BeqirS | 8 May 16:28 2007
Picon

LDK-se ne SHBA, ka qene e priviligjuar nga vete kryetari historik Rugova

Ramadan Gashi, kryetar i ri Deges se LDK se per Nju Jork, Nju Xhersi dhe Konektiket, udhehoqi mbledhjen e pare te kesaj dege

 

 

 

nga BEQIR SINA, Nju Jork

 

 

 

Diaspora, e ne veçanti dega e LDK-se ne SHBA, ka qene ne nje menyre, e priviligjuar nga vete kryetari historik, Rugova, sa per punen qe ka bere, aq edhe per fatin se eshte Dega qe vepron ne vendin e "shpresave te fundit te njerezimit" - ne Ameriken, e Xhorxh Washingtonit dhe Woodrow Wilsonit. 

 


       
  MNHATTAN NY :  Dega se LDK-se per Nju Jork,Nju Xhersi dhe Kenektiket, dje ne zyren e saj ka mbajtur per here te pare prej kur u zgjodh dhe "defaktizoj" ndarjen mbledhjen e saj te rregullt. Ne kete mbledhje kryesia e deges ka konfirmuar zyrtarisht dhe ka marre ne analize edhe doreheqjen e kryetarit te gjertanishem z.Çele Çelaj . Siç u tha aty, ai ka qene nje aktivist i devotshem i LDK-se qe nga ditet e para te formimit te deges ne Nju Jork . Sipas diskutimeve u mesua se z.Çelaj u deklarua se per shkaqe familjare nuk mund te jape me aq sa duhet kontributin e tij te nevojshem. Keshtuqe, kryesia e kesaj dege me shumice votash, i eshte dashte te votoi - per kryetar z.Ramadan Gashi. Deri tani z. Gashi mbante postin sekretarit te deges. Kryesia me vota unanime per sekretar te ri zgjodhi z.Valon Alaj -antar i kryesise se deges.  Kryesia e Dege se LDK se per Nju Jork, Nju Xhersi dhe Kenektiket me zgjedhjen per kryetar te ri te deges z.Ramadan Gashi, i cili deri tani mbante postin sekretarit te deges, ne kontiunitet kerkon t'a rrisi edhe me shume rolin dhe kontributin e kesaj dege. Pasi, z Gashi njihet si veprimtare i dallur i komunitetit.

 

 

 

 

"Jam nje nga themeluesit e LDKse, tha Gashi ne fillim te ketij takimi ku mori pjese vetem kryesia. Kam qene Kryetar i Fondit per Solidaritet prane LDK. Kryetar i Nendeges se Manhattanit, Anetare i Kryesise, Arkatari i Fondit te Qveverise - apo 3% per SHBA, Sekretari i deges dhe tash kryetari i saj". Me kete rast, tha ne fjalen e tij kryetari i ri Gashi, Konsolidimi i Deges, u be pasi disa anetare te Kryesise kaluan ne subjektin e ri politik, LDD. Pra, ishte imperative qe ne te benim konsolidimin e deges, sa me pare. Ishte obligim i yni te ryhet vazhdimesia dhe te konsolidohej Dega e LDK- per Nju Jork me rrethet. Ishte dhe detyrim moral ndaj qindra, dhe mija bashkeatdhetarve tone, ndaj perkushtimit, perkkrahjes, sakrificave qe bene ne keto 17 vjete te fundit anetaresia jone ne perkrahje te çeshtjes se Kosoves. Ne pohoi Gashi, asnjehere nuk e devijuam vizionin. filozofine, konceptin politik te LDK-se dhe te liderit tone historik Ibrahim Rugova".

 

 

   Zoti Gashi, me tej u foli edhe per kontributin dhe aktivitetin e kesaj dege. Te cilin, ai e quajti te gjate, impresive dhe mjaft te begateshem. Ai permendi edhe disa veprimtari e kontribute te tyre si :" Familja ndihmon Familjen - Ndihma per shkollen/arsimin - Fondi i Qeverise 3% - Ndihma per jetimet e luftes - dhe Ndihma per luften". Mirpo potencoi ai :"Ne te gjithe dhame diçka per Kosoven; mundin, perkushtimin, kohen e parane. Te tjeret dhane gjene me te shtrejte, dhane jete per Kosoven".. " Liria dhe Pavaresia e Kosoves eshte amaneti i tyre Jetesimi i ketij amaneti eshte obligim i yni, detyrim ndja shume brezave ne te kaluaren, si dhe ndaj femijeve dhe brezave qe vijne pas nesh. Andaj, ne ky brez i yni, e kemi privilegjin historik. Ne do t'a gezojme diten me te lumtur; ate te pavaresise qe Kosoves po agon.

 

  Ne vazhdim Gashi, shprehu bindjen se diaspora, e ne veçanti dea e LDK-se ne SHBA, ka qene ne nje menyre, e priviligjuar nga vete kryetari historik, Rugova, sa per punen qe ka bere, aq edhe per fatin se eshte Dega qe vepron ne vendin e "shpresave te fundit te njerezimit" - ne Ameriken, e Xhorxh Washingtonit dhe Woodrow Wilsonit. Pas fjales se kryetarit te ri z Ramadan Gashi, ne rend te dites u vune nje sere aktivitetesh e veprimtarish qe do te mbaje gjate ketyre muajve Dega e LDK-se, per Nju Jork me rrethe.

 

 

     

Kush eshte z Ramadan Gashi :

 

 

 Zoti Ramadan Gashi, ka nje aktivitet te gjate ne degen e LDK-es. Ai qe prej themelimit te saj ka qene ne organet drejtuese te kesaj dege dhe ka punuar e bashkepunuar me figura te njohura. Ka qene Kryetar i Fondit per Solidaritet prane LDK. Kryetar i Nendeges se Manhattanit, Anetare i Kryesise, Arkatari i Fondit te Qveverise - apo 3% per SHBA, Sekretari i deges dhe tash kryetari i saj. Gashi, eshte edhe nje besimtare shembullor, anetare per disa vjet i keshillit te xhamise. Ne veprimtarine e fundit te xhamise, ai udhehoqi edhe Kuvendin Zgjedhor te Qendres Islame Shqiptare Amerikane, per New York dhe New Jersye. Gashi, dallohet vazhdimisht per pikpamjet e tija te djathta, demokrate e atdhetare. I afert ne aktivitetin e tij me shume udheheqes te komunitetit, patriot, atdhetar e demokrate. Ka marre pjese pothuajse ne te gjitha veprimtarit, e organizuara ne komunitet ne dobi te çeshtjes kombetare
See what's free at AOL.com.
BeqirS | 8 May 18:12 2007
Picon

Asnjeri nga te arrestuarit ne bazen amerikane Fort Dix nuk eshte shqiptar

 
Asnjeri nga te arrestuarit ne bazen amerikane Fort Dix nuk eshte shqiptar
 
 
 
nga BEQIR SINA, Nju Jork
 
 
 Qëllimi i këtij lajmi përhapur menjëherë nga qarqe te caktuara anti - shqiptare, mendohet të jetë i gatuar nga i Lobit serbSee what's free at AOL.com.
__._,_.___


SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 8 May 20:29 2007
Picon

Deklerata e qeverise amerikane per te arrestuarit

 
Qeveria amerikane deklaron se : "Për të arrestuarit nuk ka informata se mund të jenë të lidhur me ndonjë organizatë terroriste ndërkombëtare dhe nuk janë akuzuar si të tillë", tha sot në një konferencë për shtyp zëdhënësi i Shtëpisë së Bardhë, Tony Snow.
 
 See what's free at AOL.com.
__._,_.___


SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Alban Bytyci | 8 May 12:09 2007

Kosovo's long road to independence

 
Kosovo's long road to independence

Trapped in diplomatic limbo, Kosovo's Albanian majority have waited years for their dreams of statehood to be realised. But now their day may come. Peter Popham reports from Pristina

Published: 08 May 2007

Leonard Cohen's graveyard voice wafts out of the bar to the inky dark of the pavement where the cement is broken, where the street lights don't shine, where the thin, thin youth of Pristina strides past in its threes and fours: "Nothing left to do when you know that you've been taken/ Nothing left to do when you're begging for a crumb/ Nothing left to do when you got to go on waiting/ Waiting for the miracle to come..."

Kosovo has been living in limbo for nearly eight years now, since the end of the war: waiting for the miracle to come, for the future to start. It is as ready as it will ever be.

