Mar 20:57 2009
Picon

The Guard Who Found Islam: Terry Holdbrooks stood watch over prisoners at Gitmo. What he saw made him adopt their faith.

Matt Slaby-Luceo for Newsweek
NATION

The Guard Who Found Islam

Terry Holdbrooks stood watch over prisoners at Gitmo. What he saw made him adopt their faith.

 

Army specialist Terry Holdbrooks had been a guard at Guantánamo for about six months the night he had his life-altering conversation with detainee 590, a Moroccan also known as "the General." This was early 2004, about halfway through Holdbrooks's stint at Guantánamo with the 463rd Military Police Company. Until then, he'd spent most of his day shifts just doing his duty. He'd escort prisoners to interrogations or walk up and down the cellblock making sure they weren't passing notes. But the midnight shifts were slow. "The only thing you really had to do was mop the center floor," he says. So Holdbrooks began spending part of the night sitting cross-legged on the ground, talking to detainees through the metal mesh of their cell doors.

He developed a strong relationship with the General, whose real name is Ahmed Errachidi. Their late-night conversations led Holdbrooks to be more skeptical about the prison, he says, and made him think harder about his own life. Soon, Holdbrooks was ordering books on Arabic and Islam. During an evening talk with Errachidi in early 2004, the conversation turned to the shahada, the one-line statement of faith that marks the single requirement for converting to Islam ("There is no God but God and Muhammad is his prophet"). Holdbrooks pushed a pen and an index card through the mesh, and asked Errachidi to write out the shahada in English and transliterated Arabic. He then uttered the words aloud and, there on the floor of Guantánamo's Camp Delta, became a Muslim.

When historians look back on Guantánamo, the harsh treatment of detainees and the trampling of due process will likely dominate the narrative. Holdbrooks, who left the military in 2005, saw his share. In interviews over recent weeks, he and another former guard told NEWSWEEK about degrading and sometimes sadistic acts against prisoners committed by soldiers, medics and interrogators who wanted revenge for the 9/11 attacks on America. But as the fog of secrecy slowly lifts from Guantánamo, other scenes are starting to emerge as well, including surprising interactions between guards and detainees on subjects like politics, religion and even music. The exchanges reveal curiosity on both sides—sometimes even empathy. "The detainees used to have conversations with the guards who showed some common respect toward them," says Errachidi, who spent five years in Guantánamo and was released in 2007. "We talked about everything, normal things, and things [we had] in common," he wrote to NEWSWEEK in an e-mail from his home in Morocco.


Holdbrooks's level of identification with the other side was exceptional. No other guard has volunteered that he embraced Islam at the prison (though Errachidi says others expressed interest). His experience runs counter to academic studies, which show that guards and inmates at ordinary prisons tend to develop mutual hostility. But then, Holdbrooks is a contrarian by nature. He can also be conspiratorial. When his company visited the site of the 9/11 attacks in New York, Holdbrooks remembers thinking there had to be a broader explanation, and that the Bush administration must have colluded somehow in the plot.

But his misgivings about Guantánamo—including doubts that the detainees were the "worst of the worst"—were shared by other guards as early as 2002. A few such guards are coming forward for the first time. Specialist Brandon Neely, who was at Guantánamo when the first detainees arrived that year, says his enthusiasm for the mission soured quickly. "There were a couple of us guards who asked ourselves why these guys are being treated so badly and if they're actually terrorists at all," he told NEWSWEEK. Neely remembers having long conversations with detainee Ruhal Ahmed, who loved Eminem and James Bond and would often rap or sing to the other prisoners. Another former guard, Christopher Arendt, went on a speaking tour with former detainees in Europe earlier this year to talk critically about the prison.

Holdbrooks says growing up hard in Phoenix—his parents were junkies and he himself was a heavy drinker before joining the military in 2002—helps explain what he calls his "anti-everything views." He has holes the size of quarters in both earlobes, stretched-out piercings that he plugs with wooden discs. At his Phoenix apartment, bedecked with horror-film memorabilia, he rolls up both sleeves to reveal wrist-to-shoulder tattoos. He describes the ink work as a narrative of his mistakes and addictions. They include religious symbols and Nazi SS bolts, track marks and, in large letters, the words BY DEMONS BE DRIVEN. He says the line, from a heavy-metal song, reminds him to be a better person.


Yahoo! Canada Toolbar : Search from anywhere on the web and bookmark your favourite sites. Download it now!

__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Arben Nelku | 24 Mar 20:47 2009
Picon

New World Order: China Voices Support For New Global Currency To Replace Dollar

China Voices Support For New Global Currency To Replace Dollar

Central bank gets behind move to empower IMF to implement new supranational system

Paul Joseph Watson
Prison Planet.com
Monday, March 23, 2009

China has expressed support for Russia’s proposal to hand the IMF the power to create a new supra-national global currency in response to the call for an alternative to the U.S. dollar as the world reserve currency.

Last week the Kremlin called for the “creation of a supranational reserve currency to be issued by international institutions as part of a reform of the global financial system.”

The Russian proposal stated that the IMF should take the lead in establishing a “superreserve currency accepted by the whole of the international community.”

China today expressed support for the initiative and said it was ready to discuss the proposal at the upcoming G20 meeting in London on April 2.

Hu Xiaolian, vice governor of the country’s Central Bank, said that China, which holds about $2 trillion in foreign exchange reserves, was prepared to debate the issue as “the dollar’s dominance and U.S. economic woes could entail considerable currency fluctuations and affect the world financial situation,” reports RIA Novosti.

The creation of a new supra-national global reserve currency to supplant the U.S. dollar would likely lead to a complete collapse of the greenback, of which trillions are held in in foreign exchange reserves by foreign countries such as China and Japan.

(ARTICLE CONTINUES BELOW)

As we have previously highlighted, the elite have exploited the problem that they created to push for increased regulation of the world economic system in the pursuit of a de-facto global financial dictatorship.

The swift and ruthless exploitation of the economic meltdown on behalf of globalists and central banks revolves around their drive to move towards a one world currency system and an unprecedented centralization of global financial power, a fact that financial analysts are finally beginning to realize.

Earlier this month, Ben Bernanke told an elite gathering at the Council on Foreign Relations that a new overarching financial authority should be created and empowered with sweeping new regulatory responsibilities.

British Prime Minister Gordon Brown, EU heads such as Joaquin Almunia and establishment media outlets like the Wall Street Journal amongst many others have all continually used the economic crisis as an excuse to argue for greater financial power, a “new world economic order” in which control is concentrated into fewer hands - with the IMF and the World Bank enjoying the spoils.

UK Business Secretary and top Bilderberg member Peter Mandelson has also pushed for a “Bretton Woods for this century,” to help build the “machinery of global economic governance”.

Former UK Prime Minister Tony Blair, German Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy all made the same appeal at a conference in Paris on the future of capitalism earlier this year.

Merkel called for the creation of a new global economic body under the UN, similar to the Security Council, to judge government policy.

Sarkozy called for a “new world, new capitalism” during his speech, as he commented “In capitalism of the 21st century, there is room for the state.”

Meanwhile, Blair called for a new financial order which he said should be constructed upon “values other than the maximum short-term profit.”

The globalists’ call for a centralized global economic order has nothing to do with providing solutions to the crisis but everything to do with providing themselves with more power and control over the world’s financial system.

