Joel Mandapat | 1 Sep 03:57 2006

zenoss VM root password

hi all,
i've just recently downloaded the zenoss virtual machine at vmware's 
website.
can anyone here tell me the root password for the zenoss virtual machine?
thanks.

-- 
Joel M. Mandapat

Chikka Asia, Inc.
3104-B, East Tektite Towers,
Philippine Stock Exchange Center
Exchange Road, Ortigas
Pasig City, Philippines
Mobile:  +639285028664
Tel:  +6326316166 local 145
Fax:  +6326317217
AN ISO 9001:2000; ISO 15000:2002; ISO 17799:2002 CERTIFIED COMPANY; A CMMI Maturity level 5 Organization.

joel <at> chikka.com
http://www.chikka.com

This message and any attachment are confidential and may be privileged or otherwise protected from
disclosure. If you are not the intended recipient, you must not copy this message or attachment or
disclose the contents to any other person. If you have received this transmission in error, please notify
the sender immediately and delete the message and any attachment from your system. Chikka does not accept
liability for any omissions or errors in this message which may arise as a result of E-Mail-transmission
or for damages resulting from any unauthorized changes of the content of this message and any attachment
thereto. Chikka does not guarantee that this message is free of viruses and does not accept liability for
any damages caused by any virus transmitted therewith.
(Continue reading)

Duncan McGreggor | 1 Sep 05:57 2006

Re: zenoss VM root password


On Aug 31, 2006, at 6:57 PM, Joel Mandapat wrote:

> hi all,
> i've just recently downloaded the zenoss virtual machine at  
> vmware's website.
> can anyone here tell me the root password for the zenoss virtual  
> machine?
> thanks.

This one's in the FAQ ;-)

   http://dev.zenoss.org/trac/wiki/FAQ

Check out the VMWare section...

d
Eric Newton | 1 Sep 13:01 2006

Re: PerfConf

Your type should be COUNTER or GAUGE.  Yours are likely GAUGE values.

-Eric

Marshall Shelton wrote:
> I'm trying to set up a couple rrd data sources and graphs for a few 
> devices and oids that are integers, one is the off a Cisco CSS 
> returning the number of current connections to a given service and the 
> other is off a dialup device reporting how many DS0s are currently 
> being used.
>
>
> An example is below;
>
> $ snmpget -v 2c -c xxx 10.25.254.4 
> 1.3.6.1.4.1.2467.1.15.2.1.63.5.112.101.97.114.108
> SNMPv2-SMI::enterprises.2467.1.15.2.1.63.5.112.101.97.114.108 = 
> INTEGER: 34
>
> $ snmpget -v 2c -c xxx 10.25.254.4 
> 1.3.6.1.4.1.2467.1.15.2.1.63.5.112.101.97.114.108
> SNMPv2-SMI::enterprises.2467.1.15.2.1.63.5.112.101.97.114.108 = 
> INTEGER: 63
>
> $ snmpget -v 2c -c xxx 10.25.254.4 
> 1.3.6.1.4.1.2467.1.15.2.1.63.5.112.101.97.114.108
> SNMPv2-SMI::enterprises.2467.1.15.2.1.63.5.112.101.97.114.108 = 
> INTEGER: 57
>
>
(Continue reading)

Eric Newton | 1 Sep 13:07 2006

Re: /usr/local/bin/python2.4: can't open file 'setup.py':

Absolutely you can do this.  Just run install.sh from the directory you 
checked out with svn.
It is the absence of a tar ball for the Zenoss sources that starts an 
svn checkout of the rest of the sources.

I would need a little more context than this... like the last bit of 
zenbuild.log.

