Hamdi Nuhiju | 7 Dec 14:23 2008
Picon

Perhajr festa e Kurban Bajramit

Perhajr na qoft festa e Kurban Bajramit.
Lusim Allahun qe te varfurit tone ti pasuroje,
Lusim Allahun qe te semurit tane ti sheroje,
Lusim Allahun qe muslimanet ti bashkoje ne litarin e Tij,
Lusim Allahun qe te vdekurit tane ti meshiroje,
Lusim Allahun qe te na ngjalle zemrat me Islam. Amin!
 
Hamdi Nuhiju, Kumanove.
__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
tano turku | 7 Dec 13:24 2008
Picon

SKENDERBEU PASKA LUFTUAR PER BABEN, JO PER PAPEN

SKENDERBEU PASKA LUFTUAR PER BABEN, JO PER PAPEN
 
Kohwt e fundit nw Shqipwri po trazohen shumw interesimi e kwrshwria me pështjellimin e zemwrimin pas botimit nw gjuhwn shqipe tw njw vepre tw re shkencore kushtuar heroit kombëtar tw shqiptarwve, Skwnderbeut. Autor i veprës wshtw njw studiues i ri, zvicerani Jens Shmit, me qëndrim nw Austri. Mw parw nw gjuhwn shqipe wshtw botuar vepra tjetër e Shmitit "Shqipwria Venetike", e përkthyer nga gjuha gjermane prej studiuesit Ardian Klosi. Edhe "Skwnderbeun" e Shmitit e ka përkthyer Ardian Klosi, madje kjo vepwr wshtw botuar mw parw e përkthyer nw shqip se nw gjuhwn qw wshtw shkruar, nw gjermanisht. Pwr "Skwnderbeun" e Shmitit deri tani wshtw bwrw njw promovim nw sallwn e Muzeut historik kombëtar, pas tw cilit filluan debatet midis historianwve e intelektualwve.
 
Libri i Shmitit edhe i kërkuar, edhe i padwshiruar
 
"Skwnderbeu" i Shmitit nuk wshtw lexuar ende nga shumw njerëz, sepse sapo ka dalw nw qarkullim, madje ka qenw shumw e vwshtirw deri tani tw gjeje njw kopje. Nw panairin e librit qw u zhvillua nw Tiranw nw datat 14-18 nwntor 2008 libri shitej vetëm nw njw stendw tw vogël. Mund tw shkoje shumw herw tek ajo stendw dhe librin nuk e siguroje dot. Njw shitëse tw jepte përgjigjen standarte "kwtw kopje e kemi sa pwr ekspozim, por presim tw na vinw kopjet e tjera, se ato qw kishim u mbaruan". Edhe pse mund tw shkoje pwrswri po atw ditw, tw nesërmen e tw pasnesërmen tw jepej po ajo përgjigje. Ndodhte si nw atw shakanw e kohws sw komunizmit kur njw dyqanxhi kishte varur nw derw tw shitores tabelwn"sot me pare, nesër pa pare" dhe njerëzit shkonin tw nesërmen me shpresw tw merrnin diçka gratis, por shitësi u thoshte "lexojeni mirw tabelën jo sot, po nesër do tw japim pa pare".
 E pyeta njw herw atw shitësen e re "mos ju ka trembur Ismail Kadareja me deklaratat kundër atyre qw po sulmokan Skwnderbeun qw nuk mbani kopje tw librit pwr shitje?" Ajo deshi tw mw mbushte mendjen se kanw shitur shumw dhe pwr kwto shitje ka njw listw tw twrw. E çuditshme pse duhej bwrw ajo listw pwr librat e shitur!
Kjo wshtw arsyeja qw ende nuk e kam lexuar librin dhe nw kwtw shkrim do tw shkuaj vetëm mbi bazwn e atyre qw kanw shkruar tw tjerwt lidhur me kwtw libër si: "Pwrse sulmohet Heroi ynw kombëtar, Skwnderbeu", prononcime tw Agim Isakut, Artan Lames, Luan Ramws, Edlira Gjonit, nw "Tirana Observer" tw datës 19 nwntor 2008;
 
"Historia, tekstet shkollore, Skwnderbeu", prononcime tw Ismail Kadaresw, Ardian Vehbiut, Ardian Klosit, Virion Graçit, Pwllumb Kullws, Franko Egros, nw "Shekulli" 18 nwntor 2008; "Skwnderbeu, ky titan", shkruar nga Georges Xexo nw "Standard" 15 nwntor 2008; "Kadare: Pseudo-intelektualwt po çmitizojnw figurwn e Skwnderbeut" nw "Ballkan" 18 nwntor 2008; "Kadare: sulmet ndaj Skwnderbeut janë tw turpshme" nw "55" 18 nwntor 2008; "Pse po ringjallen Ballabanwt?" nga Fahri Balliu nw "55" 18 nwntor 2008. Nuk kanw munguar as shpjegimet nga Jens Shmit nwpwrmjet intervistash "I vetmi renegat fisnik qw i ktheu shpinwn Sulltanit" nw "Shekulli" 11 nwntor 2008; "Skwnderbeu nw dokumente tw panjohura" "Shqip" 10 nwntor 2008; "Njw hero me shembullin e Enver Hoxhws", nw "Shekulli" 11 nwntor 2008. Edhe ambasadori i Spanjws nw Tiranw ka rrëfyer pwr marrwdhwniet e Skwnderbeut me mbretin e Aragonws, "Metropol" 20 nwntor 2008.
 
Pwrveç këtyre ka pasur edhe shkrime tw tjera, tw gjata e tw shkurtra. Edhe njw historiograf i periudhws sw Skwnderbeut, drejtori i Muzeut historik kombëtar nw Tiranw, Kasem Biçoku wshtw shprehur negativisht pwr veprwn e Shmitit, madje duke ironizuar se nuk mund tw shkruhet historia e Skwnderbeut, duke u frymëzuar nga legjendat pwr Vilhelm Telin e Zvicrws.
 Por dihet se shumica e veprave historiografike , poetike, letrare, muzikore pwr Skwnderbeun janë shkruar jashtë Shqipwrisw, nga jo shqiptarw dhe historiografwt e propagadistwt shqiptarw u janë referuar kryesisht veprave tw tilla pwr tw himnizuar Heroin tonw kombëtar. Tani nga ky rregull nuk mund tw bwhet përjashtim vetëm pwr veprwn e Jens Shmitit, qw sipas njw mendimi ende nwn zw tw disa specialistwve tw historiografisw wshtw shumw e dokumentuar dhe sjell risi nw studimet pwr Skwnderbeun.
Nw kwtw shkrim nuk synoj tw bwj njw recension tw librit, sepse nuk wshtw fusha ime tw bwj recensione veprash profesionale historiografike.
 
 Por nw debatet e pwr vendin e rolin e Skwnderbeut nw historinw shqiptare, pwr modelin e prijwsit ushtarak e politik qw jep figura e Skwnderbeut nw ditët tona, pwr vlerwsimet qw duhet tw kemi sot pwr epokwn skwnderbegiane nga kwndvwshtrimi politolgjik jam i pwrfshirw prej vitesh edhe unw. Krahas politologut Hysamedin Feraj e bashkwpunwtorwve tw tjerw tw"Rimwkwmbjes". kam bwrw polemika tw ashpra me rrymwn katolikocentriste qw Skwnderbeun do ta imponojw vetëm si figurw tw Krishterizmit, vetëm nw rolin e Atletit tw Krishtit. Kemi mbrojtur pikwpamjen se figura e Skwnderbeut duhet lartwsuar si e Heroit kombëtar tw shqiptarwve nw luftwn pwr liri, pwr gjuhwn e vendin e vet , ashtu siç e ka përshkruar edhe At Gjergj Fisha qysh nw vitin 1917. Jemi sulmuar egërsisht (hajdutçe, pa emwr),nga Ismail Kadareja ndonwse nuk ka pasur haber nga pikwpamjet tona, por ka qenw i kurdisur nga njerëz pa taban qw vwrdallisen rreth tij.
 