I have just come from meeting one of the many human dynamos with which the Kosovo capital is thickly populated: Berat Buzhala, the 31-year-old editor of Gazeta Express, one of nine daily papers with which this would-be nation of around two million is lavishly served. He was one of the people who set it up, after the staff deserted a previous title en masse when it became obvious that the proprietor was calling the tune. The editor's long working day is drawing to a close; the adrenalin steams off him like sweat.

"What's your splash?" I ask. He throws a tabloid paper down on the table: the front page is filled with a picture of Anton Berisha, the man given the task of appointing a company to run a second mobile phone network for Kosovo, to offer competition to the present, exorbitantly expensive monopoly. After he made his announcement a hitman went after him with a pistol: he dodged the bullet and was awarded two squad cars full of police and a personal bodyguard. Next time they tried with a mortar - missed again. But when the (false) rumour spread that they had kidnapped his daughter, he fled the country with his family.

Organised crime, Russian style, is a Kosovo problem, and it is a result of years of living in limbo. Armoured personnel carriers from Nato's Kosovo Force (K-For) still grind along the narrow, potholed roads quite redundantly, eight years after the violence came to a halt. But problems that you cannot address with a tank have been proliferating all the while. A legal system that does not function, first and foremost - with all the consequences that flow from that.

"We have a mountain of problems," says Mr Buzhala, "and nobody wants to solve them. Politicians are used to living in limbo, they've had it this way for eight years now, they're used to not taking responsibility for anything: the provisional government passes the buck to Unmik [United Nations Mission in Kosovo], Unmik passes it back to the politicians. Politicians like it this way, they will be happy for it to continue. I blame the political leaders for failing to build trust between the Serbian and Albanian communities.

"Because it was not their first priority - that was to get rich."

Limbo means that Kosovo's 90 per cent Albanian population has yet to win its independence while Serbia has not budged on its insistence that Kosovo is a province of Serbia, and the semi-mythical heartland of the Serbians to boot. The new Serbian constitution actually states that Kosovo has no right to secede - even though it is blindingly obvious to anyone travelling around the place that the status quo changed permanently with the war.

In pursuit of its claims on Kosovo, Serbia has continued to subsidise the Serb communities and the local Serb governments that rule in Serb enclaves.

The price Serbs pay for the subsidies is loyalty to the Belgrade party line, to the fiction that Kosovo remains part of Serbia. Thus relations between the communities are frozen in a state of permanent estrangement.

Mitrovica, for example, a gritty mining city in the north, some 24 miles from the Serbian border, is divided down the middle, like Mostar in Bosnia. As in Mostar the river is the dividing line, and the bridge, one of many hideous relics of Yugoslavian modernism, is a no-man's-land, patrolled by K-For and crossed only by people with international credentials. To the north are the Serbs, to the south the Albanians. Divisions forged in the brutality of civil war, with bloody expulsions on both sides, have hardened into an ugly normality.

Miranda, an Albanian, took me to see. She was born and raised in a multi-ethnic community - Albanians, Turks, Serbs, Roma - in north Mitrovica, in a house built on a hill overlooking the city centre with a sloping green garden and a white picket fence. Driving up from Pristina, we stop on the way and she borrows the car of a friend with international licence plates, enabling her to cross the bridge. We drive over the bridge, up through the main shopping street crowded with shops occupying prefabricated metal kiosks, up through residential streets where house after house is still in ruins, destroyed by the communal frenzy.

Nobody would call the town beautiful or charming but for Miranda it is the land of lost content. "When I'm here I am where I spent my childhood, my school was here, I went out with my friends ... I just love this place, it's perfect." Childhood memories and flashes of wartime horror alternate as we drive around. "That burnt-out house - the girl who lived there was in America when they destroyed it. On the walls they wrote, 'American bitch, come back if you dare'."

When the ethnic cleansing of Mitrovica began in 1998, she lived in the family home with her brother and sister and parents. Her father died in his fifties of a stomach disease brought on, she is sure, by the stress of crossing the bridge through roadblocks manned by thugs every day to go to work - three times he was beaten. Then her mother fled, finally it was just Miranda and her sister. "In the end we were kicked out of the house in the middle of the night, during a curfew." They fled to the south of the city, where she has lived since. The house is now occupied by Serbs.

Miranda works for a Scandinavian NGO in the town, where one of her colleagues is Deyan, a young Serb with black hair over his shoulders. His story mirrors hers: he lived with his family in a Serb enclave south of the river, a peaceful, green spot a couple of miles outside the town, and incessant attacks by Albanians drove them out during the war. A vast French army barracks now stands between the enclave and the city, and the houses of the enclave were rebuilt soon after the conflict stopped. "But nobody's living there now," he said. "The bus to and from the city was stoned and shot at. People travelled in their own cars until one was ambushed and two people were killed. After that the only transport was a K-For truck, one per week."

The last residents gave up and moved north. Now the enclave is abandoned.

"It's obvious that the Albanians and the Serbs in Mitrovica cannot live together," says Zeljko Tvrdisic, a Serb who runs a radio station in the same block as Miranda's NGO. And the same is true in much of Kosovo today.

In the southern town of Shterpce, for example, a Serb-majority area where the American NGO Mercy Corps is helping build a village school for both communities, the Serbian CEO, Radica Janicevic, is all smiles until the question of the future is raised. "A one-sided solution to the problem," says Ms Janicevic - meaning independence - "and people will leave their homes. Yes, all may move to Serbia, though perhaps not all at once." She was saying, diplomats and others intimated later, what Belgrade required her to say, refusing to concede a jot or a tittle to the Albanian claim on Kosovo. Bitterness and rancour and suspicion are inevitable after a civil war, just as they were inevitable and are still present in Bosnia.

But the continual prolonging of the state of uncertainty over what happens to Kosovo next makes efforts at reconciliation stillborn. The milk of human kindness curdles. And there is so much to be done to make this place work.

The legacy of eight years of dysfunctional international supervision is everywhere. The justice system scarcely functions: the old one folded and died when Slobodan Milosevic wrenched out Kosovo's main wiring in the vicious run-up to war, disabling the aged but more-or-less functioning socialist systems that had kept the place ticking over. Because there is no fear of legal retribution, only 20 per cent of people pay local taxes, 30 per cent of electricity is stolen, buildings are thrown up all over the country without planning permission because there is no one to say stop.

The government rejoices in the name of PISG, Provisional Institutions of Self Government, and because its remit may last a week, or a month, or (God forbid) another year or two, it has no remit and no stomach for the tasks of building a robust little state that can outface the organised criminals and impose its will. And the longer the uncertainty prevails, the more daunting the task will become.

Bujar Bukoshi, a surgeon by profession, was a founder of the Democratic League of Kosovo (LDK), the party which under Ibrahim Rugova put the Kosovars' claim to independence on the world's agenda. Suave and articulate, he is one of the people whose presence in Pristina gives one a measure of hope for the future. But he is bleak about the immediate prospects.

"Of course there is no other way except independence," he says. "And my impression is that this is the final phase. Independence as an issue is terminated. But I am concerned with what happens after independence. A huge amount of problems have accumulated in the past eight years. And we have a very bad government, a very scandalous government, they are thieves and rogues."

He enumerates the problems: a ruinous economy, imports running at 95 per cent, exports at 5 per cent or less; "the highest jobless rate in south-east Europe", unofficially said to be around 70 per cent. "We have a very frustrated youth. More than 60 per cent of the population is under 25, yearly we have a small army of young people who are frustrated, who don't see their own future. And the first and last condition is to get the rule of law: there is no rule of law in Kosovo. We need Europe's best prosecutors and judges to put some very problematic people in jail. Because as long as they will have a say in this country there is a big question mark over Kosovo."

But question marks, along with auto graveyards, unfinished new buildings and young people, are among the things that Kosovo has in abundance. A constitution? A flag? A political system? All these must emerge from the present limbo. And fast.

Disputed land

With a population that is 90 per cent ethnic Albanian, this province in southern Serbia is the site of a long-running dispute between the nominal Serbian government and the region's Albanian residents. These tensions culminated in the 1999 conflict, when Serbia was bombed by Nato after launching a campaign of ethnic cleansing driving a million people out of Kosovo and killing 12,000. Although Kosovo remained a part of Serbia when the fighting stopped, Serbian governance in the province became virtually non-existent, and the region was placed under UN administration. A framework was set up under which the region would be controlled by the United Nations Mission in Kosovo (Unmik), and local Provisional Institutions of Self-Government, with Nato forces maintaining the ceasefire.

