BeqirS | 19 Oct 05:45 2008
Picon

MCCAIN: OBAMA POLICIES SOCIALIST

 

 
 
McCain suggests Obama tax policies are socialist
 

CONCORD, N.C. – Republican presidential candidate John McCain on Saturday accused Democratic rival Barack Obama of favoring a socialistic economic approach by supporting tax cuts and tax credits McCain says would merely shuffle wealth rather than creating it.

"At least in Europe, the Socialist leaders who so admire my opponent are upfront about their objectives," McCain said in a radio address. "They use real numbers and honest language. And we should demand equal candor from Sen. Obama. Raising taxes on some in order to give checks to others is not a tax cut; it's just another government giveaway."

McCain, though, has a health care plan girded with a similar philosophy. He proposes providing individuals with a $5,000 tax credit to buy health insurance. He would pay for his plan, in part, by considering as taxable income the money their employer spends on their health coverage.

McCain leveled his charge before a pair of appearances aimed at restoring his lead in critical battleground states. In both North Carolina and Virginia, where McCain was to speak later in the day, his campaign has surrendered its lead to Obama in various polls. President Bush, a Republican, won both states in 2004.

During a rally outside Charlotte, N.C., McCain returned to the socialism theme, although he did not use the more tart language of his radio address.

He also was sharply critical of the Bush administration, saying it should be more aggressive in buying up the home mortgages of those trapped by high interest rates and falling housing values.

"The administration is not doing it. The secretary of the Treasury is not doing it," McCain told the crowd. "We need to buy up these mortgages, give you a mortgage that you can afford, so you can pay your mortgage and realize the American Dream of owning your home."

McCain stoked the crowd by accusing Obama and his fellow Democrats of assuming they will not only win the White House but expand their congressional majority.

"Did you happen to see that Speaker (Nancy) Pelosi anticipates a 250-seat majority" in the House, the senator asked. "My friends, we can't let that happen. My friends, taxes will increase, spending and they'll concede defeat in Iraq."

The last Democratic candidate to win North Carolina was Southerner Jimmy Carter in 1976, when the Republicans were reeling from President Nixon's resignation following the Watergate scandal. Virginia has not voted for a Democratic nominee since President Johnson's landslide victory in 1964.

McCain's drop in the state polls follow larger national trends that have given Obama a lead following Wall Street chaos that focused the race on who is best equipped to restore the economy.

On Sunday, McCain was to travel to Ohio, where he might appear with "Joe the Plumber," the Holland, Ohio, plumber Joe Wurzelbacher whom the senator has been portraying as emblematic of people with concerns about Obama's tax plans.

Wurzelbacher became the focal point of the final presidential debate after he met Obama earlier in the week and said the Democrat's tax proposal could keep him from buying the two-man plumbing company where he works. However, reports of Wurzelbacher's annual earnings suggest he would receive a tax cut rather than an increase under Obama's plan.

Obama has said his tax policies would cut payments for 95 percent of working Americans, while increasing them only for families making more than $250,000 a year. McCain has argued that 40 percent of Americans don't pay income taxes, either because they are seniors or don't meet minimum earnings thresholds, so the only way to cut their taxes is to give them various credits.

"In other words, Barack Obama's tax plan would convert the IRS into a giant welfare agency, redistributing massive amounts of wealth at the direction of politicians in Washington," McCain said in the radio address.

An Obama spokesman did not immediately respond to a request for comment.
__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 19 Oct 16:21 2008
Picon

Camet ne SHBA-se, i dergojne nje peticion presidentit te francez, Srakozi

 
 
 
 New York, 30 shtator 2008.


Shkelqesise se Tij Z. Nikolas Sarkozy
President I Republikes Franceze

Shume I nderuar Z, President

Me pershendetjet me te sinqerta per veprimtarine tuaj aqe demokratike  europiane dhe me gjere, po ju drejtohemi ne 25  shqiptare te lindur shtetas greke ne krahinen shqiptare te Camerise martire qe sot jetojme e punojme ne SHBA.

Z. President, Cameria (sot Thesprotia ne VP te Greqise), eshte nji nga krahinat me vitale shqiptare Dialekti shqip I camerishtes eshte me I vjetri ne gjuhen shqipe( ne kete dialect Dhespoti I Camerise detyrohet te perktheje Dhjaten e Re me 1877, se besimtaret e krishtere nuk e kuptonin meshen ne gjuhen greke), dhe jo per cudi edhe mbas mbi 500 vjeteve flitet ende sot nga pasardhesit tone edhe ne Kalabri te Italise.

Ne saje te protestave e kembenguljes se popullesise se vendit, Kongresi I Berlinit me 1879, anulloi vendimin e tij te meparshem, duke mos e shkeputur nga trungu shqiptar, deri me Gjirin e Ambrakise ( Arta e sotme). Per kete veper atdhetare  u emerua Cami nga Lopesi, Abedin Pasha Dino-Minister I Jashem I Perandorise Osmane
Por me 1913, pavaresisht luftes se popullesise came; ne baze te vendimeve te Konferences se Ambasadoreve ne Londer, padrejtesisht, kjo krahine shqiptare ju aneksua Greqise.
Ne kundershtim me  premtimet  per respektimin e te drejtave te kesaj popullate shqiptare administrata greke filloi reprezaliet, diskriminimin, ndalimin e gjuhes shqipe dhe konfiskimin e pasurive te shqiptareve te Camerise. Me 1925 ne saj te rezistences se kesaj popullesie te mbeshtetur edhe nga qeveria shqiptare e asaj kohe prane Lidhjes se Kombeve , u ndalua debimi si shkembim  me greket e debuar nga Turqia.

Megjitheate  mohimi i te drejtave elementare si konfiskimi I pronave ,mos hapja e shkollave ne gjuhen amtare, reprezaliet, burgosjet   dhe diskriminimi total nuk u nderprene asnjehere.
Djemeve came kur theriteshin ne ushtri nuk u jepeshin arme,, por vetem kazma e lopata per te punuar. Per me teper, ne prag te luftes Italo-Greke, u internuan te gjithe meshkujt  mbi 13 vjecare ne ishujt e Egjeut. Atje nga keqetrajtimi vdiqen disa qindra prej tyre.

Ndersa me 1944-45, mbas masakrave cnjerezore e vrasjeve te me se 2900 njerezve te pafajshem kryesisht gra, fremije e pleq u perzume me dhune per ne Shqiperi mbi 30.000 came qe jetonim ne trojet tona etnike prej mijera vjetesh.
Sot vetem ne Shqiperi jetojne mbi 200.000 shqiptare te ardhur ose me prejardhje nga Cameria.

Shkelqesia e Juaj,
Me keqeardhje  ju themi se ne nje kohe qe  vellezerit e nje gjaku, na priten krahe hapur e me shume dashuri; pavaresisht  se te shkateruar e te varferuar nga lufta ( ndihme te cmueshme  na u dha edhe nga Misioni I UNRA-s), qeveria komuniste e E.Hoxhes
me 1949, internoi 900 burra came  sepse keta refuzuan te beheshin mish per top qe simbas kerkeses se Partise Komuniste Greke, te luftonin ne Greqi kunder qeverise se ligjeshme greke.
Keshtu qe diskriminimi I jone,megjithese te kombesise shqiptare, vazhdoi edhe ne Atdheun nene. Dhe kulmi I ketij diskriminimi ndodhi me 1953. Qeveria komunste e komanduar mga E.Hoxha na imponoi, te gjithe refugjateve came, shtetesine shqiptare ne bllok?!  Ata qe refuzuan u burgosen dhe u internuan. Ky veprim anti ligjor, I pa pare ndonjehere. u be per te vetmen aresye qe ajo klike komuniste antishqiptare, te siguronte pushtetin, pa krijuar telashe me qeverine greke.

Dhe cudia e mohimit dhe diskriminimit tone nuk mbaroi, vazhdoi edhe me vone. Mbas vendosjes se maredhanieve diplomatike ne 1971; ambasadori shqiptar ne Athine, informon ministrine e jashtme  shqiptare se gjate vizites ne  Gumenice,kryeqendren e Camerise (Thesprotise) ,Kryetari I Bashkise I flet shqip, duke pohuar se ka mbi 40 fshahtra ne kete krahine qe flasin shqip. Bile shume prej tyre, kryesisht pleq, nuk dine greqisht!!
Keto informacione kuptimplote,i behen te njohura publikut te gjere,vetem me 2002!!

Diskriminimi ndaj popullesise came , vazhdon edhe sot. Qeveria greke, nepermjet Ambasades se saj ne Tirane, vjet u refuzoi vizat e hyrjes 26 cameve me banim ne Shqiperi me areyen e mosaresyes se kane lindur ne Greqi. Ata faktikisht kerkonin te vizitonin vatrat ku kishin lindur dhe te vendosnin nje tufe me lule ne vendet ku kane qene varrezat e te pareve te tyre..

Aqe me teper, si mund te pretendosh per respektimin e te drejtave  njerezore, vecanerisht per te drejten e prones, kur nuk te jepet e drejta per te hyre legalisht ne Greqi?!

Shkelqesi,
Po ju drejtohemi juve si president I Frances si edhe vendit qe mban Presidencen e rradhes ne BE-simbol I demokracise dhe mbrojtjes se te drejtave njerezore per te gjithe banoret e atij Unioni Shumekombesh, I cili eshte misherim I qyteterimit me te larte dhe traditave demokratike te gjithe vendeve qe perfshihen ne te.

Po ju drejtohemi Juve Shkelqesi, nje dashamiresi dhe miku te SHBA, shtet ku ne jetojme, shtet ashtu si Franca,  kane  hapur krahet per mijera emigrante shqiptare, te vuajtur nga rregjimi komunist antinjerezor, te punojme dhe te gjejme e te respektojme vehten tone.

Po ju drejtohemi Juve Shkelqesi si Kryetar I nje vendi Europian hartues dhe respektues I nje afrimi demokratik te gjithe vendeve te Mesdheut, per nje te ardhme paqesore dhe vellazerore midis popujve dhe racave te ndryshme njerezore; qe me kulturen demokratike europiane te frymezuar dhe realizuar nga I Madhi De Gol, te nderhyni qe Ceshtja Came, si problem I te drejtave te njeriut ( vec te tjerave, njohur edhe nga Keshilli I Europes), te marri zgjidhjen e duhur.