Pra libri i Shmitit wshtw bwrw "mollw sherri" nw shumw drejtime e midis shumw personash. Kwtij sherri iu prijnw disa historiografw "anti-Shmit", tw lënduar nw ndjesitë e tyre politike ose nw sedrën e tyre profesionale, pasi pwr njw jetw tw twrw janë vwrdallisur rreth njw figure tw Skwnderbeut e cila nuk pasqyrohet plotësisht ashtu nw librin e Shmitit. Kwta historiografw ose intelektualw publicistw e kanw tw zorshme tani tw njihen qetwsisht me njw portret tw Skwnderbeut, tw bwrw nw bazw dokumentesh historike, jo nw bazw mitesh e legjendash, qw ndryshon disi nga ai portreti me shumw stisje zbukuruese pwr spekulime, vwrtetwsinw e duhur historike, jashtë gjykimeve tw shëndosha politologjike. Si shumw herw mw parw edhe nw rastin e tanishëm tw botimit tw veprës sw Shmitit zhurmw mw çjerrwse dhe mallkimet mw tw rwnda kundër mwkatit tw "poshtwrimit tw heroit kombëtar tw shqiptarwve" mori pwrsipwr t’i bwnte Ismail Kadareja.
 
Kadareja vjen tw derdhw edhe njw herw mllefet nw Shqipwri
 
Nw debatin e tanishwm mw qartw, mw saktw, mw bindshwm, me gjakftohtwsi ka folur përkthyesi i librit Ardian Klosi, nw intervistwn dhwnw "Gazetws Shqiptare" mw 17 nwntor 2008. Ardianit i binte barra ta bwnte kwtw pwr respekt ndaj autorit Shmit, pwr tw mos lwnw inatçorwt tw silleshin pa fisnikwri ndaj Shmitit, pwr tw mos lwnw nw huti lexuesit shqiptarw tw librit. Por mbrojtja mw e mirw e veprws sw Shmitit do tw jetw vepra vetw. Tani pwr tani mjafton tw mbetemi tek vlerësimi qw ka bwrw Ardian Klosi se Shmiti e ka lartësuar e pastruar figurwn e Heroit kombëtar tw shqiptarwve, nuk e ka fyer apo përlyer duke e sjellw atw nw përmasat e njerëzores, mw larg mitologjikes.
 
Twrbimi i Kadaresw shpërtheu swrish vrullshwm, sidomos nw bisedwn e tij para njw grupi adhuruesish nw qytetin e tij tw lindjes, nw Gjiriokastwr. Kadareja i fryu nw maksimum bulçitw dhe u prish tej mase nw çehre pwr t’u rwnw borive tw alarmit se po sulmohej e fyhej rwndw Heroi kombëtar i shqiptarwve dhe shqiptarwt po qëndronin tw mpirw, po e tregonin veten komb pa dinjitet qw nuk di tw vlerwsojw, as nuk e do lirinw.
 
 Kadareja i përbuzi shqiptarwt duke recituar fjalwt poetike krijuar nw kontekst tjetwr: "skllevër e bij skllevwrish qw liri nuk doni". Ishte njw shpwrthim i paparw i twrbimit pwr shkak tw botimit tw veprws sw Shmitit, sepse nw tw janë sjellw prova e dokumente historike qw nuk i shkojnë pwr shtat propagandws 20-vjeçare tw Kadaresw se Skwnderbeu ishte prijwsi pwr bashkimin e shqiptarwve me mbretwrinw e Papws e tw katolicizmit dhe prandaj shqiptarwt e sotëm duhet tw kthehen tek koha e Skwnderbeut, tw bwhen katolikw e tw armiqwsohen me çdo gjw lindore. Libri i Shmitit sjell prova historike se kwto qw ka thwnw Kadareja janë gjepura. Edhe vetw Kadareja nw njw rast wshtw rrwfyer se ka gabuar qw ka kërkuar konvertim tw shqiptarwve myslimanw nw katolikw. Por pwrswri atje i rri mendja.
 
Inatçorw pwr njw zbulim arkivor
 
Ka edhe studiues tw historisw e intelektualw tw tjerw qw nuk ia falin dot Shmitit qw nw Arkivin e Milanos ka gjetur njw dokument ku raportohet se ambasadorwt papnorw kishin vwnw nw dijeni Papwn se Skwnderbeu luftwn kundwr Perandorisw Osmane nuk e kishte nisur i shtyrw nga pwrdwllimi pwr Krishterimin, por ngaqw Sulltani nw kundërshtim me premtimet e bwra ia kishte vrarw babain. Ky zbulim i Shmitit nuk duket dhe aq zbulim i madh. Nw librat shkollorw, edhe ne filmin shqiptaro-sovjetik, kemi mësuar se Skwnderbeu kur ishte pranw Sulltanit u zemwrua shumw se pas vdekjes sw babait Stulltani nuk po ia kthente principatën. Nw librin me korespondenca tw Skwnderbeut ka mjaft materiale qw tregojnw se ky nuk kishte ndonjë dashuri tw madhe e besim tw veçantw tek Papa.
Disa thonw se ka bwrw gabim Shmiti qw u ka dhwnw kaq rwndwsi këtyre raporteve ambasadoriale, sepse raportime tw tilla nuk janë gjithmonë tw sakta. Me kwtw logjikw mund tw zhvleftwsohen shumw lloje dokumentesh.
 
Zemwrimin pwr "zbulimin" e Shmitit mw shumw e motivojnw me arsyetimin se wshtw fyese pwr Heroin tonw tw paraqitet ai si njeri qw nuk ka pasur nw zemwr atdhenw e fenw etj. etj. Kwto janw gjepura. Mw me vend wshtw interpretimi se me kwtw zbulim Shmiti e ka nderuar Skwnderbeun, sepse ka sjellw njw provw tw re se Skwnderbeu ka vepruar vwrtetw me mendwsi e shpirt arbnor(shqiptar). Edhe kur logjika e zhvillimeve nw Ballkan e nw Europw si dhe raporti i forcave me Perandorinw Osmane, tw vetmen superfuqi tw atwhershme i diktonin Skwnderbeut tw mos hynte nw luftw, ai nuk ka duruar dot dhimbjen dhe turpin nga vrasja e babait. Pwr tw bwrw njw luftw tw pabarabartw, qw e di qysh nw nisje se nuk e fiton dot dhe do tw tw kushtojw shumw shtrenjtw duhej njw karakter i veçantw, njw motiv specifik. Shmiti e zbulon mw saktw figurwn e Skwnderbeut qw nw sytw e arbnorwve tw atwhershwm nuk duronte dot turpin, dhe ata pwr kwtw i shkuan pas.
 
Por inatçorwt e sotëm ndaj librit tw Shmitit kanw propaganduar gjatw se Skwnderbeu, edhe pse e shihte se po i binte me kokw njw muri tw tmerrshëm si Perandoria Osmane, e bwnte kwtw luftw tw humbur pwr hir tw Papws e tw Krishterimit. Kwta duan tw bindin shqiptarwt se Skwnderbeu mw shumw luftoi pwr hir tw Papws se tw babws, kurse Shmiti na vwrteton se ai paska luftuar pwr hir tw babws e jo tw Papws.
 
Inatin disa e shprehin me akuzat se Shmiti po na lw pa simbolikw kombëtare.Nw fakt ai e qwron simbolikwn kombëtare shqiptare nga amabalazhe tw panevojshëm, nga lulka me shije tw keqe. Disa turfullojnë se libra si i Shmitit synojnw tw zhbwjnw emblemwn kombëtare shqiptare duke njollosur njërin nga treshja e kwsaj embleme Skwnderbeu-Nwnw Tereza-Kadareja, qw e ndërton rryma katolikocentriste pwr tw mbështetur wndrrwn e saj tw rikonkuistws katolike tek shqiptarwt. Kjo rrymw do tw imponojw si emblemw kombëtare njw "trini tw shenjtw" personalitetesh mbi bazw tw katolicizmit: Skwnderbeu si luftëtar pwr Papwn, jo pwr babwn; Nwnw Terezwn si tw vetmin burim shpirtwror pwr shqiptarwt dhe Kadarenw si tw vetmin frymëzuers kulturor pwr konvertimin nw katolicizwm.
 
