Hamdi Nuhiu | 29 Jun 16:43 2008
Picon

Trungu i vargut

Mirë se Vini Në Botën e Poezisë

"Hape gjoksin tim në do ta shohësh vrushkullin e lumit parajsor në shtrat tek kullohet ku trëndafilat e bardhë notojnë... (F.SH)
 
 

Trungu i vargutHamdi NUHIJU


Trungu i vargut
Eshtë dashuria
Që buron nga zemra
E që jetësohet në zemër...


Burimi i zemrës,
Eshtë jeta,
Që gjallëron vdekjen,
E i jep peshë besimit...


Dashuria nuk njeh doktrinë,
As farë e as fis,
Sunnizëm thuaji,
Në daç Sufizëm quaje...


E degët e vargut,
Janë si forma të adhurimit,
Të nënshtrimit tonë,
KRIJUESIT....
__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 29 Jun 16:54 2008
Picon

Nje supermodele ruse vetvritet duke u hedhur nga kati i 9 i nje pallati

Russian supermodel with 'fairytale' beauty, age 20, plummets to her death

Updated Sunday, June 29th 2008, 12:56 AM

A stunning Kazakh supermodel plunged to her death from the ninth floor of her lower Manhattan building on Saturday in an apparent suicide, police sources and neighbors said.

Ruslana Korshunova, 20, a long-haired lovely who once graced the cover of Russian Vogue, plummeted onto busy Water St. in the Financial District around 2:30 p.m., according to sources and building residents.

"There's no way she would have killed herself," said her crying friend, Kira Titeneva. "She loved life so much."

Witnesses to Korshunova's deadly spill had no idea that the stunner - shoeless and dressed in blue jeans and a purple tank top - was a famous model but noticed her beauty right away.

"All I saw was something moving out of the corner of my eye, and then boom," said Steve Metzger, 36. "It sounded like a bass drum when she hit the ground.

"She was a pretty girl."

Police said her family had not yet been notified.

"She was my best friend," Titeneva said. "I talked to her [Friday] night and we were talking all the gossip."

Investigators said there were no signs of a struggle inside Korshunova's apartment and believe she jumped from her balcony, which is next to a skyscraper construction site, a law enforcement source said.

"I turned around just as she was about 3 feet off the ground and then, boom, she hit," said witness Ahmed Saad, 22, who was manning a nearby halal food cart.

Dubbed "fashion's muse of the moment" by the Sunday Times of London in 2005, Korshunova distinguished herself with locks of hair that once draped down to her thighs.

She was often photographed with her mane cascading around her.

Long hair is a symbol of beauty in Kazakhstan, where she was born in the then-capital city of Almaty on July 2, 1987.

"She was like an angel," Titeneva said. "She was just working, working, working."

The friend said Korshunova had recently returned from spending a few weeks in Paris and did not appear troubled.

A doorman at her 12-story building - where Korshunova lived for months in a studio converted into a one-bedroom - said the model seemed happy when she came home about 4 a.m. Saturday.

"She came in this morning, she smiled, no sense of depression," said Mahmoud Nakeeb, 45. "She was a very sweet girl, always smiling, never depressed-looking."

Nakeeb said the green-eyed Korshunova was very down-to-earth, often dressed in simple pants and shorts. He had no clue she was an international model. "I feel bad," he said. "My heart is broken."

Korshunova's elite modeling agency, IMG, was grappling with the tragedy last night and gathering information about her death and work schedule.

"We're shocked and our heart goes out to her family," said spokesman Zach Eichman.

The nearly 5-foot-9 model's interest in German led to her discovery in 2003. A journalist from All Asia magazine visited her German language club and featured her photo in a story, according to an article in Continent, a Kazakh magazine.

During a flight, booker Debbie Jones of Models 1 spotted her picture in the magazine and called the article's author for help in tracking Korshunova.

"I saw her by chance and she looked like something out of a fairy tale!" Jones told British Vogue. "We had to find her and we searched high and low until we did! She's really incredible, with feline features and timeless beauty."
Gas prices getting you down? Search AOL Autos for fuel-efficient used cars.
__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Senad Maku | 29 Jun 16:57 2008
Picon

Materiale te reja tek webfaqa: BibladheKurani.com

pervec artikujve te ri ne kete web faqe, jane postuar edhe disa libra te ri, e ne mesin e tyre vecojm:

1.A eshte Bibla me te veretet fjala e Perendise.

2.Prifterinjt pyesin, Hoxhallaret pergjigjen.

3.Historia e perhapjes se Islamit, etj.

 

I falenderoj te gjithe ato qe kane kontribuar dhe kontribojn me artikuj dhe libra qe mi sjellin per postim.

 

Ju deshirojme lexim dhe studim te kendshem.

Senadi. 

 
Senad  Maku (Makoviq) - Ulqin
Studime Komperative rreth: BIBLES dhe KUR'ANIT


--- On Tue, 6/24/08, Senad Maku <senadmakovic <at> yahoo.com> wrote:
From: Senad Maku <senadmakovic <at> yahoo.com>
Subject: [alb-muslimstudents] Mbi 50 Libra Online tek webfaqa: BibladheKurani.com
To: kosova-imams <at> yahoogroups.com, shqiperia <at> yahoogroups.com, alb-muslimstudents <at> yahoogroups.com, alb-muslimnews <at> yahoogroups.com, islamgjakova <at> yahoogroups.com, fjalaebukur <at> googlegroups.com, forumi-islam <at> yahoogroups.com, penaislame <at> yahoogroups.com, penakombetare <at> yahoogroups.com
Date: Tuesday, June 24, 2008, 8:23 AM

 
 
Të nderuar vizitorë të Web faqes
www.bibladhekurani. com
Këto ditë para jush, në këtë web faqe janë postuar mbi 50 libra Online, në lëmin e Krahasimit-Komperac ionit dhe Studimit të Islamit dhe Krishterimit- Biblës dhe Kuranit.
Për ti lexuar dhe zbritur këto libra, klikoni tek rubrika LIBRARIA.
Së shpejti gjatë këtyre ditëve do të keni materiale të tjera të postuar në këtë web faqe.

Ju dëshirojmë studim dhe lexim të këndshëm.
Me rrespekt nga Moderatori.


 
Senad  Maku (Makoviq) - Ulqin
Studime Komperative rreth: BIBLES dhe KUR'ANIT


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Edlira Xhemo | 29 Jun 19:26 2008
Picon

impact factor-i shkencor per Flori Bruqin

Duke qene se ne boten e vertete te shkences qofte te Literatures, Shkencave Politike apo Humane dhe atyre te Shkencave Ekzakte dhe te aplikuara, shkencetaret vleresohen sipas impact factor-it te tyre dhe jo sipas numrit te mesazheve anonim apo te thyerjes se password-it apo te berjes se nje loje te tille, nje web shume i rendesishem per te kuptuar rendesine e tyre eshte googlescholar.
Kam shkruar edhe njehere tjeter rreth kesaj çehstjeje, por me qe interneti ehste u uzurpuar nga "sjkencetaret" qe prodhojne "libra" deri 30-40 e me pas i gjejme te bejne lojera hackerash dhe thyeresash password-esh une po ju rekomandoj ate qe perdor bota e vertete shkencore per vleresimin e nje shkencetari : "impact factor"in e tij.
 
psh. :
per Flori Bruqin impact factor-i eshte ZERO :
 
per "shkencetarin" Olsi Jazexhi ehste gjithashtu ZERO :
 
per "dijetarin" "tano turku" dihet qe eshte ZERO-ZERO-ZERO;
 
per te "mençurin" "Albertino Rakipi" apo Abedin rakipi eshte ZERO*ZERO pra : ZERO ne katror :
 
per rastin tim : Edlira Xhemo : eshte 4 (kater) artikuj shkencore te permendur dhe cituar ne nivel BOTEROR :
 
Edlira Xhemo
Paris
 
 
 

__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Behar Beqiri | 29 Jun 19:46 2008
Picon

Re: impact factor-i shkencor per Flori Bruqin

 

Njeme je budallic... veq vazhdo

 

Keta qe permende ti me emra, keta kane artikuj me nam te madhe, nuk dmth veq search ne google dhe te gjesh keta impact factora por ne shume mire i dijm mundet e tyre dhe artikujt shkecore dhe te lemive tjera....

 

 

Hajt rrezitu pake.

 

  

 
 
 


--- On Sun, 6/29/08, Edlira Xhemo <edlira_xhemo <at> yahoo.com> wrote:
From: Edlira Xhemo <edlira_xhemo <at> yahoo.com>
Subject: [shqiperia] impact factor-i shkencor per Flori Bruqin
To: sterkala <at> yahoogroups.com, lidhjashqiptare <at> yahoogroups.com, alb-muslimshkenca <at> yahoogroups.com
Cc: shqiperia <at> yahoogroups.com, lidhja_came <at> yahoogroups.com, albeuropa <at> yahoogroups.com
Date: Sunday, June 29, 2008, 10:26 AM

Duke qene se ne boten e vertete te shkences qofte te Literatures, Shkencave Politike apo Humane dhe atyre te Shkencave Ekzakte dhe te aplikuara, shkencetaret vleresohen sipas impact factor-it te tyre dhe jo sipas numrit te mesazheve anonim apo te thyerjes se password-it apo te berjes se nje loje te tille, nje web shume i rendesishem per te kuptuar rendesine e tyre eshte googlescholar.
Kam shkruar edhe njehere tjeter rreth kesaj çehstjeje, por me qe interneti ehste u uzurpuar nga "sjkencetaret" qe prodhojne "libra" deri 30-40 e me pas i gjejme te bejne lojera hackerash dhe thyeresash password-esh une po ju rekomandoj ate qe perdor bota e vertete shkencore per vleresimin e nje shkencetari : "impact factor"in e tij.
 
psh. :
per Flori Bruqin impact factor-i eshte ZERO :
 
per "shkencetarin" Olsi Jazexhi ehste gjithashtu ZERO :
 
per "dijetarin" "tano turku" dihet qe eshte ZERO-ZERO-ZERO;
 
per te "mençurin" "Albertino Rakipi" apo Abedin rakipi eshte ZERO*ZERO pra : ZERO ne katror :
 
per rastin tim : Edlira Xhemo : eshte 4 (kater) artikuj shkencore te permendur dhe cituar ne nivel BOTEROR :
 
Edlira Xhemo
Paris
 
 
 


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Edlira Xhemo | 29 Jun 19:03 2008
Picon

Fw:Re: Fw: DEKLARATA PER PERVJETORIN E GENOCIDIT CAM


Shume te nderuar Miqte e mi te alb-shkences prej kohesh dhe moderatore te saja !
Ju falenderoj per vemendjen e veçante qe i keni kushtuar çeshtjes çame sidomos ne kete kohe te veshtire stuhirash ku me anen e angazhimit te perbashket dhe diskutimit te perbashket ne fillim ne forumin tuaj e me pas edhe ne nje forum tjeter e tani ne Forum Listen e Lidhjes Came, per te mos qene shqetsues vazhdimisht me postime dhe per t'u lene hapesire ehde diskutimeve shkencore ne kete forum nga fushat e tjera. Se si i thone shqip :
"Gjella me kripe e kripa me karar"
"Sipas vendit dhe kuvendi".
 
Forumi i Lidhjes Came ka pasur pikerisht kete synim : te Respektoje Hapesiren Elektronike te Forumeve te Tjera Shqipetare pa Nderhyre dhe pa ua Uzurpuar ate ne menyre qe çdo forum te funksionoje ne perputhje me objektivat e tij dhe q et'i arrije ato sa me mire.
 
Une ju falenderoj shuem per ndihmen tuaj dhe per mesazhet pozitive qe transmetoni.
Jeni te miresardhur ne çdo kohe ne kete Forum pasi mendojme se do te ishte me teper Etike dhe Profesionale qe debatet dhe fryma apo ehde thjesht edukimi me kete çeshtje te jete i vazhdueshem.
Keto kohe hapesira internetik ka perballur sulme te tejskajshme dhe nje furtune shume mizore ndaj aktivisteve te kesaj çeshtjeje nga Hije Interneti te cilet fshihen pas emertimesh dhe nofkash te caktuara, te cilet pergjojne pas dere dhe ne momente te caktuara "puf" nxjerrin koken per t'u dukur si me te mençurit dhe me te zgjuarit, por qe en fakt vetem shkelin mbi mundin, djersen dhe dedikimin e aktivisteve me te hershem si dhe bashkepunimeve te hereshme per çeshtjen.
 
Ju falenderoj shume e mbi te gjitha Stafin Drejtues dhe mbi te gjitha Profesoret : Sami Rrepishtin i cili eshte nje kontribues i hershem i saj ne NY dhe   Prof. Begzatin per ndihmen e mençur, shkencore dhe akademike qe po jep per kete çeshtje.
 
Adresa e forumit (pa dashur te bej reklama ne forumin tuaj por ne perputhje me kerkesen e Z. Meta dhe te te interesuarve) :
 
Gjithashtu gjej momentin te dergoj nje sqarim ne lidhje me deklaraten per Genocidin Cam :
persona te caktuar mendojne se ndoshta kjo deklarate ka permbajtje fetare me qe une aty permend se ajo pjese e popullsise qe u perzu ehste Myslymane ndersa Ortodokset qendruan.
Por kete deklarate ju ftoj te lexoni me kujdes se eshte theksuar edhe fakti se çamet ortodokse aktualisht jane nen presion dhe trysni.
Gjithashtu fakti i permendjes se diskriminimit edhe nga ana fetare nuk lidhet me ndonje lufte fetare por me faktin se Grekerit Shfrytezuan fene per t'ia atribuar perkatesise etnike pasi edhe sot e kesaj dite ne dokumentat Zerviste shkruhet per çamet e persekutuar jo si çamer myslymane por si Turko-Shqipetaret ndersa per çamet ortodokse si greko-Shqipetaret, duke bere keshtu indirekt Diskriminim etnik pasi ne asnje moment nuk theksohet perkatesia e tyre Puro Shqipetare por se gjoja Turke apo Greke dhe kete qarqet greke e bejne duke u bazuar ne perkatesine fetare.
 
Ju lutem ta distanconi kete deklarate nga çdo lloj interpretimi fetar dhe ta konsideroni ate se permend Diskriminimin Dypalesh si te çameve myslymane ashtu edhe te atyre ortodokse.
 
Me shume falenderime per vemendjen e veçante te Forumit dhe Institutit tuaj per kete çeshtje kaq delikate
 
Edlira Xhemo
Paris

----- Original Message ----
From:
To: edlira xhemo <e_xhemo <at> yahoo. com>
Sent: Sunday, June 29, 2008 5:38:00 PM
Subject: Re: [Alb-Shkenca] Fw: DEKLARATA PER PERVJETORIN E GENOCIDIT CAM

E nderuar,
...nëse keni mudësi dhe gjeni kohë, Ju lutem që të më dërgi adresat Tuaja mbi Networkun e çamërisë...
 