Research related articles:

 1. At G20, Kremlin to Pitch New Global Currency
 2. CNBC Analyst: Global Bank, Global Currency Within 15 Years
 3. Dollar Advances as Paulson Stresses Support for U.S. Currency
 4. Ron Paul Confronts Bernanke On Global Currency Plans
 5. Sarkozy Pushes for Abandonment of Dollar as World Reserve Currency
 6. China slams US currency manipulation claims
 7. China Blames Wall Street Meltdown On Fed Overissuance Of Currency
 8. Euro Currency of Choice as Fed Easing Devalues Dollar
 9. Paulson To Prod China on Currency
 10. World needs a single currency … according to the Kazakhs
 11. ECB’s Nowotny Sees Global `Tri-Polar’ Currency System Evolving
 12. Has China sold dollars to support yuan?

Now with a new friend-happy design! Try the new Yahoo! Canada Messenger
__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 25 Mar 15:07 2009
Picon

Bahrejni po shqyrton kerkesen per njohjen e Kosoves

 
Bahrejni po shqyrton kerkesen per njohjen e Kosoves        

 Kingdom of Bahrain ; (Bota Sot)  Nënkryetari i Parlamentit të Bahrejnit, Salah Ali Abdurrahman, i ka premtuar delegacionit të Partisë së Drejtësisë kosovare, që ndodhet për një vizitë zyrtare në Behrejn, se në mbledhjen e ardhshme të parlamentit të këtij vendi do të shqyrtohet kërkesa për njohje sa më të shpejtë të pavarësisë së Kosovës. Përmes një komunikate për mediat, Partia e Drejtësisë, bën të ditur se dr.Salah Ali Abdurrahman i premtoi delegacionit të PD-së, se në mbledhjen e ardhshme do të parashtrohet para deputeteve të Parlamentit shqyrtimi për njohjen e Kosovës dhe shprehu angazhimin e tij në Unionin e parlamenteve të shteteve arabe për të shqyrtuar njohjen e pavarësisë, por, edhe kërkoi angazhim nga ana e parlamentareve dhe qeveritareve kosovarë në këtë drejtim, duke vizituar shtetet që nuk e kanë njohur Kosovën.
 

Great Deals on Dell 15" Laptops - Starting at $479
__._,_.___

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
albertino rakipi | 24 Mar 16:35 2009
Picon

ÇFARE DONTE TE BENTE VENIZELLOSI ME ÇAMET


ÇFARE DONTE TE BENTE VENIZELLOSI ME ÇAMET

http://abedinrakipi.blogspot.com/2009/03/cfare-donte-te-bente-venizellosi-me.html

Shkruan Abedin rakipi

Në një nga takimet që kryeministri grek, Lefter Venizellua pati më 1933 me guvernatorin e Janinës dhe
me komandantin e divizionit VIII të vendosur në Janinë, u tha: - “Përse i vrisni çamërit me
zhurmë? 
- Se ata s’duan ta ulin kokën nën hijen e flamurit grek; nuk i nënshtrohen pushtetit tonë.
- Po ne ata po i therim me pambuk e ju vini daullet që t’i dëgjojë tërë bota!. 
- Si ta kuptojmë këtë , shkëlqesi?
- Ne u kemi hequr atyre të drejtën dhe mundësinë të shkollohen në gjuhën e vet amtare. Pra u kemi
lënë vetëm dy rrugë: Ja të venë në shkollat tona, ja të ngelen pas bishtit të bagëtive. Po
mësuan në shkollat tona, ne do t’i dërgojmë me detyra shtetërore larg vendit të vet: në Thrakë,
në Gjirit etj. Atje do të martohen me një greke, fëmijët e tyre, duan s’duan do të bëhen grekër.
Këta do plaken dhe do vdesin diku nëpër Greqi. Kështu shqiptarësia e tyre vdiq së toku me ta. Po të
mos pranojnë të shkojnë në shkollat tona, për të jetuar do të detyrohen doemos të shkojnë me qe,
me lopë, me dhën, me dhi. S’u mbetet udhë tjetër. Po ndoqën këtë udhë, atëherë më thoni ju:
Kush e drejton, njeriu lopën a lopa njeriun?
- Doemos njeriu.
- Eh, njerëz mbetemi ne e ata lopë. Pra jemi ne që do t’i drejtojmë ata e jo ata ne”.(Kujtime të Musa
H. Demit).

Ky fjalim i Venizellos eshte shkeputur nga Enciklopedia Jugshqiptare dhe tregon qarte planet qe ishin
bere gati prej vitesh per shfarosjen dhe zhdukjen e identitetit çam. Venizellosi flet qarte dhe i ve
çamet perballe dy mundesive
1) Te studiojne ne shkollat greke dhe pasi te kene perfunduar studimet te transferohen ne nje vend te larget
te Greqise, ku duke qene te izoluar dhe te martuar me nje greke, te bejne qe femijet e tyre te behen greker(si
nena e tyre) duke zhdukur nr kete menyre çdo gjurme te shqiptarise dhe besimit islam te babait pas vdekjes
se tij.
2) Duke i mbyllur me dhune shkollat ne gjuhen shqipe, çamet qe refuzonin ne shkonin ne shkollat greke nuk
kishin mundesi tjeter perveç se te vazhdojne jeten te pashkolluar, duke u bere ne kete menyre barinj me
lope dhe dele siç e thote Venizellosi. Ne kete menyre duke qene te perjashtuar nga shkollimi ata beheshin
kafshe dhe komandoheshin nga barinjte greke te shkolluar si Venizellosi me shoke. 

Le te ndalemi pak ne keto dy aspekte per te analizuar gjendjen e çameve ne kontekstin politik te
pas-pavaresise se Shtetit Shqiptar dhe me pas ate qe ata kane perjetuar qe nga viti 1913 deri ne vitin 2008. 

Si u arrit roberimi intelektual i çameve nga qeveria greke dhe qarqet shoviniste kryqtare-athino-fanarite?

Historiani dhe folkloristi çam Ibrahim D. Hoxha raporton si me poshte: 