Kadareja ndjehet i llastuar se i bwhet vend nw treshet e mwdha, pasi qysh nw kohwn e komunizmit e kishin pwrgatitur pwr nw "treshen e madhe" gjirokastrite Enver Hoxha-Eqerem Çabej-Ismail Kadare, pwr tw krijuar bindje tw pakundërshtueshme tek shqiptarwt se pushteti i mendjes dhe i forcës mbi ta duhej tw vinte vetëm nga Gjirokastra ( Enveri si simbol i pushtetit politik, Çabej si simbol i pushteti shkencor, Kadareja si simbol i pushtetit krijues). Kwtw vit u shfrytwzua 100-vjetori i lindjes sw dy tw parwve qw veprimtaritw nw Gjirokastwr tw kishin domethwnie e ngjyrim tw veçantw. Pas 8 vitesh mungesw edhe Kadareja shkoi nw Gjirokastwr, mblodhi ithtarw tw tij dhe u shfaq nw ekranet televizive pwr tw thwnw se po merrte nw dorw flamurin e mbrojtjes sw dinjitetit tw nwpwrkwmbur shqiptar nga njw studiues i huaj, dhe pwr t’u ankuar se Gjirokastrws ia kishte marrw nderin njw "gjirokastrit i pabesw", ish-ambasadori shqiptar nw Suedi nw vitin 1994, Bardhyl Kokalari, i cili paskwsh bwrw mynafike nw Komitetin Suedez tw Çmimit Nobel qw ky çmimi tw mos i jepej Kadaresw.
Pra, edhe Kadaresw i kishte dalw njw "Hamza Kastriot" apo "Ballaban Pashw", si Skwnderbeut dikur. Kwtw akuzwn pwr Kokalarin shqiptarwt e kanw pas dëgjuar edhe para shumw vitesh.Kadareja nuk solli ndonjw provw tw re, madje as emrin e Kokalarit nuk guxoi ta zinte nw gojw, por ua la shwrbwtorwve tw tij barrwn e keqe ta pwrmendnin. Duket qartw qw Kadareja kërkonte njw paralelizëm midis cenimit tw madhwshtisw sw tij e tw Skwnderbeut dhe kur çirret "tw mos preket miti i Skwnderbeut" nw fakt do tw thotë tw mos preket miti i Kadaresw.
 
Pwr Skwnderbeun nuk mund tw krijohet historiografi e veçantw
 
Gjykimet e ndershme shkencore mbi librin e Shmitit tw parwt kanw pwr detyrw t’i bwjnw pwr publikun e gjwrw specialistwt e historiografisw. Ata duhet tw thonw me kompetencw se sa u pwrmbahet ky libwr standardeve dhe parametrave shkencorw. Nw njw pwrmbledhje punimesh shkencore tw titulluar "Turqia përtej nacionalizmit.Drejt identiteteve pas-nacionaliste( SHBA 2005), përgatitur nga profesori zviceran Hans-Lukas Kieser wshtw dhe njw studim i asistente-profesores nw universitetin An Arbor tw Miçiganit, Fatma Myge Gwçek me titull "Pwrcaktimi i parametrave tw historiografisw pas-nacionaliste turke nw rastin e armenwve tw Anadollit". Ndwr tw tjera ajo shtjellon problemin teorik "Zhvillimi i historiografisw si disiplinw", duke u mbwshteur nw studime tw tjera nw kwtw fushw. (fq.85-88).
Ajo vlerëson se "ndërsa historiografia ka ecur si njw disiplinw shkencore qw trajton nw mwnyrw empirike faktet dhe ngjarjet historike tw verifikueshme , ajo kërkon edhe imagjinatw dhe... gjatw procesit elementi krijues hyn nw ligjërimin historik". Ajo sjell vlerësimin e Haiden Uajt (1978,fq. 103) se "para Revolucionit francez historiografia vështrohej konvencionalisht si njw art i letwrsisw... si degw e retorikws".
 Kurse Mishel Serto ka theksuar aspektin rrwfimtar tw historiografisw. Dhe tw dy swbashku kwta janë tw mendimit se "Historiografia si e tillw përmban përmasat e tw sajuarws dhe tw rrwfyerws...". Nw shekullin XIX nocionet pozitiviste tw objektivitetit shkencor tentuan tw ngulisnin nw historiografi pretendimin pwr tw vwrtetwn historike. Kurse pas LDB tw tmerruar nga Holokosti studiuesit niswn tw kenw qasje kritike ndaj ligjërimit historik pwr tw nxjerrw nw shesh ideologjitë qw fshiheshin nw tw nw emwr te objektivitetit shkencor. Pasi u bw dhe kjo studiuesit filluan t’i kushtonin vwmendje domethënies sw kontekstit historik.
 
Gwçek ka theksuar: "Gjatw shekujve XIX dhe XX, pwrbwrwsit kryesorw tw historiografisw, konkretisht korniza e saj kohore, përzgjedhja e ngjarjeve historike, panoramat historike janë përdorur tw gjitha pwr tw justifikuar projektet nacionaliste" Pwr tw mbwshtetur kwtw vlerësim ajo i wshtw drejtuar mendimit tw Ben Jehuda (1995, 282-283) se "historiografia nacionaliste u mbush me qëndrime shenjtwruese, me njw simbolizëm tw shkallws sw lartw, me mwsimdhwnie moralizuese.. . me njw ligjërim tw thjeshtwsuar ku e mira dhe keqja janë qartazi tw ndara... mitet vazhduan tw jenw tw besueshwm, tw qwndrueshwm, koherentw... Historiografia e pwrdorur nw kwtw mwnyrw nuk shërbente pwr tw kuptuar, por mw tepër pwr t’i imponuar tw shkuarës interpretimin moralizues qw pwrmbante projekti kombëtar, i cili e pwrcaktonte tw mirwn e tw keqen ende pa i hyrw ndonjw analize historike... Mitet bwhen veçanwrisht tw rwndwsishwm nw kohw fillimesh, p.sh. nw fazat e para tw procesit tw formimit tw kombit".
 
Nw citimet e mwsipwrme ka kaq shumw mendime qw ndihmojnw pwr tw kuptuar edhe thelbin teorik dhe shfaqjet praktike nw debatin qw ka lindur rreth librit tw Jens Shmitit, madje pwr tw kuptuar gjithw sherrdebatin qw bwhet prej disa kohwsh nw Shqipwri e midis shqiptarwve e mw gjwrw, pwr temwn "a duhet rishkruar historia e shqiptarwve?!". Ka njw rrymw inatçore qw kwmbwngul se asgjë nuk duhet prekur nga ajo qw wshtw shkruar e rrëfyer deri tani, me përjashtim tw disa krehjeve terminologjike, pwr tw fshirw teprimet e trashwguara nga mendwsitw e fjalori i kohës sw komunizmit. Wshtw dhe rryma tjetër qw kërkon tw ndriçohet mw mirw realiteti historik i shqiptarwve, tw pasqyrohet mw mirw nga historiografia kjo histori. Mirwpo edhe pwrkrahws tw kësaj pikwpamjes sw dytw, qw wshtw e drejtw, kur vjen puna tek libri i Shmitit kwrkojnw qw asnjë presje tw mos hiqet nga historiografia e deritanishme pwr Skwnderbeun, madje lwshojnw dhe parrullwn e pakuptimtw "tw mos preket miti pwr Skwnderbeun".
 
Historiografia shqiptare dhe e huaj pwr Skwnderbeun ka kaluar nwpwr tw gjitha etapat qw pwrshkruhen nw citimet e mwsipwrme. Marin Barleti shkroi historinë e bwmave tw Skwnderbeut si vepër letrare, me njw frymw tw theksuar romantizmi kalorsiak. Kwshtu kanw bwrw dhe tw tjerw shqiptarw, por sidomos tw huajt qw donin tw mbushnin me frymëzim antiosman njerëzit e tyre, duke bwrw matrapazllwk propagandistik me pwsimet e shqiptarwve gjatw epopesw sw lavdishme, por rrwnuese skwnderbegiane qw pwr shqiptarwt u mbyll me katastrofw. Shmit flet pwr "kolaps demografik" nw principatën e Skwnderbeut, ku u zhdukwn 65-75% e banorwve. Duhej tw kalonin 200 vjet qw gjendja demografike tw stabilizohej nw kwtw zonw tw ngushtw tw populluar me arbwr.
 
