Afrodita Pemaj | 1 Dec 12:05 2005
Picon

Lirohen dy nga tre shqiptaret e gjykuar ne Hage


>
>
>Haradin Balaj është shqiptari i parë i dënuar nga
>Tribunali i Hagës për krime lufte. Të pafajshëm Limaj
>e Musliu
>
>Hagë, i pafajshëm Fatmir Limaj, 13 vjet burg Balaj
>
>
>Shekulli
>
>Tribunali i Hagës liroi dje dy prej tre të akuzuarve
>shqiptarë për krime lufte. Trupi gjykues vlerësoi se
>Prokuroria nuk ka paraqitur dëshmi të mjaftueshme
>lidhur me akuzat për krime lufte, trajtim mizor,
>keqtrajtim dhe krime kundër njerëzimit kundër të
>akuzuarit të parë, Fatmir Limaj. Udhëheqësi i trupit
>gjykues, australiani Kevin Parker, pasi i bëri thirrje
>që të ngrihet në këmbë, Fatmir Limajt i shqiptoi këtë
>vendim: "Trupi gjykues shpall se nuk jeni fajtor në
>asnjë prej pikave të aktakuzës. Trupi gjykues urdhëron
>lirimin tuaj të menjëhershëm prej burgut të Kombeve të
>Bashkuara, pas përfundimit të formaliteteve të
>domosdoshme". Pas shpalljes së vendimit, Fatmir Limaj
>nuk mund të fshihte emocionet. Ndërkohë që gjykatësi i
>bëri thirrje të akuzuarit të dytë, Haradin Balaj, të
>ngrihet në këmbë, për të shpallur këtë vendim: "Trupi
>gjykues ju shpall fajtor, sipas nenit shtatë, pika një
>e statutit të Tribunalit, për këto vepra: Pika katër:
(Continue reading)

olsi.rm | 1 Dec 22:00 2005
Picon

Fwd: filmi Syriana


te dashur te gjithe
selam

Ky filmi Syriana ku permendet edhe shqiperia, per cka flet? Nese 
dikush e ka pare e lus te na rrefeje nje rezyme te tij... dhe ne 
vecanti si portretizohet Shqiperia. Nese dikush e ka ne VCD e lus te 
me tregoje

selam
Olsi

------------------------ Yahoo! Groups Sponsor --------------------~--> 
Help save the life of a child. Support St. Jude Children's Research Hospital.
http://us.click.yahoo.com/cRr2eB/lbOLAA/E2hLAA/KDuplB/TM
--------------------------------------------------------------------~-> 

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

(Continue reading)

BeqirS | 2 Dec 14:37 2005
Picon

Te majtet(komunistet) ne Sofje, filluan konsultime per te ardhmen e Kosoves

Ministri i puneve te jashtme i Bullgarise Ivajllo Kallfin do te vizotoje Beogradin, Prishtinen dhe Podogorocien
 

 

Sofie - Bullgari : Zevendes kryeministri dhe minister i puneve te jashtme i Bullgarise Ivajllo Kallfin do te vizitoje nga data 1 deri me 3 dhjetor Beogradin, Prishtinen dhe Podgoricen, njoftoi Agjencia Bullgare e Lajmeve. Kallfin do te bisedoi me kryeministrin e Serbise Voisllav Kashtunica, me presidentin serb Boris Tadiç, me ministrin e puneve te jashtme te Serbise dhe te Malit te Zi Vuk Drashkoviç. Akcentet baze do te jene integrimi i Ballkanit Perendimor ne Bashkimin Evropian, zhvillimi i metejshem dhe thellimi i bashkepunimit politik, ekonomik dhe kulturor midis Bullgarise dhe Serbise, si dhe çeshtje te bashkepunimit regjional.
 

 

  Ne Sofje filluan konsultime per te ardhmen e Kosoves

 

 

  Kryetari i Partise Socialiste Bullgare Sergjej Stanishev  hapi ne Sofje konsultime per perfaqesues te Internacionales socialiste per te ardhmen e Kosoves. Marrin pjese sekretari i Pergjithshem i Socialnternacionles Luis Ajala, bashkekryetaret e Komitetit te saj per Evropen Juglindore Gjeogjios Papandreu dhe Adrian Nestase, lidere te partive socialiste nga Maqedonia, Shqiperia dhe Kosova, si dhe keshilltare te presidentit te Serbise.
 SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian music Albanian english Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


Afrodita Pemaj | 2 Dec 11:37 2005
Picon

Lirohen dy nga tre shqiptaret e gjykuar ne Hage


>
>Haradin Balaj është shqiptari i parë i dënuar nga
>Tribunali i Hagës për krime lufte. Të pafajshëm Limaj
>e Musliu
>
>Hagë, i pafajshëm Fatmir Limaj, 13 vjet burg Balaj
>
>
>Shekulli
>
>Tribunali i Hagës liroi dje dy prej tre të akuzuarve
>shqiptarë për krime lufte. Trupi gjykues vlerësoi se
>Prokuroria nuk ka paraqitur dëshmi të mjaftueshme
>lidhur me akuzat për krime lufte, trajtim mizor,
>keqtrajtim dhe krime kundër njerëzimit kundër të
>akuzuarit të parë, Fatmir Limaj. Udhëheqësi i trupit
>gjykues, australiani Kevin Parker, pasi i bëri thirrje
>që të ngrihet në këmbë, Fatmir Limajt i shqiptoi këtë
>vendim: "Trupi gjykues shpall se nuk jeni fajtor në
>asnjë prej pikave të aktakuzës. Trupi gjykues urdhëron
>lirimin tuaj të menjëhershëm prej burgut të Kombeve të
>Bashkuara, pas përfundimit të formaliteteve të
>domosdoshme". Pas shpalljes së vendimit, Fatmir Limaj
>nuk mund të fshihte emocionet. Ndërkohë që gjykatësi i
>bëri thirrje të akuzuarit të dytë, Haradin Balaj, të
>ngrihet në këmbë, për të shpallur këtë vendim: "Trupi
>gjykues ju shpall fajtor, sipas nenit shtatë, pika një
>e statutit të Tribunalit, për këto vepra: Pika katër:
>torturë, shkelje e ligjeve të luftës dhe ndihmë në
>torturimin e një të burgosuri. Pika gjashtë: trajtim
>mizor, shkelje të ligjeve dhe traditës së luftës për
>keqtrajtimin e tre të burgosurve dhe për rolin tuaj
>personal në mbjatjen në kushte jonjerëzore të të
>burgosurve në kampin e Llapushinkut. Dhe pika 10:
>vrasje, shkelje e ligjeve dhe zakoneve të luftës. Për
>pjesëmarrjen personale në vrasjen e nëntë të
>burgosurve më 25 ose 26 korrik të vitit 1998 në malet
>e Berishës. Dhoma ju shpall të pafajshëm për të gjitha
>pikat e tjera", lexoi gjykatësi, i cili, duke
>shpjeguar se kohëzgjatja e dënimit bazohet në rastet e
>ngjashme të Tribunalit dhe se merren parasysh disa
>lehtësime, për shkak se Balaj ishte vetëm roje në këtë
>burg dhe jo edhe komandant, shpalli edhe vendimin për
>13 vjet heqje lirie. Balajt i llogaritet koha e kaluar
>në burg, ndërkohë që në burgun e Sheveningenit do të
>jetë deri në vendimin se në cilin vend do të vuajë
>pjesën tjetër të dënimit.
>Më në fund, për të akuzuarin e tretë, Isak Musliu,
>gjykata shpalli këtë vendim: "Trupi gjykues ju shpall
>të pafajshëm lidhur me të gjitha pikat e aktakuzës.
>Dhoma urdhëron lirimin tuaj të menjëhershëm, pas
>kryerjes së formaliteteve të tjera". Fatmir Limaj,
>Haradin Balaj dhe Isak Musliu janë arrestuar në shkurt
>të vitit 2003. Aktakuza i ngarkonte me krime lufte,
>krime kundër njerëzisë, trajtim mizor, keqtrajtim dhe
>vrasje në një burg të Llapushnikut. Gjykatësi tha se
>Prokuroria ka nxjerrë prova të mjaftueshme se në këtë
>fshat UCK-ja ka pasur një kampburgim, se në periudhën
>prej majit e deri më 26 korrik të vitit 1998 në këtë
>vend janë mbajtur 35 serbë dhe shqiptarë, se 14 prej
>tyre janë vrarë në këtë vend, ndërkohë që 10 të tjerë
>janë vrarë në malet e Berishës. Në këtë burg ka pasur
>edhe keqtrajtime dhe trajtime jonjerëzore. Mirëpo
>Prokuroria nuk kishte asnjë dëshmi për përzierjen e
>Fatmir Limajt dhe Isak Musliut në këto krime.
>
>Rugova: Përshëndes gjykimin e Hagës
>Dje në Kosovë u përshëndet vendimi i Gjykatës për
>lirimin e Fatmir Limajt dhe Isak Musliut dhe po
>shprehet solidaritet me Haradin Balën. Presidenti i
>Kosovës, Ibrahim Rugova, ka mirëpritur aktgjykimin e
>djeshëm të Gjykatës Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë
>në Hagë, i cili shpalli të pafajshëm luftëtarin e
>UÇK-së dhe politikanin e njohur të pasluftës, Fatmir
>Limaj, si dhe pafajësinë e luftëtarit tjetër, Isak
>Musliu. Presidenti Rugova shprehu besimin se vendimi i
>djeshëm nuk i shteron mundësitë ligjore të Haradin
>Balajt në betejën e tij për t’u mbrojtur nga akuzat
>për krime të luftës. “Gjykimi i djeshëm vërteton
>drejtësinë e luftës çlirimtare të shqiptarëve të
>Kosovës kundër okupimit serb, drejtësinë e luftës për
>liri dhe pavarësi të vendit, si dhe besueshmërinë në
>drejtësinë ndërkombëtare dhe në Gjykatën e Hagës”, -
>thuhet në reagimin e presidentit të Kosovës, Ibrahim
>Rugova.
>
>Kosumi: UÇK-ja ka bërë luftë të drejtë
>Vendimin e Gjykatës së Hagës e ka përshëndetur edhe
>kryeministri i Kosovës, Bajram Kosumi. Në një njoftim
>kryeministri Kosumi thekson se kjo është edhe një
>dëshmi se Limaj dhe bashkëluftëtarët e tij kanë pasur
>vetëm një qëllim në jetë: luftën për lirinë e Kosovës.
>Ai shprehu besimin se edhe disa përfundime të tjera që
>ka sjellë Gjykata e Hagës në lidhje me luftën e
>UÇK-së, nuk janë të dëshmuara plotësisht. Kryeministri
>Kosumi vlerësoni se ish-UÇK-ja ka bërë luftë të
>drejtë, të pastër, mbrojtëse dhe luftë për liri,
>prandaj ai shpreh besimin se në të ardhmen do të
>dëshmohet edhe në Tribunalin e Hagës kjo drejtësi.
>“Lufta për liri nuk mund të barazohet me krime dhe kjo
>luftë e Ushtrisë Çlirimtare e Kosovës dhe popullit të
>Kosovës është dëshmuar të ketë qenë luftë çlirimtare
>për një Kosovë demokratike, të pavarur e të lirë për
>të gjithë qytetarët e saj”, thuhet në deklaratën e
>Kosumit.
>
>Fatmir Thaçi: Fitoi drejtësia ndërkombëtare
>Në një reagim të Partisë Demokratike të Kosovës thuhet
>se kjo parti, sikurse edhe i gjithë populli i Kosovës
>ka besuar gjithmonë dhe thellësisht në pafajësinë e
>Fatmir Limajt me shokë, dhe me këtë rast fitoi
>drejtësia për të gjithë popullin e Kosovës dhe luftën
>e saj çlirimtare. “Jemi thellësisht të bindur dhe
>besojmë fuqishëm edhe në pafajësinë e Haradin Balajt.
>Më në fund fitoi drejtësia ndërkombëtare, ndaj së
>cilës kurrë nuk e kemi humbur besimin. PDK-ja dhe i
>gjithë populli i Kosovës beson thellësisht se vendimi
>i gjykatës për lirimin e Fatmirit dhe Isakut do të
>jetë një shembull në shërbim të drejtësisë edhe ndaj
>të burgosurve të tjerë të ish-UÇK-së dhe të burgosurve
>në Kosovë. Më këtë rast urojmë të gjithë popullin e
>Kosoves për këtë fitore të drejtësisë ndërkombëtare, e
>cila është në shërbim të lirisë, të pavarësisë, të
>demokracisë dhe të prosperitetit të Kosovës”, - thuhet
>në reagimin e nënshkruar nga Hashim Thaçi.
>
>
>
>
>01/12/2005
>KATEGORIA: Kosove
>
>
>
>
>
>
>
>___________________________________________________________
>Gesendet von Yahoo! Mail - Jetzt mit 1GB Speicher kostenlos - Hier 
>anmelden: http://mail.yahoo.de
>
>

_________________________________________________________________
Langeweile? Nicht mit dem MSN Suche Superquiz via 
http://www.msn-superquiz.de Spielen Sie mit und fordern Sie SuperQ heraus. 
Und gewinnen Sie MP3Player, Reisen und mehr.

------------------------ Yahoo! Groups Sponsor --------------------~--> 
DonorsChoose.org helps at-risk students succeed. Fund a student project today!
http://us.click.yahoo.com/LeSULA/FpQLAA/E2hLAA/KDuplB/TM
--------------------------------------------------------------------~-> 

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

================================================================== 
Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
  shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
  http://docs.yahoo.com/info/terms/

nobody nobody | 2 Dec 19:51 2005
Picon

RE: Te majtet(komunistet) ne Sofje, filluan konsultime per te ardhmen e Kosoves

Me duket zoteri se e ke ngatërruar punen pak.Ne kosovë s`ka asnje parti socialiste as ke shqiptaret as ke shkijet!
Nese ka do duheshe a tregoje!


BeqirS <at> aol.com schrieb:
Ministri i puneve te jashtme i Bullgarise Ivajllo Kallfin do te vizotoje Beogradin, Prishtinen dhe Podogorocien
 

 

Sofie - Bullgari : Zevendes kryeministri dhe minister i puneve te jashtme i Bullgarise Ivajllo Kallfin do te vizitoje nga data 1 deri me 3 dhjetor Beogradin, Prishtinen dhe Podgoricen, njoftoi Agjencia Bullgare e Lajmeve. Kallfin do te bisedoi me kryeministrin e Serbise Voisllav Kashtunica, me presidentin serb Boris Tadiç, me ministrin e puneve te jashtme te Serbise dhe te Malit te Zi Vuk Drashkoviç. Akcentet baze do te jene integrimi i Ballkanit Perendimor ne Bashkimin Evropian, zhvillimi i metejshem dhe thellimi i bashkepunimit politik, ekonomik dhe kulturor midis Bullgarise dhe Serbise, si dhe çeshtje te bashkepunimit regjional.
 

 
  Ne Sofje filluan konsultime per te ardhmen e Kosoves

 
 
  Kryetari i Partise Socialiste Bullgare Sergjej Stanishev  hapi ne Sofje konsultime per perfaqesues te Internacionales socialiste per te ardhmen e Kosoves. Marrin pjese sekretari i Pergjithshem i Socialnternacionles Luis Ajala, bashkekryetaret e Komitetit te saj per Evropen Juglindore Gjeogjios Papandreu dhe A drian Nestase, lidere te partive socialiste nga Maqedonia, Shqiperia dhe Kosova, si dhe keshilltare te presidentit te Serbise.
 


Gesendet von Yahoo! Mail - Jetzt mit 1GB kostenlosem Speicher
YAHOO! GROUPS LINKS


Olsi | 2 Dec 21:09 2005
Picon

Atdheu 27.12.2005

Legalistët kanë kërkuar në konferencë shtypi, të fshihet
“festa” 29 nëntorit

29 Nëntori është festa e stalinistëve shqiptarë

Enveristët e djeshëm, socialistë të sotëm, le ta festojnë
këtë datë të mallkuar në shtëpitë e tyre... Meqë jemi në
demokraci... le të pranojmë që ata, bashkë me sllobodanët
dhe vojisllavët e Serbisë, ta festojnë festën e tyre të
Serbosllavisë së AVNOJ-it në Beogradin që dikur e bënë
qendër pelegrinazhi për bekimin e pushtetit


Editorial

Edhe njëherë për çeshtjen e arit

Nga Neritan Kolgjini

Babai i komunizmit Karl Marks thuhet se ka shkruar që
“politika është shprehje e koncentruar e ekonomisë”. Këtë
maksimë marksiste, unë, nuk është se e pranoj, apo se e
hedh poshtë, por thjesht po e përdor për të treguar që
marksistët e variantit komunist shqiptar, e kanë respektuar
atë pikë për pikë. Dhe më interesantja është se po e
përdorin me mjaft efekt edhe sot e kësaj dite. Një aspekt
mjaft konkret i kësaj është çështja e arit shqiptar. Atij
që ndodhej në banka në fundvitin 1944 dhe atij që u grabit
më pas për disa dhjetëvjeçarë rresht. Komunistët e
Shqipërisë ishin mjaft të dhënë pas verdhushkave dhe, për
të mbushur plot xhepat e tyre, s’lanë krim pa kryer. Ia
nisën me bankat, vazhduan me thesarin e shtetit dhe, në
fund, zbritën te nënshtetasit e pasur, të cilët i kriposën
të gjallë që të tregonin se “ku i kishin fshehur qypat me
florinj”. Dhe, këta të fundit, duke qenë para rrezikut të
shndërrimit në “konserva me mish njeriu”, natyrshëm folën e
treguan për “qypat”. Si rezultat i kësaj çmendurie
komuniste, sot na del që florinjtë e grabitur këtyre
njerëzve qenkan në shifrat 320 tonë (treqind e njëzet). E
konvertuar në dollarë, sipas specialistëve, sot kjo shifër
kalon 3 miliardët (tre) në dollarë. Pra pushteti komunist
ka synuar fort që të pasurohet për vete dhe politika e tij
kryesisht është koncentruar në grumbullimin e verdhushkave.
Zaten nuk ka qenë kot ajo propaganda se “pas luftës, do të
hamë me lugë floriri”. Enver Hoxha, si kusar e kleptoman,
rroku rastin për t’u bërë komunist, madje kryepar i tyre,
pasi e kishte kuptuar që ky sistem të bënte të pasur me
pronën e tjetrit, duke ia grabitur, rrëmbyer e vjedhur.
Thjesht kusar, apo pirat. Ai u bëri thirrje gjithë barinjve
e lumpenit të Shqipërisë që të linin kërrabat ose veglat e
punës e të kapnin pushkët, se kështu do të bëheshin të
pasur duke marrë bagëtitë apo pasuritë e pronarëve. Kjo
ishte politika komuniste, e cila në thelb ishte një variant
“ideologjik” i kusarisë sipas maksimës marksiste që shënuam
në fillim. E njëjta politikë vazhdoi edhe pas “vendosjes së
diktaturës së proletariatit”. Kusarët enveristë u kacafytën
e u grinë me njëri-tjetrin për çështjen e... verdhushkave.
Gjithë grupet “armiqësore” që u zbuluan përgjatë disa
dhjetëvjeçarëve, po t’i shohësh hollë-hollë, s’janë gjë
tjetër, veçse pretendentë për të shtënë në dorë hazinenë
(thesarin) e shtetit. Enveri e kuptoi që duhet të shmangte
mëtonjësit e verdhushkave dhe gjetje më të mirë se t’i
shpallte armiq, nuk mund të bënte. Ndërkaq, ka zëra të
besueshëm që janë rreth 120 (njëqind e njëzet) tonë ar, të
dërguara jashtë shtetit, nëpër banka e “parajsa” fiskale,
të cilat as nuk janë gjurmuar nga qeveritë e pas-90-ës dhe
as ka gjasa sot për sot të gjurmohen. Dosja e këtij
floriri, e kësaj pasurie kombëtare, është dosja që fshihet
me devotshmërinë më të madhe nga qeveritarët e ndryshëm të
pas-90-ës. Edhe deklaratat për moskthimin e 320 tonë
florinjve pronarëve, janë në vazhdën e mospërmendjes së
kësaj vjedhjeje monstruoze që i është bërë pasurisë së
shqiptarëve. Ky është një krim i shumëfishtë edhe për
faktin se e drejta njerëzore për pronën po dhunohet disa
herë rresht, ndërkohë që prioritetet e qeverive
poskomuniste thuhet se kanë të bëjnë me integrimin në
Europë. Por në Europë, askush nuk të pranon me hipoteka të
tilla kusarie. Eshtë ironike që e drejta e pronës po njihet
në Kinë, një vend komunist, e nuk njihet ende në Shqipëri,
një vend që synon të integrohet në Europë. Argumenti që
japin politikanë të opozitës e të pushtetit se “po t’u
kthejmë pronarëve florinjtë, penalizojmë gjithë
shqiptarët,” është abuziv, pasi shkel të drejtën e shenjtë
të zotërimit të pasurisë. Ai argument rrëzohet shumë
kollaj, po të sqarosh se “të gjithë shqiptarët kanë qenë
përfitues për 45 e më shumë vjet” të asaj pasurie
“shtetërore”. Nëse janë 320 tonë ar, atëherë duhet të
deklarohet që ky ar është në thesar të shtetit; është në
“Kërrabë”!... Nëse nuk është, atëherë dalim edhe njëherë te
dosja e fshehur e arit shqiptar të grabitur nga enveristët.
Kjo është pika që duhet të zgjidhë qeveria e sotme Berisha.
Nëse ia arrin kësaj, atëherë është për t’i hequr kapelen.
Përndryshe do të tregojë se nuk e ka edhe aq me qejf
përplasjen me klanet kusare të verdhushkave në variantin
enverist e ramizist. Dhe së fundi, përmendim se boll u
abuzua me “penalizimin e të gjithë shqiptarëve”, po t’iu
ktheka prona të zotërve! Sepse kështu thuhet edhe kur është
fjala për florinjtë, edhe kur është fjala për trojet,
banesat e tokat, kështu thuhet për kompensimin e ish-të
persekutuarve politikë e me radhë. Ky qendrim nuk është gjë
tjetër, veçse zbatim i përpikshëm i maximës marksiste
“politika është shprehje e koncentruar e ekonomisë”.
Mbreti Leka ngushëllon Familjen Juka

Oborri Mbretëror Shqiptar
Rezidenca Tiranë

Ngushëllim familjes të znj.Servete Musa Juka

Me nderim për Familjen Tuaj, Ju shprehim ngushëllimet Tona
për humbjen e pazëvendësueshme të zonjës Servete Musa Juka.
Zonja Servete ka treguar me kontributin e saj, se e ka
mbajtur gjithmonë të gjallë frymën kombëtare, ka luftuar
për Kombin Shqiptar dhe për Idealin e Mbretërisë Shqiptare.
Ne do ta kujtojmë gjithmonë me nderim dhe respekt, se ka
qënë gjithmonë afër Nesh, duke vlerësuar kontributin e
veçantë edhe të trashëgimtarëve të tjerë të Familjes Juka.
Edhe një herë Ju shprehim ngushëllimet dhe respektin Tonë.
Vëllazërisht,
NMT LEKA I –MBRET I SHQIPTARËVE
Intervistë me z.Murat Basha, Nënkryetar i PLL-së

E drejta e pronës nuk është “paketë elektorale”

Basha: Familja Mbretërore Shqiptare mbart realisht vlera
kombëtare, ajo ka merita dhe kontribute të jashtëzakonshme
në favor të nacionalizmit shqiptar, dhe, mbi gjithçka, ka
merita për krijimin e shtetit të parë demokratik shqiptar.
Mendoj se z.Berisha e ka kuptuar se respekti për Familjen
Mbretërore Shqiptare, është edhe respekt për historinë e
shtetit shqiptar dhe vazhdimësinë e tij juridike.

Tash, në opinionin publik po diskutohet fort çështja e
rikthimit të pronës te i zoti, ose siç thuhet në mënyrë të
kamufluar, rregullimi i çështjes së pronës. Cili është
komenti juaj?
Mendoj se prona tashmë ka filluar të trajtohet si një
çështje që kërkon seriozitet, përgjegjësi politike dhe
moral të lartë. Deri më tash ajo është trajtur si “paketë
elektorale” në favor të forcës politike që ka qenë në
pushtet. Nëse socialistët e kanë trajtuar pronën si “plaçkë
lufte” ku pronari “i klonuar” fitonte në kurriz të pronarit
legjitim, demokratët (gjatë periudhës 92-97) ndoqën
pakashumë parrullën “të gjithë të shpronësuar, të gjithë
pronarë”.
Gjatë këtyre 70 ditëve të para të qeverisjes demokratike,
duket qartë se ata kërkojnë ta zgjidhin përfundimisht këtë
plagë të hapur në gjirin e shqiptarëve, duke njohur
pronarin “e lindur” dhe jo atë të gjetur në “bahçen e
komshiut”. Njohja e tapive të periudhës së regjimit të
Mbretërisë Shqiptare, është pikënisje për një rikthim të
vërtetë të pronës në shenjtërinë e saj. Megjithatë, rruga e
gjatë drejt njohjes së pronës është sa e vështirë aq edhe e
mundur, nëse parimet vendosen mbi interesat e ngushta
partiake. 
Të shpresojmë që fillimi i mirë të mos jetë vetëm gjysma e
punës, pasi siç thotë një shprehje e urtë angleze “Gjithçka
që bën, bëje me të gjithë fuqinë tënde, gjërat e lëna
përgjysëm nuk përfundojnë kurrë mirë”. 
Megjithatë, kam bindjen se ky projekt-ligj i përgatitur nga
qeveria, ka nevojë për rregullime të mëtejshme, të cilat
mendoj se do t’i japin zgjidhjen më të mirë të mundshme
problemit të pronave. Në këtë kontekst, ne legalistët, si
gjatë kohës së përfaqësimit në parlament, ashtu edhe sot,
kemi dhënë herëpas’here sugjerime, si dhe kemi paraqitur
projekte që i japin zgjidhje racionale këtij problemi, i
cili është kyçi i artë i ecurisë së proceseve demokratike,
por edhe i hapjes së një perspektive ekonomike, për të
nxitur biznesin vendas për investime të fuqishme, si edhe
për të thithur biznesin e huaj “matanë Adriatikut”, për të
investuar në Shqipëri.