Neve nuk kerkojme ndryshimin e kufijeve, por kerkojme te njihen te drejtat tona;
-    denimin e genocidit grek te ushtruar ndaj shqiptareve te Camerise;
-    njohjen e te drejtave si shtetesine, gjuhen, pronen, traditave dhe kulturen;
-    kompensimin prej mbi 60 vjecare te cfrytezimit te padrejte te shtepijave, pronave dhe pasurive te tjera nga pronaret e paligjeshem

Shkelqesi, kemi besim te plote se vetem me mirekuptimin dhe demokracine europiane dhe Tuajen ne vecanti do te mundet ai mentalitet ballkanik I urretjes dhe mosrespektimit te njeri tjetrit. Ballkani nuk duhet te quhet me “fuci baruti”, por pjese e Europes se Bashkuar Demokratike.

Me shume respekt:
  
 
   -Kadrije  Pronjo lindur        Paramithi me        1920,         banon   NY 
  - Safet      Rojba                 Margellic             1927          Cikago         
    Rasim Bebo                    Konispol              1927          Cikago         
    Eqrem   Beqiri                 Vrohona               1932          Filadelfia   
   -Rexhep Llaias                  Filat                    1927          Jaksonville 
  - Mehmet Zenelaj               Pica                     1934          Boston,      
    Tahir Tare                        Paramithi             1935          Detroit      
    Latif Zenelaj                     Picar                   1936          Boston     
    Beqir  Bako                     Paramithi             1935          Boston       
   -Habibe Beqiri                   Mazreke              1936          Filadelfia,   
    Rahmi Telushi                 Varfanje                1936          Filadelfia   
   -Fadil Delli                        Margellic              1936          Filadelfia,
    Sali Bollati                       Paramithi             1937          NY,          
   -Abedin Teme                   Mazreke               1937          Filadelfia,  
   -Nijazi    Teme                  Mazreke              1938          Filadelfia
   -Hetem  Baki                    Paramith              1938          Boston      
   -Qerime Hyseni                Paramithi              1940          Jaksonville
    Nurije Teme                    Skopjan                1940          Filadelfia 
    Hajrije Xhemali                Arpice                   1940          Filadelfia,
    Hava Zenelaj                   Gllobocar              1940          Boston     
    Aferdita Llaias                 Konispol                1940          Jaksonville
    Hane Hima                      Kalibaq                 1941          Boston,    
    Rafete  Bako                   Paramithi              1941          Boston,   
    Nurije Zenelaj                  Grikohor                1941          Boston,   
   -Afete Xhemali                  Arpice                   1941          Florida
    Bule Bollati                     Paramithi                1944          NY           17184470436


__._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
BeqirS | 19 Oct 14:06 2008
Picon

Poewll republikani qe admiron Obamen

 

Gjenerali ne pension Colin Poewll, republikani me ngjyre  admiron Obamen

 

 

BEQIR SINA, New York

 

 

 

WASHINGTON DC-  Republikanet, thone se mbasi ai ka disa muaj qe po luan rolin e "Hamletit", ne rradhet e republikaneve, gjenerali ne pension Colin Poewll, ish sekeretari i shettit ne nje term me adiministraten e pare te Praisdentit George W. Bush, ose ish politikani me i lart me ngjyre, qe arriti nje detyre te tille ne SHBA-se,  tha se " Amerika duhet te zgjedhi Obamen per President" .

 

     Burime brenda kampit repubikan - kan deklaruar se mbeshtetja e tij Poewll per Barack Obamen, do te behet zyrtare, sot ne nje interviste te gjate, e cila do te transmetohet ne programin e mengjesit te kanalit televizive NBC,  emisionin e javes "Meet the Press" .

 

    Burime shume te aferta me gjeneralin me 4 yje Colin Powell, thane se te djelen , ne NBC "Meet the Press" Powell, do te shuaj çdo dyshim te amerikaneve republikan, se per ke jane preferencat e tija - dhe se ke do te mbeshtes, ai, gjate ketyre dy javeve te mbetura per zgjedhjet e reja. Mirpo, ende nuk eshte e qarte, thone te njejtat burime, se per ke do te votoje Powell republikan. Kjo, mbente per t'u sqaruar sot, pikerisht ne programin e mengjesit te kanalit televizive NBC, emisionin me te shikuar te javes "Meet the Press".

 

     Dy koleg te tjere te Powell, thuhet se kan marre disa konsultime kete fund jave me gjeneralin e pensionuar, per t'a pyetur ate, sepse ai nga nje adimirues i thuket i John McCain-it, te dorzohet kaq leht tek Barack Obama, kur  ne te njejten kohe Colin Powell, dihet se eshte edhe anetare i partise Republikane ne komisionin e Sigurise Kombetare.

 

  "McCain, i perket nje kohe "neolotike" teper te vjeter, ka deklaruar Powell, duke shtuar se McCain ka bere shume gabime gjate punes se tij. 

 

 

     Gjenerali ne pension Colin Poewll, ish sekeretari i shettit ne nje term , me Praisdentin e tanishem Bush, politikani i pare  afrikano - amerikan, qe arriti deri ne ate poste ne Amerike, thote se rezervat qe ka per kolegun e tij republikan nuk jane te adresuara tek Paratia Republikane , por sipas tij ato jane personale dhe nuk do te thote se ai po e braktise partine e tij republikane. 

 

 

   Megjithse vete kandidati republikan per ne Shtepine e Bardhe, senatori i Arizones John McCain deri tani nuk ka bere ndonje deklarim publik, reagimet e republikaneve kan qene te ashpera. Ka zera brenda kampit republikan qe 71 vjeçarin me ngjyre, gjeneralin me 4-yje , gjeneralin ne pension Colin Powell, ish sekretarin e shettit ne mandatin e pare te Presidentit Bush, kan filluar qe t'a therrasin "tradhetar", dhe si njeriun qe i "tradhetoi" fare leht principet republikane .

 

 

 

    Analistet, thane se Powell thote se e admiron Obamen pasi promineca e tij eshte te shohe qe SHBA-se po realizojne aspiratat e afrikano - amerikaneve, duke treguar se çfare progresi ka bere Amerika sot ne dallimet racial.
Edlira Xhemo | 19 Oct 19:16 2008
Picon

Fw: [lidhja_came] Arvanitet luftuan per nje Epir te pavarur dhe Shqiptar.Arvanitet luftuan per nje Epir te pavarur dhe Shqiptar.

nga Arber Thesproti

-Udhetarja angleze zonja e nderuar Edit Durham, gjate luftrave ballkanike kaloi ne gadishullin ballkanik dhe pershkroi gjithecka ne ditarin e saj te famshen qe ka mare dhene e eshte vleresuar nga te gjith stjudjuesit serjoz. Ja se c’far thote kjo zonje e nderuar kur flete per indokrinimin fetar ballkanik: “Kur kaloja ne Rumeli pyesja njerzit:- C’far je ti?Katolik pergjigjej njeri, ortodoks tjetri. Ne Bullkari pyesja :-C’far je ti? Ortodoks. Ne jugosllavi:- C’far je ti? Protestan, ortodoks. Secili ne havane e vete. Dhe thashe se fundi , c’far do te behet me keto fe qe trubulloin mendjet dhe dobesojne shpirtin me ane te friksimit dhe arine te te bejne te pa arsimuar, dembel, amfolokopik, murg. Keshtu isha mbytur e tera nga dogmat idjote te njerzve dhe duke hyre ne Shqiperi pyeta:- C’far jeni ju ketu?-Mu pergjigjen prere e qarte SHQIPTARE. Me ne funde, thashe. U clirova ketu nga fanatiket dhe zotekrijuesit.”

Sic e shikoni indokrinimi fetar ja u kishte c’plare trurin thuajse gjithe ballkanasve, i kishte cveshur plotesishte nga identiteti i tyre kombetare. Vetem tek shqiptaret kjo dukuri fanariote nuk kishte zene vende.

-Udhetari anglez, kapiteni Leak qe kaloi nen Ali Pashen thote ne kujtimet e tij: “Ne teritorin e Korces dhe Beratit si dhe ne mjafte vise te Shqiprise “.muslimanet martohen me greke(kupto te krishtere)”. Atje kane zakon qe djemte ti turqizojne dhe vajzat ti bejne te krishtera. Keshtu shehe ne te njejtin vende “qengjin ti beje shoqeri derit”

-Tek raca shqiptare, shikon djaln e hoxhes mere per nuse vajzen e priftit. Keto martesa behen shpeshe mes te krishterve shqiptare me muslimanet shqiptare.Tek shqiptaret e rendesishme eshte raca jo feja.

