BeqirS | 8 Jun 18:26 2004
Picon

Five Hundred Serbia Children from Kosovo Arrive in Russia Today

Five Hundred Serbian Children from Kosovo Arrive in Russia Today for Rest and Treatment

MOSCOW, June 2. Five hundred Serbian children aged 9-14 from Kosova arrive in Russia today to undergo treatment and rest. The children will be located at 11 different health camps and sanatoriums in Central Russia, and will be here until June 23.

As reported to a Rosbalt correspondent by the event's organizers, in addition to a June 4 concert called 'Wings of Hope,' the children will be greeted by Orthodox Patriarch Aleksei II in the Church of Christ the Savior. Before the concert, which will include some of Russia's best ensembles, the children will be able to visit the church.

The visit by children from zones of inter-ethnic conflict is the continuation of the program 'Orthodox Christmas in Kosovoa,' and was initiated by the Foundation of Andrei the First Called and the Center of Russia's National Glory. The program has received the blessing of the Patriarch of Moscow and All Russia, Aleksei II. Participants in the preparations included the administrations of Moscow, Kostroma, Nizhgorodskii, the Tver region, the Moscow Regional Committee for Social Security, the Russian Central Bank, the Moscow, October and Gorkii railroads, as well as other organizations.

In January 2004, at the initiative of the Foundation of Andrei the First Called, Center of Russia's National Glory and 'Children of Kosovo,' representatives of government, social and religious organizations, as well as leading media outlets, visited Serbian villages in Kosova  as part of the program 'Orthodox Christmas in Kosova.' As a result of the visit, the issue of Kosova was discussed in the Russian Federation Council, the Council of Europe, the UN and UNESCO, where the events in Kosova were characterized as 'obvious genocide' taking place at the moment in the heart of 'civilized' Europe.Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links
Mark K. Shkreli | 8 Jun 18:50 2004
Picon

ALBANIAN HERITAGE DAY

ALBANIAN HERITAGE DAY
JUNE 27, 2004, 12PM-7PM
TIBBETS BROOK PARK, YONKERS, NEW YORK
RAIN OR SHINE
FREE ADMISSION
ALBANIAN ENTERTAINMENT, FOOD AND SPORTS
COME ONE - COME ALL!
FOR INFORMATION CONTACT SHKRELIM <at> AOL.COM OR (914) 761-3523

------------------------ Yahoo! Groups Sponsor --------------------~--> 
Make a clean sweep of pop-up ads. Yahoo! Companion Toolbar.
Now with Pop-Up Blocker. Get it for free!
http://us.click.yahoo.com/L5YrjA/eSIIAA/yQLSAA/KDuplB/TM
--------------------------------------------------------------------~-> 

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

================================================================== 
Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
   http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
   shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
   http://docs.yahoo.com/info/terms/

Dorian Kaba | 9 Jun 01:07 2004
Picon

Thirrje për Qytetari


> 
> Mik i dashur,Je i lutur t gjesh bashkangjitur
> m posht informacionet m te fundit t
> Lvizjes MJAFT! (secila n anglisht dhe shqip).
> Nse ju duhet informacion i mtejshm, mos
> hezitoni te na kontaktoni.info <at> mjaft.org04 223
> 661Levizja
> MJAFT!---------------------------------Dear
> Friend,Please find attached the latest
> information update from the MJAFT!
> Movement.(English is below the Albanian
> version.) If you need further information
> please do not hesitate in contacting
> us.info <at> mjaft.org04 223 661Prshndetje
> Miq,Thirrje pr QytetariQeveria shqiptare po
> nnshkruan nj kontrat pr importimin e
> plehrave nga Italia.Kjo marrveshje dhunon
> ligjin dhe sht nj krcnim serioz per te
> gjithe ne.Bashkohuni me shoqrin civile n
> kt protest qytetare Te MARTEN 8 Qershor, ora
> 12.00 prpara KryeministriseT mos lejojm q
> Shqipria t kthehet n kosh plehrashGrupimi
> pr Reagim QytetarShnim: Lvizja MJAFT bn
> pjes n grupimin e shoqris civile n
> reagimin kundr importimit t plehrave nga
> Italia. Lutemi ta pasoni kt mesazh n listat
> tuaja.Skuadra e
> MJAFT--------------------------Dear Friends, A
> call for civic actionThe Albanian government is
> signing a contract for the import of waste from
> Italy. This agreement violates the law and is a
> serious threat to our health. Join with civil
> society groups onTuesday June 8, at 12.00 in
> front of the Prime Ministers office.Let us not
> allow turning Albania in to a trash basket!The
> Civic Reaction GroupNote: The MJAFT Movement is
> part of the civil society group in its reaction
> against the waste import from Italy. Please
> forwardthis to your message lists.The MJAFT
> Team
> 
> 
> 		
> ---------------------------------
> Do you Yahoo!?
> Friends. Fun. Try the all-new Yahoo! Messenger

	
		
__________________________________
Do you Yahoo!?
Friends. Fun. Try the all-new Yahoo! Messenger.
http://messenger.yahoo.com/ 

------------------------ Yahoo! Groups Sponsor --------------------~--> 
Yahoo! Domains - Claim yours for only $14.70
http://us.click.yahoo.com/Z1wmxD/DREIAA/yQLSAA/KDuplB/TM
--------------------------------------------------------------------~-> 

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

================================================================== 
Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
   http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
   shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
   http://docs.yahoo.com/info/terms/

Olsi | 9 Jun 12:16 2004
Picon

RIMEKEMBJA 08/ 06/ 2004 [ I ]

 

 

BERISHA N PEKIN, PIKËT PËR RAMIZ ALINË

 

Në një përmbledhje përrallash dikur çdo tekst i veçantë mbyllej me fjalinë "Përralla në lesh e shëndeti prej nesh". Mirëpo tani përrallat politike që shkruhen nëpër gazeta dhe rrëfehen në ekrane televizive janë jo vetëm më të shumta , por edhe aq të larmishme sa nuk mund të vulosen të gjitha me të njëjtën tapë stilistike standarte. Për shembull për përrallën shumë të bukur politike "Demokracia e shkallëzuar dhe Pekini", që e ka shkruar e treguar aq bukur zotëri Orhan Sakiqi në gazetën "Tema" më 5 Qershor 2004, nuk shkon të thuash më "përralla në lesh e shëndeti prej nesh", por duhet thënë  "Berisha shkoi në Pekin e pikët shkuan për Ramiz Alinë".

Në vitin e 14 të shpërthimit të vrullshëm të proceseve demokratike në Shqipëri, që Berishën si me katapultë e hodhën në krye të shtetit e të pushtetit, Saliut ia dhanë mundësinë që si "kryeopozitar" dhe "pushtetar-hije i parë" të thirret për vizitë deri në Kinë. Berisha që në Shqipëri u bë flamurtar i një lëvizjeje demokratike shpërthyese sipas motos "stuhi e vrull" dhe  doli në krye të PD-së kur kjo organizonte demonstrata para ndërtesës së ambasadës kineze në Tiranë për të protestuar kundër masakrës mbi studentët në sheshin Tien An Men të Pekinit,

Ndrësa tani Berisha sapo është kthyer nga vizita në Pekin duke marrë me vete mahnitjen për politikën e  "demokracisë së shkallëzuar". Për të na mahnitur edhe ne me hiret e kësaj ''demokracie  të shkallëzuar" është botuar dhe një rëfenjë ku personazhet nuk janë vetëm kinezë eshqiptarë. Aty janë edhe gazetarë italianë si Vitorio Çiteriç, Demetrio Volçiç, Jash Gavronski ( të gjithë me mbiemra sllavë) që dikur kanë lëmuar shkallën e parë të demokratizmit në vendin e diktaturës , Bashkimin Sovjetik. Në rrëfenjën për vizitën e Berishës  "në shpellën e Dragoit'' të komunizmit aziatik që po demokratizohet prej disa dekadash është edhe ZhanZhak Rusoi, nga i cili Berisha kishte marrë me vete si armë  mbrojtje e sulmi porosinë " të dëgjosh zërin e ndërgjegjes", ndërsa kinezët paskan mësuar të presim miq  në frymën e "Kontratës sociale".

Por thelbi i moralit dhe i mesazhit të rrëfenjës është se " vrasësi i madh i kuçedrës së diktaturës së egër komuniste në Shqipëri" ka sjellë nga vendi i "Dragoit të komunizmit aziatik" përvojë të mrekullueshme si të bëhet "demokracia shkallë-shkallë".

Këtë lloj demokracie e paska lavdëruar shumë edhe Jash Gavronski ( që ka qenë dikur gazetar edhe në OKB e kemi pasur kënaqësinë të shkëmbenim ndonjë mendim me të) gjatë një emisioni në RAI para disa ditësh kushtuar rënies së Murit të Berlinit.   Rrëfyesi i këtyre episodeve vlerësimin e Gavronskit se në vendet ku "njeriu i ri" ( pra socialist) kishte zëvendësuar "njeriun e vërtetë të Zotit" është e pamundur të bëhet pa dëmtime serioze kalimi në rendin demokratik e shoqëron me një psherëtimë : ''Shembull më klasik se tek ne zor se gjen. Aty demokracia e menjëhershme nga diktatura e egër, është si alkoli për arabin . Kjo për ata arabë që nuk kanë vënë alkol në gojë".

Pra shqiptarët, që në fillim të viteve 1990 u dehën me të vërtetë shumë me aromën e demokracisë që po frynte, sa dalldisën keq pas fjalëve të bukura që u thuheshim me përgjegjësi për demokracinë, tani duhet të dëgjojnë dhe leksione zhgënjyese mbi përvojën e mirë komuniste kineze për "demokracinë e shkallëzuar". Tani shqiptarët për hir të zbulimeve të reja që bën Berisha gjatë udhëtimeve të tij duhet të ndjehen edhe mëkatarë e fajtorë për mënyrën e vrullshme e me të cilën çanë drejt demokracisë, duhet ta qortojnë veten si arabi që trulloset nga rakija pa ia ditur sherrin.

Gavronskin nuk kemi përse ta qortojmë se foli kaq vonë për këto mësime. As kinezët se e ftuan shumë vonë Berishën të shkonte në Pekin të merrte përvojë demokracie të shkallëzuar. Ato që tani na i shpjegon Gavronski dhe i mëson Berisha në Kinë në fakt na i ka thënë Ramiz Alia qysh në vitin1990. Demokratët janë zemëruar shumë atëherë me fjalët e Ramiz Alisë se : "shqiptarët nuk janë të pjekur për demokraci", "Shqipëria nuk është gati për pluralizëm partiak, por duhet vetëm pluralizëm mendimi", " zgjedhjet duhen bërë pa konkurim partishë, vetëm me garë subjektesh t ë caktuara e të komanduara nga Partia e Punës" . A nuk tha Ramiz Alia në janar të vitit 1990 ( pas ngjarjeve të Shkodrës një muaj më parë) se " duhen bërë ndryshime, por ato do t'i bëjmë vetë"?!. A nuk  u mobilizua Ramiz Alia që të kontrollonte edhe procesin e krijimit të partive opozitare në Shqipëri dhe e bëri jo aq keq këtë punë? A nuk ndikoi Alia që opozitën shqiptare ta fuste në qeverisje menjëherë pas zgjedhjeve që i kishte fituar PPSH me dy të tretat e votave?! A nuk ishte "qeveria e stabilitetit"  një shkallare ramiziane në demokraci ?

Pra nuk kemi pse të ankohemi tani se nuk na e tha kush se demokracia në një vend të diktaturës së egër duhet bërë avash-avash, me ulje të butë të avionit të diktaturës që kishte pësuar avari, me durim se demokracia për shqiptarin ishte dehëse dhe çoroditëse si "alkoli për arabin". Më mirë nga të gjithë "demokracinë e shkallëzuar" që donte Ramiz Alia e ka njohur Sali Berisha që bashkëpunonte me të. Tani asnjë berishist nuk ka të drejtën të na tregojë përralla me gazetarë italianë, filozofë francezë e përvoja komuniste kineze se demokracia duhej bërë si e nisi Ramiz Alia, vetëm e vetëm se u dashka të dalë i larë Sali Berisha nga mëkatet që u bënë gjatë demokracisë me vrull e rrëmujë, me dështime të punës për bujë e nën kontrollin e huaj .

Për të mësuar më shumë për "demokracinë e shkalllëzuar" Saliu nuk kishte përse të shkonte deri në Pekin, as edhe deri në Peqin, se në Tiranë e kishte Ramiz Alinë. As Saliu e berishistët nuk kanë përse të mrekullohen me kaq vonesë nga filozofia politike e Ten Siao Pinit, se pse Ramiz Alia është mirë fizikisht e mendërisht dhe mund ta pyesin e të sqaroheshin për gjithçka komuniste jugosllave, sovjetike, kineze, europerëndimore, polpotiste. Ramizi e ka njohur me kohë filozofinë politike tëTen Siao Pinit, të Mao CeDunit, të Liu Shao Çisë dhe më pak pragmatizmin e drejtimit shtetëror të Çu En Lait. Dekada më parë, kam pasur rastin t'i përktheja ( nga frengjishtja) Ramiz Alisë një bisedë 12 orëshe ( duke përfshirë dhe kohën e ngrënies së dr ekës) me kryetarin e marksistë-leninistëve belgë , Zhak Gripa, gjatë së cilës ata kishin kundërshtime për zhvillimet në Kinë, sepse Ramizi mbante anën e Maos, Gripa të Liu Shao Çisë. Por edhe Berisha që në atë kohë ishte mjek i ri besoj se e kishte dëgjuar frazën e famshme pragmatiste të Tenit ;" Nuk ka rëndësi se çfarë ngjyre ka macja, përsa kohë që ajo i kap minjtë".

Vizita e Berishës në Kinë, siç e ka komentuar apologjeti i Berishës, Orhan Sakiqi, ish punonjës presidence në kohën e Saliut, nuk është gjë tjetër veçse "pikë në favor të Ramiz Alisë". Tani Alia kë të drejtë të thotë : " hë, pse nuk më dëgjuat mua?". Ai mund t'i thotë Berishës : " hë, pse nuk më le rehat ta përfundoja mandatin e presidentit pasi u zgjodha në vitin1991 dhe  t 'i ndërtoja me nge, më të forta shkallaret e demokracisë që kur të ngjiteshe deri në majë të mos thyeje qafën siç e theve në vitin 1997".

Mos vallë nga vizita në Pekin Berisha ka mësuar dhe do të tregojë se është penduar që nuk e dëgjoi atëherë mirë deri në fund Ramiz Alinë? Është vonë. Pastaj Berisha në të vërtetë nuk ishte në gjendje të ndalonte vërshimin e ngjarjeve që i dolën nga kontrolli Ramiz Alisë dhe emisarëve  që ai kishte vendosur me shumë marifet në krye të partive opozitare. Berisha nuk deshi të prishej "qeveria e stabilitetit" në vitin 1991, ashtu siç nuk deshën edhe Ceka, Imami, Zogaj, Ruli, Pashko, Meksi dhe gjithë drejtuesit e Partisë Demokratike që deri në çastet e fundit bënë pazaret me Ramiz Alinë.

Ishtet faji i Ramiz Alisë që u bë tepër vonë në mbarim të vitit 1990 e në  fillim të vitit1991 për të nisur ndërtimi shkallares së demokracisë sipas modelit kinez. Kjo punë duhej të kishte nisur qysh në kohën e shkëputjes nga BS, e sidomos pas vitin1971 dhe vitet kur Kina u hap ndaj SHBA dhe në Kinë fitoi filozofia politike dhe ekonomike e Tenit. Por, Ramiz Alia atëherë ishte ithtar i Kan Shenit, deri diku i "bandës së të katërtëve".