Familjes Mbretërore i është kthyer njëra prej pronave të
trashëguara. A kemi të drejtë të pretendojmë se ky akt i
qeverisë Berisha është një ogur i mbarë që dëshmon se
odiseseadës së pronave të Familjes Mbretërore, po i vjen
fundi?

Nuk mund të them se me iniciativat që ka marrë kryeministri
Berisha në lidhje me kthimin e pronës (njëkohësisht edhe me
fjalën e tij se do t’i kthejë edhe prona të tjera Familjes
Mbretërore), kësaj odiseade po i shihet fundi. Por nuk mund
të rri pa vlerësuar këtë iniciativë, sa morale aq edhe
shpresëdhënëse të kryeministrit Berisha, duke qenë i
vetëdijshëm për vështirësitë që has ai në këtë sipërmarrje
politike. 
Ndaj Familjes Mbretërore Shqiptare, komunistët e djeshëm
dhe socialistët e sotëm kanë hedhur shumë baltë. Opinioni
publik shqiptar (përgjatë gjysëm-shekulli e më shumë),
është helmuar sistematikisht me një propagandë diabolike,
sipas të cilës zogollët janë fatkeqësi kombëtare, satrapë e
diktatorë, që duhen zhdukur pa nam e nishan nga faqja e
dheut. Përkundër këtij opinioni, Familja Mbretërore
Shqiptare mbart realisht vlera kombëtare, ka merita dhe
kontribute të jashtëzakonshme në favor të nacionalizmit
shqiptar, dhe, mbi gjithçka, ka merita për krijimin e
shtetit të parë demokratik shqiptar. 
Mendoj se z.Berisha e ka kuptuar se respekti për Familjen
Mbretërore Shqiptare, është edhe respekt për historinë e
shtetit shqiptar dhe vazhdimësinë e tij juridike.

Kabineti Berisha po i afrohet plotësimit të 100 ditëshit të
parë të tij. Një koment ju lutem mbi këtë, kur dihet se
puna e një qeverie nuk matet me 100 ditët e parë, por që
gjithsesi këto të japin një ide për piketat qeverisëse?

Në lidhje me Kabinetin Berisha, për të qenë i saktë, ka pak
gjëra për të analizuar thellë, pasi të pakta janë edhe
ditët e punës në qeverisje. Megjithatë mund të them se kjo
qeverisje më duket fjalëpakë e punëshumë. Ka më pak
retorika joproduktive, më pak pompozitet, eufori dhe
vetësiguri.
Në një plan tjetër, konstatoj se demokratët e morën në dorë
qeverisjen e vendit, atëherë kur socialistët i kishin
nxjerrë ujët e zi gjithçkaje. Të sjellim në kujtesë rastin
e parë “kur kishim vetëm 6 ditë bukë”, ndërsa kësaj radhe
qeverisja u muar në dorëzim, nëse mund të shprehem jo vetëm
figurativisht, “vetëm me 6 orë drita”. Pra, kjo është një
situatë e vështirë, e krijuar nga keq-qeverisja socialiste,
e cila e di më mirë se kushdo se ku janë pikat e dobëta të
qeverisjes, pasi i kanë krijuar vetë ato. 

Disa aleatë të PD-së, në qeveri e jashtë saj, po
shigjetojnë me kritika kabinetin Berisha. Madje kanë shkuar
më tej se opozita, pasi kjo e fundit ka kërkuar dorëheqjen
e kryetares së parlamentit zonjës Topalli, kurse z.Lesi ka
kërkuar dorëheqjen e kryeministrit Berisha. Një koment ju
lutem për këtë rikonfigurim të qendrimeve?
Nëse e fillojmë nga opozita shqiptare, kërkesat e saj më
duken të përmbajtura, kur mendoj sesa të vështirë e kanë
ata të mbeten pa pushtet, qoftë edhe një ditë. Sepse ata
nuk mund ta konceptojnë qëndrimin pa pushtet, pasi
gjithmonë e kanë trajtuar Shqipërinë si çiflig dhe vetes i
njohin merita të mëdha për këtë vend. Por qëndrimi i tyre i
“përkorë”, mesa duket lidhet me të ftohtit që i ka futur
nëpër shtëpi dhe me “zahiretë e dimrit” që i kanë më të
mira sesa ato të Sulltan Hamitit. Pra, ngaqë kanë ngrënë
shumë para se të ngriheshin nga tryeza e pushtetit, duan ca
kohë për ta tretur ushqimin që u ka rënduar midenë. Por kur
ta tresin, këtu do jemi, do të shohësh sesi do të turren si
ujqër të uritur..., dhe pastaj mjerë delet...
Lidhur me kërkesën për largimin e zonjës Topalli, nuk besoj
se e kanë seriozisht, e kanë sa për t’ia bërë “pauuu”dhe
për të dëshmuar se “Kola është në punë”. Përndryshe, e kanë
të vështirë të justifikohen para veteranëve komunistë, sesi
mund ta lejojnë mbesën e të madhit nacionalist e shtetar
mendjendritur, zogistit Ndoc Çoba, “të shijë lëmën në
parlament”, të cilin ata e pandehin pronë të tyre, duke e
ngatërruar me Kuvendin Popullor të barinjve, mjelëseve dhe
partizanëve Meke me gjysëm opinge.
Sa u përket kërkesave të aleatëve, mendoj se këto janë punë
të koalicionit në pushtet dhe besoj se do të zgjidhen me
mirëkuptim, pasi gjithmonë fillimi është i vështirë...
Kurse lidhur me deklaratat e z.Lesi, besoj se nuk ka nevojë
për koment, pasi Nikolla është ai që është... Nikolla është
fenomen unikal në politikën dhe median shqiptare dhe nuk
mund të pranojë të qëndrojë jashtë vëmendjes. Ai nuk mund
të durojë pa e provuar kënaqësinë e të qënit problem, sepse
vetëm kjo i shijon. Pastaj, kjo zhurmë i duhet edhe për të
shitur gazetën, e cila, për hir të së vërtetës, është
shembull unikal për qëndrimet refraktare ndaj të gjitha
pushteteve. Pra në thelb mendoj se artikulimet e z.Lesi
janë edhe pjesë e strategjisë së marketingut politik dhe
mediatik që ai ka zgjedhur për të çarë e triumfuar në
tregun e politikës dhe medias, dhe Nikolla është mjeshtër
për skema të tilla. 

Opozita e majtë dhe kryesisht PS-ja, duket mjaft e axhituar
për shkak të debatit lidhur me datën e ardhjes në fuqi të
regjimit komunist të Enver Hoxhës. A mendoni se ka shumë
vlerë ky debat?
Vërtet e merrni seriozisht këtë zhurmë? Vërtet mendoni ju
se socialistët dhe të truthiasurit pleq veteranë të tyre,
po i ha meraku për këtë vend dhe për të ashtuquajturin
çlirim të tij? Mos vallë e kanë dëshmuar ndonjëherë ata me
vepra se u digjet barku për Shqipërinë, që e kanë djegur sa
herë ua ka dashur qejfi? Jo or jo!
Ata nuk e kanë hallin tek Shqipëria dhe çlirimi i saj, por
e kanë hallin tek pushteti, i tyre dhe i bijve. E kanë më
të lehtë ta pretendojnë pushtetin kur u thonë shqiptarëve,
sikurse u kanë thënë për 50 vjet, se e meritojnë të
qeverisin pasi kanë bërë shumë për këtë vend, se kanë
“derdhur gjak” për ta “çliruar”. Në fakt kanë derdhur gjak
shqiptarësh, për ta çliruar nga shqiptarët. 
Por, mbi të gjitha, ata hallin e kanë tek amerikanët, të
cilëve duan t’u dëshmojnë se i kanë xhan, se “i kanë patur
e i kanë aleatë”, si baballarët, ashtu edhe bijtë. Dhe këtë
po e bëjnë me të gjithë rrylat e fytit dhe tam-tamet, që
ata i quajnë agjit-prop bolshevik. Jo Shqipëria dhe çlirimi
i saj, por pushteti është zemreku që lëviz akrepat e orëve
të Kremlinit moskovit të kom-socave shqiptarë. Prandaj kjo
zhurmnajë shurdhuese do të dëgjohet edhe pas, ta themi dy
dekadave, kur do të kenë vdekur të gjithë “çlirimtarët” e
LDB, dhe ku do të jemi dëshmitarë, unë edhe ti, pasi jemi
kaq të rinj sa ta mbërrijmë atë ditë. Pra, edhe pas 20
vjetësh do të dëgjojmë krrakërima “veteranësh”, të cilëve u
mohohen meritat për “çlirimin”. Dhe a e dini ju përse?
Sepse që tani ata kanë filluar të rekrutojnë “veteranë”
midis freshistësh, të cilët që tani, ish komandantët dhe
ish komisarët e mbetur, po i emërtojnë “korrierë
partizanë”.
Kjo ishte përgjigjia ime për pyetjen tuaj!

Para disa ditësh, pamë një prononcim të një zv/ministri të
Drejtësisë, i cili në një takim me të huajt, u ankua për
korrupsionin në sistemin gjyqësor dhe në të gjithë rangjet
e administratës. A mendoni se ka të drejtë një funksionar
qeverie në atë rang, t’u ankohet ende të huajve për
korrupsionin?

Eshtë evidente që krahas arritjeve dhe personave me
integritet moral, në sistemin gjyqësor, dhe në pjesë më të
madhe të administratës, ka ekzistuar korrupsioni. Unë besoj
se përveç integritetit moral si person, z.Berisha ka ditur
të përzgjedhë në kabinet njerëz me moral. Por do të gjykoja
se zv/ministri i Drejtësisë, apo i gjithë stafi i
dikasterit, përfshirë edhe titullarin, përpara se të bëjnë
ankesa, duhet të shfrytëzojnë të gjitha hapësirat që u
garanton ligji, për të pastruar administratën nga të gjithë
të korruptuarit, gjë që do ta ngrinte lart imazhin e
qeverisë, do të shtonte besimin e njerëzve karshi saj, e do
ta shpëtonte përfundimisht nga ky kancer që është
korrupsioni. Një burrë i mënçur thotë: “Fjalët e forta janë
të mira, por një veprim i fortë do të ishte i
mirëpritur...”. 
Megjithatë, me këtë administratë aktuale me të cilën po
qeveris PD-ja, do ta ketë shumë të vështirë ta luftojë
korrupsionin, sepse ai është brenda saj.
Ju faleminderit!
Intervistoi Zamir Gjurgji


F3

In memoriam

Ndërroi jetë Dr. Safete Juka

Nga Enis DIZDARI

Dr. Safete Sofia Juka, një intelektuale e shquar, një bijë
e nderuar e qytetit të Shkodrës, me banim në Amerikë, e
edukuar me dashurinë për atdheun, para se të ndërrojë jetë
ka lenë amanet për t’u varrosur në qytetin e saj, pranë
njerëzve të saj.
Për t’i dhënë lamtumirën e fundit kësaj eruditeje të madhe
shqiptare dhe patriotje atdhetarje që mbrojti çeshtjen
shqiptare në përgjithësi dhe çeshtjen e Kosovës në veçanti,
moren pjesë një numër i madh qytetarësh, intelektual dhe
intelektuale, Prefekti i Shkodrës Prof.Gjovalin Kolombi,
deputetë të Shkodrës, Kryetari i Qarkut z.Lorenc Luka,
etj.. Vendosi kurorë kryetari i PLL z.Ekerem Spahija. Në
emër të “Gruaja intelektuale shkodrane” mbajti një fjalim
z.Zenepe Dibra për jetën dhe veprën e kësaj intelektuale
dhe bije Shkodre, si dhe vendosi kurore.
Ndërsa familja Juka përcolli një mesazh të cilin po e japim
më poshtë të plotë.

Po shkruante për Kosovën...
 
Me një rreze hyjnore, papritmas ndërroi jetë në Nevv York
Dr. Safete Sofia Juka. Profesore universiteti, autore
librash, piktore, arkeologe, poete, gjithashtu edhe
bamirëse, vajza e Sadete e Musa Juka (Kryetar i Bashkisë
Shkodër, 1916-1925, Ministër i Punëve të Mbrendshme
1925-1939).
Përkushtuar thellësisht dhe denjësisht çështjes së Kosovës
e Shqipërisë.
Po mbaronte së shkruari në anglisht librin e tretë për
Kosovën kur vdekja e rrëmbeu.
Sipas dëshirës së saj, vorrimi u bë në Shkodër. Me dhimbje
të madhe e me respekt të veçantë, far e fis e populli i
Shkodrës e pritën dhe e përcollën në vorrezat e Shkodrës,
të dielën me 20 nandor 2005.
Prehet tashti pranë prindërve e vllait Fiqretit.
Shpirti i Safetes Tonë, qoftë në dritën, bukurinë, paqen e
HIRIN E PERËNDISË!
Familja JUKA
 Spahiu: Takime në Shkodër dhe Lushnje

Megjithë vështirësitë e stinës, legalistët vazhdojnë
aktivitete të ndryshme partiake, veçanërisht në drejtim të
konsolidimit të praktikave organizative. 
Më datë 22 nëntor 2005, kryetari i PLL z.Ekrem Spahiu ishte
në Shkodër, me ç’rast sëbashku me një grup legalistësh, i
shprehën ngushullimet e rastit në emër të Mbretit Leka i
Parë dhe legalistëve, familjes Juka, e cila humbi njeriun e
saj të dashur zonjën Servete Musa Juka.
Z.Spahiu me këtë rast zhvilloi edhe një takim pune me
drejtuesit e degës së PLL Shkodër, gjatë të cilit kryetari
i degës z.Ilir Kuka i bëri të ditur kryelegalistit
përpjekjet e legalistëve shkodranë për të kapërcyer
situatën paszgjedhore dhe për ta hedhur vështrimin drejt
organizimit të strukturave në të gjithë shtrirjen
gjeografike të rrethit, me qëllim që në zgjedhjet e
ardhshme vendore të vitit 2006, legalistët shkodranë të
korrin frytet e punës dhe të mbështetjes nga elektorati i
shumtë legalist i këtij rrethi.
Gjithashtu z.Spahiu, më datën 25.11.2005 zhvilloi një takim
pune me drejtuesit kryesorë të degës së PLL Lushnje. 
Zotërinjtë Shpëtim Axhami - kryetar, Agim Bega – nënkryetar
dhe Sokol Sina – sekretar i degës, bënë një përmbledhje të
punës që kjo degë ka zhvilluar që nga konferenca. Sipas
tyre, kjo punë është përqëndruar në evidentimin e
anëtarësisë në të gjitha nëndegët dhe seksionet e PLL. 
Në këto takime z.Spahiu përgëzoi të pranishmit për punët e
kryera pavarësisht vështirësive të shumta me të cilat ato
përballen. Gjithashtu kryelegalisti shfrytëzoi rastin për
të prezantuar aktivitetin e kryesisë së partisë në
përgjigje të zhvillimeve aktuale politike në vend dhe në
përmbushje të detyrave që i dalin PLL në këtë situatë.Legalistët kanë kërkuar në konferencë shtypi, të fshihet
“festa” 29 nëntor

Deklaratë për mediat e Zëdhënësit Politik të PLL z.Astrit
Kola

29 Nëntori është festa e stalinistëve shqiptarë

Enveristët e djeshëm, socialistë të sotëm, le ta festojnë
këtë datë të mallkuar në shtëpitë e tyre... Meqë jemi në
demokraci... le të pranojmë që ata, bashkë me sllobodanët
dhe vojisllavët e Serbisë, ta festojnë festën e tyre të
Serbosllavisë së AVNOJ-it në Beogradin që dikur e bënë
qendër pelegrinazhi për bekimin e pushtetit


PLL ka ndjekur dhe po ndjek me shqetësim debatin absurd të
kohëve të fundit për të ashtuquajturën datë të çlirimit të
vendit. Ajo e konsideron qesharak dhe fyes këtë debat, sa
kohë që trojet shqiptare që përbëjnë shumëfishin e
Shqipërisë administrative, janë sot nën administrim të
huaj. 
PLL vlerëson se kërkesa për të mbajtur si datë të çlirimit
29 nëntorin e AVNOJ-it që shenjtëroi Serbosllavinë, është
një sfidë e hapur për Kosovën shqiptare dhe gjakun e
shqiptarëve derdhur atje për 13 shekuj. Dhe kjo bëhet bash
në prag të Pavarësimit të Kosovës nga serbët, këta aleatë
të djeshëm e të sotëm të pretendentëve për çlirimtarë, që
datën e pushtet-marrjes së përgjakshme kërkojnë të na e
imponojnë si datë çlirimi.
Legalistët dhe mbarë nacionalistët, nuk mund të harrojnë
tradhtinë kombëtare të aleatëve shqipfolës të rankoviçëve,
mugoshëve e popoviçëve, të cilët prenë në besë dhe
çarmatosën kosovarët, për t’ua dorëzuar më pas gjakatarëve
serbosllavë, që bënë masakra të pashembullta para syve të
Ramiz Aliagoviçit dhe peçëve e poçave gjakatarë. Ata
gjithashtu nuk mund ta harrojnë masakrën e Tivarit, ku u
masakruan 5 mijë bij të Kosovës martire, preludi i së cilës
filloi para hundës së Enverit dhe sllavo-maqedonasit Koçi
Xoxe, në tokën e Shqipërisë Londineze, ku u masakruan 1
mijë djem të autokolonës që po dërgohej në thertoren e
Tivarit.
PLL konsideron se lufta në fjalë ka qenë Luftë
Nacional-Çlirimtare vetëm për nacionalistët, që mbanin
simbolet kombëtarë në uniformë (flamurin e kuq me
shqiponjën dykrenore), ndërsa për enveristët ajo ishte
luftë për vendosjen e diktaturës komuniste, sipas
direktivave të Moskës dhe Kominternit, çka e dëshmon edhe
ylli i kuq me 5 cepa mbi bustinat sllave, që ishte simbol i
një bote internacionalisto-komuniste.
Nëse për enveristët kjo datë shënon festën e marrjes së
pushtetit me luftë civile, për shqiptarët atdhetarë ajo
shënon datën e pushtimit ideologjik dhe të instalimit të
diktaturës më gjakatare.
Ata që shkuan në luftë “Za Tito, za Stalina” (Për Titon,
për Stalinin), e që i pritën aleatët britanikë me bajoneta
në Sarandë, aleancat e tyre i firmosën me serbo-sovjetikët,
që i pritën me parada dhe i vunë në krye të qeverisjes së
tyre rrënimtare.
PLL i konsideron qesharake rrekjet e disa të ashtuquajturve
veteranë lufte për të impresionuar shtetin e ri demokratik
me gjoja emocione të luftëtarëve, që nuk kanë vrarë
okupatorë, përveçse bashkatdhetarë.
Edhe vetë kryesocialisti i sotëm, në turravrapin për të
ndërtuar një varrezë gjermane në kodrat e Liqenit
Artifiacial, nuk gjeti asnjë gjerman të vrarë për ta kallur
atje. 
Të gjithë shqiptarët e dinë se deri në ditën e fundit të
qeverisjes, social-enveristët e konsideruan Serbinë si
shtet kufitar dhe vunë firma në marrëveshjet që e
sanksiononin Kosovën si pjesë të Serbisë, dhe pozuan
triumfalisht krahas ujk-drashkoviçëve të ultranacionalizmit
serbomadh.
Gjatë kohës së Luftës së Kosovës, nacionalisti Azem Hajdari
akuzoi publikisht në parlament se “... nuk mund të gjesh
qoftë edhe një social-komunist të vetëm, që të ketë marrë
në shtëpinë e tij familje kosovare”. Kësaj akuze askush nuk
iu përgjigj! Dhe nuk kishte sesi, sepse më i larti vlerësim
që ata kishin dëgjuar prej Enverit të tyre, ishte pohimi
“... sot prita vëllezërit kinezë dhe disa miq kosovarë...”.
Ata që kënduan në kor këngën “Druzhe Tito, mi ti se
kunemo...” (Shoku Tito, të betohemi...), për pak na bënë
“Republika e shtatë e Jugosllavisë”, pasi e shpallën Titon
“Kryetar të PKSH”, pasi vendin e shndërruan në koloni të
Beogradit dhe në shkolla futën me detyrim mësimin e
serbishtes për t’i ndihur procesit të
“Bashkim-vëllazërimit” dhe aderimit në Federatën Jugosllave
e më pas në Federatën Ballkanike me kryetar Titon.
Askush nuk i ndalon enveristët e djeshëm, socialistë të
sotëm, të festojnë këtë datë të mallkuar në shtëpitë e
tyre, mbi varrin e Enverit e bashkëpunëtorëve të tij. 
Meqë jemi në demokraci, do të dëshmojmë aq tolerancë sa të
pranojmë që ata, bashkë me sllobodanët dhe vojisllavët e
Serbisë, ta festojnë festën e tyre të Serbosllavisë së
AVNOJ-it në Beogradin që dikur e bënë qendër pelegrinazhi
për bekimin e pushtetit. Ne sërish nuk jemi kundër që ata,
me kuç e me maç, edhe sot, pas vendosjes së pluralizmit, me
pelegrinazhe të organizuara e të paguara nga pushtetet me
paratë e shqiptarëve, të marrin pjesë në zijafetet e
Beogradit, çdo 29 nëntor e 8 mars, sikundër kanë bërë me
gratë dhe vajzat socialiste, në gjurmët Nexhmijes,
Fiqiretit dhe Ollga Plumbit.
Vetëngrefosja butaforike e enveristëve tanë për gjoja
aleanca me Aleatët e Mëdhenj fitues të LDB, pa kurrfarë
dokumenti të firmosur, është thjesht një përpjekje mjerane
për të rrëmbyer atu-në e “fitimtarit-çlirimtar”, me të
cilën i japin të drejtën vetes për të kërkuar pushtetin për
bijtë, që i ushqyen dhe i rritën me “Rrezikun
Anglo-amerikan për Shqipërinë”, ndërkohë që sot janë
vetëshpallur aleatë të Anglo-amerikanëve.
PLL konsideron se kombit shqiptar i duhen aleatë të vërtetë
dhe jo tribuna ku pozohet pranë aleatëve të Demokracive
perëndimore për qëllime përfitimi politik.
Nuk jemi ne shqiptarët, ata që bënë luftërat botërore. Ne
thjesht jemi dhe kemi qenë viktima të tyre. Janë Fuqitë e
Mëdha ata që përcaktojnë fituesit aleatë dhe të humburit
kundërshtarë. Rasti i 9 Majit në Moskë, ku në tribunën
kryesore, krahas Bushit e Putinit, qëndronin edhe Shrëderi,
Berluskoni dhe Koizumi, është tejet domethënës.
PLL i kërkon kryeministrit Berisha, që të përdorë
autoritetin dhe të ushtrojë të gjitha kompencat ligjore e
ekzekutive për fshirjen dhe zhdukjen nga kalendari kombëtar
i festave tona të shënuara – e 29 nëntorit, kësaj feste të
serbëve, që përfaqëson kremtimin e institucionalizimit dhe
shenjtërimit të Serbosllavisë komuniste, si trashëgimtare e
denjë e Jugosllavisë së Versajës, që u ngritën mbi trevat
tona etnike dhe mbi lumejtë e gjakut të martirëve të
shqiptarizmës.
Tiranë, më 25.11.2005========================================================
-----------------------------------------------------------------------------------------
Faqe 4-5