Jam i interesuar të jem në rrjedhe dhe eventualisht të ndijmoj
 
 
---


DEKLARATA PER PERVJETORIN E GENOCIDIT CAM

Më 27 qershor 1944 bandat nazisto-shoviniste të Napolon Zervës
vranë, masakruan me synim spastrim etnik qindra nenshtetas të
pafajshëm grekë, me origjine shqipetare dhe te besimit myslyman,
pjestarë të komunitetit çam (shqipetar) te Camerise.
Kjo date aktualizohet sot me 64 vjetorin e dites se ketij genocidi.
Nën kërcënimin dhe presionin e therrjeve dhe perdhunimeve
masive, dhjetra mijëra gra, pleq e fëmijë çamë u detyruan të lenë
strehen stërgjyshore dhe të kërkojnë strehim të përkohshëm në
Shqipëri, Turqi e gjetkë.

Popullsia çame nuk ka qene e vetme ne kete tragjedi pasi ishte
paraprire nga tragjedia e komunitetit hebraik te Selanikut si
shembull i paprecedent boteror per shfarosjen ne mase te pakicave,
nga bashkepunimi i ketyre trupave nazi-shoviniste me ato naziste.

Çamët e dëbuar dhe fëmijët e tyre edhe sot e kesaj dite nuk lejohen
të kthehen në shtëpitë e tyre në Çamëri, duke iu mohuar kësisoj disa
të drejta universale sikurse janë "dinjiteti dhe të drejtat e
barabarta të secilit" e fryma e "vëllazërisë" njerëzore
(Neni 1 i Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut"),
mosdiskriminimi i çfarëdolloj
(Neni 2), e drejta e jetës, lirisë dhe sigurisë
(Neni3), si dhe e drejta për të mos iu nënshtruar "dëbimit arbitrar"
(Neni 9).

Ndërsa çamët e besimit mysliman e fëmijët e tyre ende nuk lejohen të
kthehen në Greqi, mijëra çamë të besimit ortodoks, që mbetën në
Çamëri, i janë nënshtruar një diskriminimi të pashembullt rracor dhe
mungesës së plotë të të drejtave themelore të njeriut që i përkasin
çdo pakice kombëtare e mbi te gjitha qe ata jane autoktone ne trojet
e tyre stergjyshore.

Qeveria greke deri më sot refuzon të trajtojë dhe zgjidhë problemin
çam duke ngulur këmbë se ky problem ose nuk ekziston, ose duhet
trajtuar si një çështje dypalështe midis Shqipërisë dhe Greqisë.Duke
harruar se Komuniteti Cam i keqtrajtuar ka qene dhe duhet te jete
nen vartesine e saj Juridike dhe Shteterore per sa kohe Cameria ne
perputhje me vendimet e Konferences se Londres me 1913 u perfshi ne
kufijte gjeo-politike te Greqise.

Si një vend anetar i BE-së dhe NATO-s, Greqia eshte e detyruar te
permbushe disa detyrime baze ligjore dhe akte e vendime ne fuqi per
venien ne jete te tyre duke filluar me njohjen dhe mbrojtjen e të
drejtave të njeriut të pakicave etnike në përgjithësi dhe të
komunitetit çam në veçanti.  Performanca dhe autoriteti i Greqisë do
të ngrihen dhe permiresohen nëse ajo lejon kthimin në vatrat e tyre
në Greqi të nenshtetasve grekë që i përkasin komunitetit çam atje.

Në këtë ditë të dhimbshme të Përkujtimit të Gjenocidit Çam, ne i
bëjmë thirrje qeverisë dhe parlamentit Grek që të heqë dorë pa humbur kohë nga
qëndrimi neglizhent e mohues dhe të njohë e mbrojë të drejtat e
njeriut të komunitetit çam te debuar te cilit i mohohen te drejtat
themelore te çdo shtetasi te thjeshte grek duke filluar me kthimin në
vatrat e tyre autoktone.

I bëjmë gjithashtu thirrje qeverive të SHBA, Britanisë së Madhe,
Frances, Spanjes, Hollandes, Italise, Suedise, Belgjikes, Gjermanise,
Austrise, Rusisë, si dhe Parlamentit Europian, Komisionit Evropian,
OSBE-së, Këshillit të Evropës si dhe Gjykates Nderkombetare te te
Drejtave te Njeriut, që në kuadrin e angazhimit të tyre ndaj kauzës
së të drejtave të njeriut dhe të pakicave, të ushtrojnë ndikim pranë
qeverisë greke me qëllim zgjidhjen e shpejtë e të plotë të çështjes
së të drejtave të njeriut të komunitetit çam të Epirit Te Vjeter dhe
Camerise.

Per Networkun e Lidhjes Came ne Bote

Edlira Xhemo

27 qershor 2008
------------ --------
ps. : kjo deklarate i eshte derguar ehd einstitutit alb-shkenca nga ku priten rrezultatet per daljen ne formen e nje deklarate te perbashket.
____________ _________ _________ _________ _________ _________ _____
If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
alb-shkenca- unsubscribe <at> alb-net.com , or visit Alb-Shkenca' s page at:
http://www.alb- net.com/mailman/ listinfo/ alb-shkenca

__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Edlira Xhemo | 29 Jun 18:26 2008
Picon

Re: [shqiperia] Re:(shtese)Skenderbeu sllavë dhe klyshet e tij krishtero-ortodoks

Ju lutem moderatoreve qe personave anonbime dhe me nofka te mos u kalojne mesahzt.
Te pakten te dime se po diskutojme me persona te vertete e ndoshta intelektuale ne se kane aktivitet te tille e jo hije interneti dhe fantazma rregjimesh te ndryshme.
 
Sa per A. Zogun : njihet me baza historike dhe libra e literature qe ka bere marreveshje me Serbet dhe se kishte rroge stabel nga Mbreti i Serbise.
E ne se "zoteria" i kesaj nofkes do te doje te replikoje serish le te replikoje nga nje adrese interneti me emrin e tij te vertete ku te kete atashuar edhe nje pershkrim te shkurter biografik per ta verifikuar qe eshte person real dhe jo hije interneti.
 
E.

----- Original Message ----
From: tano turku <xxxxxtano <at> yahoo.com>
To: shqiperia <at> yahoogroups.com
Sent: Saturday, June 28, 2008 3:00:05 AM
Subject: Re: [shqiperia] Re:(shtese)Skenderbeu sllavë dhe klyshet e tij krishtero-ortodoks

Nje gje te ka mbetur ne mangut, vetem te mesosh gjuhen kishtare.

Participojne? ???? Shkruaj shqip; = marrin pjese. Mos u be sikur N Spahiu me fjalen kruciale = thelbesore, o shastisur.

 

Qysh e shiti Kosoven A Zogu? Kur kufijte u ndane ne 1912 dhe ne kete vit LMT ishte  akoma femi.

E sa per Kastrabeun.. ....kopilin e sllaveve, qe edhe i biri u martua me serbe, une nuk kam nevoj. Atlet i Krishtit.... .krishti ne kete kohe kish vdekur dhe Kastrabeu nga Sulltani vrapoi si maratonomaku tek Papa i Vatikanit e keshtu na u be Atlet i tij.

 

Bustet e Kastrabeutv qe mbijne si

--- On Thu, 6/26/08, Edlira Xhemo <edlira_xhemo <at> yahoo.com> wrote:

From: Edlira Xhemo <edlira_xhemo <at> yahoo.com>
Subject: [shqiperia] Re:(shtese)Skenderb eu sllavë dhe klyshet e tij krishtero-ortodoks
To: albeuropa <at> yahoogrou ps.com, shqiperia <at> yahoogrou ps.com
Cc: sterkala <at> yahoogroup s.com, albemigrant <at> yahoogroups. com, lidhja_came <at> yahoogroups. com
Date: Thursday, June 26, 2008, 5:51 PM

Ja edhe nje perse tjeter edhe me e forte per t'u distancuar nga personat ne Zyren e Shtypit te PDI te cilet po sabotojne punen kombetare tonen.
Sa per informacion dhe sqarim :
 
Nga "perzgjedhjet" e "Shoqates Studentore çameria" ne Prato si kryetar u vendos nje "dr" me emrin :
Ilir beqiri i cili si rastesisht ishte nga Prishtina, pra si rastesisht nuk duhet te habitemi te jete ndonje i afert shume i afert i derguesit te meposhtem.
 
Pra ky eshte misioni ne baze i listes forumit "çameria" dhe atyre qe participojne ne te : natyrisht qe Irma Meshau dhe Artur Nura te PDI kane pergjegjesi te veçante per punen e tyre e cila rrezulton difektoze.
 
E.Xh.
ps : sa per informacion fillestar : nuk duhet te harrojme se Ahmed Zogu qe zoteria po do te glorifikoje ka shitur Kosoven tek Serbet ndersa Skendrbeu nuk e ka bere nje gje te tille, mgj bashkepunimet strategjike.
 


 
----- Forwarded Message ----
From: Behar Beqiri <mburoja <at> yahoo. com>
To: shqiperia shqiperia <shqiperia <at> yahoogrou ps.com>
Sent: Monday, June 23, 2008 3:29:32 PM
Subject: [shqiperia] Skenderbeu sllavë dhe klyshet e tij krishtero-ortodoks

Edhepse ky artikull eshte postuar me heret ja vlene perseri te rilexohet... .

(E keni edhe ne Attachment)

 

 

 

Husamedin Feraj

TIRANË - Shqipëri

 

 

KUSH DHE PSE E PO NXJERR SOT SKENDERBEUN N MEJDAN?

 


 