Nw periudhën pas Revolucionit francez edhe historia e Skwnderbeut wshtw shkruar sipas rregullit tw kohës. Ajo histori u përdor mjeshtwrisht nga ideologwt e Rilindjes kombëtare shqiptare pwr tw nxitur zgjimin kombwtar shqiptar. Prandaj edhe koha e Skwnderbeut u paraqit me ngjyrimet mw tw gjalla , me bwma tw lavdishme. Rilindasit bwnw mirw. Dhe ne duhet tw gwzohemi qw vepruan ashtu, sepse edhe shqiptarwt duhej tw vepronin si tw tjerwt qw historiografinw ta vinin nw shërbim tw nacionalizmit. Vetwm katolikocentristw janë tw pezmatuar, sepse u vjen keq qw u krijua figura e Skwnderbeut si hero kombëtar dhe nuk mbeti thjesht si figurw e Atletit tw Krishtit, siç e kishte krijuar pwr interesat e veta romantizmi europian. Kadareja nuk del kaq hapur sa Zef Mirdita, por ama heroizmin kombwtar tw Skwnderbeut sot e do tw reklamuar nw funksion tw "orientimit properëndimor" katolik dhe tw armiqwsimit tw shqiptarwve me Lindjen
.
Historiografia pwr Skwnderbeun edhe nw periudhwn midis dy luftrave botërore u përdor me tw drejtw nw Shqipwri pwr tw theksuar karakterin kombëtar tw shtetit shqiptar, por nga njw kwndvwshtrim nacionalist i mirwfilltw. Historiogarafia e kohës sw regjimit komunist, nwn ndikimin e politikws sw ideologjizuar partiake, u pwrpoq qw nga historia e Skwnderbeut tw nxirrte sa mw shumw nw pah aspektin internacionalist , tw luftës sw pwrbashkwt me popujt e Ballkanit e tw Europws kundër osmanwve. Ishte koha kur politika enveriste reklamonte internacionalizmin proletar tw popujve ballkanikw e tw vendeve socialiste kundër "armiqve tw pwrbashkwt’’. Izolimi i Shqipwrisw pas prishjes me Jugosllavinw e mw pas me BS-nw i imponoi politikws komuniste dhe historiografisw sw saj, madje dhe arteve e letwrsisw njw përdorim tw ri tw historisw sw Skwnderbeut pwr tw përhapur e mbwshtetur nw popull frymwn e rezistencës tw vetmuar shqiptare, pa ndihmw pwrballw armiqve tw mëdhenj, frymwn e sakrificws pwr hir tw udhwheqwsit Enver si arbrit e dikurshëm pwr hir tw princit Gjerg. Shmiti e tw tjerw kwtw dukuri e quajnw "Skwnderbeu nw imazhin e Enverit", disa madje flasin pwr "nacional-komunizwm enverist", duke u nisur nga ky trajtim historiografik i figurës sw Skwnderbeut. Pwr kwtw spekulim me mitin e Skwnderbeut ka dhwnw ndihmeswn e tij edhe shkrimtari Ismail Kadare, veçanwrisht me romanin e tij "Kështjella" ku ka bwrw paralelizëm midis Shqipwrisw komuniste tw kohës sw Enverit, e rrethuar nga armiq, ashtu si Kruja e kohës sw Skwnderbeut kur vinin ushtritw e Sulltanit. Kadareja u kthye letrarisht nw kohwn e Barletit.
Mitologjia e re skwnderbegiane përdhos historinw
Tani nw kohwn e quajtur tw "tranzicionit demokratik" mitologjisw skwnderbegiane i shtohen kapituj tw rinj. Skwnderbeun disa e duan swrish Atlet tw Krishtit. Disa tw tjerw e quajnw pararendësin e europianizmit tw sotëm, si njw Zhan Monet tw para disa shekujsh, si figurwn historike kryesore tw orientimit perwndimor tw shqiptarwve. Pra i ngjisin Skwnderbeut tipare qw nuk kanw tw bwjnw fare me tw, me kohwn e tij dhe me betejat e tij. Prandaj nuk u pëlqen kur thuhet se Skwnderebeu e nisi luftwn me turqit se i vranw babwn, jo se i kwrcwnonin Papwn nw Romw. Skwnderbeun edhe sot pwrpiqen ta paraqesin si njw luftëtar tw ri internacionalist, sepse ende duan tw mashtrojw shqiptarwt se duhet tw bashkwpunojnw me popujt fqinjw sllavw e grekw kundër "armiqve tw pwrbashkwt", qw dikur ishin osmanwt, si mw tw fortwt e botws sw dikurshme dhe sot duhet tw jenw amerikanwt, si mw tw fortwt e botws sw tanishme. Prandaj mitet pwr Skwnderbeun asnjwherw nuk kanw ngjallur shqetësim tek fqinjwt tanw.
Skwnderbeu wshtw simboli kombëtar, wshtw Heroi ynw Kombwtar dhe si tw tillw duhet ta nderojmë dhe ta mbrojmë imazhin e tij kur atw vwrtetw duan të na e marrin tw tjerwt, pwr ta bwrw tw tyrin, kur na e fyejnw tw tjerwt pwr tw na shtrembwruar historinw tonw. Nuk duhet tw gwnjehemi kur na e lavdwrojnw tw tjerwt pwr tw na mashtruar e futur nw rrugw historike pa krye. Por nuk kemi pwrse tw vemw kujen kur studiuesit e huaj, apo tw vendit nuk merren shumw me mitet e me mitologjinw pwr Skwnderbeun, po studiojnë shkencërisht historinë. Me librin e Shmitit nuk do ta kenw lehtw tw lajnë hesapet ata qw janë tërbuar prej tij. Ai si duket ka epwrsinw mbi kundwrshtarwt pwrsa i pwrket kërkimit shkencor dhe dokumentacionit shkencor.
 
 Duke ndjekur me rreptwsi metodën e tw shkruarit tw historisw mbi bazwn e dokumentacionit tw bollshëm arkivor, Jens Shmit ka arritur t’i vendosw mw mirw ngjarjet dhe zhvillimet e kohës sw Skwnderbeut nw kontekstin e tyre historik dhe nw përmasat e tyre tw natyrshme, jo nw kontekstet e sajuara letraro-politike, siç u bwjnw Kadareja dhe pasuesit e tij. Nw kwtw fushw le tw maten me tw historiografwt shqiptarw.
Ajo çka disa e quajnw "fyerje tw madhe qw autori dhe përkthyesi i bwjnw Heroit kombwtar Skwnderbeut" (gazeta "Sot", mw 23 nwntor 2008) wshtw njw portretizim i ri plot nderim pwr kwtw Hero dhe njw ndihmesw pwr shqiptarwt tw kuptojnë mw mirw se Skwnderbeu ka luftuar pwr babwn e jo pwr Papwn, pra pwr prindin, familjen, principatën e popullin vet. Shmiti nw fakt i ka nxitur (edhe nwse nuk e ka pasur fare kwtw synim) shqiptarwt tw mendojë sw pari si tw duan mw shumw nwnwn e babwn, familjen, vendin e kombin, para se tw hidhen tek idetë fluturake tw kozmopolitizmit, tw fetarizmave, tw ideologjizmave, tw panballkanizmit, tw europianizmit e tw globalizmit. Nw ky kwnvwshtrim wshtw edrejtw dhedobishme tw vështrohet e tw nderohet nw radhw tw parw figura e Skwnderbeut si Heroi ynw tonw kombëtar.
 
23 nwntor 2008 Abdi Baleta
 

__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Alb Drejtesia | 7 Dec 14:45 2008
Picon

Muslimanë të botës bashkohuni!

Muslimanë të botës bashkohuni!
 
Shkruan: Dr.Ramadan el-BUTI

(Dhe kapuni që të gjithë për litarin (fenë e Kur'anin) e All- llahut e mos u përçani)

Muslimanë të botës!

Ju jeni njerëzit më të pasur në botë, me të gjitha pasuritë që Zoti ka vendosur në vendet tuaja.