Ndërtimi i shkallares komuniste drejt demokracisë duhej të kishte nisur menjëherë pas vdekjes së Enver Hoxhës. Në atë kohë qarkullonte barcaleta "O Ramiz, o Ramiz, po s'e ndërrove qenke pis". Ai nuk dëgjoi nga ai vesh. Përkundrazi bashkë me Foto Çamin, Nexhmije Hoxhën e të tjerë sulmonte dhe Gorbaçovin e gorbaçovizmin deri në prag të shpërthimeve demokratike në Shqipëri. Alia vazhdonte të thoshte "nuk jemi as Lindje as Perëndim", "nuk ka dështuar socializmi, por praktikat e krijuara nga tradhtia revizioniste ndaj socializmit". Ishte bërë tepër vonë kur Ramiz Alia i tronditur nga fati i Çausheskut shpalli në Uzinën e traktorëve se " ndryshimet duhen po do t'i bëjmë vet". Ishte vonë kur i kërkoi ndihmën Perez de Kuejarit, kur autorizoi disa të flisnin në "Zëri i Amerikës", kur ngarkoi Kiço Blushin të bënte "bërthamën sociologjike" si eksperiment parapartiak në verën e vitit 1990, kur thirri atë takimin e Gushtit 1990 me intelektualët që i kishte planifikuar si udhëheqje e re e PPSH-së ( edhe Berisha midis tyre), kur tentoi të largonte Byronë Politike , madje dhe kur lejoi krijimin e partive e tentoi pushtetin personal në Shkurt të vitit 1991 me grusht shteti.

Apologjia për vizitën e Berishës në Pekin dhe mallëngjimi për një "demokraci të shkallëzuar në Shqipëri" janë më shumë nostalgji berishiane për atë politikë  të shkuar e të dështuar ramiziane që Berisha edhe e miratoi, edhe e sfidoi nën trysninë e zhvillimeve. Pavarësisht se apologjetët e Berishës mund të shprehin zemërim të vonuar për "demokracinë e egër" që nisi në Shqipëri, dhe për "demokracinë e shkallëzuar" të munguar ala-Tito, ala-Kadar, ala-Hrushov, ala-Gorbaçov, ala-Ten Siao Pin dhe më së fundi ala-Ramiz, Shqipëria e shqiptarët kanë mbërritur këtu ku janë, 14 vjet pas ndryshimeve të vrullshme, të rrëmujshme, të dhimbshme, trishtuese dhe entuziasmuese, demokratike dhe antidemokatike. Kjo është gjithsesi shumë më mirë se ajo rrugë me hapin e breshkës që do të kishim bërë sipas skemave të pacënuara ramiziane, si ngjitje kërmilli në demokracinë-shkallare, edhe nëse Berisha në Pekin ka parë gjëra që i kanë lënë shumë mbresa.

Pas vizitës në Pekin duket Berisha do të na kthejë nostalgjinë për Ramiz Alinë. E ka kot. As kjo nostalgji nuk kthehet mbrapa. As shanset politike të Berishës nuk mund të bëhen si para 14 e 12 vitesh. As Rusoi e Jash Gavronski nuk e ndihmojnë dot. Nuk i bën shumë dobi më as rrëfenja e Orhan Sakiqit, si antipërrrallë ndaj asaj që shkruante Mustafa Nano në komentin "Një UFO në Pekin", botuar  në "Shekulli" më 19 Maj 2004. Pas këtij shkrimi për herë të parë e kemi përgëzuar Mustafain për saktësinë e qartësinë e analizës së problemit. Sakiqi e paska marrë inat Mustafën pse ky Berishën e ka cilësuar "politikan UFO",dhe "provincialist". Nuk është me rëndësi sesi e quajnë apologjetët e Berishës ven dlindjen e tij, Tropojën, provincë apo qendër e Shqipërisë meqenëse nuk është larg Drinit.

Por gabon Sakiqi, jo Nano, kur ngulmon se Saliu ka bërë mirë që u ka dhënë kinezëve porosi që nuk guxojnë t'ua japin edhe kryetarë shtetesh të mëdha demokratike se si të bëhen demokracia e pluralizmi edhe në Kinë. Kjo nuk i takon asnjë shqiptari ta bëjë, sepse çdo shqiptar, qoftë edhe Berisha, kur shkon në Kinë ka peshën e politikanit piciruk. Sakiqi e ka gabim kur shkruan se "kinezëve nuk u mbetet hatri si ballkanasve". Të pyesë ata që kanë jetuar në Kinë dhe kanë pasur të bëjnë më shumë me kinezët. Njerëzve të vendeve në Lindje të Ballkanit hatri u mbetet shumë më lehtë e më shpejt se ballkanasve edhe në qoftë se nuk e shfaqin këtë me forma ballkanike. Kinezit i mbetet hatri dhe po t'i thuash se çaji pa sheqer nuk është i mirë. Kjo nuk është aspak cilësi e keqe, por ama është reagim i caktuar.

Për fat të keq është tepër vonë që shqiptarët të marrin tani mësime kineze për demokracinë e shkallëzuar, për kalim të butë nga diktatura komuniste në sistem kapitalist, pasi shkallët nuk bëjnë më punë as për ata që ranë nga çatia e demokracisë ku u ngjitën shumë shpejt, as për të restauruar pjesërisht disa fasada të atij pushteti që u shemb dhe për të cilin ka ende nostalgjikë në Shqipëri ( pushteti i diktaturës). Shqiptarët duhet të synojnë të pastrojnë sa më shumë e sa më shpjet rrënojat e krijuara nga shembja e diktaturës dhe nga dështimet e demokracisë. Kjo në Kinë nuk mësohet dot. Nëse Berisha ka shkuar për këtë ka humbur kohën, është bërë "UFO politik" siç e ka karakterizuar Mustafa Nano.

 

6 Qershor 2004                                                  Abdi Baleta

           

 

KA POKERISTË MË TË ZOTË SE ARMANDO

 

Miku ynë Armando Ruço, kryetari i Partisë Konservatore Shqiptare, ka dhënë një intervistë të llojit të veçant që është botuar në gazetën "Ballkan" më  5 Qershor 2004 nën titullin  "Unë pokeristi shqiptar që luaj në Las Vegas".

E veçanta e kësaj interviste në radhë të parë qëndron në faktin se në kohën kur shumica e politikanëve dhe e pushtetarëve në Shqipëri janë në hall të madh për të fshehur faktet lidhur me pasuritë e tyre që duhet t'i bëjnë publike sipas ligjit, Armando me çiltërsi dhe me krenari të dukshme, disi edhe të pabesueshme, shpalos pasionin e zotësinë e vet si lojtar pokeri në të shkuarën ( kur dënoheshe me burg) dhe sot kur duhet shumë para të shkosh e të luash në kazinotë më të njohura jashtë vendit. Armando tregon se si luanin ekipet e pokeristëve në ilegalitet në Shqipëri, si mblidheshin të njëtët njerëz në bazat e tyre sekrete,një praktikë që duket se vlen dhe për kazinotë e legalizuara. E lezetëshme është dhe sfida që u bën Armando disa kryepartiakëve të tjerë që qenkan të njohur si pokeristë, Fatos Nanos. Teodor Laços eSabri Godos që të përballen me të në një seancë dyorëshe.

Por në Shqipëri ka dhe pokeristë më të zotë se Armando, ndonëse pokerin e luajnë ndryshe, luajnë poker me politikën, poker me intelektualizmin, poker me OJQ-të, deri "poker me fetë". Më 6 Qershor në të përjavshmen "Fjala" është botuar shkrimi i Ervin Hatibit që bën fjalë për një "tryezë të rrumbullakët" ku qenka diskutuar para disa ditësh për "Fetë në Ballkan". Tryzat e rrumbullakta për punën e feve e për disa tema të përafërta në Shqipëri kanë filluar të ngjajnë me ruletat e bixhozit. Mblidhen gati i njëjti takëm qejflijsh për të njëjtat pikëpamje të pështjelluara dhe në  këto tryeza të rrumbullakta në vend të debatit serioz me oponencë të mirëqenë rrahin ujë në havan dhe justifikojnë pasta j përmbledhjet e botimeve.

Tryezën e rrumbullakët kësaj radhe e paska shtruar Instituti SHqiptar i Medias, që drejtohet nga Remzi Lani dhe Qendra e Kulturës Bashkëkohore e Barcelonës, e ku punon shkrimtari shqiptar Bashkim Shehu. Remzi Lani njihet prej kohësh si shtrues sofrash për debate të lloj-llojshme me pothuajse të njëjtët mysafirë që mbajnë gjithnjë lugën në brez se e dinë që nuk do të vonojë ftesa për ndonjë ziafet me raki e sherbet nga Remziu. Të gjithë e dinë se fondet që jepen për kësi punësh nga mekanizma ndërkombëtare janë të majme dhe nuk bën të lihen të myken. Këtë herë ortak iberik e ka bërë më të veçantë ziafetin ballkanik se jo vetëm klima e Mesdheut, por edhe historia e lashtë dhe ndërthurja e përplasja e feve në dy gadishujt e shton interesi n për subjektin.

Në këtë tryezë të rrumbullakët apo ruletë diskutimesh intelektualiste qenka diskutuar për tema  të tilla si "Feja, kombi globalizmi( përbotizmi sipas Artan Fugës), "Sfera publike dhe feja në Ballkan" dhe "Ballkani: ndërthurje kulturash dhe përplasje qytetërimesh". Temat janë interesante. Nuk mund të gjykojmë sa interesante kanë qenë diskutimet derisa të njihemi konkretisht me to. Por mund të themi se nuk është aq interesant rrethi i pjesëmarrësve në diskutime ku përsëri jamë emrat e disave që jaë bërë si ai Kiu-Fiu, personazhi i filmit "Udhëtim në pranverë ", të cilin kryesia e kooperativës bujqësore e dërgonte në të gjitha llojet e kurseve të kualifikimit. Edhe në këtë "Tryezën e rrumbullak ët" me organizim shqiptaro-spanjoll qenkan ulur  Fatos Lubonja, Pirro Misha, Remzi Lani e ndonjë tjetër që janë pjesëmarrësit e përhershëm në debate televizive dhe nuk lënë seminar pa marrë pjesë, aq sa  të krijohet bindja se ata gëzojnë një punësim të veçantë dhe shpesh seminaret bëhen që  të mos duket se ata nuk po punojnë. Kishte dhe anëtarë nga "Klubi 2002" i cili qysh kur shpalli me bujë krijimin e tij është përmendur vetëm për disa veprimtari akademike ku është diskutuar për fenë.

Në "Sofrën" e Remziut nuk kanë munguar të huajt. Paska qenë e abonuara në veprimtari të tilla francezja Natali Klejer që ka rënë në dashuri të madhe me studimin e myslimanizmit në Shqipri, ndërsa i shoqi i saj serb studion të njëjtin problem tek shqiptarët në Kosovë. Paska qenë edhe një serb që ka mbajtur një referat pakëz si të çuditshëm, sipas Hatibit. Kështu laikët dhe ateistët e kanë kurdisur për bukuri dasmën e feve në Ballkan.

Shkrimi Hatibit të krijon përshtypjen se në këtë tryezë të rrumbullakët, ku nga ana shqiptare janë mbledhur kryesisht persona që i bien fyllit gjithmonë bashkërisht në një vrimë është bërë më shumë paradë mendimesh të njëjta se debat. Sigurisht fondet që harxhon Remzi Lani nuk jepen për debat, por për paradë, për kakofoni pikëpamjesh standarte siç u intereson edhe qendrave që vigjëlojnë mbi punën për përpunimin uniform të pikëpamjeve në Shqipëri.

Në këtë "ruletë diskutimesh" nga i njëjti ekip që e ka bërë traditë të luajë në tryeza të tilla paska pasur diçka të re: qenka goditur shumë Hantingtoni për teorinë e përplasjes së qytetërimeve. Në "ruletat e bixhozit fetar" tani nuk sjellka më fitim mbështetja e teorisë së Hantingtonit me të cilën kanë bërë shkencë deri sot po ata pokeristë. Mbase tani pokeri do të luhet me kartëra që jep Oriana Falaçi e cila pas akteve terroriste në Spanjë ka dhuruar " Forcën e arsyes" si Manifest të ri për luftë kundër terrorizmit. Pas 11 Shtatorit 2001 u duk se teoria e Hantingtonit do të pushonte shkencën e shpjegimit të konflikteve botërore. Por disa kanë interes që përplasja e qytetërimeve të harrohet fare, edhe për atë pjesë që teoria është ba zuar.  

Para pak muajsh në Tiranë u bë një tjetër seminar me tematikë të njëjtë " Harmonia fetare në Shqipëri" ku protagonistë ishin po ata, ose të paktën fryma ishte po ajo që ka qenë edhe në diskutimin e ri. Ndryshimi është se kësaj here nuk ka qenë vetëm puna e fesë në Shqipëri, por në tërë Ballkanin që i ka frymëzuar e tërhequr pokeristët. Le të brohorasim "rrofshin ruletat e bixhozit fetar"  ku rrihet ujë në havan për fetë në Shqipëri dhe në Ballkan. Sa të japin para qendrat botërore që bëjnë tollovi nuk do të pushojnë këto lloj tryezash në Shqipëri dhe në to do ulen përsëri të njëtit Kiu-Fiu për të thënë po ato gjepura që  na i kanë thënë disa herë d he duhet t'u jenë bërë bajate dhe atyre vetë. Por ata s'kanë si heqin dorë nga punësimi në tryeza të tilla.

Armando ka thënë se nga pokeristët që ka ftuar për një seancë dyorëshe më shumë ka frikë Nanon se Laçon e Godon. Mund të jetë i gabuar. Më mirë të ruhet nga Godo sepse Sabriu është pokerist i gjithë tryezave të rrumbullakosura e të thepisura që bëhen për politikë, për drejtësi, për fe. Ai merr pjesë në "Këshilla  presidenciale", në "Këshilla të urtësh pranë presidentit", në "Komisione kushtetuese", në "Komisione parlamentare"  në partira e koalicione partiake dhe madje në "Klub 2002".

 

6 Qershor 2004                                              Abdi Baleta

   

 

 

MEROOO…SHPIFOGRAFI NUK QUHET BIOGRAF

 

Më 3 Qershor në gazetën e Mero Bazes "Tema", që tani shpërndahet e ndjekur dhe nga këlyshka "Stil", është botuar teksti i denoncmit të bërë nga zotëri Halil Kopani, ish anërtar i Gjykatës Kushteuese, kundër palolibrit të Kastriot Myftarajt "Nacional-islamizmi shqiptar: Baleta e Feraj. Profile dhe polemika", botuar në Dhjetor të vitit 2001 dhe ribotuar me titull tjetër: "Kalvari i gjysmëhanës" në Prill 2003. Është botuar dhe një intervistë e zotëri Kopanit, ku shpjegohet më qartë se motivi i këtij veprimi, në bazë të të cilit filloi çështja penale dhe gjykimi penal, nuk është aspa personal, por qytetar e shoqëror për hir të mbrojtjes së ligjit e të interesave të përgjithshme.

Në të njëjtin numër të gazetës është botuar dhe një intervistë e gjatë me të pandehurin Kastriot Myftaraj, autori i librit "Nacional-islamizmi shqiptar…", i cili përmban ato që zotëri Kopani i ka denoncuar si nxitje të urrejtjes krahinore e fetare në Shqipëri dhe si kërcënim për sovranittein kombëtar. Intervista e të akuzuarit ka titullin "Myftaraj: Jam gati t'i shërbej Nanos".

Në "Kundërshpifografi", të botuar gjatë një viti në "Rimëkëmbja", kam shkruar gjerë e gjatë për palolibrin e Myftarajt. Edhe për spekulimet, që ka bërë Myftaraj në një sërë shkrimesh në gazetën "SOT", gjoja për të zbuluar jetëshkrimin dhe veprimtaritë antishqiptare të Kryeministrit Nano, Presidentit Moisiu, Ministrit të Mbrojtjes Majko kam shkruar në disa shkrime në "Rimëkëmbja" nga muaji Shkurt 2004 e deri tani.

