BeqirS | 1 May 15:23 2006
Picon

Grafist & Piktor - Bashkim Qerimi.....

 

Grafist & Piktor - Bashkim Qerimi.....

Piktori nga Kumanova – Bashkim Qerimi  hape ekspozite personale ne Nju Jork

 

 

Nga- BEQIR SINA, Nju Jork

 

 

Bashkim Qerimi :"Eshte veshtire te mbijetosh dhe te jesh artist ne kete kohe, apo te merresh me krijimtari artistike me vlere, pasiqe duhet ti kemi parasysh rrethanat ne te cilat jetojme”

 

Midtowan New York : Kete jave metropoli i botes Nju Jorku, u njohe me ekspoziten  personale te piktorit shqiptar, nga  Kumanova(Maqedoni),  Bashkim Qerimi. Ekspozita,  me 21- piktura u hape ne 24 prill  ne New York, ne Qendren Kulturore te Maqedonise ne SHBA(Gallery MC - 549 West  52nd St, 8Th Floor -New York NY 10019). Prania e personaliteteve te njohura te aritit e kultures ne komunitet, dhe artedashesve amerikan, e beri shume interesante kete mbremje kulturore. Ekspozita, eshte e pasuaruar me punimet e tija qe shfaqin motive kombetare dhe humane, te vleresuara nga artist te mirenjohur kombetar, e nderkombetar. Ekspozita,  do te jete e hapur per dy jave, deri me 8-maj.

 

Kjo eshte ekspozita e tij e peste personale qe prezanton para nesh, dhe qe na ofron nje shikim vizuel per se afermi, me nje opus te krijimeve prej  21 veprave pikturale – vaj ne pelhure, te formatit te madh dhe atij te mesem. Ne kete ekspozite  veçorja ka dy cikle; e para “Vallja ne agun e thyer“ dhe “Gjurmet“  si dhe punime nga cikli i fundit “Cosmic Kiss”. Bashkim Qerimi me pervojen e tij kompozicionale te grafikes kalon ne mjeshtrine e piktures duke gershetuar planin e pare me prapavi dhe duke e harmonizuar ate. Bashkim Qerimi ka nje shprehje individuale te botes se imagjinuar ne levizje konkrete siç eshte ne tablot ; “ Porta“ ,   “ Sinfonia“ , “Gjeneza“ , “Balerina“ etj. Ky artist nuk knaqet me kaq por kerkon forma te reja , e qe premton nje subjekt krijues ku mund te presim befasi  ne artet pamore. Bashkim Qerimi sot vazhdon studimet pasuniversitare ne Fakultetin e Arteve ne Prishtine i deshirojme suksese ne perspektive, dhe me kete e shpallim ekspoziten te hapur.

 

 

Bashkimi, i tha gazetes sone,  se :"Eshte veshtire te mbijetosh dhe te jesh artist ne kete kohe, apo te merresh me krijimtari artistike me vlere, pasiqe duhet ti kemi parasysh rrethanat ne te cilat jetojme. Por e rendesishme eshte ajo se une jetoj ne orbiten e artit te mirefillte, ku vlerat japin ndjenjen e triumfalizimit dhe te mbijeteses. Nuk deshiroj te flas per anen tjeter te realitetit tone, pasiqe duhet shume [eshtje dhe antagonizma per ti trajtuar dhe shtjelluar. Andaj pa keqkuptime, [do njeri jeton boten e tij, dhe ne kete aspekt edhe une jam pjese e ketij realiteti, mirepo qe veproj ne boten e krijimtarise artistike. Ne kete drejtim, ka edhe nga ata njerez qe dijne te vleresojne te bukuren dhe ate qe eshte artistike.

 

 

 

Çka mendoni per zhvillimin dhe “mbijetesen” e artit figurativ ketu tek ne ?

 

 

Dhjetevjeçarin e fundit verehen levizje ne aspekt pozitiv, duke patur parasysh hapjen e disa rrugeve per promovimin e artit shqiptar ne Maqedoni. Ne kete drejtim kam parasysh daljen ne skene te artisteve te rinj, te cilet dita dites po deshmojne dhe po pasurojne hapsiren e artit shqiptare. Keshtu kemi artist te rinj qe kane diplomuar ne tre universitetet shqiptare ne Ballkan dhe ne disa universitete te tjera te jashtme. Nje nder problemet kryesore eshte mungesa e krijimit te formave te bashkepunimit mes nesh, sepse ne kemi vepruar ne menyre te paorganizuar nga nje qender apo institucion.

Por ajo qe vlen te theksohet se koheve te fundit ka filluar nje mbeshtetje e pakontestueshme nga ana e institucioneve kulturore qe jane nen ombrellen e shtetit. Ne kete drejtim kisha veçuar drejtuesit shqiptare ne Ministrine e Kultures, te cilet kane shprehur gatishmeri per te mbeshtetur dhe motivuar krijimtarine tone, e cila vazhdimisht ka qene e anashkaluar. Besoj se me perfaqesimin e arstiteve shqiptare ne institucionet e artit te mbikqyrura nga shteti, shume shpejt do te pasoj ne revolucion i jashtezakonshem i zhvillimit te vlerave tona artistike. Sepse vetem kjo mbeshtetje mund te siguroj nje promovim te artit te mirefillte, kam parasysh artin figurativ.

 

Po, Çfare punoni momentalisht ne krijimtarine tuaj artistike ?

 

Une si çdohere vazhdoj te jem i mbyllur ne atelien time, duke krijuar dhe materializuar idete e mija ne tablo. Tani per tani jam ne permbyllje te ciklit te pikturave “Gjurmet” vaj ne pelhure. Ne kete cikel kam realizuar mbi 30 piktura te formateve te ndryshme. Pikturat e mija jane kryesisht te formave te medha dhe te mesme. Ne brendine e tyre shtjellohen etapat e zhvillimit te njerezimit, sakrifices se kesaj bote dhe kryesisht realiteti yne. Ata shpalosin nje shprehje individuale te botes se imagjinuar ne levizje konkrete siç jane tablot ; “ Porta“ ,  “ Sinfonia“ , “Gjeneza“ , “Balerina“ etj. Prap se prap, une nuk kenaqem me kaq, por vazhdimisht kerkoje forma te reja qe premtojne nje subjekt krijues ku mund te them se do te paraqesin befasi  ne artet pamore.

 

 

Grafist & Piktor - Bashkim Qerimi..... 
 
Bashkim Qerimi eshte nga Kumanova. Studimet i ka mbaruar ne Fakultetin e Artit figurativ - dega grafike ne Universitetin e Prishtines, ne klasen e prof. Fatmir Krypes me 1993 jeton  dhe vepron ne Kumanove.Prej vitit 1995 eshte aktiv neper ekspozita kolektive ne Maqedoni dhe me gjere, si dhe kam pasur disa ekspozita personale poashtu jam pjesmares ne shume koloni  internacionale qe mbahen ne Maqedoni. 

 


Diçka mbi krijimtarine e tije
Pas diplomimit mirem profesionalisht me art, me sakt me grafike dhe pikture.

 


Ekspozitat personale:
1995 - ekspozita e grafikave dhe vizatimeve - shtepija e kultures Kumanove.
2001 - ekspozita me piktura Qendra informatve kulturore - Shkup.
2002 - ekspozita me piktura "piktura - vaj ne pelhure" - galeria qafa - Prishtine.