This state of limbo has remained for over eight years. In this temporary world more than two thirds of Kosovans are unemployed, the economy relies almost entirely on international handouts and the blame is passed regularly from local politicians to Unmik or Nato, and back again.

Tensions, in a province with the highest proportion of people under 25 in Europe, periodically spill over into violence and a decision on its final status is thought by most observers to be long overdue.--
My Photography
http://picasaweb.google.com/alban.bytyci


--
My Photography
http://picasaweb.google.com/alban.bytyci __._,_.___


SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Senad Maku(Makoviq | 8 May 14:26 2007
Picon

Libri: “Shpifjet ndaj të vërtetave Islame”

Të nderuar anëtarë të forumit.

 

Dëshiroj t’ju njoftojë se këto dy ditë do të dalë nga shtypi Libri me titull:
“Shpifjet ndaj të vërtetave Islame”

Formati: A5

Faqe: 124

ISBN e librit: 978-9951-8736-0-4

 

Mund të lexoni hyrjen e librit, duke ia bashkangjitur dhe kopertinën e tij.
(që e keni poshtë në Atachment, komplet)
Lexuesit në Kosovë librin mund ta gjejnë në libraritë fetare dhe tek libraritë tjera kryesore të Prishtinës.
Ndërsa gjatë Panairit të librit që do të mbahet me 14-18 Maj në Prishtinë, do të kenë mundësin që gjatë këtij panairi të furnizohen edhe libraritë tjera në vend, dhe poashtu edhe ato nga Shqipëria, Maqedonia, etj.

 

Sugjerime, komente dhe çdo gjë në lidhje me librin mund të më kontaktoni në këtë e-mail: senadmaku <at> gmail.com , senadmakovic <at> yahoo.com


 
Senad  Maku (Makoviq) - Ulqin
Studime Komperative rreth: BIBLES dhe KUR'ANIT

Never miss an email again!
Yahoo! Toolbar
alerts you the instant new Mail arrives. Check it out. __._,_.___


SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Gon tironsi | 8 May 19:31 2007
Picon

Re: Asnjeri nga te arrestuarit ne bazen amerikane Fort Dix nuk eshte shqiptar

Emrat e tyre jane Dritan Duka, Elvir Duka, Shahin Duka, Agron Abdullahu.  Ndoshta jane serbe me emra shqiptare.

BeqirS <at> aol.com wrote:
 
Asnjeri nga te arrestuarit ne bazen amerikane Fort Dix nuk eshte shqiptar
 
 
 
nga BEQIR SINA, Nju Jork
 
 
 Qëllimi i këtij lajmi përhapur menjëherë nga qarqe te caktuara anti - shqiptare, mendohet të jetë i gatuar nga i Lobit serbSee what's free at AOL.com.

8:00? 8:25? 8:40? Find a flick in no time
with theYahoo! Search movie showtime shortcut. __._,_.___


SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
agimrecebi | 8 May 00:22 2007
Picon

European ISlam and Balkan Muslims

There is a report's Turkish version wich about European Islam and 
Balkan Muslims

http://www.saafonline.com/haber_detay.php?haber_id=2995

Agim

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

================================================================== 
Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> Your email settings:
  Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/join
  (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
  mailto:shqiperia-digest <at> yahoogroups.com 
  mailto:shqiperia-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
  shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
  http://docs.yahoo.com/info/terms/

BeqirS | 9 May 16:53 2007
Picon

Shqiperia, nje vend i vogel - me vuajtjen dhe presekutimin me te madhe ne bote

Ekspozohet ne SHBA - nje sintez e vogel e tragjedise se madhe te popullit te shume vuajtur shqiptar.Ne qendren kulturore "Nene Tereza" prane Kishes Katolike Shqiptare ne Amerike "Zoja e Shkodres", Harsdale NY, u çele dhe  qendroje e hapur ekspozita fotografike, kushtuar presekutimit te gjate te rregjimit komunist, ndaj te perndjekureve politik ne Shqipe

 

 

Simon Miraka, drejtor i institutit te ish-te Perndjekurve Politike

 

 

Miraka: "Shqiperia, nje vend i vogel - me vuajtjen dhe presekutimin me te madhe ne bote"

 

 

 

 

 

 

nga BEQIR SINA, Nju Jork

 

 

Cubi: Vetem kur udheheqin demokratet Shqiperine e vizitojne njerezit e medhenje

 

 

 

HARTSDALE - NEW YORK : Te dielen me 6 maj 2007, ne oren 12.00 te drekes, ne qendren kulturore "Nene Tereza", prane Kishes Katolike Shqiptare ne Amerike "Zoja e Shkodres" ne Hartsdale NY, drejtori i  Institutit te Perndjekureve Politik te Shqiperise, z Simon Miraka, zhvilloje nje takim me bashkevuajtes, e bashkeatdhetar, besmitar te shumte qe moren pjese ne meshen e se dieles. Zoti Miraka, ne kete udhetim shoqerohej  nga shkrimtari - ish i burgosuri politik z Agim Musta, i perndjekur i diktatures, njekohesisht kryetar i Shoqates "Musine Kokalari". Takimi u mbajte ne sallen, e qendres kulturore "Nene Tereza" prane Kishes Katolike Shqiptare ne Amerike "Zoja e Shkodres", ne Harsdale NY, ku u çele dhe  qendroje e hapur ekspozita fotografike, kushtuar presekutimit te gjate te rregjimit komunist, ndaj te perndjekureve politik ne Shqiperi. Gjate ketij takimi u zhvillua edhe nje debat dhe u moren informacione ne lidhje me gjendjen e ish te presekutuareve te diktatures komuniste, si dhe mbi Ligjin e demshperblimit te tyre, aprovuar nga Qeveria Berisha kohet e fundit.

 

 

 


      Instituti i te Perndjekureve Politik te Shqiperise, me Shoqaten "Musine Kokalari",  permes nje pjeseze te vogel te fotografive te tyre, kane dokumentuar dje ne Nju Jork, historine e paperseritur ndonjeher, kushtuar presekutimit te gjate te rregjimit komunist, ndaj te perndjekureve politik ne Shqiperi. Ne ekspoziten e hapur dje, ne qytetin e Nju Jorkut - distriktin Harstdale, ekspozite ne te cilen moren pjese, edhe ish te burgosur politik, te burgjeve te Spaçit, Burrelit, Bulqizes, Ballshit e tjere, ish te interrnuar ne kampet famekeqe, te perndjekure e te preskutuar nga rrethe te ndrysheme te vendit, perfaqeues nga partite e ndryshme politike, shoqata, organizatat, studente, biznesmene, shkrimtar, poete, gazetare e besimtare, veshtruan me kujdes  ne mbi 100 fotografi e dokumenta origjinale te kaluaren e tyre ose te bashkevuajtesve te tyre. Ata paten rastin te shohen nga afer, ate qe shpesh eshte artikuluar dhe folur, per sagen e vuajtjet makabre, te, te presekutuareve e te perndjekurve politik ne Shqiperi, nga rregjimi komunist i Enver Hoxhes per 45 vjet .

 

 

     

 

     Ne kete ekspozite ata deshmuan kete histori nga me te dhimbeshmet e popullit shqiptare, dhe dhane mesazhin per prosperitet, integrim dhe ngritjen e dinjitetit te tyre te neperkembur deri tash.. Ne ceremonine e hapjes, foli edhe ish i burgosuri politik, ne burgjet e diktaures zoti Lek Miraka, koordinator, dhe kontribues i kesaj ekspozite. Ai çmoi lart angazhimin e  drejtorit te  Institutit te Perndjekurve Politik te Shqiperise, z Simon Mirakaj, dhe shkrimtarit te njohur- ish i burgosurit politik z Agim Musta, i perndjekur i diktatures njekohesisht kryetar i Shoqates "Musine Kokalari",  per te sjelle ne vendin e endrrave dhe shresave te medha SHBA-es, njeren nder ekspozitat me te rendesishme te fotografive, me te cilen deshmohet per vuajtjen dhe presekutimin e kesaj shtrese - tejet qart, dhe te percillet brez pas brezi mesazhi i mosharreses e kujtimit.

