FreeBSD bugmaster | 2 Jul 13:07 2012
Picon

freebsd-embedded@...

Note: to view an individual PR, use:
  http://www.freebsd.org/cgi/query-pr.cgi?pr=(number).

The following is a listing of current problems submitted by FreeBSD users.
These represent problem reports covering all versions including
experimental development code and obsolete releases.

S Tracker      Resp.      Description
--------------------------------------------------------------------------------
o misc/52256   embedded   [picobsd] picobsd build script does not read in user/s
o kern/42728   embedded   [picobsd] many problems in src/usr.sbin/ppp/*  after c

2 problems total.

Warren Block | 3 Jul 23:46 2012

Arduino 1.0.1 port

Anyone feel lucky?  I just pushed the new version of devel/arduino to
https://github.com/wblock/Arduino-port-for-FreeBSD

Tester feedback appreciated.  In particular, whether it works okay on 
i386.
Harm Weites | 8 Jul 13:06 2012

TP-Link wr1043nd out of swap space

Hi list,

After flashing my firmware image on the TP-Link it apears to run out of
swap space when executing /etc/rc, thus halting further system startup.
My mfsroot is actually ~500KB smaller compared to the result of the
standard scripts, and the mount_mfs commands in /etc/rc are building
512K devices instead of the standard 1M. What could be the issue here,
since there should be even more RAM available compared to using the
image produced by the standard build scripts?

Furthermore, I've compiled the kernel without WITNESS, WITNESS_SKIPSPIN,
INVARIANTS and INVARIANT_SUPPORT.

Kernel: FreeBSD 10.0-CURRENT #3 r238194M: Thu Jan  1 01:00:00 CET 1970
Memory:	real memory  = 33554432 (32768K bytes)
	avail memory = 26382336 (25MB)

Messages on console:
------------
rtl8366rb0port0: link state changed to UP
pid 17 (sh), uid 0, was killed: out of swap space
Jul  7 22:03:23 init: /bin/sh on /etc/rc terminated abnormally, going to
single user mode

Enter full pathname of shell or RETURN for /bin/sh: 
# vmstat
 procs      memory      page                   disk   faults         cpu
 r b w     avm    fre   flt  re  pi  po    fr  sr fl0   in   sy   cs us
sy id
 0 0 0  25360k  1496k    91   1   1   0    61 410  28    0   11   47  0
(Continue reading)

Bernhard Schmidt | 8 Jul 18:05 2012
Picon

Re: TP-Link wr1043nd out of swap space

On Sunday 08 July 2012 13:06:30 Harm Weites wrote:
> Hi list,
> 
> After flashing my firmware image on the TP-Link it apears to run out of
> swap space when executing /etc/rc, thus halting further system startup.
> My mfsroot is actually ~500KB smaller compared to the result of the
> standard scripts, and the mount_mfs commands in /etc/rc are building
> 512K devices instead of the standard 1M. What could be the issue here,
> since there should be even more RAM available compared to using the
> image produced by the standard build scripts?
> 
> Furthermore, I've compiled the kernel without WITNESS, WITNESS_SKIPSPIN,
> INVARIANTS and INVARIANT_SUPPORT.

Do you have MALLOC_PRODUCTION defined in your make.conf? If not, you
should try to do so.

--

-- 
Bernhard
FreeBSD bugmaster | 9 Jul 13:07 2012
Picon

freebsd-embedded@...

Note: to view an individual PR, use:
  http://www.freebsd.org/cgi/query-pr.cgi?pr=(number).

The following is a listing of current problems submitted by FreeBSD users.
These represent problem reports covering all versions including
experimental development code and obsolete releases.

S Tracker      Resp.      Description
--------------------------------------------------------------------------------
o misc/52256   embedded   [picobsd] picobsd build script does not read in user/s
o kern/42728   embedded   [picobsd] many problems in src/usr.sbin/ppp/*  after c

2 problems total.

Harm Weites | 9 Jul 15:44 2012

Re: TP-Link wr1043nd out of swap space

Hi Bernard,

thanks for your suggestion. I've added MALLOC_PRODUCION=YES
to /etc/make.conf, and also removed make option DEBUG=-g from the kernel
config. The error still exists though.

