Picon

Re: [Urang Sunda] Filosofi Parama Lenyep



konsep Mang Don Febi eta ceuk kasepuhan Cipaku eta anu disebut Sumedang Larang atawa Aji Putih, Aji ~ Elmu, Putih ~ Bersih. Elmu ngabersihan hate tina sagala kokotor ;).

sumedang larang ~ su : hade, medang : lapang, larang : unggul/ tanpa tanding/ utama.

matakna lamun ngelmu aji putih / kasumedangan... Ora kena Lara, Ora kena pati... moal bisa paeh moal bisa teurak ku panyakit, nyakitu singketna nga-Hyang ;).

Mang Ilen dina milis sabeulah pernah nyelok yen jelema anu pang ikhlasna teh nyaeta jelema "atheist" soalna ngalakukeun kahadean tanpa hayang balesan Surga anu dijerona ceunah aya 40 bidadari anu bakal parawan wae tiap ngeus beres dipacek ku urang :).

padahal sabenerna ngeunahan Jaher ~ Janda Maher hehehe anu geus Maher gutak gitek gual geol ti jurus gereyem nilem, santok bogo, caringin rungkad, entep sendok, ajul gedang, entog mabox, anjing edan, jojodog reyod, jeung sajabana....nepika urang bisa peupeureudeuyan. Parawans mah cape euy... urang anu kudu ngalatih heula moal apaleun kumaha ari gereyem nilem wkkkkk.

hayu Mang Don Febi urang diajar kasumedangan / aji putih :).

nuhuuuns,
mang asep kabayan
www.dkabayan.com

On Nov 24, 2014 7:49 PM, "Ahmad Hazairin don_febi <at> yahoo.de [urangsunda]" <urangsunda <at> yahoogroups.com> wrote:
 

Baraya sadayana,
Kuring hayang ngabahas filosofi Parama Lenyep leuwih jero. Kuring googling, geus loba anu ngabahas Parama Lenyep tapi ampir kabeh ngan ngabahas saliwat, malahan loba anu salah persepsi.  Kuring sanajan lain ahli sajarah Sunda ngawanikeun maneh nganyatakeun ampir kabeh salah tafsir kana masalah Parama Lenyep.

Ku kuring dipikiran kunaon pada salah tafsir, ieu pamanggih kuring (kamungkinannana):

1.  Budaya Sunda kiwari geus jauh tina konsep Parami Lenyep jadi geus teu kabayang filosofina.
2.  Agama anu ayeuna aya di dunya ieu kabehanana beda jeung konsep filosofi Parami Lenyep kacuali hiji ajaran: ajaran Buddha.  Dina hal ieu lain agama Buddha, kulantaran agama Buddha oge geus campur jeung tradisi.  Anu dimaksud ku kuring nyaeta ajaran Buddha Gotama anu eusina filosofi jeung etika, oge metafisika; lain aturan agama.

Agama anu ayeuna aya di dunya ampir kabeh ngabogaan konsep aya hiji sosok Tuhan anu nyadiakeun alam manusa, alam siksa (naraka), alam nikmat (sawarga), jeung alam setan.  Para dewa hirup di sawarga.  Jalma anu loba kalakuan hade saenggeus paeh bakal asup ka sawarga, anu loba gorengna bakal asup kana naraka.

Ku konsep umum di luhur, atuh Jatiniskala teh dipersepsikeun alam pang-endah-na, ngaleuwihan alam Surga.  Nyaeta alam tempat Tuhan anu Esa ayana di Jatiniskala.

Konsep di luhur teu tepat. Disebut lamun jalma anu geus ngarealisasi Parami Lenyep bakal nga-hiyang, moal kabawa ka alam sorga, moal kabawa ku para dewa, moal bakal dilahirkeun deui, tapi bakal nga-hiyang ka Jatiniskala.  Nga-hiyang sabenerna lain indit ka hiji alam.  Jatiniskala teu bisa disebut alam.  Jatiniskala teh teu bisa dideskripsikeun, teu terkondisi, leupas tina ruang jeung waktu.  Tapi pikeun ngagambarkeun ka jalma awam disebut yen Jatiniskala: bagja tanpa sangsara, beurang tanpa peuting, hirup tanpa paeh, endah tanpa wujud, jadi hyang tanpa jadi dewa.