 


kolonite:
1999 kolonia internacionale ne Mavrove
2000 kolonija internacionale Kerçove
2000 puntoria grafike ne tekniken e monotipise - Shkup
2002 karavani artistik : "Arti mundet"
2002 kolonija internacionale artistike - Oher
2002 kolonija artistike - Diber

 


EKSPOZITAT KOLEKTIVE:
1995 - 2002 ekspozita e artisteve figurativ te Kumanoves
2000 - Shkup / qendra informative kulturore
2001 - Shkup / ekspozita e grafisteve te Maqedonise
2002 - Shkup / ekspozita e artisteve shqiptar te Kumanoves.

 

 

 


Mbresa.... nga ata qe e kane vlersuar piktorin Bashkim Qerimi

 

Ne fillim te krijimtarise nuke eshte perhere e rendesishme te realizosh, disa here eshte ndoshta me efektive te kerkosh, me sakt, te dish te kerkosh, sepse kush orientohet mire ne rrugen e kerkimi, ka mandej realizime te vazhdueshme qe lindin nje subjekt krijues, nje individualitet prej te cilit mund te presim befasi tronditese. Sic thoshte Pablo Picasso: Une kerkoj une gjej. Ne punimet e krijuesit te ri Bashkim Qerimi mund te gjeni menjehere jo vetem kerkim, por diçka me shume: shpirtin kerkues. Dhe kjo s`eshte pak. Duke gjurmuar gjenezen eshte e pamundur te mos dyndesh ne perfytirimet. Dhe a mund te kete nje artist pa imagjinate?! Por imagjinata s`mund te lind kursesi pa kerkimin individual. Flatrat e imagjinates Bashkim Qerimi I ende ne menyren e vete.

 

Me nje guxim rebelues qe e ben te largohet nga imitimet, rutinat dhe shtampat e konsumuara.Me mire nje vetvete qe shtegton neper gjurme te sapocelura se nje ecje neper gjurmet e gjithe te tjereve. Shtegu qe çelet vete te çon tek individualitet.Ecja neper rruget teper te rrahura neart te çon vetem te perseritja.Kete artisti nuk mund ta pranoj. Prandaj edhe Bashkim Qerimi kerkon dhe guxon, shfrytzon pervojat e te tjereve, por s`behet rob i tyre se e ndjen dhe e din cili eshte fati dhe vendi I robit, qofte ne jete, qofte ne art. E kjo nuk eshte pak kur flasim per fillimin e nje krijuesi.

 

 

 

 SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


ersa tedi | 2 May 09:00 2006
Picon

EVER WONDER WHY?

EVER WONDER WHY?
Why a Jew can grow his beard in order to practice his faith
But when Muslim does the same, he is an extremist and terrorist!
Why a nun can be covered from head to toe in order to devote herself to God
But when Muslimah does the same she oppressed
When a western women stays at home to look after her house and kids she is respected because of sacrificing herself and doing good for the household?
But when a Muslim woman does so by her will, they say, "she needs to be liberated"!
Any girl can go to university wearing what she wills and have her rights and freedom?
But when Muslimah wears a Hijab they prevent her from entering her university!
When a child dedicates himself to a subject he has potential.
But when he dedicates himself to Islam he is hopeless!
When a Christian or a Jew kills someone religion is not mentioned, but when Muslim is charged with a crime, it is Islam that goes to trial!
When someone sacrfices himself to keep others alive, he is noble and all respect him.
But when a Palestinian does that to save his son from being killed, his brother's arm being broken, his mother being raped, his home being destroyed, and his mosque being violated -- He gets the title of a terrorist! Why? Because he is a Muslim!
When there is a trouble we accept any solution? If the solution lies in Islam, we refuse to take a look at it.
When someone drives a perfect car in a bad way no one blames the car.
But when any Muslim makes a mi stake or treats people in a bad manner - people say "Islam is the reason"!
Without looking to the tradition of Islam, people believe what the newspapers say.
But question what the Quran says!


 
 
 
 
 
 

Yahoo! Messenger with Voice. Make PC-to-Phone Calls to the US (and 30+ countries) for 2¢/min or less.

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com

SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


Senad Makovic | 2 May 17:50 2006
Picon

Qosja i kundervihet Kadares (1)--"Realiteti i shperfillur"

te nderuar anetare
ju propozoj qe ta bleni epoken e re, sot 2 Maj , apo nese din ndokush ne internet online te na sjell ketu ne forum, shkrimin e te nderuarit Rexhep Qosjes e cila eshte botuar ne kete gazet me titull "Realiteti i shperfillur", Qosja i kundervihet Kadares, pjesa e pare, eshte shume nje shkrim i mire dhe preferoj qe ta lexoni.
 
selam


 
Senad  Maku
Ulqin

Yahoo! Messenger with Voice. Make PC-to-Phone Calls to the US (and 30+ countries) for 2¢/min or less.

SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


BeqirS | 2 May 19:22 2006
Picon

Holbrook: Serbia's choice EU or Kosova

Holbrook: Serbia's choice EU or Kosova

Kosova should be independent of Belgrade, but it should guarantee absolute freedom for the Serb minority in 90 percent ethnic-Albanian Kosovar

WASHINGTON D.C: U.S. diplomat Richard Holbrook says Serbia must decide whether it wants to control Kosova or become a member of the European Union.
      Holbrook, former U.S. ambassador to the United Nations, told Belgrade's private B92 radio-television Monday he cannot speak on behalf of the Bush administration but suggested Serbia should decide between Kosovo and the EU by the end of this year.
      He said Kosova should be independent of Belgrade, but it should guarantee absolute freedom for the Serb minority in 90 percent ethnic-Albanian Kosovar.
      "I know that my friends in Serbia will not agree with me, but truth is that Serbia has lost Kosovo," said Holbrook. "It lost it due to the policy of (the late Serbian strongman) Slobodan Milosevic and it is the best for Serbia to recognize this reality," he said.
      Holbrook said the presence of the U.S.-led NATO troops in Kosova would be needed some time after Serbs and ethnic-Albanians reach an agreement on Kosova's future status.
      Serbs and ethnic-Albanians are to meet in a fourth round of talks in Vienna May 4-5.
      Kosova has been under U.N. administration and NATO protection since 1999, when NATO air attacks forced Milosevic's Serbian troops to withdraw from the province to stop human rights abuses against ethnic-Albanians.
     SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


Arben Nelku | 3 May 01:13 2006
Picon

Expose deceptions by governments and media. News You won't find on Zionist controlled BBC&CNN even in lappi dogs media of Albanian (The 'Other' Side of the News)

Dead  because of a lie. Dead because selfish people in government wanted a war and lied to get one, aided by selfish people in the media WHO TOOK MONEY FROM GEORGE BUSH TO LIE TO THE AMERICAN PEOPLE. The government and the media traded the blood of these young Americans for their personal gain. Look at their faces. How can you not be angry?
 
PLEASE SHARE
 
 
What is a guard at Abu Ghraib doing with a tattoo like this?
 
Posted May 2, 2006 01:07 PM PST
Category: CURRENT EVENTS

Apparently, not even war can teach Americans geography.

AFP contacted three scientists who support the official theory to ask if they would review Jones’s paper.

Thomas W. Eagar of MIT refused to even look at the paper and said there is no evidence of molten metal pouring from the WTC. Challenged with the evidence, he hung up the phone.

Posted May 2, 2006 12:00 PM PST
Category: 911

Posted May 2, 2006 11:44 AM PST
Category: 911

Submitted by a reader.

It's unclear what caused the man to become upset.
Posted May 2, 2006 10:51 AM PST
Category: VOTE FRAUD

Seeing yet another election get stolen?

Fox News Channel's Tony Snow is master of ceremonies, and Fox's Brit Hume and MSNBC's Chris Matthews are aboard.
Posted May 2, 2006 10:49 AM PST
Category: MAINSTREAM MEDIA

Except that the charity they were raising funds for was a front, and Jack Abramoff used money raised by the event to train and purchase equipment for Israeli snipers operating in the West Bank.