Për shndërrimin e çamërve të robëruar në grekë, në vitin mësimor 1933-1934 qeveria greke ishte
duke përdorur -veç të tjerave- edhe 205 shkolla fillore e 7 të mesme.(Shënime mbi Çamërinë”,
T., 1940, fq. 20-21). Lukë Karafili, kryemësuesi i shkollës qendrore të q.a.”Ç” në shkresën
me dt. 3.7.1933 dërguar I.A.Q.GJ. dhe M.A. vërente: “...Në të gjitha fshatrat shqiptare rreth
kufirit greko-shqiptar qeveria greke ka hapur shkolla. Disa syresh janë me 3-4 mësues, për të
grekëzuar çamërit e mjerë, të cilët patën fatkeqësinë të gjënden nën zgjedhën e
tyre...”. Vetëm në Filat kishin ngritur disa shkolla: foshnjore, fillore, plotore etj. Jan K. Minga
në shkresën me dt. 4.7.1931 dërguar M. A. shkruante: “I bëjmë të ditur asaj P.T. ministrie
gjithë veprimtarinë arsimore të qeverisë greke që ka zhvilluar në Çamëri për zhdukjen e
gjuhës shqipe me anë të shkollave të çelura në çdo katund
 ku flitet shqipja. Edhe në më të voglin fshat ku flitet gjuha shqipe ka çelur shkolla foshnjore për
djem e vajza që të moshave 3-4 vjeç. Pas urdhërit të dhënë gjithë organeve të shkollave fillore,
përdorimi i gjuhës shqipe është rreptësisht i ndaluar brenda dhe jashtë shkollës si edhe
rrugëve”; madje “edhe brenda në shtëpi”.(Raport me dt. 8.8.1930 i n/prefektit të
n/prefekturës së Çamërisë dërguar M.P.Br.). Kjo e vërtetë përmendet në kujtimet e tyre edhe
nga Mamo Habibi prej Arvenice e sheh Hashimi: “Pushtetarët grekë ndëshkonin rëndë ata që kapnin
me libra shqip dhe urdhëronin që edhe nëpër shtëpitë të flitej vetëm greqisht. Mirëpo, ndryshe
nga sa kërkonin ata, popullata çame: myslimanë vazhdonin të flisnin kudo gjuhën amtare,
shqipen”. 
Remzi Mustafai, përfaqësuesi i qeverisë shqiptare në Janinë, në shkresën me dt. 8.9.1929
dërguar M.A. shënonte: “Shumë familje nga viset irredentiste të Çamërisë duan të dërgojnë
djemtë e tyre nxënës në internatin e Sarandës apo në një tjetër internat të shtetit”, por i
pengon qeveria greke”. 
Mbështetur në të drejtën ndërkombëtare mbi arsimimin në gjuhën amtare, të përcaktuar në
marrëveshjen e arritur më 1920 në Sevër, të pranuar dhe nënshkruar edhe nga qeveria greke,
çamërit vazhduan të kërkonin çeljen e shkollave të veçanta shqipe. Në lutjen me dt. 10.12.1934
dërguar sekretarit të L.K., Jozef Avenolit, thuhej: “Ne paria e banorëve të Çamërisë që
ndodhemi në Epir...i përkasim pakicës shqiptare në territorin e Greqisë, kërkojmë që qeveria
greke, e cila që prej 14 vjetësh ka nënshkruar traktatin e Sevrës për arsimimin e pakicave, të
çelë shkollat shqip në krahinën e Çamërisë me shpenzimet tona;... popullsia që banon në trojet
e veta të zaptuara nga shteti grek, ka që nga 1913-ta që nuk ka hapur asnjë shkollë shqipe”. Kjo
lutje është nënshkruar nga: Abaz Sejkua, Abdul Prronjua, Abedin Bakua, Ahmet Fejzua, Bilal Xhafua,
Emin Zania, Hajredin Prronjua, Halit Veseli, Hamdi Demi,
 Hasan Sejkua, Haxhi Shehu, Isa Saqja, Madan Sherri, Mehmet Abdurrahmani, Mehmet Buza, Mustafa Abazi,
Qamil Musai, Qazim Saliu, Qerim Bakua, Resul Mustafai, Riza Zequa, Sulo Taka, Uzeir Sherri, Xhelo
Skëndua dhe Xhevit Husa.
Drejtoria Politke e M.P.J. në shkresën e vet me dt. 17.4.1935 dërguar përfaqësuesit të qeverisë
shqiptare në Londër e njoftonte se një përfaqësi e përbërë prej 72 krerësh çamër më
29.3.1935 sekretarisë së P.L.K. i kishte dërguar një ankesë me të cilën kërkonin çeljen e
shkollave shqipe në Çamëri. Thuhet edhe se kjo ankesë në L.K. kishte bërë “përshtypje të
thellë”.(A.Q.SH. F. 251, dos. 394, fq. 1). Kryeministria në shkresën e vet dërguar kryetarit të
dërgatës së qeverisë shqiptare pranë L.K. në Gjenevë, një ndër 3 detyrat i përmendte
çështjen e shkollave shqipe në Çamërinë e robëruar. “...të mos harrohet lehtazi premtimi që
na dha n’emën të qeverisë së tij ministri grek përsa i përket shkollave në Çamëri. Dhe
veçanërisht disa shpjegime, se qysh kujtojnë ta venë në veprim këtë dëshirë të tyre. P.sh: sa
shkolla, ku, me ç’trup arsimor, me çfarë librash, me çfarë
 shkronjash...?”.(A.Q.SH. F. 251, dos. 401, f. 1-2). 
Veprimet e mbrapshta të qeverisë greke shkaktuan jo vetëm zemërimin dhe urrejtjen e popullatës
shqiptare të skllavëruar prej tyre, por edhe të çdo atdhetari tjetër shqiptar. Në mbrojtje të të
drejtave kombëtare të shqiptarëve të nëpërkëmbura nga kr. a-f. u vu edhe shtypi i përditshëm
dhe i përkohshëm shqiptar. “Ndërgjegja Kombëtare”(Halim Xhelua -I.D.H.), në fletoren
“Politika” nr. 36(Vlorë, dt. 20.9.1923, fq. 1-2), shkruante: “...kur çamërit ndiqen, rrihen
e vriten, kur s’u lihet nga qeveria greke asnjë abetare shqipe e kur fshatrat shqipfolëse i lënë pa
shkolla, në Vurg e në Dropull mbahen nga shteti ynë 40 shkolla greke e janë të lirë të çelin me të
hollat e tyre të tjera”. Kurse “Vetë Zoti”(Musa Demi -I.D.H.) në fletoren
“Demokratia”(Gjirokastër, dt. 11.8.1927, fq. 1), ndër të tjera shkruante: “Kur një grusht
grekofonësh, bujq të Vurgut të Delvinës ka çelur 50 shkolla dhe
 ka emëruar 2 deputetë grekofonë, ne çamërit, zotërit e këtij vendi, jo vetëm s’kemi as
deputetë, as shkollë, as kryetar bashkie, as nënshtetësinë, por edhe bukën, kafshatën na e kanë
marrë nga goja dhe duan të na vdesin...”. Gazetën “Demokratia” që vjen në Prevezë, “ e
këndojmë fshehurazi dhe me frikë të madhe...”. Kurse në fletoren “Telegraf” nr.
61(Tiranë, dt. 11.9.1927, fq. 2), po V.Z, pasi qortonte qeverinë shqiptare dhe e këshillonte që ndaj
qeverisë greke të ndiqte një politikë më kundërvënëse për çështjen çame, shkruante:
“Ç’politikë ndjek Greqia duke shfarosur çamët? Ç’qok ushqen Athina, kur ne u kemi çelur 70
shkolla një grushti grekfolësish në Gjirokastër dhe kur ajo mohon të drejtat edhe më elementare
të rracës shqiptare?”. Në fletoren “D” dt. 1.X.1921, fq. 1, thuhet se M.P.G., Mihalakopulli,
dërgatës shqiptare pranë L.K. i ishte zotuar se me t’u kthyer
 në Athinë, do të urdhëronte që në Çamërinë e robëruar të çeleshin shkollat në gjuhën amtare
të vendësve. Të njëjtin zotim kishte marrë para L.K. që në marsin e vitit të shkuar edhe
ish-M.P.J. Rrufua. Po, si zotimi i këtij edhe i të parit kishin avulluar si zëri në shkretëtirë.
Duke qënë para zotimesh të zbrazta, shkrimshkruesi me të drejtë vërente: “Kur z. Rufo gënjen
tërë antarët e Shoqërisë së Kombeve, vallë punë e pamundur do të jetë që Mihalakopulli të mos