Perhatikeun:
"endah tanpa wujud"
"jadi hyang tanpa jadi dewa"

Konsep di luhur teu kabayang ku lolobana penerjemah atawa ahli sajarah, kulantaran maranehna can pernah manggihan konsep jiga kitu.  Ieu konsep sajati.  Hyang beda jeung jadi dewa.  Jadi hyang nyaeta leupas tina eksistensi.  Ari eksistensi: jadi hewan, jadi manusia, jadi setan, jadi makhluk raksasa, jadi dewa (malaikat).  Jadi hyang (nga-hyang) di luar kabeh konsep DIRI eta kabeh.

Parami Lenyep nyaeta kondisi di mana hiji makhluk (boh jalma boh manusia) geus mampu ngabersihan batin nepi ka sampurna.  Dina batin geus euweuh sifat melekat (kahayang, rakus) kana objek naon wae (objek materi, objek seksual, konsep status sosial etc); oge teu nolak (ambek, ngewa) kana objek naon wae.  Oge geus euweuh delusi (tipuan pikiran) anu bisa nipu, pikiran jeung batin bengras bisa ningali hakekat kabeh fenomena di alam raya, geus euweuh hahalang (kabodoan, ilusi, delusi) anu bisa nipu pikiran jeung batin.  Makhluk anu geus ngarealisasi Parami Lenyep jiga kitu geus teu boga alesan pikeun ngajadi.  Boh ngajadi hirup di alam manusa, boh ngajadi hirup di alam dewa (malaikat) nyaeta sawarga, komo deui ngajadi di alam naraka geus moal bisa.  Makhluk anu geus ngarealisasi Parami Lenyep bakal nga-hyang, nyaeta moal ngajadi (moal lahir deui di salah sahiji alam), atuh disimbolkeun nempatan Jatiniskala.  Eta sebutan nempatan Jatiniskala pikeun ngagampangkeun umat awam; karna sabenerna Jatiniskala lain alam.

Kunaon Jatiniskala lain alam?
Kulantaran alam teh tina materi.  Ari materi muncul jeung luruh tiap waktu (teori atom mekanik oge teori atom kuantum).  Padahal Jatiniskala euweuh luruh ngan muncul teuing ti iraha awalna, langgeng (kekal).  Jatiniskala moal bisa dikonsepkeun, urang kudu ngarealisasi Parama Lenyep kakara bisa nyaho Jatiniskala.

Dina konsep ieu lain teu percaya ka Tuhan atawa atheis.  Tapi ieu konsep anu paling luhur, yen Tuhan teh moal pernah dipikanyaho.  Tuhan geus ngamparkeun:

- Hukum Fisika
- Hukum Kimia
- Hukum Biologi
- Hukum Lahir jeung Maot
- Hukum Sebab Akibat (hade ngabuah hade, goreng ngabuah goreng)
- Jeung hukum lainna

Eta hukum anu ngampar sarua prosesna boh di alam manusia, naraka, setan, atawa sawarga.  Moal aya makhluk anu diistimewakeun naon wae ngaku label agamana naon.  Perhatikeun hukum fisika:  jalma anu agama A anu ngaku monotheisme bakal maot lamun luncat ti puncak monas, oge jalma anu agama B anu ngaku politheisme bakal maot lamun luncat ti manara monas.  Tah hukum hade babales hade, goreng babales goreng, oge sarua rek agama A atawa agama B.  Moal aya Tuhan agama A bakal ngabelaan, atawa Tuhan agama B bakal ngabelaan.  The game is fair play...  Tiap jalma bakal nanggung hasil kalakuanana sorangan.  Euweuh maehan anu jadi hade.  Euweuh ngabenci anu jadi hade!

Parama = Utama, unjul, leuwih luhur
Lenyep = Kasadaran pikiran jeung batin

Aya ngaran Paramitha Rusadi.  Paramitha bahasa Pali, bahasa Sangsakertana Paramartha; artina luhur, mulia.