New Army documents released by the American Civil Liberties Union today reveal that Lieutenant General Ricardo Sanchez ordered interrogators to "go to the outer limits" to get information from detainees. The documents also show that senior government officials were aware of abuse in Iraq and Afghanistan before the Abu Ghraib scandal broke.
Posted May 2, 2006 10:44 AM PST
Category: TORTURE SCANDAL

Posted May 2, 2006 10:37 AM PST
Category: DUBYA

Bush's lies anger us all, but nobody reports on that.

With demands placed upon us to provide records of all our visitors, streaming audio and video gone, our ability to mass mail our content killed off and our position on Internet 2 DENIED, the sites would virtually be shut down.
Posted May 2, 2006 10:35 AM PST
Category: DICTATORSHIP

Perhaps a factor was that over 100 of the groups under the UFPJ umbrella received money from the foundations controlled by Teresa Heinz (Kerry)? Money from Heinz and George Soros led to Global Exchange’s role in starting both UFPJ and Code Pink.
Posted May 2, 2006 10:14 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

We know that the only reason that this dead baby has his arm frozen to his lifeless face is that three years ago this week, George W. Bush gave the order to begin the unprovoked, unjust and unnecessary invasion of Iraq. He hasn't fired a single shot or launched a single missile; he hasn't tortured or killed any prisoners; he hasn't kidnapped or beheaded civilians or planted bombs along roadsides, in mosques or marketplaces. Yet every single atrocity of the war - on both sides - and every single death caused by the war, and every act of religious repression perpetrated by the extremist sects empowered by the war, is the direct result of the decision made by George W. Bush three years ago.

Nothing he says can change this fact; nothing he does, or causes to be done, for good or ill, can wash the blood of these children - and the tens of thousands of other innocent civilians killed in the war - from his hands.

And anyone who knows these facts, who sees these facts, and fails to cry out against them - if only in your own heart - will be forever tainted by this same blood.

Posted May 2, 2006 10:00 AM PST
Category: IRAQ

A stunning investigation of bribery and corruption in Congress has spread to the CIA, ABC News has learned.

The CIA inspector general has opened an investigation into the spy agency's executive director, Kyle "Dusty" Foggo, and his connections to two defense contractors accused of bribing a member of Congress and Pentagon officials.

Posted May 2, 2006 09:47 AM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

Stay out of canoes, Kyle.

Hellerstein is a member of the Jewish Center of New York and a former president of the Board of Jewish Education of Greater New York.

This raises the obvious question about why, in the 9-11 terror case in which an Israeli security company is a key defendant and in which individuals from Israeli military intelligence are suspected of being involved, was Hellerstein chosen to preside over all 9-11 victim lawsuits?

Posted May 2, 2006 09:13 AM PST
Category: 911

Posted May 2, 2006 09:08 AM PST
Category: IRAN

With China and Russia blocking sanctions? You've GOT to be kidding me, that Burns had the hubris to make this statement.

Parenthetically, both the House and Senate have more than a few members who could never pass a psych review unless the doctor was a cousin. There are more doddering and senile twits staggering around the sacred halls of Congress than you can find in a good nursing home. Jesus, when you think of the power these flakes hold, you start getting travel brochures on Costa Rica.
Posted May 2, 2006 09:07 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

The annual report, issued yesterday by the trustees who monitor the fiscal health of the Medicare and Social Security programs, said the trust fund for the health insurance system for the elderly will run out of money in 2018 -- two years sooner than predicted a year ago and 12 years sooner than had been anticipated when President Bush first took office.

The problem, the report says, has accelerated largely because hospital costs last year were greater than expected.

Posted May 2, 2006 08:58 AM PST
Category: SCIENCE/HEALTH

One historical nugget I keep mentioning in this blog concerns Xaviera Hollander, the New York City madam credited with writing The Happy Hookerin 1971. The co-writer (ghost writer?) of the book was Robin Moore -- an odd choice, since he usually specializes in military and intelligence matters. Anthony Summers, in his Nixon bio, tells us (in a footnote!) that, according to Moore, the CIA had set up clandestine cameras in Xaviera's bedroom, in order to get blackmail material on Washington pols and visiting Arab potentates.

The Arabs requested non-Jewish girls. At the time, nobody knew that Xaviera was Jewish (on her father's side).

Posted May 2, 2006 08:52 AM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

The boringly-named Legislative and Regulatory Reform Bill is in fact a very dangerous piece of legislation. It grants any minister the ability to amend, replace, or repeal existing legislation. The frightening thing is this: they would be able to make major changes to the law without Parliament being able to examine it properly, taking away the ability of Parliament to meaningfully represent the citizens of this country.
Posted May 2, 2006 08:48 AM PST
Category: DICTATORSHIP

Posted May 2, 2006 08:46 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Posted May 2, 2006 08:45 AM PST
Category: HIDDEN HISTORY

Janet Grass, 52, had planned to retire from the military in about 10 months after spending 19 years in the U.S. Navy Reserve. Instead, she has been ordered to leave her job as a special-education teacher in Cascade to do security work in the Middle East.
Posted May 2, 2006 08:40 AM PST
Category: IRAQ

One wonders just what kind of "security work" the Navy will be having her do.

The high price of diesel fuel for school buses meant children in one Tennessee school system got a holiday Monday _ their second in a row.
Posted May 2, 2006 08:40 AM PST
Category: ECONOMY

At least 17 soldiers and five civilians are under investigation for the rape of an 11-year-old girl at an Israeli air base, the military confirmed yesterday.
Posted May 2, 2006 08:39 AM PST
Category: ISRAEL

ELEVEN?!? What kind of [PROFANITY REDACTED] has sex with a fifth grader? What kind of [REALLY GROSS AND OBSCENE PROFANITY REDACTED] even finds a fifth grader sexually arousing?!?

The nation of Qatar plans to announce today roughly $60 million in grants to benefit the victims of Hurricane Katrina, including $17.5 million to Xavier University of Louisiana, the only historically black Catholic university in the United States.
Posted May 2, 2006 08:36 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Although this is terrific for the recipients, it's painful when a foreign government steps in to help when this Administration appears to have neither the will nor the funds to help these people.

Posted May 2, 2006 08:31 AM PST
Category: IRAN

Or is the translation of what he said, provided by MEMRI, "inaccurate"?

Posted May 2, 2006 08:23 AM PST
Category: IRAN

Forty people died on the doomed United Flight 93. With all due respect, that's a typical Wednesday in Iraq. Thus, I wonder: Is it too soon for a movie about Fallujah?
Posted May 2, 2006 08:22 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Alex Jones' Martial Law 9/11: Rise of the Police State is available on Google video for completely free viewing and download.
Posted May 2, 2006 08:14 AM PST
Category: DICTATORSHIP

Hunter's new proposal was met angrily by Democratic Sen. Dianne Feinstein (news, bio, voting record) and Democratic Rep. Lois Capps (news, bio, voting record), whose district includes Santa Rosa. Capps' aides distributed the bill language to reporters Monday.

"This is Chairman Hunter's third attempt in less than a year to exclude the public from accessing the national park that they paid $30 million for," Capps said. "The issue of Santa Rosa Island has no place in the defense authorization bill."

Posted May 2, 2006 08:13 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Iran will target Israel first if the United States does anything "evil," a senior commander in the Iranian Revolutionary Guards said on Tuesday.
Posted May 2, 2006 08:10 AM PST
Category: IRAN

They know who is really calling the shots.

Meanwhile, YOUR KIDS are stuck on the ground right on the path Iran must follow to hit Israel, which is EXACTLY what Israel wanted all along.