Fakte te tilla jane te shumta dhe tregoine fare qarte se, obskuratizmi fetar nuk ndikonte dhe ifluenconte jeten e races shqiptare. Kjo dukuri qe ka qene dhe eshte kaqe e zakonshme mes races sone, nuk eshte e rastesishme, por ajo i ka renjet te ngulura thene ne identiteti shqiptare... Shqiptaret gjat gjithe historis se tyre i kan dhene rendesi kombit, fisit, races, zakoneve, tradites se tyre, gjuhes dhe jo fese. Raca shqiptare lidhjet martesore i bene vetem brenda races, pamvarsishte se te c’far besimi jane shqiptaret. Me kete gje, shqiptaret kane ruajtur te paster gjakun dhe racen e tyre fisnike. Pra kombi dhe raca gjithmone tek ne kane qene paresore dhe e rendesishme sa, as obskuratizmi fetare fanariot s’ka mundur dote ta qeroi kete tradite . Nje gje te tille nuk e shofim tek fanariotet greke, pse? Qe te keshe nje identitet te tille, kaq te spikatur, pa tjeter qe duhet te jeshe pjese e nje kombi, tradite,zakoni, nje race, nje gjuhe, pra duhet te keshe te gjitha elementet perberes te nje populli. Kjo gje tek greket nuk egzistone. Ata “greket” jane te ardhur nga vise te tjera te kontinentit, dhe si te tille, per te bashkuar kete lukuni te krishteresh ardhacake (te vetequajtur grek) u vu ne perdorim mekanizmi artificjale i idese fanarjote- greke=ortodoks. Keta bastarde anadollake qe me gjithe se te krishtere i sherbyen otomanve dhe sulltanve me besnikerine me te madhe. Per qindra vjete, kjo race bastardesh pa kombe e tradite, ishin qitapi i llogarive te perandorise turke, truri dhe mendja e politikes anadollake otomane. Te gjithe fanarjotet greke ishin me poste te larta ne administraten turke, ishin ambasadore, perfaqsues te otomanve ne shtete te ndryshme evropjane Ne Moldavi, Rumani dhe ne disa vise te greqise, si ne Kreten muslimane, Vllahi dhe More ata sundonin duke ndare pushtetin me otomanet, duke i paguar harace te tera sulltanve. Kaq te besuar ishin keta djaje tek Suulltani, sa ai ju dha pushtet absolut ne drejtimin e Patriarkanes se Stambollit. Pra kjo race “greke” e mbledhur nga te gjitha anet e kontinenteve, duke mos patur kombe e tradite, polli identitetin e ri te ardhacakve qe u quajt “i krishter ortodoks = me greke”. Dhe po pranove kete ide te fanarjotve “pa tjeter qe je greke”, pamvarsisht se mund te jeshe nje i krishter i ardhur nga Egjypti, Siria, Anadolli, Izraili, apo Rusia. Per fanariotet; ai popull qe nuk e pranonte nje identitet te tille fanarjote s’mund te ishtre ortodokse. Deshen a’po s’deshen ortodoksit shqiptare, duhet te paraqiteshin te tille, se ndryshe kisha fanarjote do ti shkisheronte dhe ndeshkonte me merine e zotit, qe sipas fanarjotve fliste vetem greqishte. Kjo eshte pra krijesa artificjale qe sote quhet “grek-ortodoks dhe po je ortodoks je greke” Ky helm fanariot se bashku me shpaten e otomanve qe ishte dora e fshehte e ndeshkimit fanariote, helmoi racen shqiptare. Ne fillimet e fushatave te otomanve kunder vendeve ballkanike i vetmi vende qe i beri balle per 35 vjete kesaj fuqie qe tmerroi Evropen ishin vetem Arberit e viseve shqiptare, qe nga Epiri deri ne Kosove. Greqia ju nenshtruar pa diskutim fuqise otomane pa as me te voglen rezistence. Ja ketu duket dhe “trimeria greke”. Historia boterore nuk njefe asnje udheheqes grek qe u perpoqe ti bente balle otomanve ne ate kohe. Fanarjotet greke nuk shquhen per trimeri, por per dinakri, se si te te ngulin thiken mbrapa kurizit dhe raca jone e ka pare dhe po e shikone akoma pabesine fanarjote dhe te qenve te tyre qe s’jane pake dhe ketu ne kete diskutim te thjeshte per camerine. Fanariotet greke ne bashkepunim me sulltanin dhe Katerinen e Rusise bene perpjekjet me te medha per ti percare dhe tjetersuar shqiptaret ne greke. Ja se ne c’fare perfundimi kane dale historjanet e pa varur amerikane kur analizojne ballkanin: -”But in 1779, Greek chieftains cooperated with an Ottoman army in the Peloponnese, and negotiated with the illustrious Greek Phanariot Nicholas Mavroyeni, in order to put down ALBANIAN irregulars who had been plundering the region.”.. Ja sesi gjakeprishurit fanarjote bashkepunonin dhe me dreqin, vetem qe te mposhtnin shpirtin e pa epur te shqiptarve. Ruset derguan ne Ballkane dhe sigurisht ne Greqi 17.000 politikane e prifterinj per te bere punen e tyre e per te percare shqiptaret, myslimanet shqiptare ne turqe dhe te krishteret shqiptare ne greke. Per keta djaje, shqiptaret dhe kombi shqiptar nuk egzistonte dhe as qe duhej te diskutohej.

Ja pra se si paria e krishtere greko-fanariote u kthye ne nje vegel te otomanve, ne nje sherbetor besnik te turqve dhe nje armik i betuar i shqiptarve. Te thuash qe muslimanet shqiptar ishin pro turqe eshte nje genjeshter e pa cipe. Betejat e muslimanve shqiptare kundra turqve kane qene me te shumta se betejat e vllezerve te tyre te krishtere, te cilet leviznin vetem kur mernin urdher nga Venediku ose Rusia. Muslimanet ngriheshin kunder turqve anadollake se u thoshte shpirti i tyre shqiptare dhe nuk mernin urdhera nga te huajit per kete gje. Ata luftonin nga te dyja krahet, nga njera ane ata ndesheshin me shpaten e turkut, kurse nga ana tjetra me dhembet e qenve fanariote qe kafshonin ne pabesi. Kjo ishte arsyeja qe turqia ne trojet shqiptare nuk vendosi dote asnjehere sundimin e saje te plote, por per ti sunduar shqiptaret ajo zgjidhte shqiptare si Bushatllinjte e Shkodres dhe Ali pashain.

Lufta per nje Epir te pa varur dhe shqiptar..

Shenjat e para te renjes se Perandorise Otomane kishin filluar te binin ne sy. Si gjithmone te paret qe e kishin dhene kete sinjal ishin kacaket shqiptar qe kishin mbushur dhene deri tutje ne greqi e pas tyre dhe lufta e tre shqiptaret musliman qe nuk i bindeshin me Perandoris Osmane dhe kishin ngritur kryet. Ali Pashai ne Janine, Bushatllinjte e Shkodres dhe Muhamet Aliu i Egjyptit qe nuk ja feshkellente me divanit te sulltanit.. Sic e thame dhe me larte, Katerina e Rusise bashke me fanariotet e Vllahise e te Thesalise ne bashkepunim dhe me Sllavet dhe Bullgaret filluan perpjekjet e tyre kunder Turqise. Kurse fanarjotet qe benin loje te dyfishte dhe me Katerinen dhe me Sulltanin, kerkonin me nje gure te vrisnin dy zogje:te ngrinin ne lufte vlleqerit te financuar nga Rusia dhe Sllavet dhe me ta te pastronin vendin nga “turqit” shqiptare qe me bandat e tyre bashke me vllezrit e tyre te krishtere “kleftet” po benin ligjin dhe s’po ju bindeshin me as atyre, por as turqve. Ata (fanariotet) lidhen aleance te dyfishte dhe me turqit dhe me ruset e sllavet. Vllehet e Thesalise e te Morese me ne krye Thymjo Vllahaven dhe me kokeboshin fanariot arvanitasin Nikocaren filluan luften kunder “turqve” shqiptare me kengen ne goje: “Njesh te behemi me turqit dhe rajate, dhe vendin ta pastrojme nga shqiptaret”. Pra meraku i fanarioteve nuk ishin turqit por shqiptaret muslimane qe popullonin ato vende. Shqiptarve te krishtere dhe muslimane nuk ju pelqente politika ruso-sllave- fanariote dhe ju kundervune me arme ketyre barbarve ruso-sllavo- fanariote. Keshtu, 100 Arvanitas te krishtere nga Nafpilo e sulmuan dhe shpartalluan grupin e Mitromares ne Ajius Somatus dhe ai vete vdiqe nje vite me mbrapa ne nje ishull te vogel te Angjistrit. Kurse ne More shkuan Camrit dhe Geget e veriut qe e pastruan vendin nga Ruset-Sllavet dhe Vllehet qe benin sikur luftonin kunder turkut, por ne fakte, luftonin kunder shqiptarve muslimane qe popullonin ato vende. Pas kesaj Camrit dhe geget nuk u kthyen me ne vendin e tyre, ata ngriten administraten e tyre dhe nuk ju binden Sulltanit. Keshtu, bashkimi mes shqiptarve te krishtere dhe atyre musliman i preu rrugen politikes Ruse-Sllave dhe politikes percarse fanarjote, tregoje dhe nje here se te bashkuar s’ka bure nene te na mposhti. Camrit dhe arvanitasit filluan ti terrorizojne turqit e pasur bashke me qenrit fanarjote qe kishin futur bishtin nen shale. Turqit derguan kunder Camve te Morese njembedhjete ekspedita me pashallaret me trima qe kishin, por qe te gjitha keto ekspedita u shkateruan. Por ate qe se ariti dote shpata e turkut e ariti dinakeria e qenve fanarjote. Sulltani dergoi ne More per te shtypur Camerit dhe Beqaret pashain turk Xhezali Madaloklu. Te paren gje qe beri ky pasha turk, ishte aleanca me fanariotet greke duke ju afruar atyre ofiqe dhe para dhe ja ariti ti bente per vete greket fanariote. Te njejten gje kerkonte ta bente dhe me kapetanin e Dropullit, Myrto Hamzain qe nuk ju binde Sulltanit.( me kete raste desha te vija ne dukje se Dropulli ne keto vite nuk qe me greke-minoritare sic eshte tani, por me shqiptar muslimane) Me turkun Xhezali u bashkuan dhe nje pjese tru-cplare e “klefteve arvanitas te krishtere” kuptohet kundra shperblimit. Me mbrapa te gjithe keta te krishter arvanitas qe bashkuan armet me qenrit fanariote dhe turkun dhe luftuan kundra vllezerve te tyre muslimane, do te perfundojne nje dite burgjeve te greqise te egzekutuar ose te helmuar nga pabesia fanariote. Keshtu kjo levizje per pavarsi u shkaterua dhe me kokat e Beqarve u be nje Piramide ku fanarjotet e krishtere bashke me turqit hidhnin valle sebashku per suksesin e tyre. Camrit u varen si Krishti neper pemet e Janines sa dhe kenga popullore e thote dhe qane trimerine e ketyre heronjve. Qai e qaj me lote/ Blbil Sakin se gjeje dote/ Deli moj Janine e shkrete/ Te shkoin Bilbilenjte/ Varrur dege me dege. Turku Xhezali Madoloklu qe u prit nga Sulltani si nje hero, me mbrapa do te thyehej e derrmohej perfundimishte me turpe nga nje tjeter shqiptar, nga djali i Muhamet Aliut te Egjyptit. Pra, hake pa mare nuk ngelet. Ja pra mor qener fanariote se kush jane Camrit dhe c’far gjaku fisnik kane derdhur ata pere lirine e trojeve shqiptare te Epirit. Edhe Kollokotroni i genjyer nga propaganda fanariote dhe rrushfeti turke mori pjese ne shtypjen e kryengritjes se Morese te udhehequr nga Camrit dhe Beqaret. Nje dite Kollokotroni do ta paguaj me jeten e tij pabesine e fanariotve. Eshte e famshme shprehja e tij, “Ah… “o sqilos fanariotis”- qenrit fanariot- ma hodhet. Luani i Janines, Ali Pashai, duke pare zjarin e lirise ne gjokset e shqiptarve, filloi ta kundershtoi hapur Porten e Larte. Per vite te tera Ali Tepelena mbante te fshehur brenda vetes endren e tij te madhe, krijmin e Epirit si shtet i shqiptarve. Ai i kishte degjuar per historite e mbretit te pare te Epirit, Piro Burit- Piro Ipen si ja thoshnin emrin camerit e Thesprotise. Por Aliu dinte se dhe Skenderbeut i pelqente titulli qe i kishin vene epirotet shqiptare kur i therisnin Mbreti i Epirit. Pra kishte ardhur koha qe zeri Epirit te degjohej perseri:

Epiri shteti i pare Shqiptar dhe Ali Tepelena mbreti i saj.