Legalistët përkujtojnë 62-vjetorin e Kongresit të
Zall-Herrit

21 nëntor 1943 - 21 nëntor 2005

Tiranë – Legalistët e Tiranës kanë përkujtuar me një tubim
të zgjeruar, Kongresin e Zall-Herrit, ditën e diel që shkoi
(datë 20 nëntor 2005) në sallën e konferencave të Muzeut
Historik Kombëtar. Në këtë tubim morën pjesë veteranë të
nderuar të Lëvizjes Legaliste, dëshmitarë direktë të asaj
ngjarjeje madhore, krerët më të lartë të PLL, përfaqësues
nga parti politike të djathta e antikomuniste, drejtues e
anëtarë të shoqatave të të persekutuarve nga komunizmi,
studiues të ndryshëm dhe qindra përkrahës të Monarkisë në
Tiranë. Ky tubim ishte organizuar nga dega e PLL Tiranë, ku
një kontriut madhor ka pasur kryetari i degës z.Nevruz
Ndregjoni, si dhe nënkryetari z.Hamit Kurti, por edhe të
tjerë drejtues të kësaj dege. 
Tubimin e çeli z.Nevruz Ndregjoni, i cili në praninë e
mjaft mediave vizive e të shkruara, mbajti një fjalë
konçize e mjaft me ndjenjë për këtë përvjetor të shënuar të
Legalitetit. (Fjalimin e tij të plotë e botojmë në këtë
numër gazete). Në fund të fjalës së tij, ai prezantoi para
pjesëmarrësve, edhe një prej zonjave më të nderuara të
shtresës antikomuniste e legaliste, Hyrije Dostin (Kupi), e
bija e gjeneralit Abaz Kupi, e cila ishte ftuar të merrte
pjesë në panelin drejtues të këtij tubimi.
Pas z.Ndregjoni, fjalën e morën me radhë disa veteranë e
dëshmitarë okularë të Kongresit të Zall-Herrit, si Akil
Murat Basha dhe Shaqir Trimi. Në fjalën e tij piktoreske,
z.Basha theksoi disa momente të kësaj ngjarjeje, siç ishin
kushtet historike që nxitën nevojën e krijimit të OKLL
(Organizatës Kombëtare Lëvizja e Legalitetit) më 21 nëntor
1943, organizatorët e këtij Kongresi, krerët drejtues të
saj, ndër të cilët ai përmendi mbi një duzinë emrash të
shkëlqyer si nga kontributi patriotik, ashtu edhe nga
përgatitja intelektuale; mënyra e organizimit të OKLL si
grup politiko-luftarak, shtypin dhe propagandën që bënte
dhe disa prej aksioneve kryesore të zhvilluara nga
formacionet e Legalitetit. Fjala e z.Akil Basha u dëgjua me
mjaft vëmendje dhe në fund u duartrokit mjaft nxehtë,
sidomos kur ai u shpreh se “legalistët, më para se të jenë
zogistë, janë nacionalistë”.
Pas tij e mori fjalën një veteran tjetër i shkëlqyer i
lëvizjes legaliste, z.Shaqir Trimi, i cili, megjithë moshën
mjaft të shtyrë dhe gjendjen shëndetësore mjaft të dobët,
ishte përgatitur seriozisht për këtë ditë, për t’u kumtuar
legalistëve dhe opinionit shqiptar, disa prej mesazheve që
dha Kongresi i Zall-Herrit. Veterani Shaqir Trimi nisi
fjalën e tij me pohimin se “ishte më i vjetri tashmë ndër
legalistët që kanë qenë në atë ngjarje” dhe si i tillë ai
do të orvatej t’u thoshte të gjithë monarkistëve, atë që ai
kishte parë e dëgjuar nga ato zhvillime dramatike të viteve
1943-1944. Duke folur për rolin e Legalitetit dhe sidomos
në misionin që kjo forcë politike kishte, ai tha se
legalistët e asaj kohe u përpoqën maksimalisht që në
Shqipëri të krijoheshin kushtet për zhvillimin e një jete
politike normale pas luftës, dhe sidomos për rikthimin e
Mbretit Zog dhe të Familjes Mbretërore. Fatkeqësisht, tha
z.Shaqir Trimi, dallga e luftës ishte më e madhe sesa
rezistenca e legalistëve dhe në fund të vitit 1944,
sllavokomunizmi ia arriti të rrëmbejë pushtetin. Veterani
Shaqir Trimi solli edhe disa kujtime në lidhje me
aktivitetin e misioneve angleze në Shqipëri, përkthyes i
njërit prej të cilëve ka qenë ai vetë. Ai përmendi me mjaft
respekt personalitetet e Xhulian Emerit, Dejvid Smajlit e
të tjerë. Në fund të fjalës së tij ai e mbylli me një apel
për legalistët që të mos kursehen në përpjekjet e tyre për
rikthimin e monarkisë në Shqipëri. Fjala e z.Trimi u ndoq
me shumë respekt dhe u duartrokit nga gjithë të pranishmit.
Më pas tubimi vijoi me disa kumtesa të përgatitura
posaçërisht për këtë datë historike, të cilat u mbajtën
përkatësisht nga z.Hysen Sinani – Nënkryetar i PLL dega
Tiranë (shkrimtar e përkthyes), z.Neritan Kolgjini -
Nënkryetar i PLL dega Tiranë (gazetar e përkthyes)
njëkohësisht Sekretar për Marrëdhëniet me Publikun i PLL.
(Këto kumtesa po i botojmë të plota në këtë numër gazete).
Fjalën e fundit në tubim e mbajti veterani i njohur z.Ali
Ohri, (kryetar i Senatit të Veteranëve të PLL), i cili
vlerësoi lart këtë ditë të shënuar të historisë legaliste
dhe çmoi përkushtimin e drejtuesve të sotëm të PLL në
respektimin e vlerave historike të Zogizmit. Zotëri Ohri e
vlerësoi Kongresin e Zall Herrit jo vetëm si forumin
atdhetar që risolli në politikën shqiptare partinë
themeluese dhe origjinuese të parlamentarizmit shqiptar,
por edhe partinë e idealeve të mëdha, të sendërtuara e
mishëruara në filozofinë shtet-formuese e shtet-drejtuese
të përfaqësuara denjësisht para dhe gjatë kohës së
Mbretërisë Shqiptare nga i Madhi Ahmet Zogu. Dhe në mbyllje
të fjalës së tij emocionuese, z.Ohri falenderoi
organizatorët e këtij tubimi për cilësinë e lartë të
organizimit.
Në mbyllje të këtij aktiviteti dinjitoz, e mori fjalën
sërish kryelegalisti kryeqytetas z.Nevruz Ndregjoni, i cili
e vlerësoi këtë aktivitet si një model frymëzimi dhe
inkurajimi për legalistët e kryeqytetit, të cilët, tashmë
të ndërgjegjësuar për vlerat historike që mbrojnë e
përfaqësojnë, do të jenë më të motivuar në punën e tyre
fisnike për rritjen e përfaqësimit dhe vlerave të
Legalitetit, si edhe të rezultateve zgjedhore, sidomos në
zgjedhjet e ardhshme vendore të vitit 2006.
Pasi falenderoi pjesëmarrësit dhe të ftuarit për praninë e
tyre, z.Ndregjoni njoftoi përfundimin e këtij tubimi
dinjitoz dhe cilësor për nga organizimi dhe pjesëmarrja.


Fjala e z.Neritan Kolgjinit në 62 vjetorin e Kongresit të
Zall-Herrit

Disa veçanësi të Lëvizjes Legaliste

Të nderuar zonja e zotërinj
Eshtë një kënaqësi e veçantë të flas sot para jush për
kongresin themelues të Lëvizjes Legaliste zogiste, të 21
nëntorit 1943, të pagëzuar me emrin Kongresi i Zall Herrit.
Kjo veçanti vjen për shkakun se mbroj bindjen që tiparet
kryesore politike të kësaj Lëvizjeje, dhe emrat që kanë
milituar në të, i japin një hijeshi të veçantë gjithë
historisë sonë kombëtare, e jo vetëm asaj të partive
politike. Historiogafia shqiptare, nga ana tjetër, duhet ta
pranojmë se i është shumë borxhlie këtij evenimenti
historik. Me këtë rast bëjmë apel që qendrimi mohues e i
heshtur i instituteve të historisë dhe atyre të edukimit,
ndaj Kongresit të Zall Herrit, të marrë fund. Lëvizja
Legaliste ka qenë një pjesë e lavdishme e historisë sonë
dhe pa të, historia shqiptare do të dilte e mangët. 
Nga disa studiues të historisë e jo veç të saj, kam
konstatuar shqetësimin se materialet burimore e dokumentare
janë të pakëta për këtë ngjarje. Mund të jetë pjesërisht
ashtu, por megjithatë, ka disa fakte që flasin shumë, pa
pasur nevojë të dokumentohen në shkresurina. Ja ta zëmë,
lidhur me rezistencën e 7 prillit 1939, nuk ka pasur
raporte të hollësishme për ngjarjet, por të gjithë e dinë
heroizmin e saj. Kështu edhe Kongresi i Zall Herrit. 
Gjithsesi, në këtë datë historike të lëvizjes zogiste siç
është krijimi i Organizatës Kombëtare Lëvizja e Legalitetit
- OKLL, ajo që më bën përshtypje të fortë, duke e vështruar
në kohë, është deklarata e heroit të 7 prillit, Abaz Kupit,
në Njoftimin e Posaçëm datë 24 dhjetor 43, - se: “Për
shpalljen e Legalitetit nuk ka qenë nevoja të baj as ma të
voglën propagandë e përpjekje, sepse ajo ekzistonte dhe nuk
ka qenë shue kurrë ndjenja e saj në shumicën e popullit
shqiptar”. 
Këto fjalë, të nderuar zotërinj, nuk janë propagandë e as
retorikë politike, por një realitet që konfirmohet nga
faktet, ndër të cilët kryesori është ai që na thotë se Abaz
Kupi doli nga Fronti Nacional Çlirimtar më 19 nëntor 1943,
ndërsa 2 ditë më vonë merr pjesë në organizimin e Kongresit
të Zall Herrit. Kjo do të thotë që Abaz Kupi, megjithëse
ishte anëtar i Frontit, nuk e kishte humbur prestigjin e
tij si përfaqësues i lëvizjes zogiste, ndërsa suksesi i
Kongresit të Zall Herrit, vërteton fjalët e tij se “kam
qenë unë, - pra Abaz Kupi – ai që e kam pengue shpalljen e
Legalitetit”. (Njoftimi i Posaçëm, i datës 24 dhjetor
1943).
Historia e Lëvizjes Legaliste ka mjaft momente që të nxisin
për t’u thelluar, por në tërësi, Kongresi i Zall-Herrit
paraqet një moment mjaft interesant për t’u përqendruar. Jo
vetëm nën petkun e një historiani, por edhe të një
studiuesi të disiplinave të tjera.
Kështu, pa mëtuar të hyjmë në këto hulli historike, duke e
vështruar këtë ngjarje edhe nga pozita e një pasuesi
politik, nuk mund të mos na bien në sy disa veçanësi në
historinë e Lëvizjes së Legalitetit, që prej vitit 1943 e
deri më sot.
Së pari, për vetë emrin e tij, Legaliteti në gjithë
veprimtarinë e tij, është përpjekur të jetë sa më i hapët e
legal, dhe jo konspirativ e hileqar. Kjo duket, qoftë në
bashkëpunimin në vitet e para të Luftës Antifashiste me
forcat e tjera në konferencat e Pezës, Mukjes, Lurës etj.,
qoftë në aktivitetin e tij në diasporë, me Komitetin
Shqipëria e Lirë etj.. 
Së dyti, ajo që bie në sy në aktivitetin e Lëvizjes
Legaliste (zogiste) është fakti se që prej krijimit të saj,
nuk janë shënuar dalje fraksionesh apo përçarje në këtë
formacion politik. Kjo veçori bëhet është më e rëndësishme,
po ta përqasim këtë sjellje politike të Lëvizjes Legaliste,
me partitë e tjera, bashkëmoshatare të saj si Balli
Kombëtar e Partia Komuniste, të cilat kanë shënuar shumë
fraksione e ndarje. 
Së treti, ajo çka e ka dalluar Lëvizjen Legaliste që prej
fillesave të saj, e më vonë kur u organizua si formacion i
plotë politiko-luftarak, është lidhja e fortë me botën
perëndimore e demokratike, por kryesisht lidhjet me
politikën britanike. Kujtimet e mjaft diplomatëve e ish
oficerëve britanikë, hedhin dritë mjaftueshëm mbi këtë
fakt. E jo si Partia Komuniste, që ishte e lidhur me serbët
e sovjetikët.
Së katërti, po të shohësh programin dhe statutin e Lëvizjes
Legaliste, do të dallosh një konsekuencë habitëse të
shtyllave të tij. Ato çka kanë qenë bazat e politikës
legaliste në vitin 1943, ato janë edhe sot. Do të mjaftonte
të shfletoje gazetën “Atdheu” të vitit 1943, për të formuar
një bindje të patundshme rreth kësaj. Shqipëria etnike dhe
monarkia shqiptare kanë qenë dhe janë baza e politikës
legaliste.
Së pesti, Lëvizjen Legaliste zogiste e themeluan
ekskluzivisht shqiptarët, kurse kundërshtarët e saj
politikë, u krijuan me asistencën e armiqve shekullorë të
shqiptarëve. Do të mjaftonte ky fakt që shqiptarët ta
nderonin përjetësisht këtë moment historik të tyrin, i cili
na shërben si një model i së mirës, për të sotmen e për të
ardhmen.
Së gjashti, Lëvizja Legaliste, qysh në themelimin e saj, e
për shumë kohë më pas, ka përfshirë në gjirin e vet,
personalitete të vërteta të jetës politike e shtetërore të
Shqipërisë. Do të mjaftonte këtu të shihnim emrat themelues
të OKLL-së për të mbajtur një qendrim thellësisht nderues
për Lëvizjen Legaliste. Emrat e kryeparlamentarit të parë
shqiptar Xhemal Najpi, të Ndoc Çobës, Rauf Ficos, Gaqo
Gogës, Osman Myderrizit e mjaft e mjaft të tjerëve,
tregojnë për spesorin politik e intelektual që paraqiste
Lëvizja Legaliste që në vitin 1943.
Së shtati, Lëvizja Legaliste, është e para forcë politike,
dhe ndoshta e vetmja që mbledhjen themeluese të saj,
kuvendin e parë, e quan Kongres. Këtë gjë nuk e kemi parë
as në forcat politike të asaj kohe, madje, as sot nuk
shohim një kongres që të themelojë një parti. Partitë e
tjera janë themeluar nëpër “shtëpi partie” e nëpër bodrume,
në fshehtësi e klandestinitet të plotë.
Si konkluzion të këtyre çfarë përmenda më sipër, dua të
them se Levizja Legaliste zogiste është një gur themeli i
shkëlqyer i traditës politike të shqiptarëve. Kongresi i
Zall Herrit është një moment historik që e pasuron së
tepërmi kulturën politike të shqiptarëve. Dhe kur
shqiptarët të vetëdijësohen për vlerat e Lëvizjes
Legaliste, atëherë kemi arsye të besojmë se gjërat do të
ecin shumë më mirë sesa sot.
Ju faleminderitFjala e z.Hysen Sinani në 62 vjetorin e Kongresit të
Zall-Herrit

Koha e vërtetë e Lëvizjes së Legalitetit

Unë vij përpara jush nga bota letrare shqiptare, i
paangazhuar në asnjë parti politike, as atëherë kur vendi i
punës, si redaktor në Lidhjen e Shkrimtarëve, ma kërkonte
një gjë të tillë. Nuk desha, sepse nuk e doja komunizmin
dhe e urreja regjimin e Enver Hoxhës.
E përshëndeta menjëherë Lëvizjen për Zhvillim Kombëtar të
shpallur nga Mbreti Leka dhe, bashkë me një grup miqsh
intelektualë, u angazhova seriozisht në këtë Lëvizje. U
angazhova, sepse te Mesazhi i Mbretit shikoja aspiratat e
mia për ta parë më në fund vendin në rrugën e drejtë të
shtetit dhe të ligjit, ashtu siç e kishte vendosur më parë
Mbreti Zog i Parë. 
Këtë Lëvizje, unë e kisha identifikuar me Partinë e
Legalitetit, prandaj edhe në mbledhjen e parë të Këshillit
Drejtues, shpreha mendimin që kjo lëvizje kombëtare të
bazohej mbi strukturat e Legalitetit, duke i zgjeruar aty
ku ishin dhe duke i krijuar aty ku mungonin... Por punët u
bënë ndryshe dhe rezultati elektoral qe ai që e dimë të
gjithë.
Sot, në kushtet ku ndodhet vendi ynë, në aktualitetin e
rënduar dhe kaotik të politikës sonë që pritet të
përkeqësohet, mund të them se ka ardhur koha e vërtetë e
Lëvizjes së Legalitetit.
Legalitet është një fjalë e bukur frënge, që në kuptimin e
saj të parë ka respektin skrupuloz për ligjin.
Por, më duket se ky respekt për ligjin është quajtur si një
pronë vetëm e ruajalistëve, që synojnë rikthimin e
monarkisë. Këtë synim e ka në pikën e parë të programit të
saj Partia Lëvizja e Legalitetit dhe nuk mund të ndryshojë.
Fjalën këtu e kam për zgjerimin e frymëmarrjes së partisë,
duke ia njohur të drejtën për aspirata kombëtare të gjithë
atyre zogistëve dhe monarkistëve të padeklaruar, të cilët
nuk mund ta pranojnë tranzicionin post-komunist të
Shqipërisë dhe sytë i kanë nga ne. 
Prandaj, ne sot duhet të bëhemi më të dukshëm se kurrë,
domethënë më aktivë dhe më të hapur në propagandimin e
ideve tona, si alternativa e vetme serioze që të çon tek
shteti ligjor dhe monarkia kushtetuese.
Për të arritur këtë, sot Legalitetit i kërkohet, para së
gjithash, (madje më parë se paratë dhe mjetet që i duhen
një partie të madhe), një kuptim më i drejtë për traditën e
saj të pasur politike, traditë e cila na ka mbledhur sot
këtu. Paraqitja nga ana jonë e vlerave të vërteta kombëtare
të kësaj tradite, të mishëruara më mirë se kudo te Lëvizja
e Legalitetit, do ta bënin edhe vetë partinë të dukej ajo
që është: moderne, e hapur për aspiratat kombëtare dhe
ndryshimin e vërtetë të Shqipërisë
Rroftë Shqipëria!
Rrroftë Mbreti Leka!
Rroftë Lëvizja e Legalitetit! 
Fjala e z.Nevruz Ndregjoni, kryetar i Degës PLL Tiranës në
62 vjetorin e Kongresit të Zall-Herrit

Kongresi i Zall-Herrit, ngjarje historike me karakter
kombëtar

Nevruz Ndregjoni: Detyra jonë sot në këto kushte, është jo
thjesht përkujtimi i traditave atdhetare politike të
legalistëve dhe monarkistëve shqiptarë, por edhe ngritja në
një nivel më të lartë të punës së PLL-së, si parti serioze
dhe formacion politik i organizuar i gjithë lëvizjes
monarkiste shqiptare, e cila synon vendosjen e Monarkisë me
në krye Mbretin Leka I Zogu.

Të nderuar miq dhe të ftuar!
Të nderuar drejtues të lartë të PLL dhe zotërinj legalistë!
Kam nderin e madh, që në cilësinë e kryetarit të Degës së
Tiranës së Partisë Lëvizja e Legalitetit dhe birit të
njerit prej delegatëve të atij kongresi, të hap këtë tubim
përkujtimor, që i kushtohet një dite të rëndësishme për të
gjithë monarkistët.
Më 21 Nëntor 1943, plot 62 vjet më parë, u mbajt në
Zall-Herr të Tiranës, Kongresi i Parë i Legalistëve dhe pas
punimeve të këtij kongresi, ku morrën pjesë delegatë nga të
gjitha rrethet e Shqipërisë, u formua OKLL (Organizata
Kombëtare e Lëvizjes së Legalitetit).
E përkujtojmë sot këtë ditë të shënuar në prani të shumë
legalistëve dhe simpatizantëve monarkistë, duke vlerësuar
rolin e veçantë të kësaj ngjarjeje historike me karakter
kombëtar. 
Kongresi i Zall-Herrit ishte përpjekja e hapur dhe publike
e të gjithë nacionalistëve shqiptarë legalistë për të pasur
një Shqipëri jo vetëm të çliruar nga nazifashistët, por
edhe një Shqipëri ku të mbretëronte shteti ligjor, rendi
dhe siguria kombëtare.
Në atë kongres u përcaktuan, së pari: Rithemelimi i PLL si
parti politike që do të drejtonte politikisht gjithë
veprimtarinë e saj në kushtet e reja të krijuara gjatë
Luftës së Dytë Botërore.
Së dyti, shtrirja e partisë në të gjithë hapësirën
kombëtare shqiptare dhe institucionalizimi i marrëdhënieve
me faktorët politikë nacionalistë brenda e jashtë vendit,
me qeveritë monarkiste dhe me faktorët politikë e
ushtarakë, aleatë anti-fashistë, në kontinent dhe më gjërë.
Së treti, krijimi dhe shtrirja territoriale e formacioneve
ushtarake të Legalitetit me komandant të përgjithshëm të
ushtrive të Legalitetit gjeneral Abaz Kupin.
Së katërti, t’i jepej përparësi krijimit të një Shqipërie
indipendente, ruajtjes së tërësisë tokësore të Shqipërisë
londineze dhe shtetit shqiptar, të njohur nga Konferenca e
Paqes së Parisit, shfrytëzimit të të gjitha shanseve për
zgjidhje të pjesshme dhe të plotë të çështjes kombëtare në
Konferencën e Paqes së paslufës, dhe mbi të gjitha,
ndërtimi i një shteti demokratik, në bazë të të cilit të
ishte Monarkia kushtetuese me Mbretin Zog I në Fron.
Detyra jonë sot në këto kushte, është jo thjesht përkujtimi
i traditave atdhetare politike të legalistëve dhe
monarkistëve shqiptarë, por edhe ngritja në një nivel më të
lartë të punës së PLL si parti serioze dhe formacion
politik i organizuar, i gjithë lëvizjes monarkiste
shqiptare, që synon vendosjen e Monarkisë me në krye
mbretin Leka I Zogu.
Në këtë datë përkujtimore, ne vlerësojmë me nota të larta
kontributet madhore të të gjithë veteranëve legalistë, të
cilët kanë qënë dhe mbeten frymëzuesit e brezit tonë më të
ri, për të qenë edhe ne pjesë e rëndësishme e politikës
shqiptare. 
Për të pasqyruar vlerat dhe rolin e madh të kësaj ngjarjeje
madhore që përkujtojmë sot, më lejoni t’ia jap fjalën
vajzës së Gjeneral Abaz Kupit, zonjës Hyrije Kupi.
Ju faleminderit.Fjala e z.Murat Basha, në simpoziumin e Shoqatës Atdhetare
për Identitet dhe Bashkim Kombëtar 