Five Iraqis were killed Tuesday in Baghdad, including an ambulance driver shot by U.S. private security contractors, a Baghdad emergency police official said.
Posted May 2, 2006 08:08 AM PST
Category: IRAQ

I think you can pretty much throw the hearts and minds thing out the window....

Posted May 2, 2006 08:02 AM PST
Category: ISRAEL

Israel has American warheads ready to fire Iranians see only hypocrisy from the world's nuclear powers
Posted May 2, 2006 07:58 AM PST
Category: IRAN

We recently crafted a proof-of-concept attack scheme on OpenBSD-based systems that shows that with the privileges the X server is granted, it is pretty easy (less than 10 lines of code indeed) to get to kernel privileges. This schemes shows how an attacker with PIO privileges and write access on the legacy video RAM range can get to kernel (ring 0 random code execution) privileges.
Posted May 2, 2006 07:56 AM PST
Category: COMPUTERS/SECURITY

The problem isn't Windows. The problem is the criminals.

As a side note, since MAC OS-X is based on this same type of UNIX, it is possible the problem exists there as well.


  May 01, 2006
Posted May 1, 2006 11:48 PM PST
Category: CURRENT EVENTS

A congressional panel investigating the fraudulent acquisition and sale of mobile phone records by Internet Web firms has collected evidence that indicates law enforcement officials at the local, state and federal levels use the Internet-based services as an investigative short-cut, MSNBC.com has learned. At least one Web-based data seller has told Congress that the FBI is a client.
Posted May 1, 2006 11:44 PM PST
Category: DICTATORSHIP

Iran's ambassador to the United Nations has urged U.N. Secretary General Kofi Annan and the U.N. Security Council to stop "Washington's illegal and impudent threats against Iran," the state-run Iranian news agency IRNA reported.
Posted May 1, 2006 07:16 PM PST
Category: IRAN

Posted May 1, 2006 07:10 PM PST
Category: ECONOMY


The trustees for the government's two biggest benefit programs said Monday that the trust fund for Social Security will be depleted in 2040, a year earlier than expected, while Medicare will exhaust its trust fund just 12 years from now.
Posted May 1, 2006 06:04 PM PST
Category: ECONOMY

Translation:don't get sick and broke at the same time in this country!

U.S. District Judge John Garrett Penn last Tuesday approved an agreement between the Secret Service and Judicial Watch, a public interest group, that requires the agency to produce records of Abramoff's visits from Jan. 1, 2001, to the present.
Posted May 1, 2006 05:57 PM PST
Category: COVER-UP/DECEPTIONS

This could get interesting.

In an alert posted online, the New York-based company included a screenshot of the pop-up, which tries to lure the user into his entering name, Social Security number, mother's maiden name and date of birth.

"Please note that this fraudulent activity may be the result of a computer virus and is not a part of the American Express website. If you received this pop-up box, your computer may have this virus," the company warned.

Posted May 1, 2006 05:15 PM PST
Category: COMPUTERS/SECURITY

Posted May 1, 2006 05:11 PM PST
Category: COVER-UP/DECEPTIONS

Doing the Unthinkable -- Comparing Bush and Hitler
Posted May 1, 2006 05:04 PM PST
Category: DUBYA

Now, now, it's not fair to compare Bush and Hitler.

Hitler, after all, served in combat!


The issue is that Iran should not be subjected to punitive sanctions for exercising the same rights enjoyed by the Permanent Five members of the Security Council as well as Germany, Brazil and Japan. To do so would be to undermine the very legitimacy of the UN and its most powerful organ, which has yet to recover fully from the United States' Machiavellian manipulations with regard to Iraq three years ago.

Yet, US officials have yet to show any signs of grasping the potentially adverse consequences, for the UN as well as the future of the Middle East, if their meritless push for UN sanctions is adopted. Their current drive needs to be rethought in the light of a more sound grasp of the existing alternatives.

Posted May 1, 2006 11:08 AM PST
Category: IRAN

I only wish that the logic, thoroughness, and thoughtfulness of this writer's article could somehow permeate this Administration. Sadly, however, logic on either international or domestic issues is something this Administration let go of quite a long time ago.

Posted May 1, 2006 11:03 AM PST
Category: MAINSTREAM MEDIA

"But everything will be okay as long as you send Donald Rumsfeld whatever is left of your money!"

Posted May 1, 2006 11:02 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

A US navy task force patrols the East Africa coast.
Posted May 1, 2006 10:50 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Posted May 1, 2006 10:31 AM PST
Category: IRAN

Chalabi was one of the people mentioned by the Italian Parliament as one of the possible forgers of the Nigerian "yellow cake" documents.

Posted May 1, 2006 10:25 AM PST
Category: ISRAEL

Posted May 1, 2006 10:24 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Okay Immigration, GRAB 'EM!

(Kidding)

These rallies are not supporting immigrants, as the CNN sub-head suggests. These rallies support ILLEGAL immigrants. There is a difference. These are people who, regardless of motive, are law-breakers in this country, flaunting laws little different from those in their own country.

I don't have a problem with anyone wishing to live in the US as long as they obey the laws, just as we who were born here have to do. And those laws include a specific process to follow to become a US citizen.

But granting amnesty to illegals is a slap in the face of all those immigrants who have come here legally and went through the long and costly process to become citizens, and who DO obey the laws of the land.


Intellectuals can only dream of having the impact that John Mearsheimer and Stephen Walt have had this spring. Within hours of their publishing a critique of the Israel lobby in The London Review of Books for March 23, the article was zinging around the world, soon to show up on the front pages of newspapers and stir heated discussion on cable-TV shows. Virtually overnight, two balding professors in their 50s had become public intellectuals, ducking hundreds of e-mails, phone messages and challenges to debate.
Posted May 1, 2006 10:18 AM PST
Category: ISRAEL

As the Bush/neo-con kleptocracy disintegrates in a toxic cloud of military defeat, economic bankruptcy, environmental disaster and escalating mega-scandal, its attack on basic American freedoms---its "New Totalitarianism"---has escalated to a desperate new level, including brutal Soviet-style prosecutions against non-violent dissidents and an all-out offensive for state secrecy, including an attack on the internet.

In obvious panic and disarray, the GOP right has turned to a time-honored strategy---kill the messengers. While it slaughters Americans and Iraqis to "bring democracy" to the Middle East, it has made democracy itself public enemy Number One here at home.

Posted May 1, 2006 10:16 AM PST
Category: DICTATORSHIP

Not that I'd suggest the British, or indeed the US, media is involved in government conspiracies. That's barely necessary - they need only be lazy, broke and scared. Even if media outlets aspire to be something beyond a kind of sophisticated Xeroxing service for PR handouts and spin, they often don't have the money, or the staff, to be effective.
Posted May 1, 2006 10:16 AM PST
Category: MAINSTREAM MEDIA

BULL BISCUITS!!!

If the blogs operating on spare change can be effective at exposing government lies, then so can the mainstream media. If they are not doing it, it is by conscious choice.


Posted May 1, 2006 10:12 AM PST
Category: ECONOMY

The war against Iran starts tomorrow.

Since January, Treasury's Office of Foreign Assets Control has been auditing travel agencies and religious organizations that specialize in travel to Cuba. In the past few months, four of those agencies have had Cuba travel licenses suspended. Six religious organizations have also had their licenses suspended. The Foreign Assets Control office would not provide the names of the religious organizations.
Posted May 1, 2006 10:09 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

What in the world are these folks really afraid of, in terms of people going to Cuba, and have they absolutely nothing better to do? Engagement trumps sanctions every time.

The unmarked military-style jet swooped down at high speed through the valley, twice circled the smouldering black scar where Flight 93 had careered into the ground just seconds earlier and then hurtled off over the horizon.