Pas shume vitesh betejash kunder camve dhe suljotve, Aliu si perfundim kishte vendosur ta ndante mbreterine e tij me fuqine dhe zotesine e ketyre heronjve qe su mposhten kurre. Suljotet ishin kthyer ne vatrat e tyre ne Sule dhe kishin mare perseri te gjitha zoterimet e tyre te me parshme. Endra per nje Epir te pavarur dhe Shqiptar ja u kishte krekosur sedren suljotve dhe arvanitasve. Qe te gjithe “kleftet” arvanitas bashke me suljotet u bene zemra e ushtrise se Aliut dhe i qendruan besnik deri ne momentet e fundit te jetes se tij. Camrit nga ana tjeter i kishin lene merite e tyre me plakun e Janines. Caparajt i kishin mare perseri tokat e tyre, camrit ishin perseri zoterit e porteve te Gumenices dhe Parges. Camrit u rjeshtuan ne ushtrine e Aliut dhe i qendruan besnike deri ne momentet e tij te fundit. Hasan Capari ishte krye dipllomati i divanit per mardhenjet me jashte. Mencuria dhe besnikeria e ketij cami e ngriti larte ne syte e te huajve Ali Pashain e Janines. Me mbrapa ne Kryengritjen e Tanzimatit nje tjeter cam nga dera e Capajrave do te luftonte kunder turqve, ishte Halim Capari. Endra e vjeter e camve per nje Epir te pa varur dhe Shqiptar ishte ne prage te deres, kjo qe dhe arsyeja pse camrit bashkuan armet me Luanin e Janines. Si perfundim; Aliu kishte aritur te bashkonte shqiptaret, tani atij i duhej te krijonte shtetin dhe me mbrapa kombin.

Luftra dhe perpjeke te shumta te shqiptarit Ali Tepelana me turqit e anadollit. Flaka gjigande ne mes te Janines i tregonte botes se Ali Pashai me shqiptaret nuk mposhtet. Evropa e tere shikonte dhe bente sehire, ajo shikonte e cuditur dhe thoshte se si ka mundesi qe nje grushte shqiptaresh ti benin balle nje perandorije te tere. Ja kush ishin shqiptaret, bijte e shqipes se pa mposhtur. Mendje holli Pasha, vdekjen e Perandoris Osmane e kishte kuptuar i pari, i kishte ngelur vetem ti shpejtonte vdekjen. Ai i funizoje me arme, municjone dhe pare gjithe arvanitasit, suljotet dhe camrit dhe i nisi ti sillnin lirine greqise, kesaj kucedre fanariote qe po i kurdiste pabesine e radhes. Kesaj here pabesia erdhi nga pjella greko fanarjote Vasiliqia, gruaja e re e Ali Pashait qe ne bashkepunim me Pukvilin , ambasadorin e Frances ju treguan turqve sekretin e madhe te hyrjes brenda mureve te janines. I besuari i Aliut qe flinte nate e dite nen katakombet e Janines, ishte shqiptari qe te gjithe i flisnin me emrin e origjines se vendit te tij CAMI.. Besniku i Aliut qe priste nate e dite me pishtarin e ndezur ne dore, gati per te ndzur fucite e barutit dhe ta hidhte ne ere gjithe kalane. Tespiqet e Aliut priste ai, dhe bota mbare do te shikonte se si vdesin shqiptaret. Janina do te kthehej ne nje vare gjigand per gjithe otomanet bashke me qenin e tyre te sh*tur Omer Vrionin. Por ja, tradhetia fanariote e ka doren e gjate, nganjehere dhe brenda dhomes se gjumit. Ali Pashai u vra i tradhetuar, Janina zbriti nga pjedestali i simbolit te lirise. Ky ishte lajmi qe po perhapej gjithandeje me shpejtesine e eres, me shpejte se kali i korrjerit te sulltanit qe po fluturonte si era me koken e Ali Pashait ne torben e tij. Sulltani su besonte me fjalve, ai deshi ta shifte vete me syte e tije koken e Aliut qe te besonte. Dhe kjo dite atij i erdhi me ndihmen e fanariotve dhe te Frances, aleatja e perhershme e fanariotve. Humbi guximi dhe trimeria shqiptare, fitoji dinakria fanariote... Gjema mbuloi vendin, u vra Ali Pashai dhe kenget e trimerise moren dhene..

Me njohu Feadhondi, me kishte rritur Pirro
Aliu i pare me mbane, tepelenjot hero
Padron i plotefuqishem i anve te Epirit
Dhe gjeneral i pa krahasueshem me shpate ne dore
Pes mije ushtar mban me vete
Vigjilente gjithmone dhe te pa trembur ndaj armikut te tij
Ne Janine pushon Luan BurreroriBiri i Athinase e i edukuar nga Ari.

Prerja ne bese e heronjve shqiptare qe cliruan greqine.

Trimat e Ali pashait si Andrucua, Kollokotroni, Dhimiter Plapudha, Kristo Xhavella, Kariskaqi truproja e Ali Pashait, Athanasi Djako, Niko Tares nipi i Kollokotronit dhe Truproja e Ali Pashait, Fanarjoti Joais Koletis i afroi pasuri Nikotaros qe te vrishte Odise Andrucon, por ai nuk e pranoi dhe ju kundervu Koletit dhe nje dite e pagoi me jeten e tij.
Laskarina Bubulina, e shume e shume arvanitas e suljote trima qe luftuan krahe per krahe me Ali Pashain i sollen lirine Greqise.. Por gjithe kjo lufte nuk u be qe Epiri ti kalonte Greqise, por te ngelej ashtu sic ishte i pavarur dhe shqiptare. Kollokotroni, vllami i tij Ali Farmaqi dhe Alizoti nga cameria bene planin per clirimin e Morese nga turqit .
Te bashkuar, te krishtere e muslimane me nje komisjone te perbashket prej 24 vetash , 12 te krishtere dhe 12 muslimane dhe me nje flamur te perbashket qe do te kishte nga njera ane kryqin dhe nga ana tjeter gjysem henen do te udhehiqnin luften kunder turqve. Per kete ata rekrutuan 3000 camer .Odise Andruco u kujdese te krijonte “Keshillin e Kapedanve te Rumelise” me 1820 te forcoje aleancen dhe te vashdoje vepren e Aliut, prandaj ra ne kundershtim te plote me fanarjotet, despotet dhe perfundimishte e vrane. Thuajse te gjithe heronjte e “greqise” qe ishin 99% shqiptare, e kundershtuan qeverine e Otos dhe per kete perfunduan burgjeve dhe u egzekutuan nje e nga nje. Tani lindim disa pyetje: Perse valle keta heronje u trajtuan keshtu ? Perse i vrane e i futen burgjeve? Kjo ka vetem nje pergjigje: Sepse ata ishin shqiptare dhe luften nuk e bene qe Epiri te kthehej ne greke por te ngelej i pa varur dhe ne dore te Shqiptarve, races dhe gjakut te tyre, pa dallim feje. Ajo qe te bene per te qeshur eshte propaganda qesharake fanariote qe ve ne gojen e heronjve se ata vdisnin me fjalen “greqi dhe helenizim” . Po te qe e keshtu perse i ndoqen, persekutuan, i vrane e helmuan keta heronje? Fanarjoti ime nga Saranda Dhimo Jani bene sikur s’kupton dhe thote me kopetence fanariote sikur ata asnjehere se kane zene Shqiperin dhe shqiptaret ne goje?! Po kur Bocaret vajten ne Korfuz dhe u rjeshtuan ne bataljonin me emrin SHQIPTAR, perse?
Perse keta “greke” qe s’dinin shqip pranuan te beheshin pjese e bataljonit SHQIPTARE?
Marko Bocari, per t’ju bere luftetarve te tij me te lehte kuptimin e greqishtes u detyrua te bente fjalorin shqip-greqisht qe suljotet e tij te arinin te kuptonin greqishten. Perse duhej ta bente gjith kete pune ai? Ata ishin “greke” dhe flisnin greqisht, nuk ju duhej?! Legener injorante, me procka te tilla kujtoni se e hidhni lumin. Ali Pashai nuk qe i mare qe rreth vetes se tij te mbante greke. Si mund te mbante ai truproje greke, kur kishte me mijra shqiptare rrotull tij. Si munde t’ja besonte ai ushtrine e tij grekve e te linte shqiptaret? Po ti jape pergjigje me fakte dhe ngjarje te gjitha ketyre pyetjeve-pergjigje do te me duheshin muaj te tere per ti shkruar dhe kete mundesi se kame se me duhet te shtroje kurizin e te mbaje familjen.
Fotografitë e Bashkengjitur
   

____________ _________ _________ _________ _________ __
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail. yahoo.com

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com __._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___
albertino rakipi | 19 Oct 18:37 2008
Picon

TRIMERIA CAME PERBALLE DREDHISE SULIOTE

http://ibrahimhoxha.blogspot.com/

http://albcameria.com/al/news.php?readmore=51

http://shoqatacameria.blogspot.com/

http://abedinrakipi.blogspot.com/

I shumenderuari ARBEN LLALLA THESPROTI guxon ne nje shkrim qe glorifikon Odise Andreuçon te quaje turk
Ismail Beun e Vlores qe eshte stergjyshi i vete Ismail Qemalit, ai shan turqit dhe mbron greket. Ti i
nderuar arben qe shkruan prapa maskes se Arber Thesprotit e ke vendin ne Athine dhe jo ne Shqiperi.

