Mang AsKa | 8 Apr 11:36 2014
Picon

Energi Matahari

Oms n' Tangteus sadayana,
Salah satu interest Mamang itu adalah renewable energy karena produksi fossil fuel kita pan terus menurun
ya dan dari beberapa alternatif ada geothermal, minihydro, energi matahari, dlsb. Geothermak n'
Minihydro sudah sedikit mengerti, nah kalau energi matahari masih blank euy.

Mohon ingpormasi mengenai Energi Matahari di Indonesia perkembangannya seperti apa ya? 

Company apa saja yg sudah bermain dan apakah sudah ada yg jalan?

Nah listrik yang dijual dari Solar Energy itu kan dibeli oleh PLN ya? Berapa harganya yang diterima oleh
PLN? 

Apa hambatan-2 utk pengembangan Solar Energy di Indonesia?

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com

------------------------------------

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/

[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]Yahoo Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

(Continue reading)

Mang AsKa | 8 Apr 04:59 2014
Picon

Re: Lamun euweuh WATES di na agama nu diaku ku Pamarentah



Hadeee pisan Bah :). Sepakat euy... Ari ceuk Mamang mah urusan ageman jeung kayakinan jelema mah eta urusan masing-2 siga nyakitu karesep... Kunaon Mamang resep jengkol jeung tarasi... Pamajikan mah justru anti jengkol jeung tarasi... Unggal nyambel tara make tarasi... Nepika Utah pernah diheureuyeuan dina piringna dibere sambel tarasi... dibobodo ku Mamang... Ieu sambel tomat hehehe.... Ari pek teh laiiiiin ceunah apaleun kaambe padahal geus ampir kahuapkeun... Ari ooooo teh utah hehehe.

Tidinya nya geus ngarti weh... Pamajikan sok tara dibere sambel tarasi tapi lamun dahar di resto pamajikan sok mang mesenkeun sambel tarasi keur Mamang hehehe. Jengkol oge kitu... Embungeun pamajikan mah teu resepeun... Lamun Mamang geus ngadahar jengkol... Dititah nguyup heula listerin hehehe ka kara bisa ngamar hahaha.... Lamun henteu kapaksa ngadaweng di tengah imah bari lalajo TV nepi ka kasarean nana hahaha.

Tapi nyakitu da silih ngerti weh... Manehna oge sok mang ngagorengkeun jengkol da karesep Mamang tea hehehe.
Ageman siga kitu oge... Anu resep Islam nya pek weh... Anu resep karisten pek weh... Anu resep ageman Sunda nya pek weh... Anu embung boga ageman oge ah nya pek weh... Da jangeun nana... Nu penting silih hargaan karesepna sewang-2an jeung teu ngarugikeun, ngaruksak, nipu, merkosa, mergasa... Teu Kriminal atawa pidana weh pokona mah... Lamun ngalakukeun kriminal tewaaaaak panjarakeun!
nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: "Waluya" <waluya2006 <at> yahoo.co.id>
Sender: urangsunda <at> yahoogroups.com
Date: Tue, 8 Apr 2014 09:47:35 +0700
To: <urangsunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: urangsunda <at> yahoogroups.com
Subject: [Urang Sunda] RE: Lamun euweuh WATES di na agama nu diaku ku Pamarentah

 

Pasti Bah, bakal seueur rupa-rupa aliran, sabab dina kanyataanana mah pikiran manusa teh teu bisa disaragamkeun. Ti baheula mula keneh nyaragamkeun pikiran jalma teh geus dijalankan, aya nu ku jalan damai, aya nu ku jalan kaheurasan.  Tapi tetep we  hasilna teu saragam-saragam ...hehehe. Tah kulantaran kitu, keur sakuringeun mah, anggap we ageman teh  siga kabeuki ....hehehe. Mana aya kabeuki saragam, sarua dimana-mana? Di kulawarga kuring wae geus rupa-rupa kabeukina teh: Kuring resep goreng hayam, pamajikan kuring, embung pisan dahar daging hayam teh, duka kunaon boga pamajikan teh bet “anti hayam”. Barudak oge rupa-rupa karesepna teh, tapi umumna res ep kadaharan franchise/ fast food (Sanajan nu panggedena geus mimiti resep kadaharan sunda .....sambel tarasi ..hehehe). Sarerea papada ngarti kana kebeuki masing-masing, teu jadi matak pasesea, maksa nu teu beuki jadi beuki. Jadi aman-aman wae, da piraku kudu pagetreng di rumah tangga, gara-gara beda kabeuki?

 

Tah sigana umpama ageman dianggap sarua jeung kabeuki, sigana Dunya teh bakal leuwih tengtrem. Kuring mah “kabeukina”  aliran ieu, ah nu sejen teu kudu maksa-maksa kudu beuki  “aliran” kabeuki manehna. Ceuk manehna eta “kabeuki” teh ngeunah, da ceuk uing mah “pait” ....hehehe. Kitu deui kuring moal maksa-maksa kabeuki kuring, kudu dipikabeuki kunu sejen.  

 

Meureun nu perlu diingetan mah, lamun eta kabeuki teh jadi ngarugikeun/ mudharat, boh keur manehna  atawa komo keur jalma rea. Tah kulantaran kabeuki nu ngarugikeun teh loba kriteriana, nu dicokot kriteria obyektifna, lain nu subyektif. Contona dina masalah kabeuki kadaharan, lain kriteria ngeunah heunteuna, sabab eta mah subyektif, tapi make faktor obyektif naha eta kadaharan teh ngandung dzat nu ngarugikeun kasehatan henteu. Kitu deui dina masalah “aliran ”, ulah ditingali faktor subyektifna, tapi faktor obyektifna. Contona faktor subyektif:  Nganggap aliran nu dipikabeuki pangbenerna,  jadi nu beda kudu diingetan, lamun perlu dipaksa kudu nurut. Tapi lamun aya “aliran” nganggap Dunya sakeudeung deui Kiamat, terus arek bunuh diri massal. Sacara obyektif aliran model kieu ngarugikeun masyarakat jeung dirina sorangan, jadi wajib dilarang.

 

Tapi ieu mah sakuringeun, nu lain nanaon ......hehehehe

 

WLY

 

 

From: urangsunda <at> yahoogroups.com [mailto:urangsunda <at> yahoogroups.com] On Behalf Of bas min
Sent: Monday, April 07, 2014 8:03 PM
To: urangsunda; kisunda
Subject: [Bulk] [Urang Sunda] Lamun euweuh WATES di na agama nu diaku ku Pamarentah

 




Lamun lain ngan ukur lima agama nu diaku ku Pamarentah, sigana mah di NKRI bakal mucunghul jutaan agama/kapercayaan.

Geura urang tatan hiji hiji :

1. Islam NU.  2. Islam Muhammadiyah   3. Islam PERSIS

4. Islam Al Irsyad  5. Islam Hizbut Tahrir  6. Islam Syi'ah Imamah

7. Islam Syi;ah Ismailiyyah  8. Islam Tharekat Nakhsyabandiyah

9. Islam Tharekat Syafi;iyyah  10. Islam Tharekat Mumfarijah

11. Islam Tharekat Suryalaya  12. Islam Tarekat Hanafiyyah

13. Islam Tharekat Mikung  14. Tharekat Madrais

Atuh mungkin oge mucunghul : Islam a la Al Basminiyah

16. Islam Al Duduiyyah  17. Ahmadiyah HMGA

18. Ahmadiyah ala Yadi Supriyadi Wendy

19. Budha  20. Hindu Bali  21. Hindu Jateng  22. Hindu Jatim

23. Wisynu Panutan  24. Wisynu Brata

Teu acan mucunghul golongan Atheis : da eta ga kayakinan

25. Atheis ala Alex Aan  26. Atheis gaya Febi Hazairin

27. Atheis gaya Eropa Barat  28. Atheis gaya USA

Wah ngetikna ge cape pisan  dll   dll na ngjuta tah !

Satiap manusa ge siogana hayang tak nyiptakeun agama sewangt2an.

Sunda wiwitan ala Rngkus Ruswana   Sunda wiwitan ala Galunggung

Agama Sunda Medal jrrd. Pokona mah paling henteu nya aya saratus jutaan meureun; da pan penduduk Indonesia ge aya 250 jutana ! Kabeh boga pikiran sorangan di na ngajalankeun agamana, bari jeung ngarasa BENER !




iv>


__._,_.___


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Mang AsKa | 7 Apr 13:09 2014
Picon

Pesen ti KPU

Iyeu aya pesen ti KPUIeu mah mung saukur ngemutan kumargi Pemilu kantun 2 dinten deui baris dilaksanakeun,
utamina kanggo anu acan pernah pisan nyolok atanapi anu geus poho deui kumaha nyolok teh...nyaeta :1.
Saacan indit ka TPS..... mandi heula ameh katingali kasep atawa geulis, lamun perlu sun tangan heula ka
kolot....teu kudu ngayakeun heula syukuran da lain rek indit ka arab....2. Datang ka TPS ngantri heula
teu kudu pasered2 da lain ngantri sembako atawa blt...diuk heula sing bener da lain di warung...kanggo
istri teu meunang silih siaran di tps komo bari ngarumpi mah....3. Bikeun surat panggilan ti KPPS ka
panitia terus menta Susu....(Surat Suara) anu rek dicolok.....kade salah mawa surat...bisi surat gade
anu dibawa...4, Lamun geus meunang Susu... (Surat Suara)...buru2 bawa ka bilik
  suara...buka heula samemeh dicolok teh bisi panitia salah mere surat kawin....terus colok ngaran calon
anu dipikahayang ku urang....teu kudu (mendesah)..kawas nyolok naon wae....5. Lamun geus beres
nyolokna....tilepkeun deui sing bener...tong digulung2 siga mawa surat pengantar sampe ka
galing...terus asupkeun kana kotak suara....leumpangna biasa we...6. Lamun enggeus....saacan
kaluar...anclomkeun hiji ramo urang kana tinta nu geus disadiakeun ku patugas...kade ulah dipake
sibeungeut atawa dioles-oleskeun kana beungeut siga tangtara anu rek penyamaran....7.Beres kitu
mah....geura balik ka imah....teu kudu gogorowokan....."Urang geus nyolooookkkk.......!!!!!
oooohhh..yeeessss..... teu kudu dipoto2 heula deuih...komo diaplod kana fb mah...siga budak alay wae.......
nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com

------------------------------------

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/

[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]Yahoo Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    Baraya_Sunda-digest <at> yahoogroups.com 
    Baraya_Sunda-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    Baraya_Sunda-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo Groups is subject to:
    https://info.yahoo.com/legal/us/yahoo/utos/terms/

Ahmad Sahidin | 7 Apr 09:01 2014
Picon

Resensi buku: Kyai NU Meluruskan Fatwa-Fatwa Merah MUI & DDII

Judul              : Kyai NU Meluruskan Fatwa-Fatwa "Merah" MUI & DDII
Penulis          : KH Alawi Nurul Al-Bantani
Penerbit        : Albantani dan LTM NU
Cetakan        : I, Maret 2014

KH Alawi Nurul Alam Al-Bantani termasuk ulama NU (Nahdlatul Ulama)
yang produktif menulis. Sekira lima puluh lima judul buku yang terbit
dari sosok kyai muda NU ini. Buku-bukunya pun sudah beredar di toko
buku. Buku terbaru dari Kyai Alawi berjudul Kyai NU Meluruskan
Fatwa-Fatwa "Merah" MUI & DDII.