Rilindja kombëtare, brerore lavdie e nacionalizmit shqiptar

Nga Murat BASHA

Pavarësisht dobësive të shfaqura e të pranuara për
jetësimin praktik të shtet-formimit, për çka edhe jemi
akuzuar e vazhdojmë të akuzohemi nga armiqtë tanë historikë
- në planin ideor e konceptual, rilindasit tanë të mëdhenj
na kanë lënë një trashëgimi të shkëlqyer. Mësuesit tanë të
pagabueshëm të shqiptarizmës, ishin dhe mbetën prekursorë
gjenialë të programit dhe platformave konkrete të mbrojtjes
dhe zgjidhjes fundore të çështjes sonë kombëtare. Pikërisht
ky është edhe shkaku madhor që ka iniciuar dhe frymëzon
sulmet e egra e të artikuluara në nivel akademik, nga
ustallarët serbë e grekë të mendimit filozofik,
gjeo-politik e strategjik.
Janë pikërisht rilindasit tanë të mëdhenj dhe i
ashtuquajturi program i tyre paragjykuar i “Shqipërisë së
Madhe”, ato që prej 130 vjetësh sulmohen me mjetet më
brutale dhe sipas skemave shtetërore, politiko-diplomatike
e ushtarake, të sponsorizuara fuqimisht nga shovinistët
fqinjë dhe Fuqitë e Mëdha, protektore, suportuese dhe
aleate të hapura të tyre. Dhe kjo sepse platformë-programi
i Rilindjes sonë kombëtare ishte përgjigjia adekuate më e
shkëlqyer dhe më e argumentuar, ndaj krijesave monstra
ideologjike e politike të Naçertanies dhe Megali-idhesë.
Kaq absurde janë sulmet e strategëve serbo-grekë ndaj
programit të zgjidhjes së çështjes sonë kombëtare, saqë
bashkërisht dhe në sintoni të plotë, ata kanë fabrikuar të
ashtuquajturin “komplot të përbashkët të shqiptaromëdhenjve
me Fuqitë e Mëdha – protektore, Austro-Hungarinë dhe
Italinë, kundër kauzave të Serbisë së Vjetër dhe Epirit
Grek, si djepe të qytetërimit ortodoks serb dhe atij
helen”, thjesht dhe vetëm duke u nisur nga veprat shkencore
të albanologëve të mëdhenj gjermanë, austriakë dhe
italianë.
Fatkeqësisht edhe sot, këto teza famëkëqia antishqiptare,
jo vetëm që janë shpërndarë nëpër të gjitha kanceleritë e
mëdha euro-atlantike, por janë infiltruar edhe si teza
shkencore në programet shkollore të shumë universiteteve,
duke kulmuar me divulgimin e llahtarshëm nëpërmjet
internetit, në të cilin ekzistojnë me qindra sajte që
helmojnë me të pavërteta opinionin e painformuar perëndimor
për të vërtetat e mëdha e tragjike të kombit shqiptar në
Ballkan, komb ndër më të vjetrit dhe origjinues i
qytetërimit europian dhe atij botëror.
Përballë këtij realiteti të njimendtë e virtual, akademikët
dhe studiuesit tanë nuk kanë ideuar kurrfarë platforme, me
pseudo-argumentin e shkarjes në nacionalizëm dhe nën
tundimin e përkujdesjes absurde për të mos “helmuar klimën
e miqësisë e të bashkëekzistencës me popujt fqinjë”.
Ndërkohë që tekstet shkollore dhe botimet serbe e greke
janë të mbushura me urrejtje raciste antishqiptare dhe me
akuza për gjoja genocid shqiptar të organizuar kundër
popujve fqinjë për t’u rrëmbyer trojet e tyre etnike,
tekstet tona shkollore spastrohen edhe nga të vërtetat e
retushuara e të zbutura deri në paturpësi. Nën frymën e “Dy
popujve miq”, pseudohistorianë pa skrupuj kombëtarë, jo
vetëm që mohojnë pushtimet e përgjakshme nga ushtritë greke
edhe të trojeve të Shqipërisë Londineze, por ata kanë
arritur deri aty sa të shkruajnë se “... Petro Nini
Luarasin dhe Papa Kristo Negovanin i vranë kaçakët
tradhtarë shqiptarë...”.
I vetmi regjim ku botimet me frymë kombëtare dhe veprat e
mëdha të Albanologjisë sponsorizoheshin fuqishëm nga shteti
dhe ku familjet e patriotëve të mëdhenj, edhe kur ishin
kundërshtarë politikë, nderoheshin dhe trajtoheshin me
pensione marramendëse – ka qenë dhe mbetet Mbretëria
Shqiptare me Mbretin Zog i Parë.
Gjatë kohës së Mbretërisë, “Lahuta e Malësisë” dhe veprat e
Albanologjisë botoheshin e shiteshin me tirazhe
marramendëse, ndërkohë që shteti sponsorizonte në shifra të
stërmëdha albanologë si Jokli, Stipçeviçi, Paçi dhe
Shuflai, për të vërtetuar shkencërisht autoktoninë dhe për
të evidentuar madhështinë, rolin dhe kontributin e
qytetërimit pellazgjiko-iliro-shqiptar, në gadishull dhe më
gjerë.
Vetëm në kohën e Mbretit Zog, skulptorët e mëdhenj Janaq
Paço e Odhise Paskali realizuan afro 300 monumente,
shtatore e buste, ndërsa piktorët Abdurrahim Buza, Jonuz
Kaceli, Kolë Idromeno, Vangjush Mio e Zef Kolombi,
realizuan afro njëmijë vepra të shkëlqyera, kushtuar
ngjarjeve dhe figurave më madhore të historisë së
shqiptarëve. Dhe të gjitha këto përkundrejt shpërblimeve
dhe honorareve që siguronin të ardhura disa herë më të
larta se ato të deputetëve dhe ministrave të kohës.
Ndërkohë, Himni dhe Flamuri kombëtar, bashkë me to edhe
këngët e shkëlqyera atdhetare që trashëgojmë sot, ishin
simbolet më të shenjta, që jo vetëm kishin fituar të
drejtën e qytetarisë, por ishin bërë lajtmotivi që
frymëzonte jetën shpirtërore dhe ushqente idealet kombëtare
të brezave, pa dallim.
Në këtë rrugë ecën dhe zhvillon veprimtarinë e saj politike
edhe partia ku unë aderoj, si nënkryetar i saj, Partia
Lëvizja e Legalitetit, e cila ka artikuluar mendimin
nacionalist pa frikë nga pasojat dhe pavarësisht trajtimit
të diferencuar negativ - si zë që krijon probleme dhe prish
klimën e miqësisë e të bashkëpunimit brenda vendit dhe në
rajon, akuzë e cila nuk na impresionon aspak, përballë
detyrimit madhor atdhetar, të fiksuar në programin e
themeluesve të saj, program të cilit kjo parti i është
përmbajtur dhe vazhdon t’i përmbahet me konsekuencë. 
Ndërsa sot, fatkeqësisht, shteti dhe qeveritë shqiptare, jo
vetëm që nuk kanë përpunuar kurrfarë platforme pune dhe
idesh për zgjidhjen hap pas hapi të çështjes sonë
kombëtare, por dëshmojnë komplekse të turpshme
inferioriteti ndaj fqinjëve, dëshmojnë fobi ndaj tezave dhe
qëndrimeve të nacionaliste, duke u munduar t’i mbysin
mendimin, veprimin dhe retorikën nacionaliste me teoritë
bajate kozmopolite të “integrimit dhe globalizmit”, madje
edhe atëherë kur përfaqësuesit shtetërorë të fqinjëve i
poshtërojnë hapur, ballëpërballë dhe publikisht.
Këta pushtetarë pa integritet moral dhe dinjitet kombëtar,
kanë fshirë nga programet e partive që përfaqësojnë, çdo
artikulim referuar çështjes sonë të pazgjidhur kombëtare,
duke iu vjedhur edhe detyrimeve që burojnë, qoftë edhe
formalisht, nga preambula e Kushtetutës në fuqi.
Kjo është edhe arsyeja e kushtëzimeve të paturpshme që
emisarët e Europës na bëjnë për të drejtat e minoriteteve,
këtej e matanë kufirit, duke na shtyrë deri në marrëzinë e
diskriminimit pozitiv ndaj tyre, si praktika ligjore e
administrative pa precedentë në botë, shëmbulli më
kuptimplotë i të cilit është përfaqësimi i pakicës serbe në
Kuvendin e Kosovës, me shumëfishin e mandateve në raport me
mbështetjen elektorale në përqindje. 
Konform skemës së shndërrimit arbitrar të hapësirës
shqiptare në Ballkan në “hapësirë multietnike”, OJQ
(organizata jo-qeveritare) të sponsorizuara nga kanale dhe
lobingje antishqiptare, kanë mbushur zyrat e shtetit dhe
kanceleritë europiane e më gjerë, me raporte që i nxjerrin
shqiptarët minoritet edhe brenda Shqipërisë administrative,
me qëllimin e përgatitjes së kushteve oportune për zbatimin
e skemës së shndërrimit të Shqipërisë në shtet multietnik,
skemë që shumë shpejt do të dalë në shesh.
Edhe mediat shqiptare, ku gjithashtu gëlojnë metastazat e
kozmopolitizmit dhe të sponsorizimeve të dyshimta, janë
bërë artikuluese të këtyre tezave dhe mbytëse të çdo
mendimi nacionalist. Kjo është edhe arsyeja që i vetmi zë
që artikulon tezat e Rilindjes sonë kombëtare dhe të
detyrimit politik për jetësimin e aspiratave të shqiptarëve
për bashkim kombëtar në hapësirën ballkanike, është
ideologu i madh i mendimit dhe i veprimit nacionalist
shqiptar, z.Arbër Xhaferri në faqet e gazetës “Shekulli”,
ku pas çdo shkrimi të tij botuesit gjithmonë shpejtojnë të
vendosin shënimin “Mendimet dhe bindjet e autorit janë
thjesht personale, nuk janë të Redaksisë...”
Ndërsa nga periodikët e mediave të shkruara, vetëm gazeta
“Rimëkëmbja” (personalisht z.Abdi Baleta), dhe gazeta e PLL
“Atdheu”, trajtojnë me nivel të lartë temat e nxehta të
nacionalizmit dhe mendimit politik e filozofik nacionalist
shqiptar, duke hyrë madje deri në polemika e replika me
artikulues të tezave antishqiptare dhe të mendimit
kozmopolit, gjithmonë joshqiptar dhe rëndom progrek e
proserb.
Kjo është edhe arsyeja që ftesën e mikut tim, intelektualit
dhe atdhetarit konsekuent z.Sulejman Abazi, për të marrë
pjesë në këtë aktivitet të mrekullueshëm të Shoqatës suaj
“Adhetare për Identitet dhe Bashkim Kombëtar”, e prita me
kënaqësinë më të madhe, ndaj ndjehem krenar dhe tejet i
emocionuar që flas sot para jush.
Sot nga intelektualët atdhetarë, që kanë mbushur edhe këtë
sallë të nderuar, kërkohet të shpalosin pa komplekse
bindjet dhe argumentat e tyre nacionaliste, të cilat
pavarësisht sensit pexhorativ që bart fjala “nacionalizëm”,
janë dhe mbeten thjesht “kombëtare” e “kombëtariste”.
Në partinë tonë dhe në politikën shqiptare, unë
personalisht, si politikan dhe nënkryetar i PLL, bashkë me
kolegët e mi jam munduar të artikuloj dhe ngjiz idenë e
konservatorizmit modern, si teori pragmatiste e
bashkëkohore, në shtratin e së cilës mund të instalohen
idetë dhe pikëpamjet nacionaliste të programit të Rilindjes
sonë kombëtare, tashmë të zhvilluara e të kultivuara në
kushte dhe kohë të reja, gjithsesi pa iu shmangur
objektivit final: bashkimit kombëtar, si parakusht i
krijimit të shtetit kombëtar shqiptar në hapësirën
ballkanike, në të cilën fqinjët kanë ndërtuar shtetet e
tyre kombëtare në kurriz të trojeve tona etnike.
Ne legalistët mendojmë se vetëm krijimi i shtetit kombëtar
shqiptar mund të realizojë ëndrrën e rilindasve të mëdhenj
dhe mbarë shqiptarëve, si premisë për zgjidhjen e
problemeve të trashëguara etnike dhe për një stabilitet të
qëndrueshëm e aftagjatë, nëpërmjet vendosjes së ekuilibreve
gjeopolitikë, të bazuar mbi fuqinë e kombeve-shtete, mbi
popullsinë dhe territoret homogjene. 
Teoria e Konservatorizmit Modern, si teori e konservimit,
trashëgimit, kultivimit të mendimit, traditave, thelbit të
identiteti kombëtar dhe realizimit në praktikë të shteteve
e shoqërive që mbrojnë interesat kombëtare - në kohët
moderne njeh si protagonistë, mendimtarë dhe ideatorë që e
kanë pasuruar, figura të tilla si Margaret Theçer dhe
Ronald Regan, që bënë epokë në politikë dhe në filozofinë e
mendimit politik e gjeopolitik bashkëkohor.
Dhe kjo jo sepse interesat kombëtare të kombeve që ata
përfaqësonin, rrezikoheshin në planin ushtarak, politik,
ekonomik apo çfarëdo! Sepse jo vetëm që nuk ekzistonte një
rrezik të tillë, por ishin pikërisht këta liderë, ata që
udhëhoqën triumfin e Luftës së Ftohtë dhe mposhtën
komunizmin si sistem politiko-ideologjik në pushtet, në
mbarë Lindjen. Por ata vërejtën se idetë e majta, fryma
kozmopolite dhe proceset globalizuese thjesht politike, po
kërcënonin identitetin kombëtar, kulturor dhe fizionominë e
racës anglo-saksone. 
Jo më kot baballarët e mendimit politik dhe filozofik
amerikan shpallën “Amerikanizmin” si ideologji dhe
interesat amerikane si “yllin polar” të veprimtarisë së
institucioneve kombëtare të SHBA-ve.
Pra konservatorizmi modern është një instrument i
domosdoshëm për mbrojtjen edhe të kombeve të mëdhenj e të
gjithëfuqishëm, që gjithsesi ndjehen të kërcënuar...
Po ne shqiptarët ç’duhet të bëjmë? Ne duhet t’u rikthehemi
programit dhe ideve të Rilindjes sonë kombëtare, të cilët
duhet t’i shndërrojmë në armë për mbrojtjen e interesave
tona jetike deri në realizimin e aspiratës sonë kombëtare,
por edhe pas saj...
Temat tejet të rëndësishme të këtij simpoziumi dhe trajtimi
i tyre serioz e me një nivel të lartë nga diskutantët, si
dhe rrokja e problematikës së komplikuar të të gjitha
trojeve tona etnike, dëshmon shkallën e lartë të
ndërgjegjësimit atdhetar, si të anëtarësisë së shoqatës
suaj, ashtu edhe segmenteve më atdhetare të inteligjencës
shqiptare, e cila ka kuptuar se, jo thjesht përmbushja e
detyrimeve që buron nga qënia jonë dhe përkatësia etnike,
por, mbi të gjitha, krijimi i një shteti kombëtar shqiptar
plotëson edhe kushtin “sine qua non” të mbijetesës së tij
në kohërat gjithnjë e më të vështira të rivalitetit të
gjithanshëm. Plotëson atë që Arbër Xhaferri e quan
“vetëmjaftueshmëri për mbijetesën e kombit për shkak të
funksionimit të parimit të komplementaritetit të
gjithanshëm, sidomos në planin ekonomik, politik,
gjeopolitik e të fuqisë ushtarake...”.
Sa kohë që luftërat nuk kanë të sosur, sa kohë që
kërcënohet paprerë ekzistenca e kombit shqiptar dhe
sovraniteti është më i rrezikuar se kurrë, sidomos nga
lufta ekonomike që nëpërmjet konkurrencës dhe imponimit të
tregtisë së lirë, synon realizimin e skemave
neokolonialiste – neve duhet të ndërgjegjësohemi më shumë
se kurrë për atë se ç’jemi aktualisht(?),
ç’përfaqësojmë(?), çfarë na lipset dhe ku po shkojmë?. Dhe
nëse u japim përgjigje këtyre pyetjeve, atëherë,
minimalisht, dëshmojmë se e kemi rrokur thelbin e
problemit, duke qenë njëkohësisht të bindur se deri në
realizim duhet shumë më tepër punë dhe mund.
Dhe nëse ndërgjegjësohemi për faktin se “Atdheu nuk është
thjesht toka dhe varret që të parët na lanë amanet, por
është toka që u kemi borxh brezave pasardhës”, atëherë
minimalisht kemi kuptuar se nuk duhet të lëshojmë asnjë
pëllëmbë, pavarësisht nga çmimi.
Dhe nëse “kombet po dehen ndër nacionalizma”, çka na e
dëshmojnë më së miri fqinjët tanë, atëherë ne duhet që të
dehemi me nacionalizmin tonë, sepse askënd nuk po shohim të
lëshojë qoftë edhe një copë atdhe, në emër të
kozmopolitizmit e globalizmit. Ndaj edhe ne nuk mund të
bëjmë ndryshe, përveçse të përmbushim idealet dhe amanetet,
qoftë edhe përjetësisht në luftë me destinin historik. 
Fjalët e Himnit tonë “... se kombe shuhen përmbi dhe / por
Shqipëria do të rrojë / për të, për të luftojmë ne...”,
janë kuptimplote, janë sinteza e idealeve tona kombëtare,
janë mesazhi hyjnor adresuar bijve të shqipes, mesazh të
cilin Fishta i madh na e përcjell me vargjet: “Se kët vend
Zoti e fali, jo për shkja e malazez, turq, manovë e
lëkurazez / po për do djem sokola mali, që gjithë bota
shqiptarë i qujte / për ta gzu kta djal’ pas djali / gjersa
jeta mos t’u shujte...”.
Ju faleminderit! 
Berisha dhe llastiqexhinjtë debatikas të opozitës

Nga Zamir GJURGJI

Në një mbledhje rutinë të qeverisë demokrate, kryeministri
Berisha ka shpalosur publikisht idenë se “... kthimi dhe
kompensimi i pronave duhet bërë mbështetur në tapitë e
pronave, që i përkasin periudhës para 7 prillit 1939”.
Duke artikuluar këtë lloj qëndrimi politik, ai dhe qeveria
e tij ndahen de facto (edhe pse jo ende de jure) nga
psikologjia “fikse” prokomuniste dhe nga ajo “mobile”
kripto-komuniste, ku Ligji 7501 vepron mbi tokën, ashtu si
Neni “55” vepronte mbi kokën.
Duke ndjekur hap pas hapi ditët e qeverisjes, parulla
elektorale e demokratëve “me duar të pastra”, po
zëvendësohet me atë funksionale “ne duam të bëjmë shtetin”.
E për të bërë shtet (synim jo vetëm elektoral i
legalistëve), demokratët e kanë tashmë të qartë se nuk
mjaftojnë vetëm “duart e pastra” – (ku një pjesë e
koalicionistëve qeveritarë e kanë përkthyer “të pastrojmë
duart si P.P-ja”) - por edhe këllqe të forta dhe mëndje të
ndriçuar, për ndarje të vrullshme nga e kaluara.
Një analizë më e thellë e bërë mes rreshtave të shprehjes
së z.Berisha, të bën me dije se ai, më shumë se për
pushtetin, mendon se si të mirë-administrojë shtetin, çka
është sa e rëndësishme, aq dinjitoze dhe frytdhënëse.
Me këtë qëndrim politik, kryeshtetari shqiptar i referohet
periudhës së qeverisjes monarkiste të Mbretit Zog (para 7
prillit të vitit 1939), duke vlerësuar e njohur njëherazi
të gjithë dokumentacionin zyrtar mbi pronësinë, si të saktë
dhe të drejtë.
Në këtë mënyrë, rikthimi i pronës legjitime ndaj Mbretit
Leka, birit të Mbretit Zog i Parë, pasohet edhe me një
gjest më fisnik: rikthimi i munguar në kohë i vlerësimit
real të shtetit unikal të Mbretit Zog, i cili, që pas 7
prillit 1939, u anatemua dhe denigrua vazhdimisht nga
trinija antikombëtare e totalitarizmit
fashisto-nazisto-komunist.
Edhe pse opozitarët socialistë i friken shumë këtyre
zhvillimeve politike, sa morale aq edhe ligjore - duke i
vënë “shkopinj sorosianë nën rrota” - demokratët, si
lokomotiva reale e zhvillimeve progresive, nuk duhet të
ulin shpejtësinë e lëvizjes drejt objektivave kardinale,
vetëm e vetëm se disa “vagonë kristian-republikanë,
teknikisht të pakolauduar”, nuk mund të ndjekin rrugën pa
kthim prapa, në binarët solidë të shtetit legal.
Përkundrazi, përshpejtimi i këtyre sipërmarrjeve politike,
është e vetmja mundësi reale që “treni” qeveritar të
mbërrijë në kohë e triumfalisht në stacionet e zgjedhjeve
lokale e presidenciale, edhe pse adoleshentët e politikës
(pro)socialiste, Velia-Rama-Majko, kanë marrë në dorë
krrabën me llastiqe, dhe përpiqen të qëllojnë fluturimthi
me guralecë “poçat e elektrikut”, kur “treni” të mbërrije
në stacion(e).Përsiatje mbi aktin e themelimit të OKLL në Kongresin e
Zall-Herrit

Zogizmi, thelb i shqiptarizmës

Nga Astrit KOLA

Kongresi i OKLL, rithemeluar në Zall Herr 62 vjet më parë,
është ngjarja më rëndësishme në jetën e partisë sonë,
partia më e vjetër e pluralizmit dhe demokracisë
parlamentare shqiptare, parti që hodhi bazat e një politike
moderne properëndimore dhe të shtetit që u sendërtua si
produkt politik dhe institucional i një lëvizje politike që
rrokte interesa të gjera atdhetare e kombëtare, frymëzime
dhe aspirata të zjarrta për zhvillim dhe përparim shoqëror.

Për të mos krijuar modelin qeverisës të një partie-shtet,
për të ndihmuar në unifikimin e klasës politike rreth idesë
kombëtare dhe materializimit të saj në praktikë, nëpërmjet
ngritjes dhe konsolidimit të shtetit shqiptar, PLL nuk
funksionoi mirëfilltazi si e tillë gjatë periudhës
1924-1943. Por, pas Konferencës së komunistëve në Labinot
dhe sidomos pas Konferencës së Mukjes, kur u bë e qartë se
komunistët e kishin braktisur çeshtjen kombëtare, madje e
kishin shitur atë në këmbim të një pushteti kuisling
dhuruar nga armiqtë historikë të Shqipërisë, Rusia dhe
Serbia, paraardhësit tanë e panë të domosdoshëm
rithemelimin e Legalitetit.
Në kushtet kur ishin krijuar 2 parti republikane dhe kur
pas luftës kishte gjasa të mos respektohej Statusi i
Konferencës së Londrës, Statusi i Kongresit të Lushnjes dhe
vendimi i Asamblesë Kushtetuese të 1 Shtatorit 1928 për
formën e regjimit, legalistët dhe mbretërorët shqiptarë
kishin arsye më shumë se kurrë të rikrijonin partinë që,
ndërmjet të tjerash, me mjete politike dhe rrugë
demokratike parlamentare, do të përpiqej të impononte dhe
siguronte mosndryshimin e formës së regjimit në Shqipëri,
pas lufte.
Por më vonë, për shkak të ndryshimeve shumë të shpejta të
situatës politiko-ushtarake dhe shfaqjes hapur të
simptomave të një lufte civile për pushtet, nga ana e
komunistëve, ky imperativ u fokusua në organizimin ushtarak
të Legalitetit, si njëri nga komponentët e organizimit dhe
objektivave politike.
Kjo ishte edhe arsyeja se përse OKLL ia besoi drejtimin
ushtarak një strategu të sprovuar si Abaz Kupi, i cili pos
të tjerash kishte raporte mjaft të mira me misionet
britanike që ishin vendosur pranë tij me në krye Bill
Maklinin, dhe që, në fund të fundit, përfaqësonin qeverinë
e Madhërisë së saj, sa kohë që edhe Familja Mbretërore me
Mbretin Zog ishin ftuar dhe strehuar si rezidentë në Angli.
Kjo ishte edhe arsyeja se përse komunistët u trembën aq
shumë nga rithemelimi i OKLL, çka shpjegon edhe fushatën e
ashpër shpifëse e denigruese të tyre kundër Mbretit Zog,
gjeneral Abaz Kupit dhe zogistëve.
Pas letargjisë së dimrit 1943, në pranverën e vitit 1944,
komunistët e dëshmuan qartë synimin e moslejimit me çdo
kusht të kthimit të ligjshëm të Mbretit Zog në fron dhe
planin e kobshëm të asgjësimit ushtarak të Legalitetit pas
Kongresit të Përmetit, vepër kjo e jugosllavëve që
udhëhiqnin PKSH dhe e tradhtarëve në krye të saj.
Në kushtet e reja nuk kishte alternativë tjetër përveçse
ballafaqimit ushtarak të padëshiruar nga legalistët, të
cilët gjithmonë kishin vënë interesat e vendit mbi
gjithçka. Por shmangia me çdo kusht e konfrontimeve
ushtarake, nuk mund të kishte jetëgjatësi të përhershme.
Pas të ashtuquajturit Inkursion të Divizionit të Parë
partizan në Veri, përplasja e armatosur u bë e pashmangshme
dhe në evitimin e saj nuk mundën të ndikojnë as misionet
aleate perëndimore.
Pas përplasjeve të ashpra midis komunistëve dhe legalistëve
në Mat, Krujë Dibër dhe në Malësinë e Tiranës, për zogistët
u bë e qartë se detyra kryesore mbetej mbrojtja nga
asgjësimi fizik, e familjeve të tyre dhe e popullit që i
pasonte.
Megjithatë, deri në fund Legaliteti bëri të pamundurën për
t’iu shmangur konfrontimeve ushtarake me komunistët.
Prandaj, në verën dhe vjeshtën e vitit 1944, objektivi
kryesor ushtarak i zogistëve u fokusua në goditjen e
okupatorit nazist, por fatkeqësisht, sikundër dëshmojnë
edhe Dejvid Smajli dhe Bill Maklini, komunistët në vend që
të sulmonin pushtuesit, godisnin pas shpine zogistët që
përgjakeshin me ta, sikundër ndodhi në Urën e Goles dhe
sidomos gjatë luftimeve për sigurimin e korridorit të
tërheqjes së gjermanëve, pra në segmentin e rrugës
Tiranë–Shkodër.
Fakti që masakrat e brigadave komuniste u fokusuan mbi
krahina dhe popullatë krejtësisht pa lidhje shpirtërore me
Ballin Kombëtar, është dëshmi e të vërtetës së madhe se
komunistët po godisnin ushtarakisht ato pjesë të popullit
shqiptar të lidhura ngushtë me Mbretin Zog dhe regjimin
mbretëror, në të gjithë Shqipërinë e Mesme e të Veriut.
Në përfundim të konfrontimit brenda territorit të
Shqipërisë londineze, komunistët bënë reprezalje të
përgjakshme ndaj zogistëve dhe simpatizantëve të tyre, të
cilat më pas i vazhduan gjatë gjithë periudhës së
pasluftës, deri në vitin 1953, kur masakrave të organizuara
me ekspedita ndëshkimore, ua zuri vendin lufta e klasave,
që për nga forma ishte më e sofistikuar dhe më selektive në
krahasim me vrasjet masive paraardhëse.
Në shikimin retrospektiv të së kaluarës së lavdishme të
OKLL për periudhën në fjalë, sot nga largësitë e kohës mund
të konkludohet me saktësi se: megjithëse në planin politik
OKLL ia doli të organizojë rezistencën kundër okupatorit;
ia doli të artikulojë ide dhe alternativa racionale e
atdhetare, që e demaskuan rëndë komunizmin; ia doli të
ndërkombëtarizojë luftën e zogistëve (pra legalistëve dhe
mbretërorëve) për liri, çka e dëshmojnë kronikat e pafundme
të Radio Londrës - në planin ushtarak kjo lëvizje nuk ia
doli dot të kryente detyrën më kryesore: përballimin me
rezistencë pasive të detyruar, të sulmeve ushtarake të
brigadave komuniste, çka, siç thamë më lart, rezultoi me
masakra të llahtarshme mbi legalistët dhe mbretërorët e
pafajshëm.
Përballë faturës së rëndë të gjakut dhe vdekjeve,
deklaratat e komunistëve të sotëm, se Legaliteti kurrë nuk
bashkëpunoi me okupatorët - janë cinike dhe tejet të
vonuara, ashtu sikundër mbetet pa vlerë pohimi i Enver
Hoxhës se “në planin kombëtar, propaganda nacionaliste e
Legalitetit dhe e Ballit, ishin superiore ndaj nesh dhe e
vunë në pozitë shumë të vështirë Partinë tonë komuniste, që
propagandonte internacionalizmin proletar dhe vëllazërimin
me popujt fqinjë, në vend të Shqipërisë etnike dhe
bashkimit kombëtar që propagandoheshin prej tyre,
propagandë kjo e reaksionit zogisto-ballist, që na prishi
shumë punë...”.
Në të gjithë këtë histori të lavdishme të OKLL, para dhe
pas LDB, pjesa më e dhimbshme është dhe mbetet mosruajtja e
raporteve efektive të bashkëpunimit me shtetet, lobingjet
dhe kanceleritë e vendeve demokratike perëndimore, çka po
të ishte bërë si duhet, nuk do të sillte aq pengesa për
njohjen e së drejtës legjitime të OKLL për t’u regjistruar
si parti politike që në fillimet e pluralizmit në Shqipëri.