Regards

Bernhard Schmidt schreef op zo 08-07-2012 om 18:05 [+0200]:
> On Sunday 08 July 2012 13:06:30 Harm Weites wrote:
> > Hi list,
> > 
> > After flashing my firmware image on the TP-Link it apears to run out of
> > swap space when executing /etc/rc, thus halting further system startup.
> > My mfsroot is actually ~500KB smaller compared to the result of the
> > standard scripts, and the mount_mfs commands in /etc/rc are building
> > 512K devices instead of the standard 1M. What could be the issue here,
> > since there should be even more RAM available compared to using the
> > image produced by the standard build scripts?
> > 
> > Furthermore, I've compiled the kernel without WITNESS, WITNESS_SKIPSPIN,
> > INVARIANTS and INVARIANT_SUPPORT.
> 
> Do you have MALLOC_PRODUCTION defined in your make.conf? If not, you
> should try to do so.
> 

Marcelo Araujo | 9 Jul 17:27 2012
Picon

Re: TP-Link wr1043nd out of swap space

Hello Harm,

There is a typo is must be MALLOC_PRODUCTION=YES instead of MALLOC
PRODUCION=YES. Maybe you could double check!

Best Regards,
- Araujo

2012/7/9 Harm Weites <harm@...>

> Hi Bernard,
>
> thanks for your suggestion. I've added MALLOC_PRODUCION=YES
> to /etc/make.conf, and also removed make option DEBUG=-g from the kernel
> config. The error still exists though.
>
> Regards
>
> Bernhard Schmidt schreef op zo 08-07-2012 om 18:05 [+0200]:
> > On Sunday 08 July 2012 13:06:30 Harm Weites wrote:
> > > Hi list,
> > >
> > > After flashing my firmware image on the TP-Link it apears to run out of
> > > swap space when executing /etc/rc, thus halting further system startup.
> > > My mfsroot is actually ~500KB smaller compared to the result of the
> > > standard scripts, and the mount_mfs commands in /etc/rc are building
> > > 512K devices instead of the standard 1M. What could be the issue here,
> > > since there should be even more RAM available compared to using the
> > > image produced by the standard build scripts?
> > >
(Continue reading)

Harm Weites | 9 Jul 18:02 2012

Re: TP-Link wr1043nd out of swap space

Hi,

just a typo in my message, not in make.conf :)

regards

Marcelo Araujo schreef op ma 09-07-2012 om 23:27 [+0800]:
> Hello Harm,
> 
> 
> There is a typo is must be MALLOC_PRODUCTION=YES instead of MALLOC
> PRODUCION=YES. Maybe you could double check!
> 
> 
> Best Regards,
> - Araujo
> 
> 2012/7/9 Harm Weites <harm@...>
>         Hi Bernard,
>         
>         thanks for your suggestion. I've added MALLOC_PRODUCION=YES
>         to /etc/make.conf, and also removed make option DEBUG=-g from
>         the kernel
>         config. The error still exists though.
>         
>         Regards
>         
>         Bernhard Schmidt schreef op zo 08-07-2012 om 18:05 [+0200]:
>         > On Sunday 08 July 2012 13:06:30 Harm Weites wrote:
>         > > Hi list,
(Continue reading)

Marcelo Araujo | 13 Jul 04:32 2012
Picon

Re: TP-Link wr1043nd out of swap space

Hello Harm,

Did you have any progress to fix your problem, I'm quite interested on it.

Best Regards,
- Araujo

2012/7/10 Harm Weites <harm@...>

> Hi,
>
> just a typo in my message, not in make.conf :)
>
> regards
>
> Marcelo Araujo schreef op ma 09-07-2012 om 23:27 [+0800]:
> > Hello Harm,
> >
> >
> > There is a typo is must be MALLOC_PRODUCTION=YES instead of MALLOC
> > PRODUCION=YES. Maybe you could double check!
> >
> >
> > Best Regards,
> > - Araujo
> >
> > 2012/7/9 Harm Weites <harm@...>
> >         Hi Bernard,
> >
> >         thanks for your suggestion. I've added MALLOC_PRODUCION=YES
(Continue reading)

Harm Weites | 13 Jul 18:13 2012

Re: TP-Link wr1043nd out of swap space

Hi,

the firmware posted on Adrian's google projects page works ok (which is
from last December), it even says 10+M free memory. I've flashed my unit
with a (old) kernel/world from r230847, it leaves ~5M mem available. The
biggest difference between both is probably my inclusion of gif/pf
devices, and leaving out the WITNESS/INVARIANTS stuff. Though that
should probably not make such a huge difference.

I've tried updating my tree to some revisions later, but at r233000 I'm
left with ~4M available. There are some nice fixes in various places
after that revision, so I'm eager to get something higher to work. And
it would be nice to pin-point the cause of the error :)

Regards

Marcelo Araujo schreef op vr 13-07-2012 om 10:32 [+0800]:
> Hello Harm,
> 
> Did you have any progress to fix your problem, I'm quite interested on
> it.
> 
> Best Regards,
> - Araujo
> 
> 2012/7/10 Harm Weites <harm@...>
>         Hi,
>         
>         just a typo in my message, not in make.conf :)
>         
(Continue reading)


Gmane