i mbajë premtimet që i dha dërgatës sonë? Asfare!”. Koha vërtetoi katërcipërisht pabesinë e
ministrave dhe të krejt qeverisë greke. Mehmet Konica, në letrën e vet dt. 14.4.1928 të botuar në
fletoren “T” dhe në “D” dt. 21.4.1928, fq. 3, pasi përmendte gjakësitë dhe tmerret e tjera
të grekëve gjatë viteve 1913-1917 në viset shqiptare brenda kufirit shtetëror të shkelur nga
ushtria dhe pushteti grek, theksonte:
 “Shqiptarëve nënshtetas grekë që ende s’i ka dëbuar dot, u grabit pasurinë, u merr shtëpitë
dhe i lë rrugëve të vdesin urie; ndalon Kryqin e Kuq Shqiptar t’u dërgojë të ngrëna. Mohon që në
Çamëri ka shqiptarë....Eshtë e tepërt të shtojmë që në Çamëri a gjetkë s’ka asnjë
shkollë shqipe...” 
Shoqëria e Lindjes së Afërme dhe të Mesme me qendër në Londër, duke vërejtur me shqetësim
sjelljen e papërgjegjshme të qeverisë greke ndaj pakicës kombëtare shqiptare brenda shtetit
grek, ngriti zërin para L. K. Në një shkrim të vetin të nënshkruar nga kryetari, Henry Benthek,
n/kryetari, Lémintos dhe E. H. Bennuposhrnsu dhe të botuar në fletoren “The Times” dt. 7.6.1928,
shënonin: “Në mars 1926 M. Rrufua, M.P.J në Greqi u duk para Këshillit të L.K. dhe pohoi prerazi se
ankimet shqiptare ishin të arsyeshme dhe mori përsipër që të zhdukte çdo masë ngushtuese(të
drejtash) të cilat ata i kishin ushtruar. Po kalojnë dy vjet dhe qeveria greke nuk ka bërë ndonjë hap
për të përmbushur këtë zotim zyrtar Prandaj guxojmë të themi se për K.L.K. -para të cilit u bë ky
premtim- ka ardhur koha që të ngulë këmbë mbi përmbushjen e shpejtë të tij...Ne besojmë se një
zgjidhje e shpejtë dhe e drejtë e
 përdorimit të pakicës shqiptare në Greqi është një çështje që kërkon drejtësi
ndërkombëtare dhe që drejtpërsëdrejti i takon nderit dhe emrit(autoritetit)tëL.K.”.
(“D” , dt. 30.6.1928, fq. 1). Në të njëjtin numër të kësaj fletoreje, nën kryerreshtin
“Dielli nuk mbulohet dot me shoshë”, shkruhej: ”...Sadoqë Greqia ka nënshkruar një akt
ndërkombëtar për të respektuar të drejtat civile, politike e kulturore të pakicës sonë,
përsëri vazhdon me këngën e Mukës...Në fjalën e tij mbajtur në Dhomën e Komuneve të Anglisë z.
V. A. Cazalet tregoi me argumente barbaritë greke që po bëhen në kurriz të pakicës shqiptare në
Greqi”. Shënon edhe se fjala e deputetit anglez ishte botuar po në «The Times». Përfaqësuesi
qeveritar grek në Londër, Dhimitër Kaklamanua, me qëllim që të zbehte qoftë edhe sadopak
përshtypjen e keqe ndaj qeverisë së tij, botoi po në “The Times” një shkrim ku
 përpiqej me “sofizma dhe fjalë pa kuptim”.(“D”, po aty). Në një letër të dërguar prej
Filati nga “Krivova” shkruhej: “Arsimi?! Eshtë një fjalë e thatë, e cila në veshët e
pakicës shqiptare të Çamërisë tingëllon ëndërr. Nuk lejohet çelja e asnjë shkolle shqipe.
Pakica shqiptare është e dënuar të vazhdojë jetën e saj nën errësirën e maskës së
qytetërimit grek!”.(“D”, dt. 13.9.1930, fq. 2). Në po këtë fletore (dt. 25.XI.1934, fq. 1),
thuhet se një përfaqësi çame ditë më parë Sekretarit të L.K. i pati kërkuar “të disponojë
mjetet e nevojshme për të konstatuar në vend që pakica shqiptare në Greqi nuk ka asnjë shkollë në
gjuhën e vet dhe se asaj i është mohuar çdo e drejtë tjetër”.
Me qëllim që t’u prisnin hovin ankuesve me anën e frikës dhe të tmerrit, pushtetarët grekë
organizonin vrasjen e atdhetarëve që guxonin të ngrenin zërin para L.K dhe botës së qytetëruar.
Ndër ata që e pësuan ishin edhe Omer Muhua nga Grikëhori dhe Abedin Damini nga Koshovica e Poshtme. I
pari shoi në mënyrën më lemeritëse: i prenë veshët, hundën dhe shqisat e organet e tjera. I dyti
shoi pas disa orë kllapie, i grirë nga disa plumba.(Të dhëna nga një letër e shkruar nga
“Goliku”, botuar në “D.” dt. 26.12.1936). “Goliku”, duke bërë fjalë për të dytin,
shënonte se atë e vranë sepse ai “është një prej anëtarëve që kërkojnë çeljen e shkollave
shqipe në Çamëri dhe që për këtë ide dha jetën”. Shumë të tjerë i burgosën e edhe më shumë i
internuan; ndër ta ishin edhe Agush Damin Metja, Qazim Saliu e Xhelal Skëndua nga Nista, Haki Musa
Sejkua, Musa Hamit Demi, Usni Abazi etj. etj.
Më 23.2.1936 një përfaqësi çame qeverisë greke i paraqiti një tjetër kërkesë të nënshkruar
nga 150 krerë. Si përherë edhe në këtë parashtresë kërkohej çelja e shkollave shqipe, të
veçanta nga ato greke dhe me mësues të caktuar prej përfaqësuesve çamë. Për të dalë nga pylli
nëpër shtigjet e dëshiruara prej saj, qeveria greke u përgjegj se për rrethet e Filatit dhe të
Gumenicës kishte caktuar 4 mësues: 2 grekfolës dropullitë dhe dy rrenegatë korçarë të strehuar
që kushedi se kur në vathat asfaliane brenda shtetit grek. Të 2 rrenegatët korçarë qeveria greke i
paraqiti si të dërguar nga mbreti Zog. Popullata nuk i pranoi “mësuesit” e shtirur dhe rikërkoi
dërgimin e mësuesve nga qeveria shqiptare. Meqë paudhësia e sapopërmendur s’i eci, qeveria
greke në Paramithi e gjetkë nxiti veglat e saj të mblidhnin nënshkrime çamërish, të cilët gjoja i
dashkëshin ata 4 mësues si për gjuhën
 shqipe edhe për gjuhën greke.(Shkresa me dt. 2.3., 7.3 dhe 13.3.1936 dërguar M.P.Br. nga prefekti i
Gjirokastrës. A.Q.SH. F. M.P.Br:, dos. 5). 
E vënë pandërprerje nën trysninë e përfaqësive çame, të qeverisë dhe të shtypit shqiptar dhe
ndërhyrjen e vagët të L.K., qeveria greke kur me rënkime e kur me gulçime, më në fund u shtrëngua
të lëshonte disi fillin shqipembytës; u zotua se lejonte çeljen e 5 shkollave. Përfaqësia
qeveritare shqiptare në Athinë, duke qënë në dijeni të vorbullës greke mbi këtë çështje, që
më 15.I.1936 i kishte paraqitur qeverisë greke që mësuesit e të 5 shkollave në fjalë të ishin
vetëm shqiptarë çamër të arsimuar në shkollat e shtetit shqiptar. Në parashtresë
përmendeshin edhe emrat e të 5 mësuesve të caktuar prej saj si edhe shkollat në të cilat ata duhej të
jepnin mësim. Mirëpo qeveria greke nuk i miratoi.(Kujtime të Refi Prronjos).
Meqë kërkesat tejet të ligjëshme të palës shqiptare qeverisë greke nga një vesh i hynin, nga
tjetri i delnin, një përfaqësi 15 krerësh çamër u detyruan të shkonin në Athinë dhe i
riparashtruan qeverisë greke kërkesën për lejimin e çeljes së shkollave shqipe. Ndryshe nga sa
kërkonte përfaqësia çame, qeveria greke me shkresën nr. 37580/3460 dt. 31.5.1937 njoftoi se nuk