Dina konsep ieu, lain artina moal aya anu asup surga atawa naraka.  Bakal aya.  Tapi asup sawarga lain tujuan utama.  Moal kabawa kahayang ka sawarga, moal kababawa ku para dewa (malaikat).  Jalma anu geus ngarealisasi Parami Lenyep bakal jadi tempat diajar para dewa/malaikat.  Malaikat bakal sujud menta diajar kabijaksanaan ka makhluk anu geus ngarealisasi Parami Lenyep.  Anu bisa ngarealisasi Parami Lenyep nyaeta manusa atawa dewa.  Setan, raksasa, makhluk naraka, binatang, moal mampu ngarealisasi Parami Lenyep kulantaran kondisi pikiran jeung batin-na terlalu gundah gulana (setan, raksasa, makhluk naraka), terlalu menderita; ari binatang terlalu bodo loba molohok ngan ngilu kana insting.  Lamun makhluk naraka geus nebus kasalahan, setan jeung raksasa bisa mupuk kalakuan hade, binatang (walau kamungkinana leutik pisan) bisa boga amal hade; terus saenggeus paeh atuh ngajadi deui sabagai eksistensi manusa atawa dewa/malaikat, kakara bisa diajar soson-soson pikeung ngarintis Parami Lenyep.

Mangga sakitu heula nyanggakeun.  Ulah panas hate lamun teu sarua jeung kaimanan.  Panas hate malah ngahasilkeun benih-benih pinarakaeun.  Sok ngala elmu.  Sok diskusi ku kabijaksanaan jeung kadaek milampah hakekat.

Febi
===

 



__._,_.___
Posted by: Mang Aska <dkabayan <at> gmail.com>


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

SBY, Jatigede, dan Jokowi Si Cepot Jadi Raja?



Sampurasun rekan2 semua... lama tidak bersua via milist dan digarewahkeun/ dibangunkan oleh berita di Detik.com dibawah ini :(.

Sebelumnya Mamang mau mengucapkan selamat dan terima kasih kepada SBY karena sampai akhir masa pemerintahan beliau Bendungan Jatigede belum digenangi dan SBY tidak menandatangani Kepres Jatgede, seperti yg Mamang sampaikan insya Alloh tidak akan katulah ku Jatigede dan Anaknya SBY dalam hal ini Agus Harimurti mungkin kelak bisa melanjutkan kepemimpinan SBY apabila konsisten mengambil jalan kebaikan. Mohon diingat dan silahkan di cek kronologinya kalau tidak percaya Suharto Tumbang setelah menandatangani Kepres Pembebasan Tanah Jatigede. Dani Setiawan ditangkap KPK dan kalah pilgub setelah menandatangani persetujuan Jatigede. Bupati Sumedang meninggal dunia setelah menandatangani persetujuan relokasi Situs2 di Jatigede bahkan kucennya pun kena Stroke setelah ikut menandatangani persetujuan relokasi :(. Bupati Sumedang pengganti sekarang sudah menjadi tersangka.

Mamang juga mengucapkan selamat kepada Jokowi JK dimana Mamang salah satu pendukung setia sampai dihujat beberapa teman baik di FB maupun forum yg lainnya termasuk Kasepuhan Cipaku di TPS Kampung Babakan Desa Cipaku tempat para kasepuhan memilih Jokowi menang mutlak.

Namun membaca berita di detik dan juga gerak gerik dari Pak Menko Perekonomian yg merupakan orang dekat JK, menteri daur ulang sebenernya :( bukan yg benar2 fresh dan spektakuler seperti Ceu Susi Air yg membahana mengukir prestasi. Sepertinya Pak Menko telah terhasut atau juga memang dengan sengaja menutu p mata entahlah yg jelas sangat bersemangat sekali mengusir masyarakat Kabuyutan dan menggenangi Jatigede, semoga Pak Menko tidak tahu disana ada Kabuyutan yg akan ditenggelamkan, ada 800.000 pohon yg akan ditebang, 1310ha hutan, ribuan Ha sawah subur, kampung buhun, dan puluhan Situs Cagar Budaya :(.