At least six eyewitnesses saw the mysterious aircraft on the morning of September 11 last year. But the US authorities deny it ever existed.

Posted May 1, 2006 09:56 AM PST
Category: 911

Military actions were once taken only after careful war-gaming, which sought to elucidate likely and even not-so-likely responses from the other side. Today, as the bombing of Iran's nuclear facilities looms, it seems the moral certainty that defines the administration has obviated that part of the foreign policy process. What's right is right – regardless of consequences.
Posted May 1, 2006 09:55 AM PST
Category: IRAN

Posted May 1, 2006 09:54 AM PST
Category: DICTATORSHIP

Anyone hoping for a thumping victory for Christianity on Saturday should take note of a similar experiment held in Leicester, where imams and Christian clergy played a game to raise money for charity.

The imams had a clear lead at half-time and lent several Koran scholars to the Christian side to prevent a humiliating defeat for the vicars. In the end, Islam thrashed Christianity 6-0. The under-12s game was also won by the Islamic side after sudden-death penalties.

Posted May 1, 2006 09:53 AM PST
Category: RELIGION

“All indications now are that the acts of violence—ethnosectarian violence is decreasing,” said Major General Rick Lynch from Baghdad on Thursday, according to the New York Times.
Posted May 1, 2006 09:41 AM PST
Category: IRAQ


SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


Arben Nelku | 3 May 01:17 2006
Picon

The Guardian: Israeli soldiers accused of raping 11-year-old

Israeli soldiers accused of raping 11-year-old

· Allegation erodes public respect for armed forces
· 17 military personnel and five civilians questioned

Conal Urquhart in Tel Aviv and Agencies in Jerusalem
Tuesday May 2, 2006
The Guardian

At least 17 soldiers and five civilians are under investigation for the rape of an 11-year-old girl at an Israeli air base, the military confirmed yesterday.

A spokesman for the Israeli army told the local press that the incident was very grave and "seriously deviates from appropriate behavioural norms and values".

According to reports in the Israeli media, the girl - whose father is a non-commissioned officer in the army - was living with her family at an air base in the south of Israel. She began to have sex with soldiers and workers at the base from the age of 11 until the age of 14.SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


Arben Nelku | 3 May 01:24 2006
Picon

3-Year-Old Child's Skull Crushed at Israeli Checkpoint

3-Year-Old Child's Skull Crushed at Israeli Checkpoint

I'm getting pretty sick of these Israeli pukes. How about you?
---

Date : 29/04/2006    Time:13:59 
 
HAIFA, April 29, 2006 (WAFA)-A three-year-old girl was killed at an Israeli checkpoint in the West Bank city of Ramallah, her mother told WAFA on Saturday.

The little child Rafeda Thaer, of Kufr Kanna in Israel, was accompanying, last Sunday, her mother and three brothers to pay a visit to her imprisoned Father in Nafha Israeli jail. The Israeli occupation's Gate of Kharibtha checkpoint, west of Ramallah, shut up at her head and crushed her skull.

Her mother, Jihan Aqeela said: "We stopped at the Kharibtha checkpoint inside a car for more than one hour. Rafeda wanted to go to bathroom. We got off the car and as we were passing the checkpoint, its huge Gate suddenly shut up against Rafeda's head. She was instantly bleeding from her head and eyes and went in a coma . An ambulance rushed to the checkpoint and took Refada to Hospital, but she died two days later."

M.H. (13:55P) (10:55 GMT)  

http://english.wafa.ps/cphotonews.asp?num=1255SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


Arben Nelku | 3 May 01:30 2006
Picon

Iran will hit Israel if US does "evil"

 
 
Iran will hit Israel if US does "evil": agency

Tue May 2, 9:01 AM ET

TEHRAN (Reuters) - Israel first if the United States does anything "evil," a senior commander in the Iranian Revolutionary Guards said on Tuesday

The United States says it wants Iran's nuclear standoff with the West solved diplomatically but has refused to rule out military action.

"We have announced that wherever America does something evil, the first place that we target will be Israel," Revolutionary Guards Rear Admiral Mohammad-Ebrahim Dehqani was quoted as saying by Iran's student news agency ISNA.

The Islamic Republic has never recognized Israel and Iranian President Mahmoud Ahmadinejad has called for the Jewish state to be "wiped off the map."

Dehqani said naval wargames held in the Gulf last month "carried the warning to those countries that threaten Iran, including America and the Zionist regime."

Experts said the wargames, in which Iran said it had tested new missiles and torpedoes, were a thinly veiled threat that it could disrupt vital Gulf oil shipping lanes if it was attacked.SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


Arben Nelku | 3 May 01:36 2006
Picon

Evidence of Thermite Uncovered at World Trade Center

Professor Says ‘Cutter Charges’ Brought Down WTC Buildings

Evidence of Thermite Uncovered at World Trade Center

 

By Christopher Bollyn

PROVO, Utah—“In times of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act,” said the British writer George Orwell. Orwell’s words aptly describe the situation of Steven E.

Jones, a soft-spoken professor at Brigham Young University (BYU) who has turned his attention to the unanswered questions of the Sept. 11 attacks.
Provo, the home of BYU, is America’s most conservative city in the most Republican county. With more than 85 percent of the population supporting President George W.

Bush, Provo seems an unlikely place for any “revolutionary act”—unless that act were simply telling the truth.

On the picturesque campus of the private Mormon university, surrounded by snow-capped peaks, Jones teaches physics and carries out research in the fields of metal-catalyzed fusion, solar energy and archeometry, or the scientific study and analysis of artifacts.

As an archeometrist, Jones applies physics to explain events in the past. Since last year when he became aware of the unanswered questions of 9-11, he has focused his attention on the available data and evidence.

The unexplained presence of molten metal at the World Trade Center (WTC) puzzled Jones and he contacted this writer to confirm the reports first published in American Free Press in 2002. These reports came from two men involved in the removal of the rubble: Peter Tully of Tully Construction of Flushing, N.Y., and Mark Loizeaux of Controlled Demolition, Inc. of Phoenix, Md.

Tully told AFP that he had seen pools of “literally molten
steel” in the rubble.

Loizeaux confirmed this: “Yes, hot spots of molten steel in the basements,” he said, “at the bottom of the elevator shafts of the main towers, down seven levels.”

The molten steel was found “three, four, and five weeks later, when the rubble was being removed,” he said. He confirmed that molten steel was also found at WTC 7, which mysteriously collapsed in the late afternoon.

SERIOUS INVESTIGATION

Last November, Jones presented a draft which has since evolved into a 52-page paper. His paper begins with an appeal for “a serious investigation of the hypothesis that WTC 7 and the Twin Towers were brought down . . .through the use of pre-positioned cutter-charges.”

Jones presents evidence that an “aluminothermic process” called “thermite” was used to weaken and sever the 47 massive core columns that held up the towers. The official version fails to explain how these critical columns failed. When ignited, thermite, a combination of finely ground aluminum and iron oxide (rust), cuts through steel like a “warm knife through butter,” Jones said, especially when mixed with 2 percent sulfur. The resulting combination, called “thermate,” lowers the melting point of steel.

Thermite was patented in Germany by Hans Goldschmidt in the late 1800s. Extremely high temperatures are produced when the aluminum and iron oxide react. The reaction produces temperatures of more than 2,500 degrees Celsius (4,500 degrees Fahrenheit) as the ferric oxide is reduced to molten iron. Iron melts at 1,535 degrees Celsius. The reaction causes the oxygen from the ferric oxide to bond with the aluminum, producing aluminum oxide, molten iron, and approximately 750 kilocalories per gram of thermite. The aluminum oxide is a whitish smoke.