lejonte hapjen e shkollave të veçanta shqipe; lejonte mësim shqip 2-3 orë në javë në shkollat
greke, vetëm për nxënësit myslimanë. Në kushte krejtësisht të pabarabarta ndërkombëtare,
qeveria shqiptare më në fund(1936) u shtrëngua të pranonte si të keqen më të vogël kushtet e vëna
nga qeveria greke.
1. Mësimi në gjuhën shqipe lejohej vetëm në 10 vendbanime shqiptarësh islamë: Filàt,
Grikëhùar, Karbunâr, Lops, Mazrrék, Nìstë, Smàrte, Sollopì e Vrohonà. 
2. Mësimi në gjuhën shqipe lejohej vetëm në shkolla fillore shtetërore greke. 
3. Mësuesit duhej të ishin shqiptarë me nënshtetësi greke të paraqitur nga bashkësia e
shqiptarëve çamë islamikë, po të emëruar nga ministria greke e arsimit, duke marrë parasysh që
më parë edhe mendimin e përfaqësisë qeveritare shqiptare në Athinë. Me atë rast u shënuan edhe
emrat e 3 mësuesve të tjerë. 
Mirëpo qeveria greke vuri si kusht që librat shkollore të shtypeshin në Greqi, po këtë kusht qeveria
shqiptare nuk e pranoi. Dhe për vitin shkollor 1938-1939 dërgoi në Çamërinë e robëruar 1000
abetare, 500 libra këndimi për klasën II dhe 20 gramatika për klasën III. Vëç të 10 mësuesve të
mëparshëm, qeveria shqiptare atë vit shkollor emëroi edhe 2 të tjerë: Gani Vesel Demin dhe Hasan
Iljaz Çeçon. Drejtimi i shkollave të Filatit dhe rrethit të tij iu besua myftiut të atëhershëm,
Mehmet Zeqirja Shuhos nga Shùlashi.
Qeveria greke fjalën “lejë” e përdorte vetëm sa për të thënë “shtyhu, pa takohemi”, me
një fjalë: “po, po” e gurë në trastë. Dhe kjo sepse s’kishte se kush t’i shtrëngonte rripat
dhe ta detyronte të përmbushte detyrimet ndërkombëtare që kishte marrë përsipër që më 1920
në marrëveshjen ndërkombëtare të Sevrës; më në fund lejoi të jepeshin nga një orë në ditë
për dy ditë të javës. Po, për të mos u dhënë as ato dy orë, drejtorët e shkollave greke -doemos
sipas udhëzimeve të organizmave eprore të tyre- shpiknin lloj-lloj pengesash të paudhta. Ndër më
të shëmtuarat kanë qenë edhe këto: librat që dërgoheshin prej qeverisë shqiptare
censuroheshin nga organet e caktuara greke, griseshin ato pjesë që s’u pëlqenin dhe pasi të
vuloseshin, dërgoheshin nëpër drejtoritë e shkollave. Drejtorët, në vend që t’ua jepnin
mësuesve shqiptarë për t’ua shpërndarë nxënësve, edhe
 pasi merrej vesh se kishin ardhur, me hiçkëla nga më të shpifurat i mbanin nëpër depot e shkollave.
Qiteshin prej andej vetëm pas aq e aq ankesash dhe nga ndonjëherë pas ndërhyrjes së përfaqësuesit
të qeverisë shqiptare. Një paudhësi tjetër ishte edhe ajo e ngrënies së orës së mësimit,
nëpërmjet të zgjatjes së orës greqisht para asaj shqipe. Kur binte zilja për të dalë, mësuesi
grek i mbante nxënësit në klasë 15-20 minuta. Kurse zilja për fillim binte 15-20 minuta me vonesë.
Kështu që sa hynte mësuesi shqiptar në klasë, binte zilja për të dalë. Për të rrëzuar këtë
pengesë, sipas këshillës së mësuesve shqiptarë, prindërit i porositën fëmijët e vet që, kur
të binte zilja e pushimit -pas së cilës do të fillonte mësimi greqisht- të mos delnin nga klasa dhe
kështu në minutat që duhej bërë pushim, vazhdonte mësimi shqip. Pasi ngrënia e orës së mësimit
dështonte, shpiknin pengesa
 të tjera; një prej tyre ishte edhe ajo e shetitjes në orën e mësimit të shqipes. Qazim Malko Alushi nga
fshati Gùrrëz, dëshmon: Në shkollën e fshatit tënë vejën 51-52 djelm e vashaz. Më 1937 u lejua
të ipeshin di orë mësim shqip në javë, po edhe këto ua haj drejtori. Çish do bënej mësusi i varfër
i shqipes!?. Por edhe mësuesit shqiptarë dhe prindërit e nxënësve s’e hanin thatë: Kur
paraditja u zihej, ata vinin pasdite. Madje, ndërsa në orët e mësimeve greqisht bënin mungesa të
shumta, gjatë orëve të mësimit të shqipes nuk mungonte asnjë. Drejtorët dhe mësuesit grekë që
e dallonin këtë dredhi, fryheshin si kokoshë dhe shfrynin tërë mllef: “Shqiptarë të pabesë,
të poshtër, mosmirënjohës. Ju doni therur, po ç’t’i bësh qeverisë zemërmadhe e
mëshiruese greke që u lë të mësoni në shkollat tona!” etj. Një paudhësi tjetër ishte edhe se,
kur emëroheshin mësuesit, shefi i arsimit
 të rrethit që u njoftonte emërimin, u thoshte: “Ne nuk na hyn në punë në vete a s’vete rregullisht
në shkollë e as se si e jep mësimin. Për ne shko kur të duash. Si të shkosh edhe të mos shkosh, rrogën
do të ta paguajmë.”(Dëshmi të ish-mësuesve të atëhershëm: Abdul Selfo Mahmut Sejkos, Bejaz
Taip Meçit, Fejzi Beqir Sejkos, Sami Alush Muharremit). Madje jo rrallëherë mësuesit i
kërcënonin deri në atë shkallë sa i shtrëngonin të lenin detyrën dhe të iknin. Dhe, kur
ndonjëri shkonte e ankohej tek shefi i arsimit -i cili ishte në dijeni për sa po ndodhte- jo vetëm që
nuk mundësonte kthimin e tij në vendmësim, po me një buzëqeshje më tepër poshtëruese se sa
tallëse, i thoshte: “Do kenë qënë gjë djelmuri apo ca të pirë. Kanë dashur të bëjnë
gaxhi(qeshin). Kot je frikësuar. Megjithatë bën si të ta marrë mëndja, në daç ktheu prapë atje,
në daç mos u kthe. Ti për ne je mësues, rroga
 do të të paguhet kudo që të jesh”.(Dëshmi e Muhamet Hidir Baliut nga Gardhiqi, dtl. 1879). Dhe
ç’ishte edhe më qesharake, mësuesit shqiptar nuk i lejohej as të mbante regjistër për
nxënësit e vet e as të thërriste emrat e tyre në klasë për të dalluar mungesat. 
Sa më të shumta, të shpeshta dhe të mëdha bëheshin pengesat, aq më me ngulm përpiqeshin mësuesit
shqiptarë dhe prindërit e nxënësve përkatës për t’i kapërcyer. Po, edhe pse ata bënin
ç’mundnin të arrinin ku duhej, kishte edhe pengesa të atilla që në ato kushte ishte e pamundur të
kaloheshin. Njëra prej tyre ishte numri i madh i nxënësve. Sidomos në qendra të mëdha si Filati,
Margëllëçi, Mazrrekët, Arpica, Karbunari, Gardhiqi, Grikëhori etj. s’kishte se si 100 e ca
nxënësve t’u jepej mësim nga një mësues i vetëm brenda dy orëve në javë. Prandaj ankesat dhe
kërkesat e prindërve të nxënësve për shtimin e orëve të mësimit vazhdonin pandërprerje.
Mirëpo qeveria greke qëllimisht e bënte një vesh të shurdhër e një sy të verbër dhe çështjen e
tërhiqte zvarrë-zvarrë. Me qëllim që të gjenin qoftë dhe njëfarë mbështetje për
plotësimin e kërkesave të tyre, mësuesit dhe prindërit
 e fëmijëve trokisnin në çdo derë. Një rast i tillë ka qenë edhe ai i mësuesit të atëhershëm
Hasan Iljaz Çeços nga Filati, i cili edhe “në emër të shokëve të vet” përfaqësuesit të