Perjuangan penyelamatan Kabuyutan dan Geo Park Jatigede akan semakin berat karena Pemerintahan Jokowi yg diharapkan bisa menjadi "New Hope" seperti yg disampaikan oleh Majalah Time sepertinya jauh panggang dari api :( Menteri Koordinator Perekonomian Sofyan Jalil dan Juga Menteri Pekerjaan Umum dan Perumahan Rakyat sepertinya telah dibutakan oleh "kecantikan" semu Bendungan Jatigede :( malah dibeberapa berita hutan seluas 1310Ha dengsn 800.000 pohon pun sudah set uju untuk ditebang? :(... Masyarakat yg sudah menderita sekian lama pun dihinakan dan dituduh sebagai masyarakat yg "menduduki" lahan Bendungan Jatigede dikesankan mereka sebagai "penyerobot" padahal masih banyak yg belum mendapatkan haknya :((, bagi pembebasan lahannya yg dibayarkan baru2 ini dan sudah dibayar sepenuhnya mungkin memang tidak memiliki hak utk tinggal di tanah yg sudah dibayar tersebut, tapi bagi masyarakat Kabuyutan Cipaku yg pembebasan lahannya tahun 80-an penuh dengan masalah konflik agraria, mereka baru menerima 1/14 dari pembayaran yg seharusnya alias baru dibayar DP karena seharusnya dibaya Rp. 7000-an per m2 ternyata yg diterima hanya 7000 per bata atau per 14m2 :(. Mereka baru menerima pembayaran 1/14 dari yg seharusnya diterima :( itupun klasi fikasi tanah dan harganya jauuuuh dari harga pasar yg seharusnya :(. Tahun 80an tidak ada yg berani menentang pemerintah karena Order Baru yg kuat didukung oleh aparat.

Ujian bagi masyarakat Kabuyutan dan daerah genangan juga semakin berat karena akan "dicombo"/ dirayu oleh uang pengusir yg nilainya katanya mulai 29jt - 108jt entah benar entah tidak, tapi pasti makin banyak oknum yg bermain dgn uang pengusir ini :( entah apakah cukup untuk mengganti rumah yg mereka tinggali saat ini dan sawah yg mereka garap, kebon, juga ternak yg mereka pelihara? Sepertinya masyarakat akan semakin dipecah belah. Ini memang ujian untuk KATUKUHAN Cipaku apakah masyarakat akan tetap tukuh, "cicingkeun, pageuhkeun, kukuhkeun" tetap persistent menjaga Kabuyutan atau rela terusir da ri Kabuyutannya dengan dikasi uang pengusir sebagai "pangbeberah"/ "panyombo".

Kami Komunitas Kabuyutan terus berusaha walaupun perjuangan semakin berat tetapi selama air belum sampai menggenangi Situs Cipeueut Aji Putih maka perjuangan akan terus dilanjutkan, semoga Pemerintah danJokowi dibukakan mata hati dan pikiran utk tidak menenggelamkan 1310ha hutan perhutani dgn 800.000 pohon, laboratorium kebumian cinambo , kampung buhun, sawah subur, dan situs-2 cagar budaya bernilai luhur!

Fatwa Leluhur mah sudah jelas Lemah Sagandu Diganggu Balai Sadunya, Kabuyutan Cipaku diganggu bencana bagi dunia! Semoga Jokowi bukan Si Cepot Jadi Raja yg hanya bercanda dan ngaheureuyan saja... semoga Jokowi si Cepot jadi Raja dengan Teori Bapa / Semar yg bijaksana mau me ndengarkan aspirasi masyarakat Kabuyutan.

Pun sapun kaluluhuran... ini mah hanya peringatan bahwa sudah ada Uga-nya apabila Cimanuk jadi dibendung dan digenangi sampai menenggelamkan Kabuyutan maka akan membangunkan "Keuyeup Bodas" yg akan menjebol bendungan Jatigede sehingga akan menimbulkan bencana tsunami dahsyat bagi masyarakat dihilir bendungan dan setelahnya Cimanuk bakal margi deui.

Wallohualam bishawab... Amanah Galunggung Resi Guru Darmasiksa, "Pemimpin yg tidak bisa menjaga Kabuyutan" lebih hina dari kulit musang yg dibuang ke tempat sampah". Amanah Sri Jayabupati Prasasti Citatih Sukabumi, "Mati bagi para perusak Kabuyutan".

http://m.detik.com/finan ce/read/2014/11/20/180123/2754564/4/

Jakarta - Pemerintah akhirnya menyepakati uang ganti rugi relokasi lahan dan uang kerohiman bagi 11.469 kepala keluarga (KK) yang menduduki lahan proyek Waduk Jatigede, Sumedang (Jawa Barat). Berapa nilainya?