Nëse aleatët tanë perëndimorë, para dhe pas luftës, do të
kishin ndikuar dhe imponuar legalizimin e OKLL, sot do të
flisnim ndryshe dhe produkti ynë politik nuk do të ishte
thjesht evokimi i së kaluarës së lavdishme, por realizimi i
objektivit politik të çdo partie, që është marrja e
pushtetit dhe jetësimi në praktikë i programit dhe
alternativës qeverisëse.
Megjithatë, realiteti është ky që është dhe që sot e njohim
të gjithë. 
Sot legalistët dhe mbretërorët shqiptarë nuk kanë vetëm të
drejtën morale dhe historike për rikujtimin e veprave dhe
kontributeve të lavdishme e atdhetare të së kaluarës, por
mbi të gjitha kanë një parti sikundër është PLL, me një
anëtarësi të devotshme dhe me një lidership që për nga
përmasat e formatit politik, ideor e intelektual, është
plotësisht i aftë të përmbushë idealet e mëdha të zogizmës
dhe shqiptarizmës.
Sot para legalistëve dhe mbretërorëve, para veteranëve të
lavdishëm të Legalizmës dhe Zogizmës, si dhe para eshtrave
të martirëve që u flijuan, ne pasardhësit premtojmë se PLL
nuk do të ndalet në rrugën e saj.
PLL do të rritet dhe do të shndërrohet në një shpresë të
vërtetë të shqiptarëve. Ajo kurrë nuk do të shuhet. Idealet
dhe gjaku i martirëve të zogizmës, nuk do të bjerren.   “Revolucioni i vonuar demokratik” i ditës së shenjuar

“Festat” e Nëntorit dhe dilema ndër vite

Nga Zamir GJURGJI

Muaji nëntor i këtij viti, ka rikthyer përsëri në vëmendje
të publikut shqiptar, një dilemë të kahershme. A është apo
nuk është festë kombëtare 29 Nëntori?!
Përgjithësisht, debati zhvendoset në rrafshin e mbledhjes
së fakteve të (pa)kundërshtueshme nga njëra palë, se
gjermani i fundit e paskërka lënë Shqipërinë më 29 Nëntor
1944, ndërkohë që një pjesë tjetër, hedh poshtë argumentin
se kjo gjë nuk ka ndodhur më datë 29, por më 28 nëntor,
duke marrë për argument shtypin e asaj kohe, ku vetë kreu i
komunistëve shqiptarë E. Hoxha, është shprehur në Berat më
28 nëntor të vitit 1944 se “... 28 Nëntori është ditë e
shenjtë; dita e indipendencës dhe dita e çlirimit”, ndërsa
më 9 nëntor të vitit pasardhës, po vetë E. Hoxha, në Përmet
është shprehur se “... 29 nëntori do të jetë festë
kombëtare e Çlirimit të Shqipërisë”.
Nëse do të merrnin në shqyrtesë dy shprehjet e vetë E.
Hoxhës - nga Berati në Përmet - me një analizë të thjeshtë
morfologjiko-sintaksore, do të vërenim disa “evoluime”
gjuhësore:
1) Në fjalën e tij të nëntorit të vitit 1944, folja “me
qenë”, meqenëse mungon, vetëkutpohet se është në kohën e
tashme, mënyra dëftore; ndërsa në fjalën e nëntorit të
vitit 1945, fojla “me qenë” është në kohën e ardhshme të
thjeshtë.
2) Në fjalën e vitit 1944 mungon kallëzuesori “festë”,
ndërsa përdoret ai “ditë”.
3) Në Berat, mungon përcaktori me përshtatje “kombëtare”,
ndërsa në Përmet ky i fundit është përdorur si ndajshtim.
Sa më sipër, duke nisur analizën sintezë të “Enverit për
Enverin”, në pikën e parë na del se 29 Nëntori nuk ka qenë
njohur si datë në vitin 1944, prandaj edhe në vitin 1945
vendoset për t’u njohur në të ardhmen (pas 9 nentorit
1945); në pikën e dytë, ku fjala “ditë” është zëvendësuar
me fjalën “festë”, Enver Hoxha ka dalë nga rrafshi i
konstatimit historik të ditës së çlirimit, në zonën e
përcaktimit festiv të saj; ndërsa në pikën e tretë, kësaj
ditë të shndërruar në festë, i ka dhënë edhe status
kombëtar.
Do të kuptonim shumë më tepër, nëse do t’i ktheheshim edhe
politikës ekonomike të ndjekur gjatë viteve 1944-1945, ku
gjatë kësaj periudhe, edhe monedhat lek-dinar u njësuan në
favor të dinarit.

Derivatet e totalitarizmit nuk kanë festë kombëtare

Fashizmi, nazizmi dhe komunizmi njihen tashmë botërisht si
tre brinjët e të njëjtit trekëndësh, atij totalitar.
Përgjatë gjithë këtyre dekadave, studiues të shumtë të
kësaj “trinie” ideologjike, kanë përcaktuar qartë e pa
kundërshti, se të treja këto ideologji kanë të përbashkët
fobinë ndaj nacionaliteteve dhe demokracisë në këto nacione
(kombe).
Konkretisht:
Fashizmi mohon qënien e kombeve, duke cënuar
drejtpërsëdrejti simbolin e një kombi, e duke i mbivendosur
dy-sëpatat.
Nazizmi lufton ekzistencën e kombeve të tjera, duke i dhënë
përparësi “blau blud”-it, e duke i paraprirë kësaj
veprimtarie me anë të cënimit të flamujve kombëtarë, me
mbivendosjen e kryqit të thyer (svastikës).
Komunizmi vetëmohon kombin “… komunistët nuk kanë atdhe”…,
duke rendur pas kësaj ideologjie me anë të çnderimit të
flamujve kombëtarë, me mbivendosjen e yllit me pesë cepa. 
Në këtë mënyrë, komunistët (idhtarët e komunizmit) të cilët
morën dhunshëm pushtetin në vitin 1944, nuk kanë as edhe
një të drejtë morale që të caktojnë ditën e fitores së tyre
ideologjike si festë kombëtare. Pasi, internacionalizmi, si
kundërshtar i flaktë dhe mizor i nacionalizmit, nuk mund
t’i caktojë këtij të fundit ditën e festës.
Nëse historianët dokumentojnë me fakte të pakundërshtueshme
se gjermani i fundit ka lënë Shqipërinë më 29 nëntor,
atëherë kjo datë shërben vetëm për t’u përkujtuar si ditë e
shënuar nga ndjekësit e kësaj ideologjie, ashtu siç kanë të
drejtën e tyre të festojnë 16 tetorin dhe 8 Nëntorin. Por,
kurrsesi këto tre data nuk kanë të bëjnë fare me kombin
shqiptar, e çka më shumë, ta detyrojnë këtë të fundit të
festojë ditën e lindjes së kreut shqiptar të
internacionalizmit-proletar, ditën e lindjes së partisë së
internacionalizmit proletar dhe ditën e parë të pushtetit
të po kësaj partie, si ditë – festash kombëtare.
Nga ana tjetër, u takon historianëve dhe vetëm historianëve
shqiptarë të lënë në fuqi ditën e pavarësisë edhe si festë
kombëtare, apo të kërkojnë fakte dhe arsye bindëse, për të
gjetur e caktuar një ditë nga historia unikale dhe
dinjitoze e shtetit monarkist shqiptar (gjatë viteve
1928-1939), kur Shqipëria ka qënë shtet-komb i shqiptarëve
dhe për shqiptarët.

Sa për rikujtesë historike

Pasaporta e viteve 1924-1939, kur në pushtet ishte Mbreti
Zog, ka në faqen e saj të parë:
-T’a dijsh dhe të jésh i sigurtë, se fatbardhësija dhe
lumtunija e jote gjindet në Shqipni e cila t’ep ndér e të
fal emnin Shqiptar.
-Rueje mirë karakterin komtar dhe kryenaltësìn shqiptare;
bindju ligjvet dhe urdhnavet të vendit kudo që të jesh.
-Çdo Shqiptar âsht vllau i Yt: nderoje kurdoherë dhe
ndihmoje kur të ket nevojë.
-Mos e përbuz gjuhën e nânës s’ate, tue folë në gjuhë të
huej kur nuk âsht nevoja.
-Ndero flamurin e atdheut tând: kush nuk nderon Shêjin e
komsis, shnderon vehten e vet.
-Dashunija për atdhe ndihet mâ tepër në mërgim, prandaj
ketë dashuni rueje edhe kur të këthejsh në vendin t’and.
Ndërsa më tej - shfaqen në sfond shqiponja dykrenash me
përkrenaren e Skënderbeut.

Zamir GjurgjiMemorandumi i Kuvendit të Kosovës, një hap para për
Shqipërinë

Padrejtësitë ndaj Kosovës s’duhet të vazhdojnë

Pavarësia e Kosovës, e miratuar nga Kuvendi i saj dhe i
Shqipërisë, është dëshira e tërë kombit shqiptar, që i
shpreh botës, veçanërisht Europës, se padrejtësive të bëra
në kurriz të saj duhet t’u thuhet “mjaft”.
Sadoqë qarqet shoviniste dhe ekstremiste përpiqen ta
pengojnë atë, duke luajtur të gjitha gurët për të përfituar
edhe një mundësi të vetme nga konjukturat ndërkombëtare,
pavarësia i takon kosovarëve, pasi kanë derdhur gjak për
të.
Një kontrast i thellë duket në dialogjet diplomatike
Drashkoviç-Mustafaj, ku serbët kërkojnë çdo lloj zgjidhje
përveç Pavarësisë së Kosovës, pasi këtë të fundit e shohin
si zgjidhje të papranueshme dhe destabilizuese për rajonin.
Dëshira e shprehur nga të gjithë shqiptarët për Pavarësi të
plotë të Kosovës, i tregon hapur gjithë opinionit
ndërkombëtar, se kombi shqiptar kërkon të jetojë i lirë e
me të drejta të barabarta, si të gjithë shtetet e tjera të
botës së civilizuar.
Ka ardhur tashmë koha që padrejtësive shekullore të bëra
nga serbët ndaj shqiptarëve, t’u vihet kufiri tek thana,
pasi nga këto padrejtësi, kombi shqiptar ka vuajtur shumë,
qytetarë të tij janë detyruar të emigrojnë dhunshëm në
shtete të tjera të botës. Ndërsa serbët pretendojnë ende që
Kosovën ta mbajnë nën thundrën e tyre, edhe pse shtiren si
demokratë europianë dhe komb i qytetëruar! Por ujku qimen e
ndërron por zakonin nuk e harron. Serbët duket se ende nuk
kanë zënë mend nga “grushti i hekurt” që pësuan nga
ndërkombëtarët, kur u përmbys klika shovene e genocidale e
Sllobodan Millosheviçit. Megjithatë, mentaliteti i serbëve
nuk ndryshon shumë nga mentaliteti millosheviçian, pasi
janë vetë serbët e sotëm, me dhe pa pushtet, që nuk
dorëzojnë kriminelët e luftës Mlladiç e Karaxhiç në
Gjykatën e Hagës. Kjo gjë tregon se ata aprovojnë, edhe në
heshtje, genocidin e kryer ndaj popullsisë së pafajshme
kosovare. Prandaj, serbët nuk meritojnë të trajtohen si
popull i civilizuar dhe demokrat, për të pasur në dorë
fatet e Kosovës dhe kosovarëve.

Apollon Muhaxhiri
Sekretar i Shoqatës së të Moshuarve të Vetmuar të
Shqipërisë		
__________________________________________ 
Yahoo! DSL – Something to write home about. 
Just $16.99/mo. or less. 
dsl.yahoo.com 

------------------------ Yahoo! Groups Sponsor --------------------~--> 
Give at-risk students the materials they need to succeed at DonorsChoose.org!
http://us.click.yahoo.com/wlSUMA/LpQLAA/E2hLAA/KDuplB/TM
--------------------------------------------------------------------~-> 

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

================================================================== 
Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
  shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
  http://docs.yahoo.com/info/terms/
 
BeqirS | 2 Dec 23:20 2005
Picon

Vendet qe po i kontribojn koalicionit ne Irak

Countries contributing forces to U.S.-led coalition in Iraq
A look at nations in the U.S.-led coalition in Iraq, what they are doing, and whether or when they plan to draw down or withdraw.

At least 27 nations now support a U.S. contingent of nearly 160,000 troops.

ALBANIA: 120 non-combat troops, mainly patrolling airport in Mosul; no plans to withdraw.

ARMENIA: 46 soldiers serving under Polish command; no plans to withdraw.

AUSTRALIA: Roughly 900 troops and support personnel; largest contingent of about 450 in southern province of Muthanna could be withdrawn by May.

AZERBAIJAN: 150 troops, mostly serving as sentries, on patrols and protecting dam near city of Hadid Ha; no plans to withdraw.

BOSNIA-HERZEGOVINA: 36 experts identifying and destroying unexploded ordnance; no plans to withdraw.

BRITAIN: About 8,000 troops in southern Iraq, roughly 2,000 others in Gulf region; no formal deadline, but unofficial talk of withdrawing at end of 2006.

BULGARIA: 380 infantry troops in south-central city of Diwaniya; pullout set to begin after Dec. 15.

CZECH REPUBLIC: 102 military police training Iraqi officers, and three doctors and three nurses serving at British military hospital; Senate this week approved extension through 2006; lower chamber must approve.

DENMARK: 530 troops patrolling southern Iraqi city of Basra; mission expires July 1, 2006; government says force will stay as long as needed.

EL SALVADOR: 380 soldiers doing peacekeeping and humanitarian work in Hillah; no immediate plans to withdrawal.

ESTONIA: 34 troops, mostly infantry, serving under U.S. command in Baghdad, manning checkpoints, patrolling neighborhoods, searching houses for weapons, escorting convoys; parliament expected in next two weeks to extend mission set to expire Dec. 31.

GEORGIA: 898 combat forces, medics and support personnel serving under U.S. command in Baquba; no plans to withdraw or reduce contingent.

ITALY: About 2,800 troops, most in southern city of Nasiriyah, involved in training, security and reconstruction; government plans to draw down in groups of 300; target dates reportedly to be presented to parliament within weeks.

JAPAN: 600 troops based in Samawah to support reconstruction; non-combat mission expires Dec. 14; Cabinet reportedly deciding next week to extend it but troop withdrawals still could begin in May.

KAZAKHSTAN: 27 troops charged with clearing mines, providing water to Iraqis; no firm plans for withdrawal.

LATVIA: 135 soldiers, mostly infantry, manning checkpoints, patrolling and escorting materials; parliament last month extended mission through 2006.

LITHUANIA: 110 soldiers, mostly infantry; mission extended to end of 2007, but 50 serving with Polish contingent will not be replaced if Poles leave.

MACEDONIA: 32 troops providing security in Taji, north of Baghdad; no plans to withdraw; government waiting for U.S. response to offer to double its forces.

MOLDOVA: Plans to send 18 bomb defusal experts soon.

MONGOLIA: 120 troops; no plans to withdraw.

NETHERLANDS: 19 troops; 15 training Iraqi police and army officers, three in Basra, one in Baghdad; 1,400 troops left in stages last spring.

NORWAY: Insists not part of coalition but has 16 liaison and training officers in Iraq; all to be withdrawn in December.

POLAND: 1,400 troops providing security and training Iraqi soldiers; 100 are demining experts; decision expected by mid-December on extending mission beyond Dec. 31.

ROMANIA: 863 troops, including 400 infantry, 150 mine experts, 100 military police, 50 military intelligence plus medics and U.N. guards; no plans to withdraw.

SLOVAKIA: 104 troops stationed in Hillah in Polish sector, mostly engaged in demining; no plans to withdraw; next troop rotation in March.

SOUTH KOREA: About 3,200 troops in northern Iraq helping with reconstruction; parliament expected to vote this month to bring home 1,000 but extend mission for another year.

UKRAINE: 876 troops; to be withdrawn by Dec. 30.SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian music Albanian english Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


Arben Nelku | 3 Dec 00:37 2005
Picon

Expose deceptions by governments and media. News You won't find on Zionist controlled BBC&CNN even on Al-Jazeera (The 'Other' Side of the News)

Dead  because of a lie. Dead because selfish people in government wanted a war and lied to get one, aided by selfish people in the media WHO TOOK MONEY FROM GEORGE BUSH TO LIE TO THE AMERICAN PEOPLE. The government and the media traded the blood of these young Americans for their personal gain. Look at their faces. How can you not be angry?
 
PLEASE SHARE
 
 
Posted Dec 2, 2005 10:50 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

The army is looking into a bizarre incident in which a tractor-trailer loaded with anti-aircraft missiles was seen rolling down an Ontario highway.
Posted Dec 2, 2005 10:47 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Posted Dec 2, 2005 09:34 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Posted Dec 2, 2005 09:34 AM PST
Category: 911

This is the one question that proves Bush complicity in 9-11. This is the one question that is the convincer for all who doubt.
With an unknown number of planes flying over the country, crashing into buildings, with Bush's presence at Booker Elementary announced in the media three days ahead of time, and with an airport just 4 miles away, how did Bush's Secret Service detail know he was safe where he sat, reading about goats, waiting to make his speech.
Flood the media with this. Let them know YOU know.

The 'secret world' of Jack Abramoff being probed by investigators today has definite connections and unmistakable links to the one inhabited during their final year in the U.S by Mohamed Atta and the other hijackers.
Posted Dec 2, 2005 09:20 AM PST
Category: ISRAELI SPYING

Three watchdog groups asked Thursday for an investigation of former Christian Coalition director Ralph Reed, who worked with lobbyist Jack Abramoff to press state officials to shut down two Texas tribal casinos.
Posted Dec 2, 2005 09:18 AM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

A National Security Agency analysis released yesterday contends that an alleged 1964 attack on U.S. ships in the Gulf of Tonkin, which the Johnson administration cited as justification for greater U.S. military involvement in Vietnam, neve r happened, casting further doubt on the rationale for escalation of the conflict.
Posted Dec 2, 2005 09:17 AM PST
Category: COVER-UP/DECEPTIONS

More about the Tonkin deception HERE

Russia reportedly has technology for a strategic missile no anti-ballistic missile defense system could stop.
Posted Dec 2, 2005 09:13 AM PST
Category: WMDs

The sneaky bastards removed the homing beacon the US anti-missile system relies on for successful intercepts!
:)

Detlev Mehlis, the head of the U.N. investigation into the death of a former Lebanese prime minister, plans to leave the job by the end of the year, U.N. diplomats said on Thursday.
Posted Dec 2, 2005 09:11 AM PST
Category: SYRIA

He only based his investigation on a single now-discredited witness.

Posted Dec 2, 2005 09:09 AM PST
Category: DUBYA


Newsday yesterday dismissed 72 employees from across the newspaper and announced that 40 additional vacant jobs will be eliminated.
Posted Dec 2, 2005 09:04 AM PST
Category: MAINSTREAM MEDIA

Posted Dec 2, 2005 09:03 AM PST
Category: ISRAEL

Awwwwwwwwwww.

Posted Dec 2, 2005 09:01 AM PST
Category: ISRAEL

This is a good thing, because when the backlash explodes over what Israel has done, it should ONLY affect Israel.

Posted Dec 2, 2005 09:00 AM PST
Category: ISRAELI SPYING


Posted Dec 2, 2005 08:55 AM PST
Category: SCIENCE/HEALTH

Posted Dec 2, 2005 08:52 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Odd that at a time when Bush needs a "terrorist" attack that this is getting so little media play. Of course, maybe this is one of those "if at first you don't succeed" kind of deceptions, and there is no need to report on the "dress rehea rsal".

Posted Dec 2, 2005 08:49 AM PST
Category: IRAQ

At least 2,109 U.S. service personnel have died since the beginning of the Iraq war, according to an A ssociated Press count.
Posted Dec 2, 2005 08:07 AM PST
Category: IRAQ

When I saw this yesterday, I assumed it was a typo. But the count has not been changed. Ap is claiming that their own count indicates 2100 US dead in Iraq, almost twice the official figure.

On Wednesday, a senior American adviser at the U.N. General Assembly called for the elimination of the Committee on the Exercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People and the Division of Palestinian Rights within the Secretariat, which, alon g with the Special Information Program on the Question of Palestine, had their mandates approved in Thursday’s vote.
Posted Dec 2, 2005 08:05 AM PST
Category: ISRAEL

The US is still Israel's whore at the UN.

The burgeoning controversy surrounding Jack Abramoff, a conservative lobbyist whose Washington ties stretched deep into the Bush White House and the Republican Capitol, has yet to gain anywhere near the media attention accorded the CIA Plamegate leak investigation or DeLay's indictment.
Posted Dec 2, 2005 07:52 AM PST
Category: ISRAELI SPYING

Why is the media trying to minimize Abramoff? Why is he being protected? Why is his association with Mohammed Atta not seen as a link from Abramoff to 9-11? If Atta was a fanatical Muslim, why would he be visiting Abramoff's casino ship, if it was not to meet with Abramoff?
"Evidence linking these Israelis to 9/11 is classified. I cannot tell you about evidence that has been gathered. It's classified information." -- US official quoted in Carl Cameron's Fox News report on the Israeli spy ring and its connections to 9-11. DIV>

GW: You were home on the shore of Jersey City on the morning of 9/11, and -- according to what you have said previously -- you were "convinced immediately that something was happening related to the weekend work". Why did you think that?
SF: When the South Tower collapsed, like a pillar of sand, it seemed unreal and inconceivable and I immediately thought something weird was going on. I became more suspicious several months later when the power down condition was never acknowledged and in some instances was denied by authorities.
Posted Dec 2, 2005 07:44 AM PST
Category: 911

Anti-Israel politician George Galloway came under fire yet again this week after he told an Arab television interviewer that Zionists control the media.
Posted Dec 2, 2005 07:38 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

There is an easy way to solve this controversy. Just list all the major media outlets, and the names of the people at the very top of them all.

Posted Dec 2, 2005 07:32 AM PST
Category: MAINSTREAM MEDIA

Posted Dec 2, 2005 07:26 AM PST
Category: CURR ENT EVENTS

Sometimes, as in the case of Sgt Kevin Benderman, truth must be jailed. Benderman told the truth about Iraq and about America, and he is safely ensconced for a fifteen-month prison term. SSgt Al Lorentz spoke truth, and he was both bad-mouthed and marginalized, as not a team player and worse. Captain Ian Fishback tried to do the right thing; not a single West Pointer stands up beside him, and his career may be over. Isolate, punish, pressure, torture. It’s what Truth deserves, isn’t it?
Posted Dec 2, 2005 07:25 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

The Abramoff affair could have much wider implications. A reporter for BusinessWeek, on a television interview program, said that his Justice Department sources had told him that as many as 60 congressmen could be implicated in the bribery scandal-far more than enough to threaten control over the House of Representatives, where the Republican majority is 231-202, with one independent.
Posted Dec 2, 2005 07:18 AM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

Still untouched by the US Mainstream Media is Mohammed Atta's visits to Abramoff's casino ship in the months leading up to 9-11.

What we’re leaving behind is what every thinking person who could read a map predicted we’d leave behind before one American soldier ever stepped foot on Iraqi soil – and what others predicted soon after the Bush administration busily set about botching the early occupation.
Posted Dec 2, 2005 06:54 AM PST
Category: DUBYA

Anyone who doesn't recognize that a police state is being erected right in front of their eyes is either in a state of denial or welcomes a repeat of Nazi Germany under Adolph Hitler.
Posted Dec 2, 2005 06:52 AM PST
Category: DICTATORSHIP

Aspartame, the controversial artificial sweetener that was approved when Donald Rumsfeld decided to call in his political markers to override the FDA's scientific doubts, seems to be nearing the end of its 'useful' life span. Not only are consumers getting increasingly angry - once they find out what causes their ills and they get off the poison - but threatening black scientific and legislative clouds are lining the horizon as well.
Posted Dec 2, 2005 06:49 AM PST
Category: SCIENCE/HEALTH

Our Great Helmsman is steering us toward disaster
Posted Dec 2, 2005 06:37 AM PST
Category: DUBYA

Iran is to buy 29 TOR-M1 systems, designed to bring down aircraft and guided missiles at low altitudes, said the Vedomosti daily, citing Russian defense sources close the deal.
Posted Dec 2, 2005 06:31 AM PST
Category: IRAN

This will make it very difficult for Israel to bomb the Iranian power station.

Posted Dec 2, 2005 06:28 AM PST
Category: IRAQ

"Get the white phosphorus and napalm; we're gonna bring democracy to those ragheads!" -- Official White Horse Souse
On a more serious note, I doubt the Iraqis would proclaim the capture of Ra madi, knowing the US would have to respond ... unless the US forces are walking into a trap.

Posted Dec 2, 2005 06:23 AM PST
Category: COVER-UP/DECEPTIONS

Actually, what it shows is that the Able Danger project was shut down right after Bush took office.
And note that there is no mention, even by Able Danger itself, of Mohammed Atta's visits to Jack Abramoff's casino ship.