qeverisë italiane në Janinë i parashtroi çka ai me shokë dëshironin. Përfaqësuesi në fjalë
këtë ia bëri të ditur përfaqësuesit të qeverisë së vet në Korfuz. Dhe ky me tejshkrimin me nr.
2086/571 dt. 27.X.1939 parashtresën e Hasan Çeços edhe ndihmën financiare që qeveria shqiptare i
kishte dërguar përfaqësisë së saj në Janinë për mësuesit shqiptarë, ia njoftoi M.P.J. në
Romë dhe përfaqësisë qeveritare italiane në Athinë.(A.Q.SH. F. 252, dos. 244, fl.2).
Kërkesën për mësimin e shqipes qeveria greke e mori parasysh vetëm në fillim të 1940-s, falë
kërcënimit të qeverisë italiane. Mirëpo kjo gjë ndodhi tepër vonë, sepse në tetor të atij viti
shpërtheu lufta greko-italiane.
Prej tetorit 1940 e deri në shtator 1941 edhe ato pak orë mësimi shqip nëpër shkollat greke u
ndërprenë, për shkak të luftës greko-italiane. Gjendja ndryshoi thuajse tërësisht vetëm në
vitet 1941-1944, pasi ushtria greke ishte përgjunjur ndaj ushtrive gjermane dhe italiane dhe kur në
Greqi pushteti ishte bërë i përbashkët: greko-gjermano-italian; në ato vite pushtetarët grekë
në Çamëri nuk ishin më të tërëfuqishëm. Nga një gjendje e tillë përfituan çamërit e besimit
islam që deri atëherë ishin tërësisht të shtypur. Meqë gjermanët dhe italianët i shmangeshin
ndeshjes me çamërit islamikë, këta nëpër vendbanimet e tyre guxuan të ngrenin shkollat e veta në
gjuhën amtare jo vetëm të veçanta nga ato greke, por edhe krejtësisht të shkëputura prej
administratës arsimore greke në Çamëri. Në Filat e Margëllëç u çelën shkolla 5-klasëshe,
nëpër fshatra -sipas madhësisë- 3 e 4-klasëshe. Në
 të gjitha përdoreshin librat dhe programet që përdoreshin edhe në shkollat shqipe brenda shtetit
shqiptar, përfshi edhe Kosovën. Për drejtimin e atyre shkollave ata ngritën edhe Këshillin
Krahinor të Arsimit. Në rrethana të tilla u bë një “hop” dukurisht i dalluar. Këshillat
arsimore të rretheve dhe qëndrori(në Paramithi i drejtuar nga av. Spiro Çalluka), vepronin në
mënyrë shembullore. Në shkresën me dt. 17.9.1941 dërguar nga Filati zyrës së fashos në Janinë,
Fuat Rakipi(mulla Fuati, myfti i Filatit), Usni Abazi, Neshat Demi e Jahja Hasani -anëtarë të atij
komisioni- thonë se, pasi kishte arritur koha për hapjen e shkollave, “ne çamët, si shqiptarë që
jemi, përgatitëm mësuesit e gjuhës shqipe për të dhënë mësime nëpër shkollat e fshatrave dhe
qyteteve shqiptare”. Për të mos u penguar nga italianët, kërkonin lejë nga rrethkomanda “e
karabinierisë mbretërore në Filat”. Kërkesa iu
 dërgua qeverisë shqiptare. Ministri P.F.SH., Tefik Mborja më 1.9.1941 ia përcolli M.A. me këto
shënime në fund: 
l. Të kërkohet numri i fshatrave që i kanë kushtet e mbara me pasë shkollë”
2. Kjo çështje të bisedohet në Këshillë dhe të paktën të dërgohen libra me anë të ndonjë
enti”.(Shkresa me dt.3.XI.1941 dhe.dt. 17.XI.1941, A.Q.SH. F. 252, dos. 112/I).
Në përkujtesën me dt. 5.9.1941: “Rreth gjëndjes së shkollave në Çamërinë e liruar dhe të
nevojave të para të tyre” drejtuar ministrit sekretar të arsimit, Ernest Koliqit nga i dërguari i
“Komitetit Konsultativ të Çamërisë”, Haxhi Sejkua, thuhej: Në qershor 1941 “filluan të
çelen përsëri” shkollat greke, gjoja për plotësimin e “vitit shkollor të mbetur mangut nga
shkaku i luftës”. Duke kuptuar këtë dredhi greke, “të gjithë çamërit vendosën të mos
dërgojnë asnjë prej djemve të vet për ndjekjen e këtyre shkollave”. Po drejtorët e shkollave
në fjalë “paraqitën në karabinierinë e presidios ligjin që dënon prindërit që nuk çojnë
fëmijët në shkollë”. Të gjëndur para një veprimi të tillë dhe si mësuan që karabinieria
s’kishte ndonjë urdhër detyrimi për fëmijët në fjalë, prindërit e tyre kundërvepruan. Në
qendra ku ndodheshin mësimdhënës çelën menjëherë
 kurse “për mësimin e gjuhës shqipe”. Në fund të kursit(2.8.1941) “pjesëmarrësit e këtyre
kurseve” dhanë një shfaqje teatrale me titull: “Çamëria në robëri” dhe kënduan “disa
vjersha atdhetare”. Që këto kurse të riçeleshin dhe të bëhej “një punë e mirë”
nevojiteshin “20 mësues të tjerë” si edhe fonde për pajisje dhe pagesa për ta. Një çështje
që shqetësonte “tërë çamërit, është fati i 20 nxënësve fillorë jetimë -prindërit e të
cilëve janë vrarë gjatë luftës nga grekërit- dhe të 7 studentëve kandidatë për në
universitetet, të cilët kanë nevojë për bursa”. Në fund shënohej: “Çamëria në ankth pret
sa kërkohet më lart”.(A.Q.SH. F.252, dos. 112/I). Në shkresën me dt. 1.8.1942 këshillohet
shtetëzimi i shkollave, “meqë pakica s’i mban dot vet”. Veç kësaj do të zbatohej edhe
rregullorja e cila në të kaluarën nuk u vu në përdorim për shkak se
 “nuk asht dashtun të prishen marrëdhëniet politike me Greqinë”.(A.Q.SH. F. 252, dos. 228, dok. 1631/4).
Në Çamërinë e robëruar shkolla shqipe më vete u çelën vetëm nga shtatori-tetori i 1941-së e
mbrapa. Ato nuk kishin kushte për të qënë shkolla të vërteta, sepse mungonte baza mësimore e mbi
të gjitha mësuesit e përshtatshëm. Shkolla të tilla u çelën në shumë fshatra dhe disa qytete,
por ajo që arriti t’i afrohej disi një shkolle të vërtetë, ishte vetëm ajo e Filatit. 
Në Çamërinë e robëruar para e pas 1941-së dhanë mësim:
1. Abdul Mehmet Zeqirja Shuhua. 2. Abdul Selfo Mahmut Sejkua. 3. Abedin Adem Bakua. 4. Abedin Haqif Dinua.
5. Bejaz Taip Meçi. 6. Fejzi Beqir Sejkua. 7. Gani Vejsel Shaban Demi. 8. Habib Bakua 9. Habib Hamiti. 10.
Hajredin Çufe Muharremi. 11. Hasan Iljaz Çeçua. 12. Haxhi Mete Sejkua. 13. Iljaz Mete Duçja. 14. Isa
Abdi Zeqirjai. 15. Isa Abedin Demi. 16. Ismail Feçi. 17. Jahja Daut Kapetani. 18. Jahja Estrefi. 19.
Jakup Sulo Çumani. 20. Jasin Halil Mehmeti. 21. Mahmut Çano Ademi. 22. Musa Kasim Rusi. 23. Omer Buqi. 24
Omer Ibrahim Bajo. 25. Qamil Izet haxhi Abdul Sejkua. 26. Qani Shefqet Sejkua. 27. Rakip Isai. 28. Resul
Haxhi Çeçua. 29. Rexhep Huso Seiti. 30. Riza Husa. 31. Safet Xhafer Xorrxi. 32. Saliko Jasin haxhi Sadik
Hasani. 33. Sami Alush Muharremi. 34. Spiro Nikollë Vllazëroi. 35. Shaban Rakip Duro Bequa. 36.
Shefqet Adem Jakup Sejkua. 37. Shuaip Brahua. 38. Thanas Karaçolìu. 39. Veip Ali Demi. 40. Zejnel Hamza
Çami.(A.Q.SH. F. 252,
 dos. 244, fq. 2). Mësuesit me nr. renduer: 1-2, 4-6, 11, 13, 16-20, 22, 24-25, 30, 32-36, 40 janë dekoruar
nga Presidenti i Republikës me Urdhërin “Naim Frashëri” të kl. I.