Në këtë shkrim po ndalem vetëm në paraqitjen që i bën gazeta e Mero Bazes këtij Myftarajt nëpërmjet okelios "Intevistë me z. Kastriot Myftaraj, analist dhe biograf i paautorizuar i krerëve të shtetit". Botimi njëkohësisht dhe pranë njëri tjetrit i këtyre materialeve nuk është aspak i rastësishëm. Baze dhe gazeta e tij e kanë bërë me një synim të caktuar këtë bashkim. Padia dhe intevista e zotëri Kopanit janë botuar nga Baze, që të maskonte disi dëshirën e tij për të botuar intervistën e Myftarajt dhe për t''i bërë atij paraqitjen si "biograf i pautorizuar" i udhëheqësve dhe si analist.

Baze, me sa duket, kur ka një synim të caktuar nuk i jep fare rëndësi saktësisë së përdorimit të termave. Myftaraj nuk është aspak analist, por një spekulues i rëndomtë me fjalën e shkruar, një intepretues me mënyra sharlataneske i qëndrimeve të të tjerëve. Megjithatë, nuk duam t'ia prishim qejfin Bazes nëse ai e pranon vërtetë për analist. Kurse përsa i përket cilësimit tjetër "biograf i pautorizuar" duhet të themi se Baze dëshmon papjekuri të madhe sepse deri tani Myftaraj nuk ka bërë asgjë që të hyjë në kategorinë e botimve biografike, të autorizuara apo të paautorizuara. Përkundrazi, i kujtojmë Bazes se Myftaraj është një shpifograf shumë i ndyrë dhe i pështirë. Në palolibrin "Nacional-islamizmi shqiptar…" ka të paktën 300 shpifje kundër A. Baletës e H. Ferajt të dhëna si fakte e ngjarje, përveç shtrembërimeve të qëndrimve, mendimeve dhe shkrimeve. Edhe sikur Mero Baze të ketë marrë dijeni vetëm për një pjesë të përgënjeshtrimve, që u kam bërë një për një këtyre shpifjeve në serinë e artikujve "Kundërshpifografi" duhej që shpifografin të mos e quante biograf, qoftë edhe të pautorizuar.

Po kështu, Baze nuk duhet të harrojë se edhe spekulimet e Myftarajt me episode jetësore të familjes Moisiu nuk mund ta bëjnë shkruesin e tyre "biograf i paautorizuar i krerëve të shtetit". Për më tepër, në shtyp tashmë janë demaskuar si shpifje edhe këto spekulime. Organizata e Bashkuar e Veteranëve të Luftës Nacional-Çlirimtare ka botuar në "SOT" më 29 Maj 2004 shkrimin "Moisiu nuk ka qenë ushtar në Vietnam" ku hidhen poshtë të gjitha shpfjet e Myftarajt për Alfred Moisiun, babain e tij Spiro Moisiu, familjen Moisiu.

Baze duhej të kishte mirë paraysh këtë reagim të një organizate para se të cilësonte një shpifës kaq të pacipë si "Biograf". Mua nuk më habit aspak, që një tip si Myftaraj ta paraqesë Moisiun si pjesëtar të luftës antiamerikane në Vietnam, edhe pse Moisiu nuk ka vënë kurrë këmbën në këtë vend sepse ky shpifograf e shpifoman ka shkruar se edhe unë kam qenë në vende ku nuk kam shkelur kurrë, se dhe Hysamedin Feraj ka vizituar vende të cilave nuk u është afruar ndonjëherë, se unë kam bërë nja 8 takime me Bin Ladenin etj., marrëzira të tilla.

Kështu, Baze e bën medashje dhe me qëllim të keq gafën, që një shpifograf të tillë e shpall biograf të krerëve të shtetit. Me të tilla gafa Baze i bën më të besueshme ato që shkruhen herë pas herë për të, sidomos në gazetën "Albania", se vuan nga huqi i shpifjes dhe i intrigës. Më 6 Qershor, në shkrimin redaktorial "Çorapja Mero Baze dhe tranzicioni shqiptar" gazeta "Albania" ka shkruar shumë ashpër ndaj Bazes si shpifës e intrigant. Natyrisht nuk na vjen mirë kur njerëz të shtypit karakterizohen publikisht kështu. Por kur vërejmë se si Baze shpall biograf një shpifograf të diskredituar, por të paturpshëm, detyrohemi të mendojmë se Baze ka bërë shumë zullume në kurriz të dinjitetit të njerëzve, të së vërtetës e të etikës dhe moralit g azetaresk.

Nuk ka asgjë të keqe, që njerëz të caktuar t'i hyjnë punës së përpilimit të biografive të liderëve të shtetit, të personaliteteve në fusha të ndryshme. E mira është që me kësi punësh të merren njerëz me mend në kokë, seriozë, me përgatitjen e nevojshme, me personalitet të pastër që të mos krijojnë telashe. Por arsyetimi se biografët e drejtuesve janë praktikë perëndimore është absurd kur e përdorin shpifësit, intrigantët, provokatorët. Të përkrahësh njerëz të tillë do të thotë të prodhosh shpifografë si Kastriot Myftaraj.  Në Perëndim vërtetë botohen biografi politikanësh nga njerëz të paautorizuar prej tyre, por këta kujdesen shumë për vërtetësinë e fakteve, saktësinë e vlerësimeve e të int erpretimeve dhe nuk priren nga shpifja. 

Në Perëndim janë botuar libra jetëshkrimorë e vlerësues edhe për një personalitet të tillë botëror si Nënë Tereza nga biografë të autorizuar e të paautorizuar. Katrin Sink ka shkruar "Nënë Tereza. Një Biografi e autorizuar" botim anglisht 1997. Këtë biografi e çmojnë dhe besojnë të gjithë ata që e lexojnë. Por ka dhe libra të tjerë me karakter biografije, që jo të gjithëve u bëjnë përshtypje të mirë si  "Pozita e misionares. Nënë Tereza nga teoria në praktikë" me autor Kristofer Hitçens e botuar në SHBA në vitin 1995 apo "Verdikti përfundimtar" me autor indianin Arup Çaterxhi, botuar në anglisht në vitin 2003.

Përveç biografive të njohura qysh herët me autorë shqiptarë e të huaj për Ahmet Zogun dhe familjen mbretërore shqiptare në pak vitet e fundit janë botuar librat biografikë "Geraldina, Mbretëresha e shqiptarëve" me autore Zhozefinë Dëde, Paris 1997 (më pas dhe në shqip), "Dinastia Zogu" me autor francezin Patris Najbor, Paris 2002, dhe "Mbreti Zog, që u bë vet Mbret i Shqipërisë" me autor anglezin Xheison Toms, botuar në Britaninë Madhe në vitin 2003.

Të gjithë këta libra biografikë janë rezultat i një pune të gjatë, të kujdesshme me përgjegjësi dhe jo punë sharlatanësh, që trillojnë ose mbledhin trillime shërbimesh të fëlliqura agjenturore, zyrash të propagandës shpifëse, sikurse ndodh në Shqipëri me një "biograf të paautorizuar", që e reklamon dhe Mero Baze.

Nuk ka asgjë të keqe që njerëzit që merren me biografira të politikanëve, udhëheqësve e personaliteteve të bëjnë dhe libra që nuk u shkojnë sipas oreksit të interesuarve ose përkrahësve të tyre, nëse nuk cënohet e vërteta, morali publik. Këtë vit Kevin Filips ka botuar në SHBA një libër me 350 faqe  me titull "Dinastia amerikane. Si u bë klani Bush familja me e fuqishme dhe më e rrezikshme në botë". Por duket libër i shkruar me një kujdes të posaçëm në vitin zgjedhor dhe jo një provokim i pamatur kundër më të fuqishmit të botës. Le të bëjë kështë kush është i zoti edhe në Shqipëri. Por për biografi nuk duhen pranuar e aq më pak reklamuar shpifografitë e sharlatanëve, që me urdhër e ndihmë sh ërbimesh të mbrapshta shqiptare e të huaja bëjnë paloshkrime si ato që botohen nën emrin e Kastriot Myftarajt.

Shpifografia e shopifomania po bëhen një kërcënim i vërtetë për gazetarinë dhe botimet në Shqipëri dhe një bezdi për qytetarët shqiptarë. Ndaj shpifografia duhet frenuar edhe pse sharlatanët do të bërtasin se u cënohen të drejtat e fjalës së lirë. I lirë njeriu është të shkruajë të vërtetën, por jo të shpifë. E pranueshme është gazetaria biografike, por jo shpifografia.

Mero duhet të kuptojë kaq gjë tashmë se ka përvojë në punë gazetash.

 

6 Qershor 2004                                       Abdi Baleta    

Do you Yahoo!?
Friends. Fun. Try the all-new Yahoo! Messenger

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links
Olsi | 9 Jun 12:18 2004
Picon

RIMEKEMBJA 08/ 06/ 2004 [ II ]

 P ralla e huazuar dhe pakëz e ndryshuar

 

Borëbardha dhe reklama

Borëbardha moderne i ngjan asaj të përrallës: lëkurë të bukur të bardhë, flokë të gjatë të zinj dhe buzë të kuqe. Ajo është martuar me Princin e fuqishëm. Ata janë të lumtur bashkë. Por Njerku i Keq i Borëbardhës moderne i është qepur nga pas çiftit të lumtur për t’ua rrëmbyer Mbretërinë. Njerku i Keq e ka shndërruar veten në Shtrigan që ta shkatërrojë çiftin e lumtur princëror dhe t’i bëjë ata të hanë mollën e helmuar…

 

Mirëpo Borëbardha moderne nuk thyhet aq lehtë: ajo jeton në kohën e reklamës dhe marrëdhënieve me publikun, ajo e di se bukuria fizike dhe marifetet e mençura janë armë më e fortë se sa ulërimat dhe “magjitë” e Njerkut të Keq. Pastaj, Borëbardha moderne ka edhe shtatë xhuxhat…

 

Borëbardha moderne i mori xhuxhat nga zona e largët ku ata jetonin, sepse atje, xhuxhat nuk kishin as shtëpi e as shpella të nëndheshme mbushur me gurë të çmuar. Borëbardha moderne i solli xhuxhat në zemër të Mbretërisë së saj, e sikurse në përrallë, shkruajti emrat e secilit mbi shtratin e secilit, që mos t’i ngatërrojë, ua pastroi dhe rregulloi shtëpinë e re që xhuxhat të jenë të lumtur. Në fund të fundit, siç thotë edhe përralla, xhuxhat ia shpëtuan jetën dhe dashurinë e zemrës Borëbardhës, kështu që është radha e saj t’iu ndihmojë xhuxhave.

 

Dhe kështu të dashur fëmijë, e gjithë Mbretëria e pa se sa shpirtmirë dhe e bukur është Borëbardha moderne, me lëkurë të bardhë, flokë të zinj dhe buzë të kuqe. Ajo i do shumë xhuxhat dhe i ndihmon ata. Dhe Mbretëria e kupton që edhe Princi i saj ka pjesën e vet në mirësinë e Borëbardhës moderne, sepse ai është Princi dhe pa vulën e tij asnjë nuk ndodh në Mbretëri.

 

E kush do të donte t’ia shihte sytë Njerkut të Keq Shtrigan, që çirret e ulëret, që është aq i shëmtuar dhe shkakton vetëm fatkeqësi me magjitë e tij, kur kemi Borëbardhën e bukur (me Princin e saj) që është aq e mirë dhe iu ndihmon xhuxhave? Njerëzit e Mbretërisë kanë nevojë për fytyra të bukura dhe përralla të bukura, që të munden të përballojnë më lehtë shëmtinë e tyre të përditshme.

 

                                                                                                Përrallatreguesja

 

Profesor,

Po pati vend per kete jave...

 

NJË “TELEABETARE” PËR MEMUSHIN

 

Këtu në shtypin nacionalist, me mundësi të kufizuara botimi, trajtohet kryesisht tematika kombëtare, të parit në planin kombëtar të një problemi apo analize të caktuar. Dhe, shpesh, na humbin disa trajtesa individësh që veprojnë në dëm të kombit më shumë për paaftësi vetjake sesa për qëllime të mirëfillta antikombëtare. Gjithsesi, kritikat ndërtuese të shfaqura në këtë shtyp, të para në rrafshin kombëtar, bëjnë që edhe mjaft prej të përditshmeve informative të trajtojnë, herë pas here, problematika individësh të veçantë që punojnë në dëm të aspekteve që përbëjnë karakterin kombëtar të shqiptarëve dhe funksionimin e shtetit shqiptar.

Konkretisht, nëse kohë pas kohe kemi trajtuar analitikisht probleme të arsimit dhe gjuhës shqipe në shtypin tonë, pa u ndalur në emra konkretë në vaçanti, nuk do të thotë që, në thelb, nuk u jemi kundërvënë drejtpërdrejt zyrtarit më të lartë apo vartësit të tij të parë të kësaj fushe. Nëse sot, javët e fundit, na kap syri në të përditshmet informative akuza të pafundme ndaj ministrit të Arsimit dhe Shkencës, Luan Memushi dhe stafit të tij, dhe në “Rimëkëmbja” këto akuza të njëjta mungojnë, këtu nuk kemi të bëjmë aspak me një heshtje dashamirëse në favor të ministrit. Kemi përshtypjen që analizat e bëra kohë pas kohe mbi plagët e arsimit apo rëndësinë e gjuhës shqipe si element kombformues e kombnjësues kanë dhënë sadopak ndihmesën e t yre në sensibilizimin e opinionit publik, mediatik e intelektual në dobi të trajtimit të të dhjetëra e qindra rasteve individuale e të përveçme, siç është rasti i abuzimeve dhe paaftësisë së ministrit Memushi, apo edhe të ministrave e krerëve të tjerë të fushave të tjera. Kemi ndjekur shqetësimin e drejtë të opinionit mediatik të këtyre javëve të fundit, i cili akuzon hapur funksionarë të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës për abuzime në tendera e paaftësi të dukshme në administrim fondesh e politikash arsimore. Të vjen vërtet keq tek sheh ministrin arrogant Memushi t’u kundërvihet e të fajësojë gazetarët e “Fiks Fare”-s për gjendjen e rëndë të arsimit, gazetarë që paraqesin të vërtetën lakuriqe mbi arsimin sot në Shqipëri. Dhe çdo shqiptar e di se sistemi fillor, tetëvjeçar, i mesëm, i lartë dhe ai akoma më i lartë e që shkon kah Akademia e Shkencave ka probleme nga më të ndryshmet e më të dukshmet, që nga mospërkushtimi, keqdrejtimi, fondvjedhja, notëshitja e deri te nepotiz mi dhe shumë elementë të tjerë që përbëjnë atë që rëndom e quajmë korrupsion.

Të zgjatesh këtu mbi minsitrin Memushi do të ishte e tepërt, se tashmë është bërë më shumë nga të përditshmet shqiptare, madje me fakte, shifra, e intervista, po ashtu edhe nga media elektronike me filmime të qarta. Analfabetizmi në rritje dhe gjuha e përdorur nga Memushi në dalje të tij të ndryshme në publik janë dy treguesit më flagrantë që ky ministër duhet përjashtuar urgjentisht nga posti që mban, meqë ky dhe shumë shtetarë kolegë të tij nuk kanë përgjegjësinë të heqin dorë pas shumë dështimesh në fushën të cilën administrojnë. Madje, në faqet e të përditshmeve shqiptare duhet të kishim parë edhe trajtime problemesh që kanë të bëjnë me dështimin e politikave në favor të shkencës shqiptare, sepse Memushi është edhe ministri i Shke ncës, gjithashtu.