TRIMERIA CAME PERBALLE  DREDHISE  SULIOTE

SHKEPUTUR NGA ENCIKLOPEDIA JUGSHQIPTARE E IBRAHIM D. HOXHA
* Komentoi: Abedin Rakipi 

BEJDESHÀTI, Beqir agà(1790-1824), i mbiquajtur Karabeqír agà. Në kohë lufte mbante gradë
mirjallaj(kolonel). Gjatë viteve 1822-1823 në krye të një allàji(regjiment)
bashkëvendësish: dhrohomítë, gardhíqas, karbunarítë(fshatra te CAMERISE) e të tjerë që
thërriteshin nën armë vetëm në kohë lufte, u ngarkua të përzinte çetat e përbëra prej
plaçkitësish sulotë. Çetat e tyre zbrisnin nga malet dhe grabisnin herë e kurdo pasuritë e
banorëve të fshatrave fqinje të vendeve të ulta: kodrinore e fushore, më të afërtat e të cilave
ishin dhrohomitët e gardhiqasit. Duke vazhduar ndjekjen me luftime të pandërprera, puna e desh që
t’i mërgonin aq sa të mos mundeshin të ktheheshin më. Kështu, në ndjekje e sipër dikur arritën
deri në jugun siujdhezor grek, ku tanimë nuk mund t’u shmangeshin luftimeve edhe me kryengritës të
tjerë, kryesisht edhe ata shqiptarë, po të besimit kristian, nëpër të cilët
 strukeshin edhe grekër të pakë. Trupmadh, tejet i fuqishëm dhe shpatarak i rreptë e trim i tërbuar,
përherë printe në ballë të bashkëluftëtarëve të vet. Duke ia ditur këto cilësi si edhe
zotësinë e trimërinë e bashkëluftëtarëve të tij, kundërshtarët ndeshjes me allajin e tij i
ndruheshin dhe, kur mundeshin, i shmangeshin. Edhe pse përballë luftëtarësh kundërshtarë po aq
trima, ai dhe allaji i tij dolën fitimtarë në disa ndeshje. Së fundi u ngarkua t’u merrte
kryengritësve një kala të rënë më parë në duart e tyre e që tërë përpjekjet për t’ua
rimarrë kishin shkuar huq. Si përherë me shpatë zhveshur në dorë, në ballë të
bashkëluftëtarëve iu afrua portës kryesore. Kur po çante për të hyrë brenda në kala, një plumb
i shkrehur nga një pushkë pas një frengjie e goditi për vdekje. Nuk la fëmijë, sepse nuk ishte martuar.
BEJDESHÀTI, Daut agà(1794-1827). Vëllai i Beqir agait; kur i vëllai u përplas për tokë i vdekur,
ai, po me shpatë zhveshur në dorë po çante nëpër armiqtë përkrah tij. Pa e lëshuar zemra nga
vrasja e të vëllait, drejtoi bashkëluftëtarët me po atë guxim dhe tok me ta u gjend në sheshin
brenda kalasë. Gjithnjë në përleshje trup me trup mposhti qëndresën e kundërshtarëve. Të
pakët që i shpëtuan vdekjes hodhën armët në këmbët e fitimtarëve. Rrjedhimisht edhe këtij iu
dha grada mirallaj. Veprimtarinë e mëtejshme nuk e kemi gjetur dot në ndonjë burim të shkruar apo
nëpër gojëdhënat. Në gojëdhënat tregohet se u vra rreth 3 vjetësh  pas të vëllait gjatë një
luftimi tejet të rreptë. Po ndërsa në disa gojëdhëna thuhet se u vra në Mesollónjë, në disa të
tjera thuhet se u vra në Athinë. La vetëm një djalë. 

ÇAPARI, Hasan. Lindi në Margëllëç. Themeluesi i derës së lavdishme Çapari. Vasil Krapsiti në
“Istoria tu Margatiu” gabohet kur shkruan se ishte i ardhur, aziatik. Gojëdhënat e shumta të
bashkëqytetarëve të tij vërtetojnë katërcipërisht se ai pati dalë nga familja e madhe
margëllëçase, Amaràti. Prijësi luftarak më i zoti dhe më i dëgjuari jo vetëm në Çamëri, që
po se po, por edhe shumë më përtej, shpatarak i rrallë, gjeneral i shquar kalorie dhe diplomat i
dalluar. Admirali rus, Ushakov, komandanti i flotës së Detit të Zi, i cili asokohe vepronte në detin
Jon, në shkresat dërguar oborrit carist, Hasan Çaparin e quante një ndër komandantët e
rëndësishëm të armatës alipashiane.(P. Aravantinoi, G.LL.Arsh dhe I.M.Qafëzezi.). Sipas
dëshmitarëve ngjarjepërshkrues të kohës dhe gojëdhënave të shumta ai kishte një trup të
bëshëm e lastar si qiparis, tërheqës e tejet të fuqishëm. Tejet i
 pashëm: fytyrë kalesh(paksa ezmer), syfilxhan, vetulltrashë e flokëzi si pendë korbi. Thuhet,
gjithashtu, se ishte gjysmë njeri e gjysmë “xhinì”(hyjni) dhe se kishte dashnore një
zërë(orë, zanë); thuhet edhe se ajo i ishte shfaqur në gjumë edhe vet të shoqes së Hasanit. 
Sipas gojëdhënave të mbartura nga brezi në brez çeta cubash sulotë “nuk linin dy gurë
bashkë”. Që nga çerdhet e veta në brinjat e thepisura të humbëtirave të Sulit – sipas I. M. Q.-
ato derdheshin tatëpjetë fshatrave të vendeve të ulta të Çamërisë Jugore, tmerronin banorët e
tyre dhe grabisnin gjithçka që gjenin në to; madje disave prej fshatrave të afërta me ta u vinin edhe
detyrime të përvitshme. Të gjitha veprimet ushtarake osmane kundër tyre kishin qënë të
padobishme; dhe ç’ishte edhe më keq. ata kishin mundur të ngrenin edhe një nyjë tejet të fuqishme
në malin Flùar, mal në të majtë të rrjedhës së mesme të Lumit të Zi, e cila u kishte dhënë edhe
më tepër dorë për grabitëri në vendbanimet e krahinës Çamofshatra; ndërkaq, ai që pastaj u
quajt me mbiemrin Çapâr, kishte arritur në dallgë të tij. Për t’u ndalur grabitqarëve hovin dhe
për t’u prerë përgjithmonë udhën e
 tyre dëmebërëse, prijës e trima nga Janina, Margëllëçi, Narta, Paramithia e Préveza kundër
tyre ngrinin prita të shumta dhe bënë me to luftime të herëpasherëshme shumë të rrepta e tejet të
përgjakshme; gjithësaherë i zmbrapsnin dhe i zbonin deri në strofkat e tyre të çelura nëpër
faqet e pjerrta thikë të maleve të veta. Njëri prej atyre prijësave e kordhëtarëve me emër ishte
edhe Hasan Amarati. Gjatë vitit 1772 ai me trimat e vet –sipas Ilo Mitkë Qafëzezit- disa nga çetat
në fjalë “që rripnin fshatrat e ultësirave” i dërrmoi disa herë dhe më në fund i shkatërroi
tërësisht. Gjatë një nate kur kapedan Xhavàrra(a Zhavàrra) me cubat e vet po kalonte nga fshati
Koçonopull i Poshtëm për në fshatin fqinjë, Muzhakë, papritmas hasi në njësinë luftarake të
prirë nga Hasan Amarati. Në përfytjen e bërë në shtratin e rrjedhës së epërme të lumit Lur,
gjatë dyluftimit ndërmjet të dy
 prijësve, Hasani e vrau Xhavarrën dhe si shenjë mundjeje i mori sharkën e  zezë me shirita të
bardhë anëve; këta lloj shiritash në Çamëri –si edhe ata të llambave me vajguri- i quajnë
çaparë. Shiritat e asaj gune u bënë shkak që andej e pas Hasan Amarati të quhej Hasan
Çapari.(Rrëfime të Abdul Kup Gjuzelit, Hasan Velo Çaçanit dhe Mete Faslli Ballës nga
Margëllëçi). I.M.Q. thotë se përleshja në fjalë u bë në fshatin Bodàr; dikush tjetër thotë
se u bë në Zharrovìnë, edhe këta të dy vendbanime në Çamofshatra. Po, po të mbahen parasysh
vendndodhjet e këtyre fshatrave dhe mundësia për t’u vërtitur çetat në fjalë, mund të thuhet
pa mëdyshje se rrëfimi i tre margëllëçasve të sapopërmendur është plotësisht bindës, pra
dhe i besueshëm.
• Suliotet ne ato vite kishin kaluar ne anen greke dhe luftonin kunder çameve muslimane. Ata ne çdo
perpjekje te tyre kerkonin perparimin e trupave kryqtaro-athino-fanarite dhe per kete ne emer te kryqit
luftonin kunder bashkekombasve te tyre muslimane. Perballe ketyre çetnikeve Suliote qe sulmonin
çamerit muslimane te pafajshem ne emer te kryqit kane luftuar jo vetem vellezerit Bejdeshati po edhe
shume çamer te tjere qe luftonin qe çameria mos te bjeri kurre ne roberine greke. Ndersa ne çamet
luftuam per nje çameri shqiptare Suliotet luftuan bashke me greket per nje Greqi te madhe, dhe per kete
mund te quhen pa frike tradhetare te kombit shqiptar. Nje nder mbeturinat e fundit Suliote ne Shqiperine e
sotme qe fallsifikon te dhenat historike duke glorifikuar tradhetaret Suliote eshte Sulioti ARBEN
LLALLA alias ARBER THESPROTI. Arben Llalla ka mbaruar studimet e tij historike ne Greqi dhe prej vitesh
glorifikon ne libra ideologjine tradhetare
 Sulioto-Arvanite duke u munduar tja shesi ate kombit shqiptar si te vertete. A mos valle Arben Llalla qe
fshihet nen pseudon e Arber Thesprotit ka marre instrukcione te qarta nga akademiket greke? 