Ju jeni njerëzit më të fortë, me gjithë shenjat e bashkimit dhe vëllazërimit që keni ndërmjet vete.

Ju jeni njerëzit më krenarë, me gjithë vlerat e moralit të shëndoshë njerëzor, bazat e civilizimit të pashembullt dhe besimit të forte, përpara të cilit shkenca po gjunjëzohet.

Pa dyshim se këto tri veçori ju bëjnë kandidatë për të kryesuar qendrën e udhëheqjes në rangun e familjes botërore, në qoftë se ju punoni të bazuar në to dhe përfitoni prej tyre.

Mirëpo ju vendosët që të largoheni nga këto tri veçori, atëherë kur morët vendimin për t'u ndarë e përçarë me njëri- tjetrin, në vend të afrimit të urreheni, në vend të dashurisë të justifikonit shkaqet e ndarjes, në vend që të punonit me të gjitha ato mundësi që keni përpara për tolerancë e solidaritet.

Nëpërmjet hungërimave tuaja, që ngrihen përherë e më shumë nga përçarjet që keni ndërmjet jush, bota harroi rolin e çuditshëm të Islamit në bashkimin e fiseve kundërshtare, afrimin e zemrave të larguara nga njëra- tjetra…

Ndërsa sot realiteti juaj dëshmon për largimin tuaj nga vëllazërimi, duke copëtuar gjymtyrët e njëri- tjetrit përditë e më shumë, ndërkohë që ju, një ditë prej ditësh ishit si një trup i vetëm.

Çmimi me të cilin shitët pasuritë tuaja të dukshme e të padukshme, ishte shumë i lirë për t'u larguar nga qendra juaj e civilizimit dhe nga burimi i forcës tuaj, për të cilën ju dëshmuan shekujt e kaluar. Nuk e di, pse sot rënkoni?

A rënkoni pse u penduat nga veprimi juaj, duke shitur me çmim të lirë? Apo rënkoni nga ngarkesat e rënda, që po ju marrin shpirtin duke ju shtrënguar në fyt?Me çfarë logjike punoni, o muslimanë?

Nëse vazhdoni të punoni me logjikën e Islamit tuaj, për të cilën dhatë edhe besën, atëherë dijeni se Islami juaj vazhdon t'ju thërrasë, duke ju thënë: {Dhe kapuni që të gjithë për litarin (fenë e Kur'anin) e All- llahut e mos u përçani…}.[2]

Ndërkohë që ndjek me paralajmërimin e tij, duke ju thënë: {E mos u përçani në mes vete e të dobësoheni e ta humbni fuqinë…}.[3]

Por nëse ju punoni me logjikën e interesave, atëherë dijeni se asnjeri, madje as edhe një i marrë, nuk është i paditur në faktin se interesat tuaja janë të lidhura ngusht me bashkimin dhe tolerancën tuaj.

E nëse do të punoni me logjikën e atdhetarizmave, ta gëzoni atëherë shtimin e përçarjes dhe zvogëlimit dhe ta dini mirë se logjika e atdhetarizmave ka qenë dhe vazhdon të jetë arma, me të cilën Britania çau bashkimin tuaj dhe prishi bukurinë e kalifatit tuaj drejtues.O muslimanë të botës!

Ta dini se nuk ka ilaç më të përshtatshëm për sëmundjet tuaja, nga të cilat rënkoni e bërtitni, nga të cilat vuani varfërinë e skamjen, ndonëse ju jeni pasanikët më të mëdhenj të botës, se sa kthimi juaj nga bashkimi dhe vëllazëria juaj e mëparshme.

Mirëpo ju, nuk do të mund të ktheheni aty, vetëm nëse ju tërheq një vijë e përbashkët, që s'është për ju vetëm se sinqeriteti dhe vërtetësia e të anëtarësuarit në Islamin tuaj..

E në qoftë se do të jetë e vështirë për ju të ecurit në këtë vijë të drejtë dhe do të mjaftoheni vetëm më thirrjet dhe emblemat e ndryshme, rreth sinqeritetit në marrëdhëniet me All- llahun, ju do të ndesheni me doza edhe më të rënda të ndarjes dhe përçarjes ndërmjet jush.

Ndërkohë që globalizmi perëndimor do t'ju ketë përpirë, ndërsa "sistemi i ri botëror i tregtisë", pasi t'ju ketë paralizuar, do t'ju tërheqë pas vetes, duke ju bërë një copë të vogël e një telekomande, që sillet në orbitën e interesave perëndimore.

Pastaj do të keni mundësi të dëgjoni fjalën e kohës, që përkthen për ju shprehjen e artë të Hz. Omerit (r.a): "Ne jemi një popull, që na ka lartësuar All- llahu me Islam dhe sado që ta kërkojmë lartësinë me atë që s'na ka lartësuar All- llahu me të, Do të na përulë".Përktheu nga arabishtja

dhe përshtati në shqip

Muhamed Sytari--------------------------------------------------------------------------------

[1] Kjo temë është marrë nga rubrika: "Fjala e muajit" në websitin e dijetarit dhe mendimtarit të nderuar, www.bouti.com.

[2] Ali Imran: 103.

[3] El-Enfal: 46.


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
leo leom | 7 Dec 07:41 2008
Picon
Picon

NO ENTIENDE EL HUMANO......LEOM KOLMNELA

NO ENTIENDE EL HUMANO

 

Saborea tu fracaso

Entendiste paso a paso

Lo que nadie no entiende

El huamno no aprende

 

No aprende el huamno

Porque  es solo un tirano

Que lo vive paso a paso

Con ideas su fracaso

 

Es un juego que se muere

Pero aun asi non le duele

Que todo lo lleva en vano

Igual,no aprende el humano

 

 


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 7 Dec 14:55 2008
Picon

33 vjet burg per yllin e futbollit amerikan O. J. Simpson

33 vjet burg per yllin e futbollit amerikan O. J. Simpson

 

 

BEQIR SINA, New York,

 

 

O. J. Simpson, i shpetoje denimit per vrasjen e ish-gruas se tij dhe dashnorit te saj, por nuk i shpetoje dote vjedhjes dhe kercenimit me arme ne Las Vegas

 

 

 

LAS VEGAS NEVADA :  Mbas 13 vjet, kur fitoi nje gjykim te dyshimit, dhe qe ngjalli debate te shumta mes te zinjeve dhe te bardhve, ish ylli i futbollit amerikan O. J, Simpson, do te qendroje pas kangjelave te burgut, per 33 vjet. Çeshtja  per vrasjen e ish gruas se tij  u konsiderua nje gjykimi historik, i cili zgjati me jave te tera dhe ishte e vetmi gjykim, qe ne SHBA-se, transmetohej direkt nga salla e gjyqit,ne disa nga kanalet me kryesore ne SHBA,

   Çeshtja O.J. Simpson Case, 1994 u politizua  shume. Kjo ndodhi sepse  disa muaj me pare se te ndodhte ajo, nje sukader policis ne Los Angelos, ne mes te rruges, u pa te rrahe per vdekje, nje te zi duke e goditur me shkop gome, me shkas se i ziu kundershtoje policet e sherbimit  gjate nje nate ne nje rruge te Los Angeloist. Sipas shtypit amerikane, nga kjo ngjarje " iu vu flaka Los Angelosit", te zinjet dogjen e plaçikten shtepite e dyqanet e te bardheve, dhe vrane nje njeri e palgosen e rrahen cdo te bardhe qe kalonte ne rruget e lagjes se tyre.

   Shteti u mobilizua dhe shpalli gjendjen e jashtezakoneshe, mbasi situata eskaloi. Nga kjo ngjarje perfitoj "çuditerisht", megjithse, kishte fakte te pamohushme  i dyshuari per vrasjen e Nicole Brown dhe te dashurit te saj Ron Goldman me 12 qershor, 1994. Ne gjyqin e pare, ylli i futbollit amerikan O.J.Simpson ishte komplet i shfajesuar, ndersa ne gjyqin e dyte ai eshte denuar, por jo si vraresi i çifitit gruas se tij dhe te dashurit te saj.