“Telemëngjes”, “Teletubbies”, “Mirëmëngjes Shqipëri”, “Mirëfilli shqip”, e “tele-“ të tjera janë vetëm disa nga titujt e emisioneve të ndryshëm që pushtojnë ekranet tona dhe që ndërthurin artin, argëtimin, informacionin me kulturën dhe mundësinë e ndërlidhjes mes shqiptarësh, tani edhe me shërbime satelitore. Meqë media elektronike është fuqizuar së fundmi dhe po pasuron programet e saj, një sugjerim kemi këtë herë në lidhje me akuzat ndaj Memushit për gazetarët e këtij lloj mjeti: të mundësojnë një emision arsimor dhe sensibilizues me titullin “Teleabetare”, ku ministri të shohë veten, dështimet e tij, dhe vullnetin se si me pak ide dhe dëshirë mund të luftohet analfabetizmi, A-ja e arsimit. Ndërsa gazetarët, korrespondentët dhe anal istët që botojnë në shumë prej të përditshmeve duhet të kuptojnë që Memushë të tjerë do të dalin pas këtij, pak rëndësi ka nëse i emëron Nano apo Berisha, në qoftë se problemi dhe çështja nuk trajtohet në aspektin kombëtar.

 

Elvis Alla


NË FOKUS TË POLITIKËS NË SHQIPËRI

 

“LEVIZJA PËR ZHVILLIM KOMBËTAR” E UDHËHEQUR NGA LARTËMADHËRIA E TIJ LEKA ZOGU, NJË HAP POLITIK I QËLLUAR QË VIE NË ÇASTIN MË TË DUHUR..!

 

Rexhep ELEZAJ

 

Nuk ka dyshim se skena politike në shtetin amë, pra Shqipërinë londineze, ka sot pamjen e një “tregu perimesh” të gjelberta, në të cilin, mjerisht, pa ndonjë kontroll çmimesh ofrohën dhe shiten lloj-lloj zarzavatesh, të cilat nga vapa e madhe sikur kanë zënë të prishën, dhe kjo gjendje tollovie “blerësit” e tyre po i shtynë që të orientohen drejt artikujve tjerë për të mbaruar “sallatë” sa më të shishme “partiake”. E sollëm këtë shëmbull simbolik për situatën aktuale brenda spektrit politik në Shqipëri, duke patur për bazë raportet e këqia midis partive më kryesore në vend, të cilat pranë hasmërive politike i karakterizon dobësia e veprimit, jo kohezioni, amullia, dekoncetrimi, mosuniteti në qëndrime, pastaj mungesa e vizionit dhe str ategjisë zhvillimore për të ardhmen, mungesa e programeve efikase sidomos glorifikimi i koncepteve mbi të cilat mbeshtetët çdo platformë për zgjidhjen e çështjes kombëtare të cilit do popull qoftë në botë, pra edhe asaj shqiptare. Themi kështu, sepse është aq e stërngarkuar skena politike në Shqipëri me numër aq të madh partishë dhe partizash politike, sa që në rrethana të tilla kaotike, është gati e pamundur të flitet për profilizim partiak në kuptim të plotë të kësaj fjale, i cili (profilizimi) si proces mundëson sëndërtimin e projekteve zhvillimore si parakusht për krijimin e shoqërisë moderne dhe të përparuar, ku të gjithë njësoi duhet t’i gëzojnë të drejtat e tyre qytetare dhe kombëtare. Me një fjalë, ku pluralizmi politik duhet të shërbej si fushë për konkurencë vlerash midis forcave të ndryshme përmes prezentimit të programeve konkrete, verifikimi i të cilave duhet të bëhët përmes referendumeve popullore si gjithkund në vendet demokratike, si akti më sublim kushtetues për vend osjen e pushtetit dhe shtetit të mirëfilltë juridik.

Meqë një gjë e këtillë nuk është duke ndodhur ende në Shqipërinë tonë, që gati 15 vite qëkur është rrëzuar pushteti komunist, meqë ende nuk ka konkurencë të denjë politike midis partive, ku ende nuk bëhët luftë parimore për pushtet ashtu siç veprohet në të gjitha shoqëritë perëndimore, pra aty ku ardhja në pushtet vazhdon të kuptohet si privilegj dhe luks politik, e jo si punë dhe obligim kombëtar për të mirën e atdheut dhe gjithë kombit, etj, është iluzore të flitet për politikë të konsoliduar nacionale. Dhe, përderisa të mos kuptohet fakti se të qënurit në pushtet nënkupton shërbim dhe ruajtje të interesave kombëtare e jo personale, derisa lufta për të ardhur në pushtet bëhët për interesa individuale dhe klanore të tipit unitarist-m akiavelist, siç veprohet që sa vite në Shqipëri, pra në shoqërinë ku partitë vazhdojnë të jenë në shërbim të liderëve politikë e jo në funksion të krijimit dhe ndërtimit të shtetit demokratik brenda të cilit individi paraqet shtyllën fillestare ku fillojnë dhe mbarojnë interesat kombëtare të një populli, deri atëherë nuk mund të flitet as për shoqëri të përparuar dhe të emancipuar politikisht. Përkundrazi, në raste të këtilla bëhët fjalë për sistem dhe rend shoqëror të tipit primitiv nga i cili nuk mund të dilet pa ndërmarrjen e masave radikale në planin e rikonstruimit të gjithë politikës kombëtare dhe shtetrore, ngase praktika politike e cila sot zbatohet në Shqipëri nga ana e socialistëve në pushtet, lirisht mund të thuhet se ajo nuk ka asgjë të përbashkët me modelet e rendeve dhe sistemeve të mirëfillta juridike dhe demokratike në botë, dhe për këtë që themi mund të sjellim qindra fakte dhe argumente të cilat do të na merrnin shumë kohë dhe vend për numërimin e të gjithave. Ndaj , po mjaftohemi me shembullin e numrit të partive siç është Gjermania me afro 85 milion banorë, vend ku nuk ka hiq më shumë se 5-6 parti së bashku me disa frakcione të vogla të cilat në esencë paraqesin tërësinë e spektrit politik të këtij vendi, i dominuar kryesisht nga dy partitë më kryesore siç është SPD-ja (aktualisht në pushtet) dhe CDU-ja, por të cilat në mënyrë perfekte u shërbejnë interesave të shtetit dhe shoqërisë gjermane, qoftë derisa ato gjenden në pushtet, qoftë kur janë në opozitë. Pra, të gjitha partitë pa dallim iu përmbahën dhe respektojnë në rend të parë interesat nacionale dhe shtetrore, pa marrë parasysh pozitën që kanë liderët e tyre në shoqëri, funksionin që kryejnë ose pasurinë që posedojnë. Dhe, pikërisht këtu fillon së funkcionuari shteti ligjor që garanton zhvillim shoqëror të gjithanshëm brenda të cilit (shtetit) rregulli dhe rendi kushtetues janë fundamenti kryesor mbi të cilin qëndron dhe zhvillohet shoqëria gjermane, e cila sot llogaritet si njëra nd ër më demokratiket në Evropën perëndimore, e njohur edhe si shteti më rigoroz kur është fjala për respektimin dhe zbatimin e ligjeve, por edhe ku vlerat individuale çmohën për aq sa ato janë në shërbim të interesave kolektive. Pra, shoqëri ku normat demokratike janë thjesht rregulla me të cilat përkufizohen qartë kufijtë midis lirive të njeriut, obligimeve të tij qytetare si dhe sjelljeve individuale ndonjëherë të padisciplinuara dhe jashtligjore.

Që të mos largohemi nga tema, ajo që dëshirojmë të themi me këtë rast është fakti se kështu siç funksionon sot rendi dhe sistemi politik në Shqipëri, kështu siç funksionojnë sot me dhjetra parti në mënyrë gati stihike pa koncepte e platforma konkrete të punës, ose pa i respektuar si duhet normat ligjore si dhe pa i ndërtuar mekanizmat e duhura shtetrore mbi të cilat nuk guxon të ngritet askush, pastaj aty ku interesat politike të individit si pjesë e shoqërisë nëpërkëmbën bashkë me të drejtat dhe lirinë e shprehjes së fjalës dhe mendimit të lirë, etj, nuk ka asnjë dyshim se me një politikë të këtillë shteti ynë amë edhe për 50 vite nuk do të arrij të dal nga kthetrat e egoizmit politik si dhe nga rrëmuja e ambicieve grabitçare të cila t shtetin shqiptar çdo ditë e mëtej po e katandisin drejt mjerimit social dhe ekonomik, drejt humbjes së sovranitetit dhe identitetit nacional, rrjedhë kjo shumë negative e cila poçëse nuk ndërpritet për shqiptarët do të ketë pasoja shumë rënda.

Duke u nisur nga shqetësimet reale si dhe nga faktet shumë dekurajuese të cilat e karakterizojnë sot skenën politike shqipatre në përgjithësi, dhe në veçanti ate në Shqipëri, jemi të bindur se nisma e lartëmadhërisë së Tij Leka Zogut për t’u kyçur me një rol më konkret në skenën politike shqiptare përmes “Levizjes për Zhvillim Kombëtar” është hap shumë i qëlluar i cili vie në kohën dhe rrethanat shumë kritike nëpër të cilat po kalon aktualisht politika shqiptare. Shkaqet të cilat e kanë shtyrë që ta merrë një nismë të këtillë, siç tham më lartë janë të shumta, posaçërisht duhet veçuar ato të cilat kanë të bëjnë me bllokadën politike të ngritur nga brenda dhe jashtë Shqipërisë me qëllim për ta penguar që të bëhët pjesë e familjes së po pujve të civilizuar. Prandaj, iniciativën e Pretendentit për fronin mbretëror Leka Zogut e çmojmë si akt të madh patriotik i cili për momentin Shqipërisë i ofron zgjidhjen më të mirë në mënyrë që ajo të lirohet nga prangat e “robërisë” politike të cilat ia kanë venë mbi qafë socialistët-neokomunistë shqiptarë në krye me F. Nanon.

Duke u pajtuar plotësisht me pikat themelore të Programit të tij për nxjerrjen e shteit shqiptar nga imbisi në të cilin gjendet aktualisht, lartëmadhërisë Leka Zogut i dëshirojmë sukses dhe njëherit e përgëzojmë për këtë hap të guximshëm politik i ndërmarrë në çastin më të nevojshëm për të mirën e gjithë kombit.  

 

REPUBLIKA E SHQIPËRISË                                 PESHKOPI 03/03/2004

MYFTINIA E ZONËS DIBËR – MAT – BULQIZË

 

 

Kryesisë së Partisë Socialiste Tiranë

Kryetarit zotit Fatos Nano!

 

(Erion Braç në gazetën “Zëri i Popullit” kërkon t’i detyrojë muslimanët të demonstrojnë në shesh)

 

 

Zotërinj drejtues të Partisë Socialiste, nuk është hera e parë që gazeta juaj “Zëri i Popullit” shpif, gënjen, mashtron dhe fyen fenë Islame, muslimanët dhe ata muslimanë që janë anëtarë të partisë suaj. Ajo nuk duhet t’i irritojë muslimanët kudo qofshin. Le të mos harrojë Erion Braçe se edhe në partinë tuaj ka shumë muslimanë.

Le t’i shohim rradhaz disa nga shqetësimet shumë serioze:

1.      Më datën 24 shkurt 2004 në faqen e parë të gazetës “Zëri i Popullit” shkruhej “Hoxhallarët në krye të protestave të Berishës”. Kërkuam tej e tej gazetës për të gjetur emrin e ndonjë kuadri tonin, por nuk gjetëm. Ripamë disa herë shfaqjet televizive të demonstratës së 21 shkurtit, edhe atje nuk gjetëm ndonjë uniformë islame. Nëse është fjala për emra, atje kishte muslimanë, ortodoksë, katolikë dhe çifutë. Në faqen 4 bëhej fjalë për një farë Zenel Doka, ko ka e të cilit ishte futur në rreth. Ai nuk është në listën e kuadrove tanë, nuk është as imam e as hoxhë. Ai nuk kryen asnjë detyrë për ne. Nëse dëshiron të dijë Erion Braçe çdo të thotë fjala “hoxhë” po ia shpjegojmë: fjala “hoxhë”do të thotë dijetar, i drejtë, patriot dhe i ndershëm. Nëse ia vrasin ndërgjegjen Braçes nuk kemi ç’ti bëjmë. Këta gjithmonë kështu e kanë treguar veten. Jo zotërinj, mllefet e Erion Braçes dhe korespondentit tuaj Hasan Pasha nuk shprehen kështu.

2.      Këta të dy, edhe vitin e kaluar përgatitën vëllavrasjen në Bulqizë duke shpifur e i zmadhuar problemet e vogla, aq sa gati ndodhi Qerbela shqiptare. Jo kështu zotërinj! Qe angazhimi dhe maturia e kuadrove islame që e mënjanuan atë. E, ata që i fryjnë këtij zjarri qenë Erion Braçe dhe Hasan Pasha.

3.      Disa herë kemi parë në faqen e parë të gazetës tuaj portretin e Sali Berishës me çallmën e profetit tonë Muhamed në kokë. As Sali Berisha dhe askush prej politikanëve nuk e meritojnë atë çllmë borë të bardhë në kokë. Politikanët tanë shkatërruan një popull kaq të vogël e jo më të jenë udhëheqës të miliardave njerëzve, kurse fytyra e Erion Braçes kërkon të luajë me atë çallmë të cilën e nderojnë miliarda besimtarë islamë, të krishterë e ortodoksë, kryetar ë shtetesh, shkencëtarë të përmasave botërore. Me siguri kryeredaktori juaj kërkon një kapele sterë të zezë e ta vendosi mbi zemrën e tij të zezë. Me kë tallet ky i akuzuar për vjedhës xhepash? Këtë fytyrë e pamë të qeshte edhe atëhere kur i gjithë populli qante për viktimat e Vlorës, që sollën aq shumë probleme edhe për ju.

 

Zotërinj, gjykojmë ne, ka nga ju që pa e njohur fenë Islame e sulmojnë atë për prapambetje, për terrorizëm, për fondamentalizëm. Të tëra këto e kanë burimin në tjetër vend e jo në fenë Islame. E lexoni K’uranin tonë dhe në të do të gjeni: urdhër për të mësuar dijen pa kufi, paqë dhe vetëm paqë, ndalon terrorizmin, ndalon shkatërrimet e nxit për punë të mira. Feja Islame u jep forcë atyre që mbrojnë atdheun. Kjo është provuar edhe në vendin tonë. Feja Islame u jep gjallëri kombeve të vogla. Ajo formon njerëz me karakter të papërkulur për mbrojtjen dhe zhvillimin e vendit. Po t’i zbatonin njerëzit këto mësime me siguri do të ishin mijëra vjet më parë.