Debati i sotëm për Skënderbeun nuk ka asnjë lidhje me Skënderbeun real, por me përdorimin dhe përdoruesit e tij. Skënderbeu real mund të përdoret dhe është përdorë për politika shumë të ndryshme dhe të kundërta. Skënderbeu ka bërë luftë kundër fuqisë më të madhe të kohës, kundër superfuqisë botërore. Prandaj ai mund të përdoret si shembull i luftës kundër superfuqive dhe të bëhet thirrje “hajde t’i shpallim luftë fuqisë më të madhe të kohës tonë, SHBA-ave, si Skënderbeu fuqisë më të madhe të kohës së tij. Kush është kundër kësaj politike është kundër Skënderbeut!’. Kështu u përdor, për shembull, nga Enver Hoxha për t’iu shpallë luftë dy superfuqive. Skënderbeu u bashku me papatin kundër rilindjes evropiane dhe Europës moderne. Prandaj ai mund të përdoret si shembull për luftën kundër modernitetit evropian dhe të bëhet thirrje ‘hajde t’i bashkohemi reaksionit europian kundër rrymave moderne e modernizuese europiane si Skënderbeu që u bashkua me Papën në luftën kundër përpjekjeve europiane për ndarjen e kishës nga shteti, sekularizimin, rilindjen, humanizimin, iluminimin dhe sot pasmodernizimin!’ . Kështu mund të përdoret sot në luftën ndaj filozofive europiane pasmoderne, për shtrirjen e të drejtave dhe lirive njerëzore në grupet sociale, kulturore etj., të shtypura nga modernja. Kush është kundër kësaj politike është kundër Skënderbeut. Skënderbeu ka vrarë masivisht shqiptarët që ishin kthyer në fenë islame. Prandaj Skënderbeu mund të përdoret për të bërë thirrje që të masakrohen masivisht pakicat fetare siç masakroi Skënderbeut fshatarët mysliman të rrethit të Krujës. Kush është kundër kësaj politike është kundër Skënderbeut! Skënderbeu e ka ndërruar fenë disa herë dhe mund të bëhet thirrje ta ndërrojmë fenë përditë ‘si Skënderbeu!’. Kush është kundër kësaj sjelljeje ndaj fesë është kundër Skënderbeut! Skëndërbeu ka luftuar për lirinë e atdheut kundër islamikëve dhe të krishterëve. Prandaj sot mund të bëhet thirrje të luftohet për lirinë e atdheut pavarësisht nga feja. Kush është kundër kësaj politike është kundër Skënderbeut! Skënderbeu u përpoqë të krijojë e forcojë shtetin shqiptar. Prandaj sot duhet të përpiqemi për krijimin dhe forcimin e shtetit shqiptar. Kush është kundër kësaj politike është kundër Skënderbeut! Skënderbeu... Siç shihet mundësitë e instrumentalizimit dhe përdorimit të Skënderbeut për politikën e ditës janë të shumëta, gati të pafundme. Prandaj debati i sotëm për Skëndërbeun nuk ka asnjë lidhje me vlerësimin ose përshkrimin e Skënderbut real, por me vlerësimin e përdoruesve të sotëm të Skënderbut.  Debati për Skënderbeun nuk ka lidhje me Skënderbeun por me dy politika që u propopzohen sot shqiptarëve: njëra, shqiptarocentrike, që vë në qendër shqiptarët dhe gjithçka tjetër e sheh në shërbim të kombit shqiptar; tjetra, katolikocentrike, që vë në qendër fenë katolike ndërsa kombin shqiptar e sheh në shërbim të katolicizmit botëror. Rryma katolikocentrike u propozon shqiptarëve të kthehen në katolik. Kaq është programi i tyre politik. Ky është qëllim normal i kishës katolike kudo në botë dhe Vatikanit: të kthej sa më shumë njerëz në këtë botë në fenë katolike. Të tjerat pastaj janë mjete për arritjen e këtij qëllimi. Skënderbeu për ta është mjet, vegël: Skënderbeu përdoret për t’ua mbushë mendjen shqiptarëve të kthehen në katolik.  Ndjenjat kombëtare të shqiptarëve preken si mjet për t’i shty të kthehen në katolik. Dijet manipulohen që t’i shtyjnë të kthehen në katolik. Situata politike e shqiptarëve manipulohet për t’i shty të kthehen në katolik. P.sh. bëhen përpjekje ta kuptojnë situatën e vet sikur janë para alternativës të zgjedhin: ose katolik dhe bashkim kombëtar, ose jokatolik dhe as bashkim kombëtar. Kështu ndjenja kombëtare përdoret në shërbim të kthimit në katolik pavarësisht vullnetit, dëshirës dhe zgjedhjes së tyre të lirë. Pavarësiht edhe se nuk ndodhen në këtë situatë. Gjithë këto aspekte, mjete kur shkruhen, kur shkruhet për secilën duket sikur ka një debat të madh, interesant, të larmishëm etj. Në fakt është fare e thjeshtë, vetëm një kërkesë: kthehuni në katolik. Kombi, pavarësia, bashkimi, Skënderbeu, Nënë Tereza për ta s’kanë asnjë rëndësi veçse si vegla. Rryma katolikocentrike nuk interesohet as për ndjenjat dhe mendimet e katolikëve shqiptar. Qendra e saj është kthimi i shqiptarëve jokatolik në katolik, ndërsa vetë katolikët nuk vlerësohen ndryshe vetëm se si vegla për kthimin në katolik të të tjerëve. Kjo rrymë bën qartë dallimin ndërmjet dy grupeve katolikësh shqiptar: katolikët që kanë vënë fenë mbi kombin osa kundër kombit - të cilët i vlerëson lartë; dhe katolikët që kanë vënë kombin mbi fenë - të cilët i urren. Në këtë të fundit përfshihen katolik të tillë si Pashko Vasa, Fishta, Mjeda etj. Deri tani vlerësohej Bajraktari i Mirditës, por nuk është çudi të filloi të urrehet sapo të bëhet gjërësisht e ditur se edhe ai ka luftuar krah Sulltanit dhe ka pasë titullin pasha me tre tuje. Ndjenjat e popullsisë shqiptare katolike po ashtu nuk kanë rëndësi. Kështu p.sh. katoliku Skënderbe vlerësohet lartë nga rryma masonike, por nuk është vlerësuar kështu nga shqiptarët katolik si popullsi. Katoliku Dukagjin nuk vlersohet nga masonikët edhe pse është vlerësuar nga popullsia shqiptare katolike (dhe jokatolike). Ku shihet kjo? Në faktin se të dy kanë lënë nga një Kanun. Në popullsinë katolike shqiptare Kanuni i Skëndërbeut nuk ka pasë asnjë respekt a ndikim. Ndërsa Kanuni i Lekës ka qenë gjithë jeta e tyre (juridike, morale, kulturore, civile etj.). Por ndjenjat e popullsisë katolike shqiptare, autoriteti i padikutueshëm i shprehjes ‘Kështu e ka lënë Leka’ etj., nuk kanë rëndësi për katolikcentrikë t sepse qëllimi nuk janë katolikët shqiptar, por kthimi i sa më shumë njerëzve në katolik (si statistikë, si shifra jo si njerëz me ndjenja, me shpirtë, me histori etj., - sepse këto janë kombëtare). Mirëpo dihet se Skënderbeu dhe Dukagjinët nuk kanë shkuar aq mirë - se p.sh. Skënderbeu iu nënshtrua Vatikanit pa marrë parasysh rrjedhojat për vendin dhe popullin e vet, ndërsa Dukagjinasit menduan për vendin e popullin shqiptar pavarësisht ambicieve të Vatikanit, Skëndërbeu kish miqësi familjare e politike me serbët, dërsa Dukagjinasit jo etj., – aq sa Vatikani gati i shkishëroi pse kundërshtonin politikën shkatrrimtare të Skënderbeut. Pra, dukagjinasit nuk i ka dashtë shumë Vatikani dhe i ka dashtë populli; Skënderbeun nuk e ka dashtë aq shumë populli por e ka dashtë Vatikani. Rryma e sotme katolike do të harroj Dulagjinasit dhe të glorifikoj Skënderbeun krejt pavarësisht ndjenjave të popullsisë katolike shqiptare.  Rryma katolikocentrike është bërë vegël e nacionalshovinizmav e serb e grekë. Pavarësisht se qëllimi kryesor i katolikocentrikë ve mund të jetë kthimi i sa më shumë njerëzve në katolik, në kontekstin e sotëm rajonal e shqiptar, më shumë se këtij qëllimi i shërben nacionalizmit serb. Sot nacionalizmi serb e quan të humbur Kosovën pavarësinë e së cilës nuk mund ta ndaloj. Nacionalizmi i sotëm serb është nacionalizmi pasvarësisë së Kosovës.   Mbas pavarësisë së Kosovës nacionalizmi serb dëshiron dhe punon për konfliktimin brenda shqiptarëve. Me këtë pengon bashkimin kombëtar dhe krijimin e një shteti e kombi seriozisht rival e konkurues, ruan mundësinë e futjes në konflikt të dy shteteve të vogla shqiptare dhe sundimin mbi të dyja, argumenton aftësinë e vet parashikuese se pavarësia e Kosovës shton pasigurinë e grindjet në rajon, se shqiptarët e Kosovës e Shqipërisë nuk shkojnë mirë as me njëri-tjetrin, se ndoshta Serbia duhet rikthyer në Kosovë. Tani, rryma katolikocentrike e di se gjasat për rikthimin masiv të shqiptarëve në katolik janë zero, duke e ditë se shqiptarët katolikë janë një pakicë fetare e parëndësishme dhe mbi të gjitha kur edhe brenda katolikëve shqiptar masonët katolikocentrikë janë një pakicë e vogël. Çka synohet prej tyre është krijimi i një klime acarimi, stresi në radhët e shqiptarëve dhe, aq së të munden, të nxisin vija konflikti ndërmjet shqiptarëve siç kërkohet nga nacionalizmi serb. P.sh. një prej veglave të masonerisë katolikocentrike, K. Myftaraj, i referohet drejtpërdrejtë udhëzimit të Koshtunicës për kthimin e konfliktit nga serbo-shqiptar në brenda-shqiptar dhe menjhërë mbas kësaj vetë Myftaraj kërkon fillimin e luftës Gegni-Toskni. Propaganda që filloi në këtë drejtim është shpifje dhe logjikisht kontradiktore gati deri në humoristike. Kështu p.sh. vetë e vë fenë mbi kombin, pastaj kërkon që në emër të kombit shqiptarët të kthehen në katolik! Myftaraj lavdëron Skënderbeun katolik dhe kërkon që shqiptarët të kthehen në protestan sipas shembullit ...të Skendërbeut e Nënë Terezës! Me kthimin në katolik shqiptarëve u premtohen shumë të mira, ndërsa shqiptarët shohin se kjo rrymë nuk ka asnjë ndjenjë respekti për ndjenjat e katolikëve që janë! etj. Por propaganda e nacional-shovinizmi t serb për periudhën post-pavarësi e Kosovës nuk shqetësohet për saktësinë faktike apo logjike, sa për arritjen e qëllimit: tensionin, acarimin, stresin dhe konfliktin brenda-shqiptar. Të tjerat e dinë vetë serbët. Kjo veprimtari u shtua në prag të vitit 2005 sepse mendohet se Kosova mund të marrë pavarësinë. Fakti se u shtua është mobilizimi i dy gazetave më të mëdha të afërta me PD-në: ‘TemA’ e Mero Bazes dhe ‘55’ e Fahri Balliut. Deri tani rryma katolikocentrike ka qenë propagandar kreysisht në gazeta lokale, ndërsa tani janë mobilizuar gazetat kryesore dhe propagandistë t kryesor të PD-së, Mero Bazse dhe Fahri Balliu. Kësaj rryme serbofile katolikocentrike iu kundërvu, si gjithnjë, që në fillim Abdi Baleta. Mero i nxori në mejdan... Skënderbeun! Kështu, rikthimi tek skënderbeu s’kishte ndonjë lidhje konfliktin e sotëm që është ndërmjet nacionalizmit shqiptar, përfaqësuar nga Baleta, dhe nacionalshovinizmit serb përfaqësuar nga PD dhe Mero Baze e Fahri Balliu. Por Skënderbeu mund të përdoret për gjithçka dhe Mero vendosi ta përdorë në shërbim  të nacionalshovinizmit serb. Edhe diskutimi i Baletës nuk ka asnjëlidhje me Sekdënrbeun real por me përdorimin e tij nga Baze dhe të tjerët në shërbim të nacionalshovinizmit serb kundër të cilit del Baleta. Se si mund të përdore dhe është përdorë Skënderbeu është një çështje e gjatë, e cila është trajtuar para pesë vitesh në artikullin “Mbi debatin për Skënderbeun” botuar në “Rimëkëmbja” janar-shkurt 2000. Ky artikull do të ribotohet këtu si përgjigje në çështjet e debatit të rikthyer për të. Artikulli do të jepet pa ndryshime, ndonëse shumë aspekte të prekura në të ndërkohë janë vërtetuar e rivërtetuar nga shkrime shkencore, dhe asnjë nuk është cënuar shkencërisht. Do të ribotohet ashtu, pa ndryshime, edhe sepse shumë vetë e kërkojnë, ose ankoheshin se nuk e gjejnë. Ky do të jetë një rast edhe për ta.  MBI DEBATIN PËR SKËNDERBEUN Rimëkëmbja 18 janar 2000 – 6 shkurt 2000 Debati për mendimin politik të Skënderbeut është i hershëm. Orientimi i tij politik është vënë në dyshim dhe madje është kundërshtar nga një pjesë e shqiptarëve që për të gjallë dhe gjatë kohës së veprimtarisë së tij si nga Hamza Kastrioti, Dukagjinasit, Moisi Golemi etj., dhe ka vazhduar deri në ditët e sotme. Në dy vitet e fundit ky debat është rikthyer. Shkas për rikthimin e debatit u bë libri politik “Skicë e mendimit politik shqiptar” botuar në Tiranë më 1998, por shkak edhe më i rëndësishëm janë rrethanat politiko-shoqë rore shqiptare, konflikti shqiptaro-serb e shqiptaro-grek, ndryshimi i sistemit politik në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni dhe përgjithësisht reflektimi i shqiptarëve mbi qeniësimin e vet politik të sotëm dhe të kaluar si përpjekje për të kuptuar gjendjen e vet të sotme dhe për të dhënë zgjidhje në rrethanat e sotme. Për të hyrë drejtpërdrejtë në temë, konteksti i debatit dhe çka thuhet në libër, megjithëse është element i rëndësishëm i kuptimit të këtij debati, do të lihet për në fund. Tani ia vlen të përmendet vetëm një moment sqarues: kundër përshkrimit në libër të mendimit politik në periudhën e Skënderbeut janë shprehur vetëm nivele të ulëta mendore, kryesisht në gazeta si “Zëri i Kosovës”, “Balli Kombëtar” (i Abaz Ermenjit) dhe ndonjë organ tjetër i këtij niveli, ndërsa profesionistë t, studiuesit ose kanë heshtur, ose e kanë vlerësuar pozitivisht librin. Prandaj përfshirja në këtë debat u bë e nevojshme për të sistemuar debatin, për të vënë rregull së paku përshkrues, sepse duke pasur nivel të ulët mendor, debatuesit i kanë bërë rrëmujë argumentet e veta. Kjo do të ketë rrjedhojë ndër të tjera përpjekjen time për t’u ulur në nivelin e kritikëve dhe shmangien e disa karakteristikave të debatit profesional si referimet tek autorët e burimet, heqjen e përkufizimit të koncepteve, mospërmendjen e problemeve njohëse dhe epistemologjike, mungesën e shqyrtimit të teorive ndihmëse, metodologjisë etj., etj. Argumentet e paraqitura në debat nuk janë të miat, janë të shpërndara nëpër autorë të ndryshëm, ndërsa merita ime është vetëm të përshkruaj qartë dhe në mënyrë të sistemuar debatin e shpërndarë. Debati zhvillohet ndërmjet dy qasjeve: njëra qasje ngul këmbë se Skënderbeu nuk duhet shqyrtuar në mënyrë kritike qoftë edhe sikur t’i ketë shkaktuar fatkeqësitë më të mëdha popullit shqiptar, tjetra ngul këmbë se Skënderbeu duhet t’u nënshtrohet rregullave të të menduarit logjik dhe shqyrtimit kritik racional si çdo objekt tjetër i studimit. Nuk ekziston ndonjë qasje konseguente e tipit të parë, d.m.t.h që Skënderbeu të mos shqyrtohet në mënyrë kritike, por më tepër është fjala për një qëndrim që thotë se “kur e kritikoj unë, kritika është e lejueshme dhe e drejtë, kur e kritikon tjetri, kritika nuk është e lejueshme dhe e drejtë”. Kështu për shembull, historiografia enveriste vetë e ka kritikuar Skënderbeun në shumë drejtime si për natyrën klasore, kufizimet ideologjike, naivitetin e besimit tek Vatikani etj., etj., por kur kritikohet nga ndonjë këndvështrim tjetër, për shembull nga këndvështrimi i logjikës nacionaliste, atëherë historianët enveristë dalin në mbrojtje të paprekshmërisë së figurës së Skënderbeut, akuzojnë palën kritike se po fyen heroin kombëtar dhe ndjenjat e shqiptarëve, etj., etj. Megjithkëtë ky lloj qëndrimi këtu do të trajtohet si një qasje e vetme që thotë se Skënderbeu duhet përjashtuar nga shqyrtimi racional si objektet e tjera të studimit. Gjatë gjithë historisë së debatit në mbrojtje të përjashtimit të Skënderbeut nga rregullat e studimit si çdo objekt tjetër janë sjellë dy llojë argumentesh: argumentet shkencore dhe argumentet praktike, (ose me terma të tjerë, argumentet ‘prudenciale’, pragmatiste, politike). Përmbledhtas janë sjellë këto argumente teoriko-shkencore: 1-Skënderbeu është mbrojtës i Evropës për çerek shekulli; 2-Skënderbeu është mbrojtës i krishtërimit; 3-Skënderbeu është krijuesi i miqësisë së popullit shqiptar me popujt e tjerë të Ballkanit (sllavët dhe grekët); 4-Skënderbeu është shëmbëlltyra e luftës së një populli për liri dhe pavarësi; 5-Skënderbeu është krijues i shtetit shqiptar; 6-Skënderbeu është mit dhe simbol i shqiptarëve dhe teorikisht është argumentuar se mitet dhe simbolet duhet të lihen të kryejnë funksionin e tyre si të tilla. Argumentet praktike mund të përmblidhen: 1-Pavarësisht si është e vërteta për Skënderbeun, duke e paraqitur si mbrojtës të Evropës, shqiptarët përfitojnë përkrahjen e Evropës për synimet e veta politike të kohës; 2-Pavarësisht si është e vërteta duke e paraqitur Skënderbeun si mbrojtës të krishtërimit, shqiptarët fitojnë përkrahjen politike të kristianëve për interesat e kohës; 3-Pavarësisht nga rrjedhojat që ka sjellë politika e Skënderbeut dhe figura e tij duhet të ruhet për shkak të frymëzimit që jep tek shqiptarët për luftën për liri dhe për pavarësi. Ndaj të gjitha këtyre argumentave janë paraqitur argumenta alternative, të tjera, që do të përshkruhen më hollësisht në vijim, po ashtu në të dy dimensionet: teorike dhe praktike. 