   Prej, asaj dite vrasja e tyre ngeli enigem dhe O.J.Simpson asnjehere nuk ka treguar sesi i vrau dhe ku i ka fshehur trupat, megjithse afro 90 perqind e opinionit amerikan edhe sot besojne se ai i vrua Nicole Brown dhe te dashurit te saj Ron Goldman me 12 qershor, 1994. O .J . Simpson, pas ketij gjyqi iu ofruan shuma te medha te luante edhe filma dhe çeshtja e tij  u fut ne histori, duke e bere ate protagonisti i te ashtuquajturit procesi i vitit 1993-1994.

   Mbasi ndonese kishte shume prova kunder tij, O. J.  Simpson u shpall ne 1994-n i pafajshem per vrasjen e ish-bashkeshortes se tij me te cilen ishte ndare Nikole Brown dhe te dashurit te saj, Ron Goldman. Dje ne gjyqin e tij ne Las Vegas, ai nuk mundi te shpetoje nje gjeje te ketill si 14 vjet me pare.

      Ish-ylli i futbollit amerikan, O. J, Simpson, ne moshen 61 vjeçare, eshte denuar me 33 vjet burg per grabitjen e armatosur dhe rrembimin e dy tregtareve qe shisnin sende te florinjeta, dhe uniforma te firmave te njohura  sportive, nje vit me pare ne nje Hotel - Casino te Las Vegasit.

 

    Gjyqetari i kesaj çeshtje Jackie Glass duke e pershkruar 61-vjecarin Simpson si nje njeri injorant dhe arrogant ne shprehje, nje i pandehur qe ishte shume idot gjate pergjigjeve te tija, gjykatesi Glas  tha se provat e paraqitura kunder tij ne gjyq jane te pakundershtueshme.

 

  O. J. Simpson Ish-kampioni i futbollit amerikan, u perpoq te luante rolin e te "paditurit", kur filloj te mbrohej me argumentin se nuk e dinte qe bashkepunetori i tij Stewart kishte arme, dhe nen kercenimin e armes  te dy mbajten peng per para ne nje dhome te hotelit Palace Station Hotel, dy bujtesit e asaj nate Alfred Beardsley dhe Bruce Fromong, dhe se te dy O. J. Simpson dhemiku i tij nga Los Angelos, Stwart kishin qene te armatosur dhe se bashku me O.J.Simpson po vidhin edhe dyqanet e hotelit, u pa ne kamerat e fshehta.

 

  Peepara dhenies se vendimit, Simpson u pa te pelotej teksa  beri nje apel prekes per ndjese, duke thene se i vinte shume keq dhe ndihej konfuz. Por, fjalet e tij nuk e preken fare gjykatesin Glas dhe trupi gjykues te cilet thane se vendimi eshte mare qe O. J. Simpson te vuaj denimin me 33 vjet burg.  


 

 

 

 

 
BeqirS | 7 Dec 14:59 2008
Picon

Fjalimshkruajtesi i Obames i kerkoj te faluara publike Hillari Clinton

Fjalimshkruajtesi i Obames, Jon Favreau, i kerkoj te faluara publike Hillari Clintonit

 

 

 

BEQIR SINA, New York 

 

 

 

 

Jon Favreau kryeson skuadren e fjalimshkruesve te presidentit te ri, eshte 27-vjeçar,nje i ri i talentuar dhe plot premtim per te ardhmen

 

 

 

 

WASHINGTON D.C,:  Njeriu qe shkruajti fjalimet e presidentit te sapo zgjedhur Barack Obama, sot publikisht i kerkoje te faluara se emruares per sekretare te shtetit, senatores Hillari Clinton, ish gruaja e pare amerikane, anetare e propozuar ne kabanetin Obama, per foton e publikuar prej tij " kur ai me nje shokun e tij me tahmi, shfrytezuan nje foto kartoni te madh, ku shihej ish- kandidatja brenda partise demokrate, per presidente Hillary Rodham Clinton, duke pire birre e bere flirt me dy te dehur. Njeri prej tyre, e ai qe duket  ne krahun e majte, eshte vete autori qe realizoje kete fotografi verbatse, e cila pati jeohne te madhe humori por me zarare.

 

   Dy te rinjet e prene foton e Hillarit, te marre nga nje poster i madh sa qe edhe eshte realisht trupi i saj dhe e vendosen ne mes te tyre, origjinal siç tregohej ne fotografin e bere ne nje klub nate, teksa shoku i tij me nje shishe birre dukej se "ushqente" Hillarin, ndersa autori i shkrimeve te fjalimeve te Barack Obames e "prekte ne gjoks Hillarin". Kjo foto ngjalli reagime te shumta dhe u quajt poshteruese, por autoret e saj perej athere nuk e ndien asnje lloj pendimi, duke e marre ate si nje shaka sensasionale.

 

    Gjithe kjo ngjarje ndodhi me njeriun qe tashme do te jete ne krah te Obames ne Shtepine e Bardhe, si njeriu qe do te tregoje serishe megjithate, jo gjithçka eshte e firmes se Obames, ne fjalimet e tija. Ku fjalimi me i rendesishmi dhe qe pritet te jete historik, sie ndodh zakonisht me president amerikan, eshte fjalimi i inagurimit presidencial qe do te mbahet me 20 janar 2009. Qe sigurisht, do te jete ai njeriu qe deri me tani ka qene  fjalimshkruajtes ose edhe njeri prej tyre, sepse Obama ka disa te tille, por ky qe i kerkoi falje sot, Hillari Clinton, eshte ai qe kryeson skuadren e fjalimshkruesve te presidentit te ri, eshte 27-vjeçari Jon Favreau, nje i ri i talentuar dhe plot premtim per te ardhmen.
ajni sinani | 7 Dec 15:47 2008
Picon

Me Fat dhe Gezuar Kurban Bajramin


Paqa dhe meshira e Allahut qofte mbi ju!

Me rastin e ketyre diteve te Kurban Bajramit ju uroj shendet, miresi, devotshmeri dhe cdo te mire ne kete
bote dhe shpetim in sha Allah ne boten tjeter.

Me respekt, 
Ajni Sinani

------------------------------------

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> Your email settings:
  Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/join
  (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
  mailto:shqiperia-digest <at> yahoogroups.com 
  mailto:shqiperia-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
  shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
  http://docs.yahoo.com/info/terms/

leo leom | 7 Dec 17:56 2008
Picon
Picon

EN EL FIN DEL UNIVERSO ....LEOM KOLMNELA

EN EL FIN DEL UNIVERSO

 

En el fin del universo

Nos comiensa el suceso

Tiene vida un vidal modo

Que se nos aprecia todo

 

Llevaremos lo que es

Y mas nada ala ves

Una alma y una mente

Un respiro transparente

 

Une recuerdo celestial

De una cancion final

Que la emos aprendido

Dentro del mismo conflicto

 

Can la vos de travesura

Donde muere la cultura

Cuando pedimos auxilio

Del ocurrido sencilio

 

Qual sera la nuestra onda

Bien profunda y bien Honda

Como queras es lo mismo

La ganamos con cinismo

 

En la culpa bien colgados

En caracter ,bien delgados

Los cantamos los cuartetos

En los nidos,bajo techos

 

De la Victoria que perdimos

De lo mal que mas pudimos

Y dentro nel mal volviendo

Cantando un sacramento

 

 


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
Paul Tedeschini | 7 Dec 16:20 2008
Picon

BAJRAM KABASHI: DËSHMOJ PËR TRAGJEDINË E KOSOVËS (Pjesa e pare)

BAJRAM KABASHI: DËSHMOJ PËR TRAGJEDINË E KOSOVËS (Pjesa e pare)

Ne foto Bajram (Gjergj) Kabashi


Intervistë e gazetarit të njohur të Kosovës, tani me banim në Norvegji, Bajram (Gjergj) Kabashi, autor i librit “Rilindja-përkushtim e trishtim”, dhënë botuesit të Illyria-s, Vehbi Bajrami

VEHBI BAJRAMI, Illyria , New York , 28 Nëntor 2008


- Libri juaj i fundit titullohet: ‘Rilindja - përkushtim e trishtim’ Cili ka qenë përkushtimi juaj e cili trishtimi gjatë punës në gazetën Rilindja?