 

4.      Së fundi, në artikull shtrohet një problem i çditshëm, i cili kërkon t’i përjashtojë muslimanët nga jeta e gjallë e popullit tonë: “Muslimanët nuk duhen të merren me politikë” – kështu shkruan Braç në faqen 4 të gazetës së asaj date. A nuk duhet të gëzohen, të hidhërohen, të kërkojnë shkollë, të nxisin të mirën e të ndalojnë të keqen muslimanët në atdheun e tyre? A u ndalohen atyre të mendojnë , të luftojnë e të punojnë për mbrojtjen e ndërtimin e atdheu t? Ne këtë punë e kemi bërë kundër serbëve, grekëve, turqve, italianëve, bullgarëve, francezëve, gjermanëve, kur ata kanë pushtuar vendin tonë, pavarësisht e kujt feje kanë qenë. Megjithëse, pasojat e popujve të krishterë kanë qenë. Sipas Braçes paskemi gabuar. A u ndalohet muslimanëve të ndalojnë politikën e fajdeve e të bingove, të cilat rëndojnë së tepërmi mbi ekonominë e të varfërve! Sa pjestarë familjesh kanë lenë fëmijët pa bukë për të derdhur paratë në bingot shtetërore dhe private! Ne, edhe nëse nuk dëshiron Braçe, këtë lloj grabitje do ta dënojmë. Po të na kish dëgjuar populli nuk do të shkonte pas fajdeve, nuk do të rrëzohej kaq shumë në llucën e politikanëve. A mos vallë na ndalohet të dënojmë korrupsionin që po rrëzon aq shumë ekonominë kombëtare, e këtë rëndesë po e ndjejnë familjet e tërë Shqipërisë veç atyre që vjedhin. Ne ua kemi thënëdhe do t’ua themi besimtarëve, borxhit do t’u dalim edhe pse nuk do Braça me shokë. A mos vallë ky Braçe kërkon të mos luftojmë prost itucionin, këtë turp kombëtar, për të bërë qejfin e miqve të Braçs: grekë, italianë e francezë. Zotni Braçe mund të japë gjithça të tijën, por kurrë nderin e kombit shqiptar. Ne, edhe pse nuk do Braçe, do të përpiqemi ta shpëtojmë kombin tonë nga kjo fatkeqësi. Parti të shumta demokristiane aderojnë në politikën shqiptare. Ka edhe muslimanë në rradhët e tyre. E pse muslimanëve u ndalohet të kenë edhe ata një parti demoislame! A nuk veprohet me racizëm të dukshëm? Çështë kjo pabarazi? Pse vetëm muslimanëve u ndalohet e drejta për të nxitur drejt interesave të mira të popullit tonë, u ndalohet e drejta për të ndaluar keqbërësin për t’i hapur plagë të njëpasnjëshme këtij populli? A nuk janë politike këto more Braçe? Persona si Braçe apo ndonjë tjetër po nxisin hapur demonstrata fetare. Ne kurrë nuk do të bëhemi shtrat i një partie, por atë që nuk na ngacmon e na ndihmon, do ta ndihmojmë pa shkelur kurrë parimet e normat e fesë së përsosur Islame. Jemi të bindur se luftrat fetare janë më të tmerrshmet dhe tërë bota u shmanget, kurse Braçe kërkon t’u vejë flakën. Le të kujtojnë Braçja me shokë dëmet që i sollën kryqëzatat Europës dhe njerëzimit. Kërkojmë që personat përgjegjëstë vihen para përgjegjësisë. Ne iu sigurojmë se do të jemi gjithmonë në krye të punës për të luftuar të keqen që dëmton ihnteresat e popullit e të kombit tonë. Do të bëjmë gjithçka për të mirën e popullit. Dëshirojmë të njoftohemi për marrjen e letrës.

 

 

 

 

Përshëndetje!

Myftinia e Zonës Dibër-Mat-Bulqizë

Myftiu

Ahmet ÇAUSHI

 

 

 

Në fillim të muajit mars 2004 i dërguam kryesisë së Partisë Socialiste letrën e sipërshkruar. Erion Braçe e kish bërë zakon të sulmonte fenë Islame, kuadrot e saj dhe tërë besimtarët islamë, pa asnjë bazë. Shpresonim që brenda afateve të caktuara të na përgjigjeshin . kaluan tre muaj. Mospërgjigja na shpërfill, na mohon si institucion dhe tregon se ai dhe gazeta që drejton janë të pandryshuara.

E dëgjuam Erion Braçen të thotë se po punonte për hartimin e një ligji për shtypin, se do të caktonte ku fillonte e ku mbaronte e drejta e të shkruarit. Meqë ky ligj ka mbetur ta thurëErion Braçe, me siguri….. por jemi të bindur se Erion Braçes i mungon morali për t’u marrë me këtë problem.

Në fillim të muajit mars gazeta “Zëri i Popullit” boton me shkronja të mëdha “Hoxhallarët në krye të protestave të Berishës”. Në artikull shpifej e gënjehej për të poshtëruar fenë Islame dhe kuadrin e saj. Për shpifjen edhe pasqyrimin në gazetë të një mllefi urryes nuk pranuan të përgjigjen e as të kërkojnë falje.

Nuk na çudisni aspak zotërinj! Nuk jeni të parët e as të fundit. Edhe faraonët egjyptianë, edhe perandorët europianë, edhe presidentë janë sulur herë pas here për ta shfarrosur fenë Islame. Nëse nuk e dini, me siguri që e dini, fundi i tyre ka qenë shumë i hidhur.

Nuk luftohet me Zotin o Braçe!Në K’uranin e Madhëruar Zoti thotë: “Unë ua solla njerzëve besimin islam dhe Unë e ruaj atë”. Ju aspak nuk e dobësoni fenë Islame. Jeni shumë i vogël.

Duke e sulmuar ju, ajo rritet, sepse lexuesit e dinë se kush po e sulmon. Feja Islame u siguron njerëzve drejtësi e barazi, paqe e siguri, dije e moral të shëndoshë. Të tëra këto u japin jetë e shëndet popujve. Këto ndalojnë ligjin darvinist të seleksionimit të shoqërisë njerëzore, mbrojtës i të cilit jeni ju.

Duhet ta keni dëgjuar se populli ynë me fenë Islame në zemër ka luftuar për vatan e imam, pa i ndarë kurrë njërën nga tjetra. Ju i morët me gjyq Nikollë Lesit, kryetar i Partisë Demokristiane, 20 milionë lekë se shpifi për liderin tuaj, siç thoni ju. Ky gjykatës, vallë do të na japë edhe neve 20 milionë për shpifjen dhe fyerjen tuaj! Nëse pretendohet për gjykim të barabartë edhe ne do t’i marrim. Kur t’i marrim ju sigurojmë se do t’i derdhim në arkën e institucionit e kurrë nuk do t’i fusim në xhepat tona.

Ne jemi të bindur se ju as që doni dhe as që e keni në moral të vlerësoni të drejtën e as fenë Islame. Megjithatë ne presim.

 

 

                                                                        Myftinia e Zonës Dibër

 

 

 

PËRSHËNDETJE FRONTIT TË “LËVIZJES PËR ZHVILLIMIN KOMBËTAR”

 

 

Të gjithë nacionalistët shqiptar, ata që janë me të vërtetë shqiptarë dhe ia duan të mirën Shqipërisë dhe mbarë kombit shqiptar, e kanë pritur me interesim nismën e pretedentit të Fronit Mbretëror Leka Zogut për krijimin e “Lëvizjes për Zhvillimin Kombëtar”.

Platforma e kësaj Lëvizjeje është e qartë: frenimi i shngatërrimit të mëtejshëm i shtetit shqiptar, i ekonomisë dhe mbrojtja nga katastrofa përfundimtare e shkaktuar nga binomi PS dhe PD me politikën e tyre bënë që në Shqipëri të lulëzojë korrupsioni, krimi i organizuar, papunësia, varfëria, hakmarrja, gjakmarrja, mosfunksionimi i shtetit ligjor, korrupsioni në gjykata, mashtrimi i legjislativit dhe i ekzekutivit etj.

Përshëndesim këtë Lëvizje me gjithë zemër sepse në pikat kryesore të programit të saj ka bashkimin e kombit shqiptar në një shtet të vetëm: në SHQIPËRINË ETNIKE. Prandaj ne intelektualët duhet të punojmë me të gjitha energjitë që të realizohet ky bashkim kombëtar shqiptar.

Me ndihmën e të MADHIT ZOT, urojmë, më në fund, të ketë sukses formimi dhe puna e këtij FRONTI. U bë edhe para 10 viteve një tentativë e tillë në Shkodër (8 Janar 1994). Me iniciativën e Shoqatës të të Shpronësuarve “Pronësi me Drejtësi” u krijua FRONTI I DJATHTË ANTIKOMUNIST, që në progtamin e tij pat bashkimin e të gjitha forcave politike të djathta demokratike në një front të vetëm, i cili do të vinte në vend të gjitha padrejtësitë që ushtronin forcat drejtuese (binomi PS e PD), njëherësh marrjen e pushtetit në dorë.

Për gjashtë muaj rresht i ranë ane-mbanë atdheut trimat dhe nacionalistët e mëdhenj zoti Rrapo hajredin Danushi (Kryetar i Shoqatës), deputeti zoti Abdi Baleta e Petrit Kalakula (drejtues të Partisë e Djathta Demokrate) dhe të tjerë, për të prezantuar në popull programin e këtij Fronti e përkrahjen e këtij nga populli. Por PD e PS ushtruan të gjitha format e presionit dhe nuk e lanë atë për të prishur këtë lëvizje të djathtë nacionaliste.

Ne nacionalistë duhet të mos harrojmë kontributin që ka dhënë atëhere ata që punuan seriozisht për suksesin e kësaj Lëvizjeje si dhe punën e palodhur që vazhdon qysh nga ajo kohë Partia Rimëkëmbja Kombëtare për të mbrojtur këtë frymë.

Interesi i mbarë shqiptarëve si dhe i të gjithë të persekutuarve politikë, i të shpronësuarve është t’i përkrahim nismat e djathta nacionaliste si ajo “LËVIZJA PËR ZHVILLIMIN KOMBËTAR” që Shqipëria të shpëtojë nga uzurpatorët dhe tradhëtarët e kombit, sepse vetëm atëhere me punën që do të bëjë ky Front do t’i plotësojë kushtet për asociim – stabilizim për t’u futur në Europë.

Por kjo përkrahje pas shumë përvojash të hidhura nga dështimi i përpjekjeve për bashkimin e së djathtës varet në radhë të parë nga përkushtimi dhe serioziteti e sinqeriteti i atyre që do të marrin përsipër të krijojnë bërthamën drejtuese e strukturën bazë të lëvizjeve të tilla.

Urojmë Naltmadhnisë Leka i I të ketë sukses në bashkimin e shqiptarëve në Shqipërinë Etnike.

Deklaroj që tani se votën time në zgjedhjet e ardhshme do t’ia jap “Lëvizjes për Zhvillimin Kombëtar”

 

 

                                                            NJAZI MUKA

 

                                                Një ish – iniciator i krijimit të Frontit

të Djathtë Antikomunist

 

 

 

 

KOMENT

 

Mbi disa shkrime të shkruara dhe të pabotuara

 

 

Para një muaji dorëzova disa shkrime në Redaksinë e gazetës “Drita Islame” të Komitetit Musliman Shqiptar për t’i botuar, të cilat hidhshin dritë mbi disa fenomene negative që kishin ndodhur dhe binin ndesh me fenë Islame dhe ata më premtuan se do t’i botonin.

Unë prita por ato nuk i botuan dhe shkoj për t’i takuar por nuk e gjeta atë personin që ia kisha dorëzuar shkrimin. Por aty në atë zyrë gjeta një person tjetër dhe më thanë se ky është kryeredaktori i gazetës “Drita Islame”, ishte një djalë i ri. Në bisedën që pata me ta unë kuptova se ai kishte frikë për t’i botuar ato shkrime, atje unë kisha shkruar disa ngjarje që kishin ndodhur dhe që binin ndesh me Sheriatin Islam.

 

 

 

OPINION

 

 

ÇFARË SHKRUHET DHE ÇFARË FLITET NË ANËN TJETËR TË PASQYRËS

 

Vrojtim historik

 

Ne sot jetojmë si në kohën e paganëve që ajo quhej koha e Injorancës ku çdo popull u lutesh idhujve, putavet dhe statujavet të cilat i quante perëndi.

Sot prapë pas disa milionave vjetësh u kthyem si në kohën e paganëve të kohës së Injorancës.

Kjo po ndodh në shumë vende të botës, por ne po e shohim të ngjashmen në vendin tonë, ku disa kanë si idhull të tyren Fatos Nanon dhe disa të tjerë kanë statujën e tyre Sali Berishën etj., etj. që i quajnë perëndi. Ku shkojnë qorrazi mbas tyre.

Zoti thotë se unë nuk e ndryshoj gjendjen e një populli pa ndryshuar ai vetveten, sikur gjithë populli të shkonte në faltore, d.m.th. në Xhami, këto idhuj do të falimentonin.

Këtë kohë që ne po kalojmë mund ta quajmë edhe koha e Dexhalit. 50 parti x 50 Dexhala asnjë Zot nuk i njeh.

Dexhal do të thotë kacafytje midis çifutnish. Pra ndodhemi në atë kohë me thanë: Mjer gjynafqari se të mirët s’ka ç’i ban injoranca ku budallenjtë vrapojnë vetëm në një drejtim, në drejtim të pasurimit material.

Dexhali ka vetëm një sy, syrin e materies, atij i mungon syri i mëshirës, kjo do të thotë “fuqi pa mëshirë, shkencë pa fe dhe teknologji pa etikë morale”.

Më 12 Maj 1999 u njoftua se do të ndodhte një eklips Dielli, e gjithë bota u friksua. 10 ditë para u paralizua puna u duk sikur i erdhi fundi botës, sepse para se të ndodhi kiameti ndodhin disa shenja të mëdha. Ka me i pa kush do që të njohi mbasandaj prishet dynjaja.

Bashkohen hana e dielli

I prishet rregulli gjithë botës

Në të katër anët shëmbet qielli

I ndërrohet fytyra Tokës

Yjeve dot u shuhet shefi

Tej e më kan Bota errësohet

Një tërmet i madh do të befi

Dheu në fund e më krye sheshtohet.

 

Erdhi 12 Maji e eklipsi kaloi dhe u pyetën disa politikanë shqiptar. Kur u pyet i ashtuquajturi shkrimtar i madh Dritëro Agolli ai deklaroi me ironi  se unë tha në qoftë se do të ngjallem pas vdekjes dëshiroj që të ngjallem kal e jo më njeri.

Kurse kur u pyet Sali Berisha ai deklaroi se unë e dijsha që nuk do të ndodhte asnjë gjë. Kurse grupi i shkencëtarëve meteorologjik anglez deklaruan se shkenca njerëzore u gjet e paaftë për t’i bërë një ndryshim sado pak këtij fenomeni hyjnor.

Këtu mjafton fjala e një dijetari se Injorantët është më mirë të qeverisen se sa të na qeverisin, apo fjala e Barletit ku thotë se kur Injoranca shartohet me pushtet mjer ai milet.

Shkenca mjeksore thotë se me shkollë zhvillohet dituria me kulm por mos harro thotë se midis diturisë dhe pa diturisë ekziston vetëm një fije floku që po u këput ajo fije kalon nga i ditur  në të paditur antikapat.

Dijetarët tonëqë shohim në ekranet e televizorit si në parlament dhe nëpër debate që bëjnë nëpër studjo të ndryshme mundohen me të gjitha forcat e tyre për t’i zgjidhur problemet në frymën e materializmit dialektik dhe të darvinizmit shekullit sapo kaloi, që ajo epokë ka përfunduar të mjerrët nuk dinë tjetër rrugë, ata nuk dinë, nuk duan të pranojnë humbjen boll mundohen të mjerët për të gjallur të vdekurit, pra këtu kemi të bëjmë me një revizionizëm i cili është duke u përpiluar në arkivolin e fundit .

Lufta e yjeve ua ka këputur fijen e flokut dhe kanë kaluar në agoni shpirti i tyre ka mbaruar për njëherë me materializmin dialektik. Atyre tani u ka mbetur materja, kufama e vdekur dhe e pavarrosur.

Djajtë ishin në shishe, lufta e yjeve ua hoqi tapën e shishes dhe djajtë dolën nga shishja dhe u shpërndanë në të gjithë botën.