1-Skënderbeu për çerek shekulli është mbrojtës i Evropës në kuptimin ushtarak dhe në kuptimin e mbrojtjes së qytetërimit evropian, qytetërimit perëndimor përballë barbarisë lindore osmane. Ky argument thotë se Skënderbeu e mbrojti Evropën drejtpërdrejtë , duke mos lejuar kalimin e pushtuesve osmanë islamikë nga bregdeti shqiptar dhe territori i zotëruar prej tij në Evropë, dhe tërthorazi duke angazhuar forca të mëdha ushtarake osmane në luftë kundër vetes dhe shqiptarëve dhe kështu duke dobësuar fuqinë e saj pushtuese ushtarake ndaj Evropës. Duke e mbrojtur Evropën nga pushtimi ushtarak osman, Skënderbeu ka mbrojtur qytetërimin evropian perëndimor. Ndaj këtij argumenti janë bërë vërejtje të shumta dhe janë paraqitur argumente alternative: së pari, a nuk kishte rrugë të tjera Perandoria Osmane për pushtimin e Evropës, por vetëm nga Shqipëria e Mesme (e sotme) dhe nga Durrësi ? Në periudhën e Skënderbeut, Perandoria Osmane shtrihej në gjithë Bosnjen e Serbinë deri afër Beogradit (që mbahej nga hungarezët) prej nga mund të depërtonte në Evropë nëpër luginën e Danubit dhe po ashtu, kishte mundësi të kalojë Adriatikun në vendkalimin më të ngushtë, Otranto, e nuk kishte pse të kalonte patjetër nga Durrësi. Së dyti, pse nuk e pushtoi Evropën pas vdekjes së Skënderbeut, kur nuk mbrohej më prej tij ? Pas vdekjes së Skënderbeut fuqia pushtuese e Perandorisë Osmane nuk kishte rënë, por përkundrazi përparoi deri afër Vjenës. Për më tepër, megjithëse e futi në dorë bregdetin shqiptar, përparimin kah Evropës e ndoqi në rrugë tokësore, bregut të Danubit deri afër Vjenës dhe nuk ndërmori sulme kundër Italisë e papatit nga Durrësi. Së treti, a duhej të mbrohej qytetërimi dhe kultura perëndimore e asaj kohe ? Qyetërimi dhe kultura evropiane e asaj periudhe dhe shumë më pas, ishin ndër të tjera, qytetërimi dhe kultura e kryqëzatave, inkuizicionit, djegies së rreth 700 mijë plakave të pafajshme të akuzuara si shtriga, e shfarosjes së hebrejve etj., etj. Vetë evropianët kishin filluar, dhe pak pas vdekjes së Skënderbeut, i kishin shpallur luftë qytetërimit dhe kulturës së deriatëhershme evropiane, elementëve thelbësorë të mesjetës të cilën e quanin periudhë të “vdekjes” dhe përpiqeshin ta zëvendësonin me “rilindjen”, periudhë dehumanizmi dhe përpiqeshin ta zëvendësonin me humanizmin, periudhë të errësirës dhe flakjen e saj e quajtën periudhë të ndriçimit (iluminizmit) . Mund të thuhet se Skënderbeu mbrojti kushtet që evropianët vetë të fillojnë luftën kundër kësaj kulture perëndimore, por ky interpretim nuk qëndron, sepse lufta evropiane kundër kulturës evropiane mori vrull pikërisht pas vdekjes së Skënderbeut. Nga kjo rastisje në kohë ndoshta nuk del as se Skënderbeu ishte pengesë e vrullit të humanizmit, rilindjes dhe iluminizmit evropian, por vetëm se Skënderbeu nuk kishte rol të rëndësishëm as për mbrojtjen, as për ndryshimin e kulturës evropiane. Sidoqoftë, sipas vetë evropianëve, gjëja që duhej më së paku të bëhej në atë kohë ishte mbrojtja e kulturës së atëhershme evropiane, perëndimore etj., etj. 2-Skënderbeu është mbrojtës i krishtërimit perëndimor. Ky argument thotë se luftërat antiosmane të Skënderbeut kanë qenë njëkohësisht luftra për ruajtjen e kristianizmit perëndimor kundër islamizmit, se Skënderbeu ishte projektuar të vihej në krye të kryqëzatave, se është vlerësuar “Atleti i Krishtit”, se këshilltar kryesor kishte peshkopin Pal Engjë   lli dhe se përfundimisht në orientimin e vet politik ishte thellësisht kristian perëndimor. Ndaj këtij argumenti janë paraqitur kundërargumente të prirjeve të ndryshme që tregojnë marrëdhënie më të ndërlikuara ndërmjet Skënderbeut dhe kristianizmit. Së pari, historigrafia enveriste është përpjekur të zvogëlojë motivin fetar kristian të Skënderbeut duke nxjerrë pavarësinë e vendit si motiv të parë të luftërave të tij, duke treguar pabesitë e papës ndaj Skënderbeut etj. Së dyti, cilin kristianizëm perëndimor mbronte Skënderbeu? Edhe në qoftë se Skënderbeu ishte mbrojtës i katolicizmit papnor, nuk del se është mbrojtës i kristianizmit perëndimor, sepse kristianizmi perëndimor ishte ndarë në drejtime që nuk pranonin katolicizmin papnor dhe autoritetin e papës së Romës. Pak para periudhës së luftërave të Skënderbeut, konflikte kishin shpërthyer madje edhe ndërmjet vetë kandidatëve për selinë e papës, një prej të cilëve e zhvendosi atë në Avinjon të Francës, e në të njëjtën kohë ekzistonin tre papë që lëshonin mallkime kundër njëri-tjetrit. Gjatë periudhës së Skënderbeut kishin filluar dhe jo shumë pas vdekjes së tij morën vrull lëvizjet reformiste në Gjermani me Martin Luterin, në Francë me Kalvinin etj., për shkëputjen e kishave nga katolicizmi papnor që përfunduan në luftëra të përgjakshme si masakra kundër hugenotëve në natën e Shën Bartolemeut, inkuizicioni, luftërat ndërmjet Spanjës dhe Hollandës etj., etj. Njëri pas tjetrit kisha dhe popuj evropianë ishin shkëputur nga katolicizmi dhe autoriteti papnor duke krijuar kishën anglikane, protestantët, kalvinistët, luterianët, baptistët etj., etj., kështu që termi “mbrojtje e katolicizmit” nuk mbulon termin “mbrojtje e kristianizmit perëndimor”, por vetëm tregon marrjen e anës së njërës palë kristiane në luftën kundër palës tjetër kristiane perëndimore. Së treti, a ishte luftë për mbrojtjen e kristainizmit kundër islamizmit pjesëmarrja e Skënderbeut në luftën e një princi kristian (psh princit të Napolit) kundër një princi tjetër po kristian në gadishullin italik ? Skënderbeu del se ka zhvilluar luftëra edhe kundër kristianëve dhe kjo mund të interpetohet si luftë e Skënderbeut kundër kristianizmit (siç interpretohet si luftë për mbrojtjen e tij, meqenëse është në anën e një udhëheqësi kristian) jo vetëm kur ishte në shërbim të sulltanit, por edhe kur ishte kundërshtar i tij, ose mund të interpretohet se në politikën e vetë Skënderbeu nuk udhëhiqej nga motivi fetar, por i forcimit të fuqisë së vet ose se Skënderbeu ishte një palë kristiane në luftën kundër islamizmit dhe kristianizmit tjetër perëndimor etj., etj. Po ashtu, si mbrojtës i kristianizmit perëndimor, Skënderbeu nuk del as kur bën aleanca me princër dhe mbretër të kristianizmit ortodoks lindor si ata serbë, bullgarë, grekë etj. Së katërti, devotshmëria katolike e Skënderbeut është e dyshimtë, sepse vetë ai një kohë të gjatë kishte jetuar si mysliman, sepse familja e tij ishte e njohur nga njëra anë për ndërrimet e shpeshta fetare dhe nga ana tjetër, pjesa më e madhe e familjes së tij ishte nën ndikimin ortodoks të nënës që shprehet në ortodoksë-sllavë të vëllezërve dhe motrave si Reposhi, Konstantini, Vllajka, Jella etj., deri tek varrimi i vëllait të tij me nderim të madh në manastirin e shenjtë e Hilanadarit në Greqi. Siç u tha edhe në prirjet politike tek Skënderbeu konstatohen prirje drejt kristianizmit ortodoks lindor. Së pesti, Skënderbeu mund të interpretohet si udhëheqësi shqiptar që përuroi fillimin e luftërave fetare ndërmjet shqiptarëve. Kështu mund të interpretohet sjellja e tij ndaj besimeve të tjera fetare në Shqipëri pas kthimit në Krujë, kur kërkoi nga kolonistët dhe të konvertuarit në myslimanë të zgjedhin ndërmjet kristianizmit e vdekjes dhe të gjithë ata që nuk pranuan të braktisin islamin i masakroi. Masakra masive si këto nuk janë kryer gjatë gjithë periudhës së sundimit osman dhe përgjithësisht kjo sjellje e Skënderbeut nuk u pasua nga udhëheqës të tjerë (ndoshta me përjashtim të Pjetër Bogdanit dhe ndonjë rasti tjetër të rrallë) e nuk u shndërrua në traditë tek shqiptarët. Përkundrazi, traditë u bë toleranca fetare që është një përvojë dhe karakteristikë tipike shqiptare. Por në qoftë se do të ishte vazhduar qëndrimi i Skënderbeut, atëherë atij do t’i takonte merita e themeluesit të intolerancës dhe luftërave fetare ndërmjet shqiptarëve. Sidoqoftë nga të gjitha këto, sjellja e Skënderbeut nuk mund të përmblidhet nën termin “mbrojtës i kristianizmit perëndimor”, as nën termin “mbrojtës i kristianizmit” , sepse në veprimtarinë e tij ka edhe luftëra kundër kristianëve, sidomos kundërshtarëve të Papës, edhe aleanca me ortodoksinë që nuk është kristianizëm perëndimor etj. Sigurisht, në krahasim me islamizmin, të gjitha format e kristianizmit kanë diçka të përbashkët, por kjo e përbashkët është e pamjaftueshme që veprimtaria e Skënderbeut të përfshihet nën termin “mbrojtës i kristianizmit” edhe kur lufton kundër kristianëve. 3-Skënderbeu ka vlerën dhe meritën se është krijues i miqësisë së popullit shqiptar me popujt e tjerë të Ballkanit, me sllavët para së gjithash me serbët, malazezët, bullgarët dhe me grekët, përmes kërkesave për aleanca kundër Perandorisë Osmane, përmes shembullit të vet dhënë këtyre popujve për luftën çlirimtare, përmes frymëzimit dhe nxitjes së besimit në mundësinë e thyerjes e të fitores kundër Perandorisë Osmane etj. Kjo miqësi dhe admirim për Skënderbeun shfaqet në këngët popullore që i kanë kushtuar popujt e Ballkanit dhe në vlerësimin që i bënin udhëheqësit ballkanikë rolit të Skënderbeut në planet e tyre politike. Kjo miqësi e forcuar nga Skënderbeu është vazhduar në luftërat e mëvonshme të përbashkëta të shqiptarëve dhe ka qenë bazë e bashkëpunimit të shqiptarëve me serbët dhe grekët kundër “armikut të përbashkët” deri në ditët tona. Edhe ndaj këtij argumenti janë bërë vërejtje të rëndësishme. Së pari, gatishmëria dhe përpjekjet e Skënderbeut për të bashkëpunuar me udhëheqësit politikë sllavë, para së gjithash serbë dhe udhëheqësit politikë grekë, nuk e kanë bërë politikën serbe e greke miqësore ndaj shqiptarëve në asnjë periudhë dhe për asnjë ngjarje. Së dyti, me bashkëpunimin e tij me serbët dhe grekët, Skënderbeu ndikoi në krijimin e një tradite të bashkëpunimit të politikanëve të mëvonshëm shqiptarë me politikanët serbë dhe grekë kundër “armikut të përbashkët” që përgjithësisht përfundonin në humbje të shqiptarëve në kuptimin e nënshtrimit të politikës shqiptare ndaj asaj serbe dhe greke që mbetën armiqësore. Së treti, përpjekja për të ndarë konceptim “miqësi mes popujsh” nga “miqësi mes politikanësh” të popujve të ndryshëm nuk ka vlerë, sepse ajo që quhet “miqësi mes popujve” në fakt është “miqësi” ose bashkëpunim mes politikanëve.. Për të bërë të vlefshëm dallimin ndërmjet termit “miqësi mes popujsh” nga termi “miqësi mes politikanësh”, duhen treguar raste kur politikanët shqiptarë ishin kundër bashkëpunimit me politikanët serbë dhe grekë ndërsa populli kërkonte bashkëpunim dhe bënte presion mbi politikanët për bashkëpunim. Mirëpo si rregull konstatohen vetëm raste të kundërta, kur politikanët kanë qenë për bashkëpunim dhe popujt kundër bashkëpunimit, kur pjesë të popullit shqiptar kritikojnë politikanët e vetë pse bashkëpunojmë me serbët dhe grekët dhe pjesë të popujve serb dhe grek kritikojnë politikanët e vetë pse bashkëpunojnë me shqiptarët. Po ashtu, raste të bashkëpunimit mes pjesëve të popujve fqinjë konstatohen vetëm kur përfundonin miqësitë mes politikanëve. Për këtë nuk ka rëndësi nëse popujt kanë qenë të manipuluar nga politikanët, sepse me manipulim nga politikanët mund të shpjegohen njëlloj edhe armiqësitë, edhe miqësitë mes popujve fqinjë (bashkëpunimi mund të jetë në fakt manipulimi i një popullsie për interesa bashkëpunimi të elitave politike) dhe sepse, manipulimi nuk e ndryshon faktin se popujt kishin miqësi kur kishin miqësi politikanët dhe armiqësi kur kishin miqësi politikanët. Prandaj, ajo që është quajtur “miqësi mes popujve fqinjë” është miqësi e politikanëve shqiptarë me politikanët serbë dhe grekë dhe Skënderbeu është i rëndësishëm në krijimin e traditës së bashkëpunimit të krerëve dhe politikanëve shqiptarë me serbët dhe grekët e jo i miqësisë ndërmjet popujve të Ballkanit. Së katërti, “miqësia me popujt e Ballkanit” ka qenë arsye e armiqësimit në radhët e vetë shqiptarëve, sepse ata shqiptarë që vuanin nga sundimi serb me të cilët bashkëpunonte Skënderbeu e shikon me revoltë vetë këtë udhëheqës dhe shqiptarët që e mbështesnin. Prirja e Skënderbeut për miqësi dhe aleanca politike përveç me sundimtarin serb të Bosnjes edhe me sundimtarin serb të Kosovës, despotin Gj. Brankoviç ka qenë shkak i armiqësisë së popullsisë shqiptare që vuante terror nën sundimin e Brankoviçit ndaj Skënderbeut. Po ashtu, edhe princa dhe udhëheqës të rëndësishëm si Dukagjinasit u vunë kundër Skënderbeut për shkak të miqësisë së tij me serbët. Territoret e Dukagjinasve kufizoheshin me territoret shqiptare të sunduara nga Brankoviçi dhe aleati politik i Skënderbeut që shfaroste shqiptarët në principatën e vetë (Kosova) dhe nga kjo fqinjësi, ndërmjet Dukagjinasve dhe Brankoviçit kishte konflikte. Mbështetja e Dukagjinasve nga popullsia dhe kundërshtimi i Skënderbeut për arsye të miqësisë së tij me Brakoviçin kanë bërë që në traditën popullore në Krujë e sipër të jetojë Lekë Dukagjini, ndërsa Skënderbeu është dërguar vonë nëpërmjet sistemit arsimor në popullsi, kurse në kujtesën popullore dhe në odën tradicionale shqiptare ka qenë i harruar. Në këtë argument po të pyetet se pse e “tradhëtuan” Dukagjinasit Skënderbeun, përgjigja është se Skënderbeu i kishte tradhëtuar më parë duke lidhur miqësi me armikun kryesor të tyre, me serbët dhe Gj. Brankoviçin. Sipas këtij argumenti Dukagjinasit përfaqësojnë politikën e armiqësisë me serbët, Skënderbeu të bashkëpunimit me serbët. 4. Skënderbeu është shëmbëlltyra e luftës së një populli për liri dhe pavarësi. Me luftërat e tij për gati një çerek shekulli, Skënderbeu është shembulli i virtytit dhe kryerjes së detyrës ndaj atdheut, i luftës për çlirim nga pushtuesit më të egër të vendit. Ai po ashtu është shembulli i trimërisë dhe strategut ushtarak, meqenëse u ndesh me një fuqi shumë më të madhe se ushtria e tij dhe doli fitimtar. Edhe ndaj këtij argumenti janë paraqitur vërejtje të ndryshme dhe interpretime alternative. Së pari, a është Skënderbeu shëmbëlltyrë e luftëtarit për liri apo siç është e zakonshme në politikën e shqiptarëve edhe ai është bashkëpunëtor me një pushtues dhe sundimtar kundër një pushtuesi dhe sundimtari tjetër ? Skënderbeu ka qenë bashkëpunues politikisht me serbët, veçanërisht sundimtarin e Kosovës Brankoviç. Prandaj përgjigja në këtë pyetje është e lidhur me përgjigjen në një pyetje tjetër: a është Kosova toka shqiptare, do të thotë atdhe, pjesë e atdheut ? Në qoftë se po dhe ndodhej nën sundimin serb, atëherë del se bashkëpunimi me serbët është bashkëpunim me pushtuesit e atdheut. Në qoftë se Kosova nga udhëheqësit shqiptarë nuk konsiderohet tokë shqiptare, pjesë e atdheut, atëherë bashkëpunimi me serbët nuk është bashkëpunim me pushtuesit e atdheut, por vetë politikani shqiptar sillet dhe mendon njëlloj si politikani serb, domethënë jo si bashkëpunëtor i serbëve, por si vetë sebët. Sepse konsiderimi i Kosovës tokë joshqiptare është karakteristikë themelore e mendimit të çdo politikani serb. Në të dy rastet, bashkëpunimi i Skënderbeut me serbët tregon rreshtimin e tij në anën e pushtuesve, përkatësisht të armiqve të shqiptarëve.. Argumente të ndryshme janë zhvilluar për të treguar se serbët gjatë pushtimit osman kanë qenë edhe vetë të pushtuar dhe prandaj nuk ka kuptim të quhen pushtues (p.sh.. historiografia enveriste), por argumente janë zhvilluar për të treguar se edhe osmanët pas disa shekujve të qëndrimit në Ballkan, nuk ishin më pushtues, por vetëm popull sundues (p.s.h Castellan). Sidoqoftë, më tepër se çështje përkufizimi teorik, cilësimi i serbëve dhe osmanëve si pushtues është i lidhur me përjetimin e tyre nga popullsitë e sunduara. Dhe, edhe pas shekujsh sundimi si serbët, si osmanët, përjetoheshin si pushtues dhe sundimtarë. Nga bashkëpunimi me serbët Skënderbeu nuk del shembull i luftëtarit për liri dhe pavarësi, por i bashkëpunimit me njërin nga pushtuesit (serbët) në luftë kundër pushtuesit tjetër (osmanëve). Së dyti, cili ka qenë pushtuesi ose po të përdoret termi i Castellan, sundimtari më i rrezikshëm për shqiptarët: sundimtari serb apo osman ? Dëshmitë tregojnë bindshëm se jo vetëm para, por edhe pas pushtimit osman për shqiptarët rreziu kryesor, sundimtari dhe pushtuesi më i rrezikshëm mbeten sllavët dhe grekët. Prandaj të gjithë politikanët shqiptarë zgjodhën ndërmjet rrezikut më të madh dhe rrezikut më të vogël dhe jo ndërmjet lirisë dhe robërisë, zgjodhën bashkëpunimin me armikun dhe pushtuesin më pak të rrezikshëm osman, ose me armikun dhe pushtuesin më të rrezikshëm sllav e grek. Bashkëpunimi i Skënderbeut me serbët dhe grekët tregon se ai ka qenë bashkëpunëtor me armiqtë dhe pushtuesit më të rrezikshëm sllavë dhe grekë. Bashkëpunimi i Skënderbeut me serbët dhe grekët tregon se ai ka qenë bashkëpunëtor me armiqtë dhe pushtuesit më të rrezikshëm e jo luftëtar