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
En finir avec le spam? Yahoo! Mail vous offre la meilleure protection possible contre les messages non
sollicités 
http://mail.yahoo.fr Yahoo! Mail 

------------------------------------

Mos harroni se Shqiperia eshte nje Liste Informative Kombetare Shqiptare, synon ne nxitjen e
atedhedashurise, tek te gjithe shqipetaret pa dallim Krahine, besmi dhe seksi. Me parimin : Me i nderuari
nga ne eshte nacionalisti dhe ai qe i sherben me shume ceshtjes kombetare... Per kete jane te ftuar te
gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen qe te kontribojne ne rritjen e atedhedashurise nder shqiptar...

Per tu anetaresuar ne liste e-mailo: 

shqiperia-subscribe <at> yahoogroups.com

Per ta lene listen e-mailo: 

shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

==================================================================Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/

<*> Your email settings:
  Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
  http://groups.yahoo.com/group/shqiperia/join
  (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
  mailto:shqiperia-digest <at> yahoogroups.com 
  mailto:shqiperia-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
  shqiperia-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
  http://docs.yahoo.com/info/terms/

Edlira Xhemo | 19 Oct 19:20 2008
Picon

Fw: [lidhja_came] Kështu për fat te keq humben këngët suljote, perveç 3 - 4 prej tyre."...Kështu për fat te keq humben këngët suljote, perveç 3 - 4 prej
tyre. ..."

Interviste me shkrimtarin Aristidh P.Kola, ish-kryetar i Lidhjes se
Arvanitasve te Greqise
(Athine, ne vitin 1995 nga Kolec Traboini )

Botuar ne gazeten "Illyria" New York, Nr.555,556, Gusht 1996

- Qe ne krye te kësaj bisede, zoti Kola, ju falenderojme për
mundësinë qe na dhate për t'ju intervistuar dhe për te realizuar një
cikel fotografish, te cilat janë te destinuara për shtypin e
diaspores shqiptare ne SHBA, lexuesit e te cilës, për fat te keq,
nuk kanë akoma njohuri te plota mbi vepren tuaj studimore si dhe
veprimtarine tuaj.

A.KOLA: Ju falenderoj gjithashtu dhe gezohem qe kjo intervistë do të
bëhet shkak qe te njihem me shqiptarët qe jetojne e punojnë ne
Amerikë.

- Jeni i njohur ne botën shqiptare dhe i vleresuar si një nder
përfaqësuesit me te shquar te arvanitasve (Arberesheve, siç quhen ne
Shqipëri, Kosovë e Itali), te Greqise.
Çfare ka qenë zanafilla e ngacmimi për te ardhur deri tek dy veprat
madhore siç janë: "Arvanitet" dhe "Gjuha e Perendive" ?

A.KOLA: Qe nga shekulli i kaluar, ne Greqi jetuan studiues te
veçante, te cilët u perpoqen te hidhnin drite ne histori për te
njohur racen shqiptare e gjuhën e saj. Ajo ishte logjike, sepse një
pjesë e madhe e popullit grek e ka prejardhjen e tij nga Epiri i
sotëm e nga Shqipëria dhe janë njohur si arvanitas.

Janë pikërisht ata arvanitas qe dhanë thuajse shumicen e heronjve te
vitit 1821, ata ishin gjithashtu krijuesit e shtetit të ri grek. Kjo
e vërtetë, veçanerisht vitet e fundit, i është fshehur popullit grek
për shumë arsye. Emri "arvanitas" ne Greqi duhej te ishte titull
nderi e jo te perfundonte pothuajse i share.

Veçse krejt kështu ishte katandisur dhe emri "grek" ne fillim te
viteve bizantine. Ky ishte shkaku kryesor qe nxiti te shkruaj
librin "Arvanitet dhe prejardhja e grekeve" duke i bërë një vrojtim
tërë historisë greke qe nga lashtesia me pellazgët e deri ne
kryengritjen e vitit 1821.

Historianet greke, bashkekohes te mi, shkruajnë historinë e Greqise
dhe i nxjerrin jashtë tyre: pellazgët ne lashtesi dhe arvanitet ne
historinë e re. Por, një histori greke, e cila nuk merr ne
konsideratë te saj pellazgët dhe arvanitet, ajo nuk është as greke
dhe as histori nuk mund te jetë.

Nderkoh ne librin tim te dytë "Gjuha e perendive" (I glossa ton
Theon) nuk mund te jetë veçse një kapitull i librit tim te pare
e ku percillet, ne essence dhe ne permbatjen e tij, adhurimet e
grekeve te vjetër dhe pellazgeve, udherrefyes ne këtë teme është
etimologjia e emrave te perendive, te adhurimeve dhe perkufizimi i
toponimeve madje dhe thjeshtë emrat e heronjve e gjysmeperendive.
Perpjekjet e reja te tanishme sjellin qe etimologjia te shpjegohet
jo vetëm me ndihmën e antikitetit grek, latin e te sanskrishtes, por
dhe te arvanitasve (pra shqipes se vjetër). Edhe gjuha arvanitase,
siç do të konkludoje lexuesi, është një zbulim i vërtetë ne këtë
përpjekje.

- Vepra se shumti nuk shkeputet me njeriun - krijuesin e saj,
prandaj pa u shkeputur prej saj na lejoni t'ju pyesim diçka mbi
trungun tuaj familjar si dhe emocionet e femijerise ne mjediset
arvanitase ku jeni lindur e rritur.

A.KOLA: Prejardhja ime është nga një fshat 20 km. ne perëndim te
Thivas, atje ku gjendeshin Thespieset e lashtë. Fshati quhej
Kaskaveli, por tanime shumica e fshatrave kanë ndërruar emra për
shkak te ndonjë nenpunesi burokrat injorant, kështu qe fshati im
quhet Leontari.
Të gjitha fshatrat e krahines se Thivas dhe vete Thiva, janë
arvanitase. Ne këtë vend kalova vitet e mia te para dhe kam kujtime
shumë interesante. Atëherë mungonin shumë nga te mirat te cilave u
gëzohen njerëzitë sot, por zoteronte gezimi, e qeshura, ngrohtesia e
marredhenieve njerëzore te sinqerta e te çiltra. Njerzia dinte se
ç'donte, dinte si te gezonte atë qe kishte.
Gjysherit e pashkolle si dhe gjyshet tona, kishin një mençuri te
admirueshme dhe një ngrohtesi njerëzore, qe shprehej ne jetën e
përditshme të tyre, ne histori, ne përrallat, këngët, vallet e ne
vajtimet e tyre.
Natyrisht qe ne mes tyre flisnin gjithnjë ne gjuhën arvanitase,
veçse me ne fëmijët flisnin, aq sa dinin te flisnin, ne greqisht qe
e konsideronin gjuhe te shkollimit, te dijeve e te ardhmes ne
përgjithësi. Pavaresisht nga ky kushtëzim, gjuha e pare me te cilën
u shpreha ishte gjuha arvanitase. Kur u rrita, ne gjimnaz, fillova
te dalloj ngjashmerine e disa fjalëve me gjuhën e Homerit dhe
latinishten, por nuk kisha kuptuar akoma lidhjen e thelle te saj me
këto gjuhe.
Njohurite tona rreth temës "Arvanitet" dhe "gjuhës arvanitase",
atëherë ishin jo vetëm te kufizuara por pothuajse nuk ekzistonin.
Mbizoteronte errësira. Ato pak vepra qe ishin shkruar për këtë teme,
për ne ishin krejt te panjohura. Ne asnjë prej librave te njohur nga
fëmijët ne gjimnaz, por edhe ne universitetet, nuk bëhej fjale për
arvanitet dhe gjuhën arvanitase. Personalisht unë, ne dekaden e
1960, kontaktova këto probleme dhe fillova t'i studioj, kështu qe me
1983 nxorra vepren time "Arvanitet dhe prejardhja e grekeve", te
cilit ju be një pritje shumë e mirë dhe tani ndodhet ne ribotimin e
7-te.

- Ç'është për ju Thiva, kjo krahine tipike arvanitase? Cila është
shtrirja e arvanitasve ne hapësirën e Atikise e me gjerë ne Evia,
Peleponez e gjetke?