AFP recently attended a presentation of Jones’s 9-11 research at BYU. Jones began with footage of the unexplained collapse of Larry Silverstein’s 47-story building, WTC 7, at 5:25 p.m.

When Jones was interviewed by Tucker Carlson of MSNBC, the producers refused to air this short but crucial video segment.

AFP observed thermite reactions in Jones’s physics class. As a colleague combined the powdered rust and aluminum in a mounted ceramic flowerpot, Jones filmed the reaction. A paper wick with magnesium ignited the sand-like mixture.

The reaction was intense, nearly explosive, and white flames and pieces of metal flew out of the pot. From the bottom poured a white-hot liquid—pure molten iron. After a few seconds a glowing yellow-hot piece of iron was lifted with tongs and shown to the students.

Because thermite does not require air and can react underwater, it may explain the persistent hot spots that were unaffected by a continuous dousing from fire hoses. The white-hot molten iron and slag can itself prolong and extend the heating and incendiary action.

“As of 21 days after the attack, the fires were still burning and molten steel was still running,” Leslie Robertson, structural engineer responsible for the design of the WTC, told fellow engineers.

Footage taken by WABC-TV of the burning South Tower at 9:53 a.m., immediately before the building collapsed, reveals large amounts of white-hot molten metal, presumably iron, pouring from the 81st floor of the east corner.

The amount of spilling molten metal suggests a pool of molten iron was in that area of the building. While some have suggested that the molten metal was aluminum, this is easily disproved by the fact that molten aluminum appears silver-gray in daylight. The only possible explanation is that the white-hot metal gushing from the South Tower was molten iron and had been produced by a very large amount of thermite.

The amount of molten metal seen falling would indicate that tons of thermite had been used on that floor. From the video footage it appears that several cubic yards of molten metal fell, which, if iron, would have weighed over eight tons.

Jones’s explosive paper is accessible on his web page (physics.byu.edu) and will be published in a forthcoming book by David Ray Griffin and Peter
Dale Scott. Reading Jones’ paper on-line allows the reader to review the photographic/video evidence.

“I consider the official FEMA, NIST, and 9-11 Commission reports,” Jones writes, which claim “that fires plus impact damage alone caused complete collapses of all three buildings.”

He challenges the official explanation and provides evidence to support the controlled-demolition hypothesis, which, he says “is suggested by the available data, testable and falsifiable.”

Jones notes that the hypothesis that the towers were demolished by explosives “has not been analyzed in any of the reports funded by the U.S. government.”

Ignoring the evidence of the controlled-demolition hypothesis, the FEMA-sponsored study of 2002 concluded, “The specifics of the fires in WTC 7 and how they caused the building to collapse remain unknown.”

Furthermore, the official report found that the fire-induced collapse hypothesis “has only a low probability of occurrence.”

The engineers concluded that “further research, investigation, and analyses are needed to resolve this issue.”

“That is precisely the point,” Jones says, “further investigation and analyses are indeed needed, including serious consideration of the controlled-demolition hypothesis which is neglected in all of the government reports.”

The fact that the 9-11 Commission report does not even mention the collapse of WTC 7 “is a striking omission of data highly relevant to the question of what really happened on 9-11,” he said.

FURTHER INVESTIGATION

Further investigation is what Jones is trying to get other scientists to do. One would think that the mainstream media would be interested in a highly respected physicist answering questions about 9-11, but that has not been the case. The controlled media and supporters of the official version completely avoid Jones.

Like a modern-day Galileo or Luther, Jones has exposed the flaws in the official version, “a myth,” he says, “which has taken on religious proportions.

“There is a clear disconnect between what the official reports say happened and what actually happened,” Jones says. “A scientific theory has to be falsifiable. It must be able to be tested and challenged.

“The data stands on its own. Where are the honest scientists?” Jones asks. “Take the blinders off and find out what happened.”

The official 9-11 reports are what Jones calls “pathological science,” in which investigators ignore all evidence that contradicts the conclusion they have been asked to prove.

AFP contacted three scientists who support the official theory to ask if they would review Jones’s paper.

Thomas W. Eagar of MIT refused to even look at the paper and said there is no evidence of molten metal pouring from the WTC. Challenged with the
evidence, he hung up the phone.

Zdenek P. Bazant of Northwestern University submitted his fire-induced collapse theory to the American Society of Civil Engineers (ASCE) two days after 9-11, without examining any evidence. Asked if he would review Jones’s paper, Bazant also refused, “I have seen Jones’s fiction before. If you want my private opinion, it is nothing but sensationalism,” he said. “His purported refutation of my analysis is baseless.”

Asked to simply look at five photos in an e-mail showing the cascading molten metal and core columns, which appear to have been cut with thermite, Bazant responded, “I do not have time.” 

Abolhassan Astaneh-Asl, an Iranian-born professor at Berkeley, who was a member of the ASCE team studying the WTC collapse, also refused to look at Jones’s paper.

“I will not be able to find time to review the material that you have sent me,” said Astaneh-Asl.

 

 

 
"These nuts think a missile hit the Pentagon!"
 

Hi Mike,

We're in a bind lately because the fanatical following that the hoax film Loose Change is garnering - it is showing at a major theater in Oakland tonight and we were told we weren't allowed to flyer with our concerns outside! What sort of a "truth movement" cannot even allow dissent?

I hope you will take a look at our flyer and ask people to look at these links to understand some of the massive damage a film like this will do as we are smeared with no-plane at the Pentagon (and Shankesville!!) by this film.

www.911research.wtc7.net/materials/supplements/loosechange.html

en.wikipedia.org/wiki/Loose_Change_%28video%29#Criticisms

www.indybay.org/news/2005/12/1787340.php

Both USA Today and CNN smeared our whole 9/11 truth movement as "these nuts think a missile hit the Pentagon"! because of Loose Change:

USA Today: "They aren't truth-tellers looking to save the world," she says. "They're con artists hoping to sucker conspiracy-theory paranoids or anti-government malcontents into shelling out their hard-earned dollars." http://www.usatoday.com/tech/news/2006-04-27-conspiracies-sept-11_x.htm?POE=TECISVA

CNN's The Situation Room with Wolf Blitzer briefly covered 9/11 'conspiracy theory' websites . . . '..they want the government to release pentagon surveillance videos saying they think a cruise missile hit the pentagon instead of a plane.' http://www.911blogger.com/2006/04/cnn-covers-911-skeptics-and.html

Please post some information about the many errors and hoaxes of this film or write them up for your site - your work is always excellent.

They are planning on releasing the film in theaters all over the country for 9/11/06 . . .

Thanks for all your work,

XXXXXXXXXX

"Loose Change" An analysis
by Michael B. Green
August 3, 2005 http://911research.wtc7.net/essays/green/loose_change.html

Both videos ["Loose Change" and "In Plane Site"] contain much good evidence and valuable material of explosions in the WTC that brought down WTC1, 2,7 that cannot be suppressed. I suggest that the purpose in including both junk and substantive evidence is to discredit the latter. If rotten fish is wrapped in the same package as delicious truffles, few people with good judgment or good taste will attempt to retrieve and salvage the truffles. It is also to scant good evidence and thorough analysis in favor of cheap shots and one-liners that have no evidentiary value whatsoever. VonKleist wraps the good meat of the WTC blowing up between two pieces of rotten bread: the no-plane-hit-the-Pentagon, and the Pod & Flash fraud. If Mr. VonKleist is not a paid intelligence disinformation asset, then he is the dream of the intelligence community: someone who dissembles as artfully as they do, and with all their wit, but who doesn’t draw a salary.[4]

I do not know what hit the Pentagon, but the evidence strongly indicates it was a Boeing 757. The same general arguments that any substitute plane that hit WTC1 and WTC2 would be an exact duplicate would apply to the Pentagon strike. I have nothing against a missile, two planes, or other theory, but there is little to support them except junk forensics and uninformed intuitions. From its start the “no-Boeing” fight was a miserable tar baby facilitated by the release of five still frames allegedly from a Pentagon parking kiosk video absent the Boeing; such stills should make anyone suspicious of USG complicity realize that they have just been served a red herring.