"Ada 11.469 KK yang dibagi 2 kelompok. Untuk kelompok A sebanyak 4.514 KK mendapat ganti rugi Rp 108.191.200 per KK dan kelompok B sebanyak 6.955 KK mendapat ganti rugi Rp 29.360.192 per KK. Kalau yang ini uang sosial lah," ungkap Gubernur Jawa Barat Ahmad Heryawan ditemui di Kantor Kemenko Perekonomian, Jakarta, Kamis (20/11/2014).

Aher, sapaan Ahmad Heryawan, mengatakan perbedaan ganti kerugian ini karena kelompok A belum mendapatkan lahan dan rumah pengganti. Sedangkan kelompok B sudah mendapatkan lahan dan r umah pengganti, namun waktu itu harga per meter pembebasan lahannya terlalu kecil.

"Ini perjuangan. Setelah rapat berkali-kali, akhirnya rapat kali ini ces-pleng. Kita akan kawal mereka agar uang ini tidak habis dihambur-hamburkan, melainkan mereka dapat lahan dan rumah baru serta dapat pekerjaan yang layak," jelasnya.

Aher mengatakan, dengan total dana pembebasan lahan untuk proyek Waduk Jatigede mencapai Rp 692,5 miliar. Dana ini akan diambil dari APBN 2015.

"Total dana APBN 2015 yang digunakan untuk pembebasan lahan dan rumah masyarakat mencapai Rp 692,5 miliar. Rp 488,3 miliar untuk kelompok A dan Rp 204,2 miliar," tuturnya.

__._,_.___
Posted by: Mang Aska <dkabayan <at> gmail.com>


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

Angkutan Umum Bakal Mogok Nasional



Tah geuning para pangusaha angkutan umum ngararambek.....

http://beritatrans.com/2014/11/18/organda-angkutan-umum-mogok-operasi-mulai-rabu-pukul-0000-wib/



__._,_.___
Posted by: aliyudinsofyan <at> yahoo.com


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

Wacana "Jawa Barat" Ganti Ngaran?



Meunang beja ti hiji forum, cenah dina minggu-minggu ieu rek aya diskusi ngabahas "Jawa Barat" ganti ngaran. Ieu beja teh asa kungsi maca sataun kaliwat dina Kompas. Jigana wae ayeuna haneut deui. Meureun rek jiga Sulawesi Selatan, nu jadi Makasar, atawa Irian Barat nu jadi Papua.

Cing mun "Jawa Barat" ganti ngaran, ngaran naon tah nu pantes?

===
Sejumlah Tokoh Jabar Usul Ganti Nama "Jawa Barat"
Jumat, 8 Maret 2013 | 20:55 WIB

BANDUNG, KOMPAS.com — Sejumlah tokoh di Provinsi Jawa Barat mengusulkan pergantian nama "Jawa Barat" dengan kata yang berjati diri Sunda. Usulan itu mengemuka dalam diskusi Forum "Nyaah ka Dulur" di Gedung Indonesia Menggugat (GIM), Bandung, Jumat (8/3/2013).




__._,_.___
Posted by: Ki Hasan <khs579 <at> gmail.com>


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

TEST 1



TEST 1


__._,_.___
Posted by: Ki Hasan <khs579 <at> gmail.com>


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

Re: Sikap Final NU Atas Sistem Khilafah | Situs Resmi Nahdlatul Ulama | Bahasa Indonesia



Subhanalloh kiai2 NU memang juara (y) alfatihah untuk Gusdur :).