i lirisë. Së treti, a ka qenë Skënderbeu shëmbëlltyrë e luftëtarit të lirisë apo të vasalit? Skënderbeu nuk kishte pranuar vasalitet ndaj sulltanit, por kishte pranuar vasalitet ndaj Venedikut. Nga kjo del se Skënderbeu nuk ka qenë shëmbëlltyrë e luftëtarit të lirisë, por vasal, sepse fakti që nuk është vasal i sulltanit, por i Venedikut nuk e ndryshon faktin se ka qenë vasal. Kjo përsëri është vetëm çështje e zgjedhjes: vasal i kujt ? Këtu shtohet edhe se Venediku po ashtu mbante nën sundim territore dhe portet më të ëndësishme shqiptare dhe Skënderbeu ishte vasal i një sundimtari e pushtuesi. Së katërti, Skënderbeu vërtetë është shëmbëlltyra e strategut ushtarak, por raporti ndërmjet luftës dhe politikës tek ai është i përmbysur, sepse lufta shikohet si kryesore dhe politika dytësore, ndërsa politika do të duhej të ishte mbi luftën. Së pesti, në luftërat e tij Skënderbeu ka qenë i manipuluar nga agjentura joshqiptare, para së gjithash papati, Venediku, hungarezët etj., etj., të cilët e kanë përdorur Skënderbeun për të dobësuar rrezikun osman ndaj tyre duke zhvilluar luftërat në territor shqiptar. Duke e konceptuar si politikan injorant, këto fuqi kanë arritur ta fusin Skënderbeun në luftë kundër superfuqisë më të madhe të kohës (si t’u shpallë sot Shqipëria luftë SHBA-ve), luftërat janë zhvilluar në territor shqiptar, për rreth një çerek shekulli shqiptarët as kanë mbjellë, as kanë korrur, as kanë zhvilluar tregtinë, zejet etj., është shkatërruar një pjesë e madhe e popullsisë, e pasurive si: ullinjtë, vreshtat etj., etj. Nga të gjitha këto, nga kjo politikë e Skënderbeut mund të kenë përfituar popujt e ndryshëm, por kanë humbur shqiptarët. Megjithë premtimin për të mos bërë digresione (degëzime) të argumentimit, këtu bëhet i nevojshëm një i tillë. Fjala është për argumentin se ndërmjet prirjes së Skënderbeut drejt katolicizmit dhe prirjes së tij drejt sllavizmit dhe ortodoksisë ka një kontradiksion të papajtueshëm, së paku në kontekstin e marrëdhënieve ndërmjet katolicizmit shqiptar dhe sllavëve ortodoksë, në radhë të parë serbëve. Në traditën katolike shqiptare ka pasur një rrymë të fortë të konfliktit me ortodoksizmin serb që kur u ndanë kishat në romake dhe bizantine. Në kohën e Skënderbeut ende ishin të pathara damkat e hekurit të skuqur të përdorur nga serbët e Stefan Dushanit e pasardhësit të tij, masakrat, shpronësimet, ndarjet e burrit nga gruaja, e fëmijëve nga prindërit si presion për konvertimin e shqiptarëve katolikë në ortodoksë. Përdorimi i shkallës kaq të lartë të dhunës për konvertim, është tregues edhe i shkallës së lartë të kundërshtimit të shqiptarëve katolikë për t’u kthyer në ortodoksë që e bënte të nevojshme përdorimin e mjeteve ekstreme mesjetare të dhunës. Prirja e Skënderbeut për aleanca me nipin e Car Lazarit, Brankoviçin, ishte krejt në kundërshtim me këtë qëndresë popullore dhe me rrymën e klerit katolik shqiptar që përpiqej të ruante lidhjet me papatin dhe katolicizmin nga ortodoksizmi sllav. Qëndresa e klerit katolik shqiptar jo vetëm me bazë fetare, por edhe mbi bazë etnike ndaj sllavizimit të kishës shqiptare vërtetohet përgjatë gjithë shekujve. Ata, që në atë kohë janë ngritur kundër mbushjes së kishave shqiptare me klerikë të besimit katoloik, por etnikisht sllavë (psh raguzianë) siç dëshmohet në dokumentat e kohës dhe kjo ndeshje e klerit katolik me klerin sllav, qoftë edhe katolik, gjendet gjatë gjithë historisë së katolicizmit shqiptar deri sot. Armiqësia e lashtë e ortodoksizmit sllav ndaj katolicizmit shqiptar u vërtetua si edhe më e dhunshme në vitet 1913-1914 në masakrat e kryera nga qeveria malazeze ndaj popullsisë myslimane e katolike shqiptare për konvertimin e tyre në ortodoks. Prandaj Skënderbeu me prirjen e tij drejt sllavizmit dhe ortodoksisë është në kundërshtim me qëndresën popullore dhe të klerit katolik shqiptar kundër ortodoksizmit sllav, sepse nuk mund të ishte njëkohësisht edhe mik i sllavëve, edhe mbrojtës i katolicizmit shqiptar. 5. Skënderbeu ka meritë të jashtëzakonshme për shqiptarët, sepse është krijues i shtetit shqiptar. Ky argument ose thotë se Skënderbeu e ripërtëriu traditën e shtetit shqiptar duke i dhënë formë më të plotë kësaj tradite të mëhershme, ose thotë se Skënderbeu është krijuesi i shtetit të parë të mirëfilltë shqiptar. Ndaj këtij argumenti, në formën e parë, nga autorë shqiptarë nuk janë paraqitur vërejtje dhe argumente të kundërta. Ndërsa në formulimin e tij të dytë është kundërshtuar nga shumë drejtime. Sipas disa autorëve, shteti i parë shqiptar në mesjetë është shteti i Progonit, ndërsa disat ë tjerë e shtrijnë shtetin e parë në territorin e Dardanisë (Kosovës). Sidoqoftë, vlera e Skënderbeut si përpjekje për krijimin e shtetësisë shqiptare nuk është vënë seriozisht në dyshim nga autorë shqiptarë të ndonjë drejtimi. 6. Skënderbeu është mit dhe simbol i shqiptarëve dhe teorikisht është e argumentuar se mitet dhe simbolet duhet të lihen të kryejnë funksionin e tyre si të tilla. Ky argument nuk është formuluar saktësisht në këtë formë. Por sikur debatuesit të kishin njohuri për teoritë postmoderne, do të kishin mundësi ta formulonin. Meqenëse debatuesit siç u tha, janë kryesisht nivel i ulët teorik dhe kulturor, atëherë ky argument është e drejtë të formulohet për ta edhe pse nuk e dinë, duke supozuar se po ta dinin, do ta kishin paraqitur. Në të vërtetë, karakteristikë e modernes ka qenë edhe përpjekja për të ndarë qartë shkencën nga miti, arti, ideologjia, politika dhe feja. Karakteristikë e modernes ka qenë dhe përpjekja për demitizimin e mitit, legjendës, ideologjive etj. Tipike moderne janë psh përpjekjet e Kadaresë për të demitizuar mitet dhe legjendat shqiptare e botërore (psh në poezinë “Laookonti”), ose ta zëmë, përpjekja për të interpretuar në frymën e frojdizmit (tani gati i harruar) legjendën e Konstandinit dhe të Doruntinës, për ta interpretuar jo si mesazh të forcës dhe të besës, por si inçest, si dashuri seksuale ndërmjet motrës e vëllait, si legjendë në të cilën shqiptarët kanë ruajtur dhe çliruar perversitetet e veta seksuale. Në këtë vijë janë përpjekjet e tij të fundit për të interpretuar sjelljet tradicionale të shqiptarëve të Veriut si sjellje që shpjegohen me impulse homoseksuale të personifikuara në personazhe që përfaqësojnë shqiptarët tradicionalë etj. Pra, në këtë frymë të modernes teorikisht jo vetëm nuk mund të kërkohet që Skënderbeu të mos shqyrtohet në mënyrë kritike, sepse përbën mit dhe legjendë të shqiptarëve, por përkundrazi pikërisht sepse përbën mit do të kërkohej demitizimi i tij nga shkenca. Teoritë që i janë kundërvënë modernes dhe që mëtojnë të provojnë se mitet duhet të lihen mite, se mitet e kryejnë funksionin e tyre vetëm si mite, se procesi i demitizimit është pa kuptim dhe edhe vetë përbën një mit etj., janë teoritë postmoderne. Mirëpo në këtë rast mund të thuhet se ky argument ka vlerë po të përdoret kundër procesit që ka ndërmarrë Kadareja për të demitizuar legjendat e mitet duke i interpretuar në një frymë të dalë mode, si psh frojdizmi që ka qenë në modë në vitet ‘70 dhe për t’i paraqitur shqiptarët si perversë. Por argumenti “të lihen mitet mite” nuk mund të përdoret në rastin e Skënderbeut, sepse Skënderbeu nuk është mit po personazh konkret historik dhe si i tillë i nënshtrohet studimit shkencor si çdo objekt tjetër.  .II. Me kaq në rend vjen shqyrtimi sipas radhës, i argumenteve që mund të quhen praktike, politike apo prudenciale. 1. Pavarësisht si është e vërteta për Skënderbeun, duke e paraqitur si mbrojtës të Evropës shqiptarët përfitojnë përkrahjen e Evropës për synimet e veta politike të kohës. Në plan të parë është interesi praktik kombëtar i shqiptarëve për të pasur përkrahjen evropiane. Për shqiptarët më e mençur (prudenciale) është të përdorin Skënderbeun për interesin politik të kohës se sa të merren me spekullime historiko-teorike etj., etj. Mbi arsyetimin se Skënderbeu dhe shqiptarët kanë mbrojtur Evropën nga pushtimi osman, është kërkuar nga Evropa që “tani që shqiptarët kanë nevojë për ndihmën e Evropës, Evropa duhet t’u kthejë borxhin”. Ndaj këtij arsyetimi mund të paraqiten vërejtje të ndryshme, sidomos duke u kthyer tek supozimi i tij themelor. Ky argument mbështetet në supozimin se politika e sotme në marrjen e vendimeve mbështetet në ndjenjën e kthimit të borxheve nga e kaluara. Ndaj këtij supozimi janë të vlefshme argumente të tilla: Së pari, politika e sotme ngul këmbë që politika të mos bëhet mbi bazën e borxheve të së kaluarës, qoftë të një borxhi shpërblyes, qoftë të një borxhi ndëshkues. Studimet e procesit të vendimmarrjes vërtetë kanë provuar se në procesin e vendimmarrjes nga vendimmarrësit politikë merren parasysh shumë faktorë, por jo ndjenja e kthimit të ndonjë borxhi të së kaluarës. Pasi merren vendimet mbi bazën e peshimit të faktorëve të ndryshëm politikë, ndjenja e borxhit të së kaluarës mund të përdoret nga politikanët për të siguruar mbështetjen e publikut dhe mobilizimin e popullsisë për realizimin e vendimit të marrë. Së dyti, po të ishte faktor i rëndësishëm në marrjen e vendimeve ndjenja e borxhit të së kaluarës, atëherë borxhin më të madh ndaj shqiptarëve e kanë Serbia dhe Greqia dhe do të duhej pritur miqësi prej tyre, por pikërisht këto shtete dhe popuj vazhdojnë të tregohen më armiqësorët ndaj shqiptarëve. Nga ana tjetër, në qoftë se shqiptarët besojnë se marrja e vendimeve politike bazohet në ndjenjën e borxhit, atëherë do të duhej t’u drejtoheshin në radhë të parë vendimmarrësve grekë dhe serbë për t’u kthyer borxhin shqiptarëve dhe të prisnin (në llogaritjet e tyre politike) se do të kenë mbështetjen e Greqisë e të Serbisë. Së treti, shqiptarët kritikojnë Evropën pse i ka ndihmuar Serbinë dhe Greqinë në dëm të interesave të shqiptarëve dhe mbi këtë bazë kërkojnë t’u kthejë borxhin në të cilin ka hyrë me këtë ndihmë të padrejtë. Mirëpo krijimin e shtetit serb dhe grek, forcimin dhe shtrirjen e tyre në territoret shqiptare e kanë ndihmuar edhe më shumë se Evropa disa rryma politike dhe figura të njohura shqiptare. Në qoftë se ndihma dhënë grekëve e serbëve për të krijuar shtetet e tyre, për t’i forcuar dhe për t’i shtrirë ato edhe në territoret shqiptare, përbën padrejtësi dhe krijon borxh ndaj shqiptarëve, siç thuhet për Evropën, atëherë padrejtësi dhe borxh ndaj shqiptarëve kanë në radhë të parë këto figura dhe rryma politike shqiptare. Derisa Evropa fajësohet dhe i kërkohet kthimi i borxhit për ndihmën që i kanë dhënë Serbisë dhe Greqisë në dëm të shqiptarëve, të njëjtt autorë i kanë lavdëruar dhe ngritur në nivelin e heronjve të popullit shqiptarët që kanë kryer të njëjtin faj me Evropën dhe madje kanë ndihmuar edhe më shumë Greqinë e Serbinë në dëm të shqiptarëve.  3. Pavarësisht nga rrjedhojat që ka sjellë politika e Skënderbeut figura e tij duhet të ruhet për shkak të frymëzimit që jep tek shqiptarët për luftën për liri e pavarësi.. Skënderbeu dhe lufta e tij është përdorur si frymëzim për luftërat për liri dhe pavarësi nga shqiptarët dhe ai mbetet burim frymëzimi sa herë të paraqitet nevoja praktike. Ndaj këtij argumenti po ashtu formulohen vërejtje të ngjashme. Së pari, figura e Skënderbeut nuk ka qenë burim frymëzimi i shumë ngjarjeve tepër të rëndësishme për shqiptarët, duke përfshirë dhe Lidhjen Shqiptare të Prizrenit, Kryengritjen e Përgjithshme të vitit 1912 etj., etj. Së dyti, Skënderbeu mund të përdoret dhe është përdorur për të frymëzuar politika dhe ngjarje që kanë çuar në rrënimin e shqiptarëve. Kështu, prirja e Skënderbeut për të bashkëpunuar me sllavët dhe grekët “kundër armikut të përbashkët” jashtëballkanik (osman) është përdorur për të legjitimuar bashkëpunimin e mëvonshëm të udhëheqësve shqiptarë me serbët dhe grekët kundër “armiqve të përbashkët” jashtëballkanikë . Në planet e tyre për të gjetur bashkëpunëtorë shqiptarë që të fusin në luftë shqiptarët me osmanët, që të dobësohen të dy palët, nga agjenturat politike serbe dhe greke përdorej shembulli i Skënderbeut. Figura e tij sipas situatës së ditës, mund të rikujtohet si shembull i marrëdhënieve të mira ndërfetare tek shqiptarët, sepse bashkoi fisnikët katolikë e ortodoksë shqiptarë, mund të rikujtohet për të nxitur urrejtje fetare dhe luftëra fetare mes shqiptarëve, sepse masakroi fshatarët e Krujës për të filluar luftëra kundër superfuqive si ai kundër osmanëve etj. Ndaj të tri këtyre argumenteve mund të bëhen disa vërejtje të përbashkëta. Së pari, e përbashkëta e të trijave është gatishmëria për të shpërfillur të vërtetën, është gjykimi i tipit “pavarësisht si është e vërteta...” nga Skënderbeu duhet krijuar një figurë simbol për përdorim të politikës së kohës, se popujt kanë nevojë për heronj qoftë edhe të rrejshëm, se popuj të tjerë (veçanërisht serbët) krijojnë heronj edhe kur nuk i kanë fare etj., etj. Në themel të këtij arsyetimi për të tri argumentet praktike qëndron supozimi i nënkuptuar se e vërteta dhe interesi i shqiptarëve janë në kundërshtim me njëri-tjetrin, se e vërteta mund të jetë ndryshe, por interesi shqiptar kërkon të kundërtën. Fshehja e së vërtetës për Skënderbeun vërtetë e shpëton madhështinë e figurës së tij, por i rëndon shqiptarët me akuzën se e vërteta është kundër interesit të shqiptarëve, se interesi i shqiptarëve mbrohet vetëm me gënjeshtra ose thënë ndryshe e shpëton Skënderbeun, por e rëndon popullin, kombin. Përballë tij vihet argumenti se e vërteta dhe interesat shqiptare nuk janë në kundërshtim me njëri-tjetrin, nuk janë përjashtues dhe se përkundrazi, e vërteta dhe interesat shqiptare përputhen. Popujt e tjerë mund të kenë nevojë për heronj të rremë, madje mund të jenë vërtetë të dobishëm praktikisht, ndërsa në interes të shqiptarëve janë heronjtë e vërtetë. Së dyti, e përbashkëta e të tri këtyre argumenteve është natyra e tyre praktike, prandaj qëndrueshmëria e tyre është çështje e rezultatit praktik: në qoftë se kur janë përdorur kanë dhënë rezultat praktik, atëherë përdorshmëria dhe qëndrueshmëria e tyre është vërtetuar, në qoftë se jo, nuk është vërtetuar.. Të tri këto argumente janë formuluar dhe përdorur nga rilindasit shqiptarë, domethënë ka mbi një shekull e gjysëm që përdoren pa dhënë rezultat: as Evropa, as kristianizmi nuk i ka përkrahur shqiptarët nga ndjenja e borxhit ndaj tyre i krijuar nga mbrojtja që i ka bërë Skënderbeu Evropës dhe kristianizmit përballë sulmit osman. Për më tepër, nuk ka historian evropian apo kristian që t’i besojë këto mëtime të shqiptarëve, që të konsiderojë rolin e Skënderbeut vendimtar për mbrojtjen e Evropës dhe të kristianizmit. Pikërisht në kuptimin praktik historianët kritikë racionalë shtrojnë ato pyetje që u përmendën më sipër si: a nuk kishte rrugë tjetër tjetër Perandoria Osmane për të pushtuar Evropën veç territorit që mbrohej nga Skënderbeu ? Pse nuk e pushtoi pas vdekjes së Skënderbeut ? A mbronte kulturën perëndimore apo kulturën lindore kur mbronte ortodoksizmin bizantin dhe sllav ? etj., etj., etj. Shkurt, për mbi një shekull e gjysëm përdorshmëria e tyre praktike është dëshmuar e paqëndrueshme. Së treti, në pikëpamje praktike, shqiptarët me gjithë figurat e paraqitura si heroike, që kanë bërë zgjedhje të drejta e luftëra heroike gjenden në situatë më të keqe se të gjithë popujt e tjerë. Kjo e vështirëson shpjegimin se pse shqiptarët kanë kaq shumë figura të shquara dhe heronj dhe praktikën më të pafrytshme. Këta heronj nga njëra anë thuhet se kanë bërë gjithnjë zgjidhjet më të drejta në situatat e ndërlikuara dhe nga ana tjetër, rezultate të këtyre zgjedhjeve kanë qenë humbjet e shqiptarëve, shkatërrimi i gjithanshëm. Kjo praktikisht e shtron dilemën e shqiptarëve për të vazhduar apo për të mos vazhduar praktikat e këtyre heronjve, ndoshta lëkundjet për të parë drejt personazhesh të tjera historike shqiptare dhe drejt zgjidhjesh të tjera që janë bërë gjatë historisë, por që janë mundur nga këta heronj dhe aleatët e tyre sllavë dhe grekë. A ka qenë alternativa tjetër e kundërt me atë të Skënderbeut, domethënë bashkëpunimi me pushtuesit jashtëballkanikë (osmanët, italianët, gjermanët) kundër pushtuesve ballkanikë sllavë (serbë) e grekë zgjidhje më e mirë dhe mos janë ata politikanët që duhen ngritur në nivelin e heronjve? A është gjendja e sotme e mjerë e shqiptarëve, qenia e tyre të copëtuar në disa shtete etj., siç