Çfare ndodhi pas ekzodit masiv te çameve ne Shqiperi ne vitin 1944 ?

1) Filluan burgosjet e atdhetareve çame ne marreveshje te fshehta ndermjet Partise Komuniste Shqiptare
dhe Partise Komuniste Greke. Me qindra atdhetare çame qe kishin luftuar me arme ne dore andartet dhe
kryqtaret-athino-fanarite lista e emrave te te cileve ju ishte dorezuar “Shokeve Komuniste
shqiptare” filluan te arrestohen sapo mberriten ne Shqiperi dhe nga komunistet shqiptare ju dorezuan
autoriteteve greke. 
2) Filloi burgosja e atdhetareve çame qe perpiqeshin nga brenda Shqiperise ti drejtonin peticione dhe
kerkesa Kombeve te Bashkuara. Ne te drejten e tyre humane ata filluan me deshmi shkresa, letra, telegrame
ti drejtohen te gjitha organeve perendimore per te kerkuar drejtesi. Ne kete situate u akuzuan si
pro-perendimore dhe armiq te komunizmit ndaj filluan burgimet dhe internimet. 
3) Pushkatimi dhe burgosja e atdhetareve çame qe nga komunistat akuzoheshin se perpiqeshin te krijonin
probleme diplomatike me “Popullin vella grek”. Rasti i meposhtem flet qarte :
BANUSHI, Mahmut Male(1896-1976). Lindi në Grikëhuar. Kundërshtar i rreptë i sundimit grek në
Çamërinë e robëruar si edhe i dëbimit të çamërve prej vatrave të veta. Luftëtar i flaktë për
shkollën shqipe dhe për mbrojtjen e të drejtave njerëzore e kombëtare të çamërve të
Çamërisë së robëruar. Bashkëpunëtor i fshehtë i shtypit shqiptar, i përfaqësive qeveritare
shqiptare në Janinë e Korfuz si edhe njoftimedhënës në Lidhjen e Kombeve mbi gjëndjen e mjerueshme
në Çamërinë e jashtëkufirit shtetëror. Disa herë i burgosur dhe i internuar në vende të
ndryshme dhe në ujdhezat egjeike. Pas kthimit nga internimi i fundit në ujdhezën Hjìo, më 1942 u
zgjodh anëtar i Këshillit të Përgjithshëm të Çamërisë dhe kryetar i degës së tij për
Gumenicën; me dorën e vet në Gumenicë zbriti nga shtylla flamurin grek dhe në vend të tij ngriti atë
shqiptar. Organizatori kryesor i xhandarmërisë shqiptare në
 Gumenicë dhe urdhërdhënësi kryesor për dëbimin prej andej në shkurt 1942 të organeve qeveritare
greke dhe të horofillaqikomandës së qarkut. Gjatë verës dhe vjeshtës së 1944-s u bë një nga
drejtuesit kryesorë të luftëtarëve çamër që mbronin Çamërinë nga mësyesit grekë
zervistë. Në muajt e fundit të 1944-s, në pamundësi për të qëndruar më tej përballë njësive
ushtarake greke të komanduara nga gjenerali rrenegat, Napoleon Zerva, së toku me
bashkëluftëtarët dhe tërë bashkëkrahinarët e tij u shtrëngua të kalonte brenda kufirit të
shtetit shqiptar. Mjerisht, në vend që të nderohej dhe të shpërblehej për shërbimet aq të
çmueshme që kishte kryer në dobi të kombit shqiptar dhe të Shqipërisë, u padit për “faje
kundër popullit grek”, iu hodhën hekurat dhe u mbyll nëpër qelitë e errëta të njerit e tjetrit
burg. Në sallën e gjyqit prokurori i bërtiti: 
- I pandehur! Paditej se ke vrarë aq e aq grekër.
- Pa ku doj gjënj u grekërit që t’i vràsinj? Grekërit janë në Gërqi; në Çamëri ka vetëm
shqiptarë. 
Prokurori u zu ngushtë. Për ta rimarrë veten, i bërtiti sërish.
- I pandehur! Paditesh se ke ngritur në Gumenicë flamurin shqiptar”. 
Mahmuti qetë-qetë iu përgjigj: 
- Po, edhe me gëzimin më të madh si timin, ashtu edhe të tërë ature milërave çamër që atë ditë
ishën mbledhur atje; që kur kam njohur vethên për atë ditë jesh pëpjekur; mezi e presinj. Deshi
Zoti që ajo ditë erdhi me gjallëri time. Po të jêt se qo gjë zihet fal, do droj zhdo dënim. Të tilë
fale bëftë zhdo shqiptar që isht nën zgjedhë të huaj!” Zhurmë shurdhuese në sallë. I befasuar
nga përgjigjja, trupit gjykues s’i mbeti shteg tjetër veç të ndërpriste pyetjet. Pas një hopi
pëshpëritjesh vesh më vesh, kryetari u ngrit dhe njoftoi se tërhiqej për të marrë vendim. Pas pak
minutash u kthye në sallë dhe shpalli: “Trupi gjykues nuk e sheh të arsyeshëm vazhdimin më tej të
gjyqit; urdhëron lirimin e menjëhershëm të Mahmut Male Banushit ”.