Sesuai dengan judulnya, buku Kyai Alawi ini hendak memberikan
pencerahan kepada oknum MUI (Majelis Ulama Indonesia) Pusat dan DDII
(Dewan Dakwah Islam Indonesia) yang begitu mudah menyesatkan Syiah.

Kyai Alawi, yang kini menjadi Tim Aswaja Center Lembaga Takmir Masjid
(LTM) Pengurus Besar Nahdlatul Ulama (PBNU), secara khusus membongkar
kesalahan sekaligus kesesatan dua buku karya oknum MUI dan DDII.

Buku Kyai NU Meluruskan Fatwa-Fatwa "Merah" MUI & DDII  ini terbagi
dalam sembilan. Pertama, awal mula kejadian yang bercerita tentang
latar belakang tulisnya buku. Kedua, ketidak akuratan data yang
dimiliki MUI tentang Syiah. Ketiga, MUI menolak paham Syiah secara
umum. Keempat, penjelasan tentang 12 khalifah. Kelima, keburukan
akhlak Yazid bin Muawiyah. Keenam, ajaran Syiah menurut DDII. Ketujuh,
ketidakpahaman MUI dan DDII tetang konsep rukun Iman dan rukun Islam
Syiah. Kedelapan, masalah mutah (nikah sementara). Kemudian bab
sembilan adalah penutup yang berisi penyimpulan dan ajakan untuk
berdialog dengan para penolak Syiah.

Kyai Alawi menyebutkan bahwa penyesatan terhadap Syiah di Indonesia
disetir oleh segelintir orang-orang Wahabi dengan dana yang besar.
Tujuannya jelas untuk memecah belah umat Islam. Mereka kadang mengaku
sebagai Ahlussunah, tetapi sebenarnya adalah Wahabi.

Kyai Alawi menilai Syiah dan Sunni lebih banyak persamaannya dan
memiliki sumber ajaran yang benar dari Rasulullah saw dan Al-Quran.
Penjelasan Kyai Alawi ini dalam buku ditunjang dengan rujukan
kitab-kitab Syiah kontemporer dan kitab-kitab Ahlussunah.

Kyai Alawi pada bagian pengantar menulis, "...para ulama kami dari PBNU
cenderung untuk bersikap moderat kepada kaum Syiah, daripada kepada
kaum Wahabi. Karena bila kita membuat neraca perbandingan antara Syiah
dan Wahabi, kejahatan dan kebiadaban Wahabi terhadap agama jauh lebih
besar dan membahayakan" (halaman viii).

Kami kira buku Kyai Alawi ini sangat penting karena dapat mencerahkan
pemikiran sekaligus menimbang kembali semua isu-isu tentang Syiah yang
digemborkan orang-orang yang tidak dengan persatuan Umat Islam

http://misykat.net/store/product/10357/kyai-nu-meluruskan-fatwa-mui-dan-ddii.html

-- 
http://ahmadsahidin12.blogspot.com/
http://www.kompasiana.com/ahmad_sahidin

------------------------------------

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/

[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]Yahoo Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    Baraya_Sunda-digest <at> yahoogroups.com 
    Baraya_Sunda-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    Baraya_Sunda-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo Groups is subject to:
    https://info.yahoo.com/legal/us/yahoo/utos/terms/

Waluya | 7 Apr 05:39 2014
Picon

RE: [Bulk] Re: [kabuyutan] Fidunya Kakara Aherat - Fw: BILL GATES dan 8 Pengusaha Kaya Indonesia Sumbang Rp900 Miliar

Bapana nu urang Majalengka, jenatna Oom William Suryajaya, nu ngadegkeun
Astra ............

-----Original Message-----
From: Baraya_Sunda <at> yahoogroups.com [mailto:Baraya_Sunda <at> yahoogroups.com] On
Behalf Of Mang AsKa
Sent: Monday, April 07, 2014 9:38 AM
To: Kabuyutan; UrangSunda; Kisunda; Baraya_Sunda
Subject: [Bulk] [Baraya_Sunda] Re: [kabuyutan] Fidunya Kakara Aherat - Fw:
BILL GATES dan 8 Pengusaha Kaya Indonesia Sumbang Rp900 Miliar

Alhamdulillah geuning taah Mang Suryajaya Urang Majalengka... Sok atuh lah
tarurutan kadinyah... Ciiik aya anu apal kumaha tah motekar jeung calakanna
Suryajaya Grup bisa nepika beunghar siga ayeuna? Kumaha cara-carana :).

Aya deui sabenerna Grup Sipit Sunda oge anu motekar nyaeta Grup NISP
baheula... Ngan duka tah kumaha ayeuna.

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com

-----Original Message-----
From: tata_tasye <at> yahoo.com
Sender: kabuyutan <at> yahoogroups.com
Date: Mon, 7 Apr 2014 02:31:50 
To: <kabuyutan <at> yahoogroups.com>; UrangSunda<urangsunda <at> yahoogroups.com>;
Kisunda<kisunda <at> yahoogroups.com>; Baraya_Sunda<Baraya_Sunda <at> yahoogroups.com>
Reply-To: kabuyutan <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Fidunya Kakara Aherat - Fw: BILL GATES dan 8
Pengusaha Kaya Indonesia Sumbang Rp900 Miliar

Mang Aska, 
Pan Kang Edward Suryadjaya aslina ti Majalengka, paling henteu aya urang
Sunda kajeun sipit siga abdi ge...he,he,he. 
Powered by Telkomsel BlackBerryR

------------------------------------

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/

[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]Yahoo Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    Baraya_Sunda-digest <at> yahoogroups.com 
    Baraya_Sunda-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    Baraya_Sunda-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo Groups is subject to:
    https://info.yahoo.com/legal/us/yahoo/utos/terms/

Mang AsKa | 7 Apr 03:06 2014
Picon

Aherat Vs Dunya? - Re: [kisunda] Ceuk Ua Sas, Maca Urang Sunda?



Hahahaha nyakitu eta anu dikritik dina Carita Parahyangan teh... Pedah sieun perang / sieun eleh perang jadi weh tah raja-2 Sunda sangeusna Surawisesa teh bet pura-2 tapa... pura-2 puasa... Keun wae ah ceunah dunya mah nu penting aherat. Malah kacaritakeun sangeusna SundaKalapa direbut teh laina konsolidasi nyusun wadia balad pikeun perang deui ngarebut Sunda Kalapa anak-2na Surawisesa kalahka nyakitu pura-2 tapa jeung puasa hehehe.

Jadi nyakitu panglima perangna pan nu geus karolot jeung euweuh generasi penerusna (NOTE: REGENERASI penting pisan)... Matakna pas diserbu ku Banten tea nya anu tinggal ngan 4 panglima jeung pasukan anu geus karolot hehehe. Terus kalahka ngelebetkeun bendera ceunah da boga tanaga mistis tea hahaha. Dasar belegug tah raja teh hehehe. Antukna nya nyerah weh hehehe... Terus weh Mahkota jeung 4 panglimana dikirim ka Sumedang Larang hehehe. Rajana ngaleungit kabur hehehe. Carita Parahyangan... Hiji-2na Carita anu nyarekan jeung ngritik raja hehehe.

Padahal lamun ceuk Islam mah apanan... Fidunya khasanah... Wafil akhiroti khasanah... Jadi DUNYA heula kakara Aherat hehehe.... Ayeuna tibalik... Aherat heula keun weh ceunah dunya mah. Padahal lamun Dunya geus beunang tangtuna aherat leuwih hade. Loba duit mah ibadah leuwih khusyu bisa milih apanan di Al Ikhlas nya sakali-2 meureun di Al Exis hahahaha.

Bill Gates weh tah nyumbang duitna keur urusan kamanusaan sabaraha tah? Pan eta teh meureun urusan aherat hehehe.

Samodel dicaritakeun Kang Yadi, Ahmadiyah mah teu hese nyieun mesjid teu kudu ngajaring di tengah jalan... Da duitna aya. Tinggal jebret-2 wae hehehe.

Kusabab kitu penting pisan dudunya teh supaya aherat lancar hehehe.
nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: "Yeni Kurnia" <bioeti <at> gmail.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Sun, 6 Apr 2014 10:42:32 +0000
To: kisunda <at> yahoogroups.com<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kisunda] Ceuk Ua Sas, Maca Urang Sunda?

 

Hatur nuhuun Mang,..
Kanggo intropeksi sarerea (khususna kuring sorangan), komo palebah no. 4 eta... Hahahahaha...

www.bioeti.com
precious moment with someone special
Powered by Telkomsel BlackBerry®
From Kahayangan With Nasi tutug jeung babaturan na
From: "Mang AsKa" <dkabayan <at> gmail.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Sun, 6 Apr 2014 05:47:27 +0000
To: Kabuyutan<kabuyutan <at> yahoogroups.com>; Kisunda<kisunda <at> yahoogroups.com>; Baraya_Sunda<Baraya_Sunda <at> yahoogroups.com>; UrangSunda<urangsunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: [kisunda] Ceuk Ua Sas, Maca Urang Sunda? [1 Attachment]

 

Nongkod buku tulisan Wa Sas ngeunaan maca urang sunda:
1. Euweuh orientasi kahareup, cuek keur kahareupeun kumaha.
2. Euweuh growth philosphy anu kudu poe isuk leuwih hade ti ayeuna.
3. Cepet nyerah, teu ulet/ tekun, cengeng.
4. Berpaling ke akhirat, tidak ada sukses dunia jadinya menghibur diri dgn harapan.
5. Lamban/ inertia.

Hahahaha mejuuuus geuning Urang Sunda Kiwari.... Ciiik kumaha ceuk pamiarsa sadayana? Naha bener mayoritas Urang Sunda kitu?

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com



__._,_.___

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Mang AsKa | 7 Apr 02:51 2014
Picon

Re: [kabuyutan] Ceuk Ua Sas, Maca Urang Sunda?



Hatur nuhuuuns Kang AP,

Tah leres kanggo ngabeberah manah aya Ir. H. Juanda nya.... Malah di Surabaya wae Bandara dinamian Juanda hehehe. Kakoncara ieu nami teh... Mun jaga kaparengan kawin deui terus boga budak lalaki ti nu anyar bade dinamian Juanda ah hahaha. (Punten imel ieu tong diwartoskeun ka pun bojo wkkkk).