thonë zakonisht historianët, “rezultat i zgjedhjeve politike që kanë bërë ata që sot mbahen për heronj” ? Këto jaë dilema që i ka lindur tek shqiptarët situata shoqërore-politike e sotme, ndryshimet e mëdha që po ndodhin dhe reflektimi racional mbi vetveten. Me këtë arrihet tek konteksti i debatit për Skënderbeun që në fillim u premtua të trajtohet në fund, domethënë tani. Konteksti i rikthimit të diskutimit për Skënderbeun është ndryshimi i sistemit politik në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni, konflikti shqiptaro-serb e shqiptaro-grek, përpjekjet e shqiptarëve për integrim në Evropë dhe zhgënjimi që nga “ftohtësia” evropiane ndaj tyre dhe përgjithësisht reflektimi i shqiptarëve mbi qenjësimin e vet politik të sotëm dhe të kaluar si përpjekje për të kuptuar gjendjen e vet të sotme e për të dhënë zgjidhje në rrethanat e sotme. Ky të menduar refleksiv, të menduar i drejtuar kah vetja, përfshinte si shqyrtimin kritik të sistemit që po ndryshohej, ashtu edhe të kaluarën. Mendimi për të kaluarën me përjashtim të një pjese të vogël të shqiptarëve mbizotërohej, por edhe kufizohej nga njohuritë e marra për historianë në sistemin arsimor, në njohuritë që ishin përzgjedhur dhe ishin dhënë pikërisht nga sistemi që synohej të përmbysej. Kjo ka krijuar një kontradiktë: nga njëra anë sistemi konsiderohet shumë i keq, nga ana tjetër njohuritë dhe vlerat e krijuara prej tij për ta mbajtur në këmbë janë gati të vetmet që njihen dhe mbështetja në to nuk e ndryshon sjelljen politike të shqiptarëve. Sistemi që mbizotëronte mendimin dhe sjelljen e shqiptarëve ka qenë i prirjes drrejt lindjes, sllavizmit, panhelenizmit dhe ortodoksizmit: në Kosovë dhe Maqedoni kah “bashkim-vllaznimi” dhe në Shqipëri kah politika jugosllave, ruse e greke. Historia e shqiptarëve dhe sistemi arsimor që e ka futur atë në popullsi ka qenë e shkruar sipas kësaj prirjeje të sistemit në tërësi (dhe jo vetëm të politikës) duke qenë edhe vetë pjesë e sistemit. Njeriu kryesor i konceptimit dhe shkrimit të historisë së shqiptarëve, Stefanaq Pollo thotë se ne, historianët, kemi bërë projektimin e të sotmes në të kaluarën. Historiografia përbëhet para së gjithash nga përshkrimi dhe interpretimi i ngjarjeve, rrymave dhe individëve. Në qoftë se siç thotë Pollo është bërë projektimi i të sotmes në të kaluarën, atëherë del se në të kaluarën është projektuar ngjarja model, lufta “nacionalçlirimtare” , rryma politike model që është Partia Komuniste e Shqipërisë dhe individi model që është Enver Hoxha. Kështu në të kaluarën janë kërkuar, janë përzgjedhur për t’u lavdëruar dhe janë ngritur në model të sjelljes politike dhe të heroizmit të shqiptarëve ngjarjet që janë zhvilluar sipas prirjes politike të luftës “nacionalçlirimtare” , rrymat politike që kanë qenë në thelb të ngjashme me animin politik të Partisë Komuniste të Shqipërisë dhe individët që kanë qenë në thelb të ngjashëm me mendimin politik të Enver Hoxhës. Prandaj ngjarjet, rrymat politike dhe individët për të cilët shqiptarët kanë mësuar në shkollë (dhe vazhdojnë të mësojnë) si shëmbëlltyra të heroizmit, si shëmbëlltyra që duhen ndjekur, janë lufta “nacionalçlirimtare” e kohës për të cilën bëhet fjalë, Partia Komuniste e kohës për të cilën bëhet fjalë dhe Enver Hoxha(t) e kohës për të cilën bëhet fjalë. Në qoftë se karakteristikë e përbashkët e luftës “nacionalçlirimtare” , Partisë Komuniste të Shqipërisë dhe Enver Hoxhës ka qenë prirja kah lindja, sllavizmi, helenizmi dhe ortodoksizmi, atëherë “projektimi i të sotmes në të kaluarën” do të thotë se janë gjetur dhe janë ngritur në nivelin e heroizmave dhe heronjve ato ngjarje, rryma politike dhe individë të së kaluarës shqiptare që kanë qenë të prirur kah bashkëpunimi dhe aleancat me lindjen, sllavizmin, helenizmin dhe ortodoksizmin. Kështu për shembull, nga Kosova është nxjerrë në plan të parë dhe është ngritur në nivelin e heroit dhe të shëmbëlltyrës për t’u ndjekur nga shqiptarët Isa Boletini që ka qenë, siç është cilësuar “tribun popullor i bashkëjetesës” me serbët dhe është lënë në plan të dytë Hasan Prishtina që ka qenë siç thuhet “nacionalist i tërbuar”, sepse konsideronte serbët si armiq kryesorë të shqiptarëve; në jug është nxjerrë në plan të parë dhe është lavdëruar Çerçiz Topulli, Gjoleka etj., dhe është lënë në plan të dytë Abedin Dino që shpëtoi Çamërinë nga aneksimi grek, është nxjerrë në plan të parë Abdyl Frashëri që sipas projekteve nacionaliste serbe e futi Lidhjen Shqiptare të Prizrenit në luftë kundër osmanëve dhe solli shkatërrimin e saj dhe është lënë në plan të dytë Sami Frashëri që thotë se serbët dhe grekët janë armiqtë kryesoë të shqiptarëve, është glorifikuar Ali Pashë Tepelena që ka qenë vegël e nacionalizmit grek dhe janë lënë në plan të dytë Bushatllinjtë që kanë zhvilluar beteja fitimtare kundër serbëve dhe grekëve, është nxjerrë në plan të parë Pjetër Bogdani që bashkëpunoi me rusët, Arsenijen e III Cërnojeviq dhe aleatët e tyre austro-hungarezë dhe janë lënë në plan të dytë klerikët katoikë që luftuan kundër sllavizimit të kishës shqiptare, etj., etj. Kur nxirret në publik kjo punë që kanë bërë historianët dhe pohohet prej tyre, një pjesë e publikut shqiptar revoltohet jo ndaj historianëve, por ndaj atyre që bashkë me historianët tregojnë se çka është bërë.  Këtu lindin katër kontradikta të tjera: e para, edhe ajo pjesë e shqiptarëve që dëshiron të braktisë përvojën enveriste si përvojë të hidhur, kufizohet në hedhjen poshtë vetëm të Enver Hoxhës së fundit, por nuk tregohet e gatshme të hedhë poshtë edhe “enver hoxhët” e së kaluarës dhe ngul këmbë që të ruhen sipas tyre, “figurat e shquara të kombit” që janë “Enver Hoxha” i së kaluarës. Ato rryma politike që janë Partia Komuniste e së kaluarës dhe ato ngjarje që janë lufta “nacionalçlirimtare” e së kaluarës. E dyta, edhe ajo pjesë që është për hedhjen poshtë të sistemit enverist ngurron të hedhë poshtë historiografinë enveriste që është pjesë e sistemit. Natyrisht, kjo përmbysje e histoiografisë shqiptare nuk është produkt vetëm i historianëve enveristë, por e rrymës serbofile dhe grekofile para tyre. E pranishme për disa shekuj në radhët e shqiptarëve, por historiografia enveriste pati mundësi të punojë për një kohë më të gjatë, m të organizuar dhe të fusë idetë e veta si të vetmet në sistemin arsimor të socializmit në përgjithësi. E treta, edhe ajo pjesë e shqiptarëve që praktikisht është për luftë kundër nacional-shovinizmi t serb e grek, ngurron të hedhë poshtë shëmbëlltyrat e bashkëpunimit me serbët dhe grekët në të kaluarën. Kjo pjesë e shqiptarëve dëshiron të zhvillojë luftën kundër nacional-shovinizmi t serb dhe grek duke u udhëhequr nga “heronjtë” që kanë qenë për aleancë dhe bashkëpunim me serbët dhe grekët. E katërta, tek ata shqiptarë që në praktikë u angazhuan në luftë të armatosur kundër shovinizmit serb, është kontradikta ndërmjet mendimit të krijuar jashtë sistemit arsimor se serbët dhe grkët janë armiqtë kryesorë të shqiptarëve dhe mendimi që krijohet në shkollë nga lavdërimi i figurave, ngjarjeve dhe rrymave politike shqiptare që kanë qenë për miqësinë. Aleanca e bashkëpunimit me serbët dhe grekët: nëpërmjet përvojës, praktikës armiqësore shqiptaro-serbe dhe shqiptaro-greke dhe porosisë që jep historiografia shkollore për miqësi me serbët dhe grekët. Derisa nga përvoja praktike këta shqiptarë mendonin se serbët dhe grekët janë armiqësorë ndaj shqiptarëve, historiografia shkollore në Kosovë, Maqedoni dhe Shqipëri është përzgjedhur sipas idesë qendrore të “bashkim-vëllazë rimit” dhe janë glorifikuar ato figura, ngjarje dhe rryma politikë shqiptare që janë shembull bashkëpunimi me serbët dhe grekët. Këto kontradikta veçanërisht nëpërmjet përvojës praktike të marrëdhënieve armiqësore me serbët dhe grekët dhe shëmbëlltyrave të dhëna nga sistemi arsimor për bashkëpunimin politik me serbët dhe grekët, krijojnë tensione brenda ndërgjegjes personale tek shumë shqiptarë. Një tension tjetër vjen nga psiqika, nga frika se po të zbulohet e vërteta për ata që mbahen sot për heronj, shqiptarët do të mbesin pa heronj, pa mite, pa simbole, shumë keq. Kjo në gjuhën e psikologjisë është “fobi”, frikë e paarsyeshme dhe në masë të madhe është problemi i vetë atyre që e kanë dhe që duhet ta zgjidhin me psikiatrin ose psikologun. Për sferën e studimeve, me interes është qëndrueshmëria e pohimit se “mbetemi pa heronj, pa figura të shquara” etj. Pohimi se “po shemben këto figura, mbetemi pa heronj” nuk është i saktë, e para sepse çdo rrymë e të menduarit politik ka shëmbëlltyrat e veta të së kaluarës që zënë vendin e atyre që shemben dhe e dyta, se në botimet e dhjetë viteve të fundit (por edhe më parë) janë nxjerrë në dukje figura që në drejtimin e vet janë të madhërishme, që nuk krijojnë tension në ndërgjegjen e shqiptarëve nëpërmjet përvojës praktike që u thotë se serbët dhe grekët kanë qenë armiqtë kryesorë të shqiptarëve dhe historiografisë shkollore që u thotë se serbët dhe grekët kanë qenë aleatët kryesorë të shqiptarëve në luftën kundër “armikut të përbashkët”. Për këtë drejtim, që nuk krijon tension në plan të parë do të dilnin figurat e Hasan Prishtinës, Gjergj Fishtës, Haxhi Zekës, Sami Frashërit, Pashko Vasës, Petro Ninit, Papa Kristo Negovanit, Abedin Dinos dhe po të shkohet më tej gjenden figurat e Mehmet Peshë Bushatlliut (Plakut), Dukagjinasit etj., etj. Me ngritjen në plan të parë të këtyre figurave në ndërgjegjen e shqiptarëve nuk do të kishte tension nëpërmjet praktikës që u thotë se serbët dhe grekët kanë qenë armiqtë kryesorë të interesave shqiptare dhe heronjve, sepse edhe heronjtë thonë të njëjtën gjë. Si terapi ndaj kësaj fobie shpesh jepet këshilla që “puna të fillojë me vlerësimin dhe ngritjen lartë të figurave që e meritojnë, por pa zhvlerësuar figurat ekzistuese”. Mirëpo procesi i rivlerësimit është më kompleks se kaq, sepse ngritja e figurave të reja nuk fillon në truall bosh. Po të përdoret paraprakisht një krahasim, as bashkia, as komuna nuk ka dhënë një truall (plac) bosh, por një truall ku ekziston një ndertëse e vjetër e vlerave, figurave etj. Kur në truallin e ndërtimit ekziston një ndërtesë, nuk mund të ngrihet e reja pa shembur fillimit të vjetrën. Pa shembur të vjetrën mund të bëhen riparime, lyerje, rikonstruktime të së vjetrës, por nuk mund të ndërtohet gjë e re, ndërtesë e fortë dhe e shëndoshë sipas standarteve bashkëkohore. Në procesin e reflektimit kritik për të kaluarën zhvillohen të ndërthurura përpjekjet për të ruajtur të vjetrën, për të ngjyrosur nga jashtë të vjetrën, për të shembur të vjetrën, për të ndërtuar të renë etj.. Në diskutim nuk ka proces të thjeshtuar, vetëm me një zë, por një proces kompleks diskutimi ku secili do të peshojë personalisht. Procesi nuk është as vetëm sulm dhe shembje ndaj figurave ekzistuese, as vetëm mbrojtje e figurave ekzistuese, as vetëm rivlerësim i figurave të lëna në harresë, as vetëm përpjekje për t’i lënë në harresë ato që kanë qenë lënë ë tilla. Si në çdo fushë, karakteristika e diskutimit shkencor në sistemin demokratik krijon mundësinë e zgjidhjes nga individi nëpërmjt alternativash të ndryshme: kush nuk dëshiron të lexojë për shembjen e figurave ekzistuese, të mos lexojë; kush dëshiron të lexojë le të lexojë etj. Psikologët kanë provuar se sa njerëz nuk duan të mendojnë vetë, se dëshirojnë që për ta të mendojnë të tjerët, se liria për të menduar u shkakton tension dhe se priren të ikin nga kjo liri. Ata duan një zë të vetëm, autoritar. Megjithë larmishmërinë e pikëpamjeve, as nëpërmjet historianëve dhe as nëpërmjet interpretuesve të tjerë profesionistë nuk ka dallime aq të mëdha sa duken në pamje të parë, qoftë lidhur me faktin, qoftë me klasifikimet. Dallimet më të mëdha kanë vlerësime dhe veçanërisht tek lexuesit. Një pjesë e tensionit vjen ngaqë shqiptarët janë në proces të gjithanshëm kalimi (tranzicioni) që përfshin edhe ndryshimin e vlerave. Kjo është arsyeja që dallimi nëpërmjet historianëve është i vogël lidhur me faktet, por i madh është dallimi lidhur me vlerësimet dhe përjetimet e këtyre fakteve. Ajo që deri tani konsiderohej vlerë, tani konsiderohet antivlerë. Ajo që përbënte lëvdatë, tani përbën qortim etj. Kështu, po të përmendet vetëm një shembull, shembulli për Isa Boletinin: historianët, biografët e tij, gjithnjë kanë treguar dhe madje kanë shfaqur zell të veçantë për të dokumentuar se Isa Boletini ka qenë bashkëpunues me serbët kundër pushtuesve osmanë. Ky fakt nuk ka ndryshuar as sot. Çka ka ndryshuar është përjetimi i këtij fakti: në sistemin socialist dhe historiografinë socialiste të Shqipërisë, Kosovës dhe Maqedonisë, bashkëpunimi me serbët, miqësia me popujt fqinjë konsiderohej vlerë, lëvdatë, prirje, internacionaliste, revolucionare, për bashkim-vëllazë rim etj. Duke e konsideruar vlerë, biografët e tij dhe historianët përgjithësisht kanë mbledhur dhe botuar një numër jashtëzakonisht të madh dokumentash që dëshmojnë se Isa Boletini ka qenë bashkëpunëtor i serbëve. Sot i njëjti fakt, bashkëpunimi i Boletinit me serbët, nga disa përjetohet si tradhëti, qortim etj. Duke mos qenë shumë i vetëdijshëm për procesin e ndryshimit të vlerave, disa lexues hidhen emocionalisht kundër historianëve dhe vazhdojnë të përsërisin faktin e përsëritur me dekada se Isa Boletini ka qenë bashkëpunëtor i serbëve. Ky zemërim është karakteristikë e përgjithshme e procesit të ndryshimit të vlerave dhe rivlerësimit të përvojave të vetvetes dhe jo vetëm të shqiptarëve.  “Projektimi i të sotmes në të kaluarën” për të cilën flet Stefanaq Pollo, është bërë edhe për të provuar vazhdimësinë e historisë së shqiptarëve, të asaj që projektohet. Ideja ka qenë për të vërtetuar se Enver Hoxha, Partia Komuniste e Shqipërisë dhe Lufta “nacionalçlirimtare” janë vazhdim i traditave mijëravjeçare të popullit shqiptar. Dhe vërtetë, historianët kanë vërtetuar se ashtu si Enver Hoxha dhe Partia Komuniste në Shqipëri, apo Fadil Hoxha dhe Partia Komuniste në Kosovë etj., u bashkuan si aleatë me serbët dhe grekët dhe popujt e tjerë të Ballkanit në luftë kundër “armikut të përbashkët” që vinte nga jashtë Ballkanit, ashtu edhe në të kaluarën ka ekzistuar një traditë e fuqishme e bashkëpunimit të udhëheqësve shqiptarë me popujt e tjerë të Ballkanit, me serbët dhe grekët kundër “pushtuesit të përbashkët” që vine nga jashtë Ballkanit. Historianët kryesorë që i kanë dhënë vulën historiografisë shqiptare si Aleks Buda, Stefanaq Pollo e deri tek Skënder Luarasi dhe brezat e rinj të Shqipëri të riprodhuar nga Ali Hadri dhe pasuesit e tij në Kosovë, i kanë paraqitur si figurat qendrore shqiptare dhe pikat kulmore të bashkëpunimit me popujt e Ballkanit, sllavët dhe grekët, Skënderbeun, Pjetër Bogdanin, Esat Pashën, Isa Boletinin, Ahmet Zogun dhe me grekët Ali Pashë Tepelenën, Zenel Gjolekën e deri tek Fan Noli. Disa përvoja bashkëpunimi si ai i Toptanit dhe Zogut janë cilësuar tradhëti. Ndërsa bashkëpunëtorët më të rëndësishëm të Serbisë dhe të Greqisë, Skënderbeu, Bogdani, Boletini, Ali Pashë Tepelena, Gjoleka, Noli etj., etj., janë lavëruar, glorifikuar dhe shpallur heronjtë e shëmbëlltyrat kryesore shqiptare që duhen ndjekur. Enver Hoxha, Partia Komuniste e Shqiëprisë, Lufta “nacionalçlirimtare” janë paraqitur si vazhdim i kësaj tradite të lavdishme e heroike shqiptare për të bashkëpunuar me sllavët dhe grekët. E përbashkëta e të gjithë këtyre figurave dhe e këtij kahu politik përgjithësisht ka qenë ideja e bashkëpunimit me popujt e Ballkanit, sllavët dhe grekët, kundër armikut të përbashkët që vinte nga jashtë Ballkanit. Argumenti kryesor legjitimues, por jo i vetmi, domethënë argumenti kryesor që mbështet përfundimin e këtyre historianëve, se bashkëpunimi me serbët dhe grekët ka qenë i drejtë dhe se prandaj ata shqiptarë që bashkëpunuan me ta janë heronjtë e vërtetë të shqiptarëve, është argumenti i “armiku të përbashkët të popujve të Ballkanit, pavarësisht nga dallime e tyre kombëtare” përballë armikut të ardhur prej jashtë Ballkanit. Siç kanë dëshmuar historianët për Skënderbeun, Bogdanin, Boletinin, Tepelenën, Gjolekën etj., armiku i përbashkët i shqiptarëve dhe serbëve dhe i grekëve ishte Perandoria Osmane, për Enver Hoxhën, Fadil Hoxhën etj., ishte përsëri armiku i përbashkët i ardhur nga jashtë Ballkanit, fashizmi italian dhe nazizmi gjerman. Për sot.... 