-Eric

Todd Smeed wrote:
> I have initially installed through a tar ball, and now attempted to
> upgrade the current installation using svn... Can this be done?  I
> download the files to zenossinst and then copy the files to the original
> zenoss-0.22.1 folder.  When I launch the install.sh I receive this error
> message eventually:
>
> /usr/local/bin/python2.4: can't open file 'setup.py': [Errno 2] No such
> file or directory
>
> I have confirmed the presence of the python2.4 file in this location.
>
> Todd W. Smeed
>
> ------------------------------------------------------------------------
>
> _______________________________________________
> zenoss-users mailing list
> zenoss-users <at> zenoss.org
> http://lists.zenoss.org/mailman/listinfo/zenoss-users
(Continue reading)

Erik A. Dahl | 1 Sep 14:18 2006

Re: zenwin problem

Bernd,

You have zenwin-0.22 and zenoss-0.21.  zenwin-0.22 is configured to  
use zenxevent which was new in zenwin-0.22.  If you change your  
zenwin configs to use zope for their zem parameter this should work.

zem http://yourzope:8080/zport/dmd/ZenEventManager

-EAD

On Aug 31, 2006, at 3:10 AM, Burbach, Bernd Jakob wrote:

> Hi!
>
>> That's the problem.  Somehow you have a config that points you to
>> zenxevent, but you don't have it installed.
>>
>> Is this from an upgrade of the appliance?  If so, install.sh
>> should have
>> updated $ZENHOME/bin, which has the updated script to run zenxevent.
>
> For testing purposes I'm using defaults only, the appliance (zenoss  
> 0.21.0) and zenwin (0.22.1 or 0.21.1), no updates at all. Not even  
> the passwords have changed.
>
> Since I'm new to zenoss I don't know how to configure zenoss to not  
> use zenxevent - and wether it makes sense to do so.
>
> Meanwhile I try to get zenoss 0.22.2 running on SuSE 10.1, but  
> that's another task...
(Continue reading)

Eric Newton | 1 Sep 14:23 2006

Re: zenxevent wont start

The migration script has to be run successfully to proceed.

    $ zenmigrate run

    $ zenmigrate run commit

If it fails, send some details so we can work that out.

-Eric

Eric Belcher wrote:
> Hi Eric,
>  
> It would appear that the mysql DB hasn't been updated. The error is
> about a missing field. See Below. The migration fails also. It maybe
> related, but I was leaving that until I solved the first part. I'm not
> seeing any errors in the build regarding mysql. 
>  
> EBL-005:/usr/local/zenoss/bin # ./zenxevent run -v 10 --cycle
> DEBUG:zen.Events:EventClassInst=Start
> DEBUG:zen.Events:update status set clearid = '0a67b4bf344d1410dfffffff'
> where device='EBL-005.iacgs.qld.edu.au' and component='zenxevent' and
> eventKey='' and (eventClass='/App/Stop' or eventClass='/App/Start')
> ERROR:zen.Events:(1054, "Unknown column 'clearid' in 'field list'")
> Traceback (most recent call last):
>   File
> "/usr/local/Zope-2.8.6-final/Products/ZenEvents/MySqlSendEvent.py", line
> 19, in execute
>     result = cursor.execute(statement)
>   File "/usr/local/zenoss/lib/python/MySQLdb/cursors.py", line 137, in
(Continue reading)

Eric Newton | 1 Sep 14:24 2006

Re: zenxevent wont start

Oops... that should be

    $ zenmigrate run --commit

-Eric

Eric Newton wrote:
> The migration script has to be run successfully to proceed.
>
>    $ zenmigrate run
>
>    $ zenmigrate run commit
>
> If it fails, send some details so we can work that out.
>
> -Eric
>
> Eric Belcher wrote:
>> Hi Eric,
>>  
>> It would appear that the mysql DB hasn't been updated. The error is
>> about a missing field. See Below. The migration fails also. It maybe
>> related, but I was leaving that until I solved the first part. I'm not
>> seeing any errors in the build regarding mysql.  
>> EBL-005:/usr/local/zenoss/bin # ./zenxevent run -v 10 --cycle
>> DEBUG:zen.Events:EventClassInst=Start
>> DEBUG:zen.Events:update status set clearid = '0a67b4bf344d1410dfffffff'
>> where device='EBL-005.iacgs.qld.edu.au' and component='zenxevent' and
>> eventKey='' and (eventClass='/App/Stop' or eventClass='/App/Start')
>> ERROR:zen.Events:(1054, "Unknown column 'clearid' in 'field list'")
(Continue reading)

Erik A. Dahl | 1 Sep 14:28 2006

Re: non-standard device querying procedures?