 

 

 

     Keto fotografi me emra dhe disa me diçitura te shkurtera, jane marre nga “arkivat e gjalla”, nga kujtesa e disa ish te burgosurve politike. Nga ata qe kane qene ne “ferrin komunist” dhe kane mbijetuar, per t’i bere te njohura emrat e atyre qe vdiqen ose u pushkatuan, nga torturat. Mes tyre ka edhe fototgrafi  te atyre qe qene shkaktaret te vuajtjeve fizike, e shpirterore te atyre dhe te shokeve qe nuk jetojne me. Natyrisht, qe ne nje ekspozite kaq te vogel, nuk mundet dhe  nuk jane pasqyruar te gjithe personat qe kane pesuar dhimbjen e diktatures, ata qe kane qene pjese  perndjekjeve,, interrnimeve, hetimeve, gjykimeve, e ekzekutimeve per motive politike dhe qe gjate asaj kohe, dhe ndaj tyre eshte ushtruar dhune dhe tortura. Sigurisht, numri i tyre, gjate diktatures komuniste 45-vejçare, ka qene disa mijra dhe jo sa ekspozohen e botohen ne  libra. Megjithse, shpresojne keta perfaqesues se asnjehere kete gjeme te papare ndonjeher ne historine e Shqiperise, nuk do te t’a leme qe ate t'a mbuloje pluhuri i harreses, per kete qellim Qeveria demokratike ka premtuar ngritjen e nje muzeumi me kete kapitull.

 

 

   Ne fjalen e tij zoti Simon Miraka, tha se ndihej i lumtur  qe ndodhej sot, mes  nje pjese  te atyre cileve ishin edhe  bashkevuajtes te tij. "Erdhem ne kete vend te bekuar, tha ai shpresa e endrra jone e vetme, per liri e demokraci me ftesen e nje kishe ne  Jacksonville, Florida. Per kete vijoj Miraka, atje na u rezervua nje pritje emocionuese, u hap ekspozita, e u dha nje meshe, ku moren pjese me mjira besimtare . Interesimi dhe fjala Shqiperi , doli nga goja e çdonjerit. Ashtu si ne Jacksonville, Florida dhe ketu ne Kishen Katolike Shqiptare “Zoja e Shkodres” ne Hartsdale, New York, jemi duke ekspozuar nje  ekspozite te vogel, perpara gjithe asaj gjeme te madhe te kaloi vendi yne. E kame theksuar edhe here te tjera perseriti Miraka, se :"Shqiperia, eshte nje vend i vogel - me dhimbjen me te madhe ne bote".Shume prej jushe jane tshme, edhe nga ata qe e hoqet mbi shpinen tuaj vuajtjen e presekutimin politik. Ne edhe ju sot, po punojme e aspiriojm qe vendi yne Shqiperia te behet, ashtu siç e donin edhe te paret tane "Nje zonje e rende", ka perfunduar zoti Simon Miraka.

 

 

 

       Shkrimtari i njohur Agim Musta , i prekur thelle nga kujtimet para bashkevuajtesve te tij, permendi faktin se sot, po takon shume prej tyre qe ka kaluar se bashku me ta, vitet e presekutimit dhe vuajtjes se denimit politik ne burgjet e kampet ne Shqiperi. Nderkohe ai.faleminderoje ne menyre te posaçme, zotin Lek Miraka dhe zotin Pashk Maksuti, te cilet, dhane kontributin e tyre per hapjen e kesaj ekspozite. Kjo, ekspozite , nenvizoje ai, eshte nje sintez e vogel e tragjedise se madhe te popullit te shume vuajtur shqiptar. E asaj diktature te eger dhe nga me mizoret, e cila ka qene me e forta ne te gjithe boten komuniste. Ju siguroje pohoje Musta, se keto kujtime teper te hidhura te kaluares sone, do te na mbajne gjalle, krenar e dinjitoz , te mos e ulim kurr koken per toke, por krye lart e krenar per te kaluaren tone. Te mos harrojme asnjeher ate qe hoqi kjo shterse nen rregjim komuniste."

 

 

 

       Nje nder veprimtaret e dalluar te çeshtjes kombetare kryetar i Keshillit te Kishes z. Marijan Cubi shprehet se " Asnjeher ne jeten time nuk e kame ndier veten me te emocionuar, sa qe kure e vizitova kete ekspozite te vogel - por shume domethense. Me vjen mire qe erdhi kjo dite per kete shtrese te shume vuajtur, theksoi Cubi, e te dalen ne driten e se vertetes gjemat e asaj tragjedie qe vuajti kjo pjese e popullit shqiptare padrejtesisht. Kjo pa tjeter, per zotin Marijan Cubi, qe eshte merite e ketij vendi kampion i demokracise , vendi i cili, eshte ne krahun e anen e shqiptareve. Per kete ai iu referua fakteve qe ashtu si qe me pare me presidentin Woodro Willsion , me Shqiperine e shqiptaret. Siç, ishte Klintonin e Bush me Kosoven e pavaresine e saj. Patjeter, tha Cubi qe ne kete kontekst, perkrahja dhe mbeshtetja amerikane per Shqiperine e shqiptaret, kurre nuk kan munguar. SHBA i dha ndihmen e saj demokracise se brishte dhe liderit te saj zotit Berisha. SHBA-es, vlersojn dhe kane lidhje te mira qe tregojn se ato e perkrahin dhe e mbeshtetin vetem demokracine. Kete e ka treguar dhe kjo deshmi se vetem ne demokraci dhe kur Shqiperia udhehiqet nga demokratet, njerezit e medhenje e vizitoine ate, :" Nene Tereza, Ati i shejt Papa Gjon Pali, ish presidenti Bush, dhe tash i pari President amerikan George W.Bush, bene nje vizite historike ne Shqiperi me 10 qershor."

 
See what's free at AOL.com.
hamdi nuhiju | 9 May 23:09 2007
Picon

Punim Seminarik nga lenda : Marketingu Strategjik , Fakulteti Ekonomik USHT

                                

 

                Universiteti Shtetëror i Tetovës

 

 

 

                        Punim seminarik nga lënda:

 

 

 

          Marketingu strategjik “

 

 

                                  Tema:

        

 

“Interneti si instrument i strategjisë së marketingut”

 

 

 

 

Recensente:                                               Punuan :

Doc.Dr. Hamit Aliu                                                      Ardian Xheladini

Ass.Leonora Saiti                                                          Përparim Rexhepi

                                                              Luan Ramadani

 

 

 

 

 

 

 

 

Përmbajtja:

 

 

 

Hyrje ...........................………………………………………….................3   

Pak histori për T-Mobile ...........................................................................3

Pak histori për COSMOFON ....................................................................3

Studim .....................….………………………………………...................4

Vizioni i T-Mobile. ......................................................................................4         

Vizioni i COSMOFON. ..............................................................................4

Modelet tarifore postpejd të T-Mobile. .................................... ................5

Modelet tarifore postpejd të COSMOFON. ............................................5

Modelet tarifore pripejd të T-Mobile. ......................................................5

Përfundim. …………………………………………..................................7        

FONT>
Përparësitë dhe dobësitë e strategjive të të kompanive. .........................7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyrje

 

 

●Pak histori për T-Mobile.

 

T-Mobile është operatori i parë celular në Maqedoni dhe njëherit lider në treg. Kjo kompani funksionon prej shtatorit të vitit 1996 dhe njihej me emrin Mobim ak. Në vitin 2006 u shndërrua në T-Mobile edhe në Maqedoni që numëron më tepër se 100 miloin shfytëzues.

Misioni i kësaj kompanie është që të qëndrojë kompani serioze që mundëson komunikimin nëpërmjet celularit. Rrjeti i T-Mobile mbulon 99,9% të popullsisë, kurse 98,5% të territorit të Maqedonisë.

Për herë të parë në Maqedoni kanë futur GPRS+ dhe EDGE me çka rritet shpejtësia e dhuratave.

Shfrytëz uesit e T-Mobile munden lirisht të komunikojnë kudo që të jenë në botë duke shfrytëzuar Roaming në më shumë se prej 90 qytetesh.

Në vitin 2006 T-Mobile mbështeti ndodhin më të mirë muzikore në Ballkan të grupit Leb i Soll, të vetmin koncert humanitar të PET SHOP BOYS dhe suksesin më të madh në tenisin maqedonas-pjesëmarrjen e reprezentacionit të Maqedonisë në Dejvis kup etj. Gjithashtu kujdesen për mbrojtjen e mjedisit jetësor, me eko aksione konkrete, që ta ruajnë Maqedoninë të pastër dhe të sigurt.