Pa Umar kantos Wapres jaman Suharto namung rupina namina dugi ka ayeuna rada kirang nyongcolangnya :((. Tapi alhamdulillah namina tos janten nami jalan di Sumedang. Jalan Raya Situraja Darmaraja dugi ka Wado dinamian Jl. Umar Wirahadikusumah.

Saleresna anu parantos Janten Presiden aya namung Presiden Darurat tea mung sababaraha bulan xixixi... Mr. Sjafrudin Prawiranagara Urang Banten tea anu teras kulantaran ngiringan PRRI jadi weh ngerelep namina hehehe.

Ciiik ayeuna urang list tokoh anu gaduh teureuh Sunda anu mucunghul ka publik saha wae nya?

- Eep Saefullah ayeuna saurna ngiring janten TimSes Jokowi nya?

- Ridwan Kamil ti Bandung Walikota Bandung?

- Ahmad Heryawan Gub Jabar.

- Rieke Dyah Pitaloka PDIP.

- Dede Yusuf kamana ayeuna nya? Ngerelep geuning?

Tah anu jadi kapanasaran... Enya Urang Sunda anu beunghar saha nya? Maksudna anu beunghar pisan lah...

Sandiaga Uno... Tapi gosipna eta mah Ali Baba euy... Sami sareng Chaerul Tanjung jadi teu kaitung lah... Boneka tea... Tapi ngeunah oge jadi boneka na nu beunghar mah nya jadi kabawa beunghar hahahaha.

Ari tinu ngaran mah Grup Suryajaya tah ngaran Sunda hehehe... Tapi sigana maranehna teu ngarasa jadi Urang Sunda jadi teu kaci diaku mah hahahaha. Jeung deuih pan eta mah puguh Etnis Tionghoa lain Etnis Sunda hehehe.

Ari Grup anu boga pom bensin jeung optik eta saha tah?... Halaaah poho ngarana... Tapi sigana henteu kawilang beunghar pisan nya hehehe. Oooh karek inget... Ma'soem Grup tah.

Iman Taufik oge Urang Kuningan lumayan beunghar grup Guna Nusa samemehna di Tripatra jeung PrimaResort Grup tapi henteu beunghar pisan.

Mun teu salah Primajasa jeung Hino eta nu bogana Pituin Tasik... Haji Ade asana mah... Poho euy ngaran lengkepna.
nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: aguspak <at> gmail.com
Sender: kabuyutan <at> yahoogroups.com
Date: Sun, 6 Apr 2014 09:52:18 +0000
To: <kabuyutan <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kabuyutan <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Ceuk Ua Sas, Maca Urang Sunda?

 

Mang Kabayan, punten abdi bade ngiringan...

1) Upami ngadamel daftar urang Sunda kiwari anu pangbeungharna sa Indonesia, kalebet anu disebatkeun ku Forbes, teu acan kapendak namina. Urang Lampung aya: ARB, turunan urang Tionghoa pang seueurna.

2) Upami kontributor anu ngajantenkeun wilayah NKRI buleud ngahiji, ngengingkeun pengakuan dunya: Ir. H. Djuanda, ngalahirkeun Negara Kepulauan. Luas Indonesia nambihanana langkung ti 6 juta km2. Bandingkeun luas daratan mung 1.92 juta km2.

3) Urang Sunda janten Presiden teu acan aya. Tapi Wapres Indonesia tos aya: Pak Umar Wirahadikusumah.

4) Mangga nyanggakeun ukuran empiris anu sanesna :)

Nuhun,

AP

Sent from my BlackBerry®
powered by Sinyal Kuat INDOSAT
From: "Mang AsKa" <dkabayan <at> gmail.com>
Sender: kabuyutan <at> yahoogroups.com
Date: Sun, 6 Apr 2014 05:47:27 +0000
To: Kabuyutan<kabuyutan <at> yahoogroups.com>; Kisunda<kisunda <at> yahoogroups.com>; Baraya_Sunda<Baraya_Sunda <at> yahoogroups.com>; UrangSunda<urangsunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kabuyutan <at> yahoogroups.com
Subject: [kabuyutan] Ceuk Ua Sas, Maca Urang Sunda? [1 Attachment]

 

Nongkod buku tulisan Wa Sas ngeunaan maca urang sunda:
1. Euweuh orientasi kahareup, cuek keur kahareupeun kumaha.
2. Euweuh growth philosphy anu kudu poe isuk leuwih hade ti ayeuna.
3. Cepet nyerah, teu ulet/ tekun, cengeng.
4. Berpaling ke akhirat, tidak ada sukses dunia jadinya menghibur diri dgn harapan.
5. Lamban/ inertia.

Hahahaha mejuuuus geuning Urang Sunda Kiwari.... Ciiik kumaha ceuk pamiarsa sadayana? Naha bener mayoritas Urang Sunda kitu?

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com



__._,_.___

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Mang AsKa | 6 Apr 07:47 2014
Picon

Ceuk Ua Sas, Maca Urang Sunda? [1 Attachment]

<*>[Attachment(s) from Mang AsKa included below]

Nongkod buku tulisan Wa Sas ngeunaan maca urang sunda:
1. Euweuh orientasi kahareup, cuek keur kahareupeun kumaha.
2. Euweuh growth philosphy anu kudu poe isuk leuwih hade ti ayeuna.
3. Cepet nyerah, teu ulet/ tekun, cengeng.
4. Berpaling ke akhirat, tidak ada sukses dunia jadinya menghibur diri dgn harapan.
5. Lamban/ inertia.

Hahahaha mejuuuus geuning Urang Sunda Kiwari.... Ciiik kumaha ceuk pamiarsa sadayana? Naha bener
mayoritas Urang Sunda kitu?

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com

<*>Attachment(s) from Mang AsKa:

<*> 1 of 1 Photo(s)
https://groups.yahoo.com/neo/groups/Baraya_Sunda/attachments/115713119;_ylc=X3oDMTJyOTQ1Y2MzBF9TAzk3MzU5NzE0BGdycElkAzEzNzQ3MDg1BGdycHNwSWQDMTcwNTMyOTcyOQRzZWMDYXR0YWNobWVudARzbGsDdmlld09uV2ViBHN0aW1lAzEzOTY3NjMyNzA- 
  <*> IMG-20140406-15727.jpg

------------------------------------

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/

[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]Yahoo Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    Baraya_Sunda-digest <at> yahoogroups.com 
    Baraya_Sunda-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    Baraya_Sunda-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo Groups is subject to:
    https://info.yahoo.com/legal/us/yahoo/utos/terms/

Mang AsKa | 6 Apr 03:47 2014
Picon

Re: Cargill, Ngembangkeun Leuit di Amrik nepi ka Endonesa - Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda



Hahahaha heueuh Kang... Nyakitu sigana ngan saukur bisa diigelan jaman wkkk... Kasesered weh ku jaman... Tong boroning inovasi... Dalah ngalarapkeun prinsip titinggal karuhun wae nyaeta Leuit/ Reserve/ Nabung henteu bisa.... Beak ku konsumsi weh hehehe.

Di nagara batur mah kredit ka Bank teh keur produksi supaya duitna muter jeung berlipet make konsep LEVERAGE tea alias daya ungkit hehehe.... Ari di urang kredit ka Bank keur konsumtip hahaha. Jadi ekonomi nagara dibiayaan ku sektor konsumtip lain ku produksi hehehe.

Malah kadieu na keun Umroh oge bisa kridit hehehe.
nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: TirtaCW <at> yahoo.com
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Sun, 6 Apr 2014 00:33:19 +0000
To: <kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kisunda] Cargill, Ngembangkeun Leuit di Amrik nepi ka Endonesa - Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda

 

Tanda kagagalan ngigelan jaman urang sunda kiwari kitu? Copy paste karuhun henteu, inovasi lebeng...

Powered by Telkomsel BlackBerry®
From: "Mang AsKa" <dkabayan <at> gmail.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Sun, 6 Apr 2014 00:29:05 +0000
To: Kisunda<kisunda <at> yahoogroups.com>; UrangSunda<urangsunda <at> yahoogroups.com>; Baraya_Sunda<Baraya_Sunda <at> yahoogroups.com>; Kabuyutan<kabuyutan <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: [kisunda] Cargill, Ngembangkeun Leuit di Amrik nepi ka Endonesa - Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda

 

Tah matakna di Sunda make ujug-2 aya undak usuk basa... Anu tadi egaliter ka kolot, ka saha wae sarua jadi dibeda-2 jadi FEODAL... Tidinya sigana mulai lemah mental urang sunda teh... Baheula mah pan Urang Sunda siga Amrik xixixi... Rek ka kolot nya sarua wae nyebut the... Sia jeung Aing... Kadieukeun dipersepsikeun anu kitu teh KASAR halaaaah :((. Terus make kudu aya bahasa keur Gegeden sagala :(.

Kamari Mamang nempo... Cargill.com eduuun eta perusahaan Agribisnis anu lumayan badag pisan.... Ternyata manehna pausahaan Amrik keluarga Cargill anu mimiti ngembangkeun jeung motekarkeun konsep LEUIT / RESERVE... STORAGE... Jadi manehna mimiti usahana Nyimpen biji-bijian hasil panen dina Gudang... Ieu pan leuit pisan!!! Toong geura sok About Cargill terus aya Timeline History-na.

Sok Urang Sunda jaman baheula pan ngabagi hasil Tatanen teh jadi tilu... Anu kahiji keur kabutuhan sapopoe diasupkeuna ka GOAH eta anu dipake keur masak, jrrd. Terus anu kadua dipilih anu alus keur dipelakeun deui. Terus anu Katilu disimpen ka LEUIT keur RESERVE. Tah matakna aya istilah jalma anu sukses teh buncir leuit, loba duit, tara pailit hahaha.

Nyakitu sok jaman ayeuna mah pan pas panen langsung dijual keur nyumponan kabutuhan... Malah sabagian mah ti samemehna keun geus diijon :((. Jadi rek teu mejuuuus kumaha ekonomi urang... Da nyakitu prinsip-2 ajaran ti karuhun teu dilaksanakeun!

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: TirtaCW <at> yahoo.com
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Sat, 5 Apr 2014 04:36:25 +0000
To: <kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 

Cenah nu ngajajah urang sunda oge jawa mah ningrat/priyayina heu heu...

Powered by Telkomsel BlackBerry®
From: "Mang AsKa" <dkabayan <at> gmail.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Fri, 4 Apr 2014 00:48:28 +0000
To: Kisunda<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 

Nya teu jauh beda pan Sunda oge dijajah Walanda... Malah pusatna pengjajahan Walanda pan di Tatar Sunda... Batavia... Bogor... Bandung.

Ieu pan ngomong dina raraga Susundaan... Bangsa Sunda kumaha bisa menyat... Mental lemah Urang Sunda ieu kudu digedor supaya ulah hayoh wae kadeseh hehehe.