Minggu, 02 November 2014, 'Hirmen Syofyanto' hirmens <at> yahoo.com [ALUMNI-IPB] <ALUMNI-IPB <at> yahoogroups.com> menulis:
> Sebuah sikap  yg meneguhkan buat pencinta Republik.
>
> Hi
>
> http://m.nu.or.id/a,public-m,dinamic-s,detail-ids,44-id,55481-lang,id-c,nasional-t,Sikap+Final+NU+Atas+Sistem+Khilafah-.phpx
>
> px
> Nasional
> (Ahad, 02/11/2014 13:03)
> MUNAS-KONBES NU 2014
> Sikap Final NU Atas Sistem Khilafah
>
> Jakarta, NU Online
> Peserta Musyawarah Nasional Alim Ulama NU 2014 memandang Islam sebagai agama mewajibkan umatnya untuk membentuk sebuah pemerintahan dan mengangkat pemimpin yang menegakkan hukum agar tidak terjadi chaos (nashbul imamah). Namun, Islam tidak menunjuk satu bentuk negara dan sistem pemerintahan tertentu.
>
> Berkaca pada khazanah sumber hukum dan sejarah Islam, agama Islam memberikan wewenang penuh kepada umatnya untuk mengatur dan merancang sistem pemerintahan sesuai kondisi zaman, tempat, dan kesiapan pranatanya.
>
> “Bagi Islam, negara dan pemerintahan dianggap sah bukan karena bentuknya, tetapi substansinya. Dengan kata lain, Islam mengukur keabsahan bentuk sebuah negara sejauhmana negara secara konstitusional dan pemerintah sebagai penyelenggara negara melindungi dan menjamin warganya mengamalkan ajaran agamanya,” kata Rais Syuriyah PBNU KH Ishomuddin, pemimpin sidang komisi Diniyah yang membacakan hasil musyawarah sedikitnya 40 kiai NU yang datang dari setiap provinsi di Indonesia, Sabtu (1/11) malam.
>
> Forum ini juga membahas hadits Rasulullah SAW yang menyebutkan khilafah. Mereka menyangsikan kualitas hadits tersebut. “Mengingat hadits ini diriwayatkan oleh Habib bin Salim, seorang rawi yang kredibiltasnya diragukan di kalangan ahli hadits,” kata Katib Aam PBNU Malik Madani.
>
> Forum para kiai ini juga menegaskan, Islam melihat substansi negara dengan teritorialnya sebagai tempat yang kondusif bagi kemakmuran, kesejahteraan, dan keadilan bagi warganya. Mereka menggunakan ungkapan, Al-‘ibratu bil Jauhar la bil Mazhhar (Yang menjadi pegangan pokok adalah substansi, bukan simbol atau penampakan lahiriyah).
>
> Khilafah itu memang fakta sejarah, pernah dipraktikkan di masa Al-Khulafa’ur Rasidyun yang sesuai dengan eranya di mana kehidupan manusia belum berada di bawah naungan negara bangsa (nation state).
>
> “Pasalnya, perangkat pemerintahan dan kesiapan masyarakat saat era khilafah masih sederhana. Pada saat itu belum ada birokrasi yang tersusun rapi seperti sekarang, sehingga dibutuhkan orang dengan kemampuan lebih dalam pelbagai hal untuk menjadi khalifah. Sementara sekarang, kondisi masyarakat dan kesiapan pranata pemerintahan yang terus berkembang, menuntut bentuk pemerintahan yang berbeda lagi,” kata Rais Syuriyah PBNU KH Masdar Mas’udi dalam forum.
>
> Peserta musyawarah menegaskan, upaya memperjuangkan khilafah sebagai bentuk masyarakat ideal menjadi sebuah utopia. Dengan demikian, memperjuangkan tegaknya nilai-nilai substantif ajaran Islam seperti keadilan, kesejahteraan, dan kemakmuran dalam sebuah bentuk apapun negara, jauh lebih penting daripada memperjuangkan tegaknya simbol-simbol negara Islam yang bersifat partikular.
>
> Untuk itu. Dalam konteks bentuk pemerintahan Indonesia, peserta musyawarah mendorong pemerintah dan mewajibkan umat Islam untuk menangkal setiap jalan dan upaya munculnya gerakan yang mengancam NKRI. (Alhafiz K)
>
> Hi
>
> ------------------------------------
>
> ------------------------------------
>
> Memperkuat Silaturahmi dan Informasi Alumni IPB
>
> Mencari dan Memberi yang Terbaik
>
>
> To unsubscribe from this group, send an email to:
>     ALUMNI-IPB-unsubscribe <at> yahoogroups.com
> ------------------------------------
>
> Yahoo Groups Links
>
> <*> To visit your group on the web, go to:
>     http://groups.yahoo.com/group/ALUMNI-IPB/
>
> <*> Your email settings:
>     Individual Email | Traditional
>
> <*> To change settings online go to:
>     http://groups.yahoo.com/group/ALUMNI-IPB/join
>     (Yahoo! ID required)
>
> <*> To change settings via email:
>     ALUMNI-IPB-digest <at> yahoogroups.com
>     ALUMNI-IPB-fullfeatured <at> yahoogroups.com
>
> <*> To unsubscribe from this group, send an email to:
>     ALUMNI-IPB-unsubscribe <at> yahoogroups.com
>
> <*> Your use of Yahoo Groups is subject to:
>     https://info.yahoo.com/legal/us/yahoo/utos/terms/
>
>