- Ndoshta pa e dhënë shpjegimin e hollësishëm, titulli i librit në një mënyrë na e sugjeron domethënien që e ngërthen në vete. Në Rilindje kam punuar që nga 1 dhjetori i vitit 1982, d.m.th. pak pasi i kisha mbaruar studimet në letërsi, e deri kur u desh ta braktisja Kosovën me 1 prill të vitit 1999, kur forcat ushtarake, policore e paramilitare serbe na dëbuan nga Atdheu ynë e na shndërruan në refugjatë lufte. Atëherë, së bashku me familjen time e qindra mijëra shqiptarë të tjerë, fëmijë, të rinj, të moshuar, pleq e plaka, na drejtuan “korridoreve” të parapërgatitura për zbrazjen e Kosovës. Ne si familje për një muaj mbetëm në baltën e Bllacës e të Stenkovecit në Maqedoni, ku sa vinte shtohej masa e pafund e atij populli të mjerë që me tesha e kotesha detyrohej ta braktiste vendin nga Serbia e Slobodan Milosevic-it. Gjatë gjithë atyre viteve, unë - sikurse gjithë ai popull - kemi jetuar në rrethana robërie. Dëshmitar i atyre ngjarjeve të bujshme e trishtuese njëherit ke qenë edhe vetë ti, Vehbi Bajrami, qoftë si student i sapoardhur nga Presheva jonë, për të studiuar letërsi në Prishtinë, qoftë edhe si gazetar e redaktor i gazetës së studentëve të Universitetit të Prishtinës, ‘Bota e re’. Fundja, një kohë patëm banuar së bashku me ty e Emin Azemin në lagjen Kodra e Diellit, kur ishim dëshmitarë se i gjithë populli ishte në këmbë për ta luftuar padrejtësinë e shërbëtorëve të pushtuesit e të Serbisë që rikthehej për të satën herë si pushtuese. Punën në gazetën Rilindja e kisha në zemër, pata punuar me sinqeritet dhe dashuri profesionale, me përkushtim të shtuar çfarë e kërkonte situata e popullit që kishim obligim njerëzor e profesional ta informonim, pra si shumë idealistë të tjerë edhe unë dhashë për Kosovën krejt çka munda në ditët, në javët, në muajt e vitet më të dhimbshme të jetës sime; kur një ngjarje e rëndë e mbulonte ngjarjen tjetër sa çel e mbyll sytë; kur pikëllimi e trishtimi hetoheshin gjithkah: në gjuhën trupore të njerëzve, në sytë e prindërve, të rinjve e të rejave, të fëmijëve të uritur; në atmosferën e rëndë të shkollave ku punohej pa kushtet elementare për mbajtjen e procesit mësimor etj. Pra, si shumë e shumë të tjerë, kisha vendosur të isha në Kosovë gjatë atyre viteve, të jepja ndihmesën time si gazetar i së përditshmes së vetme në Kosovën e atëhershme, çfarë ishte gazeta ‘Rilindja’ për një kohë të gjatë…


- Keni një përvojë të gjatë në profesionin e gazetarit duke qenë edhe dëshmitar i shumë ngjarjeve dramatike që kanë ndodhur në Kosovë e Shqipëri. Cilat ngjarje do t’i veçonit gjatë punës suaj?

- Ka shumë ngjarje e kujtime për të cilat do të mund të flisja gjerë e gjatë, por t’i veçoj e kam të vështirë sepse secila ngjarje ishte dramatike e heroike në mënyrën e vet, e pikëlluar dhe e zymtë në mënyrën e vet, tragjike, po ashtu, në mënyrën e vet… Ngjarjet kanë qenë të mëdha për nga përmasat, porositë e qëndresa dhe ato ndodhnin pothuaj pajada, ditë për ditë, javë për javë, muaj për muaj. Ndërsa për çdo vit zhvilloheshin protesta të mëdha, kishte rrahje e kacafytje të papërshkrueshme me policinë e organet e ndjekjes së Serbisë. Rezistenca më e madhe është bërë për kthimin e shkollave të pushtuara, atyre të mesme dhe të Universitetit të Prishtinës. Për çdo fillimviti derdhej gjaku i të rinjve e i popullit për shkollën shqipe dhe të drejat e mohuara në përgjithësi, për çdo vit kishte vrasje të tmerrshme, masakrime të njerëzve, burgosje që nuk merrnin fund. Ashtu siç e thekson edhe ti, kam qenë dëshmitar i shumë ngjarjeve, kam parë me sytë e mi vuajtje të shumta, njerëz të vrarë e të plagosur… Kam parë lotët e të afërmve dhe qëndresën e paimagjinueshme të shqiptarëve para fëmijës së vrarë, vajzës apo djalit… Diçka prej ngjarjeve të përjetuara i kam përshkruar në librin ‘Rilindja - përkushtim e trishtim’ që është një autobiografi e dyfishtë: e rrugës sime profesionale që u ndërpre dhunshëm nga Serbia e “serbët” tanë dhe një “autobiografi” e Kosovës, e parë nga sytë e mi gjatë atyre viteve. Përderisa punoja e angazhohesha si shumë gazetarë të tjerë të Rilindjes e të Kosovës, si pengesë në punën time më kishin dalë disa “gazetarë të mëdhenj” të kësaj gazete që punuan për qyqarët shqiptarë të Dërzhavna Bezbednostit, (Sigurim Shtetëror i krahinës së Kosovës), pasi së bashku kishin dështuar të luftonin kundër asaj ndaj së cilës duhej treguar dhëmbët, Serbisë, kështu që kompleksin e inferioritetit të tyre të thellë e zbraznin ndaj të vetëve, në rastin konkret edhe ndaj meje! Siç thashë kam shumë për të thënë, por nga e gjithë ajo jetë e trishtuar njerëzore e profesionale do ta veçoja rastin tragjik të një fëmije 11-vjeçar me mbiemrin Shorra nga Kaçaniku që në fund të viteve të ’80-ta të shekullit të kaluar e kishte plagosur rëndë një snajperist i njësive speciale të Serbisë duke e goditur në organet gjenitale… Isha dëshmitar i gjithë asaj dhimbjeje të atij fëmije në repartin kirurgjik të Fakultetit të Mjeksisë së UPsë e pastaj edhe gjatë procesit të shërimit të tij që shënonte rezultate pozitive por për jetën e ardhshme të atij fëmije linte pasoja të pariparueshme pasi sipas mjekëve ai fëmijë do të mund të mbetej i paaftë për të krijuar familje… Nëse asgjë tjetër britmat e tmerrshme të atij fëmije nga dhimbjet e shkaktuara para e pas kurrë nuk do të më hiqen nga mendja…


- Edhe në rastin specifik të Rilindjes, siç rrëfen në shumë pjesë të librit Tuaj, kishte “shtresa” ti quajmë shfrytëzuesish dhe të shfrytëzuarish…


- Është mëse e vërtetë. Në krye të atyre që, po t’i quash hajna është pak sepse ata nuk kan vjedhur por kanë marrë e shfrytëzuar pasurinë e të tjerëve ditëmdrekë, është Mehmet Emërllahu i cili edhe tash e ka një pasuri të ish-gazetës Rilindja në emrin e vet që e kalon shifrën e mbi 3 milion eurove në Tiranë e gjetiu… As sot askush nuk ka ngritur kallëzim penal ndaj tij dhe për çudi askush deri sot nuk e ka njoftuar Njësinë për Krime të Rënda Ekonomike të SHPKsë për veprimtarinë e tij tejet të dënueshme! Unë, së bashku me kolegët Zeqir Bekollin e Behar Zogianin, e patëm bërë të njohur këtë verprimtari kriminale para pothuaj 15 vitesh por në atë kohë s’kishte organe legale shtetërore.


-Gazeta ”Rilindja” tashmë është e shuar, apo jo?