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: TirtaCW <at> yahoo.com
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Fri, 4 Apr 2014 00:05:56 +0000
To: <kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 

Sapuk da nu ngarasa Indonesia dijajah 3,5 abad mah ngan urang jawa nu ngarasa Indonesia teh Nusantara nu bogana Majapahit. Tah buku sajarah lolobana dijieun ku urang jawa, mun urang aceh nu nulis mah pasti beda.

Powered by Telkomsel BlackBerry®
From: Ahmad Hazairin <don_febi <at> yahoo.de>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Fri, 4 Apr 2014 00:52:50 +0100 (BST)
To: Kisunda<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 

Mang Aska:
"Sigana nyakitu tea tadi Mamang kadatangan Kang Rahman ti Walanda memang asa teu asup akal Indonesia anu sakitu gede-na jeung penduduk sakitu lobana bisa eleh dijajah ku Bangsa Walanda anu nagarana leuwih leutik ti jawa barat :((... Ku pausahaan walanda deuih haduuuuuh!!!"

Tapi sabenerna sih mang, pan jaman panjajahan walanda mah Indonesia sabagai nation-state (bangsa-negara) can aya.  Justru ayana Indonesia sabagai nagara teh kulantaran pangaruh jajahan walanda, di mana aya parasaan sanasib sapananggungan, jadi weh ngajadi nilai-nilai kabangsaan.  Da lamun teu dijajah walanda mah can puguh nagara Indonesia anu gedena jiga ayeuna bakal jadi hiji nagara, bisa wae ngawelas nagara tah....  :)

Jadi lamun di sebut Indonesia sabagai nagara dijajah ku walanda, nya kuduna diitung tina agresi militer walanda saenggeus 17 Agustus 1945.  Da saencan tanggal eta mah can aya Indonesia sabagai nation-state.  Malahan mah eta kamari sempet aya anu ngomongkeun KNIL; aki teges pisan kuring mah di Garut maotna ditembak ku KNIL, tah eta saenggeus aya Indonesia da geus taun 1949.  Matak mun aya deui KNIL bejaan, ku aing rek dibabad, ha ha ha......

Febi
===

Mang AsKa <dkabayan <at> gmail.com> schrieb am 0:35 Freitag, 4.April 2014:
 
Inalillahi wa ina ilaihi rojiun... Ngiring bela sungkawa jeung prihatin ka Bah Engkus sakulawargi oge sadaya Umat Ageman Sunda anu dikekeyek ku Ageman Mayoritas anu ngaku Islam anu salah kaprah dina ngalaksanakeun nana :((. Duka kunaon puguh naha bet Ageman Islam anu katempo ayeuna mah bet BERINGAS naon sundananya :((.... Lamun ngadangu caritaan Rosul mah apanan Islam teh endah... Pinuh ku toleransi... Rahmatan lil alamin... Tapi geuning prak-2anna mah bet kitu... Silih baledog, silih paehan, silih duruk? Islam naon anu kitu?
Boa-2 kusabab kitu nya Kabuyutan Cipaku teh rek dieleb ku Jaman Suharto :((... Da nyakitu Karomah Aji Putih Situs Cipeueut mah apanan Baduy-na Sumedang :((. Jadi ngahaja dijieun Jatigede supaya dikeueum supaya beak tapak lacak titinggal karuhun teh :((. 800 Kabuyutan ~ Sasaka Domas (800 tempat suci) teh nyakitu ngeureuyeuh ku pamarentah sorangan diancur leburkeun :((.

Sigana nyakitu tea tadi Mamang kadatangan Kang Rahman ti Walanda memang asa teu asup akal Indonesia anu sakitu gede-na jeung penduduk sakitu lobana bisa eleh dijajah ku Bangsa Walanda anu nagarana leuwih leutik ti jawa barat :((... Ku pausahaan walanda deuih haduuuuuh!!! Salah sahiji cara ngajajah Nagri Urang teh carana kitu Dirusak heula Cultural jeung Spiritual Heritage-na... Carana diganti Ancient Education Systemna dirobah ganti ku nu anyar, nyaritakeun yen nu anyar leuwih alus... Anu baheula goreng. Antukna leungit kepercayaan dirina.... Tidinya mulai tah jadi bangsa lemah... Epes meer... Kumeok memeh dipacok... Loba kasieun anu antukna elehan. Ciri-cirina nyakitu tina ngaran weh.... Boga budak ayeuna diaranan lamun henteu Arab nya Bule hehehe. Susundaan geus euweuh ajen inajenna dina pasualan ngaran budak euy. Geus jarang sigana budak ayeuna diaranan Asep wkkkk.

Kakara sigana ayeuna Sunda mulai nanjeur saeutik dina kampanye pulitik loba banner anu make bahasa Sunda euy.

Jadi keur nanjeurkeun kasundaan penting pisan ngajaga ngariksa kabuyutan anu aya... Da nyakitu eta pisan bukti nyata anu bisa numbuhkeun kepercayaan diri bangsa teh. Mulai ngeureuyeuh deui bisa ngawangun peradaban tea.
nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: engkus ruswana <engkusruswana <at> yahoo.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Thu, 3 Apr 2014 20:23:12 +0800 (SGT)
To: kisunda <at> yahoogroups.com<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Bls: Bls: Bls: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 
Kieu kang Tirta, simkuring lain make kacamata negatif, tai didieu kuring rek nyaritakeun nu kaalaman ku kuring, kolot kuring jeung nu kasaksi dialaman ku dulur kuring. Diantarana kajadian nu kaalaman jeung kasaksi ku kuring pribadi, kieu:
Taun1952 bapa jeung indung kuring jeung sabaraha urang babaturan kolot kuring di Panjalu diancam rek dibunuh ku DI/TII sabab dianggap Kafir, nya kapaksa kabur ngumbara di Bandung, terus warga nu saageman jeung bapa kuring di Ciparay taun 1954 nu keur latihan karawitan, padepokanna dikonci tiluar terus sakurilingna dibanjur ku minyak tanah terus diduruk ku DI, nya kulantaran wangunan tina bilik atuh gancang pisan kahuruanna, nu bisa norobos kaluar ti bangunan nya terus disampakkeun bedog ku nu ngajaga di luar..... ahirna korban tiwas 23 urang (dokumen fotona nu resmi ti Kantor Sosial harita aya di kuring),

Nincak di jaman Orba sanggeus kajadian PKI, nya loba panganut ajaran Sunda ieu di-PKI-keun, nya ahirna loba nu arasup agama, tapi tetep cicing di organisasi nu disebut organisasi kabatinan/kapercayaan (Perjalanan). Najan kitu kulantaran loba nu masih keneh nyepeng ajaran kapercayaan, taun 1970an di sababaraha tempat dibubarkeun ku BAKORPAKEM sabab dianggap aliran sesat diantarana organisasi nu aya di Subang, di Majalengka jeung di Sumedang, dipaksa kudu milih agama. Taun 1980an, 40 warga di Naringgul Cianjur dipanggil ku Koramil alatan MUI kacamatan Naringgul nyebutkeun aya warga teu beragama nu mungkin aya hubungan jeung PKI.... harita 40 warga lalaki-awewe ditahan jeung unggal powe digarang ku panonpowe di lapangan bola, malah salah sahiji tokohna Ibu Iyar (kieari geus jenat) beungeutna didagorkeun kana tihang gawang, nepi ka rontok waosna....... eta 40 warga ahirna dihampura tapi kudu asup Islam, kalayan unggal waktu sholat dicek ngalakonan-henteuna, oge dina waktu jumaahan jeung waktuna puasa. Sapopoe eta warga nu-40 teu tenang hirupna, sabab terus dimonitor, mun aya perlu atawa hayang nyaba ka Bandung kudu susulumputan.

Sabagian warga jeung turunanna di Naringgul masih "trauma" nepi ka kiwari, sok sanajan pengawasan, geus teu ketat jiga jaman sacan Reformasi. 

Soal hak-hak sipil, panganut/warga kabatinan teu bisa kawin sacara sah mun teu nganut agama. Nya ahirna kapaksa kudu asup agama, sabagen nu embung kawin liwat agama, nya kapaksa jadi dianggap kumpul kebo sok sanajan kawinna make tatacara adat Sunda, nya anak nu lahir oge dianggap anak haram, bisa boga akte lahir tapi ukur dicantumkeun ngaran indungna, bapana mah teu meunang diasupkeun

Kuring sorangan di Kota Bandung taun 1983, ngajukeun permohonan kawin ka Catatan Sipil Kota Bandung. Tapi ditolak, ngan untung di Kabupaten Bandung bisa, nya pipamajikaneun dipindahkeun heula ka akina di Rancaekek.... nya ahirna bisa kawin di Catatan Sipil..... Tah di Taun 1986 resmi sakabeh perkawinan nu teu liwat agama dilarang, Nya adi kuring nu kawin dina taun 1990 ditolak ku Catatan Sipil Kab. Bandung. Terus kuring sakulawarga ngajukeun gugatan ka PTUN... di PTUN meunang, KCS keukeuh nolak ngajukeun banding.... Dina Banding adi kuring dimeunangkeun deui, KCS ngajukeun kasasi....pleng teu aya kaputusan ti MA, nya atuh adi kuring terus nyandang kawin teu sah jeung anakna meunang julukan anak haram nepi ka taun 2007 sanggeus kaluar UU-23/2006 tentang Administrasi Kependudukan jeung kaluar PP-37/2007 kakara para penghayat kapercayaan (panganut agama pribumi) meunang kawin sacara sah make perkawinan adat... Kaputusan MA oge karek dikaluarkeun taun 2007.

Hak lianna, waktu indung kuring ninggalkeun dunya (pupus) taun 2004, kulantaran kabeh kulawarga sapuk deuk dimakamkeun di pamakaman kampung (sabenerna makam kulawarga) di Panjalu, supaya deukeut jeung indungna indung kuring (nini). Harita geus meunang idin ti Lurah/Tua Kampung.... tapi barang nepi ka pamakaman ku masarakat ditolak, ku dasar alesan indung kuring lain muslim... padahal eta pamakaman teh sajarahna lahan pamere ti buyut kuring...... nyaharita geunjleung. layon indung kuring teu bisa dikubur... nu ahirna ku Ustadz didinya (masih rerehan dulur keneh), dicokot jalan tengan Layon indung kuring dibawa ka Masigit terus disholatan, karek bisa dikubur....

Hal lianna soal di sakola murid-murid penghayat diwajibkeun nyokot pelajaran jeung dididik agama, teu meunang diajar pelajaran kapercayaan (agama lokal), nu teu jarang ahirna si budak jadi boga anggapan ageman kolotna teh sesat, nya ahirna hubungan anak jeung kolot soal ageman jadi teu nyambung.

Tah kitu diantarana, mud dibeberkeun kajadian-kajadian nu dialaman ku kuring jeung dulur-dulur warga kuring moal cukup sapoe kuring nulisna...