 

●Pak histori për COSMOFON.

 

ALO-ja e parë e rrjetit të COSMOFONIT u dëgjua më 16 maj të vitit 2003, kurse si subjekt komercial në tregun maqedonas COSMOFON ekziston nga 12 qershori i vitit 2003.

COSMOFON ës htë pjesë e grupit COSMOTE, operator kryesues i telefonisë celulare në Europën Juglindore.

Grupi COSMOTE është prezent në pesë shtete: Greqi (Cosmote Greqi), Maqedoni (Cosmofon), Bullgari (Globul), Shqipëri (AMC) dhe Rumani (Cosmote Rumani) me më shumë se 45 milion popullsi dhe 8,8 milion shfrytëzues.

COSMOFON përkrah zhvillimin e të rinjëve dhe merr pjesë aktive në iniciativa të organizuara të studentëve. Ka mbështetur në mënyrë financiare festivalin e këngës shqipe “Nota fest” 2006, ka sponsoruar Ligën Basketbollistike të Maqedonisë etj.

COSMOFON ka bërë rritje të numrit të shfrytëzuesve dhe sot ka një numër më të madh të të besuarve. Sukses ka arritur edhe në mbulimin e rrjetit në Maqedoni. Sot COSMOFON mbulon 99% të popullsisë dhe 90% të territorit te Maqedonisë.

 

 

 

AN>

 

 

 

Studim

 

 

●Vizioni i T-Mobile.

 

T-Mobile është njëri ndër operatorët celularë udhëheqës në botë. Misioni i kësaj kompanie është që të jetë në nivelin më të lartë të shërbimeve që i ofron dhe të jenë të gatshëm t’i kënaqin dëshirat dhe kërkesat e konsumatorëve. Prandaj ofrojnë spektër të gjërë inovacionesh, por edhe produkte dhe shërbime që mund të përdoren lehtë.

Misioni i T-Mobile mbështet në tri strategji:

  • Besimi – T-Mobile është operator në të cilin mund të kihet besim, i cili ofron shërbime të sigurta dhe kualitet kudo.

  • Thjeshtësia – T-Mobile ofron shërbime dhe teknoligji intuitive, të qarta dhe të thjeshta për përdorim dhe për të cilat nuk është i nevojshëm sqarim plotësues.

   • Inspirimi – T-Mobile janë të orientuar në ofrimin e shërbimeve të cilat do të inspirojnë dhe do të befasojnë kosnumatorët duke u ofruar shërbime të reja dhe mundësi të reja për komunikim.

 

●Vizioni i COSMOFON.

 

Vizioni i COSMOFON është t’i bëjë shërbimet celulare të shfrytëzueshme për të gjithë me anë të s trategjisë së orientuar drejt shfrytëzuesve dhe ofertave konkurruese. Me fillimin me punë, COSMOFON kishte për qëllim të udhëheqë në rritjen e tregut lokal të telekomunikimit dhe kosumatorëve tu ofrojë shërbime tepër kualitative.

 Siç ka bërë deri tani, ashtu edhe do të vazhdojë të ofrojë produkte dhe shërbime intuitive dhe më të mira për komunikim, me qëllim që të jenë zgjedhja e parë e konsumatorëve, me ofertë konstante të zgjedhjeve optimale të cilat do ti kënaqin nevojat e tyre për komunikim.

Zgjerim i funksionit të distribuimit. Politika e distribuimit përmban tre nivele: distribues kryesor, shitore dhe shitje direkte për shfrytëzuesit e mëdhenjt të COSMOFON.

Rritje e numrit të të punësuarve dhe profesionilizim të kuadrove.

 

T-Mobile dhe COSMOFON ofrojnë shërbime dhe produkte në pripejd dhe postpejd llogari si për telefona celular ashtu edhe për shërbime telefonike, pra modele tarifore.

 

 

 

 

 

 

 

 

●Modelet tarifore postpejd të T-Mobile.

 

Klub 360 – Me këtë model tarifor T-Mobile të gjithë shfrytëzuesve të vet u ofron kënaqësi në zgjedhjen e dhuratave të rëndësishme. Në programin Klub 360 mund të regjistrohen të gjithë parapaguesit mujorë të cilët fitojnë të drejtën që për secilin muaj të mbledhin pikë të cilat mund ti shfrytëzojnë për të blerë celular dhe dhurata tjera të vlefshme prej programit Klub 360. Kjo ofertë ka moton “ Regjistrohuni pa pagesë dhe zgjidhni dhuratën që dëshironi”.

 

Relax – Ky model tarifor konsumatorëve të vet u ofron komunikim më të lirë për biseda me të gjithë që ju duhen, kudo që të jenë dhe në çfarëdo kohe. Përmban tarifa të njëjta për të gjitha rrjetet. Përparësi e kësaj oferte është se konsumatorët mund të shfrytëzojnë të gjithë shumën që e paguajnë, kurse atë që nuk e harxhojnë të kenë mundësi ta shfrytëzojnë muajin e ardhshëm.

 

●Modelet tarifore postpejd të COSMOFON.

 

Bota jote në postpejd – Me shërbimin Bota jote të gjithë shfrytëzuesit e modeleve të reja tarifore COSMOFON dhe COSMOTEAM si dhe të gjithë shfrytëzuesit e modeleve tjera ekzistuese COSMOFON fitojnë 50% lirim të çmimeve për bisedë dhe SMS porosi në tre numrat e preferuar.

Kemi modelin tarifor 0 den/min me parapagim mujor 150 den.

 

COSMOTEAM – Me COSMOTEAM me parapagimin tuaj mujor mund të shtoni një ose dy numra për anëtarët e familjes suaj ose miqtë dhe të fitoni shumë përparësi të reja pa kompensim plotësues .

 

●Modelet tarifore pripejd të T-Mobile.

 

200 den/200 min –Çdo shfrytëzues i këtij modeli tarifor mund të zgjedhë tre numra të rrjetit T-Mobile, ose 2 të rrjetit T-Mobile dhe një të rrjetit fiks dhe mund të bisedojnë 200 min vetëm për 200 den gjatë gjithë muajit.

 

100 den/100 min – Çdo shfrytëzues i këtij modeli tarifor ka mundësi të bëjë thirrje drejt të gjitha rrjeteve gjatë çdo vikendi ose fundjave 100 min për vetëm 100 den.

 

●Modelet tarifore pripejd te COSMOFON.

 

Speak up – produkt i ri i COSMOFON për të rinj. Nga 8 qershori COSMOFON shfa q në treg një produkt të ri Speak up, i orientuar kryesisht për të rinjtë, por edhe për të gjithë të tjerët që do të duan t’i shfrytëzojnë karakteristikat e reja unikate. Speak up është produkt modern me disenj atraktiv, i cili vjen me paketin special me SIM kartelë, si dhe me paketin me SIM kartelë dhe me telefon celular. Mes tjerave, shfrytëzuesit e Speak up fitojnë:

    -Çmime më të ulëta në tregun e dërgimit të SMS porosive për vetëm 3,5 den në të gjitha rrjetet nacionale.

    -Çm ime më të ulëta në tregun e dërgimit të MMS porosive për vetëm 9 den.

    -Në veçanti tarifë e lirë konkurruese për vetëm 6 den në të gjitha rrjetat nacionale.

Me lëshimin e këtij produkti në treg, COSMOFON e pasuron portofolion e tij të produkteve të disenjuara me kujdes dhe të segmentuar për profile të ndryshme të shfrytëzuesve në treg. Speak up është produkt unikat i cili për herë të parë ofrohet në treg i inspiruar nga shprehia e komunikimit dhe stili i jetës së të rinjve.

 

Vetëm 2 den për 10 min bisedë drejt numrit tënd të preferuar – Të gjithë shfrytëzuesve pripejd u ofron mundësi të vetme të zgjedhin numrin e tyre të preferuar nga rrjeti COSMOFON dhe gjatë çdo thirrjeje të flasin deri në 10 min vetëm për 2 den. Parapagimi mujor duke kyçur në të edhe TVSH për shfrytëzimin e këtij modeli tarifor është 59  den.

 
Secila fundjavë, super fundjavë – Secilën fundjavë shfrytëzuesit e ketij modeli tarifor mund të flasin me super tarifën e ulët prej vetëm 1den/min dhe të dërgojnë SMS porosi vetëm për 1den/SMS në të gjithë numrat e rrjetit COSMOFON. Shërbimi është me parapagim mujor prej 120 den.