 

 

  

 
 

__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Edlira Xhemo | 29 Jun 18:23 2008
Picon

Re: Thirrje per opinionin Publik

Te nderuar Moderatore !
pos hoh qe po ma mbushni inboxin me mesazhe te mbushura me ofendime nga nje nofke interneti "tano turku" te cilit nuk i dihet as emri e as mbiemri per ta verifikuar.
Ju lutem per sa kohe persona te caktuar nuk paraqiten em emrin e tyre et vertete, mos ia kaloni mesahzt e mbi te gjitah kur permbajtaj e tyre eshte pa vlere e pa fakte.
 
shpresoj ne mirekuptim
E.Xh.

----- Original Message ----
From: tano turku <xxxxxtano <at> yahoo.com>
To: shqiperia <at> yahoogroups.com
Sent: Saturday, June 28, 2008 2:47:46 AM
Subject: Re: [shqiperia] Thirrje per opinionin Publik

 

 

O u mbytsh ne shurren tende< O Tempora O mores!

--- On Thu, 6/26/08, Lidhja çame France <lidhja.came_ fr <at> yahoo. com> wrote:

From: Lidhja çame France <lidhja.came_ fr <at> yahoo. com>
Subject: [shqiperia] Thirrje per opinionin Publik
To: lidhjashqiptare <at> yahoogroups. com, albeuropa <at> yahoogrou ps.com, albemigrant <at> yahoogroups. com
Cc: shqiperia <at> yahoogrou ps.com, qeparoi <at> yahoogroups .com, alb-club <at> alb- net.com, alb-info-talk <at> yahoogroups. com
Date: Thursday, June 26, 2008, 7:01 PM

Per Opiniponin e Gjere !
Lidhja Came  ben thirrje per distancim nga "aktivitetet" e PDI e cila po "organizon" ne bashkepunim me nje pseudo-forum te quajtur "çamëria" duke i derguar "lajmërimet" atje.
 