Al-Qaeda's branch in Iraq claimed on Thursday in an internet statement that its fighters were in control of the restive city of Ramadi west of Baghdad.
Posted Dec 2, 2005 06:20 AM PST
Category: IRAQ

Posted Dec 2, 2005 06:06 AM PST
Category: HUMOR

Posted Dec 2, 2005 05:43 AM PST
Category: IRAQ

Posted Dec 2, 2005 05:41 AM PST
Category: VOTE FRAUD

  December 01, 2005
Posted Dec 1, 2005 03:52 PM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

I agree. Let us take a close look at the people who bribe the US Cong ress

Posted Dec 1, 2005 03:49 PM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

"Date"? Isn't that what prostitutes call what they do?

A senior telecommunications executive said yesterday that Internet serv ice providers should be allowed to strike deals to give certain Web sites or services priority in reaching computer users, a controversial system that would significantly change how the Internet operates.
Posted Dec 1, 2005 03:47 PM PST
Category: COMPUTERS/SECURITY

Handing large media corporations (like ABCNNBBCBSFOX) a major advantage over smaller websites (like this one) that they otherwise cannot compete with.

The Transportation Security Administration awarded a $1 billion contract to Unisys to devise a cutting-edge computer network linking hundreds of airports to the TSA’s state-of-the-art security centers. The contract was ideal, they argued, because if the company failed to meet its goals, Unisys would pay money back to the agency.
It didn’t turn out that way. In October, the Washington Post revealed the Pennsylvania-based information services company had overcharged the government for a whopping 117,000 hours -- billing $131 an hour for employees who were paid less than half that amount. Officials now see the project costing taxpayers as much as $3 billion.
Posted Dec 1, 2005 03:44 PM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

"...and then all of a sudden it started like... it sounded like gunfire... you know, bang, bang, bang, bang, bang, bang and then all of a sudden three big explosions."
Posted Dec 1, 2005 03:41 PM PST
Category: 911

November 2006 is not an election to us; it is a body count. If you think you can take us for gr anted over an election, think again.
Posted Dec 1, 2005 03:34 PM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

A Spinwatch investigation has revealed that journalists working for the Services Sound and Vision Corporation (SSVC) have been commissioned to provide news reports to the BBC. The BBC has been using these reports as if they were genuine news. In fact, the SSVC is entirely funded by the Ministry of Defence as a propaganda operation, which according to its own website makes a ’con siderable contribution’ to the ’morale’ of the armed forces.
Posted Dec 1, 2005 03:28 PM PST
Category: MAINSTREAM MEDIA

Posted Dec 1, 2005 03:26 PM PST
Category: 911

Posted Dec 1, 2005 03:23 PM PST
Category: 911

Posted Dec 1, 2005 03:19 PM PST
Category: ISRAELI SPYING

Posted Dec 1, 2005 03:18 PM PST
Category: IRAQ

Posted Dec 1, 2005 03:18 PM PST
Category: 911

See story that follows.

Posted Dec 1, 2005 03:17 PM PST
Category: 911

Note that the "no" votes are an even number, suggesting someone was using an automated system to run up the numbers.

I was in that battle from the very beginning to the very end. I was with Iraqi units right there on the front line as they were battling with al Qaeda. They were not leading. They were being led by the U.S. green beret special forces with them.
Posted Dec 1, 2005 12:36 PM PST
Category: DUBYA

Imagine my shock.

But the bromide-heavy speech that President George W. Bush gave yesterday at the Naval Academy presents a clear strategy for quagmire and eventual disaster. Despite the gathering storm of opposition to his approach to the war in Iraq, the speech was bereft of new ideas, calling to mind the words of Emerson: "A foolish consistency is the hobgoblin of little minds."
Posted Dec 1, 2005 10:32 AM PST
Category: DUBYA

27. On yr about March 13, 2003 , ROSEN disclosed to a senior fellow at a Washington, D.C. think tank the information relating to the classified draft internal policy document concerning a Middle Eastern country and the internal deliberations of United States government officials that had been provided to ROSEN by FRANKLIN. ROSEN disclosed details from the document and encouraged the official to use his contacts to investigate further. The senior fellow advised ROSEN that he would follow up and see what he could do.
Posted Dec 1, 2005 10:29 AM PST
Category: ISRAELI SPYING

All speculation centers on the American Enterprise Institute as the "think tank" being referenced ? Perle is the only" think tanker" supect referenced in the Post Article tied to AEI. The FBI targeted a phone call between Franklin and Perle which requires a FISA warrant. Perle used the Forward to portray the canard that he barely knows Franklin. Perle and Franklin met weekly at Doug Feith's office, along with other OSP'ers.

Nancy Durst told a reporter last month that her husband, a soldier with an Army reserve unit from Maine serving in Iraq, spent four months without body armor. According to Durst, her husband says that reservists have not been given the same equipment as active duty soldiers. "They're so sick of being treated as second-class soldiers," she said. Maybe one reason the military wants to keep quiet about the problem is because the Pentagon’s sole supplier of body armor--Point Blank Body Armor--is swimming in scandal. Point Blank is owned by DHB Industries--which stands for "David H. Brooks." Brooks is a corporate crook of the highest order. In 1992, he was implicated in an insider-trading scam, and since then, he’s racked up several Securities and Exchange Commission complaints for shady deals.
Posted Dec 1, 2005 10:22 AM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

Article at bottom.

Bush had 90 percent job-approval rating in days following 9/11 attacks, now has rating in the 30s.
Posted Dec 1, 2005 10:16 AM PST
Category: DUBYA

BECAUSE ... NOBODY ... LIKES ... A ... LIAR!

Posted Dec 1, 2005 10:00 AM PST
Category: DUBYA

In the following article, a startling claim leaped out, that is absolutely horrific in it's implications. Before Fallujah was attacked by US forces, US marines prevented any male of fighting age from leaving the city. There is a link to an article written just before the offensive that supports this claim. (1) This age range was 14 to 45. It is possible, even likely, that many of these fighting age males were civilians. In Iraq, because only men drive cars, many whole families were forced to stay in Fallujah during the bombing. One estimate of the number of fighting age men was reported by Dave Lindorff(2) as 100,000..
Posted Dec 1, 2005 09:46 AM PST
Category: IRAQ

The release of a Trojan that exploits an unpatched IE hole has prompted speculation that Microsoft may release an emergency out-of-cycle security patch. The Delf-DH Trojan downloader uses an Internet Explorer vulnerability to infect unprotected Windows users who stray onto maliciously constructed websites. Delf-DH downloads other malware onto infected machines changing settings in order to monitor user activity and redirect surfers onto porn sites.
The attack relies on a flaw in the way IE handles requests to the window() object, highlighted by proof-of-concept code last week and now used in anger by VXers. Even fully patched Windows 2000 and Windows XP systems are vulnerable. Until a patch is available to address this vulnerability, US-CERT strongly encourages Windows users to disable Active Scripting.
Posted Dec 1, 2005 09:26 AM PST
Category: COMPUTERS/SECURITY

I have a better idea. Let's disable the cyber-terrorists.
Permanently.

Posted Dec 1, 2005 09:23 AM PST
Category: ISRAELI SPYING

Flaw? Or back door? Most phont tapping equipment used by US law enf orcement is provided by Comverse Infosys, the Israeli company at the heart of the pre-9-11 spy scandal.

Last June, leading neoconservative Richard Perle received an unexpected phone call at his home. It was Larry Franklin calling.
Posted Dec 1, 2005 09:20 AM PST
Category: COVER-UP/DECEPTIONS

Why "unexpected"? Both of them have been caught spying for Israel. Birds of a feather and all that.

Note: This audio interview was not available live on the 29th due to "problems with the computers", so it was rebroadcast on the 30th, but again "problems" occurred. And it is not available on the GCN archives as of the 30th!
Could it be that some group is worrying that too much serious information is making it to the public? Please download and post these audio files!
Posted Dec 1, 2005 09:18 AM PST
Category: 911

Nobody charged with representing us taxpayers seems to give a damn. The typical solution so far has been, smile while cutting domestic support as the Christmas bonuses for the many Halliburton employees eat into our children's future. No matter what happens, that's the fix. It hasn't worked and never will. Some prominent examples of these failures include: the hurricane Katrina relief debacle, the extensive Base Realignment and Closure (BRAC) cuts, lack of body and vehicle armor in Iraq, the under funding and cutting of the Veterans Administration (VA), and cuts in welfare and educational programs. Didn't they mean 'No AMERICAN Child Left Behind'?
Posted Dec 1, 2005 09:17 AM PST
Category: IRAQ

When the US State Department finally gave international weapons inspectors its “evidence” that Saddam was trying to buy uranium from the African State of Niger in 2003, they held back the one document even their own analysts knew was “funky” and “clearly a forgery”. Experts at the International Atomic Energy Agency quickly discovered that all the papers were fake, but they did this by spotting errors that had slipped passed the State Department and CIA: The fact that the US government handed over the whole bundle of what became known as the “Niger Forgeries” except the one paper they recognised as a hoax suggests they were trying to pass off documents they knew were phoney as the real thing.
Posted Dec 1, 2005 09:09 AM PST
Category: COVER-UP/DECEPTIONS

Posted Dec 1, 2005 09:06 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

There are some very sick people in Texas.

Posted Dec 1, 2005 09:02 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Tony Blair was denounced as a modern-day Sheriff of Nottingham by the European Commission yesterday as he embarked on a seemingly impossible diplomatic tou r to persuade the poorest countries in the EU to accept less Brussels funding so that Britain can keep more of its £3 billion annual budget rebate.
Posted Dec 1, 2005 09:01 AM PST
Category: PHONY TONY BLAIR

Prime minister says Israel is making all necessary preparations to handle with such a situation; warns that nuclear Iran also threat to Arab world and other western countries.
Posted Dec 1, 2005 09:00 A M PST
Category: IRAN

Remember when Israel was screaming about Iraq's "threat"? The US invaded, a lot of Americans and Iraqis were killed, and it turned out there was no such threat.

Prime Minister Ariel Sharon said on Thursday Israel intended to keep control of the Jordan Valley in the occupied West Bank, signalling its insistence on retaining settlements there under any future peace deal.
Posted Dec 1, 2005 08:55 AMNG> PST
Category: ISRAEL

"We will have peace. We'll have that piece there and that piece over there, and this piece here and ... "

Posted Dec 1, 2005 08:51 AM PST
Category: IRAQ

"Order a whole shitload of that White Phospho rus, and napalm, or whatever euphemism we call that stuff now. We gotta bring Democracy to Ramadi!" -- Official White Horse Souse.

Why the world's best 13th birthday party has Iraq vets' blood boiling
Posted Dec 1, 2005 08:47 AM PST
Category: IRAQ

Posted Dec 1, 2005 08:46 AM PST
Category: WAR/DRAFT


A former agricultural adviser to US presidents says the failure of a genetically modified field pea trial should act as a warning for future GM crop testing.
The 10-year CSIRO trial was abandoned w hen tests found the peas were making mice seriously ill.
Posted Dec 1, 2005 08:43 AM PST
Category: SCIENCE/HEALTH

High street retailers face their gloomiest Christmas in decades with consumers reluctant to spend money, a survey said today. The bleak picture painted by the Confederation of British Industry (CBI) dashed any lingering hopes that consumers will shed their spending blues in time for the key festive period. In the CBI's distributive trades survey for November, 51% of retailers questioned said sales volumes were down on a year ago while only 17% said they were up.
Posted Dec 1, 2005 08:41 AM PST
Category: ECONOMY

Posted Dec 1, 2005 08:38 AM PST
Category: 911

The spooks are trying to whip up the "no plane" hoax again...

The transatlantic row over the secret transfer of terror suspects by the Bush administration took a new twist yesterday when it emerged that more than 300 flights operated by the CIA had landed at European airports.
Posted Dec 1, 2005 08:33 AM PST
Category: TORTURE SCANDAL

300 planes, and it is known that many of the flights used a 737, which can carry 180 passengers/prisoners in comfort, probably more if they are just crammed in.
So, assuming that it is a one-way trip for everyone, that's 300 flights of 180 people each, then divide in half because some of the planes were smaller executive jets, yielding a conservative estimate of 27,000 torture victims in all. To give you an idea of the scale of that many victims, remember that Dachau was built to hold a maximum of 5000 people.
So, all these people being tortured by the US, to find weapons of mass destruction that never existed. But the only reason they hate us is because we are free.
45,000 people being tortured to find the perpetrators of 9-11. and not a single lead. Is it possible the wrong people are being tortured?
"Evidence linking these Israelis to 9/11 is classified. I cannot tell you about evidence that has been gathered. It's classified information." -- US official quoted in Carl Cameron's Fox News report on the Israeli spy ring and its connections to 9-11.

It sounded for about 40 minutes before Yorktown Heights Fire Chief Martin McGannon, who was surprised the thing worked at all, managed to turn it off.
Posted Dec 1, 2005 08:24 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

If you thought it impossible to top the image of Rep. Duke Cunningham (R-CA) driving around a Rolls Royce and living on a yacht thanks to defense industry cash, just stop and take a look Lloyd Grove's story today in the New York Daily News. Yes, you are reading it right – a defense contractor has gotten so rich off taxpayer cash he actually held a $10 million bat mitzvah for his daughter, featuring 50 Cent, Tom Petty and Aerosmith, among others. That's right - a $10 million. On a bat mitzvah.
Posted Dec 1, 2005 08:11 AM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

Posted Dec 1, 2005 08:06 AM PST
Category: IRAN

Translation: They spotted the trap.

Posted Dec 1, 2005 08:03 AM PST
Category: ISRAEL

Read this very carefully. The "Zionification" of the United States is proceeding rapidly.

THIS IS WHAT BILLIONS OF AMERICAN US DOLLARS ARE PAYING FOR
THIS IS WHAT THE APARTHEID STATE OF ISRAEL IS DOING TO THE ANCIENT LAND OF PALESTINE AND ITS INDIGENOUS PEOPLE
THIS REPRESENTS ISRAEL'S 'DEMOCRACY' WHERE RACISM AND HATRED REIGN SUPREME.
THIS IS ISRAEL'S PERPETUAL WAR ON PALESTINE SEGREGATING THE PEOPLE FROM THEIR LANDS, BLEEDING THEM DRY
THIS IS ISRAELI INVASION AND OCCUPATION
THIS IS THE TRUE FACE OF THE NUMBER ONE TERRORIST STATE IN THE WORLD
THIS IS THE STATE THAT SHAMEFULLY IS FINANCED AND SUPPORTED BY FELLOW RACIST JUDEO CHRISTIAN EUROPEANS/WESTERNERS
Posted Dec 1, 2005 08:01 AM PST
Catego ry: ISRAEL

Posted Dec 1, 2005 07:53 AM PST
Category: IRAQ

When asked for a “plan”, Bush has responded with what we call in the English language, as goals. Saying you have a plan is quite diffe rent then actually having one. Bush was high on rhetoric today, trying to buy time for his failed war by stating his plan was to have “complete victory” and to not leave until “Iraq is a democracy.” Memo to the president: those are GOALS, not plans. If you have a goal of complete victory, America needs to know what the PLAN is to achieve that goal. If you have a goal of establishing Iraq as a democracy, then America needs to know your PLAN to achieve that.
Posted Dec 1, 2005 07:44 AM PST
Category: DUBYA

“Holocaust denial” laws violate ancient and universal standards of justice. They criminalize even factual or truthful statements that “play down” or “whitewash” the Holocaust. They are selective and one-sided. In countries where they are on the books, the Holocaust is the only chapter of history that cannot be freely discussed. They inhibit historical inquiry and restrict free speech. They are a disgrace, and should be repealed.
Posted Dec 1, 2005 07:42 AM PST
Category: DICTATORSHIP

UPDATE: Many readers are reporting that this link is being blocked by their ISP. Imagine my shock. If you cannot see this article, try THIS LINK instead.
Insurgents attacked several U.S. bases and government offices with mortars Thursday before dispersing in the capital of western Iraq's Anbar province, residents and police said.
Posted Dec 1, 2005 07:41 AM PST
Category: IRAQ

Posted Dec 1, 2005 07:39 AM PST
Category: IRAQ

The video has sparked concern that private security companies, which are not subject to any form of regulation either in Britain or in Iraq, could be responsible for the deaths of hundreds of innocent Iraqis.
Posted Dec 1, 2005 07:37 AM PST
Category: IRAQ

In brief, Americans will soon be waving bye-bye to ill-trained, ill-equipped Iraqi troops, but only after the former have lost tens of thousands of their own to death and mutilation in the most dishonest and destined-to-fail foreign venture this nation has ever engaged. It all will have been for naught, although “Mission Accomplished II” – otherwise known as “Cut and run” – will be sold as smarmily as “Stay the course.”
Posted Dec 1, 2005 07:36 AM PST
Category: DUBYA

Posted Dec 1, 2005 07:35 AM PST
Category: SCIENCE/HEALTH

Now before the nut cases start screaming "global warming" please keep in mind that this appears to be a cyclic event. From about 1450 to 1850, Europe was hit with a cold spell now referred to as the "Little ice age", most likely caused by a shifting of the North Atlantic current.
There is no "balance of nature". The idea of a steady constant parade of life on Earth is a myth. Nature is always OUT of balance, careening in one direction or the other. That is the natural world.

Posted Dec 1, 2005 07:26 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

New evidence shows Dick Cheney knowingly continued to assert false intelligence about supposed Al Qaeda-Iraq links even after the CIAand DIA issued warnings, in February 2002, that the information obtained from the interrogation of captured Al Qaeda figure, Ibn al Shaykh Al-Libi (no relation to Scooter Libi aka Libby), was false.
Posted Dec 1, 2005 07:25 AM PST
Category: COVER-UP/DECEPTIONS

Two airlines "down under" are under fire after acknowledging their policy of not allowing an unaccompanied child passenger to sit next to a man.
Posted Dec 1, 2005 07:24 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

This is the end result of decades of "male bashing" by feminist extremists. Men are sterotyped as potential molesters even though women have been going to jail for sex with underage boys.

The New York Times confirmed today that the "Iraqi (security) forces are carrying out executions in predominantly Sunnis neighborhoods." Hundreds of men have been taken from taken from their homes by men in Iraqi uniforms and either "found dead in ditches or fields, with bullet holes to their temples, acid burns to their skin, and holes in their bodies apparently made by electrical drills. Many have simply vanished"
Posted Dec 1, 2005 07:1 9 AM PST
Category: IRAQ

Targeting Americans concerned about exposure to mobile phone and electrical infrastructure, online retailers are selling a growing selection of protective gear. Listings include radiation-blocking boxers, radio curtain shields and pendants for removing electromagnetic frequencies.
Posted Dec 1, 2005 07:17 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

Posted Dec 1, 2005 07:16 AM PST
Category: CURRENT EVENTS

  November 30, 2005
The MadCowMorningNews has learned that Cal ifornia Republican Congressman Randy ‘Duke’ Cunningham steered $500 million in defense contracts in less than a decade, according to the company’s own website, to a start-up San Diego software firm which—and here’s the beauty part—doubled as a lobbying firm.
Posted Nov 30, 2005 09:35 PM PST
Category: POLITICS/CORRUPTION

Iraq’s capabilities, American support fall short of confident assessments.
Posted Nov 30, 2005 09:06 PM PST
Category: CURRENT EVENTS

A 43-year-old Brooklyn man was charged with criminal mischief and making graffiti after video cameras caught him carving a swastika in his own Gravesend apartment building, according to The New York Post.
Posted Nov 30, 2005 09:05 PM PST
Category: COVER-UP/DECEPTIONS

For media elite, why U.S. went to war is a meaningless debate.
Posted Nov 30, 2005 09:03 PM PST
Category: MAINSTREAM MEDIA

For media elite, why U.S. went to war is a conspiracy they were part of.

Find your next car at Yahoo! Canada Autos

SPONSORED LINKS
Tek Albanian Learn albanian
Albanian music Albanian english Albanian dating

YAHOO! GROUPS LINKS


BeqirS | 3 Dec 05:41 2005
Picon

Bush cakton njeriun qe do te perfaqesoje SHBA- ne bisedimet per Kosoven

Bush cakton njeriun qe do te perfaqesoje SHBA-s ne bisedimet per Kosoven
 
U.S. picks envoy to spur Kosova talks - diplomats
 

 

 

WASHINGTON, D.C:  The United States has chosen a high-profile retired career ambassador, Frank Wisner, as envoy to U.N. talks on whether Kosova should split from Serbia, in a that sign Washington wants to spur the negotiations, diplomats said.

Criticized for previously neglecting the Balkans, the Bush administration has focused this year on the region -- led by the No. 3 State Department official, Nicholas Burns, who wants to press for the status talks to advance early in 2006.

The choice of a former ambassador to key nations such as India and Egypt underscores U.S. determination to influence negotiations in which Serbia has to give up at least some control of the volatile province.

"He's good, fits the profile and shows they want the job done properly," a diplomat familiar with the State Department's decision-making said on Thursday. The dip lomat asked not to be named because the decision has not been made public.

Wisner, who has held top posts in U.S. corporations such as American Insurance Group, was offered and has accepted the role. But the State Department has not set a date for the announcement.

The United States has pressured Serbia by vowing to block it from joining NATO unless it resolves the territorial dispute over the region.

Kosova has been run by the United Nations since 1999, when NATO bombing forced then-President Slobodan Milosevic to withdraw his forces. Some 10,000 civilians were killed during his two-year crackdown on an Albanian guerrilla insurgency.

Kosova's 90-percent Albanian majority has been clamoring for independence ever since. Serbia rejects independence for Kosova but has offered far-reaching autonomy.

The issue has been dormant for years but -- following U. S. pressure -- U.N. envoy Martti Ahtisaari began a mission late last month to negotiate a way out of one of Europe's biggest diplomatic predicaments.