 

Këta dy kompani ofrojnë gjithashtu edhe telefona me pripejd dhe postpejd llogari. Do të marrim nga një ofertë postpejd dhe pripejd nga të dy kompanitë.

 

COSMOFON oferta me postpejd llogari për telefon Nokia 6300 kushton 13.490 den.

T-Mobile oferta me postpejd llogari për telefon Nokia 6300 kushton 9990.00 den.

 

COSMOFON oferta me pripejd llogari për telefon Samsung C300 kushton 4.975 den.

T-Mobile oferta me pripejd llogari për të njëjtin telefon është e njëjtë.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·

                                       Përfundimi

 

        ·Përparësitë dhe dobësitë e strategjive të të dy                                                        kompanive.

 

Pra, siç e pamë nga ajo që u tha më lart si strategji që të dy kompanitë, si T-Mobile ashtu edhe COSMOFON përdorin ofrimin e produkteve dhe shërbimeve me çmim më të ulët dhe tërheqës me çka konsumatorët do të afroheshin më afër këtyre produkteve dhe shërbime dhe duke parë gjendjen ekonomike në Maqedoni të zgjerojnë tregun e tyre sepse siç dihet në vend dominon popullsi me të ardhura të ulëta. Me këtë strategji produktet dhe shërbimet e secilës kompani bëhen më të arritshme dhe më të përshtatshme ndaj fuqisë blerëse të vetë konsumatorëve. Gjithashtu gjatë studimit të produkteve që ofrojnë këto kompani shihet se, nëse blihen produkte me parapagim mujor dhe me besueshmëri shfrytëzimi të shërbimeve të së njejtës kompani përgjatë dy viteve ose gjatë një viti, çmimet janë më të ultëta dhe mundësitë më të mëdha për shfrytëzim të ofertave më tërheqëse dhe më të përshtashme për shijen e konsumatorëve. Për më tepër flasin vetë të dhënat e paraqitura më lart.

 

Ajo që e dallon T-Mobile nga COSMOFON është jetëgjatësia e prezencës në treg e produkteve dhe shërbimeve të T-Mobile, e cila në krahasim me atë të COSMOFON është më e gjatë gjë që automatikisht të shpie të kupto sh se ka më tepër konsumatorë si rezultat i besimit që ata kanë për produktet dhe shërbimet e ofruara nga kjo kompani. Do të shohim në të ardhmen... Sa vjen e më tepër rritet konkurrenca. Nuk është më T-Mobile e vetmja kompani e këtij lloji në treg. Krijohen kushte më të mira për konsumatorët duke u bazuar në fuqinë blerëse të tyre.

Duke u bazuar në këtë që cekëm më lart do të përmendim disa nga të arriturat dhe përparësitë e kompanisë COSMOFON, të shërbimeve që ofron, si operator i dytë i telefonisë celulare i cili depërtoi në tregun e Maqedonisë:

&nbs p;     -tarifa konkurruese, tarifim për sekondë ( e cila për herë të parë kyçet në vend ), çasje        

direkte në llogari përmes internetit, model të njëjtë tarifor për të gjitha thirrjet  (në rrjet dhe jashtë tij ), tarifimi skalar ( sa më tepër flisni, aq më pak paguani ), shërbime plotësuese pa parapagim shtesë etj.

       -për herë të parë në tregun maqedonas çdo biznes shfr ytëzues i COSMOFON me parapagime përkatëse mujore fiton mundësi për peridhë të pacaktuar bisedash në kuadër të kompanisë, si dhe mundësi për 30 ose 60 SMS porosi pa pagesë.

 

Këto dy kompani si strategji të marketingut përdorin edhe internetin gjë që u krijon disa përparësi:

-Paraqitet si pikë hyrëse e informacionit për konsumatorin. Ndërsa konsumatorët ende vizitojnë dyqanet, flas in me përfaqësuesit e shitjeve, shohin përgjatë magazinave dhe flasin me miqtë, një numër gjithmonë në rritje i konsumatorëve kthehet nga Interneti si burimi kryesor i gjetjes së informacionit. 

-Bëjnë për vete një gamë të gjërë të informacionit konsumator. Saherë që një vizitor hyn në një faqe ueb ai le një gjurmë informacioni që përfshin: si ka arritur në këtë sajt, si ka lundruar aty, mbi çfarë artikulli ka klikuar, çfarë ka blerë dhe plot informacione të tjera. 

-Dërgojnë blerësit direkt tek shitjet. Para Internetit, “thirrja për blerje” më produktive ishte përmes informatorëve televizivë që këshillonin shikuesit të telefononin në numrat falas të telefonit. Megjithatë, lëvizja e konsumatorëve nga një gjendje jo aktive (psh. duke parë TV) në një gjendje aktive (psh. të shkojnë të kapin telefonin për të bërë telefonatën) nuk është kaq efektive sesa të bindësh njerëzit për të klikuar në një reklamë Interneti, ndërsa ata janë aktivisht duke e përdorur atë.

-Shpenzime më të ulëta, kosto më të ulëta, shërbime më të mira. Njerëzit që merren me shitjet në terren gjithashtu mund të përfitojnë nga perspektivat inkurajuese për të ndarë informacione rreth produkteve online më parë se të takohen me klientin kokë më kokë.
Kjo mund t
ë kontribuojë për ata në shkurtimin e kohës që u duhet për të shpjeguar informacionin bazë rreth produktit dhe kompanisë dhe pN>ër t’u lejuar më shumë kohë për të kuptuar dhe ofruar zgjidhje problemeve të konsumatorit.  

 

Për në fund do të përmendim motot e të dy kompanive, sepse edhe ato mund të merren si një faktor inspirues që i shtyn konsumatorët të interesohen më tepër për sherbimet dhe produktet e njërës ose tjetrës kompani pas pë rshtypjes së parë.

 

●Motoja e T-Mobile: “ Thjeshtë më të afërt “.

 

 ● Motoja e COSMOFON: “ Të ndajmë një botë më të mirë “.

 

           Mbetet të shohim çka do të na sjellë e ardhmja ...

  FONT>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


· Të dhënat janë të marra nga faqet e internetit www.cosmofon.com.mk dhe www.t-mobile.com.mk

Ahhh...imagining that irresistible "new car" smell?
Check out new cars at Yahoo! Autos. __._,_.___


SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
hamdi nuhiju | 9 May 23:33 2007
Picon

Projekt nga Marketingu Strategjik : Fakulteti Ekonomik USHT, grupi II

 

 

UNIVERSITETI SHTETËRORË I TETOVËS

FAKU LTETI EKONOMIK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


PROJEKT NGA LËNDA : Marketingu strategjik

 

Alternativa nr 1(Analiza e veprimtarisë së një ndërmarrjeje në vend)

 

 

 

 

Punuan :                                                                 Mentorë:

FONT>

 

Florim Shaqiri                                   Doc. Dr sci Hamit Aliu

Venera Dushi                                    &n bsp;   Ass Leunora Saiti

Shpresim Seferi

Jetmire Lutviu

Gëzim Ismaili

 

 

 

Përmbajtja

 

 

·&n bsp;      Hyrje                                                                                       2

 

·       Intervistë me menaxherin e ndërmarrjes Kalliri i Artë      3 - 4

 

·       Analiza dhe identifikimi i variblave                                       5

 

·       Përshkrimi i veprimtarisë dhe barierave me të cilat është ballafaquar kjo ndërmarrje.                                                     6

 

 

·       Vlerësim                                                                                  7

 

&nb sp;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyrje

 

Npp ”Kalliri I artë ”

 

Në vazhdim do ta studjojm veprimtaerinë e ndërmarrjes prodhuese kalliri i artë e cila gjendet në komunën e Tearcës dhe është ndërmarrje që meret me prodhimin e bukëve dhe produkteve të miellit.

v>
Në fillim do të njohtohemi me veprimtarin e kësaj ndërmarrje për të vazhduar më tej me analizë të mëtejshme.

 Ndërmarrja kalliri I artë është ndërmarrje e themeluar në vitin 1993 nga menaxherët L.L top menaxher

B.L dhe NL menaxher të nivelit të ulët, pra kemi themeluar një biznes familjar që mereet me prodhimin e produkteve të miellit dhe ka një kapacitete max prej 5000 njesi ose 208 njesi për orë.