4) Heqja me dhune dhe en-block i shtetesise greke çameve dhe dhenia e asaj shqiptare duke mbyllur ne kete
menyre te gjitha portat e nje kthimi ne Çameri.
5) Mohimi i te gjitha te drejtave studimit çameve nga organet e shtetit duke qene se gjykoheshin te
rrezikshem ne çdo moment dhe te gatshem te krijonin probleme diplomatike me Greqine. 
6) Ndalimi dhe shperberja me dhune dhe kercenime te shumta te grupeve te punes qe punonin per
nderkombetarizimin e çeshtjes çame.
7) Margjinalizimi i intelektualeve dhe kontrollimi i rrepte i tyre.

Pra siç e shohim ne listen e mesiperme ate qe e filloi Venizellosi ndaj çameve e vazhduan dhe e zhvilluan me
se miri miqte dhe vellezerit e tyre komunisto-ortodokse, edhe brenda shtetit shqiptar duke vazhduar ti
zhysin çamet ne nje margjinalizim dhe nje harrese te thelle historike. Por ajo qe ishte me fatale ishte
fshirja e historise dhe e identitetit çam nga ana e komunisteve duke ju mohuar atyre te drejtat themelore
te besimit islam per te cilat ata luftuan aq shume edhe ne Çameri. Edhe ne kete rast shume çame te pabindur
qe e donin islamin me mish e me shpirt filluan te burgosen dhe internohen. Duhet theksuar qarte se Islami
dhe traditat e forta islame qe barti me vete popullsia martire çame luajten nje rol themelor ne jeten e
perditshme te çameve edhe pas ardhjes se tyre ne Shqiperi, duke u bere keshtu nje lloj krenarie dhe ushqim
shpirteror per çamet. Edhe pse u ndalua rreptesisht kremtimi i çfaredo lloj feste apo riti fetar nga komunistet
 çamet vazhduan fshehtas te ruajne ate qe per ta ishte “Kopshti i Edenit” shpierteror fene islame. A
nuk ishte pikerisht per kete fe qe ata u flijuan? Per nje çam atdhetar pergjigja eshte e qarte: “Ne u
masakruam per nje fjale: S’ka Zot tjeter perveç Allahut dhe Muhamedi eshte i derguari i tij.” A nuk u
masakruan ata sepse ndiqnin mesimet e Kuranit? Oh por me lot ne sy çamet gjithe krenari tregojne sesi
gjysherit e tyre luftonin me pushke ne dore dhe Kuranin ne gjoks. Ky liber ishte bere mburoja e zemres, e
shpirtit dhe e trupit te tyre, per besimin ne mesimet e ketij libri ishin masakruar dhe vrare me mijera nga
gjysherit tane nder shekuj, saqe gjate masakres se çameve u be e qarte se xhamite u mbushen me trupa te
vrare, shamite e vajzave dhe nenave u shqyen, minarete u shemben, medreste u dogjen, hoxhallareve ju pre
trupi copa copa sikur te ishin mish per thertore, dhe eshte i pamohueshem fakti qe ekstremistet ortodokse
sapo hynin ne nje
 fshat apo qytet, njeriun e pare qe pasi e torturonin e therrnin si cjap ishte hoxha i fshatit. Nese te gjitha
keto nuk jane prova e qarte e urrejtjes se tyre ndaj fese sone Islame dhe ndaj popullit tone shqiptar
atehere sdo te kete me kurre prove, por per njerezit e zgjuar çdo gje eshte e qarte si pikat e gjakut te
derdhura mbi çitianet e bardha çame. Ate qe donte te bente pra Venizellosi me çamet e vazhduan
“Shoket e tij Komuniste” dhe sot ne kohet moderne demokratike po e kurorezon “Pinjolli i fundit i
Sulioto-Arvaniteve” i shumeperfoluri Arben Llalla. Arben Llalla ne veprat e tija shpalos heroizmin
qe treguan arvanito-suliotet ortodokse kunder turko-arnauteve muslimane. Te gjithe ekstremistet
ortodokse qe morren pjese ne Revolucionin Grek dhe me pas ne formimin dhe espansionin me dhune te Shtetit
Ekstremist Ortodoks Grek ne dem te çameve myslimane, per Arben Llallan jane heronjte shqiptare te
Revolucionit Grek. Gati me pushoi zemra kur
 para disa ditesh duke lexuar nje nder legjendat e shumta historike te Arben Llalles me heronj
arvanito-suliote zbuloj se Lefter Venizellosi eshte Arvanit. Kete fakt na e servir Arben Llalla, qe
duket se tashme eshte bere publicisti dhe avokati i flakte i ekstremisteve ortodokse shqipfoles qe
morren pjese ne formimin e Shtetit Grek, ne dem te çameve, dhe gjithe jugshqiptareve te tjere myslimane.
Nuk vihet ne dyshim tashme fakti se Arben Llalla edhe Lefter Venizellon e mbulon me lavde dhe krenari, se
paskesh qene Arvanit, nje nder arvanitet me te shquar te races arvanite, me te cilin duhet te krenohemi,
sepse ka qene nje nder figurat e shquara te Shtetit Grek. Ashtu siç e ben per shume figura te tjera Arben
Llalla edhe kesaj here gabon duke lavderuar kriminele ortodokse qe kane punuar kunder popullit
shqiptar, dhe duke i ngritur ata ne kupe te qiellit vetem, pse ishin arvanite dhe kishin ndoshta gjak te
larget shqiptar. Por Arben Llalla duke bere nje
 gje te gjithe ose tregon diletantizmin e tij historik ose sherben qellime te caktuara
politiko-historike. Por aktualisht duke analizuar fushaten propagandistike te glorifikimit te
shqipfolesve qe luftuan per Greqine, qendron me shume teza e dyte, sepse mund te kete diletantizem per nje
figure historike por jo per dhjetra figura historike, dhe sidomos kur keto dhjetera figura historike
jane kriminele ortodokse qe ne emer te Kryqit dhe Megali Idese masakruan me qindra mijera bashkekombas te
tyre te fese Islame. Arben Llalla ka filluar nje fushate te vertete propaganduese historike te bazuar mbi
shpalljen hero kombetar te çdo arvanito-sulioti qe ka punuar aktivisht ne fuqizimin dhe ekspansionin e
Greqise ne emer te Ortodoksise. E gjithe kjo propagande behet ne emer te patriotizmit dhe ne emer te
shqiptarise, edhe pse pas saj fshihet plani i madh i transformimit gradual te heronjve kombetare, nga
heronj te vertete qe luftuan per Shqiperine dhe moscopetimin
 e saj nga “kuçedrat ortodokse ballkanike”, shumica e te cileve ishin te fese Islame, ne heronj
shqiptare pro-greke qe luftuan per krijimin dhe fuqizimin e nje mbreterie te madhe greke, ne emer te
Kryqit dhe bashkimit me Greqine. Pas ketij plani fshihen te gjitha tendencat anti-shqiptare qe tentojne
qe brezave te rinj tju servirin nje sere heronjsh shqiptare qe luftuan per Greqine, dhe fitoren e kryqit
mbi gjysmehenen, duke zhdukur çdo gjurme historike te qindra heronjve myslimane qe me nje vetemohim
shembullor luftuan qe ne çdo fshat shqiptaret te gezonin te drejtat e tyre legjitime qe me te drejte ju
takojne. 

------------------------------------

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> Your email settings:
  Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/join
  (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
  mailto:shqiperia-digest <at> yahoogroups.com 
  mailto:shqiperia-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
  shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
  http://docs.yahoo.com/info/terms/


Gmane