YAHOO! GROUPS LINKS


Olsi | 3 Dec 10:47 2005
Picon

RIMEKEMBJA 22/ 12/ 2005 [ i ]

GJENERAL MOISIU NË LUFTËN “TOUS AZIMUTS” KUNDËR ISLAMIT

Si ushtarak Presidenti i Shqipërisë duhet ta kapë më lehtë
se shumica e shqiptarëve kuptimin e shprehjes në gjuhën
frënge “mbrojtje ose sulm tous azimuts” (shqiptohet azimy),
edhe në qoftë se më parë nuk e ke ndeshur këtë
terminologji. 
Terminologjia “tous azimuts” do të thotë të zhvillosh një
betejë frontale me të gjitha forcat e të gjitha armët qe ke
nën komandim dhe në gjithë drejtimet kundër objektivave që
ke caktuar. Pikërisht një luftë të tillë politike ka nisur
të bëjë, me fjalimin që ka mbajtur në Universitetin Oksford
të Londrës, kryekomandanti i forcave të armatosura të
Shqipërisë, kryetari i shtetit, gjenerali në pension,
Alfred Moisiu, për të shkatërruar myslimanizmin në
Shqipëri. Në këtë luftë fetaro-politike të pashembullt në
truallin shqiptar zotëri Moisiu është përfshirë më herët,
por me fjalimin që mbajti në Londër e ngriti atë në nivelin
e fazën e mësymjes “tous azimuts”.
Në fjalorin e gjuhës frënge “Le Petit Robert” shpjegohet se
në kuptim të mirëfilltë shkencor “azimut” do të thotë
këndet që formohen nga prerje planesh ose boshtesh
vertikale yllësore, boshtet manjetike nga plane e boshte
horizontale etj. Përmenden azimut astronomik, manjetik...
Moisiu në Londër ka shpikur edhe një “azimut fetar” në
Shqipëri kur ka mbajtur ligjëratën e përgatitur nga të
besuarit ende anonimë ku shpallet se :”Gjendja fetare e
popullit shqiptar mund të gjykohet në dy pikëpamje. 1- Në
pikëpamjen vertikale diakronike të gjithë shqiptarët janë
të krishterë.2- Në pikëpamjen horizontale-sinkronike
shqiptarët janë një popull ku bashkëjetojnë të dyja fetë
abrahamike, krishterimi dhe myslimanizmi”. Më tej Moisiu u
ka shpjeguar anglezëve se secila nga këto dy fe abrahamike
ka dhe nga dy bija, njëra ajo më plaka ka Katolicizmën e
Ortodoksinë dhe tjetra më e reja ka Sunizmën e
Bektashizmën. 
Tamam fare si në praktikën e studimeve të astronomëve: nga
prerja e dy boshteve, njëri yllësor (qiellor) dhe tjetri
tokësor (vrojtimor) formohen katër kënde (azimuts). Por
lart në drejtim të qiellit, pra në boshtin hyjnor, ndodhen
Katolicizma e Ortodoksizma, poshtë në drejtim të tokës
ndodhen këndet që përfaqësojnë Sunizmën e Bektashizmën. E
meqenëse në dogmën fetare hyjnorja mbisundon mbi tokësoren,
atëherë tërë shqiptarët u dashkan marrë për të krishterë.
Kjo është beteja “tous azimuts” që Presidenti dhe
Kryekomandanti i forcave të armatosura të Shqipërisë ka
nisur me yrysh të madh në Londër kundër Islamit në Shqipëri
, në Ballkan e në Europë.
Për të ndërtuar këtë skemë me diakronizma të krishtera e me
sinkronizma të përziera të fizionomisë fetare të
shqiptarëve duhet të kenë bashkëpunuar ushtarakë, astronomë
dhe teologë. Moisiut i ka mbetur barra e komandimit të
betejës “tous azimuts” si protagonisti me gradën më të
lartë politike, meqenëse problemi në këtë rast është shumë
më tepër politik e propagandistik se ushtarak dhe
teologjik.   
Kur ka paraqitur diagramën e prerjes së boshteve diakronike
e sinkronike të feve në Shqipëri Moisiu (më saktë
kalemxhijtë e tij) ka bërë dhe një gafë të rëndë shkencore
e teologjike duke u shprehur: “Po ashtu kjo popullsi ka
edhe dy bashkësi muhamedane: bashkësinë islamike dhe atë
bektashiane që përfaqëson një lloj protestanizmi reformator
brenda islamit”. Nëse dikush ka arritur ta përkthejë tamam
në gjuhën angleze (këshilltari diplomatik i Presidentit,
Muhamed Kapllani, nuk e ka të vështirë ta bëjë këtë se
profesor i gjuhës angleze është në profesionin e tij të
parë) kështu siç është këtë fjali, atëherë
Presidenti-gjeneral-xhenjer i Shqipërisë do t’i ketë
shashtisur fare dëgjuesit anglezë me këto përçartje ( jo
vetëm të tij kuptohet). Një herë përballë krishterizmit ka
vendosur myalimanizmin. Pastaj harron myslimanizmin dhe zë
e flet për ”muhamedanët” dhe islamikët që i quan “degë e
muhamedanëve”, sikurse bektashianët (pasues të predikimeve
të Haxhi Bektashit). Një herë bektashianët shpallen
“protestanizëm liberal brenda Islamit”. Siç shihet si
kategori fetare kryesore paraqiten “muhamedanët” e këta
ndahen pastaj në “islamikë dhe bektashianë”.
Ata që i përgatisin Moisiut fjalimet e ligjëratat, që i
shpjegojnë gjërat që nuk janë të sektorit të tij ushtarak,
që i sqarojnë terminologjitë që nuk ka pasur mundësi t’i
mësonte para se të dilte në pension e të bëhej president,
duhet të tregohen më të kujdesshëm dhe të mos e vënë në
pozita të pakëndëshme, sidomos kur del para auditoreve të
zgjedhura si në Universitetin Oksord, Besojmë se atje
dëgjuesit nuk kanë qenë njerëz të marrë nga rruga sa për të
mbushur sallën, por njerëz me interesa politike e
shkencore. 
Ndjekësit e fesë Islame, që do të thotë fe e paqes, quhen
myslimanë, jo muhamedanë, janë besimtarë të fesë së Zotit
të shpallur në Kuran, jo besimtarë të fesë së Muhamedit,
profetit. Nuk quhen këta ndjekës besimtarë “muhamedanë”,
sipas modelit të krishterëve, pasues të Jezuit. Termi
“muhamedanë” është i pasaktë, i papranueshëm për
myslimanët, është më shumë një sajim për spekulim i
fanatikëve të krishterë në Europë. Edhe termat “islamikë” (
tani edhe ”islamistë”) janë më shumë terma spekulues për
qëllime politike. Kështu që Moisiu ka lexuar në Londër
fjali pa kuptim dhte të keqpërdorura.
Moisiu para se të nisej për në Londër duhej të dinte se në
Universitetin Oksford botohen shumë libra e bëhen shumë
studime për Islamin. Pikërisht këtë vit (2005) “Oksford
University Press” ka vënë në qarkullim botimin e tretë të
plotësuar të veprës studimore “Islami, rruga e drejtë” të
specialistit të njohur amerikan në fushën e studimeve
islame Xhon L. Esposito, që e trajton problemin nga
këndvështrimi, politik, historik, sociologjik e teologjik.
Dy botimet e para të këtij libri janë bërë në vitet 1991
dhe 1998. Nëse ata specialistët që kanë përgatitur
ligjëratën e Moisiut (midis të cilëve mund të ketë dhe
akadhemykë) dhe këshilltarët e Moisiut nuk kanë pasur
dijeni për një libër si ky (krahas plot të tjerëve) para se
të nisin Kryekomandantin e forcave të armatosura e
Kryetarin e shtetit të Shqipërisë në Londër për të filluar
mësymjen “tous azimuts” kundër myslimanizmit në Shqipëri,
atëherë e hanë bukën kot, marrin paratë e shqiptarëve kot
dhe e turpërojnë plot shefin e tyre. 
Xhon L. Esposito kapitullin e parë të veprës së vet shumë
serioze (sipas vlerësimeve të specialistëve jashtë
Shqipërisë) e ka titulluar “Muhamedi dhe Kurani: Lajmëtari
dhe Lajmi”. Sikur Moisiu para se të ligjëronte në Londër të
kishte njohur disa pjesë të këtij libri mbase nuk do ta
kishte marrë aq të madhe barrën e mëkatit mbi vete duke
lëshuar para anglezëve kushtrimin për prishjen e harmonisë
fetare në Shqipëri, të nxitjes së islamofobisë ndër
shqiptarë dhe të një ballafqimi që nuk dihet se çfarë
përmasah e ritmesh mund të marrë. Shqiptarët mund të
mësojnë gjëra shumë të vlefshme pikërisht nga studimet
serioze që bëhen për Islamin në Perëndim.
Qysh në faqen e parë Esposito ka shkruar: ”Islami qëndron
në radhën e gjatë të traditave fetare profetike semite, të
cilat bashkohen në një monoteizëm pa kompromis dhe besojnë
në zbulimet e dërguara nga Zoti, profetët e Tij,
përgjegjësinë dhe llogaridhënien etike dhe Ditën e
Gjykimit. Në të vërtetë myslimanët , të krishterët dhe
çifutët janë bijtë e Abrahamit, sepse gjithë gjurmët të
kthejnë mbrapa tek ai. Marrëdhëniet historike, fetare e
politike të Islamit me Krishterizmin e Judaizmin kanë
mbetur të forta gjatë gjithë historisë”. Pra një paragraf
si ky do të ndihmonte Moisiun të konceptonte më mirë faktin
që e përmend edhe ai se, ashtu si Krishterizmi dhe
Judaizmi, edhe Islami është fe abrahamike po në boshtin
diakronik të diagramës së Moisiut. 
Në faqen e dytë të librit të Espositos Moisiu mund të
kishte gjetur një fjali të thjeshtë që do ta shpëtonte nga
gafa e tij se bektashianët e islamikët bëkan pjesë tek
“muhamedanët”. Kjo fjali thotë: “Ndonëse ndjekësit e
Islamit i përkasin një bashkësie të vetme besimtarësh ka
këtu dy ndarje historike: sunitë dhe shiitë. Myslimanët
sunitë përbëjnë 85% të myslimanëve në botë, shiitët afër
15%”. Prandaj ata londinezët që kanë lexuar librin e
Espositos duhet të kenë mbetur pa mend për këtë ligjëtarë
që u mbante Moisiu i Shqipërisë.
Por edhe më të tromaksur do të kenë mbetur londinezët kur
dëgjonin Moisiun nëse më parë kishin lexuar në librin e
Espositos këtë pjesë: ”Muhamedi nuk është themeluesi i
Islamit, ai nuk nisi një fe të re. Ashtu si profetët që
kishin ardhur para tij ai erdhi si një reformues fetar.
Muhamedi këmbëngulte se ai nuk kishte sjellë ndonjë mesazh
të ri nga një Zot i ri, por u kishte bërë thirrje njerëzve
të ktheheshin tek Zoti i vetëm dhe i vërtetë dhe tek një
mënyrë jetese të cilën shumë nga bashkëkohësit e tij e
kishin harruar dhe ishin shmangur prej saj. Përulja para
Allahut nuk ishte një dalje evolutive e monoteizmit nga
politeizmi, por ishte një rikthim në të kaluarën e harruar,
në fenë e monoteistit të parë, Abrahamit. Profeti bëri
revolucion në jetën e arabëve, reformoi dhe u përpq të
pastronte e të ripërcaktonte mënyrën e tyre te jetesës...
Sipas Muhamedit shumica e arabëve jetonin në xhahilizëm
(padijeni) për Allahun dhe vullnetin e Tij, siç ua kishte
zbuluar profetëve Adamit, Abrahamit, Moisiut dhe Jezuit.
Për më tepër ai besonte se të dy bashkësitë, si ajo e
krishterë dhe ajo çifute, i kishin shtrembëruar zbulimet
fillestare dërguar nga Zoti Moisiut dhe më pas Jezuit...Për
Muhamedin Islami nuk ishte një fe e re, por rivendosje e
besimit të vërtetë (imanit)..” (fq. 12). 
Këto shpjegime nga Esposito dëshmojnë se Moisiu në Londër
ka folur havadan për “muhamedanët”, ka shtrembëruar
gjithçka që ka të bëjë me Islamin dhe me marrëdhëniet midis
tri feve monoteiste abrahamike. Myslimanët besojnë se feja
e tyre nis me Adamin (Ademin). Prandaj atë boshtin e
diakronisë së diagramit të tij Moisiu e ka vendosur keq
vetëm për të “kryqzuar” fenë islame në Shqipëri.
Në Oksford është botuar një libër tjetër me vlera shumë të
mëdha “Fjalori i citateve i Oksfordit” që me sa duket ata
që kanë qëndisur me fije të zezë në copë të bardhë
ligjëratën e Moisiut nuk e njohin fare. Në këtë fjalor
është edhe një citat i Shën Jeronimit, murgut që në
shekullin IV përktheu Biblën në latinisht: ” Fiunt, non
nascuntur Christiani” që do të thotë “Të krishterët nuk
kanë lindur të tillë”, pra janë bërë pasues të një besimi,
sikurse janë bërë edhe myslimanët pasi Profeti Muhamed u
drejtoi thirrjen të ktheheshin në rrugën e braktisur të
Zotit të vërtetë e të vetëm, Allahut. Nëse Moisiu dhe ata
që kanë përgatitur ligjëratën nuk dinin asgjë nga këto
përsëri mbeten fajtorë që i marrin punët shumë lehtë.
Kurani i Madhnueshëm i mëson njerëzit se “Çdo gjë në këtë
jetë ka njëfarë vlere, ndërsa injoranca ( xhahilizmi) nuk
vlen për asgjë”. Nëse Moisiu dhe kalemxhijtë e tij nuk e
kanë qejf që xhahilizmi i tyre në punët e myslimanizmit të
goditet me fjalët e Kuranit, po shtojmë se murgu Shën
Jeronim ka lënë dhe një mendim tjetër të urtë “Është edhe
më keq të jeshë injorant për injorancën tënde”.
Ligjërata e mbajtur nga Moisiu në Londër ka brenda saj plot
xhahilizëm për punën e myslimanizmit. Por ka diçka edhe më
të keqe se xhahilizmi që ka kushtëzuar përgatitjen dhe
mbajtjen e kësaj ligjërate. Ka provokime politike shumë të
rrezikshme kundër shumicës dërrmuese të shqiptarëve dhe
synime të këqija për të ardhmen politike të kombit e të
shtetit shqiptar. Janë këto arsyet e fundit që duhet ta
shtyjnë çdo shqiptar të reagojë, edhe pse është për të
ardhur keq që reagimet duhet të bëhen duke iu referuar
emrit, pozicionit e veprimit të kryetarit të shtetit
shqiptar. Duhet të mbajmë parasysh edhe një faktor tjetër
që ka kushtëzuar përgatitjen dhe mbajtjen e ligjëratës së
Moisiut në Londër,  ndikimin e islamofobisë europiane në
Shqipëri.
Esposito ka shkruar: “Pavarësisht nga rrënjët e tyre të
përbashkëta monoteiste historia e Krishterizmit dhe e
Islamit më shpesh ka mbajtur shenjat e ndeshjeve se të
bashkëjetesës paqsore dhe të dialogut. Për Perëndimin e
krishterë Islami është feja e shpatës, për myslimanët
Perëndimi i krishterë simbolizohet nga ushtritë e
kryqzatave. Qysh në dhjetëvjeçarët e parë të historisë së
Islamit Krishterizmi dhe Islami janë mbethyer në një luftë
politike dhe ideologjike, sepse Islami ndryshe nga fetë e
tjera ka kërcënuar ngjitjen politike dhe fetare të
Krishterizmit” (fq.57).
Në këtë kontekst historik duhet vendosur edhe ligjërata që
ka mbajtur Moisiu në Londër, për të dhënë prova para
Europës së krishterë se qëndron në anën e saj në atë luftë
fetare-politike shekullore kundër Islamit. Por e ka tepruar
shumë me zellin për të treguar se shteti ku ai rastësisht u
bë nga gjeneral në pension kryetar e kryekomandant i
forcave të armatosura gabimisht qenka konsideruar deri tani
si shtet me shumicën e popullsisë të besimit mysliman, pasi
qenka në të vërtetë një shtet vetëm me të krishterë një
pjesë e të cilëve për marri apo për hobi u sjellkan si
hipokritë kriptomyslimanë. Moisiu e ka tepruar vërtetë
shumë me pasionin për të provuar se edhe në përplasjet
politiko-fetare midis Krishterizmit e Islamit, Shqipëria
qëndron tërësisht në anën e Krishterizmit europian, njësoj
siç qëndron me zhurmë të madhe si aleate besnike në luftën
kundër terrorizmit që bëhet në disa territore myslimane. 
Moisiu ka folur në Oksford për problemet e fesë në Shqipëri
sikur të ishte në ndonjë tubim të Shoqatave të Atlantikut
Verior, ku ai merrte pjesë si kryetar i shoqatës për
Shqipërinë, çka me sa duket i hapi edhe rrugën drejt
kolltukut të Presidentit të Shqipërisë. Për këtë arsye
duhet të besojmë se fjalimin e Moisiut e kanë përgatitur
sipas porosive të tij dhe nuk ia kanë hedhur duke i lënë në
dorë një material kaq komprometues para të vërtetës fetare
e historisë së Shqipërisë, kaq sfidues ndaj shumicës së
shqiptarëve.
Edhe për ballafaqimet politiko-fetare midis Krishterizmit e
Islamit në shkallë botërore në Shqipëri prej vitesh janë
përvijuar rryma mendimi politik, propagande e politike
partiake që ndjekin rrymat më ekstremiste të islamofobisë
europiane. Këto prirje shpërthyen dhe u bënë shumë
agresive, sidomos pas ngjarjeve tragjike të 11 shtatorit
2001 në SHBA. Qysh atëherë, shumica e politikanëve
shqiptarë, shtypit e mediave në Shqipëri morën anën e atyre
që kanë reaguar me tërbim kundër Islamit në tërësi, jo
thjesht kundër myslimanëve të akuzuar për terrorizëm. Edhe
në këtë rast ndikimi i rrymave më ekstremiste islamofobe të
Perëndimit ka ndikuar fuqishëm në Shqipëri.
Esposito ka trajtuar në librin e tij edhe këtë dukuri në
Perëndim: “Pas 11 shtatorit jo vetëm ekstremistët islamikë,
por edhe vetë Islami është vënë në shënjestër. Ndërsa
udhëheqësit politikë si Bush, Bler janë treguar të
kujdesshëm për të bërë dallim midis fesë islame dhe
veprimeve të ekstremistëve myslimanë, midis luftës kundër
terrorizmit dhe luftës kundër Islamit, shumë të tjerë nuk e
kanë bërë këtë dallim. Udhëheqës të krahut më militant të
së Djathtës Kristiane Amerikane si Pat Robertson, Xherri
Faluell dhe Frenklin Graham e kanë denoncuar Islamin si fe
të së keqes dhe e kanë etiketuar Muhamedin si terrorist dhe
pedofil. Udhëheqësit e djathtë dhe partitë e djathta në
Europë shpesh e fshijnë kufirin midis shtetasve të tyre
myslimanë dhe rezidentëve ekstremistë e terroristë”
(fq.270).  
Dihet se Presidenti i SHBA-së, Bush, është shumë i afërt në
ndjesitë e tij shpirtërore dhe në qëndrimet politike me të
Djathtën Kristiane Amerikane dhe vetëm ajo që quhet “arsye
shtetërore” e detyron që formulën “boshti i së keqes”, që
ai e ka përdorur për disa shtete të akuzuar si mbështetës
të terrorizmit, të mos e përdorë vetë për Islamin, por këtë
e bëjnë Robertson, Faluell, Graham. Edhe zelltarët e
islamofobisë në Shqipëri Presidentin e SHBA-së dhe
politikën e tij e paraqesin në sytë e shqiptarëve si të
barabartë me të ekstremistëve amerikanë, fondamentalistëve
evangjelistë.
Pikërisht në këtë krah shohim të rreshtuar nga Shqipëria
kryetarin e shtetit, përpiluesit e ligjëratës që ai mbajti
në Oksford dhe të gjithë ata që po përpiqen të bëjnë
apologjinë e ligjëratës e të qëndrimit të Moisiut pas një
vale zemërimi, denoncimi e kundërshtimi që kjo ligjëratë ka
shkaktuar midis shqiptarëve në Shqipëri e jashtë saj,
sidomos nga disa drejtues e organizma fetare myslimane dhe
publicistë që nuk pajtohen me një islamofobi që buron
tashmë nga selia presidenciale e Shqipërisë.
Përveç shkrimeve në gazetën “Rimëkëmbja” janë botuar
reagime kundërshtuese edhe në ndonjë gazetë tjetër,
megjithëse për fat të keq shtypi në Shqipëri edhe në këtë
rast është tejet i molepsur me paragjykime për Islamin dhe
i ndikuar shumë nga mekanizmat që përçojnë islamofobi.
Analistë që zakonisht dalin e bubullijnë në ekranet
televizive edhe për gjëra fare të kota kur këto hedhin hije
mbi Islamin, tani kanë heshtur. Në këtë atmosferë gazeta
”Shekulli” botoi shkrimin shumë serioz të gazetarit Alban
Bala me titull “Feja e të parëve apo feja e parave?”, ku 
nëpërmjet një analize teologjike e politike nxirren në
shesh shumë pasaktësira e qëndrime provokuese të ligjëratës
së Moisiut në Londër. Por ishte po kjo gazetë “Shekulli” që
botoi menjëherë dy reagime krejt të kundërta: “Polemikat
fetare me Moisiun” nga gazetari Mentor Nazarko dhe 
“Fetarët, ateistët dhe Presidenti Moisiu” nga Skënder
Shkupi. 
Nazarko duket ka fituar shprehitë pavlloviane të mbrojtjes
së qëndrimeve të presidentëve qysh kur ka qenë këshilltar i
Rexhep Meidanit në Presidencë dhe në atë kohë Meidani
shfaqi një pasion të veçantë për të privilegjuar katolikët
në Shqipëri duke bashkëpunuar me mekanizmat e Vatikanit për
të ndërtuar në Tiranë pranë “Piramidës së Enverit “ një
“Këmbanë të Paqes” me gëzhoja të fishekëve që u zbrazën në
vitin 1997 në zonën e Zadrimës. Nazarko njëkohësisht e ka
si hobi të hedhë në publik stërkala islamofobie të
parfumuara me pak ujë trëndafili, sa herë hapet ndonjë
diskutim për problemet e fesë. Kur islamofobë paranojakë si
Maks Velo sulmojnë Islamin Nazarko kërkon tolerancë të
skajshme ndaj tyre, ndërsa kur Maks Velo merr ndonjë
shuplakë në rrugë nga ndonjë person i dehur me të cilin
është gërricur Nazarko jep alarmin se në Shqipëri po
ndodhin gjëra të përbindshme. 
Në ligjëratën e Moisiut në Londër Nazarko nuk sheh asgjë të
papranueshme, përveç një mungese të vogël. Moisiu, sipas
Nazarkos, duhej t’u kishte thënë anglezëve se në grupet
terroriste të Al Kaedas nuk ka ndonjë shqiptar, siç ka
aglezë të konvertuar në myslimanë. Nazarko e miraton pa
asnjë rezervë ligjëratën e Moisiut me një fjali fare të
thjeshtë: ”Por hiq këtë pjesë që mungonte, fjalimi ishte ai
i duhuri në vendin e duhur”. Kot ta shtyjmë më tutje llafin
për të kundërshtuar shkrimin e Nazarkos që as të ngacmon
fare të polemizosh . Vetëm duhet bërë pyetja : mos vallë
edhe Mentor Nazarko, ish këshilltar presidencial në kohën e
Meidanit, është në grupin e kalemxhijve që kanë përgatitur
ligjëratën e Moisiut?
Pas Nazarkos reagoi po në “Shekulli” ai që mezi pret rastin
të derdhë helmin e vrerin antimysliman që e ka me bollëk,
Skënder Shkupi. Ky iu sul drejtpërsëdrejti me qortime
mjerane shkrimit të Alban Balës duke mallkuar veçanërisht
fjalët e Albanit : “ në vizionin tim... terrorizmi është
zgjatim i ateizmit”. Shkupi ndryshe nga Bala gazetarinë e
ka nisur në kohën e komunizmit, jo të demokracisë.
Megjithatë është Shkupi që akuzon Alban Balën se “imiton
psikologjinë e komunizmit shqiptar që i quante priftërinjtë
e hoxhallarët kriminelë, por tani në kahje të
kundërt...Bala i konsideron ateistët si terroristë”.
Skënderi i është përveshur me një zell e pasion aq të madh
punës për të provuar se njerëzit kanë të drejtë të jenë
ateistë të skajshëm, sa ka dhënë një shembull ilustrues për
mendimin e Milovan Gjilasit se “Ateizmi është fe e kthyer
kokëposhtë”. Dhe këtë e bën sepse ka si qëllim që të bindë
lexuesin se terrorizmi në botë është i lidhur vetëm me
myslimanizmin. 
Skënderit nuk i falet të mos dijë se terrori masiv modern
si mjet i politikës lindi gjatë kohës së revolucionit
francez dhe ishte pjellë e ateizmit, as e myslimanizmit as
e kishës katolike të cilën e goditi njëherësh me klasën e
fisnikëve. Skënderi duhet të mësojë se terrorizmi nuk është
pjellë e fesë, apo atribut i veprimtarisë fetare.
Shkrimtari francez Alber Kamy ka bërë përkufizimin “Terrori
është homazhi që urryesit e vetmuar i bëjnë vëllazërimit të
njerëzve”. Ai ka përmendur se në vitin 1892, kur nuk i
shkonte në mendje kujt se kishte “terrorizëm islamik” në
Europë ishin kryer 1000 atentate me shpërthime dinamit dhe
në SHBA 500 të tillë ( përmbledhje veprash në frëngjisht,
Paris 1965, fq. 571). Meqenëse kishim për vizitë këto ditë
në Shqipëri Xhorxh Sorosin duhet përmendur dhe një mendim i
tij se: “Qëllimi i terrorizmit qysh në përkufizim është të
terrorizojë dhe sulmet e 11 shtatorit e arritën plotësisht
këtë objektiv” ( libri “Fluska e epërsisë amerikane” 2004,
fq. 3). Por sa veprimë bëhen në botë që terrorizojnë
njerëzit?! Aka terrorizmi mëtamdhe se nga ideja për
ekzistencëne armëve atomike? E kush i ka në sasi më të
mëdha këto armë? Vendet jo myslimane. 
U aktivizua disi papritmas në mbështetje të ligjëratës së
Moisiut edhe një ish-kryeredaktor i “Zërit të Popullit” që
për disa vjet qëndroi larg publicitikës se gjeti role
politike, Luan Rama, me një shkrim të titulluar “Të
shqetësuar nga Moisiu, toleranca apo historia?”. Po kështu
nuk mund të qëndronin pa thënë një fjalë në mbështetje të
ideve të ligjeratës së Moisiut publicistë të ngarkuar
vazhdimisht me mëri antiislame si Ardian Klosi, Mustafa
Nano, Fatos Lubonja.
Pra, shtresat e nënshtresat e islamofobisë filluan të
zienin menjëherë, edhe pse gafa e Moisiut ishte aq e madhe,
sa diktonte një vetëpërmbajtje të islamofobëve, të paktën
për njëfarë respekti ndaj ndjenjave të lënduara jashtë mase
të myslimanëve. Nuk duhet kërkuar vetëpërmbajtje nga
Skënder Shkupi, sepse ai as ngre peshë kur derdh në mënyrë
pështirosëse mllefet islamofobe, as bie në sy po të heshtë.
Megjithatë Presidenti Moisiu tashmë ka humbur
jashtëzakonisht shumë nga nderi i tij qytetar e imazhi i
tij politik në sytë e shqiptarëve. Por edhe dëmin për
vendin e popullin e tij tashmë e ka bërë të madh. 