Soal PNS, memang loba oge nu ngandelkeun gaji jeung pendapatan resmi, ngan tangtu hirupna sederhana pisan, ceuk istilahna mah cukup ukur dahar jeung pake.... Kuring loba pangalaman di lingkungan PNS, ti taun 1980-1983 kuring kerja praktek terus ngahonor di PU, ngan gajih kuring dibayar UNICEF. Terus gawe di konsultan ti taun 1983 nepi ka kiwari, nu hubunganna raket pisan jeung pamarentahan (ps, di pusat.... JAdi kuringusat, provinsi jeung kabupaten/kota).... Jadi kuring apal pisan kumaha perilaku PNS, lain sinis atawa negatif, memang sistim di nagara urang nu teu bener, nepi ka kiwari.
Pada Rabu, 2 April 2014 7:29, "TirtaCW <at> yahoo.com" <TirtaCW <at> yahoo.com> menulis:
 
Kang Engkus pernah keuna naon sih sok resep ngangge kacamata negatif wae. Eta deui, emangna PNS mun hayang hirup normal kudu korupsi? Buka atuh kacamata strereotipna. Mani menyepelekan PNS. Ari bab agama mah ti heubeul asa tetep make kacamata negatif terutama ka islam. Meni asa anteng sunda wiwitan vs sunda islam.
Powered by Telkomsel BlackBerry®
From: engkus ruswana <engkusruswana <at> yahoo.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Wed, 2 Apr 2014 03:23:02 +0800 (SGT)
To: kisunda <at> yahoogroups.com<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Bls: Bls: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 
Mang Aska, hatur nuhun pisan tina sumbang saran soal strategina.
Soal sikap imperior sakanyaho simkuring nitenan dulur-dulur nu ngagem Sunda teu rendah diri tah, malah katingali PD na. Kaasup kuring, dimana wae tempat gawe jeung padumukan, tara susulumputan ka batur gawe atawa ka tatangga, malah sok nembrakkeun maneh yen kulawarga simkuring mah panganut agama pribumi (Sunda)... Tahun 1986 nyoba ngalamar jadi PNS/Depdagri, maksud rek ngetes hayang nyaho ditarima henteuna mun ngaku penghayat kapercayaan (agama pribumi), nya harita lian dites tertulis teh oge di LITSUS jeung diwawancara ku Kolonel/TNI.... harita memang pewawancara rada kageteun soal identitas agama simkuring..... tapi sanggeus wawancara manehna rada ngartieun..... Hasilna kuring lulus ditarima jadi CPNS. Tapi kulantaran maksud ngan nyoba ngetes, jeung kuring apal gajih PNS harita teu mungkin nyukupan pangabutuh hirup kuring jeung anak pamajikan....nya mun hayang hirup normal kudu korupsi... amit-amit.... Nya kuring teu neruskeun jadi PNS.  

Ngaku memang sabagian nu ngagem kasundaan di pasisian/ kampung aya oge nu teu wani nembrak, tapi lain teu PD, tapi aya keneh kasieun dikucilkeun ku masarakat (sanksi sosial)... tapi nuhirup di kota mah umumna PD jeung cuwek tea.

Soal keur ngembangkeun ka hareup memang ageman Sunda aya kalemahan keur kaperluan marketing, nyaeta teu boga perkara nu bakal mikat batur (surga jeung sagala kanikmatan duniawi sarta widadari) nu bakal narik hate... komo keur nu hirup di dunya salawasna susah jeung can boga pamajikan atawa boga pamajikan teu geulis mah.... bakal mikat pisan. Sabab dina ajaran Sunda tujuan pimulangeun ngumbara di dunya teh "Mulih ka Jati, Mulang ka Asal".... dina harti nu asal ti Gusti balik deui ka Gusti, Nu asal ti pangawasa Gusti balik deui ka Pangawasa Gusti, jeung nu asal ti saripati alam balik deui ka Alam. Tujuan ahir pamulangan ingsun nya ka "alam padang pwe panjang nagara tunjung sampurna" nu hening tanpa swara-hampa tanpa wujud-lembut tanpa jasad, sarwa tunggal wisesa... teu aya pangbibita widadari.

Soal ngembangkeun...memang ajaran sunda lain agama dakwah/misionery.... nya paling dina ngumpul-ngumpul jeung dulur sunda teh, iwal paguneman jeung muka wawasan sangkan dulur-dulur teu poho kana "purwadaksina" (purwa=wiwitan; daksina=wekasan).... nya.... rampes loba oge kalangan budak ngora nu geus kacaangan pabalik pikir jadi reueus deui ka elmu luluhur sorangan.

Soal poligami, ceuk ajaran Sunda memang kudu boga pamajikan 4 kalayan adil sacukupna, Tah nu ari pamajikan teh hartina pangancikan (badan sakujur), ari nu ngancikna nya kuring/ingsun tea. Mun ingsun boga pamajikan teu adil, contona loba teuing unsur acining seuneu.... nya badan matak demam, panas nyongkab, nya matak teu genah keur ingsun, mun loba teuing unsur acining angin.... nya matak teu genah asup angin, ... nya kitu deui unsur cai jeung bumi. Jadi parentahna " Pek ingsun geura kawin nyandung ka 4 pamajikan kalayan kudu adil"...... hehehe...

Soal brand/ngaran nu diusung......, nya iwri nu dikenal Suna wiwitan atawa agama Sunda wae, pikeun pusat informasi, memang keur saayeunaeun mah teu nanaon ngumpul di ungal komunitas wae...nu penting boga sumanget jeung babarengan migawe lampah kamanusaan. Perkara masarkeun memangteu gampang, jeung ieu ajaran sakali deui lain agama "ekspansi", soal role model nuju dikeureuyeuh ku maing-masing padepokan/komunitas, kitu oge soal tkoh memang teu berorientasi tokoh. Pon kitu deui perkara buku ajaran, masih can kagarap.

Duh tunduh, ke kasampeur deui
Cag
ER

Pada Sabtu, 29 Maret 2014 9:41, Mang Aska <dkabayan <at> gmail.com> menulis:
Geus ilahar Bah... Nu ngarana minoritas pasti jadi korban hehehe.

Anu menarik Amrik.... Ceuk Babaturan Mamang anu karek balik ti Nebraska... Islam anu jadi minoritas loba oge anu make cadar aman weh di amrik mah.

Tah sigana Ageman Sunda kudu diajar ti Islam dina hal ieu Rosululloh... Kumaha carana anu tadina dianut ku 4-an nepika ayeuna sa milyar leuwih. Kunaon Rosul cerdas soalna manehna boga elmu entrepreneur/ kawirausahaan... Nyakitu make elmu dagang aya marketingna, aya promotionna, jrrd.

Tah sigana kudu kitu Bah... Ageman Sunda mimiti kudu PeDe heula... Keun wae ditandasa oge da geus bakat nu ngarana minoritas mah pasti kitu hehehe... Tempo weh Sunny Vs Syiah... Di Urang nu saeutik Syiah... Nya Syiah anu dikekeyek hehehe... Nya lamun Syiah anu mayoritas sabalikna hehehe. Ayeuna Ageman Sunda pan jadi minoritas kumaha supaya berkembang nya meureun kudu mulai motekar Bah.

Ceuk Mamang strategina kieu:
1. Kudu mulai boga brand/ ngaran... Naha Sunda Wiwitan atawa naon wae... Ari ceuk Mamang mah Sunda Wiwitan panjang teuing nyebutna... Hadena ceuk pun Aki ti Bapa mah da nyebutna Ageman Sunda... Jadi sebut weh Ageman Sunda.

2. Kudu Boga pusat/ tempat pikeun ngumpul jeung pusat informasi. Kudu tempatna nu Strategis gampang diakses timamana jeung boga niley Historis. Ceuk Mamang lokasi anu pas di sekitar Bandung.

3. Kudu mulai marketing/ masarkeun.

4. Kudu boga Role Model / Tokoh.

5. Mulai kudu dijieun sistem na. Tah jaman Rosul mah Islam masih tradisi lisan... Jaman Usman mun teu salah mulai distandarisasi nepika jadi Qur'an. Jadi Ageman Sunda oge kitu... Meureun teu perlu samodel Qur'an anu lumayan panjang. Prinsip-2 cecepengan eta oge bisa dijadikeun standard.

Keula naon deui nya hehehe...

Tah sigana kudu mulai ngurangan perasaan inferior Bah... Artina ngarasa terancam atawa ngarasa ditandasa walopun kanyataan siga kitu teu nyaho oge... Tapi kudu pokus ngeureuyeuh ngembangkeun jeung ngamajukeun. Contona Rosul nya... Dianggap gelo kajeun... Dianggap sesat kajeun... Rek ditandasa oge cuek weh... Terus weh ngeureuyeuh maju... Artina Persistent jeung Konsisten... Teu laku di Mekah... Jig ka Madinah... Kakara geus boga kawasa jeung kuat balik deui ka Mekah :).

Tah Ageman Sunda kudu siga kitu Bah lamun hayang nanjeur deui... Nya target misalna 100 taun ti ayeuna pengikutna 20jt jalma... 1000 taun ti ayeuna misalna 1 milyar jalma jadi kudu make strategi anu jitu :). Lamun nempo cara Mormon mah nyakitu dina raraga supaya cepet ajaranna sumebar POLIGAMI wajib hahaha.

Ke sambung deui... Rek ngajemput barudak ti sakola heula wkkk.

------Original Message------
From: engkus ruswana
To: Kisunda
To: Mang Aska
ReplyTo: engkus ruswana
Subject: Bls: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya
Sent: Mar 29, 2014 06:36