__._,_.___
Posted by: Mang Aska <dkabayan <at> gmail.com>


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

teu ngarti



Ngirim warta tilu, ngareplay warta nu aya ngan asup ukur hiji. Teu kaharti modus nu ieu! Kunaon nya? Aya nu apal?



__._,_.___
Posted by: rsyaifoel <at> yahoo.com


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

Cara Ngarobah Kahirupan?

Baraya, cik kumaha lamun hayang ngarobah kahirupan? Gampang,  ropea we
gambar porno ku jalan ngaganti beungeut pamaenna ku beungeut presiden atawa
tokoh sejenna, asupkeun weh kana facebook atawa med-sos sejenna,  dijamin
sumbangan bakal murudul ......

Dapat Sumbangan Banyak, Mungkin Arsyad Tak Akan Lagi Jadi Tukang Sate
Rini Friastuti - detikNews

 
Jakarta - Muhammad Arsyad (23) mungkin tak akan lagi menjadi tukang tusuk
sate. Keluarga memiliki rencana menggunakan uang sumbangan antara lain dari
Iriana Jokowi dan Fadli Zon untuk modal usaha Arsyad.

"Ada rencana keluarga mau buka usaha," kata juru bicara keluarga,
Fakhrurrohman, Senin (3/11/2014).

http://news.detik.com/read/2014/11/03/091204/2736917/10/dapat-sumbangan-bany
ak-mungkin-arsyad-tak-akan-lagi-jadi-tukang-sate

-----
Tidak ditemukan virus dalam pesan ini.
Diperiksa oleh AVG - www.avg.com
Versi: 2015.0.5315 / Basis Data Virus: 4189/8499 - Tanggal Rilis: 02/11/2014

------------------------------------
Posted by: "Waluya" <waluya2006 <at> yahoo.co.id>
------------------------------------

http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/

[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]
------------------------------------

Yahoo Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/Baraya_Sunda/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    Baraya_Sunda-digest <at> yahoogroups.com 
    Baraya_Sunda-fullfeatured <at> yahoogroups.com

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    Baraya_Sunda-unsubscribe <at> yahoogroups.com

<*> Your use of Yahoo Groups is subject to:
    https://info.yahoo.com/legal/us/yahoo/utos/terms/

Picon

‪#‎Carmin‬ - Bujang Ceu Susi



‪#‎Carmin‬ - Bujang Ceu Susi

Aya bagian menarik dina diskusi 'Rumah Perubahan' asuhan Rhenald Kasali, edisi 26 Februari 2013, ngasongkeun tokoh Susi Pudjiastuti, nu kiwari jeneng 'Menteri Kelautan dan Perikanan'. Naon nu menarik teh, kumaha jeung timana Ceu Susi diajar ngeunaan kahirupan. Katangen Ceu Susi paniten lingkungan sabudereun nu luar biasa. Nepi ka naon nu dilakukeun ku bujangna ge jadi sumber inspirasi keur manehna.

Kabiasaan ceu Susi, teu bisa jauh jeung tilu barang: Rokok, Ciherang, jeung Tisu. Si Euceu boga bujang, mbok-mbok. Unggal usik meusmeus digeroan, "Mbok, dimana roko?" ke deui, "Dimana ciherang?" atawa "Dimana tisu?" kitu jeung kitu, unggal usik, unggal waktu. Lila-lila tayohna bujangna mikir, "Mun hayoh wae unggal usik, bulak-balik ngurusanan rokok, ciherang, jeung tisu, atuh aing moal bisa ngagarap pagawean sejen?" ceuk pikirna.