18 nëntor 2005                       
      Abdi Baleta 

HIJA E JANULLATOSIT EDHE NË PËRKUJTIMOREN PËR SABRI KOÇIN

Më 19 nëntor 2005 në sallën e konferencave të Muzeut
historik Bashkësia Islame e Shqipërisë, Instituti Shqiptar
i Mendimit dhe Qytetërimit Islam dhe Shoqata kulturore
atdhetare “Çermenika” organizuan Sesionin përkujtimor të
emërtuarr “Hafiz Sabri Koçi dhe roli i tij në rikthimin e
vlerave fetare e demokratike në Shqipëri”. Ky sesion u
organizua “me rastin e 15 vjetorit të rihapjes së
institucioneve fetare dhe rikthimit të lirisë së besimit”
në Shqipëri. Për kohën kur u mbajt ky sesion merr një
rëndësi të veçantë, sepse besimtarët myslimanë dhe 
mekanizmat e kultivimit e përparimit të fesë islame në
Shqipëri janë ndjerë të fyer e të cënuar në besimin e tyre
nga qëndrimet antimyslimane që shpalosi Presidenti i
Shqipërisë, Alfred Moisiu, gjatë një ligjërate në Londër.
Sesionin përkujtimor e hapi me një fjalë të shkurtër Ramiz
Zekaj, Dr. në teologji dhe drejtor i ISHSMI. Pastaj u
mbajtën 7 kumtesa për jetën e veprimtarinë fetare dhe
persekutimin politik të Sabri Koçit, si dhe për krahinën e
tij të lindjes Çermenikën nga drejtues të shoqatës me emrin
e kësaj krahine. Zotëri Qemal Morina që kishte ardhur enkas
për këtë rast nga Kosova foli për rolin e Sabri Koçit si
“ambasador i çështjes shqiptare në botë”. Në kohën e
shkurtër që mbeti pas përfundimit të kumtesave të
pranishmit që mbushnin sallën i përshëndeti edhe Kryetari i
Bashkësisë Islame, Selim Muça, “bashkëudhëtar i Sabri
Koçit nga viti 1992”, siç u shpreh vetë ai , si dhe
bashkëvuajtësi i Sabri Koçit në burgjet e diktaturës
komuniste, Pjetër Arbnori. Meqenëse kaloi koha e mbajtjes
së sallës në dispozicion drejtuesit e veprimtarisë u
detyruan të kërkonin falje të tjerëve që kishin shprehur
dëshirën të përshëndesnin. Kështu nuk patën mundësi të
merrnin fjalën kryetari i ri i Komitetit qeveritar të
kulteve, as At Zef Pllumi fjala e të cilit do ta kishte
nderuar shumë tubimin si klerik katolik, as ndonjë klerik
apo personalitet tjetër i kulturës.
Por si për ta trishtuar atmosferën solemne të kësaj
përkujtimoreje kushtuar një figure të shquar të
myslimanizmit e të nacionalizmit në Shqipëri, siç u theksua
në njërën nga kumtesat, koha mjaftoi për të dëshmuar se në
sallë ishte pikërisht ajo që nuk duhej të kishte vend aty,
hija e uzurpatorit grek të KOASH-it dhe e rrezikuesit të
madhe të Islamit në Shqipëri, priftit grek Janullatos.
Anastasi nuk ishte fizikisht i pranishëm, madje nuk mund të
themi me siguri se kishte ndonjë klerik ortodoks në emër të
tij. Por ishin dy nga ata që morën fjalën për të rreshtuar
meritat e Hafiz Sabri Koçit që e sollën punën në atë
mënyrë që të ndjehej prania e hijes së Janullatosit dhe
fryma e tij. Autori i kumtesës “Hafiz Sabri Koçi, shembull
i dijetarit largpamës e tolerant” e mbështeti këtë vlerësim
të tij, duke cituar pikërisht një lëvdatë që paska bërë
dikur, dikund Janullatosi për këto dy cilësi të Sabri
Koçit. Si duket vlerësimet nga Janullatosi kanë peshë të
veçantë në kandarin e këtij studiuesi të “tolerancës” në
Shqipëri. 
Me zor, por do të ishte i kapërdishëm e pa reagim ky citimi
i fjalëve të Janullatosit, që solli hijen e tij në sallën e
tubimit përkujtimor, sikur puna të mbetej me kaq. Por për
ters, pikërisht në akordet e fundit të simfonisë solemne të
vlerësimeve të larta kushtuar figurës e veprimtarisë së
Hafiz Sabri Koçit, buçitën notat më të forta stonuese sipas
pentagramit janullatist. Vetë kryetari i Bashkësisë Islame
të Shqipërisë, Selim Muça, pasi kishte kërkuar falje për
ardhjen me vonesë se kishte qenë në një veprimtari tjetër
me shumë rëndësi për Islamin (më vonë morëm vesh se ishte
takuar me Presidentin Moisiu për atë punën e shuarjes së
Islamit në Shqipëri), pasi vuri në dukje disa nga cilësitë
më të spikatura të personalitetit që i ka zënë vendin,
madhështinë e figurës së Sabri Koçit u mundua ta nxirrte më
shumë nëpah duke i kujtuar auditorit se vetë Hirësia e Tij
Janullatosi e kishte nderuar Hafizin me praninë e tij në
ditën e varrimit. Ishte trishtuese të dëgjoje se kreu i
Bashkësisë Islame të Shqipërisë po i referohej uzurpatorit
grek të KOASH-it për çështjet e myslimanizmit si komunistët
Karl Marksit për çështjet ideologjike që të bënte më të
besueshme fjalët që po thoshte.
Përkujtimorja e myslimanëve për të ndjerin Hafiz Sabri Koçi
u mbyll si ceremoni përulje para Janullatosit. Kjo nuk mund
të jetë shenjë tolerance dhe mirëkuptimi, por një gjë që
nuk dimë si t’ia vemë emrin, por që sqaron shumë përse
guxon edhe kryetari i shtetit shqiptar, një nderues i madh
i Janullatoist, ta shpallë Islamin fe të paqenë në
Shqipëri.
Në emisionet televizive të lajmeve në mbrëmjen e datës 19
nëntor dhe në gazetat e datës 20 nëntor mësuam se Selim
Muça kishte qenë ën zyrën e Moisiut gjoja për t’u sqaruar
për atë punën e ligjëratës antimyslimane të mbajtur nga
Moisiu në Londër. Sipas gazetave që kanë shkruar për këtë
çështje duke iu referuar një deklarate tërësisht të
mjegulluar të zëdhënësit të shtypit të Presidencës, Moisiu
jo vetëm nuk ka begenisur të kërkojë falje për sulmin
kundër myslimanëve, por i paska theksuar Selim Muçës se
qëndron në ato që ka thënë, se myslimanët që janë zemëruar
e kanë fajin vetë se nuk ditkan të kuptojnë ligjëratën e
Moisiut, se qenkan këta myslimanë që e venë veten jashtë
kohës e jashtë realitetit shqiptar. Moisiu ia paska mbyllur
gojën Selim Muçës duke i thënë ca fjalë bajate për
kontributin që kanë dhënë myslimanët në historinë e
Shqipërisë dhe për toleracën që ata po treguakan tani,
sipas recetave të Moisiut. Dhe kryetari i Bashkësisë Islame
qenka kënaqur shumë me këto dhe e paska kaluar bisedën në
disa kërkesa konkrete për një Universitet islamik e ca
gjëra të tjera që dikur Muçës ia premtonte Fatos Nano për
t’u engledisur në pragun e zgjedhjeve.
Si duket Muça ka qenë edhe nën ndikimin e kësaj bisede me
Moisin, adhuruesin e Janullatosit, kur mbërriti në sallën
ku mbahej përkujtimorja për Sabri Koçin dhe lëshoi ato
fjalët për “bekimin janullatist” të xhenazes së kryetarit
të Bashkësisë Islame të Shqipërisë.

19 nëntor 2005                       
        Abdi Baleta

HILERAT E ROSHIT, FEVZIUT, BAZES NË “KAZINONË E GAZETARIS˔

“... dhe kopukët pretendojnë të paraqiten si idealistë”

                              
   Enzo Biaxhi

(citohet sipas gazetës “Zëri i Rinisë”31 maj 1992)

Fjalët e mësipërme të gazetarit të njohur Italian nuk do
t’i citonim për t’ua adresuar personave të caktuar, sepse
edhe kjo do të ishte një lloj komplimenti për ta. Por ato
shpjegojnë mirë përse një dukuri e shëmtuar ka lëshuar
rrënjë prej shumë vitesh në gazetarinë e shkruar dhe atë
televizive në Shqipëri, si në rrafshin e punës profesionale
dhe në rrafshin e zotërimit e të financimit të mjeteve të
propagandës.
Këtë dukuri po e shohim edhe më lakuriq se më parë në
sheshin e publicistikës këto ditë kur “temaxhijtë” e Mero
Bazes dhe klanistët e kasnecët ( korriersat) e francezit
Zhylien Rosh po rrëfejnë skutat e errta të veprimtarive ku
është gatuar për shumë vjet perversiteti gazetaresk në
Shqipëri, po zbulojnë në publik se si paraja ka ndotur
gazetarinë, ka qelbur propagandën, ka kthyer profesionin e
gazetarit në matrapazllëk dhe misionin e gazetarit në
llafologji e grafomani mercenare.
Më 18 tetor 2005 në gazetën “Rimëkëmbja” është botuar
shkrimi “Mero do të kthehet në identitet” ku analizohej
metamorfoza e Mero Bazes për të kaluar në një pozicion të
ri në gazetarinë shqiptare, duke shitur “aksionet e tij” në
gazetën “Tema” dhe mbajtur vetëm rolin e editorialistit në
këtë gazetë që do të kalonte në duar pronarësh të rinj
biznesmenë me pare shumë dhe do të rinovohej. Në atë shkrim
është folur paraprakisht, më shumë me hamendësim se me
fakte që na mungonin, për manovrën politike,
propagandistike e financiare të Meros dhe është ngritur
hipoteza se kishim të bënim me futjen në lojë të ndonjë
parelliu që kishte nevojë dhe ai të dukej sipas modës
zotërues i një gazete, por më shumë kishte synimin që
nëpërmjet Bazes t’i lëpihej pushtetit të ri të PD-së. 
Ngjarjet treguan se kjo analizë ishte e saktë. “Temën” do
ta marrka një pasunar i ri që ka ndërmend të zotërojë në
qendër të Tiranës biznesin e kazinove në bashkëpunim me
kapitalin e marifetin grek në këtë fushë fitimprurëse dhe
të dyshimtë për nga vlerat e morali qytetar. Kryetari i
lëvizjes “Mjaft” ka thënë publikisht se Baze tashmë është
bërë në PD për kësi biznesesh siç ishte Xhoana Nano në PS. 
Në këtë makinacion, që ka pjellë dhe makinacione të tjera
do t’u qarkullokan para të mëdha, (nuk e dimë sa janë para
biznesi normal e sa të pisët). Por tashmë është një tjetër
parelli shumë i dyshimtë prej vitesh në bizneset e tij në
Shqipëri, një oficer i zbulimit francez, Zhylien Rosh, që
vërteton nëpërmjet një shkrimi në “Korrieri” të datës 19
nëntor se skema e re për gazetën “Tema” është ndërtuar në
funksion të përdorimit të shumave të mëdha të parave, shumë
më tepër se sa mund të ofrojë vetë Zhylieni në TV e Radio
“Klan”, në të përditëshmen “Korrieri” dhe në të përjavshmen
e ilustruar “Klan”, që prej disa vitesh formojnë
“perandorinë propagandistike” të francezit në Shqipëri.
Propaganda shqiptare ka kohë që ka rënë në duar të huaja.
Një italian me emrin Karlo Bolino themeloi “Gazeta
Shqiptare”, ngriti kanal televiziv me të cilët bën
propagandë shumë provokuese, shpesh antishqiptare, madje
formon dhe kuadro që shërbejnë për misione spiunazhi deri
në Irak. Serbia ka shpenzuar pare të madhe qysh në fillim
të viteve 1990 për të pasur krahun e saj propagandistik në
Shqipëri. Punën e grekëve nuk e zhbiron dot tamam se rrjeti
i merimangës greke është shtrirë gjjthandej në televizonet
e gazetat e Shqipërisë. 
Ndonëse mundohet ta mbajë veten pasaniku francez me paratë
e thithura në trupin kockë e lëkurë të Shqipërisë po e
ndjen veten disi të mundur, të zhvleftësuar që “asat” e
gazetarisë së komanduar prej tij po ia bëjnë glasën grupit
mediatik “Rosh” dhe po kalojnë tek modestja “Tema”, e cila
do të notojë tani e tutje në bollëk financiar të siguruar
nga pronari i ri më i fuqishëm financiarisht se Roshi.
Francezi edhe pse mundohet ta mbajë veten përsëri nuk e
fsheh dot zhgënjimin që po e braktisin pikërisht “ Tre
Muskëtierët” e gardës së tij propagandistike Blendi
Fevziu, Armand Shkullaku, Andi Bushati, të cilët po shkojnë
tek gazeta modeste e Bazes dhe këtë e bëjnë jo për ndonjë
ideal, por thjesht për më shumë para, sipas Zhylienit.
Kurse Baze në shkrimin “Përse u bashkuam tek “Tema” (
“Tema” 17 nëntor 2005) është munduar të japë një shpjegim
krejt tjetër, me motive e ideale profesionale jo 
financiare për dezertimin e “tre muskëtierëve” nga garda e
francezit dhe bashkimi i tyre me “idealistin” Baze e disa
të tjerë për të bërë një “Temë” të re, që i përshtatet
kohës pas ndërrimit të pushteteve, që do të dijë të bëjë
opozitë edhe ndaj qeverisë së partisë së vetë Bazes, që do
të sjellë stil të ri në zotërimin e shtypit në Shqipëri,
ndonëse “bashkimi i temaxhinjëve të vjetër e të rij” nuk
është gjë tjetër veçse një përshtatje ndaj stilit tashmë
shumë të dyshimtë të ndërtimit të sistemit gazetaresk në
Shqipëri si shtojcë e pushtetit të biznesit, madje si bisht
i biznesit mafioz dhe i politikës së korruptuar.
Baze nuk e ka pasur aq të lehtë të gjente fjalët e të
thurte fjalitë për të shpjeguar dezertimin e Muskëtierëve
të Roshit nga Franca për t’u bërë “bashkëidealistë” në
gazetari me Bazen nga Tepelena. Mero ka bërë apologjinë e
dezertorëve të Roshit duke shkruar: “Ata pak muaj para meje
u detyruan të shesin aksionet e tyre të gazetës “Korrieri”
tek biznesmenët që kishin shumicën e aksioneve në atë
gazetë”. Kjo puna e shitjes së “aksioneve në gazeta” është
bërë një përrallë e pështirë. Mero shkruan sikur “Tema”
apo”Korrieri”, të ishin “Nju Jork Tajmsi” apo “Uashington
Posti” për punë aksionesh, jo sikur të jenë ca paçavure që
është turp t’i përmendësh bashkë me fjalën “aksion”. Çfarë
aksionesh mund të ketë në gazetat e Shqipërisë që mbahen me
finacime të dyshimta, me para mafioze apo agjenturore, ose
me gjoba që disa gazetarë të shkathët për batakçillëk e
kopukllëk ua kanë vënë biznesmenëve duke i kërcënuar se
mund të dëmtojnë biznesin e tyre me shkrime, me zbulim (më
mirë trillim) faktesh të paligjëshme, ose duke i kërcënuar
se duhet ndihmuar kjo apo ajo parti që do t’ua shpërblejë
pasi të vijë në pushtet. 
Në Shqipëri nuk ka kuptim të bleshë e të shesësh gazeta, se
nuk ka gazeta me lexues të shumtë që nuk i tërheq dot me
një emër tjetër dhe në çdo kohë mund të sajosh një emër
gazete e ta regjistrosh atë lehtë. Shitblerjet e gazetave
në Shqipëri duket po përdoren për t’u dhënë herë pas here
shpërblime të majme të maskuara disa tipave të gazetarisë
që kanë bërë shërbime të posaçme dhe që nuk përligjen dot
po t’ua japësh në rrugë tjetër, si dhe për të pastruar
paratë e pista ose agjenturore të atyre që paguajnë. 
Që puna e aksioneve nëpër gazeta është një “përrallë me
mbret” e ka dëshmuar, ndoshta pa dashje , vetë Zhylien
Roshi në shkrimin e tij “Bashkë”. Sipas Roshit Blendi
Fevziut i takonte të merrte nga aksionet e tij në
“Korrieri” aq sa u takonte të merrnin kooperativistëve në
fund të vitit në kooperativat bujqësore ku vlera e ditës së
punës ishte negative. Pra i takonte të kthente jo të merrte
. Roshi zbulon se Fevziu në “Korrieri” kishte 54% të
aksioneve, ndërsa francezi Zhylien e shqiptari Marsel
(Skendo) kishin pjesën tjetër. Pra Zhylieni e nxjerr Meron
rrenacak kur ka thënë se Fevziu ua shiti aksionet atyre që
kishin paketën e kontrollit, sepse këtë paketë e kishte
vetë Fevziu. Zhylieni shpjegon se në fakt Fevziu nuk ka
pasur fare aksione të tij në këtë gazetë, por quhej
aksioner me aksionet që ia kishte falur Zhylieni. Kjo do të
thotë se në “Korrieri” nuk ka pasur fare aksione. Francezi
me paratë e tij (të zhvatura në Shqipëri) ka bërë një
gazetë, ka marrë Blendi Fevziun si mëditës (më saktë ia
kanë dërguar me shërbim) dhe ia ka krehur bishtin duke e
trajtuar si aksioner që ky t’i shërbente më me servilizëm.
Zhylieni thotë se deri në çastin kur Fevziu ia mbathi,
gazeta “Korrieri” ishte katandisur si mos më keq, me një
tirazh vetëm 1600 ekzemplarë dhe me një borxh prej 260 000
eurosh. Edhe Fevziu në një intervistë për të kundërshtuar
Zhylienin, botuar në “Tema” më 20 nëntor 2005, e pohon
faktin që “Korrieri” ishte katandisur si mos më keq nga ana
financiare. Pra, gazetari më i vetëmburrur dhe më i fryrë
nga mjedise të caktuara të politikës shqiptare rrëfen tani
se ka drejtuar një gazetë që falimentoi. Falimentimi nuk ka
qenë vetëm financiar. 
Megjithatë francezi mburret se për miqësi ndaj dezertorëve
të tij qenka treguar dorëshpuar e xhymert sa nuk ka më, sa
që jo vetëm i ka blerë Fevziut borxhin prej 260 000 eurosh,
por për aksionet fiktive të Fevziut që njëherë ia kishte
falur po Zhylieni, i paska dhënë edhe 130 000 euro që të
shkonte tek Baze me xhepa të mbushura, të porosisnin
fustanin e ri të nusërisë për gazetën e leckosur “Tema”. E
kush i ha këto? Kush mund të bëjë marrëzira të tilla në
biznes ndaj partnerit kur ky të tradhton?! Kjo do të thotë
se nuk është allishverish aksionesh, por punë makinacionesh
e kombinacionesh. Nuk është punë blerje borxhi, as punë
dezertimi i Muskëtierëve. Është punë transferimi i
mercenarëve të gazetarisë, që i hedhin nga një gazetë në
tjetrën si lojtarët në klubet e futbollit profesionist
europian ku ka shtrirë kthetrat mafia e basteve. Është punë
e ristrukturimit të qendrave të gazetarisë agjenturore në
Shqipëri. Është punë djalli. 
Fevziut i shpërblejnë gjëra të tjera, shërbimet që ka bërë
gjithë këto vite me emisionet e shkrimet e tij, që shumë
herë kanë qenë antikombëtare, antidemokratike, intriga e
kurthe. Kush paguan për gjëra të tilla? Zhylieni? Jo,
dikush tjetër. Prandaj nuk i dhimbsen paratë Zhylienit edhe
për të blerë borxhin që i ka lënë Fevziu, edhe për t’i
dhënë një shumë të majme Feziut për aksione që nuk i ka
pasur. Fevziu në intervistën e tij shpreh shumë qejfmbetje
ndaj Zhylienit pse i bëri publike këto, por nuk kundërshton
bindshëm asgjë. I vetmi “argument i fortë” i Fevziut është
se nuk takohej me Zhylienin, nuk i bënte pazare planet me
të, por gjithçka e ka bërë me Marselin (Skendon) me të
cilin merrej vesh mirë. Fevziu e di mirë se Marsel Skendo
është “alter ego” i Zhylien Roshit në tërë bizneset e punët
e francezit në Shqipëri qysh kur Marseli u lidh me të kur
punonte në Makinaimport me emër shifror dhe bënte porosi të
veçanta në kohën e komunizmit. 
Tani Muskëtierët e Zhulienit kanë marrë detyrë të shkojnë
ta bëjnë atë që bënin tek Zhylieni në “Tema” të Mero Bazes
me paratë që do të dalin nga biznese që ngjallin dyshim dhe
diskutim. Por Zhylieni ende mburret se është tolerant ndaj
tyre dhe nuk ia ka mbyllur derën Fevziut të bëjë emisionet
e tij “Opinion “ në TV “Klan” që vazhdon të drejtohet nga
Muskëtieri i katërt, Aleksandër Frangaj, të cilit Zhylieni
i bën elozhe të mëdha, si duket për të përgënjeshtruar
zërat se edhe me atë po prishet. Zhylieni jep një element
shumë interesant kur Frangajn e cilëson si njëri nga të
talentuarit e grupit të “katolikë të Lezhës”, një grup që
në fakt është konsideruar qysh në fillimet e demokracisë si
më ngatërrestari në propagandën e Shqipërisë. Gazata “Koja
Jonë” e para “e pavarur” që lindi nga një gazetë komuniste
në Lezhë në drejtimin e Nikollë Lesit e Aleksandër Frangajt
u bë gazeta e të gjjtha të zezave kur u transferua në
Tiranë. 
“KJ” ka qenë gazeta më e pasur financiarisht në Shqipëri në
vitet e para të demokracisë. Kur në gazetat e Tiranës 
paguheshin honorare në masën 2000 lekë ( të vjetra) për
shkrime me peshë, “Koha Jonë” e Lezhës paguante
bashkëpunëtorët e saj të përzgjedhur me honorare deri në 40
000 lekë ( të vjetra) për shkrim. Ku i merrte paratë? Nuk e
dimë ende dhe nuk jemi përpjekur ta mësojmë. Por njerëzit
nuk kanë si të harrojnë se në fillim të viteve 1990 flitej
shumë që Serbia caktoi disa milionë dollarë për të bërë
rrëmuja në Shqipëri dhe në “KJ” botoheshin shpesh materiale
sipas orekseve të politikës serbe, siç janë botuar të tilla
edhe në “Korrieri” e “Klan”,dhe dy vitet e fundit edhe në
“Tema” të Bazes. 
Gazeta “RD” e Partisë demokratike ka shkruar se “KJ” mbahej
me pare serbe, se Nikollë Lesi kapardisej në hotelin më të
shtrenjtë të Tiranës, “Rogner” me pare serbe.
Gazeta”Shkodra” ka përshkruar skemën si mijëra gazeta “KJ”
i merrte një grua në Tiranë, i kalonte në Mal të Zi dhe kur
kthehej prej andej sillte “paratë e shitjes”. Por ja që
Zhylieni thotë se “katolikët e Lezhës” që ishin shtylla e
“KJ” arriti t’i merrte ai, pra tek Zhylieni plasi para më e
madhe se tek Nikolla.Nga erdhën? Tani Muskëtierët e
Zhylienit dezertojnë nga kampi i tij e shkojnë tek “Tema” e
Bazes, e dalluar për shkrime sipas shijeve të propagandës
serbe e greke. Duket se këtu plasi tani paraja e madhe, më
shumë se tek Zhylieni, dhe Muskëtierët e francezit bashkë
me Meron do të bëjnë “Bordin e editoriakve” dhe vetëm për
kaq punë do të marrin shuma të mëdha? Përsri del pyetja:
nga vijnë këto para ? 
Baze ka treguar me kohë zell të veçantë për të bërë hesapet
e financimeve të “dyshimta”, sipas tij, të gazetave të
tjera, sidomos të “Rimëkëmbjes”, ku çdo gjë është sheshit
dhe shumica e punës bëhet pa shpërblim, kurse për ato
punërat e tij financiare nuk ka thënë gjë, edhe pse nga
leckaman është bërë goxha pasanik. Erion Velia ka folur për
disa punë të pista që po bëhen me atë kazinonë prapa të
cilës mendohet se janë grekët. Mos këta po bëhen edhe më të
fortë se ata që mbanin me pare ”KJ” dhe që i jepnin mundësi
Roshit të trajtonte Fevziun, Shkullakun, Bushatin me
aksione falas, rroga të majme dhe tani me shpërblim në
mbinjëqindmijë eurosh! Zhylieni thotë se nga gazeta e
revista vetëm ka humbur e nuk ka fituar asnjë lek? Kur nuk
paska fituar Zhylieni me “Korrierin” e “Klanin” si të ketë
fituar Mero Baze me “Temën”. Pra as Baze nuk ka ndonjë
aksion për të qenë. Atëherë çfarë aksionesh ka shitur
Baze?.Mos janë dhe këto si aksionet që u ka blerë Zhylien
Roshi Blendi Fevziut e Muskëtierëve të tjerë? Mos kemi të
bëjmë me lojëra llafesh për të maskuar operacione të tjera
financiare?
“Shitja e aksioneve” në gazetat që kanë drejtuar deri tani
Mero Baze e Blendi Fevziu për t’u bërë bashkë e për të
veshur me fustan të ri gazetën “Tema”, me premtimin se do
ta bëjnë nuse me tel, model të një organizimi të ri
profesional e financiar në shtypin shqiptar na duket një
përrallë pa lezet. Të presim e të shohim se çdo të japë
ortakëria Baze-Fevziu në gazetarinë shqiptare këtu e tutje.

20 nëntor 2005         Abdi Baleta   

		
__________________________________________ 
Yahoo! DSL – Something to write home about. 
Just $16.99/mo. or less. 
dsl.yahoo.com 

------------------------ Yahoo! Groups Sponsor --------------------~--> 
Help save the life of a child. Support St. Jude Children's Research Hospital.
http://us.click.yahoo.com/cRr2eB/lbOLAA/E2hLAA/KDuplB/TM
--------------------------------------------------------------------~-> 

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

================================================================== 
Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
  shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
  http://docs.yahoo.com/info/terms/


Gmane