Per Ceshtjen Came ne bejme Thirrje qe te gjithe patriotet te distancohen nga persona te tille te pa-afte dhe plang-prishes.
Lidhja çame  po ndermerr nje fushate te gjere aktivitetetesh per çuarjen direkt perpara te kesaj çeshtje.
Fakti se personazhe te caktuar te PDI po vazhdojne bashkepunimin ende me ata qe i quajten si greko-file, do te thote se e pranojne faktin se jane Filo-greke, dhe se Marrshimi ne Qafe Bote eshte vetem nje farse sa per sy e faqe qe nuk do te thote asgje per Greqine e cila ashtu si vitet e tjera do ta mohoje genocidin .. Pra PDI po vazhdon gjithnje me te njejtat "aktivitete" nga te cilat ka pasur Rrezultate ZERO !
 
Lidhja Came France__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
tano turku | 29 Jun 20:24 2008
Picon

Re: Fw:Re: Fw: DEKLARATA PER PERVJETORIN E GENOCIDIT CAM

Naxhija e internetit ne Maje te Kulles Eifel sikur e Ema e Zeqos ne Maje te Thanes!

--- On Sun, 6/29/08, Edlira Xhemo <edlira_xhemo <at> yahoo.com> wrote:
From: Edlira Xhemo <edlira_xhemo <at> yahoo.com>
Subject: [shqiperia] Fw:Re: Fw: DEKLARATA PER PERVJETORIN E GENOCIDIT CAM
To: qeparoi <at> yahoogroups.com
Cc: shqiperia <at> yahoogroups.com
Date: Sunday, June 29, 2008, 6:03 PM


Shume te nderuar Miqte e mi te alb-shkences prej kohesh dhe moderatore te saja !
Ju falenderoj per vemendjen e veçante qe i keni kushtuar çeshtjes çame sidomos ne kete kohe te veshtire stuhirash ku me anen e angazhimit te perbashket dhe diskutimit te perbashket ne fillim ne forumin tuaj e me pas edhe ne nje forum tjeter e tani ne Forum Listen e Lidhjes Came, per te mos qene shqetsues vazhdimisht me postime dhe per t'u lene hapesire ehde diskutimeve shkencore ne kete forum nga fushat e tjera. Se si i thone shqip :
"Gjella me kripe e kripa me karar"
"Sipas vendit dhe kuvendi".
 
Forumi i Lidhjes Came ka pasur pikerisht kete synim : te Respektoje Hapesiren Elektronike te Forumeve te Tjera Shqipetare pa Nderhyre dhe pa ua Uzurpuar ate ne menyre qe çdo forum te funksionoje ne perputhje me objektivat e tij dhe q et'i arrije ato sa me mire.
 
Une ju falenderoj shuem per ndihmen tuaj dhe per mesazhet pozitive qe transmetoni.
Jeni te miresardhur ne çdo kohe ne kete Forum pasi mendojme se do te ishte me teper Etike dhe Profesionale qe debatet dhe fryma apo ehde thjesht edukimi me kete çeshtje te jete i vazhdueshem.
Keto kohe hapesira internetik ka perballur sulme te tejskajshme dhe nje furtune shume mizore ndaj aktivisteve te kesaj çeshtjeje nga Hije Interneti te cilet fshihen pas emertimesh dhe nofkash te caktuara, te cilet pergjojne pas dere dhe ne momente te caktuara "puf" nxjerrin koken per t'u dukur si me te mençurit dhe me te zgjuarit, por qe en fakt vetem shkelin mbi mundin, djersen dhe dedikimin e aktivisteve me te hershem si dhe bashkepunimeve te hereshme per çeshtjen.
 
Ju falenderoj shume e mbi te gjitha Stafin Drejtues dhe mbi te gjitha Profesoret : Sami Rrepishtin i cili eshte nje kontribues i hershem i saj ne NY dhe   Prof. Begzatin per ndihmen e mençur, shkencore dhe akademike qe po jep per kete çeshtje.
 
Adresa e forumit (pa dashur te bej reklama ne forumin tuaj por ne perputhje me kerkesen e Z. Meta dhe te te interesuarve) :
 
Gjithashtu gjej momentin te dergoj nje sqarim ne lidhje me deklaraten per Genocidin Cam :
persona te caktuar mendojne se ndoshta kjo deklarate ka permbajtje fetare me qe une aty permend se ajo pjese e popullsise qe u perzu ehste Myslymane ndersa Ortodokset qendruan.
Por kete deklarate ju ftoj te lexoni me kujdes se eshte theksuar edhe fakti se çamet ortodokse aktualisht jane nen presion dhe trysni.
Gjithashtu fakti i permendjes se diskriminimit edhe nga ana fetare nuk lidhet me ndonje lufte fetare por me faktin se Grekerit Shfrytezuan fene per t'ia atribuar perkatesise etnike pasi edhe sot e kesaj dite ne dokumentat Zerviste shkruhet per çamet e persekutuar jo si çamer myslymane por si Turko-Shqipetaret ndersa per çamet ortodokse si greko-Shqipetaret, duke bere keshtu indirekt Diskriminim etnik pasi ne asnje moment nuk theksohet perkatesia e tyre Puro Shqipetare por se gjoja Turke apo Greke dhe kete qarqet greke e bejne duke u bazuar ne perkatesine fetare.
 
Ju lutem ta distanconi kete deklarate nga çdo lloj interpretimi fetar dhe ta konsideroni ate se permend Diskriminimin Dypalesh si te çameve myslymane ashtu edhe te atyre ortodokse.
 
Me shume falenderime per vemendjen e veçante te Forumit dhe Institutit tuaj per kete çeshtje kaq delikate
 
Edlira Xhemo
Paris

----- Original Message ----
From:
To: edlira xhemo <e_xhemo <at> yahoo. com>
Sent: Sunday, June 29, 2008 5:38:00 PM
Subject: Re: [Alb-Shkenca] Fw: DEKLARATA PER PERVJETORIN E GENOCIDIT CAM

E nderuar,
...nëse keni mudësi dhe gjeni kohë, Ju lutem që të më dërgi adresat Tuaja mbi Networkun e çamërisë...
 
Jam i interesuar të jem në rrjedhe dhe eventualisht të ndijmoj
 
 
---


DEKLARATA PER PERVJETORIN E GENOCIDIT CAM

Më 27 qershor 1944 bandat nazisto-shoviniste të Napolon Zervës
vranë, masakruan me synim spastrim etnik qindra nenshtetas të
pafajshëm grekë, me origjine shqipetare dhe te besimit myslyman,
pjestarë të komunitetit çam (shqipetar) te Camerise.
Kjo date aktualizohet sot me 64 vjetorin e dites se ketij genocidi.
Nën kërcënimin dhe presionin e therrjeve dhe perdhunimeve
masive, dhjetra mijëra gra, pleq e fëmijë çamë u detyruan të lenë
strehen stërgjyshore dhe të kërkojnë strehim të përkohshëm në
Shqipëri, Turqi e gjetkë.

Popullsia çame nuk ka qene e vetme ne kete tragjedi pasi ishte
paraprire nga tragjedia e komunitetit hebraik te Selanikut si
shembull i paprecedent boteror per shfarosjen ne mase te pakicave,
nga bashkepunimi i ketyre trupave nazi-shoviniste me ato naziste.

Çamët e dëbuar dhe fëmijët e tyre edhe sot e kesaj dite nuk lejohen
të kthehen në shtëpitë e tyre në Çamëri, duke iu mohuar kësisoj disa
të drejta universale sikurse janë "dinjiteti dhe të drejtat e
barabarta të secilit" e fryma e "vëllazërisë" njerëzore
(Neni 1 i Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut"),
mosdiskriminimi i çfarëdolloj
(Neni 2), e drejta e jetës, lirisë dhe sigurisë
(Neni3), si dhe e drejta për të mos iu nënshtruar "dëbimit arbitrar"
(Neni 9).

Ndërsa çamët e besimit mysliman e fëmijët e tyre ende nuk lejohen të
kthehen në Greqi, mijëra çamë të besimit ortodoks, që mbetën në
Çamëri, i janë nënshtruar një diskriminimi të pashembullt rracor dhe
mungesës së plotë të të drejtave themelore të njeriut që i përkasin
çdo pakice kombëtare e mbi te gjitha qe ata jane autoktone ne trojet
e tyre stergjyshore.

Qeveria greke deri më sot refuzon të trajtojë dhe zgjidhë problemin
çam duke ngulur këmbë se ky problem ose nuk ekziston, ose duhet
trajtuar si një çështje dypalështe midis Shqipërisë dhe Greqisë.Duke
harruar se Komuniteti Cam i keqtrajtuar ka qene dhe duhet te jete
nen vartesine e saj Juridike dhe Shteterore per sa kohe Cameria ne
perputhje me vendimet e Konferences se Londres me 1913 u perfshi ne
kufijte gjeo-politike te Greqise.

Si një vend anetar i BE-së dhe NATO-s, Greqia eshte e detyruar te
permbushe disa detyrime baze ligjore dhe akte e vendime ne fuqi per
venien ne jete te tyre duke filluar me njohjen dhe mbrojtjen e të
drejtave të njeriut të pakicave etnike në përgjithësi dhe të
komunitetit çam në veçanti.  Performanca dhe autoriteti i Greqisë do
të ngrihen dhe permiresohen nëse ajo lejon kthimin në vatrat e tyre
në Greqi të nenshtetasve grekë që i përkasin komunitetit çam atje.

Në këtë ditë të dhimbshme të Përkujtimit të Gjenocidit Çam, ne i
bëjmë thirrje qeverisë dhe parlamentit Grek që të heqë dorë pa humbur kohë nga
qëndrimi neglizhent e mohues dhe të njohë e mbrojë të drejtat e
njeriut të komunitetit çam te debuar te cilit i mohohen te drejtat
themelore te çdo shtetasi te thjeshte grek duke filluar me kthimin në
vatrat e tyre autoktone.

I bëjmë gjithashtu thirrje qeverive të SHBA, Britanisë së Madhe,
Frances, Spanjes, Hollandes, Italise, Suedise, Belgjikes, Gjermanise,
Austrise, Rusisë, si dhe Parlamentit Europian, Komisionit Evropian,
OSBE-së, Këshillit të Evropës si dhe Gjykates Nderkombetare te te
Drejtave te Njeriut, që në kuadrin e angazhimit të tyre ndaj kauzës
së të drejtave të njeriut dhe të pakicave, të ushtrojnë ndikim pranë
qeverisë greke me qëllim zgjidhjen e shpejtë e të plotë të çështjes
së të drejtave të njeriut të komunitetit çam të Epirit Te Vjeter dhe
Camerise.

Per Networkun e Lidhjes Came ne Bote

Edlira Xhemo

27 qershor 2008
------------ --------
ps. : kjo deklarate i eshte derguar ehd einstitutit alb-shkenca nga ku priten rrezultatet per daljen ne formen e nje deklarate te perbashket.
____________ _________ _________ _________ _________ _________ _____
If you wish to unsubscribe, send a blank message to:
alb-shkenca- unsubscribe <at> alb-net.com , or visit Alb-Shkenca' s page at:
http://www.alb- net.com/mailman/ listinfo/ alb-shkenca


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
arsim jonuzi | 29 Jun 20:51 2008
Picon

Vetëizolimi – një zgjidhje e mirë - Shkruan: Albulena BAJRAMI

 

http://www.alb-drejtesia.com/al/news.php?readmore=70

 

Vetëizolimi – një zgjidhje e mirë

 

Të veçuarit është të larguarit nga njerëzit, për një kohë të caktuar, për t’i ndërprerë punët e dynjasë për një kohë të shkurtër, që zemra të boshatiset nga shqëtësimet e kësaj dynjaje që nuk kanë të mbaruar kurrë, për t’u qetësuar nga mendimet e përditshme që nuk ndahen dhe të përmendurit e All-llahut me zemër të frikësuar e të nënshtruar dhe të mendosh në mrekullitë që All-llahu i Lartësuar i ka krijuar. All-llahu i Lartësuar në Kur`anin Famëlartë thotë: “Ata të cilët besuan, zemrat e tyre qetësohen me përmendjen e All-llahut; pra, ta dini se me të përmendur All-llahun, zemrat stabilizohen!” (Kur`an, 13:28).
Këtë praktikë e gjejmë edhe tek Muhammedi alejhi selam gjatë përiudhës parapejgamberike, megjithëse shqetësimet e tij kishin një karaktër të veçantë që tek njerëzit e tjerë nuk gjenden, por shembullin e tij edhe ne mund ta marrim gjatë krizave dhe situatave të cilat janë të palakmueshme dhe që na shqetësojn në jetën tonë.
Kur Pejgamberit alejhi selam i afrohen të dyzetat dhe kur vrojtimet e tij për të kaluaren dhe të tashmen fillojnë t’ia kthjellojnë mendjen, atëherë atij fillon t’i pëlqejë vetmia. Merrtë ushqim dhe ujë me vete dhe shkonte në shpellën Hira, në malin Nur, afro dy milje larg Mekes. Kohën e kalonte në ibadet dhe në përsiatje, për çdo gjë që e rrethonte, madje mendonte edhe për gjithsinë për të zbuluar se çfarë fshihej pas saj. Është e vërtëtë e madhe se çfarëdo transformimi, natyrisht shpirtëror, njeriu e përjeton pasi bën llogaritje të gjithanshme të jetës së vet, pra, për ta bërë këtë, duhet të izolohet ose të tërhiqet anash për një kohë të caktuar, sepse kështu e arrin përqëndrimin e plotë në përsiatje, i papenguar nga imtësirat e jetës se përditshme, nga njerëzit dhe problemet e tyre dhe nga brengat, të cilat, zakonisht të okupojnë në jetë.
Muslimanë të nderuar! Ajo që pata për qëllim ne këtë temë nuk është ikja nga përgjegjësitë e obligimet tona ne jetën e kësaj bote, përgjegjësi këto që na takojnë dhe janë fati ynë! Muslimanit nuk i përshtatet kjo gjendje e as që All-llahu i Madhërishëm e urdhëron vetëizolimin e mbylljen në vete, duke ikur si i frikësuar nga dynjaja që e rrethon, porse një izolim i shkurtër disaditësh është i dobishëm për mendjen dhe zemrën e njeriut!
Rregullimi i mendimeve ose shqyrtimi i problemeve dhe mënyra për t’i zgjidhur enigmat e tyre, është një metodë përfektë e të veçuarit për disa ditë, në anën tjetër, ibadeti (namazi, lexim Kur`ani, dhikri) ndaj All-llahut të Lartësuar është kulmi i rehatisë dhe i qetësisë së zemrës në problemet që na okupojnë në jetë...

Shkroi: Albulena BAJRAMI


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Gmane