Vlen të theksohet se kapitali themelues është vetanak dhe kap vlerën prej 55000 euro ose (110000 DM) në këtë shumë janë përfshirë mjetet e punës, inventari dhe mjetet transportuese.

Në fillim kjo ndërmarrje ka filluar aktivitetin e vet me 4 punëtorë, 2 mjete transportuese dhe 4 mjete të punës ku përfshihen (3 maqina dhe 1 furë)

Siç çdo fillim ashtu edhe fillimi ynë si ndërmarrjeje iste I vë shtirë por falë menaxhimit të sukseshëm të punëve ne depërtuam dhe u parnuam mirë  në treg me produktet ton duke I kushtuar rëndësi kualitetit dhe shërbimit, gjithashtu në fillim kemi filluar vetëm me një produkt pra vetëm me prodhimin e bukëve ndërsa agjat aktivtetit kemi  aritur ta zgjërojmë gamën eprodukteve të tona në 3 lloj produktesh dhe ate në parori të bardha, brezlla dhe kuptohet produktin fillestar bukën

Pasi që kjo strategji u tergua e suksessheme dhe e artiti kulminacionin e vet nd në fjlë  u orjentua në diversifikimin e veprimtarisë pra e hapë një shitore për tregtim me mallra ushqimorë dhe të konsumit të gjërë , ku edhe do ti shesim edhe produktet tona .

Si dërmarrje mendojmë të diversifikojmë veprimtarinë tonë edhe më tej duke filluar me hapjen e një objekti për shërbime hotelierike dhe për prodhimin e miellit për të cilët I kemi investimet në vijim edhe pse të stagnuara. Deklaron menageri gjeneral I ndërmarrjes prodhuese private ”Kalliri I Artë” gjatë një bisede për hulumtimin e strategjisë marketing të tyre.

 

 

 

 

 

 

 

 

iv>

 

 

 

Intervistë me menaxherin e ndërmarrjes Kalliri i Artë

 

1.      Si ju lindi ideja për hapjen e këtij biznesi?

·        Si ide ishte e menaxherit gjeneral , I cili e nis këtë veprimtari si biznes famljar duke investuar me mjete vetanake në këtë biznes , lindi si ide gjatë hulumtimit dhe analizës së faktorve të rethinës së jashtme dhe mundësive tona si familje , duke u bazuar në ate se në pjesën e tregut të cilën e mbulojmë egzistonte mundësia për një biznes të këtillë pasi që në atë kohë kishte vetëm një prodhues të këtire prodhimeve I cili nuk I kushtonte shumë rëndësi shërbimit dhe klientëve.

2.      Pse jeni përcaktuar për këtë emër?

·        Sepse lënda e parë për prodhimin tonë ritet në formë të kallirit dhe ari paraqet vlera pra kjo do të thotë se ne përdorim lëndë të parë me vlera.

3.      Pse jeni përcaktuar për këtë lloj produkti ?

·        Duke u bazuar në faktin se buka paraqet një produkt për përmbushjen e nevojave fiziologjike dheështë I pa evitueshëm konsumi I saj.

4.      Si  e prodhoni këtë produkt ?

·        Kur kemi filluar me biznesin tonë e kemi përdorur teknologjinë më të sofistikuar për atë kohë, nji kohësisht duke punësuar edhe profesionist për prodhimin e produktit tonë.

5.      Si e bëni shpërndarjen e produkteve tuaja?

·        Shpërndarjen e bëjmë me anë të ndërmjetsuesve me pakicë dhe shumicë pra kjo nënkuton nëpër shitore për mallra ushqimorë si dhe në për objekte gastronomike.

6.      Si e mbani këtë lloj të konsumatorëve?
·        Duke I realizuar kërkesat e tyre në kohë dhe duke idërguar produktet tona deri tek lokacioni I tyre, gjithashtu u mundësojmë edhe rabat për atë lloj konsumatorësh që I realizojnë pagesat në kohë dhe I parnojmë reklamimet nga ata për produktet.

7.      Cili është çelësi I suksesit tuaj të deri tashëm ?

·        Mendoj se cilësia e produkteve dhe shërbimi kualitativ dhe në kohë

8.      Si arini ta mbani këtë sukses?

·        Duke I kushtuar edhe mëtej rëndësi cilësisë dhe duke I dhënë përparsi konsumatorëve.

9.      Si e vlersoni konkurencën?

·        Pozitivizht por nëse është lojale.

10.  A ju frikson konkurenca ?

·        Problemi ynë është konkurenca jo lojale sepse I ofron produktet me çmime shumë më të ulta

11.  Ku mendoni se ky lloj I konkurencës I mbulon shpenzimet që produktet I ofron me çmime më të ulta ?

·        Po arsya e vetme është se ky lloj I konkurencës iu shmanget tatimeve dhe kontributeve për organet publike.

12.&nbsp ; Si e luftoni këtë konkurrencë?

·        Duke dëshmuar kualitet dhe shërbim cilësor

13.  Çka ju sjell në avantazh konkurues?

·        Besimi I fituar te konsumatorët, orientimi në cilësinë e produkteve, pastërtia në procesin e prodhimit.

14.  Çfarë teknologjie të prodhimit përdorni në krahasim me konkurencën?

·        Jemi në kufirin në mes të më të sofistikuarës dhe të dobtës, gjë të cilën tani e evitojmë me investime në këtë aspekt, pra ndërim të teknologjisë.

15.  Pse jeni orjentuar në këtë drejtim?

· &nbs p;      Si fillim kjo na mundëson ritjen e produktivitetit, së dyti jep prodhime më cilësore dhe së treti kapacitetin e ka më të madh se kjo momentale, gjëra këto që na sjellin në avantazh konkurues

16.  A është ky investim I parë që nga fillimi I veprimtarisë?

·        Jo , kemi kaluar edhe në dy faza të investimeve të cilat kanë qenë në vitin më të suksesshm ku kemi investuar në mjete transportuese dhe hapjen e një shitorje.

17.  Cili ishte viti më I sukseshëm dhe sa ihte rezultati I aritur?

·        Viti më I suksesshëm ishte viti 1998 me 3000-3500 njesi për ditë ose 70% e shfrytëzimit të kapacitetit

18.  A keni pasur ndonjë vështirësi e cila jua  ka rezikuar veprimtarinë ?

·        Po kemi pasur , dhe kjo ka ndodhur në vitin 2002 kur në tregun tonë filloji të par aqitet konkurrenca dhe ate jo lojale, e cila na e rëzoi shfrytëzimin e kapacitetit në 1100 njesi ose në 22%

19.  Si aritët të dilni nga kjo krizë ?

·        Duke u bazuar në ate se blerësit vlersojnë inovacionet ne në treg lancuam një produt të modifikuar par bukën e ambalazhuar dhe të prerë

20.  Sa u ndihmoi kjo strategji ?

·        Po mund të them se shumë pasi që ne në vitin tjetër iu afruam vitit më të suksesshëm pra në shumë prej 2800 njesi ose 56%

21.  Ku jeni sot me shfrytëzimin e kapacitetit ?

·        Sot , mendoj se jmi në mesatare në mes 3000 njesive dhe 3500

22.  A mrndoni për diversifikimine veprimtarisë ?

·        Në këtë drejtim kemi qenë të orientuar që në vitin më të suksesshëm kur e kemi hapur edhe një shitore për produkte ushqimore

23.  Pse jeni përcaktuar për këtë diversifikim të veprimtarisë ?

·        Së pari kjo na mundësoi plasman më të leht të prodhimeve tona dhe së dyti kërkesa për produkte tjera ushqimore

24.  A do të vazhdoni me këtë lloj diversifikimi ?

·        Mendoj se po edhe pse tani kemi një investim në vijim I cili na ka stagnuar.

25.  Si mendoni ta arini këtë qëllim ?

·&nbsp ;       Jemi përcaktuar për diversifikimin në një objekt hotelierie dhe një fabrike për prodhimin e lënëve të para mirpo në mungesë mjetesh jemi orientuar në kredi afat mesme për kalimin e kësaj krize financiare.

26.  Ku e shihni vetveten pas një periudhe 5 vjeçare ?

·        Pas një periudhe 5 vjeçare mendoj të jem në lokacion të ri, ta kryej investimin e stagnuar, ta kthej kredin afatmesme, ta dyfishoj numrin e punëtorëve dhe të depërtoj në tregje të reja .
27.   Si mendoni të depërtoni në tregje të r eja , me çfarë strategjie ?