Agama Sunda geus ratusan taun ditandasa, mimiti diserangna Galuh ku Kasultanan Cirebon dibantu Demak nya sabagean taluk jeung terus ngagem Islam (tapi teu satarus persen ninggalkeun kayakinan Sunda), sabagen ngungsi ka sababaraha wewengkon nu ayeuna aya di wewengkon Cigugur Kuningan, Kampung Naga Tasik, Kampung Dukuh Garut, jeung ngulon ka wewengkon Pajajaran. Sanggeus karajaan Galuh ditundukkeun, terus Karajaan Pajajaran diserang ku Kasultanan Banten dibantu Cirebon jeung Demak.... nya kitu deui model di Galuh....sabagean taluk jeung sabagean ngungsi ka wewengkon Kanekes/Baduy. Tah nu teu ngungsi umumna ngaku Islam, bari tetep mertahankeun kayakinan agama Sunda. Maklum kasieunan nya ngajarkeun ajaran Sunda ku cara susulumputan, nepi ka jaman jajahan, nu disebut kalangan kabatinan.  Waktu Indonesia merdeka, karek warani deui nembongkeun diri, sabab dibere lolongkrang ku nagara, nya disebut golongan aliran kapercayaan. Tapi tetep teu eureun ditandasa, waktu jaman DI/TII dikafirkeun nu balukarna loba nu disiksa, diduruk jeung dipaehan...... nincak deui dina jaman reureuh kajadian G30S PKI... oge terus dicap PKI...nya, ahirna lolobana arasup deui ngaku Islam, atawa dipaksa kudu milih agama Islam, iwal nu di Cigugur asup ka Katholik....tapi tetep ari kayakinan Sundana mah teu leungit, ngan generasi anyar jumlahna ngurangan lantaran pendidikan agama di sakola jeung ayana upaya mojokkeun kapercayaan. Ari nu di Baduy mah teu diganggu da jauh ti kota jeung dianggap teu ngabahayakeun.   Dina raraga mertahankeun jeung nanjeurkeun ageman, nya ku cara turun temurun ti kolot ka budak jeung ngayakeun saresehan atawa anjang sono, sulit memang tapi ieu salah sahiji cara bertahan sangkan ieu ageman teu tumpur. Pasantren teu aya, sabab leutik kamampuan jeung loba keneh halangan ti masarakat lantaran balarea masih boga anggapan ieu ajaran patukangtonggong jeung Islam. Lolongkrang nu dibuka ku pamarentah nya liwat organisasi, nya pembinaan warga dipilampah liwat organisasi kapercayaan thd Tuhan YME, di sababarah tempat diwangun Bale Pasewakan pikeun tempat ngumpul jeung pembinaan. Dina KTP ngacu ka UU Adminduk, kolom agama teu dieusi (dikosongkeun), tapi aya oge nu dieusi Kapercayaan. Panganut Sunda Wiwitan babarengan jeung kapercayaan sejenna nu ti Jawa, ti Batak, ti Sulawesi, ti NTT babarengan merjuangkeun hak-hak sipil, nya kiwari geus boga identitas agama (sok sanajan di KTP jeung KK dikosongkeun), bisa kawin resmi dicatet ku nagara (teu kudu ngaku atawa liwat "agama"), kuburan ditempatkeun di TPU, pembinaan jeung pelayanan pamarentah liwat Direktorat Pembinaan Kepercayaan terhadap Tuhan YME dan Tradisi, Ditjen Kebudayaan-Kemdikbud. Upaya agama-agama lokal sangkan diaku jadi agama, can jadi prioritas... tapi nu penting ngaleungitkeun diskriminasi jeung merjuangkeun kasetaraan,tapi baraya ti kalangan LSM jeung Lembaga nagara model Komnasham, Komnas Perempuan jeung lembaga  masarakat model Lakpesdam (generasi muda NU) merjuangkeun sangkan Kapercayaan/agama lokal diaku jadi agama. pun tabe ER Pada Jumat, 28 Maret 2014 23:52, titim supriatim <supriadi_10 <at> rocketmail.com> menulis:   titim supriatim 
Nuhuuuuns,
Mang Asep Kabayan
www.udarider.com

------------------------------------

Yahoo Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/kisunda/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/kisunda/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    kisunda-digest <at> yahoogroups.com
    kisunda-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    kisunda-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo Groups is subject to:
    https://info.yahoo.com/legal/us/yahoo/utos/terms/









__._,_.___

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Mang AsKa | 6 Apr 02:29 2014
Picon

Cargill, Ngembangkeun Leuit di Amrik nepi ka Endonesa - Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda



Tah matakna di Sunda make ujug-2 aya undak usuk basa... Anu tadi egaliter ka kolot, ka saha wae sarua jadi dibeda-2 jadi FEODAL... Tidinya sigana mulai lemah mental urang sunda teh... Baheula mah pan Urang Sunda siga Amrik xixixi... Rek ka kolot nya sarua wae nyebut the... Sia jeung Aing... Kadieukeun dipersepsikeun anu kitu teh KASAR halaaaah :((. Terus make kudu aya bahasa keur Gegeden sagala :(.

Kamari Mamang nempo... Cargill.com eduuun eta perusahaan Agribisnis anu lumayan badag pisan.... Ternyata manehna pausahaan Amrik keluarga Cargill anu mimiti ngembangkeun jeung motekarkeun konsep LEUIT / RESERVE... STORAGE... Jadi manehna mimiti usahana Nyimpen biji-bijian hasil panen dina Gudang... Ieu pan leuit pisan!!! Toong geura sok About Cargill terus aya Timeline History-na.

Sok Urang Sunda jaman baheula pan ngabagi hasil Tatanen teh jadi tilu... Anu kahiji keur kabutuhan sapopoe diasupkeuna ka GOAH eta anu dipake keur masak, jrrd. Terus anu kadua dipilih anu alus keur dipelakeun deui. Terus anu Katilu disimpen ka LEUIT keur RESERVE. Tah matakna aya istilah jalma anu sukses teh buncir leuit, loba duit, tara pailit hahaha.

Nyakitu sok jaman ayeuna mah pan pas panen langsung dijual keur nyumponan kabutuhan... Malah sabagian mah ti samemehna keun geus diijon :((. Jadi rek teu mejuuuus kumaha ekonomi urang... Da nyakitu prinsip-2 ajaran ti karuhun teu dilaksanakeun!
nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: TirtaCW <at> yahoo.com
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Sat, 5 Apr 2014 04:36:25 +0000
To: <kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 

Cenah nu ngajajah urang sunda oge jawa mah ningrat/priyayina heu heu...

Powered by Telkomsel BlackBerry®
From: "Mang AsKa" <dkabayan <at> gmail.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Fri, 4 Apr 2014 00:48:28 +0000
To: Kisunda<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 

Nya teu jauh beda pan Sunda oge dijajah Walanda... Malah pusatna pengjajahan Walanda pan di Tatar Sunda... Batavia... Bogor... Bandung.

Ieu pan ngomong dina raraga Susundaan... Bangsa Sunda kumaha bisa menyat... Mental lemah Urang Sunda ieu kudu digedor supaya ulah hayoh wae kadeseh hehehe.

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: TirtaCW <at> yahoo.com
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Fri, 4 Apr 2014 00:05:56 +0000
To: <kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 

Sapuk da nu ngarasa Indonesia dijajah 3,5 abad mah ngan urang jawa nu ngarasa Indonesia teh Nusantara nu bogana Majapahit. Tah buku sajarah lolobana dijieun ku urang jawa, mun urang aceh nu nulis mah pasti beda.

Powered by Telkomsel BlackBerry®
From: Ahmad Hazairin <don_febi <at> yahoo.de>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Fri, 4 Apr 2014 00:52:50 +0100 (BST)
To: Kisunda<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Re: [kabuyutan] Re: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 

Mang Aska:
"Sigana nyakitu tea tadi Mamang kadatangan Kang Rahman ti Walanda memang asa teu asup akal Indonesia anu sakitu gede-na jeung penduduk sakitu lobana bisa eleh dijajah ku Bangsa Walanda anu nagarana leuwih leutik ti jawa barat :((... Ku pausahaan walanda deuih haduuuuuh!!!"

Tapi sabenerna sih mang, pan jaman panjajahan walanda mah Indonesia sabagai nation-state (bangsa-negara) can aya.  Justru ayana Indonesia sabagai nagara teh kulantaran pangaruh jajahan walanda, di mana aya parasaan sanasib sapananggungan, jadi weh ngajadi nilai-nilai kabangsaan.  Da lamun teu dijajah walanda mah can puguh nagara Indonesia anu gedena jiga ayeuna bakal jadi hiji nagara, bisa wae ngawelas nagara tah....  :)

Jadi lamun di sebut Indonesia sabagai nagara dijajah ku walanda, nya kuduna diitung tina agresi militer walanda saenggeus 17 Agustus 1945.  Da saencan tanggal eta mah can aya Indonesia sabagai nation-state.  Malahan mah eta kamari sempet aya anu ngomongkeun KNIL; aki teges pisan kuring mah di Garut maotna ditembak ku KNIL, tah eta saenggeus aya Indonesia da geus taun 1949.  Matak mun aya deui KNIL bejaan, ku aing rek dibabad, ha ha ha......

Febi
===

Mang AsKa <dkabayan <at> gmail.com> schrieb am 0:35 Freitag, 4.April 2014:
 
Inalillahi wa ina ilaihi rojiun... Ngiring bela sungkawa jeung prihatin ka Bah Engkus sakulawargi oge sadaya Umat Ageman Sunda anu dikekeyek ku Ageman Mayoritas anu ngaku Islam anu salah kaprah dina ngalaksanakeun nana :((. Duka kunaon puguh naha bet Ageman Islam anu katempo ayeuna mah bet BERINGAS naon sundananya :((.... Lamun ngadangu caritaan Rosul mah apanan Islam teh endah... Pinuh ku toleransi... Rahmatan lil alamin... Tapi geuning prak-2anna mah bet kitu... Silih baledog, silih paehan, silih duruk? Islam naon anu kitu?
Boa-2 kusabab kitu nya Kabuyutan Cipaku teh rek dieleb ku Jaman Suharto :((... Da nyakitu Karomah Aji Putih Situs Cipeueut mah apanan Baduy-na Sumedang :((. Jadi ngahaja dijieun Jatigede supaya dikeueum supaya beak tapak lacak titinggal karuhun teh :((. 800 Kabuyutan ~ Sasaka Domas (800 tempat suci) teh nyakitu ngeureuyeuh ku pamarentah sorangan diancur leburkeun :((.

Sigana nyakitu tea tadi Mamang kadatangan Kang Rahman ti Walanda memang asa teu asup akal Indonesia anu sakitu gede-na jeung penduduk sakitu lobana bisa eleh dijajah ku Bangsa Walanda anu nagarana leuwih leutik ti jawa barat :((... Ku pausahaan walanda deuih haduuuuuh!!! Salah sahiji cara ngajajah Nagri Urang teh carana kitu Dirusak heula Cultural jeung Spiritual Heritage-na... Carana diganti Ancient Education Systemna dirobah ganti ku nu anyar, nyaritakeun yen nu anyar leuwih alus... Anu baheula goreng. Antukna leungit kepercayaan dirina.... Tidinya mulai tah jadi bangsa lemah... Epes meer... Kumeok memeh dipacok... Loba kasieun anu antukna elehan. Ciri-cirina nyakitu tina ngaran weh.... Boga budak ayeuna diaranan lamun henteu Arab nya Bule hehehe. Susundaan geus euweuh ajen inajenna dina pasualan ngaran budak euy. Geus jarang sigana budak ayeuna diaranan Asep wkkkk.

Kakara sigana ayeuna Sunda mulai nanjeur saeutik dina kampanye pulitik loba banner anu make bahasa Sunda euy.