A.KOLA: Thiva dhe ne përgjithësi krahina e Thives ku qe nga shekulli
i 14-te banohet veçanerisht prej arvaniteve, ka një histori shumë te
lashtë. Thiva pra konsiderohet sot nder qytetet me te vjetra te
botës, e cila vazhdimisht dhe ne mënyrë te panderprere ka qenë e
banuar. Themeluesi i Thives, siç dihet, konsiderohet Kadmos, te
cilin Herodoti e quante Fenikas, duke besuar çka i thanë finikasit
ne një udhëtim te tij ne Lindjen e Mesme. Ky mendim mbizotëron
akoma. Por, ne qoftë se do të studiosh ne thellesi te miteve te
antikitetit grek historinë e Thives, do të konstatosh se Kadmos nuk
ishte finikas, por një prej shumë te ardhurve te races se madhe
pellazgjike qe kishin strehet e tyre ne male te Epirit te sotëm dhe
Shqipërisë. Këtë kam theksuar ne librin tim të parë, gjithashtu jam
ne përfundim te një studimi analitik për këtë teme, te cilin do ta
botoj se shpejti. Duke shqyrtuar me kujdes mithin e Kadmit, do të
shikosh menjehere lidhjet e ngushta te Thives me Ilirine.
Kur Kadmi kthehet merr gruan e tij dhe shkon te jape shpirt ne
atdheun e tij. Nuk shkoi në Finik, por ne Iliri. Atje bëri femijen e
tij te fundit te quajtur Ilir, thotë mitologjia qe do të lidh Ilirët
me Kadmin. Gruaja e tij Armonia, është nga Dardania (Kosova e sotme)
dhe mitologjia thotë se ajo është motra e prijesit te dardaneve,
Dardanit. Ne Thespoti, ekzistonte një lume Kadmos ne lashtesi. Me
vonë kur u be lufte ne mes te Thives e te Argosit dhe fituan
Thivasit, u detyruan te shperngulen. Dhe ku mendoni se shkuan? Ne
Iliri! Me vonë erdhen ne këtë krahine biotet, pak me vonë se lufta e
Trojes. Dhe nga ku mendoni se erdhen? Prapë nga Iliria. 2500 vjet me
vonë, nga i njejti vend, erdhen ne krahinen e Thivas arvanitet. Siç
shihet, te gjithë te ardhurit ne këtë krahinen time, por edhe ne te
gjithë Greqine e Jugut, erdhen nga vendet e Epirit te sotëm dhe te
Shqipërisë. Për këtë kam nxjerre konkluzionin se, prejardhja e races
grekopellazgjike është nga këto vende. Ekzistojne natyrisht shumë
fakte te vërteta dhe dokumenta, por nuk mund te permblidhen ne një
intervistë. Arvanitasit, pra, te cilët erdhen te grupuar ne
shekulllin e 14-te, u ngulen ne të gjitha vendet ku banonin greket e
lashtesise dhe qe atje u shperndane ne të gjitha ato vende ku kishin
ngulmimet greket e vjetër: Italia e jugut dhe Siçilia, Azia e Vogel,
etj. Historia pra ka një vazhdimesi dhe përsëritet ne mënyrë te
mahnitshme me te njëjtat motive.
Ja vlen te theksojme se greket qe kishin rezistuar ne Greqi, kur
erdhen arvanitet, ishin pak e ndiqeshin nga forcat e Perandorise
Kristiane Bizantine, nga uria dhe shkaterrimet e ndryshme qe po
mbulonin atë vend. Ata pak greke te perndjekur u unifikuan me
Arvanitet dhe u tretën ne komunitetet arvanitase te fshatrave
arvanitase dhe gjaku i ri arvanitasve te shekullit 14-te. As të mos
mendohet se ne këtë periudhe këta greker qe shpetuan ishin te ditur
e artiste si ata te shekullit te 4-te para Krishtit. E kundërta, me
perndjekjet, varferine, fatkeqesite, ishin katandisur ne një popull
analfabet, por krenar, ashtu siç ishin dhe gjysherit tanë. Prandaj u
unifikuan plotësisht. Kështu, ne Atiki, Biotia, ne ishujt e
Argosaronikos, ne Argolia, Korinth, Evia dhe pergjithesisht ne
hapësirat e Peloponezit, ku kish lulezuar lashtesia greke,
mbizoteroi Gjuha me arvanitet, pavarësisht se nuk njihnin lidhjet e
thella nderracore ndermjet tyre. Mjafton t'ju sjell një tregues qe
ne vitin 1479, ne një raport te venedikasit Marko Varvarigu dërguar
qeveritareve venedikas, thuhet fjale për fjale kështu: "Arvanitasit
dhe greket janë një popull, qe urrejne çdo të huaj".

- A rron folklori arvanitas? Apo kenga arvanitase aq e pasur dhe
burimore ka heshtur?

A.KOLA: Ndodh diçka e çuditshme, thuajse tragjike, me folklorin
arvanitas. Me krijimin e shtetit të ri grek, kur traditat e
arvanitasve ishin te shumta e te mëdha, shumë nga këto u bene
perfaqesuese te folklorit të ri grek. P.sh. fustanella arvanitase
konsiderohet veshja kombëtare e grekeve, vallja çamiko konsiderohet
vallja kombëtare greke. Veshjet e grave arvanitase janë krenaria e
veshjeve greke. Shumë mite arvanitase, legjenda, gojdhena,
konsiderohen si pjesë e kulturës se re greke.
Përsa i përket kenges, aty ka ndodhur diçka tragjike. Muzika nuk ka
humbur, por vargjet janë perkthyer prej kohësh ne gjuhën greke, por
fatkeqësisht pa u ruajtur, ne te shumtat e rasteve, vargjet e vjetra
arvanitase. Të gjitha këngët me te vlefshme te vjetra arvanitase,
siç e pohojne kerkuesit e vjetër, janë perkthyer ne greqisht duke u
bërë me vonë si folklor i shtetit të ri grek, dhe vargjet
arvanitase, me kohe, humben pergjithmone. Kështu për fat te keq
humben këngët suljote, perveç 3 - 4 prej tyre. Ky është një krim
tragjik dhe faji bie mbi intelektualet arvanitas qe ishin te paret
qe e përçmuan kulturën popullore dhe gjuhën arvanitase.
Arvanitet kanë prirje dhe talent për poezine. Kur isha i vogël nuk
mundesha ta konceptoj madheshtine dhe veçantine e vetkrijimeve te
pafundme te dasmave, te gezimeve si dhe te hidherimeve. E
konsideroja si shumë te thjeshtë e te natyrshme te krijosh vargje
dhe kenge nëpër gezime, vajtime. E konsideroja shumë te natyrshme qe
dikush te ndjente nostalgji për jetën e tij dhe ta shprehte këtë me
vargje e kenge, si gjyshja ime tek thurte endete nën zhurmat e
veglave te endeses. Tani e kuptoj se ato për te cilat thjeshtë
gezohesha, si kenaqesh nga ujerat e fresketa, ishin gjëra te veçanta
dhe te admirueshme qe deshmonin për një popull, i cili mund te ishte
analfabet, por kishe tradita kulturore shumë te rëndësishme, ndjenja
poetike qe nuk gjendeshin ne popujt e tjerë.
Tani pra, rrallë dëgjohen vetkrijime arvanitase nder gezime. Vetëm
disa plaka vajtojne ne gjuhën arvanitase nder morte. Jam larguar
shumë vjet me pare nga fshati im dhe kur dy - tri vjet me pare u
rigjenda atje ne një varrim dhe dëgjova te vajtojne ne greqisht, u
befasova dhe më erdhi t'ja plas te qeshurit. Është njësoj si të
shikosh te vallezojne vallen çame me rrobe banje.

- Kur i keni nisur studimet e para mbi arvanitet ?

A.KOLA: Nxitja përfundimtare qe me shtyti te merrem sistematikisht
me arvanitet, ishte një libër i vogël i te paharruarit Kosta Rodi me
titull "Arvanitet zgjohen" me 1978. Grumbullova te gjithë
bibliografine arvanitase, por nuk u mjaftova tek kjo. Fillova
studimet, kuptova se duhej t'bëja një vështrim te tërë historisë
greke qe te kuptoja problemet e arvanitasve dhe sa munda, i
permblodha dhe dhashe mendimet e mia ne librin "Arvanitasit dhe
origjina e grekeve", qe u botua me 1983.

- Vepra juaj studimore "Gjuha e Perendive" shkon larg ne kohe,
mbeshtetet ne vepren e Homerit dhe ne kohën e perendive te Olimpit.
Sa kohe ju është dashur ta perfundoni atë vepër?

A.KOLA: Kjo vepër në fund te fundit është një kapitull i librit tim
të parë. U botua ne vitin 1989, por temat e saj kam pas nisur t'i
perfundoj qysh ne fillim te vitit 1980. Ky libër është perkthyer dhe
ne anglisht dhe shpresoj qe te qarkulloje edhe ne atë gjuhe.

- Ju zoti Aristidh i referoheni dhe kohëve pellazgjike. A mendoni se
për historianet shqiptare por edhe atë greke, ka rëndësi studimi i
asaj periudhe te lënë disi ne mjegullnajen e shekujve?

A.KOLA: Kam një besim te patundur se pellazgët, te cilët greket e
lashtë i konsideronin si paraardhesit e tyre, janë çelesi për te
kuptuar problemet e erreta te prehistorise, jo vetëm te Greqise e te
Ballkanit, por te tërë pellgut te Mesdheut dhe ne te njëjtën kohe,
te botës se lashtë, qe nisi nga Evropa dhe perfundon ne Indi. Nuk
mund t'i afrosh epokat parahistorike, duke mohuar pellazgët si dhe
mitologjine e lashtesise, e cila nuk është perralle, por një rrjedhe
ngjarjesh historike me veshje poetike. Nuk mund ta konceptoj se si
mund te ekzistojne sot shkencetare greke, te cilët kanë ngecur ne
studimet indoevropiane dhe ndërkohë mohojne pellazgët. Përsa i
përket shkencetareve shqiptare dhe këta do të thoja duhet te marrin
përsipër studimet e pellazgeve, jo vetëm për shkak te prejardhjes se
lashtë pellazgjike te qendrave si Dodoni dhe vendeve te shenjta si
Tomorri, qe gjendet ne zonen e Ilirise se Jugut te moçem dhe Epirit,
si dhe për faktet gjuhësore pellazge, te cilat kanë mbijetuar;
gjitha këto i bëjnë shkencetaret te dalin ne konkluzionin se gjuha
shqipe është e vetmja, qe ka shpetuar nga trungu i gjuhës
pellazgjike.

- Ju deshifroni gjuhën e Perendive te Olimpit nëpërmjet te folures
arvanitase. Kadare tek Eskili gjen motive, tradita, zakone, te cilat
janë ruajtur aq besnikerisht vetëm ne rrafshin shqiptar. Pse disa te
tjerë (dhe jo te paket këto) kanë ndrojtje, për të mos thënë frikë,
nga këto pika takimi ne lashtesi e me pas ne historinë e mëvonshme?

A.KOLA: Kushdo qe merr përsipër te beje një paralelizem te
lashtesise paraklasike greke dhe te shoqerise arvanite te shekullit
te 18 - 19-te do të befasohet nga ngjashmerite karakteristike. Tani
si arritem të kemi turp për gjëra, për te cilat duhet te jemi
krenare, kjo është një histori tjetër tragjike.
Koncepti i sotshem nacionalist i historisë, ose propaganda nga njera
anë - mohimi dhe dobesite nga ana tjetër, kanë transformuar shumë
gjëra, ne mes te cilave dhe ndërgjegjen historike, kulturore dhe
kombëtare te shumë popujve. Kjo ka ndodhur dhe ne te kaluaren. Ne
shekujt e pare bizantine, shembull, fjala "grek" konsiderohej
sinonim i fjalës "barbar". Ne epoken bashkekohore, greqishtfolesit e
Italise se Jugut, konsideronin si perulje te perdornin gjuhën greke.
Diçka e ngjashme ndodh edhe me arvanitet. Por, edhe ne Shqipëri
shekullin e kaluar intelektualet nuk perdornin shqipen, por
turqishten, greqishten, italishten etj., sipas fesë se secilit.
Gjuha arvanite qe flasim ne Greqi, është gjuha e heronjve kombëtare
qe bene kryengritjen e vitit 1821. Është gjuha e heronjve te lashtë
dhe te perendive te Greqise (pellazgeve) dhe si e tillë duhet te
jetë e respektuar dhe e shenjtë. Por, nuk është kështu! Dhe fajtoret
janë te shumte, por para se gjithash ne vete.