Mbas shëmbjes së Murit të Berlinit dhe në kohën e shëmbjes së statujës së Diktatorit Hoxha, filloi menjëherë të rivendoset feja . Filluan kudo të ndërtohen xhamija. Pas kaq vitesh filloi të festohej Bajrami, në këtë kohë kishim kryeministër Ylli Bufin, ku u njoftua se do të bënte një vizitë në vendin tonë Ministri i Jashtëm i Amerikës Xhejms Bejker. Ky lajm u prit me gëzim nga populli shqiptar, që sapo kishte shpëtuar nga hekurat e djallit që e kishte mbërthyer për fyti.

Xhejms Bejkeri arriti ditën e Bajramit. Ai zbret në Rinas në mëngjes së bashku me delegacionin që e shoqëronte, kalon prapa qendrës së kryeqytetit dhe shkon tek xhamija ku uron festën e Bajramit pjesmarrësve në faltore dhe pastaj kthehet në bulevard tek mitingu ku e prisnin rreth 400000 shqiptarë me flamuj amerikanë në duar.

Ministri e pa se këta kanë lënë mënjanë festën hyjnore, Bajramin, d.m.th. Zotin dhe po e presin atë si Perëndi. Ai dha si dhuratë 4000000 dollarë që të blejnë nga një qiri e që ta vendosi secili në varrin e tij.

Ministri largohet me mendimin se komunizmi është i gjallë në Shqipëri.

Partia Komuniste e quante veten Perëndi. Partia thoshte se “Feja ishte opium për popullin” dhe drejtojnte gjithë vendin, kush e kundërshtonte e vriste, e burgoste dhe e terrorizonte.

Lufta e Yjeve solli disfatën përfundimtare të komunizmit. Tani populli mbeti në rrugë-kryq pa partinë dhe pa Zotin.

Në këtë kohë lindin shumë parti të tjera dhe populli i çrientuar shpërndahet duke u strehuar në këto parti por tani i pa sigurt, në këto parti hyjnë ata të bindurit e komunizmit, ndërsa ata të mundurit nga komunizmi, filluan të ndërtojnë faltore duke ngritur xhamija në ço anë dhe filluan ritet fetare.

Feja Islame na mëson se ço gja e keqe që të ndodhi kërkoje tek vetja jote. P.sh. shembja e Kullave Binjake në Nju Jork, apo shkatërrimi i Pentagonit në Ëashington pilotët ishin amerikan dhe aeroplanët ishin prodhim amerikan dhe fabrikat që i prodhuan këto aeroplane ishin amerikane. Pra kjo e keqe Amerikës i erdhi nga vetvetja, çfaj kishte populli i Afganistanit që i hodhi bomba e zjarr duke i rrahur gra, pleq e fëmijë të pafajshëm apo çaj ka populli i Irakut apo ai i Palestinës?

Xhorxh Bushii përngjan nemrudit në Kohën e Hazret Ibrahimit dhe Feraunit në Kohën e Hazret Musas.

Po i kthehemi gjendjes në vendin tonë para një muaji paraqitet në Gjykatën e Lartë një kërkesë me 900 firma për të krijuar një parti me emrin “mëmëdheu”.

Kjo gjykatë pasi e shqyrtoi këtë kërkesë e refuzoi duke qenë e dyshimtë se mos është parti Islamike. Pra kjo të len të kuptosh se gjykatat tona i drejton oriana Falaçi.

Këtë shkrim po e mbyllim se Feja Islame na mëson se çdo konflikt apo fatkeqësi që ndodh sot në botë i ka rrënjët në zemrat e njerëzve të prishur.

 

 

 

                                                                        RAMAZAN BUSHI

 

                                                                    THUMANË MAMURRAS

 

 

 

From Yannoullatos' statement at the Hellenic College / Holy
Cross Greek Orthodox School of Theology
Brookline, Massachusetts, May 15, 2004

"Since I come from a country ëhere ëe also have the presence of Islam,
do you knoë ëhat is greatest danger Christianity faces?  Islamization. 
Islam, not because of these terrorist attacks, but because there is a
secret Islamization of Christianity...I am afraid for a Christianity
ëithout a cross; A Christianity that accepts only the beauty and the
gifts of God ëithout accepting the suffering.  Remain alëays people of
the cross, accepting the suffering ëith the hope of resurrection. A
Christianity ëithout a cross is a dangerous Christianity..."

The N ational Herald
May 29-30, 2004

 

 

    

 

 

 

 

 

 

Do you Yahoo!?
Friends. Fun. Try the all-new Yahoo! Messenger

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links
BeqirS | 9 Jun 13:05 2004
Picon

Goodbye Mr. President !

 

 

Populli amerikan po pergatitet t'i jap lamtumiren e fundit Presidentit Reagan

 Goodbye Mr. President ! 

 

 

Nga Nju Jork(SHBA) BEQIR SINA

 

Washington DC : Sot, ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes, gazetat, televizionet, radiot, e gjithe Amerika i ka drejtuar syte dhe zemrat per nga  Kalifornia dhe nga kryeqyteti amerikan Washington DC , Katedralja e Madhe dhe ne Biblioteken presidenciale Ronald Reagan ne Luginen Simi, ne periferi te Santa Barbaras, ku trupi i tij i pa jet do te kthehet per t'u varrosur, atje ku do te prehet njeher e pergjithmon i qet shpirtit tij. Éshte Dita kur Amerika "Pays Tribute to Ronald Reagan " apo dita kur nga 43te Presidentet e Amerikes, 39te presidentet e saj u percollen per ne jeten e amnueshme. Kudo i njejti lajm qe shoqeron kobin e zise, muzik funebre, marrshe ushtarake, e Hymni Amerikan, jane motoja e dhimbjes dhe e respektit ndaj Presidentit te 40te Ronald Wilson Reagan.

 

Mirpo, vetem te kalosh neper ato rradhe Presidentesh, fotografite dhe historite e 43 Presidentave, veç emrave, e sheh veten se je futur ne nje jet madheshtore, ne nje jet burrash te medhenje, qe drithen Boten, ne nje bote heroike te udheheqsve amerikan, prej nga George Washingtoni deri tek ky i sotmi George W. Bush. Aty me mire se kudo mund t'a kuptosh fare leht sa shume kane bere Presidentet amerikanet per Ameriken qe ky vend i bekuar superfiqia e vetme e Botes te njihet si Planeti i Lirise, Demokracise dhe te Drejtave te Njeriut.Tek keta njerez te medhenj ose siç i njohim ne shqiptaret Burra Shteti me mire se kudo, mund t'a kuptosh ate çka mund te bejne keta njerez, ate çka mun te beje kombi amerikan qe di te kaloi edhe kufirin e kombit te vet per t'u gjendur ne krah te nje populli te nje kombi tjeter. Ashtu siç qe rasti i Presidentit Richard Willson i 37ti, qe nuk lejoj ndarjen e Shqiperise nga Fuqit e Medha, dhe Presidenti i 42te William Jefferson Clinton shpetimatari i Kosoves. Pra, keto raste dhe ato qe gezojm ne shqiptaret sot ne liri kur ra rregjimi komuniste i Enver Hoxhes e Ramiz Alis kane doren dhe inspirimin e ketyre njerzeve te medhenje qe me mire se kudo me mirenjohje e respekt te madh se bashku me popullin amerikan gjendet dhe populli shqiptare - kombi yne.

 

Sot, jo vetem syte dhe zemrat e popullit amerikan, por edhe mbar botes qe do lirine, demokracine dhe paqen duket sikur jane drejtuar drejt ketij vendi te madh ku jetojn rreth gjysem milioni shqiptare. Drejt Amerikes ku jeton Bota e demokracise dhe e lirise dhe Bota qe shkaterroje rregjimet totalitare e komuniste. Presidentet e ketij vendi jane te gjithe herojne jane te gjithe te nderuar dhe te respektuar deri ne pavdekeshmeri.

 

Media dhe masmedia amerikane:

 

Roland Reagan Presidenti i SHBA-s, vdiq ne moshen 93 vjeçare, e nderpreu emisionin informative koncerni mediatik Bloomberg, me logon - nderprejme lajmet e dites(Breakig News today), dhe vijoj moderatori i lajmeve , sot vdiq Presidenti i 40te, kampioni i pandrojtur i Qeverise Amerikane, Presidenti amerikan qe hallakati komunizmin, Presidenti karizmatik..... Ai vdiq nga kater komplikacione, qe erdhen si rezultat nje semundje 10 vjeçare qe quhet Alzheimer.

 


CNN rrjeti i njohur boteror, ishte duke transmetuar emisionin" Anderson Online" dhe menjeher ndryshoi linjen - nderprejme lajmet e dites(Breakig News today),
Anderson thote me emocione te forta: "Ju njoftoi se sot ne moshe 93 vjeçare vdiq Presidenti Reagan. Reagan, tha ai, ka qene presidenti historik i "ndeshjeve" te medha, i cili e udhehoqi SHBA me force dhe aktgjykim. Anet me poztive te udhheqjes se tij po i ndjen sot, jo vetem kombi amerikan, por edhe mbar bota , " tha Anderson, gazetari i CNN. 

 

FoxNews, Presidenti Reagan, kishte dite qe po "luftonte" me vdekjen, pasi gjendja e tij shendetsore u perkeqesua shume , thane mjeket pas vdekjes. Por tani pas vdekejs se tij ne amerikanet do te kujtojme shume gjera nga Reagan, ai i dha shtytje te drejtave te njeriut ne Amerike, konsolidoi sistemin social dhe u be "flamurtar" i luftes kundra Aparteidit.

 

SkyNews, Presidenti Ronald Reagan, tani do te prehet i qet ai vdiq ne moshen 93 vjeçare, ne gjirin familjare, prane familjes dhe gruas me te cilen po ndahet pas 53 vjetve martese.Presidenti yne Ronald Reagan, eshte i vetmi President qe per her te pare firmosi emrimin ne krye te Gjykates Supreme te paren grua amerikane, ai ishte i pari qe firmosi te nderoj si Dite kombetare diten  Martin Luther King, ai ishte i pari qe firmosi me Bashkimn Sovjetik paktin e armeve nukleare.

 

MNNBS:  Tom Brokay, Gjate gjithe jetes Presidenti Roland Wilson Reagan ishte njeriu qe zhvilloi reputacionin si nje njeri i Acarte , i dashur dhe me humor.

 

CBS-  Presidenti Roland Regan i cili vdiq ne Kaliforni, do te nderohet e percillet me te gjitha pjetet e larta te nje burri te madh edhe ne kryqytetin amerikan Washington DC. Ky eshte shanci qe te jep jeta kur populli amerikan te nderon dhe respekton si nje njeri te madh tha Dan Rather i CBS.

 


International Herald Tribune - Kujton te gjalle timbrin amerikan te Presidentit Regan kur i beri thirrje te fuqishme kryetarit rus, Gorbaçovit, "Grobachev rrezoje ate Mure". Presidenti Reagan, ndezi shpirtin e amerikaneve. Ai ishte i qeshur, ai ishte optimist, ai ishte njeriu qe besonte totalisht, se demokracia dhe liria do te triumfojn, ai eshte njeriu qe kreu ate akt ne Luften e Ftoht, e cila do te mbetet nje nga faqet me te shendrriteshme te historise

 


Financial Times - Ronald Reagan vdiq ne moshen  93 vjeçare  Per Ronald Reagan, Presidentin e 40te Shtetet e Bashkuara te Amerikes sot i ngjajne
Jerusalemit, America eshte nje qytet qe "shenderit ne koder" "that shining city on a hill."

 

ABC, pasi njoftoi vdekjen nga i fameshmi gazetar i ketij rrjeti televizive kombetar amerikan, Piter Xheningis , thase fotgrafia e Presidentit Reagan ishte e mbushur me optimizimin dhe ate te luanit te Luftes se Ftoht, te cilen e fitoi pa shkrhur as edhe nje pushke. Per kete ai edhe u denua dhe u kerkua nga vendet ish komunste ne Europen Lindore e ne bote qe ai te de nohej nga gjykata nderkombetare si armik si nje imperialist amerikan.

 

Lider boteror shprehin respektin dhe dhibjen per vdkejn e Presidentit Reagan.

 

Qveria amerikane e cila ngarkoi nje komision qeveritar qe te udheheq ceremonin mortore tha se arkivoli me trupin i tij i pa jete do te dergohet fillimishte ne kryeqytetin amerika Washington DC. Per Presidentin Reagan ne kryeqytetin amerikan me te gjitha nderimet e larta do te organizohet nje funeral shteteror ku do te marrin pjese perosnalitet me te larta shterore. Pastaj trupi i tij do te kthehet per t'u varrosur ne Kaliforni pasi te vendoset ne Biblioteken presidenciale Ronald Reagan ne Luginen Simi, ne periferi te Santa Barbaras .Atje pritet qe gjate diteve te ardhshme mijera vete t'i bejne homazhet e fundit ne shenje respekti ish-presidentit. Presidenti Reagan ishte president i Amerikes nga viti 1981, deri ne 1989, vite kur Lufta e Ftohte arriti kulmin dhe kur nisi fillimi i fundit te komunizmit sovjetik.

Sipas nje komisioni te posaqem qe po kryen protokollin zyrtar te cereminse se permoteshme dhe asaj te varrimit e udhhequr nga ish zedhensja e Adminstrates Reagan zonja Dark , tha se çdo dite vazhdojne te vine nga lideret e disa vendeve telegrame dhe mesazhe ngushellimi ku shprehen hidherime per vdekjen e ish-presidentit amerikan Ronald Regan .Sipas njoftimeve te meparshme u be me dije se, me 5 qershor, ish-presidenti amerikan Ronald Regan vdiq ne shtetin e Kalifornise. Me 6 qershor, per kete, lideret e Botes  te disa vendeve shprehen hidherime. Ne deklaraten e publikuar nga presidenti amerikan Bush, qe ndodhet per vizite ne France, thuhet se gjate presidences se ish presidentit Regan, SHBA-ja i dha fund perçarjes. Nen drejtimin e tij, ne bote perfunduan vitet e shqetesuara dhe te terbuara.

 

Ne deklaraten e publikuar nga kryeministri i Anglise Bler, thuhet se aftesia drejtuese e Ronald Reganit i solli politikes amerikane ndryshime te medha. Ai ka dhene kontribut per perfundimin e luftes se ftohte. Ne deklaraten e presidentit gjerman Xhohanes Rau thuhet se Ronald Regani ishte "miku i madh" i gjermaneve. Ai dha kontributin vendimtar per bashkimin e Gjermanise dhe te Evropes. Presidenti i Kosoves dr Ibrahim Rugova dhe ai i Republikes se Shqiperise zoti Alfred Mosiu u derguan perkatesisht telegrame presidentit amerikan Bush dhe sekretarit te shtetit te SHBA-se Pauell, ku shprehen hidherime per vdekjen e Ronald Reganit, duke percjelle ngushellime per bashkeshorten e Ronald Reganit dhe per te afermit e tij. Perveç ketyre, lideret e Meksikes, te Japonise, Korese se Jugut, Izraelit, Portugalise, Filipineve, Pakistanit, Singapurit etj shprehen hidherime per vdekjen e Ronald Reganit.

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links
BeqirS | 9 Jun 18:21 2004
Picon

Deklarate e perbashket e studenteve e rinise ne perendim : "Stop! shkaterrimit p

Deklarate e perbashket e studenteve e rinise ne perendim : "Stop! shkaterrimit perfundimtar te mjedisit" 

 

Nga Nju Jork(SHBA) BEQIR SINA

 

Bensonhurst (Brook)NY: Jane plot shtate organizata jo qeveritare ne Diaspore, qe kane dal me deklerata te fuqishme per t'i thene Ndal! nje plani qeveritar per "Perpunimin e mbetjeve te mbeturinave ne Shqiperi" . Megjithse, duhet te theksuar qe ne fillim, se ne te dyja dekleratat, asnjera prej tyre nuk ka ndonje strategji se si mund t'a ndalojn vet keto organizata qeverine shqiptare, qe te nderrmarr nje hap te till katastrofal siç jane shprehur ata per mjedisin shume te bukur natyror te Shqiperise.