Let me make this point about rotten wrappings concrete.

Last year I bought In Plane Sight and saw it twice before going to the KPFK screening on August 7, 2004. I was so moved by the power of the film, by vonKleist’s constrained moral gravity about the pod, that I sent an email to about 25 people with the subject “911 was a US military operation.” I spent the next morning replaying all four impact videos in slow motion, with magnification, and realized there is no pod.

I wrote those 25 people an apology.

They all now have reason to regard me as impulsive, a bit oddly drawn to and easily taken in by conspiracy theories, and to dismiss the idea that 911 was even in part a US military operation. Mr. VonKleist made me cry wolf, and even though it was (approximately) the right wolf, I had the wrong evidence. When I now try to urge these people to examine the evidence that the Twin Towers were blown up, they dismiss my enthusiasm as an expression of my quirks, and are more than happy to defer to knowledgeable charlatans like Professor Thomas W. Eager of Journal of Metallurgy and NOVA. The situation is especially embarrassing for me because my scientific training has shown many situations where the correct explanation is at odds with even sophisticated common sense, but here I am urging the latter against the cool quantified experts and their lies.

Last August I thought that Dave vonKleist was acting in good faith, and I thought so in part because I had liked and admired the work of his wife Joyce Riley, who has exposed so many of the military’s lies. But after recently seeing “Loose Change” and hearing it hyped by vonKleist, I went to The Power Hour website to see how Mr. VonKleist’s education had progressed since August 2004. There he was asking classic nonsensical disinformation questions, of which the following is typical:

"Why did a FOX News employee, who witnessed the second tower attack, report seeing no windows on “Flight 175” a commercial United Airlines jetliner? Why did another eyewitness report that United Airlines Flight 175 was not a commercial airliner? What kind of plane hit the second tower?"

ANSWER: As Fox employee Marc Birnbach states in DVK's original IPS, he saw the plane from a subway station in Brooklyn, and it turns out that this subway stop was about two miles from the crash, which he did not see. Birnbach’s distance from the plane would make it impossible to see the windows of a plane silhouetted against the morning sky. I suspect that the other eyewitness is the hysterical woman separated from Manhattan by a very long bridge screaming, "That is not an American airline!" You don't have to be a genius to know that other closer eyewitnesses saw a commercial airline, and that other photos show the plane with UA markings, and that debris found in the WTC wreckage is of a commercial airliner with windows. But Dave's job is to keep those nonsensical questions in the mix.

Such nonsense prompted me to take a closer look at both DVDs and to write this review.SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


BeqirS | 3 May 19:52 2006
Picon

Kongresmeni Engel hapi fushaten elektorale me shqiptaro amerikanet

LDK-ja ne SHBA-es, mbajti Koktel - Fundraising per nder te mikut te deshmuar te shqiptarve, kongresmenit Eliot Engel -

 

 

 

 

 

 

 

nga BEQIR SINA, Nju Jork

 

 

 

 

 

Shqiptaret e Amerikes, duke rendur deri ne pavaresine e plote te Kosoves

 

 

 

 

 

 

 

ARTHUR AVENUE - BRONX (NY) : Bashkesia shqiptare ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes, eshte, sot, me se e ndergjegjshme se problemet qe perballon tani populli shqiptar, ato jane te medha dhe te veshtira. Me shembjen e regjimit komunist dhe fitoren e demokracise ne Shqiperi, lirine e Kosoves, çlirimin e saj nga sundimi me se gjysem shekullor pre rregjimit sllavo-komunist serb, me marrjen e me shume te drejtave per shqiptaret ne Maqedoni, e Mal te Zi, zgjidhjen e nje pjese te problemeve te shqiptarve ne Presheve, Bujanovc, Medevegje, hapja  çeshtjes se mprehte te Çamerise, do te thote e rrubullakosur, se:" para popullit tone, qendrojn detyra shume edhe me te medha". Detyre e larte patriotike e bashkesise shqiptare, eshte qe te mbeshtese dhe t'u prije proceseve, te Qeverise se Shqiperise, qe  te ndertojne nje Shqiperi me te vertet demokratike, te qyteteruar, perendimore. Te mos pushoje se renduri deri ne pavaresine e plote te Kosoves. Dhe çeshtje  eshte per kete Bashkesi, t'i ndihmojme dhe t'i behemi krah i fuqishem ne diaspore, popullsise shqiptare qe jeton ne trojet e veta, Maqedoni, Mal te Zi, Presheve, Bujanovce, Medevegje dhe ne Çameri.

 

           

 

 

 

 

 

          Bashkesia i shqiptare ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes, ka nje tradite te shquar ne lufte per çeshtjen kombetare. Kjo tradite ze fill me themelimin e Federates PanShqiptare te Amerikes VATRA, e cila mblodhi ne gjirin e vet te gjithe shqiptaret e Amerikes, pa dallim besimi dhe bindeje politike dhe dha nje kontribut te madh ne njohjen e pavaresise se Shqiperise dhe ne konsolidimin e shtetit te pare shqiptar. Bashkesia shqiptare , ndikoi ne shkallen me te larte ne opinionin publik amerikan dhe ne qeverine amerikane per njohjen e pavaresise se Shqiperise, me 1912. Bashkesia shqiptare ne SHBA-es, prej kur u krijua fitoje perkrahjen e shtetit amerikan, prej presidentit te 28-te Woodrow Wilson(Uidrou Uillson)  qe ishte nje nga faktoret kryesore qe e shpetuan Shqiperine, nga copetimi. Dhe e galavanizoje me shume lidhjen e miqesine ne saj te Bashkesise shqiptare me presidentin e 42-te te SHBA-es William Jefferson Clinton(Bill Klintonin), ne çlirimin, e lirine e Kosoves.

 

   

 

 

 

          Bashkesia i shqiptare ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes, ka fatin qe jetone ne nje shtet, i cili,  vete eshte kampioni, dhe shembulli i lirise e demokracise, duke qene keshtu vete shembulli i respektimit te te drejtave dhe lirive njerezore, i ka vene vetes si qellim qe te behet mbrojtesi i tyre kudo qe ato preken. Ka qene kjo edhe arsyeja, e cila, kesaj rradhe mblodhi ne kete fund jave, ne zyren e deges se Lidhjes Demokratike te Kosoves, per Nju Jork, e rrethine, nje pjese te Bashkesise i shqiptare ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes, ne mbeshtetje e perkrhaje te kongresmenit te nderuar Eliot Engel, ne nje takim ne prag te fushates elektorale(Koktel - Fundraisnig).

 

 

 

     Dega e Lidhjes Demokratike te Kosoves, dhe nje pjese e komunitetit shqiptar te Amerikes, mbajti nje takim Koktel - Fundraisnig, ne fillim te fushates elektorale, te mikut te shquar te shqiptarve te Amerikes, kongresmenit Eliot Engel. Aa u mblodhen per t'i dhene atij perkrahjen e plote,  per rolin e kontributin e tij ne çeshtjen shqiptare. Me nje gjest simbolik, atij iu be nje "Koktel - Fundraisnig", menyre tipike amerikane, kjo, qe aplikohet vetem ne SHBA-es, me mbledhjen e parave, qe te behet lobing me politikanet.