-Gazetën e parë të përditshme të Kosovës e shkatërruan të gjithë udhëheqësit e saj, kush më shumë e kush më pak, duke filluar nga Maksut Shehu i ndjerë e deri tek Behlul Jashari,-ndoshta si më i pafajshmi ndër ta, i cili në mënyrë naive vazhdon ta ”udhëheq” gazetën që nuk del më dhe të ”kujdeset” për pasurinë e saj që ia morën të tjerët duke ia lënë atij këmbët e ariut në dorë… Disa herë gjatë këtyre viteve kam biseduar me Behlulin dhe i kam sugjeruar ta kryente detyrën e vet dhe obligimin njerëzor e profesional ndaj Rilindjes dhe punëtorëve të vërtetë të saj,kolegëve të tij pra, por nuk dëshiron të dëgjojë! Jo vetëm une por edhe gazetarë të tjerë presim pashtyshëm nga ai që të ngre kallëzim penal në Prishtinë e Tiranë ndaj Mehmet Emërllahut e disa të tjerëve, që ta njohtojë Njësinë për krime të Rënda Ekonomike të Shërbimit Policor të Kosovës për ”heroizmat” e këtij gazetaruci, por më kot… Tashmë kur Kosova është shtet ai përfundimisht është i obliguar që ta kryejë detyrën që i takon me ligj, përndryshe do të na detyron që ne të tjerët,- të shkelur e poshtëruar aq mizorishtë nga ”udhëheqësit” e ndryshëm, të sjellë deri në shkopin e lypsit për shkak të atyre banditëve,të ngremë padi penale edhe ndaj tij…


-Duket insistim kokëfortë…


-Jo,jo, une nuk jam fare kokëfortë por jam tejet i vendosur kur kam të drejtë… Po të mos insitoja në të drejtat e mija që më takojnë une nuk do të isha njeri i ndërgjegjshëm, por një naiv i mashtruar nga palacot ”udhëheqës” të kësaj tashmë ish-gazete. Natyrisht nuk më kanë shkelur e poshtëruar vetëm mua e familjen time por edhe shumë gazetarë të tjerë mjaftë të mirë të gazetës, por në rastin tim është dicka edhe më e zezë,më e kobshme,sepse dikush nga ta që i ka takuar rrjetit udbash të Kosovës,- me vetëdije a pa vetëdije kjo s’është me rëndësi,ka pasur për qëllim që në vazhdimësi të ma dërgonte mesazhin ogurzi të cilin e kam regjistruar me kujdes e pahetueshëm që nga fillimi i punës sime në gazetë, sipas të cilit e gjithë përpjekja ime, gjithë mundi im, gjithë ajo që e kam ëndërruar, është e kotë… Nuk ua fali vrasjen e ëndërres! Do të thotë për motive që une nuk mund t’i kuptojë ata më kishin shpalluar luftë!Përse? Dikush duhet me kallxue që ta kuptojë e gjithë Kosova motivin e kësaj shtypje të pashembulltë. Nuk më dhimset aq shumë vetja, por familja ime që e pata bërë të vuajtur… Atëherë, pasi me aq vendosmëri më kishin shpallur një luftë të tillë të cuditshme,shpirtkeqe,cinike,qyqare e të fshehtë; detyrohem t’u them, atëherë ose m’i ktheni të drejtat që më takojnë, ose duhet të mbaheni se as une nuk u lëshoj pa luftë,pa luftë profesionale…


<!-- /* Font Definitions */ <at> font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-unhide:no; color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} p.ecmsonormal, li.ecmsonormal, div.ecmsonormal {mso-style-name:ecmsonormal; mso-style-unhide:no; mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} <at> page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 2.0cm 2.0cm 2.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Ripublikue ne http://kosova.albemigrant.com/?p=4470#more-4470

(Vazhdon me pjesen e dyte)


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
tano turku | 7 Dec 16:02 2008
Picon

Three British evangelicals cast blame on each other in trials over child abuse at Albanian orphanage

Three British evangelicals cast blame on each other in trials over child abuse at Albanian orphanage

• Edinburgh charity worker set up home for refugees
• Ten boys aged four to 13 testify against Britons

The orphanage, a large brick house in Tirana's old quarter, promised shelter to the city's abandoned street children, who came barefoot and clutching siblings in search of a place to rebuild their lives.
For five years, dozens of boy and girls passed through the gates of 32 Dervish Hekali Street, run by British missionaries in Albania's capital.
But what should have been a sanctuary for vulnerable boys and girls became the site of one of eastern Europe's most shocking child sex abuse scandals. Three evangelical Britons, including the director of the orphanage, David Brown, have been accused of abusing children in their care.
The trials of Brown, 57, and two helpers at his shelter - Dino Christodoulou, 45, a social therapy nurse from Blackburn in Lancashire, and Robin Arnold, 56, a salesman from Cromer in Norfolk - have barely been reported outside Albania.
But disturbing testimony from children delivered by video link to a small Tirana court will have far-reaching repercussions for child protection mechanisms between the UK and other countries.
Who knew what about the abuse, how and when, are questions that have yet to be fully answered. The men themselves, in interviews with the Guardian inside their prison, did not deny that the abuse took place; instead they blamed each other for acts that have horrified Albania.
But there are some facts about the story that has been unfolding in district court one that nobody disputes.
It was in early 2000 that Brown, a charity worker from Edinburgh, travelled to Albania to help refugees who had crossed the border, fleeing the conflict in Kosovo. He encountered neglected Gypsy children begging on the streets and supported them with food and money.
The following year, with support from churches in Albania and the UK, he set about opening an orphanage which, claiming to be receiving instructions from God, Brown named His Children.
Missionaries affiliated with churches as far away as Oklahoma travelled to Tirana to care for the children and give Bible lessons. Brown became a well-known figure in Tirana; a tall man with a thick, white beard, he was often seen scouring the city's streets for children in need.
"He bought me biscuits, a coke and gave me 500 lek [£3.20]," said one of Brown's first recruits to the orphanage, Nazmi Tatushi, now 21. "I had no shoes. No haircut. Stinking."
One of four young men who live in an apartment paid for by Brown, and have testified in his favour in court, Tatushi added: "David said to me: my son, why don't you come to my house? He was a good man for the street kids in Albania. Only ever did we see love in that house."
That, according to the testimony of other children, would soon change. By 2004 Brown, who worked with children for 35 years in Scotland, had developed a tense relationship with Albanian social workers, who complained his home lacked the facilities for 40 children and babies.
By his own admission he failed to check the backgrounds of all the missionary volunteers who were given unsupervised access to children. He also allowed two young boys into his bed when they complained of nightmares, something he later described as "naive".
When, in October that year, children began to speak about being sexually abused at the home, Brown, who was at first not named by the children as a perpetrator, devised a plan with the help of a close-knit group of evangelical Christians to keep the complaints secret from the Albanian authorities.
Brown said he concealed the sexual abuse suffered by children at his orphanage from the Albanian authorities because he feared they would close the shelter, and now regretted doing so.
Christodoulou and Arnold were banned from the orphanage after Brown said children had identified them as abusers. Eighteen months later, in May 2006, the scandal made headline news across the country after Albanian police and social services raided the orphanage and arrested Brown following a tip-off about allegations of sexual abuse.
Ten boys, aged between four and 13, eventually told police they had been sexually abused by one or more of the three Britons, who have been charged with "homosexual relations with minors". Christodoulou and Arnold were extradited to Albania in May. In some cases the children claimed to have been bound to a balcony, gagged and raped.
Defence lawyers claim the children are unreliable witnesses who have been "manipulated" by the prosecution.
Although their trial is continuing, the men, who if found guilty could face up to 20 years in jail, spoke to the Guardian in Prison 302, a drab ex-communist jail.
Through iron bars, Brown accused Christodoulou and Arnold of abusing boys behind his back. "They were wolves in sheep's clothing.
"I came to Albania because I wanted to help the Albanian children. Everything that I set out to do has been violated. I was these children's father."
A verdict in Brown's trial, which rests on accusations from two boys, is expected this week. Lawyers believe the outcome may determine the fate of Christodoulou and Arnold. Their trial - which is separate from Brown's - began last month.
Christodoulou faces the most serious allegations - eight boys say he sexually abused them. But, smiling, Christodoulou dismissed the accusations against him as "absurd". "I suspect [abuse] did happen at the home," he said. "I have been stitched up to take the blame for what the others have done. The children have been manipulated to say these things."
Arnold also denied abusing children at the orphanage, but admitted he had twice been convicted of indecently assaulting teenage boys in the UK. He said it was "obvious" abuse was rife at the home.

__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Gmane