 

   Dekleratat jane me teper terheqje vemendje per opininon e brendeshem shqiptare, qe t'a nxisin ate te ngrihet menjeher kundra kesaj marrveshje. Te shtate organizatat jane organizata te njohura ne boten shqiptare kryesishte vitet e fundit nepermjet aktivitetit te reklamuar ne Internet, ku edhe ato kane faqet e tyre elektronike (web site) si : Shoqata e Studenteve Shqiptare te Hamburgut "ILLYRIA" ne faqen elektronike ( http://www.illyria.de/ ) , Shoqata e Rinise Shqiptare ne Austri "RINIA"  ( www.albrinia.com/rinia ) , Shoqata e Studenteve Shqiptare te Barit "ASAB"( http://www.asab.it/ ) , Shoqata e  Studenteve Shqiptare te Zyrihut,  "STUDENTI", ( http://www.studenti.ch/ ),  Unioni i Studenteve Shqiptare ne Mainc, "ALBANIAN STUDENTS UNION, MAINZ", (http://www.albanian-students-union.com/ ),  Klubi i Studenteve Shqiptare ne Grac , "KLUB ALBANISCHER STUDENTEN IN GRAZ" me adres ( Ghegagasse 15/26 8020 Graz Austria )  si dhe Gjenerata e Re Shqiptare ne New York (SHBA) me adresen elektronike, : http://www.newalbaniangeneration.com/,

 

Deklarate e perbashket e studenteve e rinise ne perendim : "Stop shkaterrimit perfundimtar te mjedisit"

 

Ne, si studente, intelektuale e rinia shqiptare ne perendim jemi shume te shqetesuar nga zhvillimet mbi marreveshjen e mundshme per impiantin e perpunimit te plehrave ne Kashar. Opinioni publik shqiptar duhet te ndergjegjsohet per ndotjen tejmase te ambjentit ne Shqiperi. Pikerisht tani pas statistikave tejet alarmante mbi ndotjen e ajrit te Tiranes e kur vetem para nje jave vete ministri i ambjentit shkruante per katastrofen ambjentale ne Shqiperi, qeveria shqiptare nuk mund dhe duhet te lejoje asnje abuzim te mjedisit te cfaredolloji qofshin ato. Ky projekt nuk eshte analizuar hapur nga ekzekutivi shqiptar dhe bile ka marre edhe firmen e disa prej hallkave te tij pa iu paraqitur opinionit publik me transparencen e duhur e pa ndergjegjsuar qytetaret qe preken direkt. Kjo eshte shenje e riperseritur e mosrespektimit te koncepteve minimale te demokracise dhe e komes se thelle ne te cilen gjendet qeveria shqiptare dhe e gjithe klasa politike ne pergjithesi.

 

Nga shkrimet e fundit ne media te ndryshme mbi kete ceshtje rezulton qe 39% e totalit te plehrave do te vine nga Italia. Per ne eshte mjaft e qarte qe kjo sasi plehrash do te perpunohet ne Shqiperi vetem per ti shpetuar taksave te renda qe ekzistojne ne Bashkimin Europian per demin ndaj ambientit e per t’ju shmangur standarteve te rrepta europiane te perpunimit te plehrave. Ky projekt nuk eshte kaluar neper hallkat e pushtetit lokal. Gjithashtu jane shkelur detyrimet qe ka qeveria ndaj publikut per transparence, informacion e mundesimin e pjesemarrjes ne vendimmarrje kur behet fjale per ceshtje me ndikim ambiental.

 

Per keto arsye ne i kerkojme me force qeverise shqiptare:

 

Te pezullohet fillimisht cdo marrje vendimi mbi projekt-marreveshjen e impiantit te plehrave !

 


Te behet nje analize e hollesishme e pasojave te kesaj marreveshjeje dhe marreveshjeve te ngjashme mbi mjedisin, shendetin e ekonomine !

 


Te merren masa ndaj personave qe kane dhene pelqimin per kete projekt pa marre parasysh pasojat katastrofale dhe duke anashkaluar vullnetin e komunitetit qe ata perfaqsojne !

 


Njeherazi ne i bejme thirrje gjithe opinionit publik shqiptar te reagoje me te gjtha mjetet demokratike qe ky projekt te mos aprovohet pa u diskutuar publikisht.

  
 
 
    

     Nderkaq, Gjenerata e Re Shqiptare, perkatesisht kryesia e saj ne New York i ka titulluar dekleraten e saj " Deklarate per shtyp me rendesi paresore "

 

Çeshtja: Pengimi i ndertimit te uzines se djegies se plehrave ne Shqiperi

 

Gjenerata e Re Shqiptare mesoi nepermjet shtypit Shqiptar qe qeverisja e tanishme e Shqiperise zyrtare ka lejuar te ndertohet nje fabrike djegieje e plehrave te Italise apo Europes ne zonen afer Tiranes.

 

Si njerez dhe pastaj si Shqiptare kerkojme qe nje uzine e tille te mos ndertohet !

 

Marrim kete rast me iu kujtuar qe ne France vdesin mbi 10000 njerez ne vit prej dioksines qe del nga djegja e "persosur" e plehrave neper fabrikat e tyre bashkekohore te djegies se plehrave. Zgjidhja per plehrat e Shqiperise eshte shume  e thjeshte: futja ne toke e tyre, sepse vete Toka i tret siç i ka tretur per miliarda vjet.

 

Na vjen shume keq qe egziston mundesia qe disa njerez vendim-marres jane bere si robotet qe nuk arsyetojne apo ndjejne jeten ku jetojne. Nje njeri nuk mund te jete aq naiv sa te pranoje qe "investuesi" te ndertoje nje fabrike falas dhe te jape lende te pare falas?!

 

Pak po helmohet Shqiperia nga djegjet e benzinave te cilesive te dobeta, aq sa te kerkohet edhe nje burim shume i madh helmimi ajror? Vendet perendimore e kane hequr kater etilin e plumbit nga benzinat e tyre, sepse mendjengushtesia fillestare shkencore e perdorimit te tij doli me vone qe ishte teper e rrezilshme: plumbi behet te pakten 100 here me shume helmues kur eshte ne ajer sesa kur eshte ne benzine, ndonese ai vete eshte shume helmues. A eshte e veshtire me e kuptuar qe industria e nderlikuar Europiane prodhon plehra po aq te nderlikuara, nga djegia e te cilave do te kishte vetem helmim te njerezve dhe rrenim te bujqesise Shqiptare!? Po “pesticidin” grek qe ne vend te mizave po djeg pemtarine ne Jug te Shqiperise, p.sh. mollet e rretheve te Korçes dhe Pogradecit, a eshte veshtite me e kuptuar?!

 

Ruajeni Shqiperine, jeten e saj, te njerezve te saj dhe femijeve te saj! Kemi nderin me iu kujtuar se detyra juaj e ndritur eshte mbrojtja e zhvillimi i Shqiperine, por JO helmimi  apo tradhetimi i saj! Syte i kemi nga ju qe ta mohoni ndertimin e uzines se djegies se plehrave ne Shqiperi, ne kete rast ne Tirane.

 

Iu faleminderit per vemendjen ndaj kesai letre dhe zgjidhjen e drejte te problemit te shkaktuar.Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links
BeqirS | 9 Jun 19:41 2004
Picon

Fwd: NATO Speech: "Istanbul Summit - The Transatlantic Alliance Shaping Stabi...Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links
Picon
From: NATO Integrated Data Service <natodoc <at> HQ.NATO.INT>
Subject: NATO Speech: "Istanbul Summit - The Transatlantic Alliance Shaping Stability"- SecGen - Brussel, 8 June 2004
Date: 2004-06-08 16:00:56 GMT

Istanbul Summit:  

The Transatlantic Alliance Shaping Stability

 

Speech by NATO Secretary General, Mr de Hoop Scheffer

 

Centre of European Reform, Brussels

8 June 2004

  

 

Ladies and Gentlemen,

 

            Let me first of all thank the Centre for European Reform for hosting this event.

 

            This is a busy month on the calendar of high level meetings.  The Normandy commemorations dominated the headlines all of last week.  This week, the G-8 is meeting on Sea Island.  Next week, leaders from the US and the EU will gather in Ireland.  And then, at the end of the month, our NATO Summit will be held in Istanbul.

 

            The Transatlantic Community is at the heart of all of these meetings.  Indeed, there is no more important a relationship for the defence of our values, our security and our prosperity than profound, trusting cooperation between Europe and North America.

 

            Does this relationship have its ups and downs? Of course.  We all remember the Euro-missile debates near the end of the Cold War.  And last year’s Iraq debates were, by any standards, heated.

 

            But this relationship – this profound alliance – has endured and prospered for one simple reason.   Our safety, and our values, are best defended when Europe and North America work together. 

 

            That was true throughout the Cold War. It was true during the tumultuous decade of the 90s, when we had to stop wars taking place on our doorstep.  And it is true today, as we have increasingly to defend our security and our values by shaping stability in new theatres, sometimes far from home.

 

            Our Istanbul Summit, at the end of the month, will demonstrate that the transatlantic community remains a powerful force for positive change.  It will highlight just how much NATO is shaping international security for the better, including by projecting stability where Allies agree it is necessary.  And it will help to shape our Alliance, so that it remains as effective in future as it is today.

 

            Those of you who have followed my earlier speeches will not be surprised to hear me start with Afghanistan.  It has been my number one priority since the day I took office as Secretary General.  And the reason is simple.  As an international community, we simply cannot let Afghanistan fail. We cannot, and we will not, turn our backs on that country.

 

            Since last summer, NATO has already done a lot to make Afghanistan more safe and secure.  Today, thanks in large part to the NATO-led peacekeeping forces, Kabul is safer than it has been in decades.  Heavy weapons are being put under lock and key.  And the local police and army are being trained at record speed. 

 

            And we are preparing to do more. NATO already has one Provincial Reconstruction Team under our command, in Kunduz.  This innovative civil-military team is helping to build dialogue, build trust and build security, and the PRT concept is welcomed throughout the country.

 

            That is why NATO has committed to be in a position, by the time of Istanbul, to take five PRTs under its command.  This will contribute to building security, and it will help support the national elections later this year. 

 

            Now, I have seen the headlines suggesting that NATO might not meet this commitment.   Let me be clear.  At Istanbul, I am confident that the Heads of State and Government, alongside President Karzai, will confirm that NATO will expand its peacekeeping mission beyond Kabul, and that we will play our role in supporting the upcoming elections. 

 

            We have made a commitment.  We must meet it.  We will meet it.  And in doing so, we will not only help that long-suffering country to take a major step towards a better future.  We will also demonstrate NATO’s effectiveness at shaping stability, through its operations, where required.

 

            Afghanistan is not only an immediate challenge, however.  It is also an example of the new kinds of operations this Alliance must be prepared to face: largely unforeseen; potentially far away from our traditional areas of operation; and testing our collective ability to contribute to peace when and where we must.

 

              At Istanbul, we will take stock of the progress we have made in developing the capabilities necessary for operations in the 21st century. For example, the NATO Response Force is increasingly ready for action.   And we are enhancing NATO’s strategic airlift and sealift, to move far and move quickly.

 

              But more needs to be done.  Since almost my first day in office, I have been aware that we need to do better in ensuring that our political commitments are matched by the forces needed to do the job.  And this has to be a system that works, over the long term, for the range of new missions that I am sure NATO will be called upon to undertake in the future. 

 

              Some of you may have read an interview I gave in the Financial Times a few weeks ago on this subject.  If you did, you know that I intend, in Istanbul, to put some fresh thoughts in front of the NATO Heads of State and Government on matching our means and our ambitions.  Should the NATO Allies collectively own and operate certain key assets, as we do now with our AWACS aircraft?  Can we take a longer horizon for our force planning and tie it more closely to our operations, so that we are better prepared for unforeseen emergencies?  Should we have separate funds in our national budgets, so that the cost of providing forces for new missions does not compete with other defence priorities?

 

            These questions cannot be answered today.  But I do want to see them addressed sooner rather than later.  Because I see these as crucial elements of preparing the Alliance for the future.  NATO must be able to deploy forces where and when they are needed in future, as effectively as it has done until now.  Because the Alliance is a vital – indeed, an essential – part of the international community’s efforts to build peace in troubled areas.

 

            Bosnia and Herzegovina is a vivid example of NATO’s potential to shape security for the better.  Nine years ago, we helped bring a terrible war to an end.  Today, after keeping the peace since then, we can talk about bringing the mission to a successful conclusion.  Indeed, I believe that at Istanbul, NATO’s Heads of State and Government will do just that.

 

            NATO will have a continuing role in Bosnia and Herzegovina, beyond the end of the year.  We will have a headquarters in Sarajevo, and the Alliance will support the EU in its follow-on mission.  But the overall lesson is clear.  Today, Bosnia and Herzegovina is a country at peace, and moving ever-closer to Euro-Atlantic institutions.  That is the power of transatlantic cooperation.  That is the power of NATO to help shape security for the better.

 

            That power is still required in Kosovo.  In mid-March, violence flared up across Kosovo, violence at a level we had not seen since 1999.  KFOR reinforced very quickly, and we helped to put the violence down. But the solutions in Kosovo must be political.   NATO will continue to play its essential part in maintaining stability, until peace and security become solid and self-sustaining.

           

            But of course, shaping security and stability means more than peacekeeping alone.  It also means partnership.  It means building trust through dialogue. Sparking and guiding reform.  And improving cooperation by enhancing interoperability. 

 

            Our Partnership policy has proven the value of this approach.  Over the past decade, it has helped young democracies to find their feet, by assisting them in mastering the challenges of their domestic transition.  It has even helped ten Partners to become full members of NATO – a step that has enhanced European stability more broadly.  Above all, Partnership has helped us to create a pool of like-minded countries, ready and able to tackle common challenges, together.

 

            Today, our Partners -- from Finland to Sweden, and from Georgia to Uzbekistan -- have become real security contributors.  Their political and military support has become indispensable for NATO’s operations, whether in the Balkans or Afghanistan.  That is why Partnership is becoming an ever more critical element of our approach to shaping stability.  And why we must keep the evolution of NATO’s Partnerships closely in line with the Alliance’s own transformation.

            At the Summit, we will launch a new phase in our Partnership policy – with more individualised cooperation, a greater emphasis on defence reform, and a stronger focus on cooperation with the Caucasus and Central Asia.  We will also continue to deepen and broaden our cooperation with our two “distinctive Partners” – Russia and Ukraine. 

 

            But no modern approach to Euro-Atlantic security can focus exclusively on the Euro-Atlantic area.   Because one of the key challenges of the 21st century is building better, stronger ties between the Euro-Atlantic community and its neighbours to the South.

 

            There is no better place for this to take place than Istanbul – a city that bridges two continents.

 

            At Istanbul, we will make a step-change in our existing dialogue with seven southern Mediterranean countries.  We will move this relationship from dialogue to partnership.  With more practical cooperation.  More joint training.  And perhaps even joint operations to defend against terrorism – for example, with participation by a Mediterranean Dialogue country in our operation Active Endeavour, protecting against terrorism in the Mediterranean. 

 

            On a parallel track, I am confident that, at Istanbul, we will open up, for the first time, a security dialogue with countries of the wider region of the middle east. 

 

            These countries matter to us.  They matter, because demographics, migration, and energy security create an ever-closer interdependence between us.  And they matter, because the new 21st century threats affect us all and, hence, require a common response.

 

            That is why, at Istanbul, we will open up a dialogue, in a spirit of joint ownership, with interested countries in this pivotal region. 

 

            This dialogue must be, and will be, a two-way street.  Such a bridge of open consultation will only strong if it is built by all the participants, together.  And if it succeeds, over time, in breaking down stereotypes and building trust, our “Istanbul Cooperation Initiative” has the potential to make a real contribution to enhancing our common security. 