·         Duke I kushtuar rendësi edhe më tej produktit dhe pastërtisë në process të prodhimit dhe në shpërndarje të produkteve.

28.   Sa mendon se do të keni sukses me këtë strategji ?

·         Nga analizat e deri tashme dhe praktika e kanë dëshmuar këtë prandaj besojmë në sukses.

29.   A bëni swot analizë ?

·        Po në raste kur lancojmë produkte të reja dhe të investojmë në kapacitete të reja.

Analiza dhe identifikimi i variblave

 

Gjatë analizës së kësaj bisede, mund të konstatohet se kemi të bëjmë me një ndërmarrje e cila nuk e ka të definuar misionin e vet pra nuk e ka të shkruar këtë mission, gjithashtu konkludohet se sterategjia marketing e kësaj ndërmarrje nuk është e përcaktuar .
Mirpo gjatë analizës së intervistës së mare mund të konstatohet: Misioni I kësaj ndë rmarrje, Vizioni,  Strategjia, përparsitë, dhe kërcnimet.

 

Misioni:

Duke ubazuar në definimin e misioni mund të konstatohet se një mission i kësaj ndërmarje mund ta ketë  këtë formë : “ Ne jemi ndërmarrje e cila ofron prodhime cilësore dhe kualitative , të prodhuara teknologji dhe standarde bashkëkohore dhe nga njërz profesionist të kësaj lëmie , produktet tona iu dedikohen të gjith atyre që dëshirojnë të konsumojnë prodhime të shëndosha dhe me vlerë , ne egzistojmë për konsum atorin dhe ai është synimi ynë “

 

Vizioni:

Edhe për përcaktimin e vizionit të kësaj firme do të bazohemi në definicionin e vizionit dhe mund të konstatojmë se vizioni I kësaj firme është “ zgjerimi I veprimtarisë, zëvendësimi I teknologjisë egzistuese me një teknologji më të sofistikuar dhe kapacitet më të madh dhe përmirsimi I produktit egzistu”

 

Strategjia :

Strategjia paraqet rugën të cilën ndërmarrja e zgjedhë për aritjen e qëllimit të përcaktuar në mission.
Strategjia të cilën e  përdorën kjo organizatë është e orientuar nga shërbimi I konsumatorëve dhe përmirsimi I cilësisë së produkteve.

 

Përparsitë :

Përparsitë që I ka kjo ndërmarrje ndaj konkurentëve janë :
       Teknologjia
       Kualifikimi I punëtorëve
       Prestigji I aritur në treg
       Besimi I fituar tek konsumatorët

 

Kërcnimet :

Kërcnimet që I paraqiten kësaj ndërmarrje në treg janë ;
       Konkurenca jo lojale
 &n bsp;     Ngritja e çmimit të lëndëve të para
       Depërtimi I konkurrentëve të rinjë etj.

 

Pas identifikimit të gjith këtyre variablave mund të konstatojmë, duke u bazuar në suksesin dhe përparsitë të përdodrura të kësaj organizate kanë qenë efikase për aritjen e këtij suksesi.
Në vazhdim do ta përshkruajm më hollësisht veprimtarinë e kësaj ndërmarrjeje

 

 

Përshkrimi i veprimtarisë dhe barierave me të cilat është ballafaquar kjo ndërmarrje.

 

Pra siç e cekëm edhe më lartë nd Kalliri i artë është ndërmarrje për prodhimin e produkteve të miellit dhe bukës.

Ndërmarrja është përcaktuar për këtë biznes pasi që prodhon një product i cili plotëson nevoja fiziologjike dhe është e pa mundur që konsumatorët ti shmangen këtij produkti par për këtë lloj produkti nuk egzistojnë zëvendësues .

Ndërmarrja në fjalë ka ralizuar një afarizëm të suksesshëm që nga fillimi i saj e deri sot, viti më i suksesshëm i kësaj organizate është viti 1998 në të cilin nd në fjalë ka aritur të realizoj 3000 – 3500 njesi produkti për ditë, dhe pas këtij suksesi menaxhmenti I kësaj ndërmarrje vendos të investoj në mjete transportuese të cilat do ti ndihmonin kësaj organizate në përmirsimin e shërbimit dhe shpërndarjes së produkteve.

Një ramje drastike e suksesit të kësaj organizate paraqitet në vitin 2002 kur sasia e produkeve bie në 1100 njesi dhe gjith kjo me hyrjen e konkurentëve jo lojal në tregun e kësaj ndërmarrje dhe siç dihet çdo novacion është më tërhekës për konsumatorin në treg.

Pas kësaj ramje drastike të kërkesës për produktet e nd në fjalë menaxhmenti I kësaj nd filloi me hulumtimin e tregut nga i cili hulumtim ai konkludoi se konsumatorët ishin të ngopur me produktin egzistues të kësaj ndërmarrje dhe filluan ta braktisin, gjë e cila e detiroi menaxhmentin e ndërmarrjes të stagnoj investimin, për tejkalimin e kësaj bariere menaxhmenti i ndërmarrjes u oreintua në  modifikimin e produktit pra ai ofroi në treg produktin e ambalazhu ar në najlon dhe të prerë në riska të holla, kjo strategji e riti përsëri kërkesën duke iu afruar vitit më të suksesshëm pra në 2800 njesi për ditë.

Pra kjo dëshmon se strategjia e këtillë e menaxhmentit të nd pati sukses dhe e ngriti kërkesën në nivelin e më parshëm.

Nd në fjalë sot zhvillon aktivitetin e saj dhe është e orientuar në investimin e kapacieteve të reja prodhuese dhe shtimin e nr të puntiorëve gjë që dëshmon se kërkesa e kësaj ndërmarrje është në progression.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 T>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlerësim

 

Si grup pas analizës të të gjitha të dhënave të siguruara vlerësojmë se kjo ndërmarrje ka përdorur një strategji të mire të marketingut pasi që  kjo strategji është e kurorzuar me sukses dhe I ka sjellë fitime kësaj ndërmarrje, gjithashtu I ka ndihmuar ti kaloj barierat e paraqitura gjatë ushtrimit të veprimtarisë së saj.
Pra strategjia e kësaj ndërmarrje është strategjia e oreintuar në product dhe në konsumatorë .
Strategji të mundshme të kësaj nd mund të jenë : Strategjia e orientuar në promocion, dhe ajo e modifikimit të më tejshëm të produktit egzistues si dhe ajo e diversifikimit të games së prodhimit

 

Strategjia e promovimit
Mund të theksojmë se kjo ndërmarrje pak rendësi I kushton promocionit gjë që mund ti sjellë edhe përfitimie dhe një reklamë e mire do ti ndihmonte në penetrimin e tregjeve të reja, pasi që egziston një numër I konsiderueshëm I konsumatorëve të cilët nuk janë të informuar me aktivitetin dhe prodhimet e kësaj nd. FONT>
 
Strategjia në produktin egzistues:

Në këtë strategji kjo nëdërmarrje mund të përdor ambalazhimin e të gjitha produkteve me qese të najlonit në të cilin do të shtypej një mesazh I cili do të ndikonte në aspektin psikologjik të konsumatorit që ai të fitonte një bindje positive për këtë ndërmarrje. Një mesazh I këtillë mund të ishte“Pastërtia është pjesë e shëndetit andaj ne kujdesemi për të“ ose një I këtillë “ne kujdesemi që produktet tona gjithnjë të jenë cilësorë”

 

Strategjia e diversifikimit të games

Kjo strategji e orienton ndërmarrjen në zgjërimin e prodhimeve të reja pra duke pasur parasyshë ate se çdo gjë e re është tërheqëse për konsumatorin pra kjo strategji në këtë ndërmarrje do të ishte prodhimi I parorive të bardha me forma dhe përbërje të ndryshme .

 

Një slogan I cili do të jepte një mesazh për konsumatorin do të ishte I mirpritur, dhe duke u bazu ar në emrin e kësaj ndërmarrje një slogan I kësaj nd mund të ishte “Konsumoni Vlerat” I cili I jep mesazh blerësve se ndë prodhon produkte të cilat kanë një vlerë të lartë në treg.

 

 

 

 

 

 

Vërejtje

 


Shkurtesa nd përdoret për termin ndërmarrje

 

 

 

I>

 

Sygjerime dhe kritika

We won't tell. Get more on shows you hate to love
(and love to hate): Yahoo! TV's Guilty Pleasures list. __._,_.___


SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Gmane