- A është perkthyer vepra juaj ne gjuhën shqipe dhe nëse jo, çka
qenë sipas jush kjo "harrese", kur dihet se autorit, pra juve, u
është akorduar dekorate nga shteti i sotëm shqiptar për një kohe me
kolegun e mikun tuaj, arbereshin Italise, Antonio Belushi?

A.KOLA: Fatkeqesisht, "Arvanitet dhe origjina e grekeve" dhe "Gjuha
e Perendive" nuk janë perkthyer ne shqip. Shpresoj se shpejt a vonë
do të perkthehen. Shumë pedagoge e miq me janë afruar qe t'i
perkthejne dhe dikur do të bëhet dhe kjo. Gjithashtu ka mbaruar
perkthimi i vepres sime "Greqia ne gracken e serbeve te
Millosheviqit" , qe shpresoj te botohet shpejt. Kjo ndodh sepse është
aktuale.

- A do të deshironit qe vepra e juaj "Gjuha e Perendive", për te
cilën është shprehur interes nga botues ne Angli, te shihte dritën e
botimit edhe ne Amerikë, nën kujdesin e Diaspores shqiptare?

A.KOLA: Do te ishte lumturi për mua, te shoh këtë vepër te botohet
edhe ne Amerikë. Nuk kam ndonjë propozim nga shtepite atje, veç
ndonjë ftese për leksion nga ndonjë bashkekombasi ynë ne Amerikë.
Por, shpresoj qe veprat e mia te botohen edhe ne Amerikë.

- Diaspora shqiptare tashmë ka një shtrirje te gjerë, nga Evropa ne
Amerikë e Australi. A mendoni se intelektualet e saj i kanë lidhjet
qe duhen ne mes vedit?

A.KOLA: Intelektualet shqiptare te Diaspores e kanë për detyrë dhe
përgjegjësi te luftojne me të gjitha forcat te fitojne terrenet e
humbura gjatë kaq vjeteve, te luftojne qe të mos keputet populli nga
rrenjet e veta, te njohe historinë e vet e me te, te ndjehet krenar.
Të luftojne qe populli te kaperceje pengesat e ndryshimeve fetare,
qe disa mundohen t'i bëjnë te mëdha e te pakalueshme.
Është një nga rastet e rralla qe problemet e një populli nuk mund
t'i zgjidhin as politikanet, as ushtaraket, as ekonomistet, as
intelektualet, te paktën deri ne këtë faze ku ndodhet populli.
Gjithashtu edhe para 100 vjeteve, ishin intelektualet shqiptare qe
me përpjekjet e tyre krijuan Rilindjen Shqiptare, e cila udhehoqi ne
shpetimin e shqiptareve si komb e si shtet. Ne baze te dhenave te
historisë, Shqipëria nxorri personalitete te mëdha qe u nderuan dhe
nderohen ne vende te huaja. Tragjike është se shqiptarët shpetuan
shumë te tjerë, por vehten e tyre nuk arriten ta shpetojne dhe kjo
për shkak te shumë faktoreve, te cilët nuk po marrim përsipër t'i
analizojme. Konsideroj te rëndësishme qe populli dhe ne përgjithësi
intelektualet, te konceptojne këtë situate tragjike e te mundohen ta
ndryshojnë.

- Evropa shkon drejt bashkimit, ndërsa Ballkani drejt luftës dhe
shperberjes. Si e shpjegoni këtë paradoks te historisë?

A.KOLA: Është teme pjekurie. Këtë faze qe po kalon Ballkani ne këtë
shekull, e jetonte para 3 - 4 shekujsh Evropa. Mos harroni luftat
qindravjeçare dhe konflitet e tjera. Shtetet e Ballkanit u formuan
vonë dhe si arriten te dalin nga zgjedha e turqve (te cilët e
vertiten rroten e historisë se Ballkanit shumë shekuj pas), duke
mbetur me një vorbull problemesh te cilat akoma mbeten te
pazgjidhura, Ballkani pra, i perflakur dhe i dobët, perben një
rrezik te vazhdueshem, një shpate Demokleu.
Por, ne ballkanasit jemi mësuar te jetojme ne rreziqe, do të
mbijetojme sido qe te vijnë punët.

- A mendoni se miqesia dhe klima e mirekuptimit ne mes te Greqise
dhe Shqipërisë, i ndihmon arvanitasit për t'u ndjere me te lehtesuar
ne krenarinë e prejardhjes se tyre dhe ne ruajtjen e identitetit?

A.KOLA: Sigurisht qe perkeqesimi i marredhenieve te Greqise e
Shqipërisë ka ndikime mbi arvanitet. Megjithe veshtiresite dhe
pengesat qe na shkaktojne, perveç Greqise e Shqipërisë ka edhe
shkaktare te tjerë, fuqi te tjera qe prishin pune, besoj qe shpejt a
vonë greket e shqiptarët do ta gjejne rrugën qe i afron. Kujtoj
prapë fjalët e një antropologu të madh, te Jani Kumarit: Duan,
s'duan, shqiptarët e greket janë vëllezër!

- Ka mendime se ardhja masive e emigranteve nga Shqipëria ka ndikuar
për te keq ne këtë ndjenjë. Sa është e vërtetë kjo?

A.KOLA: Zbritja e fundit e shqiptareve ne Greqi, siç i quaj unë
ngjarjet e viteve te fundit, mund te jetë e frytshme për Greqine dhe
Shqipërinë. Fatkeqesisht llogaritjet e keqia dhe influencat e
jashtme i udhehoqen politikanet greke ne zgjidhje te gabuara. Ne
vend qe te mbeshteste mikun e vërtetë, popullin shqiptar, mbeshteti
pseudomiqte serbe. Tani ne Greqi është bërë me se e qartë, se kjo
alternative ishte e gabuar.
Megjithatë populli grek e perqafoi dhe vazhdon te përkrah popullin
shqiptar vellazerisht. Mijera shqiptare vijnë pergjithmone ne Greqi.
Shumë janë martuar dhe kanë krijuar familje dhe përpiqen te
mbijetojne. Dhe e arrijnë. Ne një analize përfundimtare zbritja e
shqiptareve do të tregohet e rezultatashme për te dy popujt,
pavarësisht nga dëshirat e disave.

- Ju zoti Aristidh jeni jurist ligjor, shkrimtar, gazetar por edhe
veprimtar i shquar arvanitas. Mund te na flsini diçka për "Lidhjen e
Arvanitasve te Greqise" dhe revisten "Besa" qe drejtoni?

A.KOLA: Shoqata e Arvanitasve është krijuar ne vitin 1981. Qëllimi
ynë është:
Të përshkruajmë dhe te ruajme te dhenat gjuhësore, t'i studiojme ne
mënyrë shkencore dhe te bindim popullin grek, pavarësisht se ka apo
jo zanafille arvanitase, se e ka për detyrë qe te ruaje "gjuhën e
Perendive dhe te heronjve te Greqise", d.m.th.. te arvanitasve. Dhe
ne përgjithësi te bindim arvanitasit, se është nder dhe krenari te
ruajnë e te flasin atë gjuhe qe ua lane trashegim paraardhesit e
tyre. Të zbuloje historinë e vërtetë te arvanitasve si dhe rolin e
tyre ne krijimin e shtetit të ri te Greqise... Të shkruhen te dhenat
ose cilësitë me te pasura folklorike te arvanitasve, qe ne këtë
moment perbejne trungun bazor folklorik te Greqise, qe të mos mbetet
e panjohur për brezat e ardhshëm dhe e dyta të mos humbase.
Asimilimi i pakuptueshem ka ndodhur tek materiali folklorik, fjale
te urta, përralla, kenge. Natyrisht kemi shumë pengesa e veshtiresi
por qe i perballojme me ambicje e vullnet arvanitasi.

- Cili është mesazhi juaj për lexuesit?

A.KOLA: Studioni historinë dhe konceptoni qe diçka qe nuk vete mirë
sot, një pjesë te madhe te përgjegjësisë për historinë e kemi secili
nga ne.

- Çfare do të presin lexuesit ne të ardhmën nga dora juaj?

A.KOLA: Së fundi kam botuar librin "Greqia ne kurthin e serbeve te
Millosheviqit" dhe pergatis traktatin qe arvanitasit me 1899 i
drejtuan shqiptareve, për krijimin e një federate greko - shqiptare
me prolog dhe komentet e veta. Kam dhe një studim për simbolet e
Zeusit, një biografi te Marko Boçarit, një vështrim mbi Kadmin dhe
alfabetin grek, etj.

- Po nga terreni i veprimtarit te e shquar për çeshtjen arvanite?

A.KOLA: Sa te kem mundësi, do të punoj ne këtë drejtim: studimin e
historisë e te kulturës se botës pellazgjike, si dhe për
përmirësimin e marredhenieve shqiptaro - greke, te cilat i
konsideroj faktore te domosdoshem dhe te nevojshem për sigurimin e
te ardhmes se races sone.

- Megjithëse bisedës sone i erdhi fundi, do të deshiroja ta mbyllja
po me një pyetje: a ka ndonjë gjë për te cilën nuk pyetem dhe ju
keni dëshirë te flisni?

A.KOLA: Kurrë nuk mbarojne pyetjet, i dashur miku im dhe kurrë nuk
mbarojne përgjigjet ne mes te dy njerëzve te shqetësuar e te
ndjeshem. Me veprat e mia nuk bëj kurrgjë tjetër veçse u jap
përgjigje pyetjeve te se kaluares, te se kaluares e te se ardhmes.
Vetëm se ndryshe flet ne libra e ndryshe ne një intervistë ku
gjithmonë te mbetet shija se ke thënë shumë dhe ndërkohë nuk ke
thënë kurrgjë. Prandaj, preferoj të flas përmes librave te mi, duke
ju shmangur intervistave dhe publicitetit. Ka raste, ku ndjehem
vërtetë si një eremit i perhumbur ne mes te një autostrade.. .


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com __._,_.___

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Gmane