Jadi keur nanjeurkeun kasundaan penting pisan ngajaga ngariksa kabuyutan anu aya... Da nyakitu eta pisan bukti nyata anu bisa numbuhkeun kepercayaan diri bangsa teh. Mulai ngeureuyeuh deui bisa ngawangun peradaban tea.
nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com
From: engkus ruswana <engkusruswana <at> yahoo.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Thu, 3 Apr 2014 20:23:12 +0800 (SGT)
To: kisunda <at> yahoogroups.com<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Bls: Bls: Bls: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 
Kieu kang Tirta, simkuring lain make kacamata negatif, tai didieu kuring rek nyaritakeun nu kaalaman ku kuring, kolot kuring jeung nu kasaksi dialaman ku dulur kuring. Diantarana kajadian nu kaalaman jeung kasaksi ku kuring pribadi, kieu:
Taun1952 bapa jeung indung kuring jeung sabaraha urang babaturan kolot kuring di Panjalu diancam rek dibunuh ku DI/TII sabab dianggap Kafir, nya kapaksa kabur ngumbara di Bandung, terus warga nu saageman jeung bapa kuring di Ciparay taun 1954 nu keur latihan karawitan, padepokanna dikonci tiluar terus sakurilingna dibanjur ku minyak tanah terus diduruk ku DI, nya kulantaran wangunan tina bilik atuh gancang pisan kahuruanna, nu bisa norobos kaluar ti bangunan nya terus disampakkeun bedog ku nu ngajaga di luar..... ahirna korban tiwas 23 urang (dokumen fotona nu resmi ti Kantor Sosial harita aya di kuring),

Nincak di jaman Orba sanggeus kajadian PKI, nya loba panganut ajaran Sunda ieu di-PKI-keun, nya ahirna loba nu arasup agama, tapi tetep cicing di organisasi nu disebut organisasi kabatinan/kapercayaan (Perjalanan). Najan kitu kulantaran loba nu masih keneh nyepeng ajaran kapercayaan, taun 1970an di sababaraha tempat dibubarkeun ku BAKORPAKEM sabab dianggap aliran sesat diantarana organisasi nu aya di Subang, di Majalengka jeung di Sumedang, dipaksa kudu milih agama. Taun 1980an, 40 warga di Naringgul Cianjur dipanggil ku Koramil alatan MUI kacamatan Naringgul nyebutkeun aya warga teu beragama nu mungkin aya hubungan jeung PKI.... harita 40 warga lalaki-awewe ditahan jeung unggal powe digarang ku panonpowe di lapangan bola, malah salah sahiji tokohna Ibu Iyar (kieari geus jenat) beungeutna didagorkeun kana tihang gawang, nepi ka rontok waosna....... eta 40 warga ahirna dihampura tapi kudu asup Islam, kalayan unggal waktu sholat dicek ngalakonan-henteuna, oge dina waktu jumaahan jeung waktuna puasa. Sapopoe eta warga nu-40 teu tenang hirupna, sabab terus dimonitor, mun aya perlu atawa hayang nyaba ka Bandung kudu susulumputan.

Sabagian warga jeung turunanna di Naringgul masih "trauma" nepi ka kiwari, sok sanajan pengawasan, geus teu ketat jiga jaman sacan Reformasi. 

Soal hak-hak sipil, panganut/warga kabatinan teu bisa kawin sacara sah mun teu nganut agama. Nya ahirna kapaksa kudu asup agama, sabagen nu embung kawin liwat agama, nya kapaksa jadi dianggap kumpul kebo sok sanajan kawinna make tatacara adat Sunda, nya anak nu lahir oge dianggap anak haram, bisa boga akte lahir tapi ukur dicantumkeun ngaran indungna, bapana mah teu meunang diasupkeun

Kuring sorangan di Kota Bandung taun 1983, ngajukeun permohonan kawin ka Catatan Sipil Kota Bandung. Tapi ditolak, ngan untung di Kabupaten Bandung bisa, nya pipamajikaneun dipindahkeun heula ka akina di Rancaekek.... nya ahirna bisa kawin di Catatan Sipil..... Tah di Taun 1986 resmi sakabeh perkawinan nu teu liwat agama dilarang, Nya adi kuring nu kawin dina taun 1990 ditolak ku Catatan Sipil Kab. Bandung. Terus kuring sakulawarga ngajukeun gugatan ka PTUN... di PTUN meunang, KCS keukeuh nolak ngajukeun banding.... Dina Banding adi kuring dimeunangkeun deui, KCS ngajukeun kasasi....pleng teu aya kaputusan ti MA, nya atuh adi kuring terus nyandang kawin teu sah jeung anakna meunang julukan anak haram nepi ka taun 2007 sanggeus kaluar UU-23/2006 tentang Administrasi Kependudukan jeung kaluar PP-37/2007 kakara para penghayat kapercayaan (panganut agama pribumi) meunang kawin sacara sah make perkawinan adat... Kaputusan MA oge karek dikaluarkeun taun 2007.

Hak lianna, waktu indung kuring ninggalkeun dunya (pupus) taun 2004, kulantaran kabeh kulawarga sapuk deuk dimakamkeun di pamakaman kampung (sabenerna makam kulawarga) di Panjalu, supaya deukeut jeung indungna indung kuring (nini). Harita geus meunang idin ti Lurah/Tua Kampung.... tapi barang nepi ka pamakaman ku masarakat ditolak, ku dasar alesan indung kuring lain muslim... padahal eta pamakaman teh sajarahna lahan pamere ti buyut kuring...... nyaharita geunjleung. layon indung kuring teu bisa dikubur... nu ahirna ku Ustadz didinya (masih rerehan dulur keneh), dicokot jalan tengan Layon indung kuring dibawa ka Masigit terus disholatan, karek bisa dikubur....

Hal lianna soal di sakola murid-murid penghayat diwajibkeun nyokot pelajaran jeung dididik agama, teu meunang diajar pelajaran kapercayaan (agama lokal), nu teu jarang ahirna si budak jadi boga anggapan ageman kolotna teh sesat, nya ahirna hubungan anak jeung kolot soal ageman jadi teu nyambung.

Tah kitu diantarana, mud dibeberkeun kajadian-kajadian nu dialaman ku kuring jeung dulur-dulur warga kuring moal cukup sapoe kuring nulisna...

Soal PNS, memang loba oge nu ngandelkeun gaji jeung pendapatan resmi, ngan tangtu hirupna sederhana pisan, ceuk istilahna mah cukup ukur dahar jeung pake.... Kuring loba pangalaman di lingkungan PNS, ti taun 1980-1983 kuring kerja praktek terus ngahonor di PU, ngan gajih kuring dibayar UNICEF. Terus gawe di konsultan ti taun 1983 nepi ka kiwari, nu hubunganna raket pisan jeung pamarentahan (ps, di pusat.... JAdi kuringusat, provinsi jeung kabupaten/kota).... Jadi kuring apal pisan kumaha perilaku PNS, lain sinis atawa negatif, memang sistim di nagara urang nu teu bener, nepi ka kiwari.
Pada Rabu, 2 April 2014 7:29, "TirtaCW <at> yahoo.com" <TirtaCW <at> yahoo.com> menulis:
 
Kang Engkus pernah keuna naon sih sok resep ngangge kacamata negatif wae. Eta deui, emangna PNS mun hayang hirup normal kudu korupsi? Buka atuh kacamata strereotipna. Mani menyepelekan PNS. Ari bab agama mah ti heubeul asa tetep make kacamata negatif terutama ka islam. Meni asa anteng sunda wiwitan vs sunda islam.
Powered by Telkomsel BlackBerry®
From: engkus ruswana <engkusruswana <at> yahoo.com>
Sender: kisunda <at> yahoogroups.com
Date: Wed, 2 Apr 2014 03:23:02 +0800 (SGT)
To: kisunda <at> yahoogroups.com<kisunda <at> yahoogroups.com>
ReplyTo: kisunda <at> yahoogroups.com
Subject: Bls: Bls: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya

 
Mang Aska, hatur nuhun pisan tina sumbang saran soal strategina.
Soal sikap imperior sakanyaho simkuring nitenan dulur-dulur nu ngagem Sunda teu rendah diri tah, malah katingali PD na. Kaasup kuring, dimana wae tempat gawe jeung padumukan, tara susulumputan ka batur gawe atawa ka tatangga, malah sok nembrakkeun maneh yen kulawarga simkuring mah panganut agama pribumi (Sunda)... Tahun 1986 nyoba ngalamar jadi PNS/Depdagri, maksud rek ngetes hayang nyaho ditarima henteuna mun ngaku penghayat kapercayaan (agama pribumi), nya harita lian dites tertulis teh oge di LITSUS jeung diwawancara ku Kolonel/TNI.... harita memang pewawancara rada kageteun soal identitas agama simkuring..... tapi sanggeus wawancara manehna rada ngartieun..... Hasilna kuring lulus ditarima jadi CPNS. Tapi kulantaran maksud ngan nyoba ngetes, jeung kuring apal gajih PNS harita teu mungkin nyukupan pangabutuh hirup kuring jeung anak pamajikan....nya mun hayang hirup normal kudu korupsi... amit-amit.... Nya kuring teu neruskeun jadi PNS.  

Ngaku memang sabagian nu ngagem kasundaan di pasisian/ kampung aya oge nu teu wani nembrak, tapi lain teu PD, tapi aya keneh kasieun dikucilkeun ku masarakat (sanksi sosial)... tapi nuhirup di kota mah umumna PD jeung cuwek tea.

Soal keur ngembangkeun ka hareup memang ageman Sunda aya kalemahan keur kaperluan marketing, nyaeta teu boga perkara nu bakal mikat batur (surga jeung sagala kanikmatan duniawi sarta widadari) nu bakal narik hate... komo keur nu hirup di dunya salawasna susah jeung can boga pamajikan atawa boga pamajikan teu geulis mah.... bakal mikat pisan. Sabab dina ajaran Sunda tujuan pimulangeun ngumbara di dunya teh "Mulih ka Jati, Mulang ka Asal".... dina harti nu asal ti Gusti balik deui ka Gusti, Nu asal ti pangawasa Gusti balik deui ka Pangawasa Gusti, jeung nu asal ti saripati alam balik deui ka Alam. Tujuan ahir pamulangan ingsun nya ka "alam padang pwe panjang nagara tunjung sampurna" nu hening tanpa swara-hampa tanpa wujud-lembut tanpa jasad, sarwa tunggal wisesa... teu aya pangbibita widadari.

Soal ngembangkeun...memang ajaran sunda lain agama dakwah/misionery.... nya paling dina ngumpul-ngumpul jeung dulur sunda teh, iwal paguneman jeung muka wawasan sangkan dulur-dulur teu poho kana "purwadaksina" (purwa=wiwitan; daksina=wekasan).... nya.... rampes loba oge kalangan budak ngora nu geus kacaangan pabalik pikir jadi reueus deui ka elmu luluhur sorangan.

Soal poligami, ceuk ajaran Sunda memang kudu boga pamajikan 4 kalayan adil sacukupna, Tah nu ari pamajikan teh hartina pangancikan (badan sakujur), ari nu ngancikna nya kuring/ingsun tea. Mun ingsun boga pamajikan teu adil, contona loba teuing unsur acining seuneu.... nya badan matak demam, panas nyongkab, nya matak teu genah keur ingsun, mun loba teuing unsur acining angin.... nya matak teu genah asup angin, ... nya kitu deui unsur cai jeung bumi. Jadi parentahna " Pek ingsun geura kawin nyandung ka 4 pamajikan kalayan kudu adil"...... hehehe...