 

 

 

      

 

   "Zoti Rexhaj! iu drejtua kongresmeni Engel, kryetarit te deges se LDK-es, ju falemnderit per ftesen qe me bete te marre pjese ne kete takim. Jame me te vertet i lumtur qe kete fushat elektorale po e hape ketu me ju miqet e mije shqiptar. Ju me te cilet, ne saj te mikut tim Harry Bajraktari, u bene rreth 18-vjet, qe ju njohe."

 

 

 

 

 

     "Une jame i vendosur dhe i bindur ne pavaresine e Kosoves, tha ai, dhe me vjen mire qe me ne fund :" Endrra e shqiptareve behet realitet- Kosova te behet e pavarur". Per here te pare ne historine e tyre Shqiptaret jane te lire.  Kombi shqiptar asnjeher ne historine e tij nuk ka qene me i lire. Shqiptaret, kan lidhje e marredheje te mira me SHBA-es. Dhe ju jeni "kyçi" i lidhjes se krijuar midis shqipetareve dhe SHBA-es. Shqiptaret e amerikes kan luajtur nje role vendimtare ne vendosjen e ketyre marredhejeve te mira mes SHBA-es me Shqiperine, me shqiptaret ne Mal te Zi dhe ne Maqedoni e Luginen e Presheves. Dhe une jame shume i lumtur per kete lidhje.

 

 

 

  

 

    Une shpresoj qe pavaresia e Kosoves te arrihet sa me shpejt. Pavaresia e Kosoves koncepton nje Kosove te lire e demokratike, ne te gjithe territorin e saj. Pavaresia e Kosoves, sipas Engel, eshte nje e pandare eshte ajo qe do t'a festojme se bashku ne Prishtine - me shapanjen e pavaresise. Ne fund kongresmeni Eliot Engel beri thirrje te investohet ne Kosove, duke marre si shembull afaristin dhe aktivistin e dalluar Harry Bajraktari. . Duke investuar ne Kososve, mendon Engel, ju keni investuar per familjen tuaj, veten tuaj! keni investuar per Kosoven e pavaresine e saj.

 

 

 

 

 

 

 

    Ne fjalen e tij kryetari i deges se LDK-es, per Amerike, zoti Agim Rexhaj, pohoi edhe nje here, se:” Kongresmeni Engel, eshte nje nder figurat me te medha te kongresit amerikan. I cili, e ka deshmuar veten edhe ne momentet me te veshtira qe ka kaluar Kosova, Shqiperia dhe te gjitha viset. Kongresmenin e kemi pase gjithmone prane me guximin e tij, edhe at'here kur Kosova ishte ne rrezik, Kosova ishte ne lufte me Serbin. Qendrimi i kongresmenit, Engel, puna e madhe qe ka bere ne kongresin amerikan, eshte shembullore, dhe me te vertet per t'i qene mirenjohes te gjithe shqiptaret, kudo qe jane per punen e tij te palodheshme. Me ambicje te medha dhe me nje perkushtim shume here me vizitat e tija qe ka bere si ne Kosove edhe ne Shqiperi, edhe ne viset e tjera ku jetojne shqiptaret, qe kontributi i tij te jete nje kontribut i jashtezakoneshem".

 

 

 

 

 

     Me konkretisht po permend vetem nje rast ne kohen kure presidenti Klinton, dha urdherin per bombardimin e Serbise, duhet cekur fakti qe kongresmeni Engel, ka luajtur ne ate kohe nje rol ne madh ne mbeshtetjen e fushates se bombardimeve. Ai vazhdimisht sensabilizoje Shtepine e Bardhe dhe Kongresin amerikan, duke paralajmeruar ate me rrezikun qe i kanosej atij vendi, per gjenocidin i papare, krimet dhe spastrimi i popullsise shqiptare.

 

 

 

 

 

      Keshtu, qe, tha Rexhaj, ne jemi mbeshtetesit dhe perkrahesit me te medhenje te kongresmenit Engel, ne distriktin tone. Jemi me kongresmenin Engel, pasi edhe ai eshte me ne . Eshte me çeshtjen tone. Ai eshte nje ze i fuqishem dhe mik i madh i shqiptareve ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes. Dhe ashtu siç kemi qendruar afer ketij politikani do te qendrojme edhe ne te ardhmen. Ketij qellimi do t'i sherbej edhe kjo fushate elektorale, e cila, e udhehequr nga Lidhja Demokratike e Kosoves per Amerike, perkatesisht dega e saj per Nju Jork, Nju Xhersi dhe Kenektiket, organizon "Koktel - Fundraising", me anetaret e kryesise, simpatizantet dhe mbare komunitetin. Ne kete veshtrim, u tha pjesmarresve Rexhaj, :"Votat tona, perkrahja dhe mbeshtjetja jone jane per per kongresmenin demokrate Eliot Engel, perfaqesuesi i distriktit te 17-te, ne Nju Jork, per te 9-en legjistatur, ato jane vote dhe perkrahje per pavaresine e Kosoves, zgjidhjen e çeshtjes shqiptare ne te gjitha viset".

 

 

 

 

 

 

        Miku i ngusht i kongresmenit Eliot Engel, afaristi dhe aktivisti i njohur Harry Bajraktari, ne fjalen e tij ceku faktin se :"Engel eshte nje mik i shqiptareve, i cili, e ka filluar lidhjen e tij me ne 20- vjet me pare. Dhe te gjithe ne jemi krenar qe kemi gjetur nje mik te till, nje politikan ne kongresin amerikan. Kongresmeni Engel, eshte shume i lidhur me çeshtjen e Kosoves. Ai vitin e kaluar sapo vizitoje Kosoven dhe qendroje shume afer me shqiptaret. Vizitoje Shqiperine, dhe mbeshteti e perkrahu forcat demokratike ne Shqiperi. Vizitoje Malin e Zi dhe kontaktoje me autoritetet e atjeshme te ndihmoje per zgjidhjen e problemeve te shqiptareve ne Mal te Zi. Me Eliot Engel ne shqiptaret kemi nje mik - nje mik te mire pergjithçka. Kongresmeni Engel eshte me ne dhe ne jemi me kongresmenin  Engel. Jo vetem ne fushtat e kaluara por edhe ne kete fushat elektorale. Ne do t'a ndihmojme ate duke bere lobing sipas praktikave amerikane , sepse kongresmeni na duhet ne i duhet çeshtjes sone ne Kongresin amerikan.

 

 

 

 

   

 

    Ai, eshte, ndoshta edhe nga ata te vetmit qe e thote prere, Kosova nuk ka rruge tjeter veq pavaresise. Aq sa ne nje takim me kryeadministratorin e Kosoves, zotin Jesen Pitersen ate qe nuk e thoshte dote ai - e tha Engel ne takimin ne Prishtine. Engel tha se:" per Kosoven ka vetem Pavaresi". Engel, eshte nje mbeshtetes dhe perkrahes i madh i instutucioneve te Kosoves, presidentit Sejdiu dhe kryeministrit te ri Çeku. Engel ka qene mik i presidenti Rugova. Ai e percolli me dhimbje te madhe vdekjen e tij. Sipas tradites hebreje ai vendosi nje gure tek varri i presidentit Rugova. Kjo do te thote se Engel, mbetet nje mik i deshmuar i shqipaterve ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes. Ne shenje mirenjohe e falemnderimi per gjitheçka ka bere, Engel per popullin shqiptare - i themi shume te falemnderit!!!", tha ne fund miku i ngusht i kongresmenit Eliot Engel, afaristi dhe aktivisti i njohur Harry Bajraktari.


YAHOO! GROUPS LINKSGmane