Hiji waktu, Ceu Susi bengong, hulang-huleng. Srog ka meja ruang tamu, aya roko, ciherang, jeung tisu. Gidig ka meja ruang kerja, aya roko, ciherang, jeung tisu. Ka rohangan meja makan, ka toilet, ka meja rias di kamar tidur, kasampak roko, ciherang jeung tisu deui wae. "Kunaon Si Mbok?" ceuk pikir Ceu Susi, bari mencetan tarang.

"Mboook?" gerewek Ceu Susi, "Kunaon ari Mbok?" bari nunjuk tisu di sakuriling bungking rohangan imahna. Si Mbok nyerengeh, "Habis, meusmeus Mbok dimana roko? Dimana ciherang? Dimana tisu?" ceuk Si Mbok, "Ya Mbok taroh itu rokok, ciherang, en tisu, di saban tempat, lima menit beres." pungkasna bari ngoloyor ka dapur. Ceu Susi gogodeg. Ti dinya manajemen distribusi roko, ciherang jeung tisu, ideu orsinil ala Si Mbok, dibawa jadi bahan diskusi jeung rengrengan direksi perusahaan Ceu Susi.



__._,_.___
Posted by: Ki Hasan <khs579 <at> gmail.com>


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

Carita Sakalimah, Dua Kalimah



Ni tiiseun lembur teh. Sakitu di batur mah keur haneuteun ku nu anyar jeneng dilantik menteri Kabinet Jokowi. Padahal boh di Ki Sunda, Urang Sunda, oge Baraya Sunda, teu saeutik baraya nu geus kahot ku umur, leubeut ku pangalaman, bari profesional dina widang sewang-sewang. Ngan hanjakalna teh, kurang aya nu boga inisiatip tulas-tulis. Boa-boa teu barisaeun nulis make basa Sunda kitu? Hehehe

Cik atuh Kang Obay, Kang Yuyun, sing boga inisiatif, nulis-nulis pangalaman hirup keur bacaeun balarea. Hese-hese teuing mah ngamimitianna, na matak naon ku nulis sakalimah, dua kalimah. Komo mun saparagraf, dua paragraf mah, tangtu leuwih hade, ngarah aya bacaeunana. Ngarah ieu lembur teh teu tiiseun teuing jiga gaang katincak.


__._,_.___
Posted by: Ki Hasan <khs579 <at> gmail.com>


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___
Picon

Antara /méngok/ jeung /mengok/?



Ceuk sainget, istilah /méngok/ (make /é-kélék/) teh mucunghul pakait jeung sumangetna sabagean urang Sunda, nu hayang boga identitas nenggang ti batur tea. Nepi ka mucunghul "Jam Sunda" tea. Nya tina sisi kreativitas mah hade we. Ngan jigana rada hese mun hayang maluruh, naha enya eta istilah-istilah nu pakait jeung ngaranan waktu teh kungsi sagemblengna dipake ku karuhuan urang, jiga nu ngaberendel dina "Jam Sunda" tea. Rada hese tangtuna ge neangan argumenna.

Mun noong realita nu kapanggih di lembur sorangan (Garut), teu kabeh istilah nu aya dina berendelan ngaran waktu teh aya. Kaasup istilah /méngok/ tea ge karek manggih ayeuna. Tah lantaran kitu uing mah noongna, hal eta teh minangka hasil revitalisasi. Jadi rada dipaksakeun, ngarah jangkep nya dikorehan sangkan tiap rentang mangsa aya ngaranna. Bari rada pacorok jeung istilah nu geus lumrah /lingsir/. Tina sisi praktis mah, nya kaci we, mun can aya: nyieun, mun teu boga: nginjeum. Beres. 

Kamus Sunda kabeneran keur ngadat. Dina entri KBBI aya /méngok/ teh. Tah toong:

me·ngok /méngok/ ? mengot
me·ngot /méngot/ a erot; tidak lurus; serong; miring

Tah ari nu kadua mah /mengok/, nulisna make /e-pepeg/.. Nu ieu mah ngaran kasakit gangguan napas. Nya /mengi/ tea, hukhek.


__._,_.___
Posted by: Ki Hasan <khs579 <at> gmail.com>


http://groups.yahoo.com/group/baraya_sunda/


[Ti urang, nu urang, ku urang jeung keur urang balarea]




__,_._,___

Gmane