Soal brand/ngaran nu diusung......, nya iwri nu dikenal Suna wiwitan atawa agama Sunda wae, pikeun pusat informasi, memang keur saayeunaeun mah teu nanaon ngumpul di ungal komunitas wae...nu penting boga sumanget jeung babarengan migawe lampah kamanusaan. Perkara masarkeun memangteu gampang, jeung ieu ajaran sakali deui lain agama "ekspansi", soal role model nuju dikeureuyeuh ku maing-masing padepokan/komunitas, kitu oge soal tkoh memang teu berorientasi tokoh. Pon kitu deui perkara buku ajaran, masih can kagarap.

Duh tunduh, ke kasampeur deui
Cag
ER

Pada Sabtu, 29 Maret 2014 9:41, Mang Aska <dkabayan <at> gmail.com> menulis:
Geus ilahar Bah... Nu ngarana minoritas pasti jadi korban hehehe.

Anu menarik Amrik.... Ceuk Babaturan Mamang anu karek balik ti Nebraska... Islam anu jadi minoritas loba oge anu make cadar aman weh di amrik mah.

Tah sigana Ageman Sunda kudu diajar ti Islam dina hal ieu Rosululloh... Kumaha carana anu tadina dianut ku 4-an nepika ayeuna sa milyar leuwih. Kunaon Rosul cerdas soalna manehna boga elmu entrepreneur/ kawirausahaan... Nyakitu make elmu dagang aya marketingna, aya promotionna, jrrd.

Tah sigana kudu kitu Bah... Ageman Sunda mimiti kudu PeDe heula... Keun wae ditandasa oge da geus bakat nu ngarana minoritas mah pasti kitu hehehe... Tempo weh Sunny Vs Syiah... Di Urang nu saeutik Syiah... Nya Syiah anu dikekeyek hehehe... Nya lamun Syiah anu mayoritas sabalikna hehehe. Ayeuna Ageman Sunda pan jadi minoritas kumaha supaya berkembang nya meureun kudu mulai motekar Bah.

Ceuk Mamang strategina kieu:
1. Kudu mulai boga brand/ ngaran... Naha Sunda Wiwitan atawa naon wae... Ari ceuk Mamang mah Sunda Wiwitan panjang teuing nyebutna... Hadena ceuk pun Aki ti Bapa mah da nyebutna Ageman Sunda... Jadi sebut weh Ageman Sunda.

2. Kudu Boga pusat/ tempat pikeun ngumpul jeung pusat informasi. Kudu tempatna nu Strategis gampang diakses timamana jeung boga niley Historis. Ceuk Mamang lokasi anu pas di sekitar Bandung.

3. Kudu mulai marketing/ masarkeun.

4. Kudu boga Role Model / Tokoh.

5. Mulai kudu dijieun sistem na. Tah jaman Rosul mah Islam masih tradisi lisan... Jaman Usman mun teu salah mulai distandarisasi nepika jadi Qur'an. Jadi Ageman Sunda oge kitu... Meureun teu perlu samodel Qur'an anu lumayan panjang. Prinsip-2 cecepengan eta oge bisa dijadikeun standard.

Keula naon deui nya hehehe...

Tah sigana kudu mulai ngurangan perasaan inferior Bah... Artina ngarasa terancam atawa ngarasa ditandasa walopun kanyataan siga kitu teu nyaho oge... Tapi kudu pokus ngeureuyeuh ngembangkeun jeung ngamajukeun. Contona Rosul nya... Dianggap gelo kajeun... Dianggap sesat kajeun... Rek ditandasa oge cuek weh... Terus weh ngeureuyeuh maju... Artina Persistent jeung Konsisten... Teu laku di Mekah... Jig ka Madinah... Kakara geus boga kawasa jeung kuat balik deui ka Mekah :).

Tah Ageman Sunda kudu siga kitu Bah lamun hayang nanjeur deui... Nya target misalna 100 taun ti ayeuna pengikutna 20jt jalma... 1000 taun ti ayeuna misalna 1 milyar jalma jadi kudu make strategi anu jitu :). Lamun nempo cara Mormon mah nyakitu dina raraga supaya cepet ajaranna sumebar POLIGAMI wajib hahaha.

Ke sambung deui... Rek ngajemput barudak ti sakola heula wkkk.

------Original Message------
From: engkus ruswana
To: Kisunda
To: Mang Aska
ReplyTo: engkus ruswana
Subject: Bls: Ageman Sunda - Re: [kisunda] Re: Agama lokal vs agama dunya
Sent: Mar 29, 2014 06:36

Agama Sunda geus ratusan taun ditandasa, mimiti diserangna Galuh ku Kasultanan Cirebon dibantu Demak nya sabagean taluk jeung terus ngagem Islam (tapi teu satarus persen ninggalkeun kayakinan Sunda), sabagen ngungsi ka sababaraha wewengkon nu ayeuna aya di wewengkon Cigugur Kuningan, Kampung Naga Tasik, Kampung Dukuh Garut, jeung ngulon ka wewengkon Pajajaran. Sanggeus karajaan Galuh ditundukkeun, terus Karajaan Pajajaran diserang ku Kasultanan Banten dibantu Cirebon jeung Demak.... nya kitu deui model di Galuh....sabagean taluk jeung sabagean ngungsi ka wewengkon Kanekes/Baduy. Tah nu teu ngungsi umumna ngaku Islam, bari tetep mertahankeun kayakinan agama Sunda. Maklum kasieunan nya ngajarkeun ajaran Sunda ku cara susulumputan, nepi ka jaman jajahan, nu disebut kalangan kabatinan.  Waktu Indonesia merdeka, karek warani deui nembongkeun diri, sabab dibere lolongkrang ku nagara, nya disebut golongan aliran kapercayaan. Tapi tetep teu eureun ditandasa, waktu jaman DI/TII dikafirkeun nu balukarna loba nu disiksa, diduruk jeung dipaehan...... nincak deui dina jaman reureuh kajadian G30S PKI... oge terus dicap PKI...nya, ahirna lolobana arasup deui ngaku Islam, atawa dipaksa kudu milih agama Islam, iwal nu di Cigugur asup ka Katholik....tapi tetep ari kayakinan Sundana mah teu leungit, ngan generasi anyar jumlahna ngurangan lantaran pendidikan agama di sakola jeung ayana upaya mojokkeun kapercayaan. Ari nu di Baduy mah teu diganggu da jauh ti kota jeung dianggap teu ngabahayakeun.   Dina raraga mertahankeun jeung nanjeurkeun ageman, nya ku cara turun temurun ti kolot ka budak jeung ngayakeun saresehan atawa anjang sono, sulit memang tapi ieu salah sahiji cara bertahan sangkan ieu ageman teu tumpur. Pasantren teu aya, sabab leutik kamampuan jeung loba keneh halangan ti masarakat lantaran balarea masih boga anggapan ieu ajaran patukangtonggong jeung Islam. Lolongkrang nu dibuka ku pamarentah nya liwat organisasi, nya pembinaan warga dipilampah liwat organisasi kapercayaan thd Tuhan YME, di sababarah tempat diwangun Bale Pasewakan pikeun tempat ngumpul jeung pembinaan. Dina KTP ngacu ka UU Adminduk, kolom agama teu dieusi (dikosongkeun), tapi aya oge nu dieusi Kapercayaan. Panganut Sunda Wiwitan babarengan jeung kapercayaan sejenna nu ti Jawa, ti Batak, ti Sulawesi, ti NTT babarengan merjuangkeun hak-hak sipil, nya kiwari geus boga identitas agama (sok sanajan di KTP jeung KK dikosongkeun), bisa kawin resmi dicatet ku nagara (teu kudu ngaku atawa liwat "agama"), kuburan ditempatkeun di TPU, pembinaan jeung pelayanan pamarentah liwat Direktorat Pembinaan Kepercayaan terhadap Tuhan YME dan Tradisi, Ditjen Kebudayaan-Kemdikbud. Upaya agama-agama lokal sangkan diaku jadi agama, can jadi prioritas... tapi nu penting ngaleungitkeun diskriminasi jeung merjuangkeun kasetaraan,tapi baraya ti kalangan LSM jeung Lembaga nagara model Komnasham, Komnas Perempuan jeung lembaga  masarakat model Lakpesdam (generasi muda NU) merjuangkeun sangkan Kapercayaan/agama lokal diaku jadi agama. pun tabe ER Pada Jumat, 28 Maret 2014 23:52, titim supriatim <supriadi_10 <at> rocketmail.com> menulis:   titim supriatim 
Nuhuuuuns,
Mang Asep Kabayan
www.udarider.com

------------------------------------

Yahoo Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/kisunda/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/kisunda/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    kisunda-digest <at> yahoogroups.com
    kisunda-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    kisunda-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo Groups is subject to:
    https://info.yahoo.com/legal/us/yahoo/utos/terms/









__._,_.___

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Mang Aska | 6 Apr 01:23 2014
Picon

Napak Tilas Tradisi Megalitikum Gunung Salak Bogor [1 Attachment]

[Attachment(s) from Mang Aska included below]

Yuuuu aaah mari kita hayuuuu mengenal Sejarah Leluhur Kita.... Mamang udah daftar pengen tahu juga bagemana- bagemananyah :)... kalo tertarik ikutan mangga di kontek Kang Hendra :).

Begitu banyak tinggalan tradisi Megalitik di Gunung Salak yang layak disambangi. Selain tinggalan berupa punden berundak yang memang banyak terdapat di sana, kali ini kita juga akan menjumpai peninggalan masa lalu yang berupa gua atau ceruk, batu monolit berbentuk piramida tak sempurna, batu kursi, dll

Acara Napaktilas Ke XII akan diselenggarakan pada:

Hari, tgl : Minggu, 13 April 2014
Pukul : 08.30 sd selesai
Start/Kumpul : Halaman samping (sisi selatan) Bogor Trade Mall (BTM) Jl. Juanda Kota Bogor
Rute :BTM - Pondok Bitung - Situs Batu Aseupan - Situs Batu Korsi - Kp Tapos - Situs Guha Lengkob - BTM

Narasumber : Dr. Hasan Djafar (Arkeolog UI)

Biaya pendaftaran : Rp. 50.000,- / orang

Panitia hanya menyediakan transportasi dari BTM ke lokasi situs (PP)
Panitia tidak menyediakan transport & konsumsi apapun. Segala perlengkapan perjalanan disiapkan sendiri oleh peserta. Disarankan untuk memakai sepatu gunung atau sepatu boot.

Peserta dibatasi.

Biaya pendaftaran diitransfer melalui rekening BCA a/c 095 0000 911 a/n Hendra Wijaya paling lambat tgl 10 April 2014

Info & konfirmasi: 08121112982 & 08157120873


__._,_.___

Attachment(s) from Mang Aska | View attachments on the web

1 of 1 Photo(s)


__,_._,___

Gmane