 

            There will be other important achievements in Istanbul.  Our Heads of State and Government will put into action a plan for the Alliance to acquire cutting-edge technologies to defend against terrorism.  We will reaffirm the importance, and the potential of NATO’s relations with the EU, as shown so vividly in the Balkans.  And we will reiterate that NATO’s door remains to open to new members in future.  We will have a full agenda indeed.

 

            Now, it would be nice if, at the end of June, the eyes of the world will be only on Istanbul.  But there will be another issue vying for the headlines as well:  Iraq. 

 

            I have always said that certain conditions are essential for NATO to consider a greater, structural role in Iraq.  One of those conditions – a UN Security Council resolution --  is being debated today in New York.  It may be agreed very soon indeed.  

 

            I do not know if, or when, a sovereign and legitimate Iraqi government might request NATO assistance – though the draft resolution does call on regional organisations to play a role.  I do not wish to prejudge any decisions by NATO’s 26 nations.  And I want to make sure that we do not rush to judgement in any way.  Helping Iraq to find its feet is a long-term challenge.  We need to have a long-term perspective.

 

            But I do know that the international community simply cannot afford to let Iraq fail.  I believe that, if both the UN and the Iraqi people call on NATO for help, the Atlantic Alliance cannot turn a blind eye.  Already, 16 NATO nations have troops on the ground in Iraq, and NATO continues to support Poland’s operation there.  And I am confident that, if Allies were to agree on a greater role for the Alliance, NATO could make its contribution to the international community's efforts to support this new Iraq.

 

            As I have said, I cannot, and will not, prejudge any decisions by NATO governments.  The only thing I can guarantee at this stage is that, in Istanbul, there will be a serious exchange of views on Iraq.

 

Ladies and Gentlemen,

 

            Our Istanbul Summit marks another major step forward for the Atlantic Alliance.  It will confirm NATO’s role as an indispensable peacekeeper, including in very new theatres.  It will enhance our ability to shape change and build peace through dialogue and cooperation with interested partners.  And while never calling into question the commitment to collective defence, Istanbul will mark a decisive step forward in the modernisation of NATO’s capability to take on the most demanding 21st century missions.

 

            While NATO’s transformation continues, its fundamental purpose endures.  It is the vital instrument for Europe and North America to defend peace, democracy and stability in the Euro-Atlantic area – and, increasingly, beyond as well.  That has been true for over five decades.  Istanbul will show that it is as true today as ever, and lay the foundation for that success to continue.

 

Thank you.

BeqirS | 10 Jun 12:50 2004
Picon

Libri me poezi "Vetmi e Largesise" eshte mirepritur me ngrohtesi ne Amerike

Libri me poezi "Vetmi e Largesise" i Vitore Stefa - Leka, eshte mirepritur me  ngrohtesi ne Amerike

 

 

Vitore Stefa - Leka, shpirti poetik e nje gruaje te vuajtur qe sfidon çdo moshe e çdo kohe

 

 

Nga Nju Jork(USA) BEQIR SINA

 

 

Bensonhurst(Brook) NY :  E njohur si mikja e shume shqiptareve , poeteve, shkrimtareve, artisteve e politikaneve, poetesha e njohur, Vitore Stefa-Leka, boton nje vellim te ri me poezi, qe eshte mirepritur mjaft mire ne rrethet e librit, intelektuale, shoqerore e familjare. Bie ne sy menjher pritja mjaft e ngrohte, qe i eshte bere librit te saj edhe ne mesin e shqiptareve, te Amerikes, pas nje suksesi te plote qe libri pati ne Europe .

 

Behet fjal ne kete lloj shikimi, per te gjithe ata miq e shok,  qe e kane krijuar lidhje te mira, dhe e njohen mire Vitore Stefa-Leka, ne keto vite te shperthimit te saj, nepermjet internetit e takimeve, mes leximeve te saj. Libri me titull" Vetmi e Largesise" eshte i treti, per autoren, pasi, ajo botoje edhe dy vellime te tjera me pare, si : "La Liberte" poezi qe merr fryme pas pushkatimit,  dhe libri "Te jetoj ringjalljen".

 

      Ky liber( Vetmi e Largesise ) permbledhesesh dedikimesh me te vyera e te shumta, qe kane shoqeruar gjate gjithe jetes kete grua poete, duket tani pas leximit, se jane bere nje perl e lexuesve te shumte, ne Amerike, e Europe. Ajo nepermjet librit " Vetmi e Largesise" poezi, ka bere komente te merekullueshme, ka kenduar nepermjet poezise, ka pozuar me shume personalitete te njohura, duke e joshur lexuesin  shqiptare, me kete liber me poezi e futur ate ne boten shpirterore .

 

      Ne nje mesazh drejtuar Vitores, ata thone, se te njohesh Vitore Stefa - Leka, do te thote te njohesh jo veç nje grua te veçante shqiptare, por nje Bote te veçante gruaje, te mbushur me gjithçka qe jeta i ka ofruar, gezime, hidherime, dhembshuri e force, lote e buzeqeshje, mall dhe, mbi te gjitha dashuri e respekt. Vitoren thone ata, shumica jone e ka njohur si poete ne grup listat elektronike, e per te nuk kishte dite te mos degjohej per diçka qe ajo ne heshtje e realizonte per t'i ardhur ne ndihme gjithekujt.

 

    Gjitheçka, qe kemi degjuar e kemi perjetuar ne takimet me te . E heshtur, pa buje, e interesuar ne mbarvajtjen e gjitheçkaje qe ajo ben, sidomos per çeshtjen shqiptare, Vitorja, e realizon me plot sukses. Kjo grua qe gjate diktures komuniste, ka vuajtur me shume se kushdo qe lexon keto rreshta, e ka kthyer dashurine me te madhe qe nje nene di te jape. Vitorja nuk e kufizio dashurine e saj vetem per femijet, bashkeshortin e familejn. Ajo ka bere po kaq shume per kombin e me te drejte e quajne"Nene Tereza e Triestes"

 

     Per ne qe e njohim vitet e fundit nepermes vargut, informacionit, tregimit dhe pershendetjeve te saja te ngrohta qe na i jep çdo here duke na dhene kurajo qe te vazhdojme krijimin, na duket se kemi njohur prej shume kohe. Vitorja ka zemer qe te ben t'a ndiesh vet-veten sikur je ne shtepin tende, qe t'a hedhesh hapin pa pasur medyshje.

Poezia e Virores eshte si ajo vete, - e dashur , e dhimbsur, e mbeshtjelle me boten femerore te nenes dhe gruas, te motres e te shoqes se mire. Te lexosh Vitoren ne vargje ke lexuar shpirtin ee saj te brishte qe nuk theu dot asnje lloj stuhie qe erdhi rruges se saj qe ne fejmiri. E falenderojme qe poezite e saj ajo s'ka ngurrua kurr t'i ndaje me ne , miqte e saj permes grup-listave ne internet.

 

     Thane per Vitoren dhe librin e saj "Vetmi e Largesise", ne Amerike.......

 

   Kam kaq vite qe te njoh, e dashur Vitore, thekson kolegja e saj nga Amerika, Merita Bajrakatari -MacCormack dhe jam teper e prekur nga dhembshuria, dashuria dhe puna jote plot humanizem per kombin tone veçanerisht. Jam e lumtur qe njoh dhe disa fjale qe me dolen prej shpirtit po i çoj ne ket urim teper sipmatik duke nxjerr nje krijim timin dedikur ju nene Vitore.

 

Zemeren tende e hape dhe e bere det

Sqetesimet i bere vale te bukura

Mes tyre le te lundrojne me qindra vozites shpirti

Enderrat e tyre i bere jete, s'i le te keputura

 

Lotin e tyre t'i vete e gelltite

Detin tend zemers ja dhe

Dora jote ngriti te varferin, te mjerin

Njeriun e harruar , te hedhurin perdhe

 

Enderren e thyre si me magji j'a ngjite

Vajzes a djalit rruges mbetur

Me shpirtin tend te paster i mekove

Ti Nene qe per te vuajturit je tretur

 

Dashurine tende, oaz dhembshurie

E jep pa zhurme por te qindrafishuar

prej meje del urimi i shpirtit

Vitore , prej Zotit qofsh e bekuar

 

 

 

     Petraq Pali (poet) me banim ne Virxhinia, N/Kryetar i Shoqates se Shkrimtareve te Amerikes, thote per librin me poezi te Vitores se :" Poezia e embel e Vitore Stefa - Leka , ka vite qe na ka bere per vete. Ajo me mire se kushdo nepermjet vargut te saj shpreh plot ndjenja ate liri te mohuar ne vite, te cilen diktatura j'a rrembeu padrejtesisht dhe tere familjes duke i pushkatuar edhe te atin pa faj. Shpirti i sa poetik eshte lidhur nje me atdheun per te cilin ajo ne keto vite emigrimi eshte shkrire ne hallet e emigranteve si nje bamirese me permasa kombetare. Ne krijimet e saja poetike ajo kendon dhe qan hallet e tere Shqiperise. I uroje autores, bamireses, motres Vitore, shendet dhe lumturi per te mire te Atdheut.

 

     Nje tjeter lexuese dhe poete nga Amerika, Ejvis Marija Xhajanka, i ka shkruar poeteshes Vitore Stefa - Leka ne poezi ku i thote se :"

 

Endrra jote udhesh jete e coptuar

Shkelur e pergjakur prej mizorise kembe

E ngrite t'i cope-cope zemershtrenguar

Por ne drite te shpirtit thure vetem kenge".

 

     Ndersa mikesha e saj z Nirvana Pistuli (poete) me banim ne Çikago, shprehet per Stefa - Leken, se " Vitorja!!! Vitorja.....eshte nje vullkan energjie, e mbushur me jete dhe force, qe jeta qe ne ditet e para te saj e mbushi me dhimbje. Nje vullkan qe nuk mundi te shperhtente, e mbushur me poezi qe nuk mund t'i kendonte; jeta e mbushi me halle, por ato nuk munden t'a vrasin shpirtine saj krijues mbeti i plote, i virgjer deri ne diten kur gjeti momentin te shperhteje. Nuk kishta rendesi mosha kur erdhi koha; moshen ajo e merr per dore dhe endet me force te plotesoje momente e humbura, t'a rekuperoje me force e karakterit ate qe diktatura ja vodhi.....

 

     Altina Siqesa , lexuese e rregullt i librit me banim ne Nju Jork, bashkevuajtese me zonjen Vitore Stefa Leka - na tha se "Kur lexova poezin e Vitores, ndjeva menjeher per nje çast,  se jam duke lexuar me vemendje, nje njeri me shpirt te madh, te ndjeshem, nje grua qe priret nga fisnikeria dhe frymezohet lehte nga jeta e saj. Nje njeri si Vitore Stefa - Leka, qe me ngjallet ne shpirt tek e pavdekshmja : liria , fisnikeria, dashuria, respekti, krenaria dhe dinjiteti e nje njeriu, qe ju mohua me pa te drejte gjithçka, nga rregjimi i pashpirte, i cili tani pikerishte kur shperthen Vitorja dhe kalavri qe e ndiqte pas Vitoren e shoqet e saja, ai rregjim me i syrgjenosur,  i katosur dhe i mbetur si germadh fame keqe, per te frymezuar Vitoren dhe te gjithe bashkevuajtesit e saj.

 

Kush eshte Vitore - Stefa Leka

 

    Vitore Stefa (Leka) lindi ne Berat, ne nje familje me rrenje te thella atdhetarie, fisnikerie me pasuri te me medha kluture dhe edukimi qytetare perendimore. Stermbese(nga i Ati) e Kostandin Kristoforidhit dhe e gjergj Stefes, (veprimtar i njohur i Lidhjes se Perzerenit) bije e dy prinderve intelektuale, u detyrua te kalonte kalavarin e nje femije dhe rinie"te mbytur ne lume". I Ati i saj , lauruar ne Univeristetine Firences(Itali), profesor, atdhetar dhe demokrat i edukuar dhe i bindur ne ide u denua me pushkatim nga rregjimi komunist menjehee pas 1945-es.

 

    Denimi tragjik i te atit, perveç dhemobjes se pashuar, do t'a shoqeronte  per dekada me rradhe me tere konsekuencat e mbrapshta: ju mohua e drejta e shkollimit dhe e angazhimit ne jeten kulturore e artistike; per te mbijetuar provoi qysh ne adolishence e gjer ne moshen e pjekuris punet e detyruara, vujatjen dhe menjanimin klasor si bije e nje familje te degjuar ne rrethine saj dhe gjithe Shqiperine.

 

      Mirpo me renjen e sitemit komunist zonja Vitore Stefa(Leka) emigroi ne Itali(Trieste) ku shume shpejy do te afirmonte vitalitetin dhe vetite me te mira te njeriut shembelltyr i nje shqiptarje. Ajo ishte per shume vite ne mergim e kudogjendur dhe luftetare per mbrojtjen e te drejtave te emogracionit shqiptar, ne krye te grupeve e fushtave sensabilizuese per te ndihmuar Shqiperine, ne kontakte me autoritet te jetes politke, kulturore, artistike e sociale te Shqiperise, Kosoves,Italise, Zviceres,Vatikanit, ShBA, etjer. Gjithnje ne mbrojtje te çeshtjes shqiptare, veçanersiht te zhvillimeve ne Kosove dhe ne te gjithe hapsiren shqiptare ne trojet e okupuara, nga serbo-sllavet.

 

     Permes valeve te internetit ajo jo vetem gjen menyren dhe njetin per perhapjen e krijimtarise se saj te pasur letrare, por behet shpesh her edhe njyje e rendesishme lidhese per nje rreth te gjere shqiptaresh, politikane, atriste, muzikante, fetar, shkrimtaresh , poetesh, dhe njerez te thejshte, atdhetaresh sidomos nga rradhet e emigracionit shqiptare ne bote. Eshte zgjedhur Anetare e Keshillit Kombetar te Lidhjes se Shqiptareve ne Bote(LSHB). Çmohet e cilesohet se krijuese e talentuar, si humaniste dhe atdhetare, si Nene e te gjitheve , nje Nene Tereze ne gjirine emgiracionit shqiptare ne Itali.

 Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links
Lajme Shqiptare | 10 Jun 21:33 2004
Picon

Kadeti shqiptar pranohet në Akademinë Ushtarake të SHBA-së

Per lajmet me te reja nga Shqiperia:
 
Kadeti shqiptar pranohet n Akademinë Ushtarake të SHBA-së

10 Qershor 2004


Kadeti shqiptar, Radion Qirjazi pranohet në Akademinë Ushtarake të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në West Point në Nju Jork, bëri të ditur sot [e Enjte] zyra e shtypit e Ambasadës Amerikane në Tiranë. Ai është kadeti i parë shqiptar në historinë e vendit, që ndjek Akademinë Ushtarake të SHBA-së, si dhe një nga 17 studentët e huaj të pranuar në këtë Akademi këtë vit. Në një ceremoni të zhvilluar sot [e Enjte] në Ministrinë e Mbrojtjes, i Ngarkuari me Punë i SHBA-së, Steven Zate dhe Ministri i Mbrojtjes, Pandeli Majko, i dorëzuan kadetit shqiptar, Radion Qirjazi, çertifikatën e pranimit në Akademinë Ushtarake të SHBA-së.
Kadeti do të përfitojë një bursë të plotë studimi, me një vlerë prej 200.000 USD.
Qirjazi do të diplomohet si nëntoger në vitin 2008, pas të cilës në bazë të një kontrate të detyruar, do të shërbejë për 8 vjet në Forcat e Armatosura shqiptare.
Biznesi shqiptar ne Internet
 

Do you Yahoo!?
Friends. Fun. Try the all-new Yahoo! Messenger

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe  i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo:

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo:

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links

Gmane