Dave,

Loading mibs right now only helps with snmp trap parsing not model  
collection.  Model collection is controlled by plugins that map the  
"real world" to the zenoss model.  Our default plugin for interfaces  
uses the MIB-II interface and ip tables.  I'm guessing that your  
firewall doesn't publish the vlans in this mib.  We can also collect  
interfaces over ssh or telnet by running commands on the remote box.   
Take a look at $ZENHOME/DataCollector/plugins/zenoss/cmd/linux/ 
ifconfig.py for an example.  Unfortunately, writing a plugin is not  
well documented yet.

-EAD

On Aug 31, 2006, at 2:28 PM, DAVE CUSHING wrote:

> I have a fortigate 3000 firewall that I wish to monitor using ZenOSS.
> It has a gigabit interface that has 45 different VLANs on it that form
> part of our internal network.  To the Fortigate these all appear as
> separate interfaces, but ZenOSS only shows performance stats for the
> parent interface and not the VLAN sub- interfaces.
>
> I have loaded the MIB and re- discovered the device, but that didn't
> seem to make any difference at all.  How would I get ZENOSS to gather
> performance data 'automagically' for these interfaces?  It would be
> terribly onerous to have to enter OIDs for all 40 odd interfaces.
>
> Is there a way I can leverage the information in the MIB?  I don't see
> the benefit of loading the MIB in, as I cannot find any reference to
> the
(Continue reading)

Erik A. Dahl | 1 Sep 14:30 2006

Re: /usr/local/bin/python2.4: can't open file 'setup.py':

Todd,

Don't copy the files after download from svn.  You need to run  
install.sh from the zenossinst directory you downloaded.

-EAD

On Aug 31, 2006, at 4:36 PM, Todd Smeed wrote:

> I have initially installed through a tar ball, and now attempted to
> upgrade the current installation using svn... Can this be done?  I
> download the files to zenossinst and then copy the files to the  
> original
> zenoss-0.22.1 folder.  When I launch the install.sh I receive this  
> error
> message eventually:
>
> /usr/local/bin/python2.4: can't open file 'setup.py': [Errno 2] No  
> such
> file or directory
>
> I have confirmed the presence of the python2.4 file in this location.
>
> Todd W. Smeed
> _______________________________________________
> zenoss-users mailing list
> zenoss-users <at> zenoss.org
> http://lists.zenoss.org/mailman/listinfo/zenoss-users
Eric Newton | 1 Sep 14:37 2006

Re: zenperfsnmp & Device Interfaces problem

Hi Gianpaolo,

We're stumped on this one.  Does the problem clear up when you remove 
and add the device?

-Eric

dreamer wrote:
> Hi Eric,
> I tried with the svn revision 2221 and the problem magicallyHi
> disappeared... Thanks to Microsoft for this Italian translation. :-)
>
> Now, adding some network devices, I found another problem with the
> interfaces status page; the device is a Cisco Aironet AP 1121 with snmp
> configured, and this is the zope's error reported when I click on any
> network interfaces:
>
> Site Error
>
> An error was encountered while publishing this resource.
>
> Error Type: BadRequest
> Error Value: ('Empty or invalid id specified', '')
>
> And this is the entry reported in event.log:
>
> 2006-08-30T18:02:25 ERROR Zope.SiteErrorLog
> http://192.168.9.151:8080/zport/dmd/Devices/Network/Switch/devices/dimensysap.dimensys.priv/os/interfaces/BVI1
> Traceback (most recent call last):
>   File "usr/local/zenoss/lib/python/ZPublisher/Publish.py", line 114, in
(Continue reading)


Gmane